nyomtatás  nagyítás kicsinyítés 
Betöltés...
2/2012. (VIII. 3.) VM KÁT utasítás
az öltözködési előírásokról
2012-08-04
2020-04-25
1
Jogszabály

2/2012. (VIII. 3.) VM KÁT utasítás

az öltözködési előírásokról1

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) dolgozóinak munkahelyi öltözködésével kapcsolatos előírásait a jelen utasítás (a továbbiakban: Szabályzat) szerint határozom meg.

1. § A Szabályzat hatálya kiterjed a Minisztérium kormánytisztviselőire, kormányzati ügykezelőire és munkavállalóira, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) és a Halászati Operatív Program (HOP) technikai segítségnyújtási keret terhére történő foglalkoztatási jogviszonyban állókra (a továbbiakban együtt: kormánytisztviselők).

2. § (1) A kormánytisztviselő a minisztériumi munkavégzéshez köteles az alkalomnak, az évszaknak, valamint az időjárásnak megfelelő öltözékben, valamint megfelelő személyi higiéniával – ápolt és tiszta külsővel, rendezett hajjal – megjelenni.

(2) A Minisztériumban munkavégzésre általában az elegáns, a munkahelyi hivatali jellegnek megfelelő öltözetben kell megjelenni. Hölgyek esetén elegáns felső, blúz, blézer, kiskabát, szoknya, vagy nadrág, illetve elegáns egyrészes szövetruha viselhető. A szoknya hosszúsága legalább a térd felett 5 centiméterig kell hogy érjen. Zárt cipővel együtt harisnya viselése kötelező, szandál és nyitott cipő harisnya nélkül is viselhető. Férfiak esetében a hivatali megjelenés az ing, vászon-, vagy szövetnadrág, zakó, nyakkendő, illetve zárt, elegáns cipő.

(3) A mindennapi hivatali munka során – ha a kormánytisztviselő külső látogatókat, illetve ügyfeleket nem fogad, társszervezetek képviselőivel nem találkozik, illetve a Minisztériumot tárgyaláson nem képviseli – a (2) bekezdés szerinti öltözék helyett viselhető kényelmesen elegáns ruházat is, amely lehet egyszerű, legfeljebb enyhén koptatott, nem tépett farmernadrág vagy farmerszoknya, elegáns pulóver vagy mellény, visszafogott mintázatú, vagy sima pamutpóló, illetve egyrészes ruha.

3. § (1) Férfiak a munkahelyen rövidnadrágot, szandált, papucsot, feliratos, vagy komikusan ható mintázatú, illetve túlzottan színes inget, pólót, illetve nyakkendőt nem viselhetnek. Hölgyek nem jelenhetnek meg kánikularuhában, strandpapucsban, pánt nélküli, vagy spagetti pántos felső pedig csak a vállat takaró kiskabáttal, vagy boleróval viselhető. Az öltözetnek takarnia kell a tetoválást, a piercinget, a köldököt, illetve a fehérneműt.

(2) Nem viselhető szélsőséges divatirányzatokat követő stílusú ruházat, reklámot tartalmazó ruhadarab, hivalkodó ékszer, miniszoknya, provokatív, hiányos, vagy átlátszó ruha, illetve mélyen dekoltált felsőrész.

4. § Különleges alkalmak, ünnepségek, illetve magasabb szintű, vagy kiemelt hivatali tárgyalások alkalmával – minden időjárási körülmények között – nők számára a kosztüm, vagy nadrágkosztüm, zárt cipő harisnyával, a férfiak számára sötét öltöny, hosszú ujjú ing, nyakkendő, illetve alkalmi, zárt cipő viselése kötelező.

5. § Az utasításban foglaltak betartatásáról a szervezeti egység vezetője köteles gondoskodni.

6. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.
A Nemzeti Jogszabálytárban elérhető szövegek tekintetében a Közlönykiadó minden jogot fenntart!