nyomtats  nagyts kicsinyts 
Betlts...
2017. vi X. trvny
a Magyarorszg Kormnya s a Szerb Kztrsasg Kormnya kztt a tiszai hajzsrl szl egyezmny kihirdetsrl
2017-07-12
infinity
2
Jogszably

2017. vi X. trvny

a Magyarorszg Kormnya s a Szerb Kztrsasg Kormnya kztt a tiszai hajzsrl szl egyezmny kihirdetsrl1

1. Az Orszggyls e trvnnyel felhatalmazst ad Magyarorszg Kormnya s a Szerb Kztrsasg Kormnya kztt a tiszai hajzsrl szl egyezmny (a tovbbiakban: Egyezmny) ktelez hatlynak elismersre.

2. 2 Az Orszggyls az Egyezmnyt e trvnnyel kihirdeti.

3. 3 Az Egyezmny hiteles magyar s szerb nyelv szvege a kvetkez:

EGYEZMNY
Magyarorszg Kormnya s a Szerb Kztrsasg Kormnya kztt a tiszai hajzsrl

Preambulum

Magyarorszg Kormnya s a Szerb Kztrsasg Kormnya (a tovbbiakban: Szerzd Felek),

figyelembe vve a Genfben 1996. janur 19-n megkttt, nemzetkzi jelentsg vzi utakrl szl Eurpai Megllapodst (AGN),

figyelemmel a Genfben 1985. november 15-n az ENSZ EGB ltal elfogadott Eurpai Belvzi Hajzsi Szablyzatra (CEVNI),

figyelembe vve a Magyar Npkztrsasg Kormnya s a Jugoszlv Szvetsgi Npkztrsasg Kormnya kztt a Tisza folyn trtn hajzsra vonatkoz 1955. mrcius 9-n, Belgrdban alrt Egyezmnyt,

felismerve a nemzetkzi vzi utak meghosszabbtsban rejl lehetsgeket, amelyek hozzjrulnak a vzi tvonalak ltal rintett rgik gazdasgi, turisztikai fejldshez,

tudatban annak, hogy szksg van a vzi ton trtn nemzetkzi ruszllts megknnytsre s fejlesztsre,

tudatban annak, hogy a nvekv nemzetkzi kereskedelem kvetkezmnyekppen vrhatan nvekedni fog a nemzetkzi ruszllts is,

kihangslyozva a belvzi hajzs fontossgt, amelynek a tbbi kzlekedsi lehetsggel sszehasonltva gazdasgi s krnyezetvdelmi elnye is van,

tekintettel a Duna vdelmre s fenntarthat hasznlatra irnyul egyttmkdsrl szl Egyezmnyre (Szfia, 1994. jnius 29.), tovbb az Eurpai Uni Duna Rgi Stratgijban megfogalmazott clkitzsekre (DRS),

figyelemmel a hatrokat tlp vzfolysok s nemzetkzi tavak vdelmre s hasznlatra vonatkoz Egyezmnyre (Helsinki, 1992. mrcius 17.), tovbb az orszghatrokon tterjed krnyezeti hatsok vizsglatrl szl Egyezmnyre (Espoo, 1991. februr 26.),

szem eltt tartva az Eurpai Parlament s a Tancs 2000. oktber 23-n elfogadott, a vzvdelmi politika tern a kzssgi fellps kereteinek meghatrozsrl szl 2000/60/EK irnyelv rendelkezseit (EU Vz Keretirnyelv),

figyelemmel az Eurpai Parlament s Tancs 2007. oktber 23-n elfogadott, az rvzkockzat rtkelsrl s kezelsrl szl 2007/60/EK irnyelvre (EU rvzi Irnyelv),

megllapodtak a kvetkezkben:

I. LTALNOS RENDELKEZSEK

1. Cikk

Jelen Egyezmny alkalmazsban:

1) szltestmny haj, sz munkagp, jacht, csnak vagy egyb vzijrm, amely kialaktsnl fogva vzikzlekedsre, vzen val munkavgzsre s azokkal sszefgg tevkenysg folytatsra alkalmas, tovbb amely rszt vesz a vzikzlekedsben;

2) katonai szltestmny a fegyveres erk parancsnoksga al tartoz szltestmny, amely katonai legnysggel rendelkezik;

3) kikt vzi s vzzel sszekttt, szltestmnyek befogadsra, utas- s ruforgalom kezelsre kialaktott partterlet;

4) kabotzs az egyik Szerzd Fl belvizein, kt pont kztt foly szlltsi vagy fuvarozsi tevkenysg, amelyet a msik Szerzd Fl lobogja alatt kzleked, illetve zemeltetett szltestmny bonyolt.

2. Cikk

(1) A Tisza folyn val hajzs szabad s nyitott a Szerzd Felek s minden orszg szmra, fggetlenl attl, hogy az szltestmny milyen lobog alatt kzlekedik.

(2) Az (1) bekezds rendelkezsei nem alkalmazhatk arra a forgalomra, amely ugyanazon llam kikti kztt bonyoldik le (kabotzs).

3. Cikk

A jelen Egyezmny hatlya a Tisza folynak arra a hajzhat rszre terjed ki, amely Tokajtl a foly torkolatig tart.

II. A HAJZS

4. Cikk

A 3. Cikkben meghatrozott vzi ton a hajzs olyan nemzeti elrsok alapjn lehetsges, amelyek a Szerzd Felek terletn lv vzi utakon hatlyosak.

5. Cikk

A 3. Cikkben meghatrozott vzi utat ignybe vev szltestmnyek hasznlhatjk az szltestmnyen tallhat rdi berendezseiket, valamint a rdi berendezseik hasznlathoz szksges felszerelst, amely azon Szerzd Fl terletn lv vzi ton tallhat, amelyen a hajzs folyik.

6. Cikk

(1) A Szerzd Felek orszgainak katonai szltestmnyei nem hajzhatnak a 3. Cikkben meghatrozott vzi utakon annak az orszgnak a hatrain kvl, amelynek a lobogit viselik, kivve, ha a Szerzd Felek errl elzetesen megllapodnak.

(2) Amennyiben valamelyik Szerzd Fl a sajt orszgnak terletn a Tisza foly infrastruktrjt hasznlja a sajt fegyveres erinek kikpzse sorn, korltozhatja a hajforgalmat, errl azonban idben rtestenie kell a msik Szerzd Felet, miutn errl a Szerzd Felek diplomciai ton egyeztetst folytattak.

7. Cikk

(1) Mindkt Szerzd Flnek a hajzs biztonsgrt felels szerve szltestmnyeinek viselnik kell a sajt orszguk nemzeti lobogjt s azon fell a nemzeti elrsok szerinti megklnbztet jelzseket.

(2) Az (1) bekezdsben szerepl szltestmnyek, valamint azok a hajk, amelyek a hatrforgalmi ellenrzst (vm, rendrsgi s egyb) vgzik, csak azon orszgon bell hajzhatnak, amelynek a lobogjt viselik, annak hatrain kvl csak a msik Szerzd Fl jvhagysval, miutn errl a Szerzd Felek diplomciai ton egyeztetst folytattak.

8. Cikk

(1) Ha az egyik Szerzd Fl szltestmnyei tlpik a Szerzd Felek kztti llamhatrt, hatrforgalmi ellenrzs (vm, rendrsgi s egyb) alatt llnak a Szerzd Felek jogszablyai szerint. A hatron trtn vizsglatot a Szerzd Felek felels szervei vgzik a kijellt hatrtkelhelyeken.

(2) A jelen Egyezmny 3. Cikkben meghatrozott vzi ton trtn hajzsra vonatkoz hatrforgalmi ellenrzs minden szltestmnyre vonatkozik, fggetlenl annak lobogjtl. Ennek az ellenrzsnek a forgalmat csak a lehet legrvidebb ideig szabad akadlyoznia.

9. Cikk

(1) A Szerzd Felek felels szervei a Tisza foly vzi tjnak hajzhat szakaszait kategrijnak megfelelen a sajt orszguk terletn hajzhat llapotban tartjk a belvzi hajzst folytat szltestmnyek szmra, el fogjk vgezni a szksges munklatokat a hajzs biztonsga s feltteleinek javtsa rdekben, s nem akadlyozzk vagy zavarjk a hajzst a jelen Egyezmny 3. Cikkben meghatrozott vzi ton.

(2) A Szerzd Felek a vzi t mszaki karbantartst a sajt szakaszukon a nemzeti elrsokkal s a nemzetkzi szerzdsekkel sszhangban vgzik.

10. Cikk

(1) Ha a Szerzd Felek egyike nem kpes elvgezni a sajt terletn lv vzi t karbantartshoz szksges olyan munklatokat, amelyek elengedhetetlenl szksgesek a vzi t biztostsa rdekben, akkor azt a msik Szerzd Fl szakmai, mszaki s pnzgyi segtsgvel is megteheti.

(2) Az a Szerzd Fl, akinek a terletn lv vzi ton olyan krlmnyek lptek fel, amelyek megneheztik a hajzst, illetve munkavgzs vagy egyb okok miatt tilos a hajzs az adott szakaszon, kteles errl a msik Szerzd Felet a lehet legrvidebb idn bell rtesteni.

11. Cikk

A Szerzd Felek mindennem megklnbztets nlkl jrnak el a nemzetkzi forgalomban rszt vev minden szltestmnnyel szemben a kvetkez esetekben:

1. a hajzs biztonsgt szolgl objektumok, klnsen horgonyzhelyek, zsilipek, tli kiktk hasznlatakor,

2. a nemzeti elrsoknak megfelel kikti djak megfizettetsekor,

3. a rvkalauz szolgltatsainak ignybevtelekor,

4. a kikti infrastruktra s szuprastruktra hasznlatakor,

5. a hajrakomny berakodsakor s kirakodsakor, valamint az utasok beszllsakor s kiszllsakor,

6. az szltestmnyek zemanyaggal, vzzel, lelmiszerrel s egyb raktrkszlettel trtn elltsakor,

7. a kros trgyak s anyagok, a szennyvz, fenkvizek s hulladk szltestmnyrl val leraksakor,

8. minden szksges ellenrzs elvgzsekor (idertve a hatrforgalmi ellenrzst).

12. Cikk

Az szltestmnyeknek, a katonai szltestmnyeket kivve, szabad hozzfrsk van a Tisza folyn lv kiktkhz.

13. Cikk

A Szerzd Felek felels szervei nem szednek be djat szltestmnyektl, fggetlenl annak lobogjtl a hajzsi felttelek fejlesztse cljbl s a hajzs biztonsgt szolgl ltestmnyek hasznlatrt.

14. Cikk

(1) A Szerzd Felek a 3. Cikkben meghatrozott vzi ton a sajt orszguk terletn elismerik az szltestmnyek szemlyzetnek belertve a haj vezetjt is kpestsvel kapcsolatos s egyb, az szltestmnyen trtn munkavgzshez szksges okmnyait, amelyeket a msik Szerzd Fl nemzeti hatsgai adtak ki a nemzeti jogszablyoknak megfelelen, valamint az szltestmnyek mindazon bizonylatait s naplit, amelyek a jrmvn tallhatk.

(2) A vonalismeret elsajttst igazol bizonytvnyt kizrlag a Szerzd Felek jogosultak killtani a jelen Egyezmny 3. Cikkben emltett vzi tra.

III. VEGYESBIZOTTSG

15. Cikk

(1) Jelen Egyezmny vgrehajtsnak s alkalmazsnak felgyeletre a Szerzd Felek megalaktanak egy Vegyesbizottsgot a jelen Egyezmny hatlybalpsnek napjtl szmtott 30 napon bell.

(2) A Vegyesbizottsgba mindkt Szerzd Fl t-t tagot nevez ki.

(3) A Vegyesbizottsg, szksg szerint bevonhatja a munkba ms, rintett hatsgok kpviselit, illetve egyes krdsek szakrtit.

16. Cikk

A Vegyesbizottsg meghatalmazsa vonatkozik:

1. a jelen Egyezmny alkalmazsbl kvetkez vits krdsek rendezsre;

2. a vzi szllts statisztikjnak kvetsre a Tisza folyn;

3. a jelen Egyezmnybl szrmaz egyb feladatok elvgzsre.

17. Cikk

(1) A Vegyesbizottsg szksg szerint, de legalbb egyszer vente sszel, s a 16. Cikkben emltett vits krdsekben hatrozatot hoz, amely a jelen Egyezmny tekintetben ktelez rvny a Szerzd Felekre s a vzi t hasznlira.

(2) A Vegyesbizottsg lsei a kt Szerzd Fl terletn kerlnek megrendezsre, az orszgokat alkalmanknt vltogatva.

18. Cikk

(1) A Vegyesbizottsg konszenzussal hozza meg a dntseit.

(2) Ha a Vegyesbizottsgnak nem sikerl konszenzusra jutnia, az egyik Szerzd Fl krsre, a Szerzd Felek orszgainak nemzeti hatsgai konzultci cljbl tallkoznak, a krelem benyjtstl szmtott 45 napon bell.

19. Cikk

A Vegyesbizottsg az els lsn megalkotja a sajt eljrsi szablyzatt.

IV. A VITS KRDSEK MEGOLDSA

20. Cikk

A Szerzd Felek az Egyezmny rtelmezsbl vagy alkalmazsbl fakad minden felmerl vits krdst trgyalsos ton rendeznek.

V. MS NEMZETKZI EGYEZMNYEKKEL VAL VISZONY

21. Cikk

Jelen Egyezmny nem befolysolja azokat a jogokat s ktelezettsgeket, amelyek Magyarorszg eurpai unis tagsgbl, illetve Magyarorszg s a Szerb Kztrsasg egyb nemzetkzi megllapodsokban val rszvtelbl s nemzetkzi szervezetekben val tagsgbl fakadnak.

VI. ZR RENDELKEZSEK

22. Cikk

(1) A jelen Egyezmny azon utols rsos diplomciai rtests kzhezvtelt kvet 30. (harmincadik) napon lp hatlyba, amelyben a Szerzd Felek rtestik egymst a hatlybalpshez szksges bels jogi kvetelmnyek teljeslsrl.

(2) Jelen Egyezmny mdosthat a Szerzd Felek klcsns megegyezse alapjn. A mdostsok rsos formban trtnnek. A mdostsok jelen cikk (1) bekezdsben foglaltak alapjn lpnek hatlyba s jelen Egyezmnynek elvlaszthatatlan rszt kpezik.

(3) Jelen Egyezmny hatlyba lpsnek napjn hatlyt veszti a Magyar Npkztrsasg Kormnya s a Jugoszlv Szvetsgi Npkztrsasg Kormnya kztt a Tisza folyn trtn hajzsra vonatkoz 1955. mrcius 9-n, Belgrdban alrt Egyezmny.

(4) Jelen Egyezmnyt a Szerzd Felek hatrozatlan idre ktik. Mindkt Szerzd Fl felmondhatja azt, rsban, diplomciai ton kzbestve. Jelen Egyezmny az rsbeli felmonds kzhezvteltl szmtott 6 (hat) hnap utn hatlyt veszti.

Kszlt Niben, 2016. november 21. napjn, kt eredeti pldnyban, magyar s szerb nyelven, mindkt szveg egyarnt hiteles.

___________________________

___________________________

Magyarorszg Kormnya nevben

a Szerb Kztrsasg Kormnya nevben

ŀ ȣ

( : ),

(AGN), 19. 1996. ,

(CEVNI) (UNECE) 15. 1985. ,

, , 9. 1955. ,

, ,

,

,

,

( , 29. 1994. ) (EUSDR),

( , 17. 1992. ), ( , 26. , 1991. ),

2000/60/ 23. 2000. ( ),

2007/60/C 23. 2007. ( ),

:

I.

1.

:

1)      , , , , ;

2)      , ;

3)      , ;

4)      , .

2.

, .

1. ().

3.

.

II.

4.

3. .

5.

3. , .

6.

3. , .

, , .

7.

, , , .

1. (, ) , .

8.

, (, ) . .

3. , , . .

9.

, a , 3. .

.

10.

, , , .

, , , , .

11.

:

1)      (, , .);

2)      ;

3)      ;

4)      ;

5)      ;

6)      , , ;

7)      , , ;

8)      ( ).

12.

, , .

13.

.

14.

3. , , , .

3. .

III.

15.

, 30 .

.

, , .

16.

:

1)      ;

2)      ;

3)      .

17.

, 16. , .

.

18.

.

, , , 45 .

19.

.

IV.

20.

.

V.

21.

, , .

VI.

22.

30. () .

. . 1. .

, 9. 1955. .

. . .

, 21/11 2016. , , , .

e

___________________________

___________________________

4. (1) Ez a trvny a (2) bekezdsben meghatrozott kivtellel a kihirdetst kvet napon lp hatlyba.

(2) A 2. s a 3. az Egyezmny 22. cikk (1) bekezdsben meghatrozott idpontban lp hatlyba.4

(3) Az Egyezmny, 2. s 3. -a hatlybalpsnek naptri napjt a klpolitikrt felels miniszter annak ismertt vlst kveten a Magyar Kzlnyben haladktalanul kzztett kzlemnyvel llaptja meg.5

(4) E trvny vgrehajtshoz szksges intzkedsekrl a kzlekedsrt felels miniszter gondoskodik.

Magyar Kzlny Lap- s Knyvkiad Kft.
A Nemzeti Jogszablytrban elrhet szvegek tekintetben a Kzlnykiad minden jogot fenntart!