• Tartalom

5/2023. (IV. 28.) GVH utasítás

5/2023. (IV. 28.) GVH utasítás

a Versenytanács szervezeti és működési szabályzatáról

2023.05.02.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott jogkörömben eljárva, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 36. § (1) bekezdés c) pontja alapján, a Gazdasági Versenyhivatal szervezeti és működési szabályzatáról szóló 2/2020. (VII. 14.) GVH utasítás 84. § 1. pontjában foglalt tárgykörben az alábbiak szerint rendelkezem:

1. § A Versenytanács szervezeti és működési szabályzatát – a Versenytanács elnökének előterjesztésére, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 36. § (1) bekezdés c) pontja alapján – az utasítás 1. melléklete szerint jóváhagyom.

2. § (1) Ez az utasítás 2023. május 1-jén lép hatályba.

(2)1

1. melléklet az 5/2023. (IV. 28.) GVH utasításhoz

A Versenytanács szervezeti és működési szabályzata

1. A Versenytanács elnevezése

1. § (1) A Versenytanács elnevezése

a) angol nyelven Competition Council of the Hungarian Competition Authority,

b) francia nyelven Conseil de la Concurrence de l’Autorité de la Concurrence de Hongrie,

c) német nyelven Wettbewerbsrat der Ungarischen Wettbewerbsbehörde.

(2) A Versenytanács nevének hivatalos rövidítése: VT.

2. Az egységes jogalkalmazási gyakorlat biztosítékai

2. § (1) A versenytanácstagok követik a Versenytanács rögzített gyakorlatát. A Versenytanács gyakorlatának megtestesítésében kiemelt szerepet játszanak az elvi jelentőségű döntések és a közlemények. A Versenytanács gyakorlatától való eltérés szándéka esetén az eljáró versenytanács előadó versenytanácstagja a Versenytanács megbeszélését kezdeményezi.

(2) A Versenytanács előző évi döntéseivel kiegészített elvi jelentőségű döntéseket – a Versenytanács elnökének előterjesztése alapján – a versenytanácstagok egyhangú, de legalább kétharmados többségű döntéssel hagyják jóvá minden év március 31. napjáig. Elvi jelentőségű döntésre javaslatot az általános elnökhelyettes, az adott ügyben eljáró versenytanács tagja és a Döntéshozatalt Támogató Iroda vezetője tehet.

(3) Végzésnek a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 80. § (2) bekezdése alapján történő közzétételére az előadó versenytanácstag tesz javaslatot a Versenytanács elnökének.

(4) Ha a Tpvt. 36. § (6) bekezdése szerinti közlemény tervezete a Versenytanács döntését érintő rendelkezést tartalmaz, a Versenytanács elnöke a versenytanácstagok egyetértését tükröző tervezetet terjeszt az elnök elé.

(5) A Versenytanács rendszeres időközönként, illetve a versenytanácstagok kezdeményezésére eseti jelleggel megbeszélést tart a folyamatban lévő eljárásokban felmerült érdemi kérdésekről.

(6) Az egységes jogalkalmazás további biztosítéka az öttagú tanácsban való eljárás; erre az előadó versenytanácstag is tehet javaslatot, ha ennek szükségessége – a Versenytanács rögzített gyakorlatától eltérő vagy egyébként jelentős kérdésben való döntés miatt – a kijelölést (a továbbiakban: szignálás) követően merül fel.

3. Ügymenedzseri rendszer

3. § A Versenytanács ügymenedzseri rendszerben való részvételével kapcsolatos szabályokat a Gazdasági Versenyhivatal eljárásai során alkalmazandó belső ügyintézési rendről szóló utasítás határozza meg.

4. Vállalkozások összefonódásának előzetes egyeztetése

4. § Ha a Fúziós Iroda a Tpvt. 43/L. §-a szerinti előzetes egyeztetés keretében a vállalkozás által benyújtott összefonódás-bejelentés űrlaptervezetének és az arra vonatkozó értékelésének megküldésével a Versenytanács egyeztetésbe való bevonását kezdeményezi, a Versenytanács elnöke ügyintéző versenytanácstagot jelöl ki, aki két munkanapon belül véleményezi az űrlaptervezetet, és jelzi a Fúziós Irodának, hogy az alapján az összefonódás-bejelentéshez szükséges adatok és iratok köre az összefonódás értékelése szempontjából releváns valamennyi körülmény vonatkozásában egyeztetettnek tekinthető-e.

5. Szignálás

5. § (1) A Versenytanács elnöke az összefonódás-bejelentés űrlap, a Tpvt. 67. § (5), (5a) vagy (7) bekezdése szerinti vizsgálati indítvány, a vizsgálati jelentés, a vizsgálati szakban benyújtott iratbetekintési kérelem, a Tpvt. 78/A. § (2) bekezdés a) pontja szerinti kérelem, a fellebbezési kérelem beérkezése után, ügymenedzseri rendszerbe tartozó ügyek és kötelezettségvállalással kapcsolatos vizsgálói megkeresés esetén kijelöli az eljáró versenytanács tagjait – első helyen az előadó versenytanácstagot –, gondoskodva az arányos ügyteherelosztásról. Az előadó versenytanácstagot akadályoztatása esetén feladatai ellátásában a Versenytanács elnöke által az eljáró versenytanács tagjai közül esetileg kijelölt másik versenytanácstag helyettesíti.

(2) A Fúziós Iroda feladatkörébe tartozó ügyek esetében készült vizsgálati terv – a teljes körű eljárásban készült vizsgálati tervek kivételével – és az utóvizsgálati eljárás megindítását megelőző vizsgálati terv jóváhagyásához szükséges véleményezésre a Versenytanács elnöke versenytanácstagot jelöl ki.

(3) A szignálás alapján a Döntéshozatalt Támogató Iroda haladéktalanul gondoskodik a kijelölésnek a külön normatív utasítás szerinti nyilvántartásokba történő átvezetéséről, a csoportmunkát támogató alkalmazásba történő felviteléről, valamint az iratoknak az előadó versenytanácstag részére történő átadásáról.

(4) A szignálást követően az ügyirat fizikai mozgatására kizárólag a Döntéshozatalt Támogató Iroda tájékoztatásával és annak tudtával kerülhet sor.

(5) A szignálást követően az eljáró versenytanács összetételén változtatni csak a törvényben, illetve a jelen szervezeti és működési szabályzatban megjelölt okból szabad. Az eljárás határidőben való befejezését korlátozó akadályoztatás (betegség, távollét, rendkívüli ügyleterhelés) esetén, valamely versenytanácstag megbízatásának megszűnésével összefüggésben vagy új versenytanácstag kinevezése esetén a Versenytanács elnöke az arányos ügyteherelosztás érdekében átszignálhatja az ügyet másik versenytanácstagra.

(6) A Versenytanács elnöke szükség esetén kijelöli a Gazdasági Versenyhivatal versenypártolási tevékenységéhez, illetve a nemzetközi megkereséshez kötődően beérkezett iratra véleményt adó versenytanácstagot vagy szervezeti egységet.

6. Az összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárásban és a versenyfelügyeleti eljárásban az eljáró versenytanács vizsgálói intézkedéshez szükséges egyetértése

6. § (1) Az eljáró vizsgálónak a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés b) pontja vagy c) pont cd) alpontja szerinti vizsgálói intézkedéshez, illetve a Tpvt. 67. § (4) bekezdése szerint a vizsgálatot elrendelő végzéshez vagy a Tpvt. 69. §-a szerinti, az összefonódás piaci hatásainak teljes körű vizsgálatát elrendelő végzéshez az eljáró versenytanács egyetértését kezdeményező indokolt indítványa alapján az eljáró versenytanács két munkanapon belül jelzi a vizsgálónak

a) az egyetértését vagy

b) a kifogását és röviden annak indokait vagy

c) a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés b) pontja szerinti indítvány esetén az eljáró vizsgáló által a Tpvt. 43/N. § (4) bekezdése szerinti közzétételre javasolt, az összefonódással érintett, szóba jöhető termék- és földrajzi piacokkal kapcsolatos egyetértését, részleges egyetértés esetén pontosító észrevételeit vagy egyetértés hiányában egyeztetés kezdeményezését.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérve az eljáró versenytanács egy munkanapon belül közli álláspontját, ha a Versenytanács bevonásával teljes körű előzetes egyeztetésre került sor, és az eljáró vizsgáló – a ténybeli és jogi helyzet azonosságának megállapítása mellett – arra tekintettel, hogy egyértelműen megállapítható, hogy az összefonódás az érintett piacon nem eredményezi a verseny jelentős mértékű csökkenését, a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés b) pontja szerinti hatósági bizonyítvány kiadására tesz indítványt.

(3) A vizsgáló indítványával kapcsolatos (1) bekezdés szerinti álláspontját az eljáró versenytanács

a) külön feljegyzésben vagy

b) elektronikus levélben

közli.

(4) A (3) bekezdés b) pontja szerinti esetben a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés c) pont cd) alpontja és a Tpvt. 67. § (4), (5), (5a) vagy (7) bekezdése és a Tpvt. 69. §-a szerinti vizsgálói döntés tekintetében az eljáró versenytanács egyetértését a vizsgálói döntés kiadmányának ügyiratban maradó másodpéldányán az eljáró versenytanács tagjainak dátummal ellátott aláírásával is haladéktalanul rögzíteni kell.

(5) A Tpvt. 67. § (3) és (6) bekezdése alapján induló versenyfelügyeleti eljárásban készült vizsgálati terv és az utóvizsgálati eljárás indítására vonatkozó vizsgálati terv véleményezésére a Versenytanács elnöke által kijelölt versenytanácstag nyolc napon belül jelzi véleményét a Versenytanács elnökének.

(6) A Tpvt. 67. § (5), (5a) vagy (7) bekezdése alapján indított ügyekben az eljáró versenytanács a vizsgálati indítványban foglaltakkal kapcsolatos észrevételeit, valamint a tervezett vizsgálói döntéssel kapcsolatos egyetértését vagy annak hiányát, továbbá teljes körű eljárásban készült vizsgálati terv esetében az eljáró versenytanács a vizsgálati tervre vonatkozó észrevételeit és jóváhagyását nyolc napon belül jelzi a Fúziós Iroda részére, a Versenytanács elnökének egyidejű tájékoztatása mellett.

7. Első feladatok az ügyirattal a versenytanácsi szakaszban

7. § (1) Az eljáró versenytanács megvizsgálja, hogy szükség van-e az iratoknak a Tpvt. 72. § (1) bekezdése alapján a vizsgálónak történő visszaadására. Az iratok visszaadása a Döntéshozatalt Támogató Irodán keresztül, az általános elnökhelyettes útján történik.

(2) Az előadó versenytanácstag megvizsgálja a rendelkezésre álló ügyintézési határidőt, és szükség esetén – a végzés tervezetének előkészítésével – kezdeményezi a Versenytanács elnökénél az ügyintézési határidő meghosszabbítását.

8. Kizárás

8. § A kizárási ok ügyfél általi bejelentését az érintett versenytanácstag haladéktalanul továbbítja a Versenytanács elnökének, aki soron kívül dönt a kizárás kérdésében.

9. Az eljáró versenytanács előadó versenytanácstagként kijelölt tagja

9. § (1) Az előadó versenytanácstag minden részletében áttekinti az ügyiratot, az eljáró versenytanács további tagjaival – valamint szükség szerint a vizsgáló iroda vezetőjével és az eljáró vizsgálóval – konzultál a felmerülő kérdésekről.

(2) Az előadó versenytanácstag szükség esetén gondoskodik a szükséges bizonyítékok beszerzéséről.

(3) Az előadó versenytanácstag felel a külön normatív utasítás szerinti iratkezelési szabályok betartásáért.

(4) Az előadó versenytanácstag rendszeresen egyeztet a Döntéshozatalt Támogató Irodával annak érdekében, hogy az ügyben a Döntéshozatalt Támogató Iroda a külön normatív utasításban meghatározott nyilvántartásokat megfelelően vezetni tudja.

(5) Az előadó versenytanácstag akkor hozhat a Tpvt. 48. § (2) bekezdése alapján egyedül eljárva döntést, vagy tehet meg intézkedést, ha azt az eljáró versenytanács többi tagjával megvitatta, és az eljáró versenytanács tagjai vagy azok többsége egyetértett azzal. Az ilyen döntés bevezető részében, illetve az intézkedés során utalni kell az egyedül történt eljárásra.

(6) Az előadó versenytanácstag nem hozza meg egyedül eljárva az alábbi döntéseket, illetve nem teszi meg az alábbi intézkedéseket:

a) a vizsgálónak a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés b) pontja és c) pont cd) alpontja szerinti döntéséhez az eljáró versenytanács egyetértésének megadása,

b) az iratok visszaadása a vizsgálónak a Tpvt. 72. § (1) bekezdése alapján,

c) az ügyfél Tpvt. 73/A. § (1) bekezdése szerinti felhívása az egyezségi eljárásban való részvételről való nyilatkozattételre, valamint

d) az egyezségi eljárás befejezése, megszakítása, valamint az arra vonatkozó döntés, hogy az eljáró versenytanács az egyezségi eljárást nem kezdi meg.

10. Előzetes álláspont készítése

10. § (1) Az előzetes álláspont tervezetét az előadó versenytanácstag készíti el, és véleményezésre megküldi az eljáró versenytanács tagjainak. Véleményeltérés esetén az eljáró versenytanács tagjai szóban egyeztetnek. Az előzetes álláspont akkor küldhető meg az ügyfélnek, ha az eljáró versenytanács tagjai vagy azok többsége egyetértett azzal.

(2) Ha az előzetes álláspont tartalma tekintetében olyan álláspont alakul ki, amivel az előadó versenytanácstag nem ért egyet, és azt nem tudja képviselni, kérheti a Versenytanács elnökétől az ügy átszignálását.

(3) Ha az eljáró versenytanács az ügyfélnek megküldött előzetes álláspontját az eljárás alá vont hátrányára kívánja megváltoztatni a megállapítandó jogsértés vagy a kiszabandó bírság tekintetében, vagy a megállapítandó jogsértés jogalapját az eljárás alá vont védekezési jogát lényegesen érintő módon kívánja megváltoztatni, új előzetes álláspontot készít.

(4) Ha az eljáró versenytanács az ügyfélnek megküldött előzetes álláspontjában kifejtett jogi értékelésen, a bírságkiszabás körében figyelembe venni tervezett szempontokon vagy a megállapított tényálláson olyan mértékben kíván változtatni, hogy ennek kapcsán az eljárás alá vont védekezési joga megköveteli, hogy lehetősége legyen megtenni észrevételeit, kifejteni jogi álláspontját, az eljáró versenytanács kiegészítő előzetes álláspontot készít.

(5) A (3) és a (4) bekezdést megfelelően alkalmazni kell akkor is, ha az előzetes álláspont ügyfélnek történt megküldését követően merül fel olyan, a Tpvt. 72. § (1) bekezdésében meghatározott körülmény, amely miatt az eljáró versenytanács az iratokat a vizsgálónak visszaadja.

(6) Az előzetes álláspontot és az arra vonatkozóan érkezett beadványokat az előadó versenytanácstag a Döntéshozatalt Támogató Iroda útján tájékoztatásul megküldi a vizsgáló iroda vezetőjének és az eljáró vizsgálónak.

(7) Az előadó versenytanácstag felelős az 1/2003/EK tanácsi rendelet 11. cikk (4) bekezdése szerinti egyeztetés keretében az előzetes álláspont angol nyelvű összefoglalójának elkészítéséért a Bizottság részére. Az ECN-ügyregiszterre (ECN Interactive) való feltöltés érdekében az előadó versenytanácstag az angol nyelvű összefoglalót és az előzetes álláspontot megküldi a Közszolgálati kommunikációs és Külkapcsolati Irodának.

11. § (1) Ha az előzetes álláspont ügyfélnek történt megküldését követően, de még a Tpvt. 74. §-a szerinti tárgyalást megelőzően az eljáró versenytanács összetételében változás következik be, és az új összetételű eljáró versenytanács

a) az ügyfélnek megküldött előzetes álláspontban foglaltakat fenntartja, akkor a tárgyalás során az előzetes álláspontban foglaltak fenntartását a tárgyalási jegyzőkönyvben rögzíti, vagy ha nem kerül sor tárgyalásra, mert az ügyfél azt nem kéri, a tárgyalás tartására vonatkozóan nem nyilatkozik, vagy a kért tárgyaláson az ügyfél nem jelenik meg, az előzetes álláspont fenntartásáról írásban tájékoztatja az ügyfelet;

b) az ügyfélnek megküldött előzetes álláspontban foglaltakkal nem ért egyet, új előzetes álláspontot készít, valamint új tárgyalást tűz ki.

(2) Ha az eljáró versenytanács összetételében a Tpvt. 74. §-a szerinti tárgyalást követően következik be változás, az új összetételű eljáró versenytanács – függetlenül attól, hogy a korábban az ügyfélnek megküldött előzetes állásponttal egyetért-e – új előzetes álláspontot készít, valamint új tárgyalást tűz ki, kivéve, ha a versenyfelügyeleti eljárást meg kell szüntetni.

11. Ideiglenes biztosítási intézkedés

12. § Az előadó versenytanácstag a cégfigyelési értesítő alapján figyelemmel kíséri, hogy a Versenytanács határozatában elrendelhető kötelezettség teljesítése elmaradásának veszélye fennáll-e, és ennek megalapozott feltételezése esetén – a Versenytanács elnökének egyidejű tájékoztatásával – gondoskodik az ideiglenes biztosítási intézkedés megtételéről.

12. Iratbetekintés

13. § (1) A Tpvt. 73. § (5) bekezdése szerinti értesítéssel egyidejűleg az előadó versenytanácstag tájékoztatja az ügyfelet az iratbetekintés módjáról.

(2) Az iratbetekintés lebonyolítását, valamint az azzal kapcsolatos adminisztratív teendőket – az előadó versenytanácstag írásban közölt utasítása alapján – a Döntéshozatalt Támogató Iroda végzi.

(3) Az előadó versenytanácstag a személyes iratbetekintés esetén előkészíti a korlátozottan megismerhető adatot nem tartalmazó iratokat tartalmazó ügyiratot, szükség esetén a Döntéshozatalt Támogató Iroda bevonásával.

13. Tárgyalás tartása

14. § (1) Az előzetes álláspont ügyfélnek történő megküldésével egyidejűleg vagy ezt követően az ügyfél tárgyalás tartására vonatkozó kérelme esetén az eljáró versenytanács kitűzi a Tpvt. 74. §-a szerinti tárgyalás időpontját, és egyben tájékoztatja az ügyfelet a tárgyalás menetéről, továbbá a tárgyalás időpontjáról a Döntéshozatalt Támogató Iroda útján értesíti a vizsgálót.

(2) A tárgyalás időpontjának meghatározása során a Tpvt. 74. § (3) bekezdésében foglalt követelmény – és ennek keretében különösen az iratbetekintési jog gyakorlására megfelelő idő biztosítása – mellett ügyelni kell arra is, hogy szükség esetén legyen idő halasztott vagy újabb tárgyalás megtartására.

(3) A Versenytanács tárgyalásainak időpontját az intraneten közzé kell tenni.

15. § (1) A tárgyalás hatékony előkészítése és vezetése az előadó versenytanácstag feladata.

(2) A tárgyaláson csak abban az esetben kerülhet sor iratismertetésre, ha olyan irat is az ügyirat részét képezi, amelyet a korábban megnyílt iratbetekintési lehetőség során valamely eljárás alá vont nem tudott megismerni.

(3) A jelen lévő vizsgálónak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a tárgyaláson elhangzottakhoz kapcsolódóan – különösen az eljárás alá vont által közölt új tényállítások kapcsán – kifejthesse álláspontját, illetve az előadó versenytanácstagnál kezdeményezhesse kérdés feltételét.

14. Döntéshozatal

16. § Az előadó versenytanácstag felelőssége a döntéshozatal feltételeinek megteremtése, így különösen az eldöntendő kérdések előterjesztése. A döntés akkor hozható meg, ha azzal az eljáró versenytanács tagjai vagy azok többsége egyetért. Az eljáró versenytanács tagjai törekednek az egyhangú döntéshozatalra.

15. A döntés közlése

17. § (1) A döntés közléséről az előadó versenytanácstag – az eljáró versenytanács tagjai általi aláírást követően – a Döntéshozatalt Támogató Irodán keresztül intézkedik.

(2) Az ügyféllel olyan döntés közölhető, amely csak az általa megismerhető korlátozottan megismerhető adatokat tartalmazza.

(3) Kézbesítési vélelem, kézbesítési meghatalmazott útján történő közlés, valamint hirdetményi közlés esetén az előadó versenytanácstag a döntés első oldalára rávezeti a kézbesítés általa megállapított időpontját, és arról tájékoztatja a Döntéshozatalt Támogató Irodát.

(4) Az ECN ügyregiszterre való feltöltés érdekében az előadó versenytanácstag ellenőrzi a döntésről készült, angol nyelvű ügyösszefoglaló adatlapot, amely tartalmazza, hogy a Bizottság előzetes álláspontra tett észrevételeit figyelembe vette-e, illetve figyelmen kívül hagyás esetén annak indokolását, és megküldi a Közszolgálati kommunikációs és Külkapcsolati Irodának.

16. A Versenytanács döntéseinek nyilvánossága

18. § (1) A Versenytanács elnöke a Döntéshozatalt Támogató Iroda vezetője útján hetente értesíti a Közszolgálati kommunikációs és Külkapcsolati Irodát a Versenytanács Tpvt. 80. § (1) bekezdése alapján közzéteendő és Tpvt. 80. § (2) bekezdése alapján közzétehető döntéseiről, valamint arról, ha a döntéshez kapcsolódóan vagy egyébként az ügyben saját vagy az előadó versenytanácstag kezdeményezése alapján sajtóközlemény kiadását tartja szükségesnek.

(2) A Versenytanács elnökének utasítása alapján az előadó versenytanácstag együttműködik a Közszolgálati kommunikációs és Külkapcsolati Irodával, és szakmailag ellenőrzi a Közszolgálati kommunikációs és Külkapcsolati Iroda által a részére megküldött sajtóközlemény tervezetét.

(3) A versenyfelügyeleti eljárást befejező döntés nyilvános, korlátozottan megismerhető adatot nem tartalmazó változatát az előadó versenytanácstag készíti el a döntés kiadmányozásától számított öt munkanapon belül, azzal, hogy a Tpvt. 80. § (5) bekezdése szerinti végzést követően a Tpvt. 55/B. § (7) bekezdésére figyelemmel hozható nyilvánosságra a döntés.

(4) Az eljáró versenytanács Tpvt. 80. § (2) bekezdése alapján közzétehető végzésének nyilvános változatát az előadó versenytanácstag a közzétételre vonatkozó döntéstől számított öt munkanapon belül készíti el.

(5) A Versenytanács elnöke a Versenytanács döntéseinek nyilvánosságra hozataláról való gondoskodásra vonatkozó, a Tpvt. 37. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott kötelezettségének a Döntéshozatalt Támogató Iroda útján, az elektronikus közzététel rendjéről szóló normatív utasításban meghatározottak szerint tesz eleget.

17. Közigazgatási per

19. § A Versenytanács döntésének bíróság előtti képviseletéhez szükséges szakmai álláspont kialakítása érdekében az előadó versenytanácstag, az előadó versenytanácstag hiányában pedig a Versenytanács elnöke által kijelölt versenytanácstag egyeztet a Bírósági Képviseleti Iroda vezetőjével, majd javaslatot tesznek a versenytanácstag bíróság előtti képviseletben való közreműködésének formájáról és tartalmáról a Versenytanács elnökének, aki dönt a kérdésben.

18. Teendők a versenytanácstag megbízatásának megszűnése esetén

20. § (1) A Versenytanács munkájának zavartalan biztosítása érdekében a versenytanácstag a megbízatása megszűnését eredményező ok bekövetkezésétől számított öt munkanapon belül vagy – ha a megbízatás megszűnésének időpontja jogszabály alapján előre látható – a megbízatás megszűnését megelőző negyvenötödik napig írásban tájékoztatja a Versenytanács elnökét azokról a versenyfelügyeleti eljárásokról, amelyekben előadó versenytanácstagként jár el, és amelyekben a megbízatás megszűnéséig az eljárást befejező döntés meghozható.

(2) A Versenytanács elnöke az (1) bekezdés szerinti feljegyzéstől eltérően vagy annak hiányában is dönthet az ügy 5. § (5) bekezdése alapján való átszignálásáról a versenytanácstag megbízatásának megszűnésével összefüggésben.

(3) Az olyan versenyfelügyeleti eljárás tekintetében, amelyben a távozó versenytanácstag előadó versenytanácstagként jár el, és amelyben az eljárást befejező döntés a megbízatás megszűnéséig előreláthatólag nem hozható meg, a versenytanácstag az utolsó munkavégzéssel töltött napot megelőző tizenötödik napig írásban tájékoztatja a Versenytanács elnökét az addig megtett eljárási lépésekről, az általa még szükségesnek ítélt eljárási lépésekről, valamint – ha az ügy állása megengedi – az üggyel kapcsolatban kialakult álláspontjáról.

(4) A közszolgálati szabályzatról szóló normatív utasítás szerinti, az álláshelyen ellátott feladatok átadás-átvételéről szóló jegyzőkönyvben legkésőbb a versenytanácstag utolsó munkavégzéssel töltött napján a még be nem fejezett versenyfelügyeleti eljárásokkal kapcsolatos információkat kell rögzíteni az (1) és (3) bekezdés szerinti feljegyzések alapján, az iratkezelő programban és a külön normatív utasítás szerinti ügyregiszterben nyilvántartott adatok ellenőrzését követően. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvet a távozó versenytanácstag és a Versenytanács elnöke írja alá.

19. Fegyelmi eljárás

21. § A Versenytanács tagjával szembeni fegyelmi eljárásban a fegyelmi tanács elnökeként eljáró elnök a fegyelmi tanács további tagjaiként a Versenytanács elnökét és egy tagját jelöli ki. Ha a fegyelmi tanács kijelölt tagjával szemben a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló 2019. évi CVII. törvény 85. § (10) bekezdése szerint összeférhetetlenség áll fenn, helyette a fegyelmi tanács elnöke egy másik versenytanácstagot jelöl ki.

1

A 2. § (2) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére