15/1998. (IV. 3.) FM rendelet
15/1998. (IV. 3.) FM rendelet
a vágósertések vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról1
Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény 27. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az érdekelt miniszterekkel egyetértésben – a kereskedelmi célú vágósertés-termelés, a minőségi hús-, hústermék-előállítás és kereskedelem elősegítése érdekében a következőket rendelem el:
Általános rendelkezések
1. §2 (1)3 A rendelet hatálya a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló FVM rendelet 1. §-ában foglaltak szerinti, a vágóhíd üzemeltetőjére, a minősítő szervezetre és minősítőre, a termelőre, a kereskedőre, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjára (a továbbiakban: MgSzH Központ), valamint az adatbázist működtető Vágóállat és Hústermék Tanácsra (a továbbiakban: VHT) terjed ki.
(2) A rendelet előírásait az alábbi kategóriájú kereskedelmi értékesítésre kerülő vágósertésekre kell alkalmazni:
Vtsz. |
Megnevezés |
Régi megnevezés |
---|---|---|
0103911000 |
50 kg-nál kisebb tömegű háziasított fajták |
Vágósüldő (hízó) |
0103921100 |
Legalább egyszer ellett, legalább 160 kg tömegű kocák |
Tenyésztésből kiselejtezett vágósertés |
|
|
Vágósertés (hízó) máshova nem sorolt |
|
|
Egyéb vágósertés (hízó) |
0103921900 |
Másféle |
Egyéb vágósertés (hízó), hús jellegű |
|
|
Egyéb vágósertés (hízó), zsír jellegű |
|
|
Szérumsertés, 80–150 kg közötti hússertés |
2. §4 E rendelet alkalmazásában:
a)5 sertés vágott (fél) test: a levágott sertés kivéreztetve (a gerinc hosszanti középvonalában kettéhasítva), szőr, köröm, fülgomba, szem, nemi szervek, belsőség (nyelv, szív, máj, tüdő, vese, bélgarnitúra, agy- és gerincvelő) nélkül, de szalonnával, hájjal és rekeszizommal;
b) meleg súly: az a) pont szerint előkészített sertés vágott test súlya szúrás után nem több, mint negyvenöt perccel;
c)6
d) a sertés vágott test színhústartalma: a levágott sertés teljes szövetszétválasztásával nyert tiszta vörös, harántcsíkolt izmok súlyának és a vágott testek hideg súlyának a hányadosa;
e)7
f) azonosító jel: a tulajdonos és az állat egyedazonosságának megállapítására alkalmas vágósertés jelölés, a mindenkor hatályos rendelet szerinti azonosító jellel;
g)-i)8
j)9 minősítő: a vágósertések minősítésére külön jogszabály szerint jogosult természetes személy;
k) minősítő szervezet: a vágósertések minősítésre külön jogszabály szerint jogosult, Magyarországon bejegyzett, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság;
l) termelő: vágósertést előállító tenyésztő, hizlaló;
m)10 vágósertés kis- vagy nagykereskedő: a vágósertést a termelőtől megvásárló, vágóhídnak értékesítő vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság.
Minősítés
3. § (1)11 Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott valamennyi 50–120 kilogramm meleg súlyú sertés vágott testet az engedélyezett minősítő módszerekkel kell minősíteni és osztályba sorolni.
(2)12 A 120 kilogramm meleg súlyt meghaladó sertés vágott testet minősíteni nem kell, azonban a minősítőnek az M1, M2, illetve a V jelzéseket az osztályba sorolásnak megfelelően a vágott féltesteken fel kell tüntetni.
(3)13 A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a sertések jelöléséről, valamint Egységes Jelöléséről és Nyilvántartásáról szóló 116/2003. (XI. 18.) FVM rendelet (a továbbiakban: ENAR rendelet) és a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 13. §-ában foglaltak szerint megtörtént, és a vágósertések technológiai előkészítését a 2. § a) pontja szerint megfelelően elvégezték. A hatósági állatorvosi húsvizsgálatnak a minősítést meg kell előznie, csak fogyasztásra alkalmas féltestet lehet minősíteni.
(4) A vágósertés jelölésére akkor is a termelő kötelezett, ha az a vágósertés kis- vagy nagykereskedő közreműködésével jut el a vágóhídra.
4. § (1) A vágás utáni kereskedelmi osztályba sorolásnál az a) és b) pontban meghatározott besorolási osztályokat kell alkalmazni:
a)14 A 3. § (1) bekezdés szerinti 50–120 kilogramm meleg súlyú sertés vágott test esetében:
---------------------
Színhústartalom a hasított hideg súly százalékában | Osztály
---------------------
60 vagy több | S
55 vagy több, de kevesebb mint 60 | E
50 vagy több, de kevesebb mint 55 | U
45 vagy több, de kevesebb mint 50 | R
40 vagy több, de kevesebb mint 45 | O
kevesebb mint 40 | P
b)15 a 3. § (2) bekezdés szerinti 120 kilogramm meleg súlyt meghaladó sertés vágott test esetében:
---------------------
Tenyésztésbe fogott hús jellegű kocánál | M1
Egyéb kocánál és hízónál | M2
Kan és kanlott sertésnél | V
(2)16
(3)17 A sertés vágott test osztályba sorolása, illetve minősítése során olyan módszert kell alkalmazni, amely a sertés vágott test értékét a vágott test hideg súlyához viszonyított színhús aránya alapján határozza meg.
(4)18 A színhústartalom meghatározása becsléssel történik, amelynek a sertés vágott test súlyának, illetve az ágyékszalonna, a hátszalonna, valamint az izom vastagságának meghatározott mérési pontokon történő objektív mérésén kell alapulnia.
(5)19 A becslési eljárás során alkalmazott regressziós egyenletek felülvizsgálatáról, szükség szerinti módosításáról, az Európai Unió Bizottsága általi elfogadtatásáról és közzétételéről a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter gondoskodik.
(6)20 A sertés vágott test kereskedelmi értéke nem kizárólag az osztályba sorolástól függ.
(7)-(8)21
Kereskedelmi osztályba sorolási eljárások
5. §22 (1) A sertés vágott test minősítése, kereskedelmi osztályba sorolása a Fat-O-Meater (FOM) műszercsaládba tartozó szúrószondás [FOM S70, FOM S71, FOM S89 (UNIFOM)] és ultrahangos (UltraFom 200, AutoFom) műszerrel és a megfelelő becslési eljárással végezhető az 1. számú mellékletben foglaltak szerint. Az UltraFom 200 műszer csak abban az esetben használható, ha a mérés helyét megjelölő kiegészítő berendezéssel látják el vagy a mérés helyét kézzel oly módon jelölik meg, mely az utólagos ellenőrzést lehetővé teszi.
(2) A becslési eljárás során
a) minősítő műszerenként a műszer típusának megfelelő, az 5. számú melléklet szerinti regressziós egyenletet kell alkalmazni,
b) az oldalszalonna és az izom vastagságát a rendelet 1. számú mellékletében foglalt 1. számú ábrán jelölt 1-es és 2-es mérési pontokon a hátizom sávjában kell mérni,
c) a regressziós egyenlet 50–120 kilogrammos sertés vágott testre érvényes.
Súlymérés
6. § (1)–(2)23
(3)24 Ha a vágóhídon – műszaki, technológiai okok miatt – a szúrás és a mérlegelés között a negyvenöt perces időkorlát nem tartható, az MgSzH Központ egyidejű értesítésével, valamint annak engedélyével ez az időtartam meghosszabbítható. Az időkorlát túllépése esetén a kétszázalékos csökkentés minden további eltelt negyedóra után 0,1 százalékponttal mérséklődik.
Jelölés
7. §25 (1)26
(2) A betűknek, illetve számoknak legalább két centiméter nagyságúaknak kell lenniük. A jelölésre bármilyen nem mérgező, véletlenszerűen eltávolíthatatlan hőálló tinta, ráakasztott címke vagy más elfogadott módszer alkalmazható. Jelölésként csak olyan címke használható, amely nem távolítható el és nem rongálható meg. A minősítő általi jelölést a kereskedelmi értékesítésig vagy a feldolgozásig tilos eltávolítani.
(3)27 A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha az S/EUROP betűjel alatt a minősítő azonosító száma és az MgSzH Központ jelölése is szerepel.
8. §28 (1)29
(2) A vágott féltestek osztályba sorolását a minősítő saját engedélyszámát tartalmazó bélyegzővel tanúsítja, amelyet az (1) bekezdésben meghatározott helyeken kell elhelyezni.
(3) A bélyegzőlenyomatnak összetéveszthetetlenül jól olvashatónak kell lennie.
8/A. §30 (1)31 A vágósertések vágás utáni minősítésével kapcsolatosan a központi adatbázist (a továbbiakban: adatbázis) a VHT működteti. A VHT az adatbázishoz – ellenőrzés céljából, alapadatokig történő, teljes körű és folyamatos hozzáférést biztosít költségtérítés nélkül az MgSzH Központ számára.
(2) A minősítő köteles a 2. számú mellékletben szereplő tartalommal napi jelentést készíteni, annak adatait közvetlenül az adatbázisba eljuttatni.
(3) A vágóhíd kéthetenként jelentést készít a 3. számú mellékletben meghatározottak alapján, amelyet köteles az adatbázisnak megküldeni.
(4)32 A VHT negyedévi rendszerességgel – a 4. számú melléklet alapján – összesítőt készít, illetve havonta, megyénként összesíti a levágott sertések darabszámát és vágósúlyát. A VHT az összesítőket – megállapodás szerinti határidővel – megküldi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az MgSzH Központ számára.
(5)33 A (2) és (3) bekezdés szerinti adatküldés elektronikus úton történik.
Záró rendelkezések
9. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
10. §34 Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:
a)35 a Tanács 1234/2007/EK rendelete (2007. október 22.) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet”);
b)36 a Bizottság 1249/2008/EK rendelete (2008. december 10.) a szarvasmarhák, sertések és juhok közösségi minősítési rendszereinek alkalmazására és e termékek árának bejelentésére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról.
1. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez37
Szúrószondás [FOM S70, FOM S71, FOM S89 (UNIFOM)] műszereknél a mérési pontok: 1. mérési pont A hasítás síkjától 8 cm-re a 3–4. ágyékcsigolya között a szalonna 1 mérés (mm)
2. mérési pont A hasíték síkjától 6 cm-re a 3–4. borda között a szalonna 2 és az izomvastagság mérése (mm) (karajátmérő)
Ultrahangos (UltraFom 200) műszereknél a mérési pontok: 1. mérési pont A hasíték síkjától 7 cm-re a 3–4. ágyékcsigolya között a szalonna 1 mérés (mm)
2. mérési pont A hasítás síkjától 7 cm-re a 3–4. borda között a szalonna 2 és az izomvastagság mérése (mm) (karajátmérő) |
2. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez38
3. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez39
SA |
50 kg alatti |
vágósüldő |
S/EUROP |
50–120 kg közötti |
vágósertés |
M1 |
120 kg feletti |
tenyésztésbe fogott húsjellegű koca |
M2 |
120 kg feletti |
egyéb koca és hízó |
V |
120 kg feletti |
kan és kanlott |
4. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez40
SA |
50 kg alatti |
vágósüldő |
S/EUROP |
50–120 kg közötti |
vágósertés |
M1 |
120 kg feletti |
tenyésztésbe fogott húsjellegű koca |
M2 |
120 kg feletti |
egyéb koca és hízó |
V |
120 kg feletti |
kan és kanlott |
5. melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez41
Y |
= |
becsült színhústartalom (százalékban) |
SZ1 |
= |
szalonnavastagság a 3–4 ágyékcsigolya között, a hasítás síkjától 8 cm távolságra mérve (mm) |
SZ2 |
= |
szalonnavastagság a 3–4 borda között, a hasítás síkjától 6 cm távolságra mérve (mm) |
H2 |
= |
izomvastagság (karajátmérő) az SZ2-vel azonos ponton mérve (mm) |
W |
= |
vágott test meleg súlya (kg) |
|
Meghatározottsági együttható |
R2 = 0,93878 |
|
Standard hiba |
RSD =2,07375 |
|
Meghatározottsági együttható |
R2 = 0,935 |
|
Standard hiba |
RSD = 2,1445 |
Y |
= |
becsült színhústartalom (százalékban) |
SZ1 |
= |
szalonnavastagság a 3–4 ágyékcsigolya között, a hasítás síkjától 8 cm távolságra mérve (mm) |
SZ2 |
= |
szalonnavastagság a 3–4 borda között, a hasítás síkjától 6 cm távolságra mérve (mm) |
H2 |
= |
izomvastagság (karajátmérő) az SZ2-vel azonos ponton mérve (mm) |
|
Meghatározottsági együttható |
R2 = 0,841 |
|
Standard hiba |
RSD = 2,3564 |
Y |
= |
becsült színhústartalom (százalékban) |
SZ1 |
= |
szalonnavastagság a 3–4 ágyékcsigolya között, a hasítás síkjától 7 cm távolságra mérve (mm) |
SZ2 |
= |
szalonnavastagság a 3–4 borda között, a hasítás síkjától 7 cm távolságra mérve (mm) |
H2 |
= |
izomvastagság (karajátmérő) az SZ2-vel azonos ponton mérve (mm) |
W |
= |
vágott test meleg súlya (kg) |
Y=52,698684 |
– |
0,033320*X1 |
– |
0,027910*X2 |
– |
0,033369*X3 |
– |
0,042006*X4 |
– |
0,044693*X5 |
– |
0,038184*X6 |
– |
0,021688*X7 |
– |
0,023770*X8 |
– |
0,020832*X9 |
– |
0,018833*X10 |
– |
0,014692*X11 |
– |
0,018321*X12 |
– |
0,025358*X13 |
– |
0,024304*X14 |
– |
0,026339*X15 |
– |
0,020495*X16 |
– |
0,016825*X17 |
– |
0,019075*X18 |
– |
0,021736*X19 |
– |
0,020635*X20 |
– |
0,019779*X21 |
– |
0,027397*X22 |
– |
0,023439*X23 |
– |
0,022317*X24 |
– |
0,024994*X25 |
– |
0,026247*X26 |
– |
0,023531*X27 |
– |
0,019013*X28 |
– |
0,027384*X29 |
– |
0,031072*X30 |
– |
0,028046*X31 |
– |
0,025150*X32 |
– |
0,023167*X33 |
– |
0,024394*X34 |
– |
0,026832*X35 |
– |
0,024874*X36 |
– |
0,018853*X37 |
– |
0,021229*X38 |
– |
0,028275*X39 |
– |
0,027372*X40 |
– |
0,018172*X41 |
– |
0,017360*X42 |
– |
0,019780*X43 |
– |
0,022921*X44 |
– |
0,023974*X45 |
– |
0,024597*X46 |
– |
0,013694*X47 |
– |
0,014177*X48 |
– |
0,016137*X49 |
– |
0,016805*X50 |
– |
0,017700*X51 |
– |
0,022157*X52 |
– |
0,027827*X53 |
+ |
0,051671*X54 |
+ |
0,049577*X55 |
+ |
0,049119*X56 |
+ |
0,050793*X57 |
+ |
0,050356*X58 |
+ |
0,050666*X59 |
+ |
0,053370*X60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RMSEP |
= 3,42 |
R érték |
= 0,88 |
R2 érték |
= 0,77 |
A rendeletet a 136/2011. (XII. 22.) VM rendelet 8. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. január 1. napjával.
Az 1. § a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.
Az 1. § (1) bekezdése a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 5. § (2) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.
A 2. § a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.
A 2. § a) pontja a 14/2005. (III. 8.) FVM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.
A 2. § c) pontját a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.
A 2. § e) pontját a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.
A 2. § g)-i) pontját a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.
A 2. § j) pontja a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.
A 2. § m) pontja a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.
A 3. § (1) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.
A 3. § (2) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.
A 3. § (3) bekezdése a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.
A 4. § (1) bekezdése a) pontjának bevezető mondata a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.
A 4. § (1) bekezdése b) pontjának bevezető mondata a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.
A 4. § (2) bekezdését a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.
A 4. § (3) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.
A 4. § (4) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.
A 4. § (5) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.
A 4. § (6) bekezdése a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 4. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.
A 4. § (7)-(8) bekezdését a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.
Az 5. § a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.
A 6. § (1)–(2) bekezdését a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.
A 6. § (3) bekezdése a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 4. §-ával megállapított és a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 5. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.
A 7. § a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.
A 7. § (1) bekezdését a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.
A 7. § (3) bekezdése a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 5. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.
A 8. § a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 8. §-ával megállapított szöveg.
A 8. § (1) bekezdését a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.
A 8/A. §-t a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 9. §-a iktatta a szövegbe.
A 8/A. § (1) bekezdése a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 5. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.
A 8/A. § (4) bekezdése a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
A 8/A. § (5) bekezdését a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 2. § (2) bekezdése iktatta be.
A 10. § a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 6. §-ával megállapítot szöveg.
A 10. § a) pontja a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.
A 10. § b) pontja a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.
A melléklet számozása a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 10. §-ának (1) bekezdése értelmében 1. számú mellékletre változott, szövege a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 5. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.
A 2. számú mellékletet a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 10. § (1) bekezdése iktatta be, szövege a 83/2009. (VII. 15.) FVM rendelet 4. §-a szerint módosított szöveg.
A 3. számú mellékletet a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 10. §-ának (2) bekezdése iktatta be, szövege a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 5. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.
A 4. számú mellékletet a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 10. §-ának (3) bekezdése iktatta be, szövege a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 5. §-ának (3) bekezdésével megállapított szöveg.
Az 5. számú mellékletet a 175/2004. (XII. 30.) FVM rendelet 5. §-ának (4) bekezdése iktatta a szövegbe.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás