• Tartalom

1979. évi 11. törvényerejű rendelet

1979. évi 11. törvényerejű rendelet

a büntetések és az intézkedések végrehajtásáról1

2012.04.15.

E törvényerejű rendelet célja az, hogy szabályozza a büntetések és intézkedések (Btk. IV. fejezet) végrehajtását, meghatározza az elítéltek kötelezettségeit és jogait, előmozdítsa a büntetés és intézkedés céljának megvalósítását.

I. RÉSZ

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Büntetés és intézkedés csak a bíróság jogerős határozata alapján, jogszabályban meghatározott módon hajtható végre.

(2)2 A megrovás a bírósági határozat jogerőre emelkedésének bevárása nélkül, a pártfogó felügyelet és a megrovás az ügyész határozata alapján is végrehajtható.

2. §3 (1) Az elítélttel szemben csak az ítéletben és a törvényben4 meghatározott joghátrányok alkalmazhatók.

(2) Az elítélt jogosult

a) az anyanyelvén vagy az általa ismert más nyelven megismerni a jogaira és a kötelezettségeire vonatkozó rendelkezéseket; a magyar nyelv nem tudása miatt nem érheti hátrány;

b)5 a büntetés végrehajtása során anyanyelvének használatára;

c) személyhez fűződő jogainak, így különösen a jó hírének, magántitkának, a személyes adatainak a védelmére, magánlakásának sérthetetlenségére.

(3)6 Az elítéltek tekintetében az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani.

(4) Az elítéltet a büntetés és az intézkedés végrehajtása során jogorvoslati jog illeti meg.

(5) Az elítélt fontos okból — személyi vagy családi körülményei, egészségi állapota miatt — a büntetése végrehajtásának félbeszakítását kérheti.

(6) Az elítélt köteles magát a büntetés, illetőleg az intézkedés végrehajtásának alávetni.

3. §7 A büntetések és az intézkedések végrehajtását a bíróság rendeli el. Az ügyész által megállapított pártfogó felügyelet végrehajtásáról az ügyész rendelkezik. A végrehajtás a bíróság, a büntetés-végrehajtási szervezet, a rendőrség, valamint az e törvényben meghatározott más szervek feladata, a végrehajtásban más szervek és szervezetek is közreműködnek.

4. § A büntetés, illetőleg az intézkedés végrehajtását

a) az arra jogosult hatóság jogszabályban meghatározott feltétel esetén félbeszakíthatja,

b) jogszabályban meghatározott okok kizárják.

5. § A büntetést és az intézkedést az ítéletben, illetőleg a jogszabályban meghatározott tartamban kell végrehajtani. A büntetésbe minden megkezdett nap beszámít, végrehajtásának utolsó napját naptári nap szerint kell megállapítani.

5/A. §8 (1) A pártfogó felügyelő általi megkeresésre a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 71. §-ának (1)–(5) és (7) bekezdéseiben foglaltak értelemszerűen irányadók. Ha az feladatának ellátásához szükséges, a pártfogó felügyelő a nyomozóhatóságtól, az ügyésztől vagy a bíróságtól is kérhet adatokat, iratokat és felvilágosítást.

(2) A pártfogó felügyelő által kért adatok köre a pártfogolt

a) személyazonosító adataira, Társadalombiztosítási Azonosító Jelére,

b) lakcímére, tartózkodási helyére,

c) családi állapotára és körülményeire,

d) lakáskörülményeire,

e) iskolai végzettségére,

f) foglalkozására, munkahelyére, szakmai képesítésére,

g) egészségi állapotára, esetleges káros szenvedélyeire,

h) vagyoni és jövedelmi helyzetére

terjedhet ki.

II. Fejezet

A bíróság büntetés-végrehajtási feladatai

6. § (1)9 A bíróság e fejezetben szabályozott feladatait a törvényszéken működő büntetés-végrehajtási bíró látja el.

(2)10 A katonai büntetőeljárásban elítélt katona [Btk. 122. § (1) bek.] esetében a büntetés-végrehajtási bíró feladatait a törvényszék elnöke által kijelölt katonai bíró látja el.

(3) A büntetés-végrehajtási bíró

a) egyesbíróként jár el,

b)11 az elítéltet meghallgatja, bizonyítás felvétele esetén tárgyalást tart, az ügyész és a védő az elítélt meghallgatásán jelen lehet; ha az elítélt fogva van, a büntetés-végrehajtási bíró a meghallgatást, illetve a tárgyalást a büntetés-végrehajtási intézetben tartja,

c) eljárása során hozott végzés ellen — ha e törvény másként nem rendelkezik — fellebbezésnek van helye.

d)12 az eljárást megszünteti, ha az ügyész indítványát – alapos okkal – visszavonta.

(4)13 A büntetés-végrehajtási bíró végzése elleni fellebbezést a törvényszék másodfokú tanácsa tanácsülésen, bizonyítás felvétele esetén tárgyaláson bírálja el.

(5) Az e fejezetben szabályozott eljárásokat – eltérő rendelkezés hiányában – annak a büntetés-végrehajtási intézetnek, illetve javítóintézetnek a helye szerint illetékes büntetés-végrehajtási bíró folytatja le, ahol az elítélt a büntetését tölti, illetőleg, ahol a javítóintézeti nevelést végrehajtják.

(6) Az e fejezetben szabályozott eljárásokban felmerült bűnügyi költség – eltérő rendelkezés hiányában – az elítéltet terheli.

(7) Amennyiben e törvényerejű rendelet vagy más jogszabály eltérően nem rendelkezik, a büntetés-végrehajtási bíró eljárására a büntetőeljárás szabályai irányadók.

6/A. §14 (1)15 A büntetés-végrehajtási bíró a büntetés, illetve a kényszergyógykezelés végrehajtása érdekében lakcímfigyelést, illetve körözést rendelhet el, illetőleg elfogatóparancsot bocsáthat ki annak az ismeretlen helyen tartózkodó elítéltnek, illetőleg kényszergyógykezeltnek a felkutatása érdekében, aki

a) a büntetés-végrehajtási intézetből megszökött,

b) a büntetés-végrehajtási intézetből, javítóintézetből engedély nélkül távozott;

c) a büntetés-végrehajtási intézetből, javítóintézetből engedéllyel távozott, de jogellenesen nem tért vissza,

d) a jogerősen kiszabott közérdekű munka, illetve szabadságvesztés büntetésének letöltését nem kezdte meg,

e)16 a jogerősen elrendelt kényszergyógykezelés végrehajtását nem kezdte meg.

(2) A körözést határozattal kell elrendelni. A határozatot meg kell küldeni a személy- és tárgykörözésről szóló törvényben meghatározott rendőrkapitánysághoz.

(3) A körözést vissza kell vonni, mihelyt elrendelésének oka megszűnt. A körözést az elrendelő büntetés-végrehajtási bíró vonja vissza határozattal, amelyet meg kell küldeni a (2) bekezdés szerinti rendőrkapitánysághoz.

(4)17 Az (1)–(3) bekezdés rendelkezéseit a közérdekű munka és a pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztés, valamint a bíróság által elrendelt pártfogó felügyelet végrehajtása során is alkalmazni kell.

A szabadságvesztés fokozatának megváltoztatása

7. § (1) A szabadságvesztés fokozatának megváltoztatása iránt (Btk. 46. §) a büntetés-végrehajtási intézet tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bíróhoz.

(2)18 A szabadságvesztés fokozatának megváltoztatását az elítélt vagy védője is kezdeményezheti. A kérelmet a büntetés-végrehajtási intézet – értékelő véleményével és javaslatával – tizenöt napon belül továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz. Ha az enyhébb fokozat kijelölését a törvény kizárja [28/A. § (3) bekezdés], vagy ha az egy éven belül ismételten előterjesztett kérelem új körülményre nem hivatkozik, az értékelő vélemény és a javaslat elkészítését a büntetés-végrehajtási intézet mellőzheti.

(3)19 Enyhébb fokozat kijelölése esetén a bűnügyi költséget az állam viseli.

Enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazása20

7/A. §21 (1) A fogház, illetőleg a börtön végrehajtásának általános szabályainál enyhébb szabályok alkalmazása, illetőleg alkalmazásuk megszüntetése iránt a büntetés-végrehajtási intézet tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bírónak.

(2)22 Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását az elítélt vagy védője is kezdeményezheti. A kérelmet a büntetés-végrehajtási intézet – értékelő véleményével és javaslatával – tizenöt napon belül továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz. Ha az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását a törvény kizárja [28/B. § (2) bekezdés], illetőleg, ha az egy éven belül ismételten előterjesztett kérelem új körülményre nem hivatkozik, az értékelő vélemény és a javaslat elkészítését a büntetés-végrehajtási intézet mellőzheti.

(3)23 Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásának elrendelése, valamint az alkalmazásuk megszüntetésének mellőzése esetén a bűnügyi költséget az állam viseli.

A fenyítés elleni fellebbezés elbírálása24

7/B. § (1) Az elítéltnek a büntetés-végrehajtási intézet magánelzárás fenyítést kiszabó határozata elleni fellebbezését a büntetés-végrehajtási bíró az iratnak a hozzá érkezésétől számított öt napon belül bírálja el.

(2) A büntetés-végrehajtási bíró végzése elleni fellebbezésnek a fenyítés végrehajtására nincs halasztó hatálya. A fellebbezést az érkezéstől számított öt napon belül kell elbírálni.

(3) A bűnügyi költséget a állam viseli.

(4) Az (1)—(3) bekezdés irányadó az előzetesen letartóztatottnak a magánelzárás fenyítést kiszabó határozat elleni fellebbezése elbírálására.

A biztonsági zárkába vagy körletre helyezés elleni fellebbezés elbírálása25

7/C. §26 (1) Az elítéltnek a büntetés-végrehajtási intézet különleges biztonságú zárkába helyezés elrendeléséről és meghosszabbításáról, valamint a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka különleges biztonságú zárkába helyezés meghosszabbításáról, vagy különleges biztonságú körletre helyezés elrendeléséről és meghosszabbításáról szóló határozata elleni fellebbezését a büntetés-végrehajtási bíró az iratnak a hozzá érkezésétől számított öt napon belül bírálja el.

(2) A büntetés-végrehajtási bíró végzése elleni fellebbezést az érkezéstől számított öt napon belül kell elbírálni.

(3) A bűnügyi költséget az állam viseli.

(4) Az (1)–(3) bekezdés előzetesen letartóztatott esetén is irányadó.

A feltételes szabadságra bocsátás

8. § (1)27 A feltételes szabadságra bocsátástól (Btk. 47–48., 112. §) a büntetés-végrehajtási bíró a büntetés-végrehajtási intézet előterjesztése alapján, a feltételes szabadságra bocsátás lehetséges időpontja előtt az elítélt meghallgatása után határoz. A határozat meghozatala előtt a büntetés-végrehajtási bíró – feltéve, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetséges időpontjáig rendelkezésre álló idő legalább kettő hónap – elrendelheti a pártfogó felügyelői vélemény beszerzését.

(2)28 A pártfogó felügyelő az (1) bekezdésben írt pártfogó felügyelői vélemény elkészítése érdekében az elítéltet a feltételes szabadságra bocsátás lehetséges időpontja előtt legalább kettő hónappal a büntetés-végrehajtási intézetben meghallgatja és vele ettől az időponttól kezdődően rendszeresen érintkezhet.

(3)29 Ha a büntetés-végrehajtási bíró az elítéltet nem bocsátotta fetételes szabadságra, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét később újból megvizsgálhatja. Ebben az esetben elrendelheti a pártfogó felügyelői vélemény beszerzését.

(4)30 Ha a büntetés-végrehajtási bíró az elítéltet nem bocsátotta feltételes szabadságra [(3) bek.], a feltételes szabadságra bocsátást az elítélt vagy védője is kezdeményezheti. A kérelmet a büntetés-végrehajtási intézet – értékelő véleményével és javaslatával – harminc napon belül továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz. Ha az egy éven belül ismételten előterjesztett kérelem új körülményre nem hivatkozik, az értékelő vélemény és a javaslat elkészítését a büntetés-végrehajtási intézet mellőzheti.

(5)31 Ha a büntetés-végrehajtási bíró az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltet nem bocsátotta feltételes szabadságra, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét legkésőbb két év múlva, azt követően évente megvizsgálja. Ilyen esetekben elrendelheti a pártfogó felügyelői vélemény beszerzését.

(6)32 A bűnügyi költséget az állam viseli.

A feltételes szabadság megszüntetése

9. § (1) Ha a pártfogó felügyelet alá helyezett elítélt a magatartási szabályokat a feltételes szabadság tartama alatt megszegi, a pártfogó, illetve a rendőrség a feltételes szabadság megszüntetése érdekében az ügyészhez fordul; megjelöli a bizonyítási eszközöket. Ha az ügyész a tényállást nem látja tisztázottnak, a tényállás felderítése érdekében a nyomozó hatóságot keresi meg vagy a pártfogótól további bizonyítási eszközök megjelölését kéri.

(2) Ha a magatartási szabályok megszegése miatt a feltételes szabadság megszüntetésének lehet helye, az ügyész az elítélt tartózkodási helye szerint illetékes büntetés-végrehajtási bírónak indítványt tesz. Ha az elítélt – elfogása előtt – a hatóság elől elrejtőzött vagy elrejtőzésétől alaposan tartani kell, az ügyész, az indítvány benyújtása után pedig a büntetés-végrehajtási bíró elrendelheti a szabadságvesztés ideiglenes foganatba vételét. A szabadságvesztés ideiglenes foganatba vételére a Be.-nek az előzetes letartóztatás tartamára vonatkozó rendelkezései az irányadók.

(3)33

(4) Az ügyész indítványának elutasítása esetén a bűnügyi költséget az állam viseli.

Az elítélt sajtó útján történő nyilatkozattétele, illetve közzététele34

9/A. §35 (1) Az elítélt 36/C. § (1) bekezdése szerinti nyilatkozattételét megtagadó határozat elleni fellebbezést a büntetés-végrehajtási bíró az iratnak a hozzá érkezésétől számított öt napon belül az iratok alapján bírálja el. A büntetés-végrehajtási bíró végzése ellen fellebbezésnek helye nincs.

(2) A nyilatkozat közzétételét megtagadó határozat elleni fellebbezés elbírálására az (1) bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni.

9/B. §36

Más munkahely kijelölése
a közérdekű munka végrehajtására

10. §37 (1) A büntetés-végrehajtási bíró az ügyész indítványára a közérdekű munka végrehajtására más munkahelyet jelölhet ki, ha a közérdekű munka

a) a büntetés-végrehajtási bíró által meghatározott munkahelyen nem hajtható végre;

b) végrehajtása a munkafegyelem biztosítása érdekében, illetőleg az elítélt személyi körülményeiben történt változás folytán más munkahelyen célszerű.

(2)38 Az eljárást a kijelölt munkahely szerint illetékes büntetés-végrehajtási bíró folytatja le. Ennek során – a kijelölhető új munkahelyre vonatkozó pártfogó felügyelői jelentés hiányában – elrendeli a pártfogó felügyelői vélemény beszerzését, valamint meghallgatja a pártfogó felügyelőt, szükség esetén a kijelölt és a kijelölendő új munkahely képviselőjét is.

A közérdekű munka végrehajthatósága megszűnésének megállapítása

11. §39 (1) A 66. § (3) bekezdésében meghatározott ok fennállása esetén a büntetés-végrehajtási bíró megállapítja a közérdekű munka végrehajthatóságának megszűnését.

(2)40 Az eljárást a közérdekű munka végrehajtására kijelölt munkahely, ha a kijelölésre még nem került sor, az elítélt lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes büntetés-végrehajtási bíró folytatja le.

(3) A bűnügyi költséget az állam viseli.

A közérdekű munka átváltoztatása szabadságvesztésre

11/A. §41 (1) A közérdekű munkának szabadságvesztésre való átváltoztatása iránt az ügyész a hivatásos pártfogó jelentése alapján tesz indítványt a büntetés-végrehajtási bírónak.

(2) A büntetés-végrehajtási bíró illetékességére a 11. § (2) bekezdése az irányadó.

(3) Ha a büntetés-végrehajtási bíró az indítványnak helyt ad, a közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztés tartamát a még le nem töltött munkanapok alapulvételével állapítja meg. Ha az átváltoztatásra nincs ok, a büntetés-végrehajtási bíró más munkahelyet jelölhet ki.

(4) Az átváltoztatásról rendelkező végzés elleni fellebbezésnek halasztó hatálya van.

(5) Az ügyész indítványának elutasítása esetén a bűnügyi költséget az állam viseli.

(6)42 A büntetés-végrehajtási bíró a közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztés megkezdésére fontos okból halasztást engedélyezhet, határozathozatal előtt pártfogó felügyelői vélemény beszerzését rendelheti el. E végzés ellen nincs helye fellebbezésnek.

A kiutasítás végrehajthatósága kizártságának megállapítása43

12. §44 (1)45 A kiutasítás nem hajtható végre, ha a végrehajtásnak a külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben meghatározott akadálya állapítható meg.

(2)46 A kiutasítás végrehajtását kizáró ok fennállásának megállapítása iránt az ügyész az idegenrendészeti hatóságnak az elítélt kérelme vagy hivatalból tett kezdeményezése alapján tesz indítványt a büntetés-végrehajtási bírónak. Ha az eljárás az elítéltnek közvetlenül a bíróságnál tett kérelmére indul, a büntetés-végrehajtási bíró beszerzi az ügyész indítványát.

(3) Az eljárást annak az idegenrendészeti hatóságnak a területén illetékes büntetés-végrehajtási bíró folytatja le, amelynek területén az elítélt tartózkodik.

(4) A büntetés-végrehajtási bíró az idegenrendészeti hatóság kezdeményezése alapján az ügyész indítványára, de legalább kétévenként megvizsgálja a kiutasítás végrehajthatóságát.

(5) A bűnügyi költséget az állam viseli.

A pártfogó felügyelettel kapcsolatos eljárás

13. §47 (1)48 A büntetés-végrehajtási intézet a pártfogó felügyeletnek a feltételes szabadságra bocsátáskor való elrendelése [Btk. 48. § (3) bek.] iránt a feltételes szabadságra bocsátás esedékessége előtt tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bírónak.

(2)49 A pártfogó felügyelet megszüntetése, valamint a bíróság határozatában előírt magatartási szabályok megváltoztatása iránt a hivatásos pártfogó tesz javaslatot a pártfogó működési helye szerint illetékes büntetés-végrehajtási bírónak. A magatartási szabályok megváltoztatása iránti javaslatnak a pártfogolt kérelme alapján is helye van.

13/A. §50

A szabadságvesztés fokozatának utólagos
meghatározása

14. § (1) Ha a szabadságvesztést az ítélet szerint fiatalkorúak börtönében vagy fiatalkorúak fogházában kell végrehajtani, de az elítélt a huszonegyedik életévét a büntetés végrehajtásának megkezdése előtt betölti, az első fokon eljárt bíróság szerint illetékes büntetés-végrehajtási bíró az elítélt meghallgatása után a Btk. 42–44. §-a alapján meghatározza a szabadságvesztés fokozatát.

(2) Ha a fiatalkorúak börtönében vagy a fiatalkorúak fogházában levő elítélt a szabadságvesztés végrehajtása alatt betölti a huszonegyedik életévét, a szabadságvesztés fokozatának a Btk. 42–44. §-a alapján történő meghatározása iránt a büntetésvégrehajtási intézet előterjesztést tesz a büntetés-végrehajtási bírónak.

Elbocsátás a javítóintézetből és az ideiglenes elbocsátás megszüntetése

15. § (1)51 A javítóintézetből ideiglenes elbocsátásra [Btk. 118. § (3) bekezdés] a 8. §, a javítóintézetből ideiglenes elbocsátás megszüntetésének a magatartási szabályok megszegése miatt történő elrendelésére a 9. § rendelkezéseit kell — a (2)—(4) bekezdésekben szabályozott eltérésekkel — értelemszerűen alkalmazni.

(2) A javítóintézetből ideiglenes elbocsátásra az intézeti tanács tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bírónak.

(3)52

(4)53 A javítóintézetből való ideiglenes elbocsátás megszüntetése iránti eljárásban felmerült bűnügyi költséget az állam viseli, ha a büntetés-végrehajtási bíró a javítóintézetből ideiglenes elbocsátást nem szünteti meg.

A tanulmányok folytatása a javítóintézetben

16. § A tanulmányoknak a javítóintézetben folytatásáról [Btk. 118. § (4) bekezdés] az intézet igazgatójának előterjesztése alapján a büntetés-végrehajtási bíró határoz.

II. RÉSZ

AZ EGYES BÜNTETÉSEK ÉS INTÉZKEDÉSEK
VÉGREHAJTÁSA

III. Fejezet54

A feltételes szabadságra bocsátás kizártságának megállapítása55

17. §56 (1) Ha az elítélt a szabadságvesztés letöltését határidőben nem kezdte meg, a szabadságvesztés foganatba vételekor a büntetés-végrehajtási intézet előterjesztést tesz a büntetés-végrehajtási bírónak a Btk. 47. § (4) bekezdés e) pontjában meghatározott feltételek megállapítása céljából.

(2) A büntetés-végrehajtási bíró az előterjesztés érkezésétől számított öt napon belül dönt.

(3) Ha a Btk. 47. § (4) bekezdés e) pontjában meghatározott feltételek fennállásának megállapítására nem kerül sor, a bűnügyi költséget az állam viseli.

18. §57

IV. Fejezet

A szabadságvesztés végrehajtása

I. CÍM

Alapelvek és általános rendelkezések

19. §58 (1) A szabadságvesztés végrehajtásának célja az, hogy e törvényben59 meghatározott joghátrány érvényesítése során elősegítse az elítéltnek a szabadulása után a társadalomba történő beilleszkedését, és azt, hogy tartózkodjék újabb bűncselekmény elkövetésétől.

(2) A szabadságvesztés végrehajtása során elő kell segíteni az elítéltek személyiségéből, előéletéből, befogadást megelőző sajátos életkörülményeiből, életviteléből, így különösen rendszeres alkoholfogyasztásából vagy kábítószer-használatából, a közterületen életvitelszerű lakhatást folytató sajátos élethelyzetéből adódó hátrányok csökkentésére irányuló egészségügyi, gyógyító, rehabilitációs ellátását, személyiségfejlesztő programokon való részvételét.

20. § (1)60 A szabadságvesztést a büntetés-végrehajtási szervezet hajtja végre.

(2)61 A büntetés-végrehajtási feladatok teljesítésében — jogszabályban meghatározottak szerint — az állami szervek közreműködnek. A bv. szervezet a büntetés-végrehajtás feladatainak segítése érdekében más, nem állami szervezetekkel és magánszemélyekkel együttműködik.

(3) A büntetés-végrehajtási testület tagja hivatásának jogszerű teljesítése során az intézkedéseinek a megengedett kényszerítő eszközök alkalmazásával is jogosult érvényt szerezni.

(4)62 A büntetés-végrehajtási testület tagjai a büntetés-végrehajtási intézet biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekmények felszámolása érdekében jogosultak és kötelesek a rend fenntartásához, illetőleg helyreállításához szükséges intézkedéseket megtenni.

(5) A büntetés-végrehajtási testület fegyverhasználatának szabályait külön jogszabály állapítja meg.

21. § (1)63 Az elítélt emberi méltóságát tiszteletben kell tartani, nem lehet őt kínzásnak alávetni, kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmódban részesíteni, rajta orvosi kísérletet vagy a beleegyezése nélkül tudományos vizsgálatot vagy kísérletet végezni.

(2) A szabadságvesztés végrehajtása során a neveléshez és a büntetés-végrehajtás rendjéhez szükséges fegyelem érvényesül.

22. § (1)64 A szabadságvesztés végrehajtása fontos okból – közérdekből, illetőleg az elítélt személyi, családi körülményei, egészségi állapota miatt – félbeszakítható.

A szabadságvesztés félbeszakítását

a) egy évben tíz napig terjedő időtartamra a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka;

b) egy évben tíz naptól három hónapig, öt évet meghaladó szabadságvesztés esetén harminc napig terjedő időtartamra a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka;

c)65 a b) pontban szabályozottnál hosszabb időre a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter

engedélyezheti.

(2) A félbeszakítás tartama, valamint az engedély nélkül a büntetés-végrehajtási intézeten kívül töltött idő a szabadságvesztésbe nem számít be.

(3)66 Az elítélt felügyelettel vagy anélkül meglátogathatja a súlyos beteg hozzátartozóját, részt vehet a hozzátartozója temetésén. A büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka elrendelheti bilincs használatát, kivételes esetben megtagadhatja a látogatás, illetőleg a temetésen való részvétel engedélyezését.

23. § A szabadságvesztés végrehajtásának elévülését félbeszakítja, ha az elítélten más szabadságvesztést hajtanak végre vagy más ügyben előzetesen fogva tartják; ezeknek a körülményeknek a megszűnéséig az elévülés nyugszik.

II. CÍM

A szabadságvesztés végrehajtásának rendje

24. §67 A szabadságvesztést a bíróság által meghatározott fokozatban — fegyházban, börtönben vagy fogházban — és a büntetés-végrehajtási szervezet által kijelölt, lehetőleg az elítélt lakóhelyéhez legközelebb eső büntetés-végrehajtási intézetben hajtják végre. A fegyház a börtönnél, a börtön a fogháznál szigorúbb végrehajtási mód.

24/A. §68 (1) Ha az elítélten több határozott tartamú, összbüntetésbe nem foglalható szabadságvesztést kell végrehajtani, előbb mindig a legszigorúbb fokozatút, az azonos végrehajtási fokozatban lévő szabadságvesztések közül pedig azt kell végrehajtani, amelyikből az elítélt nem bocsátható feltételes szabadságra.

(2) A szabadságvesztés folyamatban lévő végrehajtását az (1) bekezdés szerinti végrehajtási sorrend érvényesítése érdekében meg kell szakítani.

25. § (1) A szabadságvesztés végrehajtása során biztosítani kell az elítélt

a)69 őrzését, felügyeletét és ellenőrzését,

b) elhelyezését, élelmezését, ruházatát és egészségügyi ellátását,

c) neveléséhez és oktatásához szükséges feltételeket,

d) munkáltatását,

e) a büntetés céljával nem ellentétes jogainak gyakorlását.

(2) A szabadságvesztés végrehajtásának egyes fokozataiban eltérő az elítélt

a) elkülönítése a külvilágtól,

b)70 őrzése, felügyelete és ellenőrzése,

c) büntetés-végrehajtási intézeten belüli mozgása,

d) életrendje,

e) személyes szükségleteire fordítható összeg,

f) jutalmazása és fenyítése,

g) részvétele az elítéltek öntevékeny szervezeteiben.

26. § (1) A fegyház a szabadságvesztés szigorúbb végrehajtási módja.

(2) A fegyházban az elítélt

a) életrendje részleteiben is meghatározott, állandó irányítás és ellenőrzés alatt áll,

b) a büntetés-végrehajtási intézeten belül is csak engedéllyel és felügyelet mellett járhat,

c)71 külső munkában kivételesen részt vehet, ha a külvilágtól a munkavégzés alatt is elkülöníthető.

(3)72 Ha az elítélt a fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésből legalább egy évet kitöltött, kivételesen engedélyezhető, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben vagy annak meghatározott részén belül felügyelet nélkül, ellenőrzés mellett járjon, és a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli munkában részt vegyen.

27. § A börtönben az elítélt

a)73 rövid tartamú eltávozása kivételesen engedélyezhető, amelynek időtartama a szabadságvesztésbe beszámít, külső munkában kivételesen vehet részt,

b) életrendje meghatározott, irányítás és ellenőrzés alatt áll,

c) a büntetés-végrehajtási intézet kijelölt területén szabadon járhat.

28. § (1) A fogház a szabadságvesztés enyhébb végrehajtási módja.

(2) A fogházban az elítélt

a)74 rövid tartamú eltávozása engedélyezhető, amelynek időtartama a szabadságvesztésbe beszámít, külső munkában részt vehet,

b) életrendje részben meghatározott, szabad idejét belátása szerint használhatja fel,

c) a büntetés-végrehajtási intézet területén szabadon járhat.

28/A. §75 (1) A Btk. 46. § alapján a szabadságvesztés végrehajtására eggyel enyhébb fokozat akkor jelölhető ki, ha – különösen az elítélt személyiségére, előéletére, egészségi állapotára, a szabadságvesztés során tanúsított magatartására, az elkövetett bűncselekményre, a szabadságvesztés tartamára, a társadalomba való beilleszkedési készségére tekintettel – a büntetés célja a szabadságvesztés enyhébb fokozatban történő végrehajtásával is elérhető.

(2) A szabadságvesztés végrehajtására eggyel szigorúbb fokozat akkor jelölhető ki, ha az elítélt a büntetés-végrehajtás rendjét ismételten vagy súlyosan megzavarja.

(3) Enyhébb végrehajtási fokozat nem jelölhető ki, ha

a) az elítélt a szabadságvesztésből – az előzetes fogvatartásban a szabadságvesztés foganatba vételét közvetlenül megelőzően folyamatosan töltött időt is beszámítva – a feltételes szabadságra bocsátásig esedékes időtartam felét nem töltötte le,

b) az elítélt a szabadságvesztésből fegyház fokozatban legalább egy évet, börtön fokozatban legalább hat hónapot nem töltött le,

c) az elítélt erőszakos többszörös visszaeső,

d) az elítélt a bűncselekményt bűnszervezetben követte el,

e) az elítélt életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést tölt.

28/B. §76 (1) A fogház, illetve a börtön végrehajtásának általános szabályainál enyhébb végrehajtási szabályok akkor alkalmazhatók, ha – különösen az elítélt személyiségére, előéletére, életvitelére, családi körülményeire, a szabadságvesztés során tanúsított magatartására, az elkövetett bűncselekményre, a szabadságvesztés tartamára tekintettel – a szabadságvesztés célja az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásával is elérhető, és az enyhébb büntetés-végrehajtási szabályok alkalmazása a büntetés-végrehajtás biztonságát nem veszélyezteti.

(2) Enyhébb végrehajtási szabályok nem alkalmazhatók, ha

a) az elítélt a szabadságvesztésből – az előzetes fogvatartásban a szabadságvesztés foganatba vételét közvetlenül megelőzően folyamatosan töltött időt is beszámítva – a feltételes szabadságra bocsátásig esedékes időtartam felét nem töltötte le,

b) az elítélt a szabadságvesztésből börtön fokozatban legalább hat hónapot, fogház fokozatban legalább három hónapot nem töltött le,

c) az elítélt a törvény értelmében [Btk. 47. § (4) bekezdés] vagy a bíróság határozata folytán nem bocsátható feltételes szabadságra,

d) az elítélt erőszakos többszörös visszaeső,

e) az elítélt a bűncselekményt bűnszervezetben követte el,

f) a bíróság jogerős ítéletében fegyházbüntetésre ítélt elítélt a szabadságvesztés fokozatának enyhítésével (Btk. 46. §) tölti a büntetését,77

g) az elítélt ellen újabb büntetőeljárás van folyamatban,

h) az elítélttel szemben újabb szabadságvesztés végrehajtására érkezik értesítés, és a büntetések nincsenek összbüntetésbe foglalva.

(3) Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazása esetén az elítélt

a) huszonnégy órát, kivételesen negyvennyolc órát meg nem haladó időre havonta legfeljebb négy alkalommal eltávozhat a büntetés-végrehajtási intézetből azokon a napokon, amelyeken nem végez munkát;

b) a személyes szükségletére fordítható pénzt készpénzben is megkaphatja, és azt a büntetés-végrehajtási intézeten kívül költheti el;

c) a látogatóját a büntetés-végrehajtási intézeten kívül is fogadhatja;

d) felügyelete mellőzhető, amikor a büntetés-végrehajtási intézeten kívül dolgozik.

(4) Az eltávozás időtartama a szabadságvesztésbe beszámít. Az elítélt köteles bejelenteni, hogy az eltávozás ideje alatt hol tartózkodik.

(5) Ha az elítélt az eltávozással, vagy a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli munkavégzéssel kapcsolatos magatartási szabályokat ismételten vagy súlyosan megszegi – így különösen, ha az eltávozásról önhibájából nem az előírt időn belül tér vissza, vagy más, súlyos fegyelemsértést követ el – továbbá, ha a (2) bekezdésben meghatározott okok bekövetkeznek, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka felfüggeszti az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását, és előterjesztést tesz a büntetés-végrehajtási bírónak az enyhébb végrehajtási szabályok megszüntetése iránt.

29. § (1) Azt az elítéltet, aki büntetését fegyház vagy börtön fokozatban tölti és a szabadságvesztésből legalább öt évet kitöltött, a társadalomba való beilleszkedés elősegítése érdekében, a várható szabadulása előtt

a) legfeljebb két évvel átmeneti csoportba lehet helyezni,

b)78

(2) Az átmeneti csoportban az elítéltre irányadó büntetés-végrehajtási szabályok enyhíthetők, így különösen

79 a büntetés-végrehajtási intézetből az eltávozása engedélyezhető huszonnégy órát meg nem haladó időre, továbbá jutalomként ezt meghaladó, a 41. § (3) bekezdésében meghatározott időre, és részt vehet a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli munkában,

– csökkenthető az életrend meghatározottsága,

– a büntetés-végrehajtási intézet kijelölt területén szabadon mozoghat,

– a pártfogóval rendszeresen érintkezhet,

– az elítéltek öntevékeny szervezetének munkájában fokozottan részt vehet.

(3)80 Az eltávozás időtartama a szabadságvesztésbe beszámít.

(4)81 Az átmeneti csoportba helyezés megszüntethető, ha az elítélt a büntetés-végrehajtás rendjét súlyosan megsérti.

30. §82 (1) A szabadságvesztés végrehajtása során a nőket a férfiaktól, a fiatalkorúakat a felnőttkorúaktól el kell különíteni.

(2) Az elítélteket egyedül, ha azonban ennek feltételei hiányoznak, közösen kell elhelyezni.

(3) A büntetés-végrehajtási intézet házirendjét a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka határozza meg.

31. § (1) Ha az elítélt kóros elmeállapotúvá [Btk. 24. § (1) bekezdés] válik, és emiatt a szabadságvesztést nem lehet végrehajtani, az igazságügyi elmegyógyító intézetben kell elhelyezni. Az itt eltöltött idő a szabadságvesztésbe beszámít.

(2) Gondot kell fordítani a személyiségzavarban szenvedő elítéltek gyógyítására, sajátos nevelésére és oktatására.

III. CÍM

Az elítéltek kötelezettségei és jogai

32. §83 A szabadságvesztés végrehajtása alatt az elítélt elveszti a személyi szabadságát; az állampolgári kötelességei és jogai annyiban szünetelnek, illetve korlátozottak, amennyiben erről az ítélet vagy törvény84 rendelkezik.

33. §85 (1) Az elítélt köteles — különösen —

a) a szabadságvesztést a büntetés-végrehajtási szervek által meghatározott helyen tölteni;

b) eltűrni a más nemű és más fokozatú elítéltektől való elkülönítést, az életkori, kriminológiai, biztonsági, nevelési és egészségügyi szempontok szerinti csoportba sorolását;

c) a büntetés-végrehajtás rendjét, biztonsági és higiéniai követelményeit megtartani, a kapott utasításokat teljesíteni;

d)86 a jogszabályban meghatározott kivételtől eltekintve munkát végezni, a kijelölt munkát szakismereteinek és képességeinek megfelelően, fegyelmezetten ellátni, a munkavédelemmel és a környezetvédelemmel kapcsolatos előírásokat megtartani,

e) a büntetés-végrehajtási intézet tisztántartását és ellátását szolgáló munkában díjazás nélkül, alkalomszerűen — a külön jogszabályban meghatározott mértékben — részt venni;

f) alávetni magát a szükséges orvosi vizsgálatnak és gyógykezelésnek, a műtétre az egészségügyi jogszabályok az irányadók;

g) a tartására fordított költséghez hozzájárulni, kivéve, ha önhibáján kívüli okból nem dolgozik, és nem részesül nyugellátásban vagy baleseti nyugellátásában.

(2) Az elítélt keresményének és letétben levő pénzének a külön jogszabályban meghatározott részét a szabadulása idejére tartalékolni kell.

(3) Nem terheli az elítéltet

a) a büntetés-végrehajtási intézetbe szállítás;

b) a büntető ügyben való előállítás;

c)87

d) az elmeállapot megfigyelésének költsége.

(4)88 A büntetés-végrehajtás rendjének vagy biztonságának fenntartása vagy bűncselekmény megelőzése és megakadályozása érdekében az elítélt – a testüregekre is kiterjedően – megmotozható, személyes használati tárgyai és ruházata átvizsgálhatók, vele szemben mozgáskorlátozó eszköz, biztonsági elkülönítés alkalmazható, különleges biztonságú zárkába vagy körletre helyezhető (a továbbiakban együtt: biztonsági intézkedések), illetve az elítélttel szemben külön törvényben meghatározott esetben és módon kényszerítő eszközök alkalmazhatók.

(4a)89 Az elítélt különleges biztonságú zárkába helyezését a büntetés-végrehajtási intézet legfeljebb hat hónapra rendelheti el, amelyet egy alkalommal, három hónappal meghosszabbíthat. A büntetés-végrehajtási intézet döntéséről indokolt határozatot hoz. Ezt meghaladó időre a különleges biztonságú zárkába helyezés – alkalmanként – legfeljebb hat hónappal való meghosszabbításáról, valamint az elítéltnek legfeljebb hat hónapra különleges biztonságú körletre helyezéséről, vagy annak – alkalmanként – legfeljebb hat hónappal való meghosszabbításáról a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka indokolt határozattal dönt. A büntetés-végrehajtási intézet és a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának határozata ellen az elítélt a határozat közlésétől számított három napon belül a büntetés-végrehajtási bíróhoz fellebbezéssel élhet. A fellebbezésnek a végrehajtásra nincs halasztó hatálya.

(4b)90 A motozást, illetve a ruházat átvizsgálását az elítélttel azonos nemű személy – ide nem értve a motozásnál közreműködő orvost – végezheti, és az nem történhet szeméremsértő módon. A test üregeinek átvizsgálását csak orvos végezheti.

(4c)91 Mozgáskorlátozó eszközként – testi sérüléssel nem járó módon – rögzítő övvel vagy anélkül bilincs, vezető bilincs vagy a végtag rögzítésére alkalmas más eszköz az intézkedésre okot adó körülmény megszűnésig, de folyamatosan legfeljebb tizenkét óra tartamban alkalmazható, ha az elítélt egészségi állapota ezt megengedi.

(5) Felhatalmazást kap a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka annak az összegnek a megállapítására, amellyel az elítélt köteles a tartására fordított költséghez hozzájárulni.

34. § (1) Az elítélt a szabadságvesztés végrehajtása során okozott kárért a Polgári Törvénykönyv alapján felelős, a munkával összefüggésben okozott kárért fennálló felelősségére a Munka Törvénykönyve értelemszerűen irányadó.

(2)92 Az elítéltet az általa okozott kár megtérítésére – a 44. § (5) bekezdése szerinti munkáltatás esetén az elítélt által okozott kár bv. szerv általi megtérítését követően – a bv. szerv határozattal kötelezi, amely ellen a közléstől számított harminc napon belül keresettel fordulhat a határozatot hozó bv. szerv székhelye szerint illetékes bírósághoz.

(3)93 Ha az elítélt keresetet nem terjesztett elő, és a kárt önként nem térítette meg, a határozatban megállapított kártérítés összegét a bv. szerv az elítélt keresményéből — a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) vonatkozó szabályai szerint — levonhatja. Ha a levonás az elítélt fogvatartásának az ideje alatt nem teljesíthető, a határozatot hozó bv. szerv a kártérítési igény érvényesítésére keresettel fordulhat a székhelye szerint illetékes bírósághoz.

35. §94 (1) A szabadságvesztés végrehajtása során az elítéltet ért kárért a Polgári Törvénykönyv szerint a bv. szervezet felelős. Az elítéltet a munkájával összefüggésben ért kárért fennálló felelősségre a Munka Törvénykönyve értelemszerűen irányadó azzal, hogy a 44. § (5) bekezdése szerinti munkáltatás esetén az elítéltet ért kárt a gazdálkodó szervezettel szerződésben álló bv. szerv téríti meg. A kár megtérítése a kárért való felelősséget nem érinti, és a bv. szerv visszkereseti igényét nem gátolja.

(2) Az elítélt a kártérítési igényét annál a bv. szervnél terjesztheti elő, ahol a kár bekövetkezett, a 44. § (5) bekezdése szerinti munkáltatás esetén annál a bv. szervnél, amely a szerződést a gazdálkodó szervezettel megkötötte. A kártérítési igényt határozattal kell elbírálni, amely ellen az elítélt a közléstől számított harminc napon belül a határozatot hozó bv. szerv székhelye szerint illetékes bírósághoz keresettel fordulhat.

36. §95 (1) Az elítélt jogosult

a) a higiéniai feltételeknek megfelelő egészséges elhelyezésre, az egészségi állapotának és a szabadságvesztés végrehajtása alatti tevékenységének megfelelő élelmezésre, egészségügyi ellátásra;

b) a hozzátartozóival, valamint az általa megjelölt és a büntetés-végrehajtási intézet által engedélyezett személyekkel való levelezésre, a levelek gyakorisága és terjedelme nem korlátozott;

c) legalább havonként látogató fogadására; ha a büntetés-végrehajtási intézet biztonsága indokolja, az elítélt rácson keresztül beszélhet a látogatóval;

d) társadalmilag hasznos munka végzésére, a munka mennyiségének és minőségének megfelelő jövedelemre, munkavédelemre;

e) a nők és a fiatalkorúak a rájuk vonatkozó sajátos védelemre;

f) a már megállapított nyugellátásának és baleseti nyugellátásának a meghatalmazott személy kezéhez vagy a büntetés-végrehajtási intézethez folyósítására, üzemi baleset esetén baleseti ellátásra és baleseti egészségügyi szolgáltatásra;

g) a büntetés-végrehajtási intézetben és a büntetés-végrehajtástól független szervhez közérdekű bejelentés, panasz, kérelem és jognyilatkozat előterjesztésére;

h) vallási vagy lelkiismereti meggyőződésének szabad megválasztására, annak kinyilvánítására és gyakorlására;96

i) a személyi tulajdonához fűződő jogainak védelmére;

j) a szabadulása utáni munkába állása és letelepedése érdekében a munkáltató, valamint karitatív szervezetek megbízottjával és pártfogóval való érintkezésre;

k) naponként legalább egy órai szabad levegőn tartózkodásra;

l) pihenésre, szabadidőre, a rendszeresen végzett munka után fizetett szabadságra;

m) önképzésre, sajtótermékek megrendelésére, a büntetés-végrehajtási intézet művelődési és sportolási lehetőségeinek igénybevételére;

n) általános iskolai, indokolt esetben középfokú, valamint felsőfokú tanulmányok folytatására, a vizsgákra való felkészüléshez a jogszabályban meghatározott tanulmányi és vizsgaszabadságra;

o) ha külföldi állampolgár, államának diplomáciai, illetve konzuli képviseletéhez fordulni, annak képviselőjével érintkezni.

(2) Az elítélt jogképessége nem korlátozott. A bírósági tárgyaláson való megjelenését lehetővé kell tenni, a költségek viselése szempontjából a helyzete azonos a többi állampolgáréval.

(3) Az elítélt legalább havonként kaphat és küldhet csomagot.

(4) A terhes és a kisgyermekes elítélt nőnek az egészségét védő és a gyermek fejlődését szolgáló, e törvényen kívüli jogai nem korlátozhatók. Ha a szülésre a szabadságvesztés végrehajtása alatt kerül sor, az újszülöttet hat hónapos koráig az anyjával együtt kell elhelyezni, kivételesen engedélyezhető, hogy a csecsemő egyéves koráig anyjával együtt a büntetés-végrehajtási intézetben maradjon.

(5) Az elítélt állampolgári jogai a következőképpen módosulnak:

a) a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való joga nem veszélyeztetheti a büntetés-végrehajtási intézet rendjét és biztonságát;

b) a munkához való joga átmenetileg, a munkába állítását akadályozó ok fennállásáig szünetel;

c)97 a véleményét – ellenőrzés mellett – olyan formában nyilváníthatja, amely nem zavarja a büntetés-végrehajtási intézet rendjét és biztonságát; a vélemény nyilvánosságra hozatala a nemzetbiztonság védelme, minősített adat közlésének megakadályozása, illetőleg bűncselekmény közvetlen veszélyének fennállása esetén, annak megakadályozása, valamint a büntetés-végrehajtási intézet rendje és biztonsága érdekében korlátozható;

d) a levelezése — a hatóságokhoz és a nemzetközi szervezetekhez küldött levelek kivételével — a büntetés-végrehajtási intézet biztonsága szempontjából ellenőrizhető, az ellenőrzés lehetőségéről az elítéltet tájékoztatni kell;

e) távbeszélő használatára a büntetés-végrehajtási intézet lehetőségei szerint jogosult, ez ellenőrizhető, az ellenőrzés lehetőségéről az elítéltet tájékoztatni kell;

f) az egyesüléshez, a tanuláshoz való joga, valamint honvédelmi kötelezettségének teljesítése a szabadságvesztés végrehajtásának következtében korlátozott.

(6)98 A szabadságvesztés végrehajtása alatt szünetel az elítélt joga

a) a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely megválasztásához;

b) a gyülekezéshez;

c) a sztrájkhoz,

d) ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választható és – ha a közügyektől eltiltás hatálya alatt áll – választó legyen, valamint

e) a szülői felügyelethez.

36/A. §99 A 36. § (1) bekezdésének h) pontja értelmében:

(1) A büntetés-végrehajtási intézetben minden elítélt számára lehetővé kell tenni, hogy az egyház lelkészének, illetőleg más képviselőjének (a továbbiakban együtt: lelkész) gondozásában részesülhessen.

(2) Az elítélt számára lehetővé kell tenni az egyházi házasságkötést, a keresztelést és az egyházi temetést.

(3) Az elítélt eltiltható az istentiszteleten való részvételtől, ha az a büntetés-végrehajtási intézet rendjét vagy a biztonságot veszélyezteti.

(4) Az istentiszteletre önként jelentkezők részvétele — a (3) bekezdés alapján eltiltottakat, valamint a magánelzárást töltő elítélteket kivéve — nem korlátozható. A lelkésszel való ellenőrzés nélküli találkozás lehetősége azonban ez esetben sem tagadható meg.

(5) A büntetés-végrehajtási intézet köteles elősegíteni az egyház szociális, gondozói tevékenységét, az elítéltnek a szabadulásra való felkészítéséhez nyújtott szolgálatait.

36/B. §100 Az elítélt magánál tartható tárgyainak köre a büntetés-végrehajtási intézet rendjére és biztonságára figyelemmel korlátozható.

36/C. §101 (1) Az elítélt a 36. § (5) bekezdése c) pontjának megfelelően jogosult nyilatkozatot tenni az 1986. évi II. törvény szerinti sajtótermékben, illetőleg az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény szerinti elektronikus hírközlő hálózat útján történő közzététellel.

(2) A nyilatkozattétel engedélyezéséről vagy megtagadásáról a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a kérelem benyújtásától számított három munkanapon belül határozattal dönt, e határidő lejártával az engedélyt megadottnak kell tekinteni. A nyilatkozattétel engedélyezése akkor tagadható meg, ha alapos okkal arra lehet következtetni, hogy a nyilatkozattétel a 36. § (5) bekezdésének c) pontjában meghatározott érdekek valamelyikét sértené vagy veszélyeztetné.

(3) A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka haladéktalanul értesíti a sajtó képviselőjét, ha az elítélt nyilatkozattételét engedélyezte, vagy e törvény szerint az engedélyt megadottnak kell tekinteni. Az értesítésben a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka tájékoztatást ad a kapcsolatfelvétel részleteiről.

(4) Ha a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a nyilatkozattételt megtagadja, arról indokolt írásbeli határozattal dönt. A határozat minősített adatot nem tartalmazhat. A nyilatkozattétel megtagadásáról szóló határozat ellen az elítélt, védője, illetőleg jogi képviselője a kézhezvételtől számított három munkanapon belül fellebbezést nyújthat be a büntetés-végrehajtási bíróhoz. A fellebbezést a büntetés-végrehajtási intézet haladéktalanul továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz. A büntetés-végrehajtási bíró a 9/A. § szerint jár el.

36/D. §102 A büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka vagy az általa kijelölt személy a nyilatkozattételt – a 36. § (5) bekezdésének c) pontjában foglaltak megtartása érdekében – ellenőrzi. Ha a nyilatkozattétel a 36. § (5) bekezdésének c) pontjában meghatározott érdekek valamelyikét sérti vagy veszélyezteti, a nyilatkozattétel megszakítható, és az elítéltet figyelmeztetni kell a szabályok megtartására és arra, hogy azok be nem tartása esetén a nyilatkozat közzététele megtagadható.

36/E. §103 (1) Az elítélt – hozzájárulásával készített – nyilatkozattételét tartalmazó írás, kép-, hangfelvétel (a továbbiakban: közlésre szánt anyag) közzétételéhez az országos parancsnok engedélye szükséges. Az engedély akkor tagadható meg, ha a közzététel a 36. § (5) bekezdésének c) pontjában meghatározott érdekek valamelyikét sértené, vagy veszélyeztetné.

(2) A közzététel engedélyezéséről vagy megtagadásáról a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka – a kérelem benyújtásától számított – három munkanapon belül határozattal dönt, e határidő lejártával az engedélyt megadottnak kell tekinteni. A közzététel megtagadásról indokolt írásbeli határozatot kell hozni. A határozat minősített adatot nem tartalmazhat. Ha az országos parancsnok az engedélyt megtagadja, a közlésre szánt anyagot vissza kell tartani.

(3) A közzététel megtagadásáról szóló határozat ellen az elítélt, védője, illetőleg jogi képviselője a kézhezvételtől számított három munkanapon belül fellebbezést nyújthat be a büntetés-végrehajtási bíróhoz. A fellebbezést a büntetés-végrehajtási intézet haladéktalanul továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz. A büntetés-végrehajtási bíró a 9/A. § szerint jár el.

(4) Ha a bíróság az országos parancsnok határozatát helybenhagyja, a közlésre szánt anyagot haladéktalanul meg kell semmisíteni.

37. § A büntetés-végrehajtási intézet a feladatainak megoldása érdekében támaszkodhat az elítéltek öntevékeny szervezeteire.

37/A. §104 (1)105 A büntetés-végrehajtási intézet rendjét, a fogvatartás biztonságát közvetlenül és súlyosan sértő vagy veszélyeztető események felszámolásának az idejére — legfeljebb öt napig — a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka az elítéltek meghatározott csoportjára nézve elrendelheti a 36. § (1) bekezdésének b), c), d), k), m), n) és o) pontjaiban, a (3) bekezdésben, továbbá az (5) bekezdés e) pontjában foglalt jogok gyakorlásának teljes vagy részleges felfüggesztését. Az országos parancsnok az intézkedés időtartamát további öt nappal meghosszabbíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti intézkedés elrendeléséről vagy meghosszabbításáról az ügyészt haladéktalanul értesíteni kell. Az ügyész az intézkedés indokoltságát haladéktalanul megvizsgálja, annak tartalmát megváltoztathatja, a jogok gyakorlásának a felfüggesztését megszüntetheti.

(3) Az (1) bekezdés szerinti intézkedést kiváltó ok előidézésében vétlen elítélt részére az elmaradt jogainak gyakorlását utólag lehetővé kell tenni.

IV. CÍM

Az elítéltek nevelése

38. §106 (1) A szabadságvesztés végrehajtásának feladata, hogy fenntartsa az elítélt önbecsülését, fejlessze a felelősségérzetét, és ezzel elősegítse, hogy felkészüljön a szabadulása utáni, a társadalom elvárásának megfelelő önálló életre.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt feladat végrehajtása érdekében fel kell használni a szükséges gyógyító, oktató, erkölcsi és szellemi erőforrásokat, biztosítani kell a rendszeres munkavégzés feltételeit.

39. § (1)107

(2) Az elítéltet – büntetésének tartamához képest – betanított munkás illetve szakmunkásképzésben kell részesíteni.

(3) Indokolt esetben lehetővé kell tenni, hogy az elítélt középfokú tanulmányokat végezzen, illetve a megkezdett felsőfokú tanulmányokat folytassa.

(4) Az elítélt a vizsgára felkészüléshez a munka alól – a jogszabályban meghatározott időre – felmenthető.

(5) Lehetőséget kell adni az elítélt önképzésére.

40. § (1) Elő kell segíteni, hogy az elítélt a kedvező családi és munkahelyi kapcsolatait fenntartsa és fejlessze.

(2) A szabad idő hasznos felhasználása érdekében lehetőséget kell biztosítani az elítéltek művelődésére és sportolására.

41. § Az elítélt példamutató magatartásáért, a munkában elért eredményéért, a tanulásban tanúsított szorgalmáért, az elítéltek nevelésében való eredményes közreműködéséért, élet vagy jelentős anyagi érdek megmentéséért vagy súlyos veszély elhárításáért jutalomban részesíthető.

(2) A jutalmak:

a) dicséret,

b) annak engedélyezése, hogy az elítélt soron kívül csomagot kapjon,

c) látogató fogadása soron kívül, a látogatási idő meghosszabbítása,

d) a személyes szükségletekre fordítható összeg növelése,

e) tárgyjutalom,

f) pénzjutalom,

g) a fenyítés elengedése,

h) a végrehajtott fenyítés nyilvántartásának törlése,

i) rövid tartamú eltávozás,

j)108 kimaradás.

(3)109 A rövid tartamú eltávozás tartama évente fegyházban legfeljebb öt nap, börtönben legfeljebb tíz nap, fogházban és az átmeneti csoportban legfeljebb tizenöt nap, amely a szabadságvesztésbe beszámít. Ha az elítélt fizetett szabadsággal rendelkezik, az eltávozást a fizetett szabadságba be kell számítani.

41/A. §110 (1) Kimaradás annak az elítéltnek engedélyezhető, aki a szabadságvesztésből fegyházban legalább a büntetés tartamának felét kitöltötte, börtönben legalább hat hónapot, fogházban legalább három hónapot kitöltött, illetőleg, akit átmeneti csoportba helyeztek.

(2) A kimaradás tartama huszonnégy órát nem haladhat meg. A kimaradás idejére — az elítélt letétben lévő pénze terhére — a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka költőpénz kiadását engedélyezheti.

(3) Kimaradás elsősorban az elítélt családi kapcsolatainak fenntartása, a szabadulása után a munkahelyről és a lakásról való gondoskodás elősegítése érdekében engedélyezhető.

(4) Nem engedélyezhető kimaradás, ha az elítélt

a) ellen újabb büntető eljárás van folyamatban;

b) a kimaradással kapcsolatos magatartási szabályokat ismételten vagy súlyosan megszegte.

(5) A kimaradás az elítéltek csoportja részére is engedélyezhető. A büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka dönti el, hogy a csoportos kimaradás kísérővel történik-e.

(6)111 A kimaradás időtartama a szabadságvesztésbe beszámít.

42. § (1) A büntetés-végrehajtás rendjét vétkesen megsértő elítélttel szemben – nevelése, valamint a büntetés-végrehajtás rendjének biztosítása érdekében – a következő fenyítések alkalmazhatók:

a) feddés,

b)112

c)

d) a személyes szükségletekre fordítható összeg csökkentése,

e)

f) magánelzárás,

g)

(2) A személyes szükségletekre fordítható összeg hat hónapig terjedő időre, legfeljebb ötven százalékkal csökkenthető.

(3)113

(4) A magánelzárás fegyházban harminc, börtönben húsz, fogházban tíz napig terjedhet; engedélyezhető, hogy az elítélt dolgozzék.

(5)114 Magánelzárás terhes és kisgyermekes nővel szemben nem alkalmazható.

(6) A magánelzárás végrehajtása alatt az elítélt

a) nem küldhet és nem kaphat csomagot;

b) nem fogadhat látogatót, kivéve a lelkészt, valamint a szabadulás előkészítése érdekében a leendő munkáltatóját, a hivatásos pártfogót és a karitatív szervezet megbízottját;

c) a személyes szükségleteire nem vásárolhat;

d) nem veheti igénybe a büntetés-végrehajtási intézet művelődési és sportolási lehetőségeit, sajtóterméket nem olvashat.

(7) Az elítélt a magánelzárás végrehajtása alatt is érintkezhet a védővel, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnokának engedélyével, felügyelettel meglátogathatja a súlyos beteg hozzátartozóját, részt vehet a hozzátartozója temetésén.

(8) A magánelzárás végrehajtása folytán elmaradt látogatás, csomagküldemény és az elítélt személyes szükségleteire szolgáló vásárlás a magánelzárás végrehajtása után engedélyezhető.

(9) Ha az orvos az elítélt egészségi állapota miatt a magánelzárás végrehajtásának folytatását nem javasolja, a magánelzárás végrehajtását félbe kell szakítani.

43. § (1) A fenyítés kiszabásánál figyelemmel kell lenni a fegyelemsértés súlyára és az elítélt eddigi magatartására, szem előtt tartva a fenyítés célját.

(2) Ha a fegyelemsértés szabálysértést is megvalósít, azt fegyelmi vétségként kell elbírálni.

(3) Ha a fegyelemsértés bűncselekményt is megvalósít, a fenyítés mellett a feljelentést is meg kell tenni.

(4)115 A büntetés-végrehajtási intézet magánelzárást kiszabó határozata ellen az elítélt a büntetés-végrehajtási bíróhoz fellebbezéssel élhet. A fellebbezést a határozat közlésekor nyomban be kell jelenteni; a fellebbezésnek a magánelzárás végrehajtására halasztó hatálya van.

(5) A fegyelmi eljárás rendjét külön jogszabály határozza meg.

V. CÍM

Az elítéltek munkáltatása

44. § (1)116 Az elítéltek munkáltatása a szabadságvesztés végrehajtásának fontos része. Célja az, hogy elősegítse az elítélt testi és szellemi erejének fenntartását, lehetőséget adjon a szakmai gyakorlottság megszerzésére és fejlesztésére, és ezáltal megkönnyítse, hogy a szabadulása után a társadalomba beilleszkedjék.

(1a)117 Az elítéltet nem terheli munkavégzési kötelezettség, ha

a) tankötelezettsége áll fenn,

b) terhessége a hatodik hónapot elérte,

c) gyermekét a 36. § (4) bekezdése alapján a büntetés-végrehajtási intézetben gondozza,

d) munkaképtelen,

e) a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

(2) Az elítéltet a büntetés-végrehajtási intézet adottságainak megfelelően kell társadalmilag hasznos munkával foglalkoztatni.

(3) A munka kijelölésénél figyelembe kell venni az elítélt testi és szellemi képességeit, lehetőség szerint a szakmai képzettségét és érdeklődését is.

(4)118 Az elítéltet munkával a büntetés-végrehajtási intézet vagy az e célra alapított gazdálkodó szervezet foglalkoztatja.

(5)119 A bv. szerv szerződése alapján az elítélt – írásban megadott hozzájárulásával – más gazdálkodó szervezetnél is végezhet munkát. Ha az elítélt a hozzájárulást visszavonja, a Munka Törvénykönyve szerinti rendes felmondás szabályait kell alkalmazni azzal, hogy a felmondási idő harminc nap.

45. § (1) Az elítéltnek a munkavégzéssel kapcsolatos jogaira és kötelezettségeire a munkajog általános rendelkezései az irányadók, a büntetés-végrehajtás sajátosságaiból fakadó eltérésekkel.

(2) Gondoskodni kell az egészséges és biztonságos munkavégzésről.

(3) Az elítélt munkaideje megegyezik a munkajogi rendelkezésekben megállapított munkaidővel.

(4)120 Az elítéltet munkájáért az általános bérezési elvek figyelembevételével kell díjazni. Ha az elítélt munkavégzés helyett tanulmányokat folytat, ennek idejére jogszabályban meghatározott mértékű pénzbeli térítésre jogosult.

(5)121 Ha a büntetés-végrehajtási intézet az elítéltet átmenetileg nem tudja munkával foglalkoztatni, és az elítéltnek nincs letétben levő pénze, a büntetés-végrehajtási intézet gondoskodik az elítélt legfontosabb személyi szükségleteire fordítható összegről.

(6) Az elítéltet egyévi munkavégzés után húsz munkanap fizetett szabadság illeti meg.

VI. CÍM

Az elítéltek anyagi és egészségügyi ellátása

46. § (1) Az elítélt részére

a) egészséges és kulturált elhelyezést,

b) megfelelő élelmezést,

c) formaruhát kell biztosítani.

(2)122

47. §123 (1) Az elítélt egészségügyi ellátására az egészségügyi és társadalombiztosítási jogszabályok irányadók. Az elítéltet gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz juttatás a külön jogszabályban meghatározottak szerint illeti meg.

(2) A letéti pénzzel, jövedelemmel, más pénzbeli juttatással nem rendelkező, továbbá a közgyógyellátásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében közgyógyellátásra jogosult elítélt esetében a gyógyszer és a gyógyászati segédeszköz térítési díját a büntetés-végrehajtási intézet a közgyógyellátásra vonatkozó jogszabályi rendelkezésekben meghatározott mértékig átvállalja. A dolgozó elítélt munkavégző képességének megőrzéséhez, helyreállításához szükséges gyógyszer, gyógyászati segédeszköz térítési díját a büntetés-végrehajtási intézet biztosítja.

(3) A várandós elítélt, valamint az anya-gyermek részlegen elhelyezett gyermek gyógyszert, gyógyászati segédeszközt térítés nélkül kap.

(4) Az elítélt a büntetés-végrehajtási intézet orvosának szakmai javaslatára, az intézetparancsnok engedélyével a hozzátartozó vagy harmadik személy által finanszírozott gyógyszert, gyógyászati segédeszközt használhatja.

(5) Az elítélt a jogszabályban meghatározott térítéshez, illetve részleges térítéshez kötött egészségügyi szolgáltatásokat a kiszabott térítési díj ellenében veheti igénybe.

(6) Az (5) bekezdésben foglalt költségek térítését a büntetés-végrehajtási intézet – különös méltánylást érdemlő esetekben – átvállalhatja.

VII. CÍM

A fiatalkorúakra vonatkozó rendelkezések

48. § (1) Az I–IV. Cím rendelkezéseit a jelen Címben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni azokra az elítéltekre, akiknek a szabadságvesztést a fiatalkorúak börtönében vagy a fiatalkorúak fogházában kell letölteniük.

(2) A szabadságvesztés végrehajtása során különös gondot kell fordítani a fiatalkorú nevelésére, oktatására, személyiségének fejlesztésére és testi fejlődésére.

(3) A fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében felnőttkorú elítéltek csak az intézet működése érdekében helyezhetők el.

(4)124 A fiatalkorúak börtönében vagy fogházában töltendő szabadságvesztés esetén a 24/A. § rendelkezései a felnőttkorban elkövetett bűncselekmény miatt kiszabott szabadságvesztés tekintetében nem alkalmazhatók.

49. § (1) A fiatalkorúak szabadságvesztését külön büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani.

(2) A fiatalkorúak börtönének, illetőleg a fiatalkorúak fogházának rendje – a fiatalkorúak életkori sajátosságaiból fakadó eltérésekkel – a börtön, illetve a fogház rendjének felel meg.

50. § (1) Biztosítani kell, hogy a fiatalkorú szakmunkás, illetőleg betanított munkás képzésben vegyen részt, és lehetővé kell tenni, hogy középfokú tanulmányokat folytasson.

(2)125 A fiatalkorú neveléséhez és a társadalomba beilleszkedésének segítéséhez igénybe kell venni a gyámhatóság és az egyéb állami szervek, a társadalmi szervezetek, a hivatásos pártfogó, valamint a fiatalkorú hozzátartozóinak segítségét.

51. §126 (1) A fiatalkorú dicsérő oklevéllel is jutalmazható.

(2) A rövid tartamú eltávozás tartama mind a fiatalkorúak börtönében, mind a fiatalkorúak fogházában évente legfeljebb tizenöt nap.

52. § (1)127

(2) A magánelzárás a fiatalkorúak börtönében húsz, a fiatalkorúak fogházában tíz napig terjedhet; engedélyezhető, hogy a fiatalkorú dolgozzék.

53. § A fiatalkorú munkáltatása a fiatalkorúakra vonatkozó munkajogi szabályok figyelembevételével történik; külső munkában részt vehet.

53/A. §128 A fiatalkorú gyógyszert, gyógyászati segédeszközt térítés nélkül kap.

VIII. CÍM

A katonákra vonatkozó rendelkezések

54. §129 (1) Az I–VI. cím rendelkezéseit a jelen címben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni azokra, akiknek a szabadságvesztést katonai fogdában [Btk. 127. § (1) bek.] kell letölteniük.

(2) A szabadságvesztés végrehajtásának rendje a katonai fogdában a fogház rendjének felel meg.

(3) Az intézetet, amelyben a katonai fogdában végrehajtandó szabadságvesztés büntetést kell végrehajtani, a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter jelöli ki. A katonai fogdában végrehajtandó fogházbüntetést a külön jogszabályban kijelölt intézet – e célra – elkülönített részén kell végrehajtani.

(4) A szabadságvesztés végrehajtása alatt a különböző állománycsoportú elítélteket el kell különíteni egymástól. Az elítéltek katonai érdekből is csoportosíthatók.

55. §130 (1) A katonai fogdában büntetésüket töltő elítéltek szolgálati kötelezettségei és jogai annyiban szünetelnek, illetőleg korlátozottak, amennyiben erről az ítélet vagy jogszabály rendelkezik, illetve amennyiben ezek érvényesülése a büntetés céljával ellentétes.

(2) Az elítéltek a szabadságvesztés végrehajtása alatt elöljárói és feljebbvalói joggal nem rendelkeznek, fegyvert nem viselhetnek, és szolgálatot nem láthatnak el.

(3) Az elítéltek a szabadságvesztés végrehajtása alatt rendfokozati és fegyvernemi jelzés nélküli egyenruhát viselnek.

(4) Kapcsolattartásra jogosult személy az elítélt állományilletékes parancsnoka, vagy annak megbízottja is.

56. §131 E cím alkalmazásában katona: a Btk. 122. §-ának (1) bekezdésében meghatározott az a személy, akinek tényleges állományviszonya a vele szemben kiszabott büntetés vagy intézkedés végrehajtásának megkezdése, illetőleg a végrehajtás alatt fennáll.

57. §132

58. §133 A katonai fogdában biztosítani kell az elítéltek szakmai ismereteinek szinten tartását, illetve fejlesztését, továbbá azt, hogy az elítéltek az alakulatukkal való kapcsolatukat fenntartsák és fejlesszék.

59. §134 Az elítéltek anyagi és egészségügyi ellátására, valamint az elítéltek által okozott, illetőleg az elítélteket ért kár megtérítésére külön jogszabály vonatkozik.

IV/A. Fejezet135

59/A–59/H. §136

59/I. §137

V. Fejezet

A közérdekű munka végrehajtása138

60. §139 (1)140 A közérdekű munka végrehajtásának helyéül az elítélt állandó lakóhelye – az elítélt kérelme alapján az ideiglenes lakóhelye – szerint illetékes törvényszéken működő büntetés-végrehajtási bíró intézményt vagy gazdálkodó szervet jelöl ki. A kijelölés előtt a büntetés-végrehajtási bíró pártfogó felügyelői vélemény beszerzését rendeli el. A munkahely kijelölésénél figyelembe kell venni az elítélt egészségi állapotát, szakképzettségét (szaktudását), a munkára való alkalmasságát és az elkövetett bűncselekmény jellegét.

(2) A büntetés-végrehajtási bíró a 10. § (1) bekezdésében meghatározott feltétel fennállása esetén a hivatásos pártfogó javaslatára, illetőleg a kijelölt munkahely vagy az elítélt kérelmére új munkahelyet jelölhet ki.

(3)141 Az állami foglalkoztatási szolgálat rendszeresen tájékoztatja a törvényszéket és a pártfogó felügyelői szolgálatot azokról a munkahelyekről, amelyek közérdekű munka végzésére elítéltek kijelölését igénylik.

61. §142 (1) A kijelölt munkahellyel a közérdekű munka tartamára nem létesül munkaviszony.

(2) A közérdekű munka végrehajtása során a napi munkaidő legalább négy óra, legfeljebb nyolc óra.

(3)143

62. §144 (1) A kijelölt munkahely köteles

a) az elítéltet közérdekű munkával foglalkoztatni;

b) az elítélt utazási költségét megtéríteni, ha a közérdekű munkát nem a lakóhelyén végzi;

c)145 a pártfogó felügyelő által megküldött nyilvántartó lapot vezetni, és az elítélttel kapcsolatban kért felvilágosítást a pártfogó felügyelőnek megadni.

(2)146 A munkahely haladéktalanul értesíti a pártfogó felügyelőt, ha az elítélt

a) a büntetést megkezdte;

b) a munkakötelezettségének nem tesz eleget;

c) büntetésének végrehajtására más munkahely kijelölése indokolt;

d) a büntetést kitöltötte.

63. §147 (1) A közérdekű munka végrehajtását a 60. § (1) bekezdésében meghatározott bíróság a hivatásos pártfogó útján ellenőrzi.

(2) A hivatásos pártfogó ellenőrzi, hogy

a) az elítélt a munkakötelezettségének eleget tesz-e;

b) a munkahely eleget tesz-e a büntetés végrehajtásával összefüggő kötelezettségeinek.

64. §148 (1)149 Ha a munkahely arról értesíti a pártfogó felügyelőt, hogy az elítélt a munkakötelezettségének nem tesz eleget, az értesítést a hivatásos pártfogó által készített jelentéssel megküldi a főügyészségnek.

(2)150 Az ügyész szükség esetén meghallgatja a hivatásos pártfogót, pártfogó felügyelői véleményt szerez be, és ha a közérdekű munkának szabadságvesztésre való átváltoztatását

a) indokoltnak tartja, az átváltoztatás iránt indítványt tesz a büntetés-végrehajtási bírónak;

b) nem tartja indokoltnak, szükség esetén más munkahely kijelölésére tesz indítványt.

(3)151

65. §152 (1) A büntetést kiszabó bíróság a közérdekű munka végrehajtásának megkezdésére az elítélt kérelmére — indokolt esetben — egy alkalommal, legfeljebb három hónapi halasztást engedélyezhet. Kivételesen indokolt esetben három hónapot meghaladó vagy ismételt halasztás is engedélyezhető.

(2)153 A büntetés-végrehajtási bíró a közérdekű munka végrehajtását indokolt esetben hivatalból vagy az elítélt kérelmére félbeszakíthatja, a döntése előtt meghallgathatja a hivatásos pártfogót, és pártfogó felügyelői véleményt szerezhet be. A félbeszakítás tartama a közérdekű munka tartamába nem számít be, évente harminc napot nem haladhat meg. A büntetés-végrehajtási bírónak a közérdekű munka végrehajtásának félbeszakításával kapcsolatos végzése ellen nincs helye fellebbezésnek.

66. §154 (1)155 Ha az elítélt gyermekgondozási díjban, illetőleg gyermekgondozási segélyben részesül, a büntetést kiszabó bíróság a közérdekű munka végrehajtásának megkezdésére halasztást engedélyez; illetőleg a büntetés-végrehajtási bíró a közérdekű munka végrehajtását félbeszakítja; a halasztás vagy félbeszakítás időtartama egy év.

(2)156 A büntetés végrehajtását haladéktalanul meg kell kezdeni, illetőleg folytatni kell, ha a gyermekgondozási díj, illetőleg a gyermekgondozási segély folyósítását egy év eltelte előtt megszüntetik.

(3) A közérdekű munka, illetőleg a hátralevő része nem hajtható végre, ha az ítélet jogerőre emelkedése után az elítélt

a)157

b)158 legalább egy évig gyermekgondozási díjban, illetőleg gyermekgondozási segélyben részesült;

c) egészségi állapotában olyan tartós változás következett be, amely a közérdekű munka végrehajtását nem teszi lehetővé.

67. §159 (1) A közérdekű munka végrehajtása során az elítéltnek az általa okozott kárért való felelősségére, illetőleg az elítéltet ért kárért a munkahely felelősségére a Munka Törvénykönyve értelemszerűen irányadó.

(2) Az elítélt anyagi felelőssége mértékét a hasonló munkakörben foglalkoztatott munkavállalók átlagkeresetének figyelembevételével kell megállapítani.

67/A. §160

VI. Fejezet

A pénzbüntetés végrehajtása

68. § (1)161 A pénzbüntetést a törvényszék gazdasági hivatala hajtja végre.

(2) Az elítélt a pénzbüntetést legkésőbb a gazdasági hivatal felhívásának kézbesítésétől számított tizenöt napon belül, ha pedig a bíróság halasztást, illetőleg részletfizetést engedélyezett, a bíróság által megállapított időpontig köteles megfizetni.

(3) Ha az elítélt a pénzbüntetést a (2) bekezdésben meghatározott időpontig nem fizette meg, a gazdasági hivatal fiatalkorú elítélt esetén a pénzbüntetés behajtása iránt intézkedik, ennek eredménytelensége, illetve felnőttkorú elítélt esetén az első fokon eljárt bíróságot megkeresi a pénzbüntetés szabadságvesztésre átváltoztatása iránt.

69. § (1) A pénzbüntetés akkor is megfizethető, ha azt a bíróság már átváltoztatta szabadságvesztésre.

(2)162 Ha a pénzbüntetést a helyébe lépő szabadságvesztés végrehajtásának megkezdése előtt megfizetik, a szabadságvesztés nem hajtható végre, ha pedig a szabadságvesztés végrehajtása alatt fizetik meg, a befizetés azonosítását követően az elítéltet nyomban szabadon kell bocsátani.

(3) Ha a pénzbüntetést a szabadságvesztésre átváltoztatás után részben fizetik meg, a szabadságvesztésnek az a része hajtható végre, amely a meg nem fizetett pénzbüntetésnek felel meg.

VII. Fejezet

A foglalkozástól eltiltás, a járművezetéstől eltiltás, a kiutasítás, a közügyektől eltiltás és a kitiltás végrehajtása163

70. § (1)164 A végrehajtandó vagy részben felfüggesztett szabadságvesztés mellett kiszabott foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás, kiutasítás, közügyektől eltiltás és kitiltás tartamába be kell számítani a következő időket is:

a) az ítélet jogerőre emelkedése és a szabadságvesztés megkezdése között eltelt időt,

b) a szabadságvesztés félbeszakításának tartamát,

c) a feltételes szabadságon töltött időt, ha a bíróság azt nem szüntette meg.

(2)165 A közügyektől eltiltás kivételével az (1) bekezdésben meghatározott büntetések tartamába nem számít be az az idő, amely alatt az elítélt

a) szabadságvesztést töltött – ideértve a más ügyben kiszabott, valamint a közérdekű munka vagy a pénzbüntetés átváltoztatása folytán végrehajtott büntetést is –,

b) más ügyben előzetes fogvatartásban volt, feltéve, hogy elítélték.

(2a)166 A közügyektől eltiltás tartamába nem számít be az az idő, amely alatt az elítélt

a) azt a szabadságvesztést tölti, amelynek alapján a bíróság a közügyektől eltiltást kiszabta,

b) olyan összbüntetésbe foglalt szabadságvesztést tölt, amelyhez kapcsolódóan közügyektől eltiltást is végre kell hajtani,

c) az a)–b) pontban megjelölt szabadságvesztés végrehajtása alól kivonja magát.

(3)167 A foglalkozástól eltiltás és a járművezetéstől eltiltás büntetések, valamint a közügyektől eltiltás és a kitiltás mellékbüntetések végrehajtását a rendőrség ellenőrzi.

(4)168 A járművezetéstől eltiltás esetén az ezzel összefüggő feladatok ellátásáról a körzetközponti feladatokat ellátó települési önkormányzat jegyzője a bíróság értesítése alapján gondoskodik.

71. § A közügyektől eltiltásról a bíróság értesíti azt a szervet, amelyet ez a büntetés érint.

72. § (1) Ha a bíróság a szakképzettséget igénylő foglalkozás újbóli gyakorlását a foglalkozáshoz szükséges jártasság igazolásától teszi függővé [Btk. 57. § (3) bekezdés], az elítélt a foglalkozás újbóli gyakorlását mindaddig nem kezdheti meg, amíg a foglalkozáshoz szükséges jártasságot a bíróságnál nem igazolja.

(2) A foglalkozástól végleges hatályú eltiltás alól a bíróság az elítéltet a kérelmére mentesítheti. A mentesítésnek akkor lehet helye, ha az elítélt a foglalkozás gyakorlására alkalmasságát a bíróság által előírt módon igazolja.

73. § (1) A járművezetéstől eltiltás tartamába be kell számítani azt az időt, amelynek tartamára az elítélt vezetői engedélyét a bűncselekménnyel összefüggésben visszavonták.

(2)169 A 72. § rendelkezéseit a járművezetéstől eltiltás esetén azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a járművezetéshez szükséges jártasságot a 70. § (4) bekezdésében meghatározott jegyzőnél kell igazolni.

74. § (1)170 A kitiltott a kitiltás tartama alatt köteles a kitiltást elrendelő határozatot vagy annak hiteles kivonatát magánál tartani, és ha a rendőrség igazoltatja, a határozatot a személyazonosító igazolvánnyal együtt bemutatni.

(2) A kitiltott köteles az ítélet jogerőre emelkedését, illetőleg a szabadságvesztésből szabadulását követő nyolc napon belül elhagyni az ítéletben megjelölt helységet (helységeket), illetőleg államigazgatási területet, az általa szabadon választott helységbe távozni, és ott a rendőrségnél jelentkezni.

(3) A rendőrség fontos okból a kitiltás végrehajtását félbeszakíthatja, illetőleg engedélyezheti, hogy az elítélt rövid tartamra visszatérjen olyan helységbe, ahonnan kitiltották.

75. §171 (1) A kiutasítást – ha azt végrehajtandó szabadságvesztés mellett szabták ki – a szabadságvesztés kiállása után, egyébként az ítélet jogerőre emelkedése után kell végrehajtani.

(2)172 A kiutasítás végrehajtása a területi idegenrendészeti hatóság hatáskörébe tartozik.

76. §173

77–78. §174

79. §175

VII/A. Fejezet

A katonai büntetések és mellékbüntetések végrehajtása176

80. §177 A lefokozást, a szolgálati viszony megszüntetését, a rendfokozatban való visszavetést és a várakozási idő meghosszabbítását az illetékes miniszter (országos hatáskörű szerv vezetője), illetőleg a megfelelő személyügyi hatáskörrel rendelkező parancsnok hajtja végre.

VIII. Fejezet

Az intézkedések végrehajtása

I. CÍM

A megrovás végrehajtása

81. §178 (1) Ha a terhelt a határozat kihirdetésekor jelen van, a megrovást a bíróság a határozat jogerőre emelkedésének bevárása nélkül, illetőleg az ügyész szóban foganatosítja, egyéb esetben a megrovás végrehajtása a határozat kézbesítésével történik.

(2) Fiatalkorú esetében a megrovás foganatosításáról a fiatalkorú gondozóját értesíteni kell.

II. CÍM

A próbára bocsátás végrehajtása

82. § (1) A próbaidő a próbára bocsátást elrendelő határozat jogerőre emelkedésével kezdődik.

(2) Ha a bíróság a próbaidőt meghosszabbítja, a meghosszabbítás a próbaidő korábbi határidejének elteltével kezdődik. Ilyen esetben a próbaidő tartama a három évet meghaladhatja.

(3) Ha a próbára bocsátotton olyan szabadságvesztést hajtanak végre, amellyel kapcsolatban a bíróság a próbára bocsátást nem szüntette meg, a próbaidő a szabadságvesztés tartamával meghosszabbodik.

(4) A próbára bocsátás megszűnik, ha a próbaidő eltelt vagy a bíróság a próbára bocsátást megszüntette.

III. CÍM

A kényszergyógykezelés végrehajtása

83. § (1)179 A kényszergyógykezelést és az ideiglenes kényszergyógykezelést az igazságügyi megfigyelő és elmegyógyító intézetben kell végrehajtani. A kényszergyógykezelés, valamint az ideiglenes kényszergyógykezelés költségei az államot terhelik.

(2) A kényszergyógykezelés kezdete az Intézetbe befogadás napja.

(3) Az Intézet vezető főorvosa haladéktalanul előterjesztést tesz a bírósághoz a kényszergyógykezelés megszüntetésére, ha ezt a beteg állapota indokolja.

(4)180 A betegnek az Intézetbe történő befogadása napjától számított harmadik hónap folyamán az Intézet főigazgató főorvosa a beteg állapotára vonatkozó részletes kórrajzkivonatot megküldi a kényszergyógykezelés felülvizsgálatára illetékes bíróságnak [Be. 566. § (1) bek.]. Ezt az eljárást a kényszergyógykezelés megszüntetéséig hat havonta meg kell ismételni.

(5)181 Ha a kényszergyógykezelést ideiglenes kényszergyógykezelés előzte meg és annak végrehajtását nem szakították meg, a (4) bekezdés szerinti időtartamot az ideiglenes kényszergyógykezelés megkezdésétől kell számítani, azonban a kórrajzkivonatot legkorábban a kényszergyógykezelést elrendelő ítélet jogerőre emelkedésétől számított három hónap elteltével kell a bíróságnak megküldeni.

(6)182 Az ideiglenes kényszergyógykezelés végrehajtására a kényszergyógykezelés szabályai irányadók azzal, hogy az Intézet főigazgató főorvosa a szükséges vizsgálat, megfigyelés és gyógykezelés után, az ideiglenes kényszergyógykezelés határidejének lejárta előtt az ügyésznek, illetőleg a bíróságnak megküldi a beutalt állapotára vonatkozó részletes kórrajzkivonatot. Ha az ideiglenes kényszergyógykezelésre befogadott nem kóros elmeállapotú, a főigazgató főorvos haladéktalanul előterjesztést tesz a rendelkezésre jogosultnak az ideiglenes kényszergyógykezelés megszüntetésére.

84. § (1) A kényszergyógykezelés során a beteget az orvostudomány mindenkori állása szerinti szakszerű ellátásban kell részesíteni, hogy ezáltal állapotának romlását megakadályozzák, és egészségét mielőbb, a lehetséges mértékig helyreállítsák.

(2)183 A kényszergyógykezelésre utalt betegre – a jogszabályban meghatározott eltérésekkel – a pszichiátriai betegek intézeti gyógykezelésére kötelező irányadó szabályokat kell alkalmazni [az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 189–195. §]. Az intézkedés végrehajtása során biztosítani kell a beteg

a) felügyeletét,

b) szakellátásához szükséges megfelelő elhelyezését,

c) anyagi és egyéb egészségügyi ellátását,

d) szociális és jogi érdekeinek védelmét,

e) életvitelszerű benntartózkodásához az Intézet rendjével összhangban lévő feltételeket.

(3)184 A beteg

a) köteles az Intézet rendjét megtartani, a meghatározott formaruhát viselni,

b) az általa okozott kár megtérítésére nem kötelezhető.

(4)185 A beteg az Eütv. 11. §-ában meghatározott kapcsolattartási jogát a következő eltérésekkel gyakorolhatja:

a) a beteg hozzátartozóival, valamint az általa megjelölt és az Intézet által engedélyezett személyekkel tarthat kapcsolatot, ennek keretében

– levelet korlátlanul küldhet és kaphat,

– látogatót hetente fogadhat, csomagot hetente kaphat és küldhet,

– hetente telefonálhat;

b) a kapcsolattartás valamennyi formáját az Intézet ellenőrizheti. Az ellenőrzés lehetőségéről a beteget tájékoztatni kell;

c) a beteg állapotára figyelemmel a látogatás későbbi időpontra halasztható, illetve soron kívüli látogatás engedélyezhető.

(5)186 A beteget megilleti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személlyel való kapcsolattartásának és vallása szabad gyakorlásának joga.

84/A. §187 (1)188 A beteggel szemben az Eütv.-ben meghatározott okok miatt és az ott meghatározott módokon van helye korlátozó intézkedések alkalmazásának.

(2)189 A beteggel szemben a büntetés-végrehajtási szervezetről szóló 1995. évi CVII. törvényben meghatározott kényszerítő eszközök közül kizárólag korlátozott testi kényszer (megfogás vagy lefogás) alkalmazható, és csak abban az esetben, ha a betegnek az igazságügyi elmegyógyító és megfigyelő intézetből vagy a felügyelet mellett az intézeten kívüli tartózkodása színhelyéről engedély nélküli távozását másként nem lehet megakadályozni.

(3)190 A beteg az Intézetet csak gyógyítása érdekében, orvosilag indokolt esetben hagyhatja el.

(4)191 Ha a kényszergyógykezelés megkezdésétől egy év eltelt, a beteg gyógyulása érdekében, külön jogszabályban meghatározott adaptációs bizottság javaslatára a főigazgató főorvos engedélyével adaptációs szabadságra bocsátható. Az adaptációs szabadság tartama legfeljebb 30 nap, amely egy alkalommal legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható. Adaptációs szabadság több alkalommal is engedélyezhető.

(5)192 A beteg – egészségi állapota alapján – bíróság előtti megjelenéséről a főigazgató főorvos dönt.

84/B. §193 (1) A beteget azon a napon kell elbocsátani az Intézetből, amelyen

a) a kényszergyógykezelésnek a Btk. 74. § (3) bekezdése szerinti tartama eltelt, vagy

b) a kényszergyógykezelés megszüntetéséről a bíróság értesítőlapja az Intézetbe megérkezik.

(2) Ha a kényszergyógykezelés megszűnését követően továbbra is fennáll a gyógykezelés szükségessége, a főigazgató főorvos az elbocsátás esedékességének napjával történő elhelyezés érdekében az Eütv.-ben meghatározottak szerint kellő időben kezdeményezi a bíróságnál a kötelező gyógykezelés elrendelése iránti eljárást. Ha a bíróság elrendeli a beteg kötelező gyógykezelését, a főigazgató főorvos – az országos mentőszolgálat útján – intézkedik a beteg átszállítása iránt a kijelölt pszichiátriai intézetbe.

IV. CÍM

85. §194

86. §195

V. CÍM

Az elkobzás végrehajtása

87. § (1)196 Az elkobzást a törvényszék gazdasági hivatala hajtja végre.

(2)197 Az elkobzás végrehajtását a polgári perben eljáró bíróság határozatának jogerőre emelkedéséig el kell halasztani, ha az egyéb érdekelt az ítélet jogerőre emelkedését követően hatvan napon belül tulajdonjogi igényét egyéb törvényes úton érvényesítette.

88. § (1)–(2)198

(3)199 Ha elkobzott dolog külön jogszabályban meghatározott közérdekű felhasználásának lehet helye, az elkobzás végrehajtását a közérdekű felhasználásról döntésre jogosult szervezet által adott tájékoztatás beérkezéséig nem lehet megkezdeni.

89. § (1)200 Az elkobzott dolgot rendszerint értékesíteni kell. Az értékesítés kereskedelmi tevékenység folytatására jogosult gazdálkodó szervezet vagy egyéni vállalkozó útján, továbbá – jogszabályban meghatározott esetben – árverésen történhet.

(2) Az elkobzott dolgot meg lehet semmisíteni, ha értékesítésre alkalmatlan, vagy az értékesítése iránt tett intézkedések nem vezettek eredményre; illetőleg az eredeti állapotban való értékesítése a közrendet, a közegészséget vagy a közerkölcsöt sértené, illetve veszélyeztetné.

(3)201 Az elkobzott dolgot meg kell semmisíteni, ha az értékesítés valamely szellemi tulajdonjogot sértene.

(4)202 Élő állat elkobzásának végrehajtása során

a) veszélyes eb [Btk. 266. § (3) bek.], valamint egyéb veszélyes állat esetén a külön jogszabályokban meghatározott módon kell eljárni,

b)203 természetvédelmi oltalom alatt álló, vagy nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó állatot a természetvédelmi hatóságnak, más állatot az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek kell átadni.

VI. CÍM

A vagyonelkobzás foganatosítása204

90. §205 A vagyonelkobzás foganatosítása a bírósági végrehajtó feladata.

91. §206

VII. CÍM

A pártfogó felügyelet végrehajtása

92. § (1) A pártfogó felügyelet célja, hogy az elkövető ellenőrzésével és irányításával elősegítse annak megakadályozását, hogy ismételten bűncselekményt kövessen el, és segítséget nyújtson a társadalomba való beilleszkedéséhez, az ehhez szükséges szociális feltételek megteremtéséhez.

(2) A pártfogoltat megilletik azok a jogok, amelyeket a IX. fejezet az utógondozottnak biztosít.

93. §207

94. § (1)208 A pártfogó felügyeletet a pártfogó felügyelői szolgálat hajtja végre.

(2)209 A pártfogó felügyelet végrehajtásában a rendőrség közreműködik és közbiztonsági szempontból ellenőrzi a pártfogolt magatartását. A rendőrség közreműködése során

210 a pártfogó felügyelet végrehajtása körében teljesíti a pártfogó felügyelői szolgálat megkereséseit,

211 ellenőrzi egyes magatartási szabályok [Btk. 82. § (5) bek. a)–d) pont] megtartását,

212 javasolhatja az előírt magatartási szabályoknak a módosítását (100. §),

213 tájékoztatja a pártfogó felügyelői szolgálatot a pártfogolt ellenőrzése során szerzett tapasztalatairól,

-214 segíti a hivatásos pártfogó munkáját.

(3)215 A pártfogó felügyelet végrehajtásában a helyi önkormányzatok, a munkáltatók, a karitatív és öntevékeny szervezetek közreműködnek.

(4) A pártfogó felügyelet végrehajtásában közreműködő szervek munkáját az állampolgárok segítik és támogatják.

95. §216 (1)217

(2) A pártfogó felügyelő:

a) a fiatalkorú terheltekről környezettanulmányt készít,

b) ellátja a pártfogó felügyelet végrehajtásával járó teendőket,

c) a pártfogó felügyelet végrehajtásáról pártfogoltanként pártfogó felügyeleti tervet készít,

d) összehangolja a pártfogó felügyelet végrehajtásában közreműködő szervek és szervezetek tevékenységét,

e) a magatartási szabályok meghatározása és a bíróság döntésének megalapozása érdekében pártfogó felügyelői véleményt készít.

96. § A pártfogolt köteles:

a)218 a pártfogó felügyeletet elrendelő határozat jogerőre emelkedése, illetve a szabadságvesztésből szabadulása után a jogszabályban meghatározott időben az állandó lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon és a hivatásos pártfogónál jelentkezni;

b)219 ha munkaképes — a jogszabályban meghatározott kivétellel, a lehetőségekhez képest — munkaviszonyba állni, vagy egyéb kereső foglalkozást folytatni;

c) a munkahelyének és a lakóhelyének megváltoztatására irányuló szándékát a hivatásos pártfogónak előzetesen bejelenteni;

d)220 a hivatásos pártfogónak a magatartási szabályok megtartására és ellenőrzésére vonatkozó rendelkezéseit teljesíteni;

e) a jogszabályban vagy a bíróság határozatában előírt egyéb kötelezettséget megtartani;

f)221 a pártfogó felügyelet tartama alatt a pártfogó felügyeletet elrendelő határozatot magánál tartani, és ha a rendőrség igazoltatja, a határozatot a személyazonosító igazolvánnyal együtt bemutatni.

97. §222

98–99. §223

100. §224 A bíróság a határozatában előírt magatartási szabályokat a pártfogolt magatartásától és életvezetésétől függően módosíthatja. A magatartási szabályok módosítását a hivatásos pártfogó is javasolhatja, illetőleg a pártfogolt is kérheti. Ilyen ügyben a bíróság pártfogó felügyelői vélemény beszerzését rendelheti el.

101. § (1) Ha a pártfogó felügyeletet a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésével kapcsolatban rendelték el, és a pártfogolt a magatartási szabályokat súlyosan megszegi, a hivatásos pártfogó, illetve a rendőrség az ügyészhez fordul.

(2)225 Ha a magatartási szabályok megszegése miatt a szabadságvesztés végrehajtása elrendelésének lehet helye, az ügyész az ügyben első fokon eljárt bíróságnak indítványt tesz. A bíróság tárgyaláson határoz. Ilyen ügyben indítványa megtételéig az ügyész, azt követően a bíróság pártfogó felügyelői vélemény beszerzését rendelheti el.

(3)226 Ha a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását nem rendeli el, a magatartási szabályokat módosíthatja.

102. §227 (1) A pártfogó felügyelet az ezt elrendelő határozat jogerőre emelkedésével, illetőleg a szabadságvesztésből vagy a javítóintézetből szabadulás napjával kezdődik.

(2) A pártfogó felügyelet megszűnik, ha

a) a tartama letelt,

b)228 a próbára bocsátást, a felfüggesztett szabadságvesztést, illetve a feltételes szabadságot a bíróság megszünteti.

c)229 a pártfogó felügyelet tartama alatt szabadságvesztés végrehajtását veszik foganatba, a 91. § (2) bekezdésében szabályozott eset kivételével.

d)230 a bíróság a Btk. 82. § (3) bekezdése alapján a pártfogó felügyeletet a fele rész, de legfeljebb két év eltelte után megszünteti.

A pártfogó felügyelet végrehajtása
a vádemelés elhalasztása esetén

102/A. §231 (1) Vádemelés elhalasztása esetén az ügyész által megállapított pártfogó felügyelet végrehajtására a 92–102. § rendelkezéseit a (2)–(6) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2)232 A pártfogó felügyelet végrehajtása iránt az ügyész a pártfogó felügyelői szolgálatot keresi meg.

(3) A pártfogolt köteles:

a) a vádemelés elhalasztásáról szóló határozat kézbesítése után a jogszabályban meghatározott időben az állandó lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon és a hivatásos pártfogónál jelentkezni,

b) az ügyész határozatában előírt egyéb kötelezettséget megtartani.

(4) A külön magatartási szabályok előírására és a magatartási szabályok módosítására az ügyész jogosult.

(5) Ha a pártfogolt a magatartási szabályokat súlyosan megszegi, a hivatásos pártfogó, illetve a rendőrség az ügyészhez fordul.

(6) A pártfogó felügyelet megszűnik, ha az ügyész vádat emel, vagy a nyomozást megszünteti.

Fiatalkorúakra vonatkozó rendelkezés

103. §233 (1) A 92—102. § rendelkezéseit a fiatalkorúak pártfogó felügyeletét illetően a (2)—(6) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2)–(3)234

(4) A pártfogolt jelentkezni köteles

a)235 a vádemelés elhalasztása, próbára bocsátás, illetőleg felfüggesztett szabadságvesztés esetén a hivatásos pártfogónál;

b)236 a javítóintézetből való ideiglenes elbocsátása, illetőleg a szabadságvesztésből feltételes szabadságra bocsátása után negyvennyolc órán belül az állandó lakóhelye, illetőleg a tartózkodási helye szerint illetékes hivatásos pártfogónál.

(5)237

(6)238 A rendőrség a pártfogó felügyelet végrehajtásában való közreműködése során javasolhatja az előírt magatartási szabályok megváltoztatását; erről a pártfogó felügyelői szolgálatot értesíti.

(7)239

(8)240 Ha a fiatalkorú pártfogó felügyeletét az ügyész állapította meg, a külön magatartási szabályok előírására, és a magatartási szabályok módosítására az ügyész jogosult.

A katonákra vonatkozó rendelkezések

104. §241 (1) A katona pártfogó felügyeletének végrehajtására a 94–96. § rendelkezései nem alkalmazhatók.

(2) A katona pártfogó felügyeletét – ha az állományilletékes parancsnok másképp nem rendelkezik – a szolgálati elöljáró által kijelölt hivatásos katona pártfogó, a bíróság, illetőleg az ügyészség határozata alapján hajtja végre.

(3) A pártfogó

a) rendszeres kapcsolattartás útján figyelemmel kíséri a pártfogolt életvitelét, munkáját és magatartását,

b) szolgálati és lakóhelyén ellenőrzi, hogy a pártfogolt betartja-e a magatartási szabályokat, szükség esetén utasítja azok betartására,

c) állományilletékes parancsnoka útján kezdeményezi a magatartási szabályok módosítását, illetőleg a magatartási szabályok megszegése esetén a területileg illetékes ügyészség tájékoztatását.

(4) A pártfogó jogosult közvetlenül vagy az illetékes szervek útján segítséget nyújtani a pártfogoltnak a beilleszkedése során felmerült nehézségek megoldásához.

(5) A pártfogolt köteles:

a) az előírt magatartási szabályokat megtartani,

b) a pártfogó utasításait teljesíteni.

104/A. §242 (1) Ha a feltételes szabadságra bocsátással egy időben az elítélt pártfogó felügyelet alá helyezése szükséges, a bv. intézet a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos előterjesztésben javaslatot tesz az elítélt pártfogó felügyelet alá helyezésére.

(2) A bíróság a javaslatról a feltételes szabadságra bocsátás kérdésében hozott határozatában dönt. Ha az elítélt pártfogó felügyeletét elrendelték, szabadon bocsátása előtt ki kell oktatni a magatartási szabályokra és azok megszegésének következményeire.

(3) Ha a pártfogó felügyelet alá helyezett katona szolgálati viszonya a pártfogó felügyelet tartama alatt szűnik meg, köteles jelentkezni a lakóhelye szerint illetékes pártfogó felügyelőnél.

(4) A szolgálati viszony megszűnéséről az állományilletékes parancsnok haladéktalanul értesíti a pártfogolt lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes pártfogó felügyelői szolgálatot és rendőrkapitányságot; egyidejűleg közli a megállapított magatartási szabályokat. A továbbiakban a pártfogó felügyelet végrehajtására az általános szabályok irányadók.

VIII. CÍM

A javítóintézeti nevelés végrehajtása

105. § (1) A javítóintézeti nevelés végrehajtásának feladata a fiatalkorú nevelése, oktatása és szakmai képzése által annak elősegítése, hogy helyes irányban fejlődjék és a társadalom hasznos tagjává váljék.

(2)243 A javítóintézet az oktatásért felelős miniszter felügyelete és közvetlen irányítása alatt álló nevelőintézet. Az intézet rendtartását az oktatásért felelős miniszter a büntetés-végrehajtásért felelős miniszterrel egyetértésben állapítja meg. A javítóintézeti neveléssel kapcsolatos bírósági határozatok végrehajtását illetően a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter – az oktatásért felelős miniszter általános felügyeleti jogát nem érintve – szakfelügyeletet gyakorol.244

(3)245 A fiatalkorú neveléséhez és a társadalomba való beilleszkedésének elősegítéséhez igénybe kell venni a gyámhatóságnak, a hivatásos pártfogónak, az erre szakosodott szociális, karitatív és öntevékeny szervezeteknek, valamint a fiatalkorú szülőjének, gyámjának vagy más hozzátartozójának a közreműködését.

106. § (1)246

(2) A javítóintézeti nevelés végrehajtását

a) a bíróság felfüggesztheti, illetve elhalaszthatja,

b)247 a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter félbeszakíthatja.

107. § (1) A javítóintézeti nevelés végrehajtása során el kell különíteni a fiúkat a lányoktól. A fiatalkorúak életkoruk, továbbá egészségügyi és nevelési szempontok szerint csoportosíthatók.

(2)248 Különös gondot kell fordítani a gyógypedagógiai nevelésre szoruló és a személyiségzavarban szenvedő fiatalkorúak gyógyítására, sajátos nevelésére és oktatására.

108. § (1) A javítóintézeti nevelés végrehajtása során gondoskodni kell a fiatalkorú megfelelő elhelyezéséről, felügyeletéről, élelmezéséről, ruházatáról és egészségügyi ellátásáról; biztosítani kell a korszerű oktatás és nevelés, a közösségi élet, a művelődés és a sportolás feltételeit.

(2)249 A javítóintézeti nevelés megkezdéséről az intézet igazgatója haladéktalanul értesíti a fiatalkorú törvényes képviselőjét.

(3) A javítóintézeti nevelés végrehajtása alatt a törvényes képviselő gondozási és nevelési joga szünetel, ez a jog az intézet igazgatóját illeti meg.

(4) A fiatalkorú a külvilággal való kapcsolata érdekében kimenőre, eltávozásra és szabadságra mehet. Ennek részletes szabályait az intézeti rendtartás állapítja meg.

(5)250 A javítóintézet, a végrehajtás rendjének és biztonságának megőrzése érdekében és a kapcsolattartó személyazonosságának a látogatás alkalmából történő megállapítása céljából – a kapcsolattartóként megjelölt személy hozzájárulásával – nyilvántartja mindazoknak a személyeknek a személyes adatait, akikkel a fiatalkorú kapcsolatot tart fenn (a továbbiakban: kapcsolattartó). A kapcsolattartók nyilvántartása kiterjed a kapcsolattartó

a) családi és utónevére,

b) lakcímére (székhelyére),

c) telefonszámára, és

d) kapcsolattartói minőségére.

109. §251 (1) A fiatalkorú jogosult:

a) az életkori szükségleteihez igazodó ellátásra, gondozásra és felügyeletre;

b) egészségügyi és mentálhigiénés ellátásra;

c) az intézetbe való befogadásakor a jogainak és a kötelességeinek megismerésére;

d) a hozzátartozóival, valamint az általa megjelölt és az intézet által engedélyezett személyekkel való levelezésre, a levelek gyakorisága és terjedelme nem korlátozott;

e) az intézet rendje szerint látogató fogadására;

f) csomagküldeményre, a csomag tartalma ellenőrizhető;

g) vallási vagy lelkiismereti meggyőződésének szabad megválasztására, annak kinyilvánítására és gyakorlására;

h) iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli oktatásra és képzésre;

i) munkájának a mennyiségnek és a minőségnek megfelelő díjazására;

j) az érdeklődésének megfelelő szabadidő-foglalkozásokon való részvételre, az intézet művelődési és sportolási lehetőségeinek igénybevételére;

k) véleményének szabad nyilvánítására, a személyét érintő kérdésekben meghallgatásra és tájékoztatásra;

l) az intézetben és az intézettől független szervhez közérdekű bejelentés, panasz és kérelem előterjesztésére.

(2) A fiatalkorú köteles — különösen —

a) az intézetben az igazgató által kijelölt csoportban nevelkedni;

b) az intézet elhagyásához engedélyt kérni;

c) az általános iskolai tanulmányait a tanköteles koron túl is folytatni;

d) az eredményes nevelése érdekében az intézet dolgozóival együttműködni;

e) az intézet rendjét megtartani.

(3) A fiatalkorúnak a (2) bekezdésben felsoroltakon kívüli kötelességeit, a jutalmazás és a fegyelmi felelősségre vonás szabályait a fiatalkorú életkorához, egészségi állapotához és szocializációs szintjéhez igazodva az intézeti rendtartás állapítja meg.

110. § (1)252 Az intézet igazgatója az intézeti tanács javaslatára zárt jellegű intézeti részlegbe helyezheti a fiatalkorút, ha a javítóintézet rendjét ismételten és súlyosan megsértette.

(2) A zárt jellegű intézeti részlegben elhelyezést meg kell szüntetni, ha a fiatalkorú magatartására figyelemmel a javítóintézeti nevelés szigorúbb végrehajtására már nincs szükség.

111. § (1) Az intézet igazgatója engedélyezheti, hogy a fiatalkorú tartósan az intézeten kívül töltse azt az időt, amely tanulmányainak folytatásához, illetve a munka végzéséhez szükséges. A fiatalkorú az intézeten kívül töltött idő alatt is köteles az előírt szabályokat megtartani.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott engedélyt az intézet igazgatója visszavonhatja, ha a fiatalkorú az előírt szabályokat megszegi.

112. § (1) A fiatalkorút az intézetből ideiglenesen el kell bocsátani, ha a javítóintézeti nevelés alatti magatartására tekintettel alaposan feltehető, hogy a helyes irányú fejlődése intézeti elhelyezés nélkül is elérhető. A bíróság az ideiglenes elbocsátással egyidejűleg a fiatalkorút pártfogó felügyelet alá helyezi (Btk. 119. §).

(2)253 Az ideiglenes elbocsátás véglegessé válik, ha a fiatalkorú annak tartama alatt betölti a tizenkilencedik életévét.

(3) Ha a fiatalkorú a tizenkilencedik életévét betöltötte, az intézet igazgatója a javítóintézetből elbocsátja.

112/A. §254 (1) A javítóintézet a fiatalkorú ideiglenes elbocsátásának várható időpontjáról értesíti a fiatalkorú lakóhelye szerint illetékes hivatásos pártfogót, és a hivatásos pártfogóval együttműködve előkészíti az ideiglenes elbocsátást.

(2) Az ideiglenes elbocsátás előkészítése során

a) felkészíti a fiatalkorú családját, gondozóját a visszafogadására, illetve, ha a családba való visszatérés nem lehetséges, megfelelő lakhatási lehetőségről gondoskodik,

b) megkísérli megteremteni a lehetőségét annak, hogy a fiatalkorú folytassa tanulmányait, vagy munkába álljon.

(3) A javítóintézetből ideiglenesen elbocsátott fiatalkorú utógondozását elsősorban a hivatásos pártfogó végzi. A javítóintézet látja el az ideiglenesen elbocsátott fiatalkorú utógondozását, ha a fiatalkorú a tanulmányainak befejezése vagy más ok miatt a javítóintézet utógondozó részlegén marad.

III. RÉSZ

IX. Fejezet

Az elítéltek utógondozása

113. § Az utógondozás célja az, hogy a szabadságvesztésből szabadultnak segítséget nyújtson a társadalomba beilleszkedéshez, és az ehhez szükséges szociális feltételek megteremtéséhez.

114. §255 (1) A szabadságvesztésből szabadult elítélt segítséget és támogatást kérhet, különösen a munkába állásához, a letelepedéséhez, szállásbiztosításához, a megkezdett tanulmányai folytatásához, gyógykezeléséhez és gyógyító eljáráshoz.

(2) Az utógondozást a hivatásos pártfogó végzi, a helyi önkormányzatok, a munkáltatók, a karitatív és öntevékeny szervezetek közreműködésével.

114/A. §256 (1) A büntetés-végrehajtási intézet megállapítja, hogy az elítélt a szabadulása után hol kíván letelepedni és rendszeresen munkát végezni; elősegíti, hogy az elítélt rendezze a szabadulása utáni letelepedésével és munkába állásával kapcsolatos ügyeit. A feladatok teljesítése érdekében a büntetés-végrehajtási intézet az elítéltet meghallgatja, szükség esetén megkeresi azt a hivatásos pártfogót, akinek az illetékességi területén az elítélt letelepedni kíván, hogy nyújtson segítséget a letelepedéséhez és a munkába állásához, illetőleg a megkezdett tanulmányok folytatásához.

(2)257 A hivatásos pártfogó

a) a büntetés-végrehajtási intézetben felkeresheti az elítéltet, és tanácsot adhat a társadalomba való beilleszkedéséhez;

b) a büntetés-végrehajtási intézetnek az (1) bekezdésben szabályozott megkeresésére, illetőleg az elítélttel történt megbeszélés alapján segítséget nyújthat az elítélt letelepedéséhez és munkába állásához;

c) szükség esetén segíti az elítélt családi kapcsolatainak helyreállítását.

(3) A hivatásos pártfogó az intézkedésének eredményéről még az elítélt szabadulása előtt tájékoztatja a büntetés-végrehajtási intézetet, a tájékoztatást a büntetés-végrehajtási intézet közli az elítélttel.

115. §258 (1) Ha a szabadságvesztésből szabadult személynek nincs megfelelő munkahelye és szállása, elő kell segíteni az olyan munkáltatónál való elhelyezkedését, amely szállást is nyújt, és a büntetés-végrehajtási szervekkel, valamint a hivatásos pártfogóval együttműködve szervezetten támogatja a szabadságvesztésből szabadult személyek beilleszkedését a társadalomba.

(2) A szabadult személyt a helyi önkormányzat külön jogszabály szerinti szociális segélyben vagy kölcsönben részesítheti.

(3) A szabadságvesztésből szabadult személyek szállásával és munkába állásával kapcsolatban a büntetés-végrehajtási szervek és a hivatásos pártfogók rendszeresen kapcsolatban állnak az ezek megoldására szakosodott szociális, karitatív és öntevékeny szervezetekkel.

X. Fejezet

Az előzetes letartóztatás végrehajtása

116. § (1)259 Az előzetes letartóztatást büntetés-végrehajtási intézetben a tárgyalás előkészítése során hozott határozatig az ügyész, ezt követően a bíróság rendelkezése alapján és annak megfelelően kell végrehajtani. Ha a bíróság úgy rendelkezik, a fiatalkorú előzetes letartóztatását javítóintézetben kell végrehajtani.

(2) A fogvatartó intézmény vezetője értesíti az ügyészt, ha az előzetes letartóztatás végrehajtási helyének megváltoztatása indokolt.

(3)260 Az előzetes letartóztatás a nyomozás befejezéséig rendőrségi, az eljárás befejezéséig az erre kijelölt katonai fogdában is végrehajtható.

(4) Az előzetesen letartóztatott az ügyész vagy a bíróság rendelkezése alapján bocsátható szabadon.

(5) A büntetés-végrehajtási testület tagja az előzetesen letartóztatottal szemben a 20. § (3) bekezdésében szabályozott feltételek esetén jogosult kényszerítő eszközök alkalmazására.

(6) Az előzetes letartóztatás végrehajtásának részletes szabályait valamennyi végrehajtó szervre irányadó, egységes elvek szerint kell megállapítani.

116/A. §261 A kiadatási letartóztatás, az ideiglenes kiadatási letartóztatás, az európai elfogatóparancs végrehajtásával kapcsolatban elrendelt átadási letartóztatás és ideiglenes átadási letartóztatás, valamint az Európai Unió tagállamaival büntető ügyekben folytatott eljárási jogsegély teljesítéséhez szükséges fogvatartás végrehajtásakor e fejezet rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell.

117. § (1) Az előzetesen letartóztatott köteles

a) a büntetés-végrehajtási intézet rendjét megtartani, a kapott utasításokat teljesíteni;

b) a büntetés-végrehajtási intézet tisztántartását és ellátását szolgáló munkában díjazás nélkül, alkalomszerűen részt venni;

c)262

d) a szükséges orvosi vizsgálatnak és gyógykezelésnek magát alávetni. A műtétekre az egészségügyi jogszabályok az irányadók;

e) a tartására fordított összeget a munkadíjából megfizetni;

f) az okozott kárt megtéríteni (34. §).

(2) Az előzetesen letartóztatott a büntetés-végrehajtási intézeten belül csak felügyelet mellett járhat.

118. § (1) Az előzetesen letartóztatott

a) büntetőeljárási jogait gyakorolhatja,

b) a saját ruháját viselheti,

c) a letétben levő pénzéből meghatározott összeget a személyes szükségleteire fordíthat,

d)263 hozzátartozóival és — az ügyész, a vádirat benyújtása után a bíróság jóváhagyásával — más személyekkel levelezhet, legalább havonta egyszer fogadhat látogatót, és kaphat csomagot,

e) a büntetés-végrehajtási intézetben a rendelkezésre álló művelődési és sportolási lehetőségeket igénybe veheti,

f)264 anyagi és egészségügyi ellátásban részesül, gyógyszert és gyógyászati segédeszközt a 47. §-ban és az 53/A. §-ban foglaltak szerint kap,

g) kérelmére részt vehet a termelőmunkában, amelyért díjazás illeti meg,

h) panasz, kérelem előterjesztésére jogosult,

i) kártérítésre (35. §) tarthat igényt

j) jogosult a vallási vagy lelkiismereti meggyőződésének szabad megválasztására, annak kinyilvánítására és gyakorlására;

k) pihenésre, a rendszeresen végzett munka után fizetett szabadságra jogosult.

(2)265 Az előzetesen letartóztatott levelezési és látogató-fogadási joga — a védőjével való érintkezés kivételével —, valamint a csomagküldeményhez való joga a büntető eljárás eredményessége érdekében korlátozható.

(3)266 Az előzetesen letartóztatott — az ügyész, a vádirat benyújtása után a bíróság engedélyével — felügyelettel meglátogathatja a súlyos beteg hozzátartozóját, és részt vehet a hozzátartozója temetésén.

(4)267 Az előzetes letartóztatást végrehajtó büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka a 37/A. § (1) bekezdésében meghatározott okok fennállásának az idejére — legfeljebb öt napig — az előzetesen letartóztatottak meghatározott csoportjára nézve elrendelheti az (1) bekezdés d), e) és g) pontjaiban, továbbá a (2)—(3) bekezdésben foglalt jogok gyakorlásának teljes vagy részleges felfüggesztését. Az országos parancsnok az intézkedés időtartamát további öt nappal meghosszabbíthatja.

(5) A (4) bekezdés szerinti intézkedéssel kapcsolatban a 37/A. § (2)—(3) bekezdésében foglaltakat alkalmazni kell.

118/A. §268 (1) E § szerint az előzetesen letartóztatott jogosult nyilatkozatot tenni az 1986. évi II. törvény szerinti sajtótermékben, illetőleg az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény szerinti elektronikus hírközlő hálózat útján történő közzététellel.

(2) A nyilatkozattétel, illetve a közzététel engedélyezésére és megtagadására a 36/C–36/E. §-ban foglalt rendelkezéseket az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(3) Az előzetesen letartóztatott nyilatkozattétele, illetve nyilatkozatának közzététele a büntetés-végrehajtási intézet rendje és biztonsága, valamint a büntetőeljárás eredményessége érdekében korlátozható.

(4) A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a 36/C. § (2) bekezdése szerinti kérelem benyújtásától számított három munkanapon belül javaslatot készít arról, hogy a nyilatkozattétel a (3) bekezdésben meghatározott érdekek valamelyikét sérti vagy veszélyezteti-e, és azt a kérelemmel együtt megküldi a vádirat benyújtásáig az ügyésznek, a vádirat benyújtását követően a bíróságnak.

(5) A kérelemről az iratoknak a hozzá érkezésétől számított három munkanapon belül az iratok alapján

a) a vádirat benyújtása előtt az ügyész,

b) a vádirat benyújtását követően a bíróság végzéssel

határoz.

(6) Az (5) bekezdés alapján hozott, a nyilatkozattétel megtagadásáról szóló határozat ellen az előzetesen letartóztatott és védője, az (5) bekezdés b) pontja alapján hozott, a nyilatkozattételt engedélyező határozat ellen az ügyész a határozat kézbesítésétől számított öt munkanapon belül fellebbezhet, a fellebbezést az iratokkal együtt haladéktalanul fel kell terjeszteni.

(7)269 A fellebbezést az iratok hozzá érkezését követően három munkanapon belül az (5) bekezdés a) pontja esetén a nyomozási bíró, az (5) bekezdés b) pontja esetén a törvényszék másodfokú tanácsa tanácsülésen bírálja el.

(8) Ha a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a 36/E. § (2) bekezdése alapján a közzététel megtagadására lát okot, akkor erről a 36/E. § (2) bekezdése szerinti kérelem benyújtásától számított három munkanapon belül javaslatot tesz, és azt a kérelemmel és a közlésre szánt anyaggal együtt megküldi a vádirat benyújtásáig az ügyésznek, a vádirat benyújtását követően a bíróságnak. Az ügyész, illetve a bíróság eljárására az (5)–(7) bekezdések irányadóak.

(9) Az ügyész és a bíróság eljárására egyebekben a büntetőeljárásról szóló törvény szabályai irányadóak.

(10) E § alkalmazásában a büntetés-végrehajtási intézet rendje és biztonsága alatt a fogvatartó intézmény rendjét és biztonságát kell érteni.

118/B. §270 Az előzetesen letartóztatottal szemben az ott megjelölt célból és módon a 33. § (4) bekezdésében meghatározott biztonsági intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazhatók. A 33. § (4a)–(4c) bekezdését alkalmazni kell az előzetesen letartóztatott esetében is.

119. § (1) Az előzetes letartóztatás végrehajtása során el kell különíteni

a) az előzetesen letartóztatottakat az elítéltektől,

b) a férfiakat a nőktől,

c) – a büntető ügyben eljáró hatóság rendelkezésétől függően – az ugyanabban az eljárásban letartóztatottakat.

(2) Az előzetesen letartóztatott fiatalkorúakat a felnőttektől el kell különíteni.

(3) Az együttes elhelyezésnél a lehetőséghez képest figyelembe kell venni az előzetesen letartóztatott előéletét és a terhére rótt bűncselekmény jellegét.

(4) Ha az előzetesen letartóztatott elítéltekkel együtt végez munkát, ezekkel együtt helyezhető el.

(5)271

120. § Az előzetesen letartóztatott a következő jutalmakban részesíthető:

a) dicséret,

b) annak engedélyezése, hogy soron kívül kapjon csomagot,

c) látogató fogadása soron kívül,

d) a személyes szükségletekre fordítható összeg növelése,

e) tárgyjutalom,

f) pénzjutalom,

g) fenyítés elengedése.

121. § (1) Az előzetesen letartóztatottal szemben alkalmazható fenyítések:

a) feddés,

b)–c)272

d) a személyes szükségletekre fordítható összeg csökkentése, három hónapig terjedő időre,

e) húsz napig terjedő magánelzárás.

(2)273 Az előzetesen letartóztatott fiatalkorú magánelzárása tíz napig terjedhet.

(3)274 A magánelzárás kiszabása ellen az előzetesen letartóztatott a büntetés-végrehajtási bíróhoz fellebbezhet.

(4) A fenyítés végrehajtása nem akadályozhatja az előzetesen letartóztatottat a büntetőeljárási jogainak gyakorlásában.

121/A. §275 (1) Az előzetes letartóztatás javítóintézetben történő végrehajtására a VIII. Fejezet VIII. Címének rendelkezéseit kell értelemszerűen alkalmazni, a 106. § (2) bekezdése, a 108. § (4) bekezdése, a 111. és a 112. § azonban nem alkalmazható.

(2) Az előzetes letartóztatásban levő fiatalkorú — kivételesen — legfeljebb öt napra, ideiglenesen akkor is elhelyezhető büntetés-végrehajtási intézetben vagy rendőrségi fogdában, ha az előzetes letartóztatást javítóintézetben hajtják végre.

(3) Az előzetes letartóztatásban levő fiatalkorú büntetés-végrehajtási intézetben vagy rendőrségi fogdában történő ideiglenes elhelyezéséről, annak tartamáról a (2) bekezdés keretei között a bíróság határoz. A bíróságnak az előzetes letartóztatásról a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig a fiatalkorú — huszonnégy órát meg nem haladó tartamban — az ügyész rendelkezése alapján is elhelyezhető büntetés-végrehajtási intézetben vagy rendőrségi fogdában. Erről az ügyész a bíróságot értesíti.276

121/B. §277 Az előzetes letartóztatásban lévő fiatalkorúval szemben biztonsági intézkedésként személyes használati tárgyainak és ruházatának átvizsgálása, valamint biztonsági elkülönítése rendelhető el.

XI. Fejezet

Az elzárás végrehajtása

122. § (1)278 Az elzárás a bíróság jogerős határozata alapján hajtható végre.

(2)279 Az elzárást büntetés-végrehajtási intézetben hajtják végre.

(3)280 Az elzárás végrehajtására az 5. §, a 19–22. §, a 25. § (1) bekezdés a), b), d) és e) pontja, a 28. § a) pontja a rövid tartamú eltávozás kivételével, a 28. § b) és c) pontja, a 33. § (3)–(4) bekezdése, a 34. §, a 35. §, 36. § (1) bekezdés a)–b), d)–f) pontja, a 43. §, a 47. § és az 53/A. § irányadók azzal, hogy az elzárást töltőt megfelelően megilletik az elítélt részére biztosított jogosultságok.

(4) Az elzárás végrehajtása során el kell különíteni

a) az elzárást töltő elkövetőket az elítéltektől és az előzetesen letartóztatottaktól, azonban az elítéltekkel együtt dolgozhatnak,

b) a férfiakat a nőktől,

c)281 a fiatalkorúakat a felnőttkorúaktól.

122/A. §282 (1) Az elzárás végrehajtása alatt a katonákat a 122. § (4) bekezdésében előírtakon felül a többi elkövetőtől, továbbá a különböző állománycsoportú katonákat egymástól el kell különíteni.

(2) A katona elzárásának végrehajtására az 55. § rendelkezései megfelelően irányadók.

(3) E § alkalmazásában katona: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 28. § (1) bekezdésében meghatározott az a személy, akinek tényleges állományviszonya a vele szemben kiszabott elzárás végrehajtásának megkezdése vagy a végrehajtás alatt fennáll.

123. § (1) Az elzárást kimondó határozat jogerőre emelkedésekor szabadságvesztést töltő vagy előzetes letartóztatásban levő elkövetőn az elzárást a szabadságvesztés kitöltését, illetőleg az előzetes letartóztatás megszüntetését követően kell végrehajtani.

(2)283 Az elzárás nem hajtható végre, ha az elkövető az elzárást kimondó határozat jogerőre emelkedése után egy évet meghaladó időt tölt szabadságvesztésben vagy előzetes letartóztatásban.

124. § (1) Az elkövető köteles

a) az elzárást a büntetés-végrehajtási szervek által meghatározott helyen tölteni,

b) az elzárás végrehajtásának rendjét megtartani, a kapott utasításokat teljesíteni,

c) a büntetés-végrehajtási intézet tisztántartását és ellátását szolgáló munkában díjazás nélkül, alkalomszerűen részt venni,

d) a tartására fordított összeget megfizetni,

e) az elzárás végrehajtása alatt okozott kárt megtéríteni (34. §).

(2) Az elkövető

a) a saját ruháját viselheti,

b) hozzátartozóival, valamint az általa megjelölt és a büntetés-végrehajtási intézet által jóváhagyott személyekkel levelezhet,

c)284 havonta legalább egy alkalommal fogadhat látogatót,

d) a külön jogszabályban meghatározott összeget a személyes szükségleteire használhatja fel,

e) csomagot kaphat,

f) a büntetés-végrehajtási intézetben a rendelkezésre álló közművelődési lehetőségeket igénybe veheti,

g) panasz, kérelem és jognyilatkozat előterjesztésére jogosult.

(3)285 Az elkövető a 36. § (5) bekezdése c) pontjának megfelelően jogosult nyilatkozatot tenni az 1986. évi II. törvény szerinti sajtótermékben, illetőleg az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény szerinti elektronikus hírközlő hálózat útján történő közzététellel. A nyilatkozattétel korlátozására és engedélyezésére a 36/C–36/E. § rendelkezései az irányadók.

(4)286 E § alkalmazásában a büntetés-végrehajtási intézet rendje és biztonsága alatt a fogvatartó intézet rendjét és biztonságát kell érteni.

125. § (1) Az elkövető a következő jutalmakban részesíthető:

a) dicséret,

b) a személyes szükségletekre fordítható összeg növelése,

c) pénzjutalom.

(2) Az elkövetővel szemben alkalmazható fenyítések:

a) feddés,

b) a személyes szükségletekre fordítható összeg csökkentése,

c) tíz napig terjedő magánelzárás; engedélyezhető, hogy az elkövető dolgozzék.

(3) Az elkövető munkáltatására a 44. § (2)–(3) bekezdése és a 45. § (1)–(4) bekezdése irányadó.

XII. Fejezet

126. § (1)287 Ez a törvényerejű rendelet az 1979. évi július hó 1. napján lép hatályba.

(2)288 A 2010. május 1-je előtt kiszabott pénzmellékbüntetés végrehajtására 2010. május 1-je után a pénzbüntetés végrehajtására vonatkozó szabályok az irányadók, a 2010. május 1-je előtt kiszabott alkoholisták kényszergyógyítása végrehatását 2010. május 1-jével meg kell szakítani.

(2a)289 E törvénynek az egyes büntető vonatkozású törvények módosításáról szóló 2011. évi CL. törvény 26. § (1) bekezdésével megállapított 28/A. §-át és a 26. § (2) bekezdésével megállapított 28/B. § (2) bekezdését a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2b)290 E törvénynek az egyes büntető vonatkozású törvények módosításáról szóló 2011. évi CL. törvény 31. § (2) bekezdésével megállapított 44. § (5) bekezdésében meghatározott nyilatkozatot azon elítéltek esetében is be kell szerezni, akiket 2012. január 1-jén már más gazdálkodó szervezetnél foglalkoztatnak.

(3) E törvényerejű rendelet alkalmazásában elítélten azt is érteni kell, akivel szemben intézkedést [Btk. 70. § (1) bekezdés, 118. §] alkalmaztak.

126/A. §291 Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a pártfogó felügyelői szolgálatot vagy szolgálatokat rendeletben jelölje ki.292

127. § (1)293 Felhatalmazást kap az igazságügyért felelős miniszter, hogy

a) a büntetések és az intézkedések végrehajtásának,294

b) a pártfogó felügyelői szolgálat tevékenységének, valamint295

c) a katonák pártfogó felügyeletének296

részletes szabályait a legfőbb ügyész véleményének kikérésével, a büntetés-végrehajtásért felelős miniszterrel, valamint a katonák szabadságvesztése és előzetes letartóztatása, illetve a katonák pártfogó felügyelete tekintetében a honvédelemért felelős miniszterrel is egyetértésben, rendeletben szabályozza.

(2)297 Felhatalmazást kap a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter, hogy a szabálysértési szabályozásért felelős miniszter egyetértésével kiadott rendeletben szabályozza a büntetés-végrehajtási intézetben szabadságvesztés büntetését töltő, előzetesen letartóztatott, vagy elzárását töltő személy nyilatkozattétele ellenőrzésének, a közlésre szánt anyag visszatartásának rendjét, valamint a sajtó képviselőjének a büntetés-végrehajtási intézet területére történő belépésére és az intézetben tartózkodására vonatkozó részletes szabályokat.

(3)298 Felhatalmazást kap a rendészetért felelős miniszter, hogy az őrizet és az előzetes letartóztatás rendőrségi fogdában való végrehajtásának részletes szabályait – az igazságügyért felelős miniszterrel egyetértésben, a legfőbb ügyész véleményének kikérésével – rendeletben állapítsa meg.299

(4)300 Felhatalmazást kap a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter, hogy a rendészetért felelős miniszter egyetértésével kiadott rendeletben állapítsa meg a pártfogó felügyelői tevékenységgel kapcsolatos rendőri feladatok végrehajtásának részletes szabályait.301

(5)302

1

A kihirdetés napja: 1979. május 14. A 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdés f) pontja alapján, ahol jogszabály hivatásos pártfogót említ, azon a pártfogó felügyelőt kell érteni.

2

Az 1. § (2) bekezdése az 1995: XLI. törvény 21. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § az 1993: XXXII. törvény 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (3) bekezdése értelmében törvényen a Bv. tvr.rendelkezéseit is érteni kell.

5

A 2. § (2) bekezdésének b) pontját az 1995: CVII. törvény 36. §-a iktatta a szövegbe, egyidejűleg az addigi b) pontot c) pontra változtatta.

6

A 2. § (3) bekezdése a 2003: CXXV. törvény 38. §-ával megállapított szöveg.

7

A 3. § az 1995: XLI. törvény 22. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 5/A. §-t a 2003: XIV. törvény 28. §-a iktatta a szövegbe.

9

A 6. § (1) bekezdése a 2011: CCI. törvény 15. § a) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 6. § (2) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 2002: I. törvény 307. §-a iktatta be, szövege a 2011: CCI. törvény 15. § b) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 6. § (3) bekezdésének b) és c) pontja az 1993: XXXII. törvény 3. §-ával megállapított szöveg.

12

A 6. § (3) bekezdésének d) pontját az 1987: 9. törvényerejű rendelet 1. §-ának (1) bekezdése iktatta be a törvényerejű rendeletbe.

13

A 6. § (4) bekezdése az 1987: 9. törvényerejű rendelet 1. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg, a 2006: LI. törvény 285. § (2) bekezdésének záró rendelkezése, a 2011: CCI. törvény 15. § c) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 6/A. §-t a 2001: XVIII. törvény 53. §-a iktatta a szövegbe.

15

A 6/A. § (1) bekezdésének bevezető szövegrésze a 2007: CV. törvény 34. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 6/A. § (1) bekezdésének e) pontját a 2007: CV. törvény 34. § (2) bekezdése iktatta be.

17

A 6/A. § (4) bekezdését a 2006: LI. törvény 273. §-a iktatta be, szövege a 2007: CLXII. törvény 24. §-ával megállapított és a 2009: CXLIX. törvény 120. § (5) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 7. § új (2) bekezdését a 2006: LI. törvény 274. §-a iktatta be, egyidejűleg az eredeti (2) bekezdés számozását (3) bekezdésre változtatva. A 7. § (2) bekezdése a 2011: CL. törvény 23. §-ával megállapított szöveg.

19

A 7. § eredeti (2) bekezdésének számozását (3) bekezdésre változtatta a 2006: LI. törvény 274. §-a.

20

Az 1993: XXXII. törvény 4. §-a iktatta a szövegbe.

21

A 7/A. § az 1999: CIV. törvény 1. §-ával megállapított szöveg.

22

A 7/A. § új (2) bekezdését a 2006: LI. törvény 275. §-a iktatta be, egyidejűleg az eredeti (2) bekezdés számozását (3) bekezdésre változtatva. A 7/A. § (2) bekezdése a 2011: CL. törvény 36. §-a szerint módosított szöveg.

23

A 7/A. § eredeti (2) bekezdésének számozását (3) bekezdésre változtatta a 2006: LI. törvény 275. §-a.

24

Az 1993: XXXII. törvény 4. §-a iktatta a szövegbe.

25

A 7/C. §-t megelőző alcímet a 2011: CL. törvény 24. §-a iktatta be.

26

A 7/C. §-t a 2011: CL. törvény 24. §-a iktatta be.

27

A 8. § (1) bekezdésének második mondatát a 2003: XIV. törvény 29. § (1) bekezdése iktatta a szövegbe.

28

A 8. § új (2) bekezdését a 2003: XIV. törvény 29. § (2) bekezdése iktatta a szövegbe, egyidejűleg a korábbi (2)–(4) bekezdések számozását (3)–(5) bekezdésre változtatva.

29

A 8. § eredeti (2) bekezdésének számozását a 2003: XIV. törvény 29. § (2) bekezdése (3) bekezdésre változtatta, második mondatát e módosító törvény 29. § (3) bekezdése iktatta be.

30

A 8. § új (4) bekezdését a 2006: LI. törvény 276. §-a iktatta be, egyidejűleg a korábbi (4)–(5) bekezdés számozását (5)–(6) bekezdésre változtatva.

31

A 8. § (5) – korábbi (3) bekezdését – az 1998: LXXXVII. törvény 85. §-a iktatta be, második mondatát a 2003: XIV. törvény 29. § (4) bekezdése iktatta be. A bekezdés számozása a 2006: LI. törvény 276. §-ával megállapított szöveg.

32

A 8. § (6) – eredeti (3) – bekezdésének számozása a 2006: LI. törvény 276. §-ával megállapított számozás.

33

A 9. § (3) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

34

A 9/A. §-t megelőző alcímet a 2007: LXXXII. törvény 2. §-ának 33. pontja hatályon kívül helyezte, újonnan a 2008: XCII. törvény 5. §-a iktatta be.

35

A 9/A. §-t az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 2008: XCII. törvény 5. §-a iktatta be.

36

A 9/B. §-t az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte. A 9/B. §-t megelőző alcímet a 2007: LXXXII. törvény 2. §-ának 33. pontja hatályon kívül helyezte.

37

A 10. § az 1993: XXXII. törvény 5. §-ával megállapított szöveg.

38

A 10. § (2) bekezdése a 2007: XXVII. törvény 62. §-ával megállapított szöveg.

39

A 11. § az 1993: XXXII. törvény 6. §-ával megállapított szöveg.

40

A 11. § (2) bekezdése a 2007: XXVII. törvény 63. §-ával megállapított szöveg.

41

A 11/A. § az 1993: XXXII. törvény 7. §-ával megállapított szöveg.

42

A 11/A. § (6) bekezdése a 2003: XIV. törvény 31. §-ával megállapított szöveg.

43

Az alcím a 2001: XXXIX. törvény 97. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

44

A 12. §-t hatályon kívül helyezte az 1989: LVI. törvény 9. § (2) bekezdése, újonnan a 2001: XXXIX. törvény 97. § (1) bekezdése iktatta a szövegbe.

45

A 12. § (1) bekezdése a 2004: XXIX. törvény 107. §-ával megállapított, a 2009: CXLIX. törvény 120. § (6) bekezdése szerint módosított szöveg.

46

A 12. § (2) bekezdése a 2004: XXIX. törvény 107. §-ával megállapított szöveg.

47

A 13. § az 1993: XXXII. törvény 8. §-ával megállapított szöveg.

48

A 13. § (1) bekezdése a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének e) pontja szerint módosított szöveg.

49

A 13. § (2) bekezdése a 2009: CXLIX. törvény 120. § (6) bekezdése szerint módosított szöveg.

50

A 13/A. §-t és az előtte lévő alcímet az 1999: LXXV. törvény 80. §-a iktatta be; a 13/A. §-t az Alkotmánybíróság a 47/2003. (X. 27.) AB határozatának 2. pontjával megsemmisítette, 2003. október 27. napjával. A 13/A. §-t megelőző alcímet a 2007: LXXXII. törvény 2. §-ának 33. pontja hatályon kívül helyezte.

51

A 15. § (1) bekezdése, valamint a 15. § alcíme az 1995: XLI. törvény 23. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

52

A 15. § (3) bekezdését az 1995: XLI. törvény 29. §-ának (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

53

A 15. § (4) bekezdése az 1995: XLI. törvény 23. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

54

A II. Rész III. Fejezetét a 2007: LXXXII. törvény 2. §-ának 33. pontja hatályon kívül helyezte.

55

A III. Fejezet címét újonnan a 2009: LXXX. törvény 53. §-a iktatta be.

56

A 17. §-t az Alkotmánybíróság a 23/1990. (X. 31.) AB határozatával megsemmisítette. A 17. §-t újonnan a 2009: LXXX. törvény 53. §-a iktatta be.

57

A 18. §-t az Alkotmánybíróság a 23/1990. (X. 31.) AB határozatával megsemmisítette.

58

A 19. § a 2011: CL. törvény 25. §-ával megállapított szöveg.

59

Az 1993: XXXII. törvény 51. § (3) bekezdése értelmében a törvényen a Bv. tvr. rendelkezéseit is érteni kell.

60

A 20. § (1) és (2) bekezdése az 1993: XXXII. törvény 10. §-ával megállapított szöveg.

61

A 20. § (2) bekezdése az 1995: CVII. törvény 37. §-ával megállapított szöveg.

62

A 20. § (4) bekezdését az 1987: 9. törvényerejű rendelet 5. §-a iktatta be a törvényerejű rendeletbe, és a (4) bekezdés számozását (5) bekezdésre módosította.

63

A 21. § (1) bekezdése az 1993: XXXII. törvény 11. §-ával megállapított szöveg.

64

A 22. § (1) bekezdése az 1993: XXXII. törvény 12. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

65

A 22. § (1) bekezdés c) pontja a 2010: CXLVIII. törvény 22. §-a szerint módosított szöveg.

66

A 22. § (3) bekezdését az az 1993: XXXII. törvény 12. §-ának (2) bekezdése iktatta a szövegbe.

67

A 24. § első mondata az 1993: XXXII. törvény 13. §-ával megállapított szöveg.

68

A 24/A. §-t az 1999: CXX. törvény 43. §-ának (1) bekezdése iktatta a szövegbe.

69

A 25. § (1) bekezdés a) pontja az 1987: 9. törvényerejű rendelet 6. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

70

A 25. § (2) bekezdésének b) pontja az 1987: 9. törvényerejű rendelet 6. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

71

A 26. § (2) bekezdésének c) pontját az 1987: 9. törvényerejű rendelet 7. §-a iktatta be a törvényerejű rendeletbe.

72

A 26. § (3) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 14. §-a iktatta a szövegbe.

73

A 27. § a) pontja a 2007: XXVII. törvény 64. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

74

A 28. § (2) bekezdésének a) pontja a 2007: XXVII. törvény 64. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

75

A 28/A. § a 2011: CL. törvény 26. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

76

A 28/B. §-t a 2011: CL. törvény 26. § (2) bekezdése iktatta be.

77

Az (1) és (2) bekezdés alkalmazására lásd az 1999: CIV. törvény 3. §-ának (2) bekezdését.

78

A 29. § (1) bekezdésének b) pontját az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

79

A 29. § (2) bekezdésének első fordulata az 1993: XXXII. törvény 16. §-ával megállapított szöveg.

80

A 29. § új (3) bekezdését a 2007: XXVII. törvény 64. § (4) bekezdése iktatta be, egyidejűleg az eredeti (3) bekezdésének számozását (4) bekezdésre változtatta.

81

A 29. § eredeti (3) bekezdésének számozását (4) bekezdésre változtatta a 2007: XXVII. törvény 64. § (4) bekezdése.

82

A 30. § az 1993: XXXII. törvény 17. §-ával megállapított szöveg.

83

A 32. § az 1993: XXXII. törvény 18. §-ával megállapított szöveg.

84

Az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (3) bekezdése értelmében törvényen a Bv. tvr. rendelkezéseit is érteni kell.

85

A 33. § az 1993: XXXII. törvény 19. §-ával megállapított szöveg.

86

A 33. § (1) bekezdés d) pontja a 2011: CL. törvény 27. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

87

A 33. § (3) bekezdés c) pontját a 2010: CLXI. törvény 68. § (10) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte.

88

A 33. § (4) bekezdése a 2011: CL. törvény 27. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

89

A 33. § (4a) bekezdését a 2011: CL. törvény 27. § (3) bekezdése iktatta be.

90

A 33. § (4b) bekezdését a 2011: CL. törvény 27. § (3) bekezdése iktatta be.

91

A 33. § (4c) bekezdését a 2011: CL. törvény 27. § (3) bekezdése iktatta be.

92

A 34. § (2) bekezdése a 2011: CL. törvény 28. §-ával megállapított szöveg.

93

A 34. § (3) bekezdését az 1995: CVII. törvény 38. §-a iktatta be.

94

A 35. § a 2011: CL. törvény 29. §-ával megállapított szöveg.

95

A 36. § az 1993: XXXII. törvény 22. §-ával megállapított szöveg.

97

A 36. § (5) bekezdésének c) pontja a 2008: XCII. törvény 6. §-ával megállapított, a 2009: CLV. törvény 42. § (44) bekezdése szerint módosított szöveg.

98

A 36. § (6) bekezdése a 2011: CL. törvény 30. §-ával megállapított szöveg.

99

A 36/A. §-t az 1995: CVII. törvény 40. §-a iktatta a szövegbe.

100

A 36/B. §-t a 2007: XXVII. törvény 65. §-a iktatta be.

101

A 36/C. §-t a 2008: XCII. törvény 7. §-a iktatta be.

102

A 36/D. §-t a 2008: XCII. törvény 7. §-a iktatta be.

103

A 36/E. §-t a 2008: XCII. törvény 7. §-a iktatta be.

104

A 37/A. §-t az 1995: CVII. törvény 41. §-a iktatta a szövegbe.

105

A 37/A. § (1) bekezdése a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg.

106

A 38. § az 1993: XXXII. törvény 23. §-ával megállapított szöveg.

107

A 39. § (1) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

108

A 41. § (2) bekezdésének j) pontját az 1993: XXXII. törvény 24. §-ának (1) bekezdése iktatta a szövegbe.

109

A 41. § (3) bekezdése az 1993: XXXII. törvény 24. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

110

A 41/A. §-t az 1993: XXXII. törvény 25. §-a iktatta a szövegbe.

111

A 41/A. § (6) bekezdését a 2007: XXVII. törvény 66. §-a iktatta be.

112

A 42. § (1) bekezdésének b), c), e) és g) pontját az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

113

A 42. § (3) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

114

A 42. § (5) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 26. §-a állapította meg, mely egyidejűleg § (6)–(9) bekezdést is iktatott a szövegbe.

115

A 43. § (4) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 27. §-a iktatta a szövegbe, s egyidejűleg a korábbi (4) bekezdés számozását (5) bekezdésre változtatta.

116

A 44. § (1) bekezdése az 1993: XXXII. törvény 28. §-ával megállapított szöveg.

117

A 44. § (1a) bekezdését a 2011: CL. törvény 31. § (1) bekezdése iktatta be.

118

A 44. § (4) bekezdését a 2011: CL. törvény 31. § (2) bekezdése iktatta be.

119

A 44. § (5) bekezdését a 2011: CL. törvény 31. § (2) bekezdése iktatta be.

120

A 45. § (4) bekezdésének második mondatát az 1995: CVII. törvény 42. §-a iktatta a szövegbe.

121

A 45. § (5) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 29. §-a állapította meg, mely egyidejűleg (6) bekezdést is iktatott a szövegbe.

122

A 46. § (2) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

123

A 47. § a 2011: CLXVI. törvény 27. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

124

A 48. § (4) bekezdését az 1999: CXX. törvény 43. §-ának (2) bekezdése iktatta a szövegbe.

125

Az 50. § (2) bekezdése a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének e) pontja szerint módosított szöveg.

126

Az 51. § (2) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 30. §-a iktatta be, s egyidejűleg a § eredeti szövegének jelölését (1) bekezdésre változtatta.

127

Az 52. § (1) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

128

Az 53/A. §-t a 2011: CLXVI. törvény 27. § (2) bekezdése iktatta be.

129

Az 54. § a 2007: XXVII. törvény 67. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

130

Az 55. § a 2007: XXVII. törvény 67. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

131

Az 56. § a 2007: XXVII. törvény 67. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

132

Az 57. §-t a 2007: XXVII. törvény 89. § (3) bekezdésének c) pontja hatályon kívül helyezte.

133

Az 58. §-a a 2007: XXVII. törvény 67. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

134

Az 59. § a 2007: XXVII. törvény 89. § (3) bekezdésének c) pontja szerint módosított szöveg.

135

A IV/A. Fejezetet az 1984: 21. törvényerejű rendelet 3. §-a iktatta be. A II. Rész IV/A. Fejezetét a 2007: LXXXII. törvény 2. §-ának 33. pontja hatályon kívül helyezte.

136

Az 59/A-H. §-t az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

137

Az 59/I. §-t az 1990: XIV. törvény 4. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

138

Az V. Fejezet címe az 1993: XXXII. törvény 31. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

139

A 60. § az 1993: XXXII. törvény 31. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

140

A 60. § (1) bekezdése a 2003: XIV. törvény 32. § (1) bekezdésével megállapított, a 2011: CCI. törvény 15. § a) pontja szerint módosított szöveg.

142

A 61. § az 1993: XXXII. törvény 31. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

143

A 61. § (3) bekezdését az 1997: LXXIII. törvény 57. §-a (2) bekezdésének b) pontja hatályon kívül helyezte 1997. szeptember 15. napjával.

144

A 62. § az 1993: XXXII. törvény 31. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

145

A 62. § (1) bekezdésének c) pontja a 2007: XXVII. törvény 89. § (4) bekezdésének f) pontja szerint módosított szöveg.

146

A 62. § (2) bekezdésének bevezető szövege a 2007: XXVII. törvény 89. § (4) bekezdésének f) pontja szerint módosított szöveg.

147

A 63. § az 1993: XXXII. törvény 31. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

148

A 64. § az 1993: XXXII. törvény 31. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

150

A 64. § (2) bekezdése a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg.

151

A 64. § (3) bekezdését a 2001: XVIII. törvény 54. §-ának a) pontja helyezte hatályon kívül.

152

A 65. § az 1993: XXXII. törvény 31. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

153

A 65. § (2) bekezdése a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg.

154

A 66. § az 1993: XXXII. törvény 31. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

155

A 66. § (1) bekezdése a 2004: CXXXI. törvény 28. §-ával megállapított szöveg.

156

A 66. § (2) bekezdése a 2003: XIV. törvény 33. § (1) bekezdésével megállapított és a 2004: CXXXI. törvény 29. § d) pontja szerint módosított szöveg.

157

A 66. § (3) bekezdésének a) pontját a 2004: CXXXI. törvény 29. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

158

A 66. § (3) bekezdésének b) pontjában a „gyermekgondozási díban, illetőleg” szövegrészt az 1995: XLVIII. törvény 68. §-a (1) bekezdésének a) pontja – 1996. május 1-jével – hatályon kívül helyezte. A módosító rendelkezést azonban a 43/1995. (VI. 30.) AB határozat megsemmisítette.

159

A 67. § az 1993: XXXII. törvény 31. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

160

A 67/A. §-t az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

161

A 68. § (1) bekezdése a 2011: CCI. törvény 15. § c) pontja szerint módosított szöveg.

162

A 69. § (2) bekezdése a 2007: XXVII. törvény 68. §-ával megállapított szöveg.

163

A VII. Fejezet címe a 2009: CXLIX. törvény 120. § (5) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

164

A 70. §-t megelőző alcímet a 2009: CXLIX. törvény 120. § (6) bekezdése hatályon kívül helyezte. A 70. § (1) bekezdése a 2010: CLXI. törvény 52. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

165

A 70. § (2) bekezdése a 2011: CL. törvény 32. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

166

A 70. § (2a) bekezdését a 2011: CL. törvény 32. § (2) bekezdése iktatta be.

167

A 70. § (3) bekezdése a 2010: CLXI. törvény 52. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

168

A 70. § (4) bekezdését a 2000: CXXXII. törvény 11. §-ának (1) bekezdése iktatta be.

169

A 73. § (2) bekezdése a 2000: CXXXII. törvény 11.§-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

170

A 74. § (1) bekezdése az 1999: LXXII. törvény 32. §-ával megállapított szöveg.

171

A 75. §-t megelőző alcímet a 2009: CXLIX. törvény 120. § (6) bekezdése hatályon kívül helyezte.

172

A 75. § (2) bekezdése a 2001: XXXIX. törvény 97. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

173

A 76. §-t a 2001: CXXI. törvény 88. § (2) bekezdésének d) pontja hatályon kívül helyezte. A 76. §-t megelőző alcímet a 2007: LXXXII. törvény 2. §-ának 33. pontja hatályon kívül helyezte.

174

A 77–78. §-t az 1994: LIII. törvény 308. §-a hatályon kívül helyezte.

175

A 79. §-t és az azt megelőző alcímet a 2009: CXLIX. törvény 120. § (6) bekezdése hatályon kívül helyezte.

176

A VII/A. Fejezet megjelölést és fejezetcímet a 2009: CXLIX. törvény 120. § (1) bekezdése iktatta be.

177

A 80. §-t megelőző alcímet a 2009: CXLIX. törvény 120. § (6) bekezdése hatályon kívül helyezte.

178

A 81. § a 2006: LI. törvény 277. §-ával megállapított szöveg.

179

A 83. § (1) bekezdése a 2008: XXVI. törvény 19. §-ával megállapított szöveg.

180

A 83. § (4) bekezdését a 2001: XXXIV. törvény 12. § (1) bekezdése iktatta be, szövege a 2006: LI. törvény 278. §-ával megállapított szöveg.

181

A 83. § (5) bekezdését a 2001: XXXIV. törvény 12. § (1) bekezdése iktatta be, szövege a 2006: LI. törvény 278. §-ával megállapított szöveg.

182

A 83. § (6) bekezdését a 2008: XCII. törvény 8. §-a iktatta be.

183

A 84. § (2) bekezdése a 2001: XXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

184

A 84. § (3) bekezdése a 2001: XXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

185

A 84. § (4) bekezdését a 2001: XXXIV. törvény 12. § (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

186

A 84. § (5) bekezdését a 2001: XXXIV. törvény 12. § (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

187

A 84/A. §-t a 2001: XXXIV. törvény 12. § (4) bekezdése iktatta a szövegbe.

188

A 84/A. § (1) bekezdése a 2007: XXVII. törvény 69. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

189

A 84/A. § új (2) bekezdését a 2007: XXVII. törvény 69. § (2) bekezdése iktatta be, egyidejűleg az eredeti (2)–(4) bekezdésének számozását (3)–(5) bekezdésre változtatta.

190

A 84/A. § eredeti (2) bekezdésének számozását (3) bekezdésre változtatta a 2007: XXVII. törvény 69. § (2) bekezdése.

191

A 84/A. § eredeti (3) bekezdésének számozását (4) bekezdésre változtatta a 2007: XXVII. törvény 69. § (2) bekezdése.

192

A 84/A. § eredeti (4) bekezdésének számozását (5) bekezdésre változtatta a 2007: XXVII. törvény 69. § (2) bekezdése.

193

A 84/B. §-t a 2009: CXLIX. törvény 120. § (2) bekezdése iktatta be.

194

A 85. §-t és az azt megelőző alcímet a 2009: CXLIX. törvény 120. § (6) bekezdése hatályon kívül helyezte.

195

A 86. §-t az 1990: XIV. törvény 4. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

196

A 87. § (1) bekezdése a 2011: CCI. törvény 15. § c) pontja szerint módosított szöveg.

197

A 87. § (2) bekezdését az 1998: LXXXVII. törvény 86. §-a iktatta a szövegbe, s az eredeti rendelkezés számozását (1) bekezdésre változtatta.

198

A 88. § (1)–(2) bekezdését a 2001: CXXI. törvény 88. § (2) bekezdésének d) pontja hatályon kívül helyezte.

199

A 88. § (3) bekezdését a 2000: XIII. törvény 7. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

200

A 89. § (1) bekezdése az 1987: 9. törvényerejű rendelet 14. §-ával megállapított, a 2009: CXLIX. törvény 120. § (5) bekezdés e) pontja szerint módosított szöveg.

201

A 89. § (3) bekezdését a 2000: XIII. törvény 7. §-ának (4) bekezdése iktatta a szövegbe.

202

A 89. § (4) bekezdését a 2004: X. törvény 5. §-a iktatta be.

203

A 89. § (4) bekezdés b) pontja a 2008: XLVI. törvény 85. § d) pontja szerint módosított szöveg.

204

A VIII. fejezet VI. címe a 2001: CXXI. törvény 85. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

205

A 90. §-t az 1989: LVI. törvény 9. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 2001: CXXI. törvény 85. § (2) bekezdése iktatta a szövegbe.

206

A 91. §-t az 1989: LVI. törvény 9. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

207

A 93. §-t az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

208

A 94. § (1) bekezdése a 2003: XIV. törvény 34. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

209

A 94. § (2) bekezdése az 1999: LXXII. törvény 38. §-ának (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

210

A 94. § (2) bekezdésének első francia bekezdése a 2003: XIV. törvény 34. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

211

A 94. § (2) bekezdése második mondatának második francia bekezdése a 2005: XCI. törvény 29. § (3) bekezdésének c) pontja szerint módosított szöveg.

212

A 94. § (2) bekezdés harmadik franciabekezdése az 1993: XXXII. törvény 32. § (1) bekezdésével megállapított, a 2009: CXLIX. törvény 120. § (6) bekezdése szerint módosított szöveg.

213

A 94. § (2) bekezdésének negyedik francia bekezdése a 2003: XIV. törvény 34. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

214

A 94. § (2) bekezdésének utolsó fordulatát az 1993: XXXII. törvény 32. §-ának (1) bekezdése iktatta a szövegbe.

215

A 94. § (3) bekezdése az 1993: XXXII. törvény 32. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

216

A 95. § a 2003: XIV. törvény 35. §-ával megállapított szöveg.

217

A 95. § (1) bekezdését a 2005: CXXXV. törvény 54. § (1) bekezdésének a) pontja hatályon kívül helyezte.

218

A 96. § a) pontja az 1989: LVI. törvény 4. §-ával megállapított szöveg.

219

A 96. § b) pontja az 1993: XXXII. törvény 34. §-ával megállapított szöveg.

220

A 96. § d) pontja a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének e) pontja szerint módosított szöveg.

221

A 96. § f) pontját az 1999: LXXII. törvény 33. §-a iktatta a szövegbe.

222

A 97. §-t a 2005: XCI. törvény 29. § (2) bekezdésének c) pontja hatályon kívül helyezte.

223

A 98–99. §-t az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

224

A 100. § az 1993: XXXII. törvény 36. §-a és a 2003: XIV. törvény 36. §-a szerint kiegészített szöveg.

225

A 101. § (2) bekezdésének harmadik mondatát a 2003: XIV. törvény 37. §-a iktatta a szövegbe.

226

A 101. § (3) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 37. §-a iktatta a szövegbe.

227

A 102. § az 1989: LVI. törvény 7. §-ával megállapított szöveg.

228

A 102. § (2) bekezdésének b) pontját a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének e) pontja hatályon kívül helyezte, újonnan a 2007: XXVII. törvény 70. §-a iktatta be.

229

A 102. § (2) bekezdés c) pontja a 2009: CXLIX. törvény 120. § (5) bekezdés f) pontja szerint módosított szöveg.

230

A 102. § (2) bekezdés d) pontját a 2009: CXLIX. törvény 120. § (3) bekezdése iktatta be.

231

A 102/A. §-t, valamint az alcímet az 1998: LXXXVIII. törvény 55. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

232

A 102/A. § (2) bekezdése a 2003: XIV. törvény 38. §-ával megállapított szöveg.

233

A 103. § az 1993: XXXII. törvény 39. §-ával megállapított szöveg.

234

A 103. § (2)–(3) bekezdését a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének e) pontja hatályon kívül helyezte.

235

A 103. § (4) bekezdésének a) pontja az 1995: XLI. törvény 24. §-ának (1) bekezdésével megállapított és a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének e) pontja szerint módosított szöveg.

236

A 103. § (4) bekezdésének b) pontja a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének e) pontja szerint módosított szöveg.

237

A 103. § (5) bekezdését az 1999: LXXII. törvény 38. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

238

A 103. § (6) bekezdése a 2003: XIV. törvény 39. §-ával megállapított szöveg.

239

A 103. § (7) bekezdését a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének e) pontja hatályon kívül helyezte.

240

A 103. § (8) bekezdését az 1995: XLI. törvény 24. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

241

A 104. § a 2007: XXVII. törvény 71. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

242

A 104/A. §-t a 2007: XXVII. törvény 71. § (2) bekezdése iktatta be.

243

A 105. § (2) bekezdése a 2007: XXVII. törvény 89. § (4) bekezdésének i) pontja szerint módosított szöveg.

245

A 105. § (3) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 40. §-a iktatta a szövegbe.

246

A 106. § (1) bekezdését az 1995: XLI. törvény 29. §-ának (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

247

A 106. § (2) bekezdés b) pontja a 2010: CXLVIII. törvény 22. §-a szerint módosított szöveg.

248

A 107. § (2) bekezdése az 1993: XXXII. törvény 41. §-ával megállapított szöveg.

249

A 108. § (2) bekezdése az 1993: XXXII. törvény 42. §-ával kiegészített szöveg. Egyidejűleg a § (3)-(4) bekezdést is iktatott a szövegbe.

250

A 108. § (5) bekezdését a 2007: CLXII. törvény 25. §-a iktatta be.

251

A 109. § az 1993: XXXII. törvény 43. §-ával megállapított szöveg.

252

A 110. § (1)-(2) bekezdése az 1995: XLI. törvény 25. §-ával megállapított szöveg.

253

A 112. § (2)-(3) bekezdése az 1995: XLI. törvény 26. §-ával megállapított szöveg.

254

A 112/A. §-t az 1997: XXXI. törvény 184. §-a iktatta be.

255

A 114. § az 1993: XXXII. törvény 44. §-ával megállapított szöveg.

256

A 114/A. §-t az 1993: XXXII. törvény 45. §-a iktatta a szövegbe.

257

A 114/A. § (2) bekezdésének bevezető szövege a 2003: XIV. törvény 40. § (1) bekezdésének e) pontja szerint módosított szöveg.

258

A 115. § az 1993: XXXII. törvény 46. §-ával megállapított szöveg.

259

A 116. § (1) bekezdését az 1995: XLI. törvény 27. §-a állapította meg, mely egyidejűleg új (2) bekezdést iktatott a szövegbe, s az eredeti (2)–(5) bekezdés számozását (3)–(6) bekezdésre változtatta.

260

A 116. § (3) – eredetileg (2) – bekezdése az 1993: XXXII. törvény 47. §-ával megállapított szöveg.

261

A 116/A. §-t a 2003: CXXX. törvény 77. §-a iktatta be.

262

A 117. § (1) bekezdésének c) pontját az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

263

A 118. § (1) bekezdésének d) és g) pontját az 1993: XXXII. törvény 48. §-ának (1) bekezdése állapította meg, mely egyidejűleg j) és k) pontot is iktatott a szövegbe.

264

A 118. § (1) bekezdés f) pontja a 2011: CLXVI. törvény 27. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

265

A 118. § (2) bekezdése az 1993: XXXII. törvény 48. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

266

A 118. § (3) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 48. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

267

A 118. § (4)–(5) bekezdését az 1995: CVII. törvény 43. §-a iktatta a szövegbe.

268

A 118/A. §-t a 2008: XCII. törvény 9. §-a iktatta be.

269

A 118/A. § (7) bekezdése a 2011: CCI. törvény 15. § c) pontja szerint módosított szöveg.

270

A 118/B. §-t a 2009: LXXX. törvény 55. § (1) bekezdése iktatta be, szövege a 2011: CL. törvény 33. §-ával megállapított szöveg.

271

A 119. § (5) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

272

A 121. § (1) bekezdésének b) és c) pontját az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

273

A 121. § (2) bekezdése az 1993: XXXII. törvény 49. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

274

A 121. § (3) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 49. §-ának (2) bekezdése iktatta a szövegbe, s egyidejűleg a korábbi (3) bekezdés számozását (4) bekezdésre változtatta.

275

A 121/A. §-t az 1995: XLI. törvény 28. §-a iktatta a szövegbe.

276

Ha az előzetes letartóztatás javítóintézetben történő végrehajtására vonatkozó rendelkezések hatálybalépésekor a fiatalkorú előzetes letartóztatásban van, a bíróság a hatálybalépést követő 30 napon belül rendelkezik az előzetes letartóztatás végrehajtásának helyéről [1995: XLI. törvény 29. § (3) bekezdés].

277

A 121/B. §-t a 2009: LXXX. törvény 55. § (2) bekezdése iktatta be.

278

A 122. § (1) bekezdése a 2007: XXVII. törvény 89. § (3) bekezdésének c) pontja szerint módosított szöveg.

279

A 122. § (2) bekezdése a 2012: XXXI. törvény 37. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

280

A 122. § (3) bekezdése a 2011: CLXVI. törvény 27. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

281

A 122. § (4) bekezdés c) pontját a 2012: XXXI. törvény 2. § (1) bekezdése iktatta be.

282

A 122/A. §-t a 2012: XXXI. törvény 2. § (2) bekezdése iktatta be.

283

A 123. § (2) bekezdése az 1987: 9. törvényerejű rendelet 15. §-ával megállapított, a 2007: XXVII. törvény 89. § (3) bekezdésének c) pontja szerint módosított szöveg.

284

A 124. § (2) bekezdésének c) pontja a 2007: XXVII. törvény 72. §-ával megállapított szöveg.

285

A 124. § (3) bekezdését a 2008: XCII. törvény 10. §-a iktatta be.

286

A 124. § (4) bekezdését a 2008: XCII. törvény 10. §-a iktatta be.

287

A 126. § (1) bekezdése a 2007: LXXXII. törvény 2. §-ának 33. pontja szerint módosított szöveg.

288

A 126. § (2) bekezdését a 2002: I. törvény 308. § (1) bekezdésének a) pontja hatályon kívül helyezte, újonnan a 2009: CXLIX. törvény 120. § (4) bekezdése iktatta be.

289

A 126. § (2a) bekezdését a 2011: CL. törvény 34. §-a iktatta be.

290

A 126. § (2b) bekezdését a 2011: CL. törvény 34. §-a iktatta be.

291

A 126/A. §-t a 2006: CIX. törvény 147. § (1) bekezdése iktatta be.

293

A 127. § (1) bekezdése a 2007: CLXII. törvény 26. §-ával megállapított, záró szövegrésze a 2010: CXXX. törvény 44. § (52) bekezdése, a 2010: CXLVIII. törvény 22. §-a szerint módosított szöveg.

297

A 127. § (2) bekezdését a 2007: CLXII. törvény 29. § (2) bekezdésének b) pontja hatályon kívül helyezte, újonnan a 2008: XCII. törvény 11. §-a iktatta be, szövege a 2010: CXXX. törvény 44. § (52) bekezdése szerint módosított szöveg.

298

A 127. § új (3) bekezdését az 1989: LVI. törvény 8. §-a iktatta be, egyidejűleg az eredeti (3)–(4) bekezdésének számozását (4)–(5) bekezdésre változtatta. A 127. § (3) bekezdése a 2011: CL. törvény 35. §-ával megállapított szöveg.

300

A 127. § eredeti (3) bekezdésének számozását (4) bekezdésre változtatta az 1989: LVI. törvény 8. §-a. A 127. § (4) bekezdését az 1993: XXXII. törvény 51. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 2006: CXXIII. törvény 23. § (2) bekezdése iktatta be, szövege a 2010: CXXX. törvény 44. § (52) bekezdése szerint módosított szöveg.

302

A 127. § eredeti (3) bekezdésének számozását (4) bekezdésre változtatta az 1989: LVI. törvény 8. §-a. A 127. § (5) bekezdését az 1995: CVII. törvény 46. §-a hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére