nyomtatás  nagyítás kicsinyítés 
Betöltés...
27/2004. (IV. 24.) ESZCSM rendelet
a testtömeg-csökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználásra szánt élelmiszerekről
2008-05-16
2017-01-04
3

27/2004. (IV. 24.) ESZCSM rendelet

a testtömeg-csökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználásra szánt élelmiszerekről

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-a (11) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § (1) E rendelet előírásait Magyarországon forgalomba hozatalra szánt, a testtömeg-csökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú különleges táplálkozási célú élelmiszerekre (a továbbiakban: csökkentett energiatartalmú élelmiszer), azok összetételére és jelölésére kell alkalmazni.

(2) A csökkentett energiatartalmú élelmiszerek olyan különlegesen összeállított élelmiszerek, amelyek az előállító útmutatása szerint alkalmazva helyettesítik a teljes napi étrendet vagy annak egy részét. A csökkentett energiatartalmú élelmiszerek:

a) a teljes napi étrend helyettesítésére szolgáló termékek, illetve

b) a napi étrend egy részét, egy vagy több étkezés helyettesítését szolgáló termékek.

(3) Ha e rendelet eltérő rendelkezést nem tartalmaz, csökkentett energiatartalmú élelmiszer előállítása, csomagolása, jelölése, forgalomba hozatala és reklámozása során a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló külön jogszabály előírásait kell alkalmazni.

2. § A csökkentett energiatartalmú élelmiszer összetételének meg kell felelnie az 1. számú mellékletben meghatározott követelményeknek.

3. § A teljes napi étrend helyettesítésére szolgáló csökkentett energiatartalmú élelmiszert úgy kell forgalomba hozni, hogy valamennyi összetevőjét egy csomagolási egység tartalmazza.

4. § (1) A csökkentett energiatartalmú élelmiszer a következő megnevezéssel hozható kereskedelmi forgalomba:

a) az 1. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti termék a ,,Testtömeg-csökkentés célját szolgáló, a teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer'',

b) az 1. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti termék a ,,Testtömeg-csökkentés célját szolgáló, a napi étrend egy részét (étkezést) helyettesítő élelmiszer''.

(2) A csökkentett energiatartalmú élelmiszer jelölésének az élelmiszerek jelölésére vonatkozó általános előírásokon kívül tartalmaznia kell a következőket is:

a) a használati utasítás szerint elkészített, fogyasztásra kész élelmiszer meghatározott mennyiségére vonatkozó energiatartalmat kJ-ban és kcal-ban, valamint a fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalom mennyiségét számszerűleg kifejezve;

b) a használati utasítás szerint elkészített fogyasztásra kész élelmiszer meghatározott mennyiségében lévő, az 1. számú melléklet 5. pontjában felsorolt ásványi anyagok és vitaminok átlagos mennyiségét számszerűleg kifejezve. A napi étrend egy részét helyettesítő élelmiszereknél az 1. számú melléklet 5. pontjában felsorolt ásványi anyagok és vitaminok átlagos mennyiségét a napi ajánlott bevitel százalékában is meg kell adni a Magyar Élelmiszerkönyv 1–1–90/496 sz. előírása szerint;

c) szükség esetén útmutatót a megfelelő elkészítéshez, valamint figyelmeztetést az elkészítési útmutatóban leírtak betartásának fontosságára;

d) ha a gyártó utasításainak megfelelően alkalmazott termék napi 20 g-nál több poliol (cukoralkohol) fogyasztását eredményezi, akkor figyelmeztetést az élelmiszer esetleges hashajtó hatására;

e) figyelemfelhívást a megfelelő napi folyadékmennyiség fogyasztásának fontosságára;

f) az 1. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti termék esetében:

fa) annak feltüntetését, hogy az élelmiszer napi adagja megfelelő mennyiséget tartalmaz az alapvető tápanyagokból,

fb) annak feltüntetését, hogy a termék orvosi tanács és felügyelet nélkül legfeljebb három hétig alkalmazható;

g) az 1. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti termék esetében annak feltüntetését, hogy a termék akkor felel meg a rendeltetésének, ha a csökkentett energiatartalmú étrendnek csak részét képezi, és az ilyen étrend összeállításához más élelmiszerek felhasználása is szükséges.

(3)1 A csökkentett energiatartalmú élelmiszer jelölése, reklámozása és megjelenítése semmilyen módon nem utalhat a használata révén elérhető testtömegcsökkenés mértékére.

5. § (1) Ez a rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.

(2)2

(3)3 Ez a rendelet a testtömegcsökkentésre szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben történő felhasználásra szánt élelmiszerekről szóló, 1996. február 26-i 96/8/EK bizottsági irányelvnek, valamint az azt módosító 2007/29/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

(4)4

1. számú melléklet a 27/2004. (IV. 24.) ESZCSM rendelethez

A csökkentett energiatartalmú élelmiszerek összetételének alapvető követelményei

Az előírások a fogyasztásra kész állapotban forgalmazott, illetve a gyártó utasítása szerint fogyasztásra elkészített termékre vonatkoznak.

1. Energia

1.1. Az 1. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti termék által biztosított teljes napi energiatartalom legalább 3360 kJ (800 kcal), legfeljebb 5040 kJ (1200 kcal) legyen.

1.2. Az 1. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti termék energiatartalma adagonként legalább 840 kJ (200 kcal), legfeljebb 1680 kJ (400 kcal) legyen.

2. Fehérje

2.1. Az 1. § (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti termékek energiatartalmának legalább 25%-a, de legfeljebb 50%-a származzon fehérjéből. Az 1. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti termék fehérjetartalma legfeljebb 125 g lehet.

2.2. A fehérjére vonatkozó előző szabályok olyan fehérjére vonatkoznak, amelynek kémiai indexe megegyezik a 2. számú mellékletben megadott referenciafehérje (FAO/WHO 1985) kémiai indexével. Ha a kémiai index alacsonyabb a referenciafehérje 100%-ánál, akkor a minimális fehérjetartalmat ennek megfelelően kell emelni. A fehérje kémiai indexe minden esetben legalább a referenciafehérje kémiai indexének 80%-a legyen.

2.3. ,,Kémiai index'': a vizsgált fehérjében lévő esszenciális aminosavak mennyisége és a referenciafehérjében lévő megfelelő aminosavak mennyisége közötti legalacsonyabb arány.

2.4. L-aminosavak hozzáadása minden esetben kizárólag a fehérje tápértékének javítása céljából és csak az ehhez szükséges mértékben megengedett.

3. Zsírok

3.1. A zsírból származó energia a termék teljes energiatartalmának legfeljebb 30%-a lehet.

3.2. Az 1. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti termék esetében a gliceridekben levő linolsav mennyisége legalább 4,5 g legyen.

3.3. Az 1. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti termék esetében a gliceridekben levő linolsav mennyisége legalább 1 g legyen.

4. Élelmi rost

Az 1. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti termék élelmi rost tartalma a teljes napi adagban legalább 10 g, de legfeljebb 30 g legyen.

5. Vitaminok és ásványi anyagok

5.1. Az 1. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti termék teljes napi adagjának legalább 100%-ban biztosítania kell a táblázatban megadott vitamin- és ásványianyag-mennyiségeket.

5.2. Az 1. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti termék egy adagjának legalább 30%-ban fedeznie kell a táblázatban előírt vitamin- és ásványianyag-mennyiséget. A termék egy adagjában a kálium mennyisége legalább 500 mg legyen.

Táblázat

 

 

 

A-vitamin

(mg RE = retinolekvivalens)

700

D-vitamin

(mg)

5

E-vitamin

(mg-TE = tokoferolekvivalens)

10

C-vitamin

(mg)

45

Tiamin

(mg)

1,1

Riboflavin

(mg)

1,6

Niacin

(mg-NE = niacinekvivalens)

18

B6-vitamin

(mg)

1,5

Folát

(mg)

200

B12-vitamin

(mg)

1,4

Biotin

(mg)

15

Pantoténsav

(mg)

3

Kalcium

(mg)

700

Foszfor

(mg)

550

Kálium

(mg)

3100

Vas

(mg)

16

Cink

(mg)

9,5

Réz

(mg)

1,1

Jód

(mg)

130

Szelén

(mg)

55

Nátrium

(mg)

575

Magnézium

(mg)

150

Mangán

(mg)

1

2. számú melléklet a 27/2004. (IV. 24.) ESZCSM rendelethez

Kívánatos esszenciális aminosav-összetétel fehérjékben5

Esszenciális aminosavak

g/100 g fehérje

 

 

Cisztin + metionin

1,7

Hisztidin

1,6

Izoleucin

1,3

Leucin

1,9

Lizin

1,6

Fenil-alanin + tirozin

1,9

Treonin

0,9

Triptofán

0,5

Valin

1,3

Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.
A Nemzeti Jogszabálytárban elérhető szövegek tekintetében a Közlönykiadó minden jogot fenntart!