• Tartalom

114/1973. (IK 11.) IM utasítás

114/1973. (IK 11.) IM utasítás

az államtitok és a szolgálati titok védelméről az Igazságügyi Minisztériumban és a bíróságokon1

1990.12.31.
Az államtitok és a szolgálati titok védelméről szóló kormányhatározat alapján az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az államtitok és a szolgálati titok védelmének rendjét az Igazságügyi Minisztériumban (a továbbiakban: Minisztérium) és a bíróságokon az utasítás 1. számú mellékleteként2 kiadott szabályzatban (a továbbiakban: Szabályzat) határozom meg.

2 § Az utasítás hatálya kiterjed:

a) minden - akár belföldön, akár külföldön keletkezett - iratra, rajzra, fényképre, filmre, modellre, tervezetre, dokumentációra, vázlatra, valamint egyéb adathordozóra (a továbbiakban: irat), amely államtitkot, illetve szolgálati titkot tartalmaz,

b) a Minisztériumra - a Katonai Főosztály és a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága kivételével -, továbbá a fővárosi és valamennyi megyei, járás-, városi, kerületi és munkaügyi bíróságra és más igazságügyi szervekre (a továbbiakban: igazságügyi szerv).

3. § (1) A Minisztériumban és a bíróságokon államtitoknak tekintendő adatok körét az utasítás 2.1 számú melléklete tartalmazza.

(2) A Minisztériumban és a bíróságokon szolgálati titoknak tekintendő adatok körét az utasítás 3.1 számú melléklete tartalmazza.

(3)3 Az igazságügyi szakértői intézetek és irodák, az Országos Igazságügyi Vegyészeti Intézet és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda ügyrendjét, illetőleg az ügyviteli utasításokat a Szabályzatban és a mellékleteiben foglaltakra figyelemmel kell megállapítani.

4. § (1) Ha a bíróság büntető, polgári, vagy gazdasági ügyben észleli, hogy az ügyben államtitkot képező adat merül fel, a tanács elnöke az arra illetékes minisztériumot, illetve országos hatáskörű szervet a minősítés miatt megkeresi.

(2) Ha az egyéb igazságügyi szervek észlelnek tevékenységük során államtitkot képező adatot, a minősítés érdekében a Minisztérium Igazgatási és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályát erről nyomban értesítik.

5. § Az államtitkot, illetőleg a szolgálati titkot tartalmazó iratok tekintetében a Minisztérium Ügyviteli Szabályzata és a Bírósági Ügyviteli Szabályzat (a továbbiakban: BÜSZ)4 rendelkezéseit az utasításban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

6. § (1) Az utasítás kihirdetése napján5 lép hatályba, egyidejűleg az államtitok védelméről szóló 101/1964. IM számú és a 103/1964. IM számú utasítás hatályát veszti.

(2) A Minisztérium Katonai Főosztálya és a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága titkos ügyvitelét külön rendelkezések szabályozzák.

(3) Az államtitok és a szolgálati titok védelmét az ügyvédi tevékenység, illetőleg az ügyvédi szervek vonatkozásában ez utasítás figyelembe vételével külön irányelvek szabályozzák.

1

Az utasítást a 2007: LXXXII. törvény 1. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte 2008. január 1. napjával.

2

Az utasítás mellékleteit az érdekeltek közvetlenül kapták meg. Az utasítás 1. számú mellékletének 39. §-át, 41. §-át, 43. §-ának (1) bekezdését a 25/1991. (V. 18.) AB határozat 1991. december 31-ével megsemmisítette.

3

A 3. § (3) bekezdése a 103/1980. (IK. 3.) IM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A BÜSZ a 123/1973. (IK 1974. 1.) IM utasítás melyet a 14/2002. (VIII. 1.) IM rendelet hatályon kívül helyezett.

5

A kihirdetés napja: 1973. november 24.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére