• Tartalom

53/2023. (XI. 20.) MNB rendelet indokolás

53/2023. (XI. 20.) MNB rendelet indokolás

a kötelező jegybanki tartalék kiszámításáról, illetve képzésének és elhelyezésének módjáról szóló 10/2005. (VI. 11.) MNB rendelet módosításáról szóló 53/2023. (XI. 20.) MNB rendelethez

2024.01.01.
A kötelező jegybanki tartalék kiszámításáról, illetve képzésének és elhelyezésének módjáról szóló 10/2005. (VI. 11.) MNB rendelet (a továbbiakban: Tartalékrendelet) módosítását elsődlegesen a monetáris transzmisszió és a pénzpiaci stabilitás erősítése indokolja.
A Tartalékrendelet 2023. július 1-jétől hatályos módosítását megelőzően a tartalékköteles hitelintézetek tartalékalapja a teljesítési tárgyidőszakot, azaz az adott naptári hónapot megelőző második tárgyidőszak utolsó naptári napjára vonatkozó állományi adatok alapján került megállapításra. A kötelező tartalékráta emelése, illetve a kötelező jegybanki tartalék után fizetett kamatokat érintő módosítások nyomán fokozott mérlegalkalmazkodás vált megfigyelhetővé a tartalékköteles hitelintézetek körében, amely a teljesítési tárgyidőszakok, illetve a negyedévek végén megemelkedett volatilitást és nyomást eredményezett egyes pénzpiacokon. Erre tekintettel olyan tartalékalap-számítási módszer bevezetése vált indokolttá, amely megakadályozza, hogy a tartalékköteles hitelintézetek fokozott mérlegalkalmazkodása egy napon koncentrálódjon.
A tartalékköteles hitelintézetek tartalékalapja 2023. július 1-jétől átmeneti jelleggel a 2023. március hónap végi statisztikai mérlegadataik alapján kerül megállapításra, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) már ekkor kiemelte, hogy a módosítás célja, hogy a tartalékalap megállapítása havi átlagos mérlegadatokon alapuljon, azonban ennek megvalósításához mind az MNB, mind a tartalékköteles hitelintézetek rendszereinek fejlesztése szükségesnek mutatkozott.
Az MNB céljának megfelelően a jelen módosítás keretében bevezetésre kerül az új rendszer, amely alapján a tartalékalap a teljesítési tárgyidőszakot megelőző második hónap naptári napjainak átlagára vonatkozó állományi adatok alapján kerül megállapításra, azzal, hogy ez a számítási módszer 2024. március hónapjára mint teljesítési tárgyidőszakra vonatkozóan kerül először alkalmazásra.
A Tartalékrendelet további módosításaira az átlagos állományi adatokon alapuló rendszerre való áttéréssel összefüggésben, az adatszolgáltatás megküldésével, illetve annak elmaradásával kapcsolatos technikai szabályok rögzítése érdekében kerül sor.
A tartalékalap átlagos állományi adatokon alapuló meghatározásához új, „A hitelintézetek statisztikai mérlegének tartalékköteles sorai, valamint az értékpapírkölcsön ügyletekhez tartozó készpénzóvadék összege – napi záróállományok” (MNB azonosító kód: M06) megnevezésű, havi gyakoriságú adatszolgáltatás bevezetésére kerül sor, a jegybanki információs rendszerhez elsődlegesen a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladatai ellátása érdekében teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 54/2022. (XI. 23.) MNB rendelet módosítása útján.
A rendelettervezetről az Európai Központi Bank véleménye kikérésre került az Európai Unió működéséről szóló szerződés 127. cikk (4) bekezdése és 282. cikk (5) bekezdése, valamint a 98/415/EK tanácsi határozat 2. cikk (2) bekezdése alapján.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése és a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Indokolások Tárában közzétételre kerül.
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére