• Tartalom

7/1974. (VI. 27.) IM rendelet

7/1974. (VI. 27.) IM rendelet

a Családjogi törvény végrehajtásáról és az átmeneti rendelkezések megállapításáról1

2013.01.01.

1–2. §2

3. § Az örökbefogadó és az örökbefogadott házassága akkor érvénytelen, ha azt a Csjt. hatálybalépése után kötötték.

4–8. §3

9. § A különvagyonhoz tartozó tárgy helyébe lépő vagyontárgy közös vagyonná válása szempontjából a tizenöt évi házassági együttélés időtartamát a házasság megkötésétől kell számítani, függetlenül attól, hogy a házasságot a Csjt. hatályba lépése előtt vagy után kötötték meg.

10. § A Csjt. 30. § (1) bekezdését abban az esetben lehet alkalmazni, ha a házassági életközösség a Csjt. hatályba lépése után szűnt meg.

11. §4

12. § A Csjt. 32. § (3) bekezdésének alkalmazására akkor kerül sor, ha a különélés a Csjt. hatálybalépése után kezdődött meg.

13. § (1) A Csjt 39. § (1) bekezdése c) pontjának alkalmazására akkor kerül sor, ha a házasságkötés a Csjt. hatálybalépése után történt. Ha a házasságkötési szándékot a Csjt. hatálybalépése előtt jelentették be, de a házasság csak a Csjt. hatálybalépése után jön létre, az utólagos házasság folytán - a korábban tett nyilatkozatoktól függetlenül - csak akkor válik a férj a gyermek apjává, ha a vőlegény a Csjt. hatálybalépése után a házasságkötést megelőzően apai elismerő nyilatkozatot tesz. (2) A Csjt. hatálybalépése előtt tett kizáró kijelentés hatályát, ha a házasságkötés a Csjt. hatálybalépése előtt megtörtént - a Csjt. nem érinti.

(3) A Csjt. nem érinti a hatálybalépése előtt tett apai elismerő nyilatkozat hatályát,ha az teljes hatályú, illetőleg ha mód van annak teljes hatályúvá tételére (a hozzájáruló stb. nyilatkozatok beszerzésére).

14. §5

15. § (1) Művi beavatkozás esetében az apaság vélelmének megtámadására (Csjt. 43. §) akkor kerülhet sor, ha a gyermek a Csjt. hatálybalépése után született és az anya férje a művi beavatkozáshoz utólag sem járult hozzá.

(2) Ha a gyermek a Csjt. hatálybalépése előtt született, az apaság vélelmét az általános szabályok szerint lehet megtámadni, kivéve ha az anya férje a művi beavatkozáshoz utólag hozzájárul.

(3) A Csjt. 43. §-ának (6) bekezdését a folyamatban lévő ügyben is alkalmazni kell, ha a vélelmezett apa a határidő eltelte folytán az apaság megtámadására már nem jogosult.

16. § A Csjt 48. §-ának (3) bekezdését a folymatban lévő ügyekben akkor kell alkalmazni, ha a szülő kifejezetten kérte, hogy az örökbefogadást e rendelkezés szerint folytassák. Ebben az esetben a szükséges nyilatkozatokat pótlólag kell megtenni.

17. §6 A Csjt. 50. §-ának (2) bekezdését azokban az ügyekben kell alkalmazni, amelyekben a járási (fővárosi kerületi) gyámhivatal a hozzájáruló nyilatkozatot pótolta, függetlenül attól, hogy az ügy a Csjt. hatálybalépése előtt indult-e.

18. § (1) Ha a folyamatban lévő perben a felperes a korábbi jogszabályok alapján kérte az örökbefogadás felbontását, a peres eljárás során bármelyik fél áttérhet a felbontásnak a Csjt-ben meghatározott egyéb okaira (elviselhetetlen magatartás, az örökbefogadás célját és társadalmi rendeltetését nem tölti be).

(2) Ha az örökbefogadó az eljárás során meghal, ez a már megindított eljárás folytatását nem akadályozza. Ilyen esetben a pert a bíróság által kirendelt ügygondnokkal szemben kell folytatni.

(3) Az örökbefogadás felbontásának a Csjt-ben megállapított joghatásai csak a Csjt. hatálybalépése után hozott és jogerőre emelkedett itélet vonatkozásában következnek be.

(4) Az a rendelkezés, hogy az örökbefogadást felbontó itélet mindenkivel szemben hatályos, 1953. január l. óta hozott minden felbontó itéletre vonatkozik.

19–20. §7

21. § A Csjt. 87. §-ának rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell; a kirendelő hatóság a már esetleg kirendelt eseti gondnokot, valamint ügygondnokot felmenti.

22. §8 A Csjt. 91. § (1) bekezdésének d) pontját csak a Csjt. hatálybalépése után előterjesztett kérelem esetében lehet alkalmazni. A járási (fővárosi kerületi) gyámhivatal hozzájárulása iránti kérelemet azonban akkor is elő lehet terjeszteni, ha a szülő a gyermekét már a Csjt. hatálybalépése előtt átadta más családnak nevelésre.

23. §9

24–35. §10

36. § Ez a rendelet az 1974. évi július hó 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1

A rendeletet a 21/2014. (III. 13.) KIM rendelet 28. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2014. március 15. napjával.

2

Az 1-2. §-a ma már nem érvényesülő átmeneti rendelkezéseket tartalmaz, közlését mellőztük.

3

Az 1-2., 4-8., 11., 14., 19-20. § ma már nem érvényesülő átmeneti rendelkezéseket tartalmaz, közlését mellőztük. A 24-35. §-t a 4/1987. (VI. 14.) IM rendelet 57. (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

4

A 11. § ma már nem érvényesülő átmeneti rendelkezéseket tartalmaz, közlését mellőztük.

5

A 14. § ma már nem érvényesülő átmeneti rendelkezéseket tartalmaz, közlését mellőztük.

6

A 17. § az 50/2012. (XII. 4.) KIM rendelet 4. §-a szerint módosított szöveg.

7

A 19-20. § ma már nem érvényesülő átmeneti rendelkezéseket tartalmaz, közlését mellőztük.

8

A 22. § az 50/2012. (XII. 4.) KIM rendelet 4. §-a szerint módosított szöveg.

9

Idejétmúlt rendelkezést tartalmaz közlését mellőztük.

10

Végrehajtott rendelkezést tartalmaz, közlését mellőztük.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére