• Tartalom

15/1979. (IV. 15.) MT rendelet

15/1979. (IV. 15.) MT rendelet

a Magyar Népköztársaság1 Kormánya és a Finn Köztársaság Kormánya között Budapesten, az 1978. évi július hó 27. napján aláírt, az egészségügy, az orvostudomány és a társadalombiztosítás területén történő együttműködésről szóló egyezmény kihirdetéséről

2014.09.05.

(Az Egyezmény jóváhagyásáról szóló jegyzékváltás az 1978. évi december hó 7. napján megtörtént.)

1. § A Minisztertanács a Magyar Népköztársaság Kormánya és a Finn Köztársaság Kormánya között Budapesten, az 1978. évi június hó 27. napján aláírt, az egészségügy, az orvostudomány és a társadalombiztosítás területén történő együttműködésről szóló Egyezményt e rendelettel kihirdeti.

2. § Az Egyezmény hivatalos magyar nyelvű szövege a következő:

Egyezmény
a Magyar Népköztársaság Kormánya
és a Finn Köztársaság Kormánya között,
az egészségügy, az orvostudomány
és a társadalombiztosítás területén történő
együttműködésről
A Magyar Népköztársaság Kormánya és a Finn Köztársaság Kormánya,
attól az óhajtól áthatva, hogy országaik együttműködése az egészségügy, az orvostudomány és a társadalombiztosítás területén is fejlődjék,
abban a meggyőződésben, hogy ez az együttműködés hozzájárul a két ország közötti baráti kapcsolatok erősítéséhez,
elhatározták, hogy az egészségügy, az orvostudomány és a társadalombiztosítás területén együttműködési Egyezményt kötnek és
e célból meghatalmazottaikként kinevezték
a Magyar Népköztársaság Kormánya
Schultheisz Emil
egészségügyi minisztert,
a Finn Köztársaság Kormánya
Pirkko Työlajarvi
szociális és egészségügyi minisztert,
akik a jó és kellő alakban talált meghatalmazásaik kicserélését követően az alábbiakban állapodtak meg:
1. cikk
A Szerződő Felek szorgalmazzák és fejlesztik együttműködésüket az egészségügy, az orvostudomány és a társadalombiztosítás területén.
Az együttműködést többek között azokra a tapasztalatokra alapozzák, amelyeket a két fél korábbi eszmecseréi, látogatásai és kapcsolatai alapján szerzett.
2. cikk
Az együttműködés különösen az alábbi formákban történhet:
1. tájékoztatás-csere az egészségügyi és szociális szolgálat szervezetéről;
2. tájékoztatás-csere az országaikban folyó egészségügyi, orvostudományi és társadalombiztosítási képzésről és továbbképzésről;
3. kutatási projectek az együttműködési tervekben;
4. technikai és tudományos tájékoztatás-csere az egészségügyi ellátásra, az orvostudományra – beleértve az orvostudományi kutatást – és a társadalombiztosításra vonatkozóan;
5. tudományos symposiumok, szemináriumok és előadások szervezése;
6. szakemberek és küldöttségek cseréje tanulmányút és tapasztalatcsere céljából;
7. szakemberek részvétele a másik fél által rendezett kongresszusokon és tudományos konferenciákon;
8. tájékoztatás-csere az egészségügyi ellátással, az orvostudománnyal és társadalombiztosítással kapcsolatos új felszerelésekről és technikai fejlesztésekről.
3. cikk
A Szerződő Felek mindent megtesznek annak érdekében, hogy megkönnyítsék a kapcsolatokat országaik intézménye és szervezetei között az egészségügyi ellátás, az orvostudomány és a társadalombiztosítás területén.
4. cikk
Az Egyezmény végrehajtására a Magyar Népköztársaság Egészségügyi Minisztériuma és illetékes társadalombiztosítási szervei, valamint a Finn Köztársaság Szociális és Egészségügyi Minisztériuma közvetlen kapcsolatban állhatnak egymással az egészségügyi ellátás, az orvostudomány és a társadalombiztosítás területein a hatáskörükbe tartozó ügyekben.
5. cikk
Az Egyezmény végrehajtására a Magyar Népköztársaság Egészségügyi Minisztériuma és illetékes társadalombiztosítási szervei, valamint a Finn Köztársaság Szociális és Egészségügyi Minisztériuma általában 2 évre szóló együttműködési terveket írnak alá, országaik törvényes rendelkezéseit figyelembe véve. Ezek a tervek meghatározzák az együttműködés területeit, formáit és pénzügyi feltételeit.
Az említett minisztériumok és társadalombiztosítási szervek képviselői felváltva találkoznak Magyarországon és Finnországban.
6. cikk
Az Egyezményt a Szerződő Felek alkotmányos előírásainak megfelelően jóvá kell hagyni. Az Egyezmény a jóváhagyásról szóló diplomáciai jegyzékváltás napján lép hatályba.
7. cikk
Az Egyezmény 5 évig marad hatályban. Ha az Egyezményt 6 hónappal a lejárat előtt egyik Szerződő Fél sem mondja fel, az további 5 évig érvényes marad.
Készült Budapesten, 1978. június 27-én, két eredeti példányban, angol nyelven.
(Aláírások.)

3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 1978. évi december hó 7. napjától kell alkalmazni.

(2)2 E rendelet végrehajtásáról az egészségügyért felelős miniszter gondoskodik.

1

Az 1989: XXXI. törvény 38. §-ának (1) bekezdése szerint Magyar Népköztársaságon Magyar Köztársaságot kell érteni.

2

A 3. § (2) bekezdése a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 48. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére