• Tartalom

36/2022. (IX. 15.) MNB rendelet indokolás

36/2022. (IX. 15.) MNB rendelet indokolás

a kötelező jegybanki tartalék kiszámításáról, illetve képzésének és elhelyezésének módjáról szóló 10/2005. (VI. 11.) MNB rendelet módosításáról szóló 36/2022. (IX. 15.) MNB rendelethez

2022.10.01.
A kötelező jegybanki tartalék kiszámításáról, illetve képzésének és elhelyezésének módjáról szóló 10/2005. (VI. 11.) MNB rendelet (a továbbiakban: Tartalékrendelet) módosítását elsődlegesen a monetáris transzmisszió és a pénzpiaci stabilitás erősítése indokolja.
A koronavírus-járvány okán megváltozott piaci körülményekre figyelemmel a hazai gazdaság rendelkezésére bocsátott jelentős mennyiségű, hosszú lejáratú jegybanki forrás a bankrendszer likviditásának érdemi bővüléséhez vezetett. Ugyanakkor, a globális inflációs nyomás és az orosz–ukrán háborús konfliktus nyomán kialakult bizonytalan piaci környezetben a magas likviditás felerősítheti a gyors pénzmozgásokból és pozíciófelvételekből fakadó kockázatokat.
A kötelező tartalékráta mértékéről szóló 35/2022. (IX. 15.) MNB rendelet hatálybalépésével módosult a kötelező tartalékráta mértéke, illetve választási lehetőség került bevezetésre a tartalékköteles hitelintézetek számára, amelyből adódóan a Tartalékrendeletben új átlagolási mechanizmus meghatározása vált szükségessé. Az új átlagolási mechanizmus a kötelező napi minimumszint előírásával – a likviditás egy részének folyamatos lekötése útján – csökkenti a fent említett pénzpiaci kockázatokat. A kötelező napi minimumszintet meghaladó választott tartalékráta vonatkozásában továbbra is a korábbi átlagszámítási mechanizmus alkalmazandó.
A Tartalékrendelet módosítása kiterjed továbbá a kötelező tartalék után fizetett kamat számításának változására, illetve az alultartalékoláshoz kötődő büntetőkamat mértékének a jegybanki alapkamat kétszeresére történő emelésére, amely preventív jellegű ösztönzőként szolgál a tartalékkötelezettségnek való megfelelés előmozdítása érdekében.
A rendelettervezetről az Európai Központi Bank véleménye kikérésre került az Európai Unió működéséről szóló szerződés 127. cikk (4) bekezdése és 282. cikk (5) bekezdése, valamint a 98/415/EK tanácsi határozat 2. cikk (2) bekezdése alapján.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Indokolások Tárában közzétételre kerül.
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére