• Tartalom

3/1981. (V. 6.) IpM–MüM együttes rendelet

3/1981. (V. 6.) IpM–MüM együttes rendelet

a villamosmű és fogyasztói vezetékhálózat irányító és kezelő dolgozóinak szakmai képesítéséről

2021.09.01.

A villamos energia fejlesztéséről, átviteléről és elosztásáról szóló 1962. évi IV. törvény 20. §-ában foglalt felhatalmazás alapján – az érdekelt miniszterekkel (országos hatáskörű szervek vezetőivel) és szakszervezetekkel egyetértésben – a következőket rendeljük.

A rendelet hatálya

1. § (1)1 A rendelet hatálya kiterjed a közcélú és az üzemi villamosműveket, továbbá a fogyasztói vezetékhálózatot irányító és kezelő munkakört betöltő dolgozókra.

(2)2 Nem terjed ki a rendelet hatálya az atomerőműre.

(3)3 Az e rendeletben meghatározott munkakörben végezhető tevékenységekre jellemző, a jogszabályokban foglalt követelmények figyelembevétele alapján a munkáltató által felmért egészségvédelmi, műszaki biztonsági és egyéb biztonságtechnikai kockázatok kezeléséhez elégséges szakmai kompetenciákat biztosító egyéb szakmai képesítés vagy végzettség megléte esetén nem szükséges az e rendelet 1. mellékletében megjelölt képesítéssel és gyakorlati idővel rendelkezni.

Munkaköri beosztások

2. § (1) Irányító és kezelő munkakört – állománycsoportba való sorolástól függetlenül – csak az tölthet be, aki az annak ellátásához szükséges szakképzettséggel és gyakorlattal rendelkezik.

(2) Az 1. mellékletben felsorolt képesítéssel és gyakorlattal rendelkező dolgozók a 2. mellékletben meghatározott villamosművet és fogyasztói vezetékhálózatot irányító és kezelő munkakörben a 3. mellékletben foglaltak megtartásával foglalkoztathatók.

(3) Az irányítói és kezelési jogosultság – adott munkakör esetében – az üzembentartó által előírt vizsga letételéhez köthető. A vizsgának magában kell foglalnia a kategóriához tartozó villamosmű, illetve fogyasztói hálózat helyismereti anyagát.

Képesítés

3. § (1) E rendelet alkalmazásában

a) mérnök az, aki belföldi műszaki egyetem valamelyikén szerzett mérnöki, illetve ezekkel egyenértékű képesítése van;

b) üzemmérnök az, akinek belföldi műszaki főiskolán szerzett üzemmérnöki, illetve ezzel egyenértékű képesítése van;

c) technikus az, akinek belföldi műszaki technikumi oklevele, vagy ezzel egyenértékű képesítése van;

d) középfokú műszaki végzettségű az, aki középfokú műszaki képzési célú szakközépiskolában érettségi bizonyítványt szerzett.

(2) Az 1. melléklet 2–9. pontjában felsorolt képesítés esetén az egyes konkrét munkakörök ellátásához tanfolyami végzettség írható elő.

(3) Az 1. melléklet 10-44. pontjában felsorolt képesítésű az, aki a munkakör ellátására az ipari miniszter által előírt tanfolyamot sikeresen elvégezte.

4. § (1) Az ipari és kereskedelmi miniszter a munkaügyi miniszterrel4 egyetértésben állapítja meg, hogy az ennek a rendeletnek a hatálybalépését megelőzően szerzett melyik tanfolyami képesítés egyenértékű a 3. (2) és (3) bekezdésében meghatározott tanfolyam sikeres elvégzésével.

(2) Ha a villamosmű valamely berendezésének üzemelteléséhez különleges szakképzettség szükséges, az üzemben tartó szerv (vállalat stb.) felett felügyeletet gyakorló – ennek hiányában az ágazati – miniszter (országos hatáskörű szerv vezetője) a munkakör betöltését az általa szervezett kiegészítő tanfolyam sikeres elvégzésétől teheti függővé.

Gyakorlati idő

5. § (1) A 3. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti végzettségű és tudományos fokozattal rendelkező mérnök, illetőleg az alapvégzettségnek megfelelően képesített szakmérnök a szakmájának megfelelő munkakör betöltése esetén a rendelet 1. mellékletében előírt gyakorlati időnek legalább 60%-át köteles igazolni.

(2) Villamosműnél vagy villamosművet irányító szervnél irányító és kezelő munkakörben eltöltött időt a gyakorlati időbe teljes egészében be kell számítani.

(3) Annak, aki villamosműnél vagy villamosművet irányító szervnél a gyakorlati időnek legalább 20%-át eltöltötte, a villamosmű tervezésében, építésében eltöltött idő 80%-át, nem villamosmű üzemében vagy nem villamosmű irányításában, de a villamos szakmában eltöltött idő 60%-át, a nem villamos szakmában eltöltött idő 20%-át a gyakorlati időbe be kell számítani. A beszámításra kerülő idő megállapításánál csak a betöltött teljes hónapok vehetők figyelembe.

(4) Gyakorlati időn a képesítés megszerzése utáni szakmai gyakorlatot kell érteni.

A villamosművek és fogyasztói vezetékhálózatok csoportbasorolásának műszaki jellemzői

6. § (1) Az irányító és kezelő munkakör ellátásához megkívánt képesítés és gyakorlati idő meghatározásánál a 2. mellékletben meghatározott műszaki jellemzők az irányadók.

(2) A műszaki jellemzők szerint több, különböző csoportba sorolható villamosmű csoportszámát a legmagasabb műszaki jellemző határozza meg. A csopotbasorolástól eltérést – indokolt esetben – az ipari és kereskedelmi miniszter engedélyezi.

(3) Az üzemi villamosműnél, illetőleg a fogyasztói vezetékhálózatnál előforduló, a 3. mellékletben fel nem sorolt egyéb munkakör betöltéséhez megkívánt képesítést és gyakorlatot az illetékes miniszter [4. § (2) bekezdés] az ipari és kereskedelmi miniszterrel egyetértésben állapítja meg.

(4) A már rendszeresített és külön képesítéshez nem kötött vagy a műszaki fejlődés miatt e rendelet hatálybalépése után rendszeresítendő irányító és kezelő munkakör betöltéséhez megkívánt képesítést és gyakorlati időt az ipari miniszter állapítja meg.

Záró rendelkezések

7. § Annak a dolgozónak, aki e rendelet hatálybalépésekor az előírt képesítés vagy gyakorlati idő nélkül lát el a 3. mellékletben meghatározott valamely munkakört, a képesítést 1988. december 31-ig meg kell szereznie. A képesítés megszerzése esetén – állománycsoportba való sorolástól függetlenül – irányító és kezelő munkakörben eltöltött korábbi idő a gyakorlati időbe teljes mértékben beleszámít.

8. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba és ezzel egyidejűleg az 1/1964. (XII. 10.) NIM–MüM együttes rendelet hatályát veszti.

1. melléklet a 3/1981. (V. 6.) IpM–MüM együttes rendelethez

Képesítés és gyakorlati idő

1. Mérnök 8 évi gyakorlattal

2. Mérnök 5 évi gyakorlattal

vagy üzemmérnök 10 évi gyakorlattal

3. Mérnök 4 évi gyakorlattal

vagy üzemmérnök 8 évi gyakorlattal

4. Mérnök 3 évi gyakorlattal

vagy üzemmérnök 6 évi gyakorlattal

vagy technikus 8 évi gyakorlattal

5. Mérnök 2 évi gyakorlattal

vagy üzemmérnök 4 évi gyakorlattal

vagy technikus 6 évi gyakorlattal

vagy középf. műsz. végzettség 8 évi gyakorlattal

6. Mérnök 1 évi gyakorlattal

vagy üzemmérnök 2 évi gyakorlattal

vagy technikus 4 évi gyakorlattal

vagy középf. műsz. végzettség 6 évi gyakorlattal

7. Üzemmérnök 1 évi gyakorlattal

vagy technikus 2 évi gyakorlattal

vagy középf. műsz. végzettség 4 évi gyakorlattal

8. Technikus 1 évi gyakorlattal

vagy középf műsz. végzettség 2 évi gyakorlattal

9. Középfokú műszaki végzettség 1 évi gyakorlattal

10. Villamosmű kezelő II. 2 évi gyakorlattal

11. Villamosmű kezelő I. 2 évi gyakorlattal

12. Villamosmű kezelő I.

13. Villanyszerelő mester szakmunkás

14. Önálló villanyszerelő 5 évi gyakorlattal

15. Önálló villanyszerelő 3 évi gyakorlattal

16. Önálló villanyszerelő

17. Önálló kábelszerelő II.

18. Önálló kábelszerelő I.

19. Villamosmotor- és transzformátorkezelő

20. Villamosművi vezetőgépész 4 évi gyakorlattal

21. Villamosművi vezetőgépész 2 évi gyakorlattal

22. Villamosművi vezetőgépész

23. Villamosművi reaktor operátor

24. Villamosművi turbina operátor

25. Villamosművi primerköri gépész 4 évi gyakorlattal

26. Villamosművi primerköri gépész 2 évi gyakorlattal

27. Villamosművi primerköri gépész

28. Villamosművi gőzturbina gépész

29. Villamosművi gázturbina gépész

30. Villamosművi kazángépész

31. Villamosművi gőzturbina kezelő

32. Villamosművi kazánkezelő

33. Villamosművi tápház gépész

34. Villamosművi tápház kezelő

35. Villamosművi vegyészeti műszakvezető

36. Villamosművi vegyészlaboráns

37. Villamosművi vízelőkészítő kezelő

38. Villamosművi vízmű gépész

39. Villamosművi vízmű kezelő

40. Villamosművi vízturbina gépész

41. Villamosművi vízturbina kezelő

42. Villamosművi dozimetrikus

43. Villamosművi irányítás- és méréstechnikai műszerész

44. Villamosművi számítógép műszerész

2. melléklet a 3/1981. (V. 6.) IpM–MüM együttes rendelethez


Villamosművek és fogyasztói vezetékhálózatok csoportba sorolása

2.1 Erőművek
I.5
II. Kazánteljesítmény 2000 MW fölött, vagy az üzemim nyomás 150 bar fölött.
III. Kazánteljesítmény 1001–2000 MW, vagy az üzemi nyomás 136–150 bar, gázturbinás erőmű.
IV. Kazánteljesítmény 601–1000 MW, vagy az üzemi nyomás 61–135 bar.
V. Kazánteljesítmény 300–600 MW, vagy az üzemi nyomás 40–60 bar, vízierőmű 100 MVA fölött.
VI. Kazánteljesítmény 300 MW alatt, vagy az üzemi nyomás 40 bar alatt, vízierőmű 100 MVA alatt.
2.2 Egyéb villamosművek
I. A betápláló feszültségszinteken 1000 MVA-t meghaladó beépített villamos teljesítőképességgel, vagy legalább 120 kV feszültséggel és 2000 km-t meghaladó nagyfeszültségű vezetékkel.
II. A betápláló feszültségszinteken 500 MVA-t meghaladó, de legfeljebb 1000 MVA beépített villamos teljesítőképességgel, vagy legalább 10 kV feszültséggel és 1000 km-t meghaladó nagyfeszültségű hálózattal.
III. A betápláló feszültségszinteken 100 MVA-t meghaladó, de legfeljebb 500 MVA beépített villamos teljesítőképességgel, vagy legalább 10 kV-os feszültséggel és 500 km-t meghaladó, de legfeljebb 1000 km nagyfeszültségű hálózattal.
IV. A betápláló feszültségszinteken 10 MVA-t meghaladó, de legfeljebb 100 MVA beépített villamos teljesítőképességgel, vagy legalább 10 kV feszültséggel és 100 km-t meghaladó, de legfeljebb 500 km nagyfeszültségű hálózattal.
V. A betápláló feszültségszinteken 1 MVA-t meghaladó, de legfeljebb 10 MVA beépített villamos teljesítőképességgel éd legfeljebb 35 kV feszültségű hálózattal.
VI. A betápláló feszültségszinteken 1 MVA-t meg nem haladó beépített villamos teljesítőképességgel és legfeljebb 35 kV feszültségű hálózattal.
2.36
I. Egy összefüggő fogyasztói vezetékhálózatot ellátó, 5 MVA-t meghaladó teljesítőképességű tápponttal és legalább 10 kV-os nagyfeszültségű hálózattal.
II. Egy összefüggő fogyasztói vezetékhálózatot ellátó, 1 MVA-t meghaladó, de 5 MVA-nál nem nagyobb teljesítőképességű tápponttal vagy legfeljebb 35 kV-os nagyfeszültségű hálózattal.
III. Egyéb, az I. és II. csoportba nem sorolható fogyasztói vezetékhálózat.

3. számú melléklet a 3/1981. (V. 6.) IpM–MüM számú együttes rendelethez

Az egyes munkakörökre előírt képesítés és gyakorlati idő

 

 

Csoportba sorolás

 

 

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

3.1 Erőművekben

1.

Műszaki vezető

1

1

2

3

4

4

2.

Műszaki osztályvezető

1

2

3

4

5

5

3.

Labor- és üzemvezető

3

4

4

5

6

7

4.

Ügyeletes mérnök

3

4

5

6

7

7

5.

Főelektrikus

3

6

6

6

7

7

6.

Önálló mérnök

4

4

5

5

6

6

7.

Önálló fizikus

4

8.

Önálló radiokémikus

4

9.

Főművezető diszpécser

5

6

6

7

7

8

10.

Blokkügyeletes

6

6

7

7

7

8

11.

Művezető, dozimetrikus szolg. vez.

7

7

7

8

8

9

12.

Vezető elektrikus

7

10

11

11

11

11

13.

Irányító, hálózati elektrikus

10

11

11

11

12

12

14.

Elektrikus, blokkelektrikus

11

11

12

12

12

13

15.

Másodelektrikus

12

13

14

14

15

15

16.

Önálló ügyeletes villanyszerelő

16

16

16

16

16

16

17.

Önálló kábelszerelő

17

17

18

18

18

18

18.

Villamosmotor- és transzformátorkezelő

19

19

19

19

19

19

19.

Turbina főgépész

20

20

21

21

21

22

20.

Kazán főgépész

20

21

21

21

22

21.

Reaktor operátor

23

22.

Turbina operátor

24

23.

Primerköri főgépész

25

24.

Primerköri gépész

26

25.

Primerköri kezelő

27

26.

Víztisztító közös vezénylő op.

27

27.

Primerköri víztisztító kezelő

27

28.

Szellőzőgépházi kezelő

27

29.

Gőzturbina gépész

28

28

28

28

28

28

30.

Gázturbina gépész

29

31.

Kazángépész

30

30

30

30

30

30

32.

Turbinakezelő

31

31

31

31

31

31

33.

Kazánkezelő

32

32

32

32

32

32

34.

Tápházgépész, üzemlakatos

33

33

33

33

33

33

35.

Tápházkezelő

34

34

34

34

34

36.

Vegyészeti műszakvezető diszpécser

35

35

35

35

35

35

37.

Vegyészlaboráns

36

36

36

36

36

36

38.

Vízelőkészítő kezelő

37

37

37

37

37

37

39.

Vízműgépész

38

38

38

38

38

38

40.

Vízműkezelő

39

39

39

39

39

39

42.

Vízturbina kezelő

41

41

41

41

41

41

43.

Dozimetrikus operátor

42

44.

Irányítás- és méréstechn. műsz.

43

43

43

43

43

43

45.

Számítógép műszerész

44

44

44

44

44

44

 

3.2 Egyéb villamosműben

1.

Műszaki vezető

1

1

1

2

3

4

2.

Műszaki főosztályvezető

1

1

2

3.

Üzemigazgató

2

2

2

3

4.

Műszaki osztályvezető

2

2

3

4

5.

Üzemigazgatósági műsz. osztályvezető

3

3

4

4

6.

Villamos laboratórium vezető

2

2

2

3

7.

Diszpécserszolgálat vezető

1

2

2

3

8.

Diszpécserszolgálat üzemirányító, üzemelőkészítő

4

4

5

5

9.

Üzemirányító központ vezető

4

4

5

5

10.

Üzemirányító központ szintű üzemirányító

5

5

6

6

11.

Szakszolgálati szolg. vezető

2

2

3

4

5

6

12.

Szakszolgálati önálló mérnök

3

3

4

5

6

6

13.

Kirendeltségvezető, üzemvezető

2

3

4

6

14.

Üzemviteli szerelésvezető

4

4

4

4

6

6

15.

Főművezető

3

3

4

5

16.

Művezető

6

6

6

6

6

17.

Kirendeltségi csoportvezető

15

15

15

15

18.

Üzemviteli szerelési csoportvezető

15

15

15

15

15

15

19.

Főelektrikus állomásvezető

4

6

10

10

10

10

20.

Vezető elektrikus

6

10

10

10

10

10

21.

Elektrikus, vezetékfelügyelő

12

12

12

12

14

15

22.

Felügyelő elektrikus

14

15

16

16

16

16

23.

Ügyeletes villanyszerelő

14

15

16

16

16

16

 

3.3 Fogyasztói vezetékhálózaton

1.

Műszaki vezető (osztályvezető)

6

 

 

 

2.

Üzemvezető

6

6

 

 

 

3.

Műszaki csoportvezető

6

6

6

 

 

 

4.

Elektrikus

11

12

 

 

 

5.

Üzemviteli csoportvezető

14

15

16

 

 

 

6.

Szerelési csoportvezető

15

16

16

 

 

 

7.

Ügyeletes villanyszerelő

16

16

16

 

 

 

1

Az 1. § eredeti szövegének számozását (1) bekezdésre változtatta a 49/1998. (VI. 25.) IKIM-MKM együttes rendelet 12. §-ának (2) bekezdése.

2

Az 1. § (2) bekezdését a 49/1998. (VI. 25.) IKIM-MKM együttes rendelet 12. §-ának (2) bekezdése iktatta a szövegbe, s egyidejűleg a § eredeti szövegét (1) bekezdésre változtatta.

3

Az 1. § (3) bekezdését a 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet 6. §-a iktatta be.

4

Lásd az 1998: XXXVI. törvényv. 2. §-a (1) bekezdését.

5

A 2. számú melléklet 2.1. szakaszából„ Atomerőmű” szövegrészt a 49/1998. (VI. 25.) IKIM-MKM együttes rendelet 12. §-ának (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

6

A 2. számú melléklet 2.3. szakaszát a 49/1998. (VI. 25.) IKIM-MKM együttes rendelet 12. §-ának (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére