• Tartalom

15/1998. (IV. 3.) FM rendelet

15/1998. (IV. 3.) FM rendelet

a vágósertések vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról1

2009.07.18.

Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény 27. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az érdekelt miniszterekkel egyetértésben – a kereskedelmi célú vágósertés-termelés, a minőségi hús-, hústermék-előállítás és kereskedelem elősegítése érdekében a következőket rendelem el:

Általános rendelkezések

1. §2 (1)3 A rendelet hatálya a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló FVM rendelet 1. §-ában foglaltak szerinti, a vágóhíd üzemeltetőjére, a minősítő szervezetre és minősítőre, a termelőre, a kereskedőre, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjára (a továbbiakban: MgSzH Központ), valamint az adatbázist működtető Vágóállat és Hústermék Tanácsra (a továbbiakban: VHT) terjed ki.

(2) A rendelet előírásait az alábbi kategóriájú kereskedelmi értékesítésre kerülő vágósertésekre kell alkalmazni:

Vtsz.

Megnevezés

Régi megnevezés

0103911000

50 kg-nál kisebb tömegű háziasított fajták

Vágósüldő (hízó)

0103921100
0103921900

Legalább egyszer ellett, legalább 160 kg tömegű kocák
Másféle

Tenyésztésből kiselejtezett vágósertés

 

 

Vágósertés (hízó) máshova nem sorolt

 

 

Egyéb vágósertés (hízó)

0103921900

Másféle

Egyéb vágósertés (hízó), hús jellegű

 

 

Egyéb vágósertés (hízó), zsír jellegű

 

 

Szérumsertés, 80–150 kg közötti hússertés

2. §4 E rendelet alkalmazásában:

a)5 sertés vágott (fél) test: a levágott sertés kivéreztetve (a gerinc hosszanti középvonalában kettéhasítva), szőr, köröm, fülgomba, szem, nemi szervek, belsőség (nyelv, szív, máj, tüdő, vese, bélgarnitúra, agy- és gerincvelő) nélkül, de szalonnával, hájjal és rekeszizommal;

b) meleg súly: az a) pont szerint előkészített sertés vágott test súlya szúrás után nem több, mint negyvenöt perccel;

c)6

d) a sertés vágott test színhústartalma: a levágott sertés teljes szövetszétválasztásával nyert tiszta vörös, harántcsíkolt izmok súlyának és a vágott testek hideg súlyának a hányadosa;

e)7

f) azonosító jel: a tulajdonos és az állat egyedazonosságának megállapítására alkalmas vágósertés jelölés, a mindenkor hatályos rendelet szerinti azonosító jellel;

g)-i)8

j)9 minősítő: a vágósertések minősítésére külön jogszabály szerint jogosult természetes személy;

k) minősítő szervezet: a vágósertések minősítésre külön jogszabály szerint jogosult, Magyarországon bejegyzett, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság;

l) termelő: vágósertést előállító tenyésztő, hizlaló;

m)10 vágósertés kis- vagy nagykereskedő: a vágósertést a termelőtől megvásárló, vágóhídnak értékesítő vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság.

Minősítés

3. § (1)11 Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott valamennyi 50–120 kilogramm meleg súlyú sertés vágott testet az engedélyezett minősítő módszerekkel kell minősíteni és osztályba sorolni.

(2)12 A 120 kilogramm meleg súlyt meghaladó sertés vágott testet minősíteni nem kell, azonban a minősítőnek az M1, M2, illetve a V jelzéseket az osztályba sorolásnak megfelelően a vágott féltesteken fel kell tüntetni.

(3)13 A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a sertések jelöléséről, valamint Egységes Jelöléséről és Nyilvántartásáról szóló 116/2003. (XI. 18.) FVM rendelet (a továbbiakban: ENAR rendelet) és a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 13. §-ában foglaltak szerint megtörtént, és a vágósertések technológiai előkészítését a 2. § a) pontja szerint megfelelően elvégezték. A hatósági állatorvosi húsvizsgálatnak a minősítést meg kell előznie, csak fogyasztásra alkalmas féltestet lehet minősíteni.

(4) A vágósertés jelölésére akkor is a termelő kötelezett, ha az a vágósertés kis- vagy nagykereskedő közreműködésével jut el a vágóhídra.

4. § (1) A vágás utáni kereskedelmi osztályba sorolásnál az a) és b) pontban meghatározott besorolási osztályokat kell alkalmazni:

a)14 A 3. § (1) bekezdés szerinti 50–120 kilogramm meleg súlyú sertés vágott test esetében:

---------------------

Színhústartalom a hasított hideg súly százalékában | Osztály

---------------------

60 vagy több | S

55 vagy több, de kevesebb mint 60 | E

50 vagy több, de kevesebb mint 55 | U

45 vagy több, de kevesebb mint 50 | R

40 vagy több, de kevesebb mint 45 | O

kevesebb mint 40 | P

b)15 a 3. § (2) bekezdés szerinti 120 kilogramm meleg súlyt meghaladó sertés vágott test esetében:

---------------------

Tenyésztésbe fogott hús jellegű kocánál | M1

Egyéb kocánál és hízónál | M2

Kan és kanlott sertésnél | V

(2)16

(3)17 A sertés vágott test osztályba sorolása, illetve minősítése során olyan módszert kell alkalmazni, amely a sertés vágott test értékét a vágott test hideg súlyához viszonyított színhús aránya alapján határozza meg.

(4)18 A színhústartalom meghatározása becsléssel történik, amelynek a sertés vágott test súlyának, illetve az ágyékszalonna, a hátszalonna, valamint az izom vastagságának meghatározott mérési pontokon történő objektív mérésén kell alapulnia.

(5)19 A becslési eljárás során alkalmazott regressziós egyenletek felülvizsgálatáról, szükség szerinti módosításáról, az Európai Unió Bizottsága általi elfogadtatásáról és közzétételéről a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter gondoskodik.

(6)20 A sertés vágott test kereskedelmi értéke nem kizárólag az osztályba sorolástól függ.

(7)-(8)21

Kereskedelmi osztályba sorolási eljárások

5. §22 (1) A sertés vágott test minősítése, kereskedelmi osztályba sorolása a Fat-O-Meater (FOM) műszercsaládba tartozó szúrószondás [FOM S70, FOM S71, FOM S89 (UNIFOM)] és ultrahangos (UltraFom 200, AutoFom) műszerrel és a megfelelő becslési eljárással végezhető az 1. számú mellékletben foglaltak szerint. Az UltraFom 200 műszer csak abban az esetben használható, ha a mérés helyét megjelölő kiegészítő berendezéssel látják el vagy a mérés helyét kézzel oly módon jelölik meg, mely az utólagos ellenőrzést lehetővé teszi.

(2) A becslési eljárás során

a) minősítő műszerenként a műszer típusának megfelelő, az 5. számú melléklet szerinti regressziós egyenletet kell alkalmazni,

b) az oldalszalonna és az izom vastagságát a rendelet 1. számú mellékletében foglalt 1. számú ábrán jelölt 1-es és 2-es mérési pontokon a hátizom sávjában kell mérni,

c) a regressziós egyenlet 50–120 kilogrammos sertés vágott testre érvényes.

Súlymérés

6. § (1)–(2)23

(3)24 Ha a vágóhídon – műszaki, technológiai okok miatt – a szúrás és a mérlegelés között a negyvenöt perces időkorlát nem tartható, az MgSzH Központ egyidejű értesítésével, valamint annak engedélyével ez az időtartam meghosszabbítható. Az időkorlát túllépése esetén a kétszázalékos csökkentés minden további eltelt negyedóra után 0,1 százalékponttal mérséklődik.

Jelölés

7. §25 (1)26

(2) A betűknek, illetve számoknak legalább két centiméter nagyságúaknak kell lenniük. A jelölésre bármilyen nem mérgező, véletlenszerűen eltávolíthatatlan hőálló tinta, ráakasztott címke vagy más elfogadott módszer alkalmazható. Jelölésként csak olyan címke használható, amely nem távolítható el és nem rongálható meg. A minősítő általi jelölést a kereskedelmi értékesítésig vagy a feldolgozásig tilos eltávolítani.

(3)27 A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha az S/EUROP betűjel alatt a minősítő azonosító száma és az MgSzH Központ jelölése is szerepel.

8. §28 (1)29

(2) A vágott féltestek osztályba sorolását a minősítő saját engedélyszámát tartalmazó bélyegzővel tanúsítja, amelyet az (1) bekezdésben meghatározott helyeken kell elhelyezni.

(3) A bélyegzőlenyomatnak összetéveszthetetlenül jól olvashatónak kell lennie.

8/A. §30 (1)31 A vágósertések vágás utáni minősítésével kapcsolatosan a központi adatbázist (a továbbiakban: adatbázis) a VHT működteti. A VHT az adatbázishoz – ellenőrzés céljából, alapadatokig történő, teljes körű és folyamatos hozzáférést biztosít költségtérítés nélkül az MgSzH Központ számára.

(2) A minősítő köteles a 2. számú mellékletben szereplő tartalommal napi jelentést készíteni, annak adatait közvetlenül az adatbázisba eljuttatni.

(3) A vágóhíd kéthetenként jelentést készít a 3. számú mellékletben meghatározottak alapján, amelyet köteles az adatbázisnak megküldeni.

(4)32 A VHT negyedévi rendszerességgel – a 4. számú melléklet alapján – összesítőt készít, illetve havonta, megyénként összesíti a levágott sertések darabszámát és vágósúlyát. A VHT az összesítőket – megállapodás szerinti határidővel – megküldi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az MgSzH Központ számára.

(5)33 A (2) és (3) bekezdés szerinti adatküldés elektronikus úton történik.

Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

10. §34 Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:

a)35 a Tanács 1234/2007/EK rendelete (2007. október 22.) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet”);

b)36 a Bizottság 1249/2008/EK rendelete (2008. december 10.) a szarvasmarhák, sertések és juhok közösségi minősítési rendszereinek alkalmazására és e termékek árának bejelentésére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról.

1. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez37

Szúrószondás [FOM S70, FOM S71, FOM S89 (UNIFOM)] műszereknél a mérési pontok:

1. mérési pont

A hasítás síkjától 8 cm-re a 3–4. ágyékcsigolya között a szalonna 1 mérés (mm)

2. mérési pont

A hasíték síkjától 6 cm-re a 3–4. borda között a szalonna 2 és az izomvastagság mérése (mm) (karajátmérő)

Ultrahangos (UltraFom 200) műszereknél a mérési pontok:

1. mérési pont

A hasíték síkjától 7 cm-re a 3–4. ágyékcsigolya között a szalonna 1 mérés (mm)

2. mérési pont

A hasítás síkjától 7 cm-re a 3–4. borda között a szalonna 2 és az izomvastagság mérése (mm) (karajátmérő)

2. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez38

A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:
– a szállítólevél száma (a vágóhíd feladata);
– a szállító gépkocsi és pótkocsi rendszáma (a vágóhíd feladata);
– a beérkezés időpontja (a vágóhíd feladata);
– a vágás helye, a minősítő hely azonosítója és a vágás időpontja;
– a vágóállatok darabszáma és azonosító jelei;
– a súlymérési adatok: egyedenként a vágott test meleg súlya;
– az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel feltüntetésével:
= a kereskedelmi (minősítési) osztály betűjele,
= a színhústartalom százaléka (S/EUROP szerint);
– a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító);
– a minősítő szervezet neve, székhelye, működési engedélyének száma;
– a minősítő neve, címe, működési engedélyének száma;
– az alkalmazott minősítési módszer megjelölése és az eszközök típusszáma.

3. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez39

A vágóhíd által kötelezően felveendő adatok
Felvásárolt mennyiség összesen (db):

SA

50 kg alatti

vágósüldő

S/EUROP

50–120 kg közötti

vágósertés

M1

120 kg feletti

tenyésztésbe fogott húsjellegű koca

M2

120 kg feletti

egyéb koca és hízó

V

120 kg feletti

kan és kanlott

Vágás után minősített sertések darabszáma és százalékos megoszlása (S/EUROP szerint) és annak összesítése.
Minőségi kategóriák átlagos vágott test súlya és annak összesítése.
Nem minősített sertések darabszáma és százalékos megoszlása, a 120 kg melegsúlyt meghaladó hasított sertés darabszáma és százalékos megoszlása (ezen belül M1 darab és százalék; M2 darab és százalék; V darab és százalék), valamint egyéb nem minősített.

4. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez40

A vágóhidakról készítendő összesítő jelentések tartalmi követelményei
Felvásárolt mennyiség összesen (db):

SA

50 kg alatti

vágósüldő

S/EUROP

50–120 kg közötti

vágósertés

M1

120 kg feletti

tenyésztésbe fogott húsjellegű koca

M2

120 kg feletti

egyéb koca és hízó

V

120 kg feletti

kan és kanlott

Vágás után minősített sertések darabszáma és százalékos megoszlása (S/EUROP szerint) és annak összesítése.
Minőségi kategóriák átlagos vágott test súlya és annak összesítése.
Nem minősített sertések darabszáma és százalékos megoszlása, a 120 kg melegsúlyt meghaladó hasított sertés darabszáma és százalékos megoszlása (ezen belül M1 darab és százalék; M2 darab és százalék; V darab és százalék), valamint egyéb nem minősített.

5. melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez41

Regressziós egyenletek a vágósertés minősítő műszerekben
Szúrószondás minősítő műszerek:
1. FOM S70-es és FOM S71-es műszer:
Y = 54,043661–0,170496 × SZ1–0,568425 × SZ2+0,215384 × H2+0,048995 × W

Y

=

becsült színhústartalom (százalékban)

SZ1

=

szalonnavastagság a 3–4 ágyékcsigolya között, a hasítás síkjától 8 cm távolságra mérve (mm)

SZ2

=

szalonnavastagság a 3–4 borda között, a hasítás síkjától 6 cm távolságra mérve (mm)

H2

=

izomvastagság (karajátmérő) az SZ2-vel azonos ponton mérve (mm)

W

=

vágott test meleg súlya (kg)

 

Meghatározottsági együttható

R2 = 0,93878

 

Standard hiba

RSD =2,07375

2. UNIFOM műszer:
Y = 53,527–0,127 × SZ1–0,563 × SZ2+0,283 × H2

 

Meghatározottsági együttható

R2 = 0,935

 

Standard hiba

RSD = 2,1445

Y

=

becsült színhústartalom (százalékban)

SZ1

=

szalonnavastagság a 3–4 ágyékcsigolya között, a hasítás síkjától 8 cm távolságra mérve (mm)

SZ2

=

szalonnavastagság a 3–4 borda között, a hasítás síkjától 6 cm távolságra mérve (mm)

H2

=

izomvastagság (karajátmérő) az SZ2-vel azonos ponton mérve (mm)

Ultrahangos minősítő műszerek:
3. UltraFom 200 műszer:
Y = 59,989–0,265 × SZ1–0,402 × SZ2+0,007625 × H2+0,08837 × W

 

Meghatározottsági együttható

R2 = 0,841

 

Standard hiba

RSD = 2,3564

Y

=

becsült színhústartalom (százalékban)

SZ1

=

szalonnavastagság a 3–4 ágyékcsigolya között, a hasítás síkjától 7 cm távolságra mérve (mm)

SZ2

=

szalonnavastagság a 3–4 borda között, a hasítás síkjától 7 cm távolságra mérve (mm)

H2

=

izomvastagság (karajátmérő) az SZ2-vel azonos ponton mérve (mm)

W

=

vágott test meleg súlya (kg)

4. AutoFom műszer:

Y=52,698684

0,033320*X1

0,027910*X2

0,033369*X3

0,042006*X4

0,044693*X5

0,038184*X6

0,021688*X7

0,023770*X8

0,020832*X9

0,018833*X10

0,014692*X11

0,018321*X12

0,025358*X13

0,024304*X14

0,026339*X15

0,020495*X16

0,016825*X17

0,019075*X18

0,021736*X19

0,020635*X20

0,019779*X21

0,027397*X22

0,023439*X23

0,022317*X24

0,024994*X25

0,026247*X26

0,023531*X27

0,019013*X28

0,027384*X29

0,031072*X30

0,028046*X31

0,025150*X32

0,023167*X33

0,024394*X34

0,026832*X35

0,024874*X36

0,018853*X37

0,021229*X38

0,028275*X39

0,027372*X40

0,018172*X41

0,017360*X42

0,019780*X43

0,022921*X44

0,023974*X45

0,024597*X46

0,013694*X47

0,014177*X48

0,016137*X49

0,016805*X50

0,017700*X51

0,022157*X52

0,027827*X53

+

0,051671*X54

+

0,049577*X55

+

0,049119*X56

+

0,050793*X57

+

0,050356*X58

+

0,050666*X59

+

0,053370*X60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ahol
az y = a becsült színhús%
az X1, X2, ....., X60    az AutoFom által mért változók.
A színhús-százalék modell statisztikai adatai:

RMSEP

= 3,42

R érték

= 0,88

R2 érték

= 0,77

1

A rendeletet a 136/2011. (XII. 22.) VM rendelet 8. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. január 1. napjával.

2

Az 1. § a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. § (1) bekezdése a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 5. § (2) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2. § a) pontja a 14/2005. (III. 8.) FVM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 2. § c) pontját a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

7

A 2. § e) pontját a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

8

A 2. § g)-i) pontját a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

9

A 2. § j) pontja a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

10

A 2. § m) pontja a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 3. § (1) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

12

A 3. § (2) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

13

A 3. § (3) bekezdése a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

14

A 4. § (1) bekezdése a) pontjának bevezető mondata a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 4. § (1) bekezdése b) pontjának bevezető mondata a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 4. § (2) bekezdését a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

17

A 4. § (3) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 4. § (4) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 4. § (5) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 4. § (6) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 4. § (7)-(8) bekezdését a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

22

Az 5. § a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

23

A 6. § (1)–(2) bekezdését a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

24

A 6. § (3) bekezdése a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 4. §-ával megállapított és a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 5. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

25

A 7. § a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.

26

A 7. § (1) bekezdését a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

27

A 7. § (3) bekezdése a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 5. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

28

A 8. § a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 8. §-ával megállapított szöveg.

29

A 8. § (1) bekezdését a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

30

A 8/A. §-t a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 9. §-a iktatta a szövegbe.

31

A 8/A. § (1) bekezdése a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 5. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

32

A 8/A. § (4) bekezdése a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

33

A 8/A. § (5) bekezdését a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 2. § (2) bekezdése iktatta be.

34

A 10. § a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 6. §-ával megállapítot szöveg.

35

A 10. § a) pontja a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

36

A 10. § b) pontja a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

37

A melléklet számozása a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 10. §-ának (1) bekezdése értelmében 1. számú mellékletre változott, szövege a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 5. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

38

A 2. számú mellékletet a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 10. § (1) bekezdése iktatta be, szövege a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 4. §-a szerint módosított szöveg.

41

Az 5. számú mellékletet a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 5. §-ának (4) bekezdése iktatta a szövegbe.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére