• Tartalom

1972. évi 23. törvényerejű rendelet

1972. évi 23. törvényerejű rendelet

az INTERSZPUTNYIK Nemzetközi Űrtávközlési Rendszer és Szervezet lértehozásáról szóló megállapodás kihirdetéséről1

1991.01.01.

(A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa2 megerősítő okiratának letétele a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége3 Kormányánál az 1972. évi március 31. napján megtörtént. A megállapodás a 21. cikkben foglaltak alapján 1972. évi július hó 12. napján lépett hatályba.)

1. § A Népköztársaság Elnöki Tanácsa a Bolgár Népköztársaság4, a Magyar Népköztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság5, a Kubai Köztársaság, a Mongol Népköztársaság,6 a Lengyel Népköztársaság7, a Román Szocialista Köztársaság8, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság9 Kormánya között Moszkvában 1971. november 15-én aláírt, az INTERSZPUTNYIK Nemzetközi Űrtávközlési Rendszer és Szervezet létrehozásáról szóló megállapodást e törvényerejű rendelettel kihirdeti.

2. § A megállapodás hivatalos magyar nyelvű fordítása a következő:


„ MEGÁLLAPODÁS
az INTERSZPUTNYIK Nemzetközi Űrtávközlési
Rendszer és Szervezet létrehozásáról

A Szerződő Felek,
- felismerve a mindenoldalú gazdasági, műszaki-tudományos, kulturális és egyéb kapcsolatoknak a műholdas távközlés, valamint rádió- és televízió-átvitel megvalósításával történő megszilárdítása és fejlesztése elősegítésének szükségességét,
- felismerve a nemzetközi űrtávközlési rendszer elméleti és kísérleti kutatásában, tervezésében, létrehozásában, üzemeltetésében és fejlesztésében kifejtett együttműködés hasznosságát,
- az államok szuverenitásának és függetlenségének, az egyenjogúság és a belügyekbe való be nem avatkozás elvének tiszteletben tartása, valamint egymás megsegítése és a kölcsönös előnyök alapján történő nemzetközi együttműködés fejlesztése érdekében,
- az Egyesült Nemzetek Szervezete XVI. közgyűlésének 1721. számú határozata, továbbá az országoknak a kozmikus térség - beleértve a Holdat és a többi égitestet is - kutatásában és felhasználásában való részvétele elveiről 1967. január 27-én kötött egyezmény megállapításaiból kiindulva
az alábbiakban állapodtak meg:

1. cikk

1. Nemzetközi űrtávközlési rendszer jön létre.
2. A távközlési rendszer tervezésére, létrehozására, üzemeltetésére és fejlesztésére irányuló erőfeszítések koordinálásának és az erre vonatkozó együttműködésnek a biztosítása céljából a Szerződő Felek megalakítják az INTERSZPUTNYIK Nemzetközi Szervezetet (a továbbiakban: Szervezet).

2. cikk

1. Az INTERSZPUTNYIK nyílt nemzetközi szervezet.
2. A Szervezet tagjai azok a kormányok, amelyek aláírták a jelen Megállapodást és a 20. cikknek megfelelően átadták megőrzésre a Megállapodás megerősítéséről szóló okiratokat, továbbá más államok kormányai, amelyek a 22. cikknek megfelelően csatlakoztak a jelen Megállapodáshoz.

3. cikk

A Szervezet székhelye Moszkva.

4. cikk

1. A nemzetközi űrközlési rendszer a következő alkotóelemeket foglalja magába:
- kozmikus komplexum, amely a közvetítő berendezésekkel és fedélzeti berendezésekkel, valamint a műholdak normális működését biztosító földi vezérlőrendszerekkel ellátott távközlési műholdakból áll,
- a műholdakon keresztül történő kölcsönös összeköttetést biztosító földi állomások.
2. A kozmikus komplexum a Szervezet tulajdonát képezi, vagy pedig bérlik a Szervezetnek ilyen rendszerekkel rendelkező tagjaitól.
3. A földi állomások az államok, vagy az általuk elismert üzemeltető szervek tulajdonában vannak.
4. A Szervezet tagjainak joguk van ahhoz, hogy az általuk felépített földi állomásokat a Szervezet távközlési rendszerébe bekapcsolják, ha ezek az állomások a Szervezet műszaki követelményeinek megfelelnek.

5. cikk

A nemzetközi távközlési rendszer létrehozását a következő ütemterv szerint irányozzák elő:
- A Szovjetunió által a Szervezet részére díjtalanul rendelkezésre bocsátandó műholdcsatornák felhasználásával a Szervezet tagjai által a földi állomásaikon folytatandó kísérleti munka szakasza. Ez a szakasz az 1973. év végéig tart.
- A Szervezet tagjainak távközlési műholdjain bérelt csatornák felhasználásával történő üzemeltetés szakasza.
- A távközlési rendszernek a Szervezet tulajdonát képező vagy általa a Szervezet tagjaitól bérelt kozmikus komplexum felhasználásával történő kereskedelmi jellegű üzemeltetésének szakasza. Az erre a szakaszra való áttérés akkor valósul meg, amikor a Szervezet tulajdonát képező kozmikus komplexum létrehozását, vagy kozmikus komplexum bérbevételét a Szerződő Felek gazdaságilag célszerűnek ítélik.

6. cikk

A Szervezet tulajdonát képező távközlési műholdak felbocsátását és röppályára irányítását, valamint a röppályán való vezérlését a Szervezetnek azon tagjai hajtják végre, amelyek az erre a célra szolgáló eszközökkel rendelkeznek, a Szervezet és a Szervezet ilyen tagjai között kötendő megállapodások alapján.

7. cikk

A Szervezet mind műszaki vonatkozásban (frekvenciafelhasználás, a távközlési csatornák műszaki normáinak és a berendezés szabványoknak az alkalmazása), mind a nemzetközi szabályozás kérdéseiben koordinálja tevékenységét a Nemzetközi Távközlési Egyesülettel és együttműködik más olyan szervezetekkel, amelyek tevékenysége kapcsolatban van távközlési műholdak felhasználásával.

8. cikk

A Szervezet jogi személy és joga van szerződéseket kötni, javakat megszerezni, bérelni és elidegeníteni, jogi tevékenységet folytatni.

9. cikk

1. A Szervezet azoknak az államoknak a területén, amelyeknek kormánya a Szervezetnek tagja, olyan jogképességgel rendelkezik, amely céljai eléréséhez és funkciói betöltéséhez szükséges. Ennek a jogképességnek a mértékét az azoknak az országoknak az illetékes szerveivel kötendő megfelelő megállapodások határozzák meg, amelyek területén a Szervezet működését kifejti.
2. A jelen Megállapodással és a jelen cikk 1. pontjában említett megállapodásokkal nem szabályozott kérdésekben azoknak az államoknak a jogrendjét alkalmazzák, amelyek területén a Szervezet tevékenységét kifejti.

10. cikk

1. A Szervezet a tulajdonát képező javak határain belül anyagi felelősséggel tartozik kötelezettségeiért.
2. A Szervezetet nem terheli anyagi felelősség a Szerződő Felek kötelezettségeiért, és a Szerződő Felek ugyancsak nem felelnek a Szervezet kötelezettségeiért.

11. cikk

1. A Szervezet tevékenységének irányítására az alábbi szervek jönnek létre:
1. Tanács - vezető szerv,
2. Igazgatóság - állandó végrehajtó és adminisztratív szerv, élén a vezérigazgatóval.
Az Igazgatóság létrehozásának és tevékenysége megkezdésének idejét a Tanács határozza meg.
2. Az Igazgatóság működésének megkezdéséig a vezérigazgatónak a 13. cikk 2. pontja értelmében a Szervezet képviseletével kapcsolatos funkcióit a Tanács elnöke látja el.
3. A Szervezet pénzügyi tevékenységének ellenőrzésére Revíziós Bizottság alakul.
4. A Tanács olyan kisegítő szerveket hívhat életre, amelyek a jelen Megállapodás céljainak megvalósításához szükségesek.

12. cikk

1. A Tanácsba a Szervezet minden egyes tagja egy képviselőt küld.
2. A Tanácsban a Szervezet minden egyes tagjának egy szavazata van.
3. A Tanács évenként legalább egyszer rendes ülést tart. Rendkívüli tanácsülés a Tanács bármely tagjának vagy a vezérigazgatónak a kérésére összehívható, ha a Szervezet tagjainak legalább egyharmada az összehívás mellett foglalt állást.
4. A tanácsüléseket általában a Szervezet székhelyén tartják. A Tanács olyan határozatot is hozhat, hogy a Szervezet érintett tagjainak meghívása alapján olyan más államok területén rendezze üléseit, amelyeknek a kormánya a Szervezet tagja. Az Igazgatóság működésének megkezdéséig a Tanács az országnevek orosz a-b-c szerinti sorrendjének megfelelően egymás után azoknak az államoknak a területén ül össze, amelyeknek a kormánya tagja a Szervezetnek. Ebben az esetben az ülések lebonyolításával kapcsolatos költségeket a Szervezet fogadó tagjai viselik.
5. A Tanács ülésein a Szervezet tagjainak képviselői egymás után az országnevek orosz a-b-c szerinti sorrendjében elnökölnek. Az elnök helyetteséül a Szervezetnek az a-b-c szerinti sorrendben következő tagja képviselőjét jelölik ki. Az elnök és helyettese megbízásukat a Tanács következő rendes üléséig megtartják.
6. A Tanács hatáskörébe tartozik minden olyan kérdés, amelyet a jelen Megállapodás felölel.

A Tanács -
1. megvizsgálja és jóváhagyja a kozmikus komplexum létrehozására, megvásárlására vagy bérletére, valamint üzemeltetésére vonatkozó intézkedéseket,
2. jóváhagyja a Szervezet távközlési rendszerének fejlesztési és tökéletesítési terveit,
3. meghatározza a Szervezet műholdjainak műszaki követelményeit,
4. megvizsgálja és jóváhagyja a Szervezet műholdfelbocsátási programját,
5. jóváhagyja a távközlési csatornáknak a Szervezet tagjai között történő felosztására vonatkozó tervet, valamint a csatornák más igénylők által történő felhasználásának rendjét és feltételeit,
6. meghatározza a földi állomások műszaki követelményeit,
7. meghatározza, hogy a földi állomások megfelelnek-e a Szervezet távközlési rendszerébe való bekapcsolás műszaki követelményeinek,
8. megválasztja a vezérigazgatót és helyettesét és ellenőrzi az Igazgatóság működését,
9. megválasztja a Revíziós Bizottság elnökét és tagjait és jóváhagyja e bizottság munkarendjét,
10. jóváhagyja az Igazgatóság szervezeti felépítését és létszámát, valamint az Igazgatóság ügyrendjét,
11. jóváhagyja a Szervezetnek a következő naptári évre vonatkozó munkatervét,
12. megvizsgálja és jóváhagyja a Szervezet költségvetését és az annak végrehajtásáról szóló jelentést, valamint a Szervezet jövedelmének mérlegét és elosztását,
13. megvizsgálja és jóváhagyja a vezérigazgatónak az Igazgatóság működéséről szóló évenkénti beszámolóját,
14. jóváhagyja a Revíziós Bizottság jelentését,
15. tudomásul veszi a Megállapodáshoz csatlakozni kívánó kormányok hivatalos bejelentéseit,
16. meghatározza a hozzájárulási részarányok befizetésének rendjét és határidőit, valamint a hozzájárulási részarányoknak a 15. cikk 5. pontjával összhangban történő újrafelosztását,
17. meghatározza az információegységek továbbításának díjszabását vagy a Szervezet távközlési műholdjainak csatornabérleti díját,
18. megvizsgálja és a 24. cikkben meghatározott módon a Szerződő Feleknek jóváhagyásra javasolja a jelen Megállapodás módosítására vonatkozó javaslatokat,
19. elfogadja a saját munkájára vonatkozó eljárási szabályzatot,
20. megvizsgál és eldönt a Megállapodásból eredő egyéb kérdéseket.

7. A Tanácsnak arra kell törekednie, hogy határozatai egyhangúlag kerüljenek elfogadásra. Amennyiben ez nem érhető el, a Tanács határozatai akkor tekintendők elfogadottnak, ha azokat a Tanács összes tagjainak legalább kétharmada megszavazta. A Tanács határozatai nem kötelezőek azokra a tagokra nézve, akik azokat nem szavazták meg és írásban fenntartást jelentettek be, utóbb azonban ezek a tagok csatlakozhatnak a hozott határozatokhoz.
8. A Tanács, a jelen cikk 6. pontjában felsorolt funkcióinak betöltése során a Szerződő Felek által megszabott eszközök határain belül jár el.
9. A Tanács első ülését a jelen Megállapodás érvénybelépését követően legkésőbb három hónapon belül annak az államnak a kormánya hívja össze, amelyben a Szervezet székhelye van.

13. cikk

1. Az Igazgatóság a vezérigazgatóból, annak helyetteséből és a szükséges személyzetből áll.
2. A vezérigazgató, az egyszemélyi vezetés elve alapján fejtve ki tevékenységét, a Szervezet fő adminisztratív tisztségviselője és ebben a minőségben képviseli a Szervezetet a tevékenységét érintő minden kérdésben a Szervezet tagjainak illetékes szerveivel, valamint olyan államokkal, amelyeknek kormánya a Szervezetnek nem tagja és nemzetközi szervezetekkel szemben, amelyekkel az együttműködést a Tanács szükségesnek ítéli.
3. A vezérigazgató a Tanácsnak felelős és a jelen Megállapodás, valamint a Tanács határozatai által ráruházott jogkör keretein belül tevékenykedik.
4. A vezérigazgató a következő funkciókat tölti be:

1. biztosítja a Tanács határozatainak végrehajtását,
2. tárgyalásokat folytat a Szervezet tagjainak postaigazgatásaival, tervező intézeteivel és iparvállalataival a teljes rendszer megtervezése tárgyában, továbbá a Szervezet távközlési műholdjaihoz szükséges fedélzeti berendezések elemeinek és egységeinek tervezése, gyártása és szállítása tárgyában,
3. tárgyalásokat folytat távközlési műholdaknak a Szervezet részére történő felbocsátása tárgyában,
4. a Tanács megbízása alapján és a Tanács által adott felhatalmazás keretei között nemzetközi és egyéb megállapodásokat köt,
5. összeállítja és jóváhagyásra a Tanács elé terjeszti a következő pénzügyi év költségvetését és beszámol a Tanácsnak az elmúlt pénzügyi évre szóló költségvetés teljesítéséről,
6. a Tanács elé való terjesztésre előkészíti az Igazgatóság elmúlt évi munkájáról szóló beszámolót,
7. tervezeteket dolgoz ki és jóváhagyásra a Tanács elé terjeszt a Szervezet munkatervére, valamint a távközlési rendszer fejlesztésére és tökéletesítésére vonatkozóan,
8. biztosítja a Tanács üléseinek előkészítését, összehívását és lebonyolítását.

5. A vezérigazgatót és helyettesét 4 évi időtartamra választják azon államok állampolgárai közül, amelyeknek kormánya a Szervezetnek tagja. A vezérigazgató-helyettes általában csak egy 4 éves időtartamra választható meg. A vezérigazgató és helyettese nem lehetnek ugyanannak az államnak az állampolgárai.
6. Az Igazgatóság személyzete a szakmai hozzáértés és az igazságos földrajzi képviselet figyelembevételével azoknak az államoknak az állampolgáraiból tevődik össze, amelyeknek kormánya tagja a Szervezetnek.

14. cikk

1. A Revíziós Bizottság három tagból áll, akiket a Tanács olyan különböző államok állampolgárai közül választ meg 3 évi időtartamra, amelyeknek kormánya tagja a Szervezetnek.
A Revíziós Bizottság elnöke és tagjai a Szervezetben más tisztséget nem viselhetnek.
2. A vezérigazgató a Revíziós Bizottság rendelkezésére bocsát minden olyan anyagot és okiratot, amely a revíziók végrehajtásához szükséges.
3. A Revíziós Bizottság a Szervezet Tanácsának számol be.

15. cikk

1. A Szervezet működésének biztosítása céljából létesítményi alap (álló- és forgóeszközök) jön létre. A létesítményi alap létrehozásáról és mértékéről a Szerződő Felek a Tanács javaslata alapján hoznak határozatot és azt külön jegyzőkönyvben rögzítik. A Szervezet tagjainak a létesítményi alap képzéséhez való hozzájárulási részaránya a csatornák általuk történő igénybevételének mértékével arányosan kerül megállapításra.
2. Ha a távközlési rendszer tökéletesítése folyamán szükségesnek mutatkozik a létesítményi alap megnövelése, akkor a kiegészítő hozzájárulások összegét a Szervezet azon tagjai között kell megosztani, akik ezzel az emeléssel egyetértettek.
3. A Szervezet tagjainak a létesítményi alaphoz való hozzájárulásaiból a Szervezet alábbi kiadásait fedezik:

1. a kozmikus komplexummal és a földi állomásokkal kapcsolatos tudományos kutató munkák és kísérleti szerkesztő munkák,
2. a kozmikus komplexum tervezése, létrehozása, megszerzése vagy bérlete,
3. a Szervezet műholdjainak felbocsátása és pályájára vezérlése,
4. a Szervezet működésével kapcsolatos egyéb célok.

4. A létesítményi alap létrehozásáig a Szervezet az egyes naptári évekre összeállított speciális költségvetés alapján működik. A költségvetésben az Igazgatóság személyzetének fenntartására, a tanácsülések lebonyolítására és egyéb adminisztratív jellegű intézkedésekre előirányzott költségeket a Szervezet tagjai a Szerződő Felek által a Tanács javaslata alapján megállapított és külön jegyzőkönyvben rögzített mértékben fedezik.
5. Új tagoknak a Szervezetbe való belépése vagy az egyik tagnak a Szervezetből való kilépése esetén a Szervezet többi tagjának hozzájárulási részaránya megfelelően megváltozik.
6. A Szervezet létesítményi alapjához és költségvetéséhez való hozzájárulások befizetésére szolgáló pénznemet a Szerződő Felek a Tanács javaslata alapján határozzák meg.
7. A megállapított határidőre be nem fizetett összegekre évi 3 százalékos késedelmi kamatot számítanak.
8. Ha a Szervezet tagjai egy éven át nem teljesítik pénzügyi kötelezettségeiket, a Tanács dönt a szervezeti tagságból eredő jogok részleges vagy teljes felfüggesztéséről.
9. A távközlési rendszer üzemeltetéséből eredő haszon a Szervezet tagjai között befizetéseik arányában kerül felosztásra. A Szervezet tagjainak határozata alapján a haszon a létesítményi alap növelésére vagy bármilyen speciális alapok létrehozására fordítható.
10. A Szervezet feladatainak végrehajtása érdekében tartandó értekezletek és ülések résztvevőinek ellátásával kapcsolatos költségeket - beleértve a Tanács üléseit is - azok a Szerződő Felek viselik, amelyek képviselőiket ezekre az értekezletekre és ülésekre kiküldik.

16. cikk

1. A Szervezet úgy üzemelteti a kozmikus komplexumot, hogy a távközlési csatornákat a jelen Megállapodás cikkeivel összhangban tagjai és más felhasználók rendelkezésére bocsátja.
2. A Szervezet rendelkezésére álló távközlési csatornákat a Szervezet tagjainak áramkörigényéből kiindulva a Szervezet tagjai között osztják el. A Szervezet valamennyi tagjának teljes igényét meghaladó távközlési csatornák más felhasználóknak bérbeadhatók.
3. A távközlési csatornák a Tanács által megállapított tarifa szerinti fizetés ellenében kerülnek rendelkezésre bocsátásra. A díj mértékének az aranyfrankban számított átlagos nemzetközi tarifák szintjén kell lennie. A szolgáltatások elszámolásának rendjét a Tanács határozza meg.

17. cikk

1. Bármely Szerződő Fél felmondhatja a jelen Megállapodást, miután erről írásbeli értesítést küldött a letéteményes kormánynak.
A Megállapodás felmondása a Szerződő Fél részére annak a pénzügyi évnek a befejezésével lép érvénybe, amelyben a letéteményes kormányhoz küldött felmondó értesítés keltétől számított egyéves határidő lejár. Ez a Szerződő Fél köteles a Tanács által megállapított határidőre befizetni az arra a pénzügyi évre meghatározott hozzájárulásának összegét, amelyben a felmondás érvénybe lép, továbbá köteles teljesíteni minden egyéb vállalt pénzügyi kötelezettségeit.
2. A Megállapodást felmondó Szerződő Fél pénzbeli kártalanításának mértékét a Tanács a Szerződő Félnek a létesítményi alap képzéséhez történt befizetései arányában állapítja meg az állóeszközök fizikai és erkölcsi kopásának figyelembe vételével. A pénzbeli kártalanítás akkor kerül kifizetésre, amiután a Tanács jóváhagyja az arra a pénzügyi évre vonatkozó költségvetés teljesítéséről szóló jelentést, amelyben a felmondás érvénybe lép.

18. cikk

1. A jelen Megállapodás valamennyi Szerződő Fél megegyezésével megszüntethető. A Megállapodás megszüntetése a Szervezet felszámolását jelenti.
A Szervezet felszámolásának rendjét a Tanács határozza meg.
2. A Szervezet felszámolása esetén a Szervezet állóeszközeit értékesítik és a Szervezet tagjainak pénzbeli kártalanítást fizetnek ki a rendszer létrehozásával kapcsolatos beruházásokban való részvételüknek megfelelően az állóeszközök fizikai és erkölcsi kopásának figyelembevételével. A meglevő forgóeszközök, annak a résznek a kivételével, ami a Szervezet tartozásainak fedezésére szolgál, a Szervezet tagjai között a Szervezet felszámolásának napjáig általuk ténylegesen teljesített pénzbefizetések arányában kerülnek felosztásra.

19. cikk

A Szervezet nyelvei az angol, a francia, az orosz és a spanyol nyelv.
A nyelvek használatának mértékét a Szervezet tényleges szükségleteitől függően a Tanács határozza meg.

20. cikk

1. A jelen Megállapodás 1972. december 31-ig Moszkvában aláírható.
A Megállapodást meg kell erősíteni. A megerősítő okiratokat a Szovjetunió kormányának adják át megőrzésre, amelyet a jelen Megállapodás letéteményeséül jelölnek ki.

21. cikk

A Megállapodás hat megerősítő okirat megőrzésre való átadása után lép érvénybe.

22. cikk

1. Bármely ország kormánya, amely nem írta alá a jelen Megállapodást, csatlakozhat hozzá. Ebben az esetben ez a kormány a Szervezet Tanácsához hivatalos bejelentést tesz arról, hogy osztja a Szervezet célkitűzéseit és működési elveit és magára vállalja a jelen Megállapodásból eredő kötelezettségeket.
2. A Megállapodáshoz való csatlakozásról szóló okiratokat a letéteményes kormánynak kell átadni megőrzésre.

23. cikk

Azon kormányok részére, amelyek a megerősítő okiratokat vagy a csatlakozásról szóló okiratokat a jelen Megállapodás érvénybe lépése után adják át megőrzésre, a Megállapodás ezeknek az iratoknak megőrzésre történő átadása napján lép érvénybe.

24. cikk

A jelen Megállapodás módosítása a Szerződő Felek kétharmadának jóváhagyása után lép érvénybe minden egyes olyan Szerződő Fél részére, amely ezeket a módosításokat elfogadja. Az érvénybe lépett módosítás akkor válik kötelezővé a többi Szerződő Félre, miután azok a módosítást elfogadták.

25. cikk

1. A jelen Megállapodás letéteményes kormánya valamennyi Szerződő Felet értesíti minden egyes aláírás időpontjáról, minden egyes megerősítő okirat és minden egyes csatlakozásról szóló okirat megőrzésre történt átadásának időpontjáról, a Megállapodás érvénybelépésének időpontjáról, valamint a hozzá érkező minden egyéb bejelentésről.
2. A letéteményes kormány a jelen Megállapodást az Egyesült Nemzetek Szervezete Alapokmánya 102. cikkének megfelelően bejegyezteti.

26. cikk

A jelen Megállapodás, amelynek angol, francia, orosz és spanyol nyelvű szövege egyaránt hiteles, a letéteményes kormány levéltárába kerül megőrzés végett. A letéteményes kormány a Megállapodás kellő módon hitelesített másolatait a Szerződő Felekhez eljuttatja.
Ennek hiteléül az erre kellőképpen felhatalmazott alulírottak a jelen Megállapodást aláírták.
Kelt: Moszkvában, 1971. november 15.”

3. § Ez a törvényerejű rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 1972. július 12. napjától kezdve kell alkalmazni.

1

A kihirdetés napja: 1972. október 22.

2

Az 1989: XXXI. törvény 38. §-ának (2) bekezdése a Népköztársaság Elnöki Tanácsát megszüntette.

3

A Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének államisága megszűnt. Az államutódlást külön megállapodások rendezik.

4

A Bolgár Népköztársaság elnevezése Bolgár Köztársaságra változott.

5

A Német Demokratikus Köztársaság államisága megszűnt.

6

A Mongol Népköztársaság elnevezése Mongol Köztársaságra változott.

7

A Lengyel Népköztársaság elnevezése Lengyel Köztársaságra változott.

8

A Román Szocialista Köztársaság elnevezése Romániára változott.

9

A Csehszlovák Köztársaság államisága megszűnt. Az államutódlást külön megállapodások rendezik.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére