nyomtatás  nagyítás kicsinyítés 
Betöltés...
3/2013. (VII. 5.) NGM KÁT utasítás
az öltözködési előírásokról
2013-07-06
2015-02-05
1

3/2013. (VII. 5.) NGM KÁT utasítás

az öltözködési előírásokról1

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) dolgozóinak munkahelyi öltözködésével kapcsolatos előírásait a jelen utasítás (a továbbiakban: Szabályzat) szerint határozom meg.

1. § A Szabályzat hatálya kiterjed a Minisztérium kormánytisztviselőire, kormányzati ügykezelőire és munkavállalóira (a továbbiakban együtt: kormánytisztviselők).

2. § (1) A kormánytisztviselő a minisztériumi munkavégzéshez köteles az alkalomnak, az évszaknak, az időjárásnak megfelelő öltözékben, ápolt és tiszta külsővel megjelenni.

(2) A Minisztériumban munkavégzésre a munkahely hivatali jellegének megfelelő öltözetet kell viselni.

(3) Nők esetében ízléses felső, blúz, blézer, kiskabát, szoknya vagy nadrág, kosztüm, illetve egyrészes ruha viselhető. Zárt cipővel együtt harisnya viselése kötelező, szandál és nyitott cipő harisnya nélkül is megengedett.

(4) Férfiak esetében a hivatali megjelenés az ing, nyakkendő, vászon-, illetve szövetnadrág és zakó vagy öltöny, zárt cipő.

(5) Azokban az esetekben, ahol a munkakör ezt lehetővé teszi és a szervezeti egység vezetője ehhez hozzájárul, hivatali munkavégzéshez illő megjelenés mellett férfiak esetében a zakó, öltöny, nyakkendő, illetve nők esetében a kosztüm, blézer, kiskabát viselése nem kötelező.

(6) Kánikulában (legalább 25 °C felett) nők esetében a harisnya, férfiak esetében a nyakkendő viselete mellőzhető.

3. § (1) Nők nem jelenhetnek meg kánikularuhában, strandpapucsban, rövidnadrágban. Pánt nélküli vagy spagettipántos felső csak a vállat takaró kiskabáttal vagy boleróval viselhető.

(2) Férfiak nem viselhetnek rövidnadrágot, szandált, papucsot, túlzottan színes inget, illetve nyakkendőt.

(3) Nem viselhető szélsőséges divatirányzatokat követő stílusú ruházat, reklámot tartalmazó ruhadarab, hivalkodó ékszer, provokatív vagy átlátszó ruha, szoknya, felső.

(4) Az öltözetnek takarnia kell a köldököt, a fehérneműt, a tetoválást, valamint a testékszert.

4. § Különleges alkalmak, ünnepségek, illetve magasabb szintű, vagy kiemelt hivatali tárgyalások alkalmával nők számára a kosztüm vagy nadrágkosztüm, zárt cipő harisnyával, a férfiak számára sötét öltöny, hosszú ujjú ing, nyakkendő, illetve alkalmi, zárt cipő viselése kötelező.

5. § Az utasításban foglaltak betartatásáról a szervezeti egység vezetője köteles gondoskodni.

6. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.
A Nemzeti Jogszabálytárban elérhető szövegek tekintetében a Közlönykiadó minden jogot fenntart!