• Tartalom

1989. évi LII. törvény

1989. évi LII. törvény

az illetékekről szóló 1986. évi I. törvény módosításáról1

1990.01.01.

1. § (1) Az illetékekről szóló 1986. évi I. törvény (a továbbiakban: Itv.) 21. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(1) Az első fokú államigazgatási eljárásért – ha e törvény vagy végrehajtási rendelete másként nem rendelkezik – 100 forint illetéket kell fizetni (általános tételű eljárási illeték).''

(2) Az Itv. 21. §-a (2) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

,,Az első fokon eljárt államigazgatási hatóság határozata elleni fellebbezés illetéke – ha e törvény vagy végrehajtási rendelete másként nem rendelkezik, és a fellebbezési eljárás tárgyának értéke pénzben megállapítható – a fellebbezésben vitatott összeg minden megkezdett 10 000 forintja után 50 forint, de legalább 200 forint.''

2. § Az Itv. a következő címmel és 21/A.–21/C. §-okkal egészül ki:

,,Az útlevél és egyéb útiokmány kiadásával, valamint a ki- és bevándorlással kapcsolatos eljárás illetéke

21/A. § (1) Az útlevél kiadásával, érvényességi idejének meghosszabbításával, valamint területi érvényességének kiterjesztésével kapcsolatos eljárás illetéke 500 forint.
(2) Rendszeres külföldre utazással járó munkakör ellátásához a munkáltató által a dolgozó részére kért második magánútlevél kiadásával, érvényességi idejének meghosszabbításával kapcsolatos eljárás illetéke 500 forint.
(3) A kishatárforgalomban szükséges egyszeri vagy többszöri határátlépési engedély, illetve kiutazási engedély illetéke 100 forint.

21/B. § (1) A kivándorlási szándék bejelentése alapján a kivándorlási jogosultság megállapítása céljából kezdeményezett eljárás illetéke 200 forint, a kivándorlásra jogosultság útlevélbe történő bejegyzésének illetéke 800 forint.
(2) A bevándorlás engedélyezése iránt kezdeményezett eljárás illetéke 1000 forint a bevándorlási engedély érvényességének meghosszabbítása 500 forint.
(3) A bevándorolt külföldi részére állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvány kiadásával kapcsolatos eljárás illetéke 300 forint.

21/C. § (1) Az útlevélbe történő idegen nyelvű bejegyzésért – a 21/A.–21/B. §-ban meghatározott illetéken felül – 200 forint illetéket kell fizetni.
(2) a) Az útlevélhatósági eljárásban benyújtott fellebbezés illetéke 300 forint,
b) A kivándorlást, a bevándorlást elutasító, továbbá a kivándorlási jogosultság bejegyzését, a bevándorlási engedélyt, illetve az állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolványt visszavonó határozat elleni fellebbezés illetéke 500 forint.
(3) Az útlevél és egyéb útiokmány kiadásával kapcsolatos eljárás illetéke átalányban nem fizethető.
(4) Illetékmentes:
a) a diplomata útlevél és a külügyi szolgálati útlevél, valamint az ilyen útlevél érvényességének a meghosszabbítása,
b) a határátlépési igazolvány.''

3. § Az Itv. a következő címmel és 30/B. §-sal egészül ki:

,,Az útlevéllel, a ki- és bevándorlással kapcsolatos nem peres eljárás illetéke
30/B. § A külföldre utazásról és az útlevélről, valamint a ki- és bevándorlásról szóló külön törvényekben meghatározott államigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata iránti polgári nem peres eljárás illetéke 1000 forint.''

4. § Az Itv. 52. §-a (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(2) A meghatározott időre kikötött haszonélvezet, használat joga esetében a jog értéke az egy évi értéknek a (4) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor szerinti többszörösét, egyéb használati jog esetében pedig a húszszorosát nem haladhatja meg.''

5. § (1) Ez a törvény – a (3) bekezdés kivételével – 1990. január 1-jén lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően illetékkiszabásra bejelentett vagy más módon az illetékhivatal tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben, illetőleg kezdeményezett eljárások esetében kell alkalmazni.

(2) E törvény hatályba lépésével egyidejűleg az Itv. 32. §-a (7) bekezdésében az (5) bekezdésre történő hivatkozás (6) bekezdésre változik.

(3) Az Itv. 65. §-a (1) bekezdésének második mondata e törvény kihirdetése napján veszti hatályát azzal, hogy az abban foglalt felhatalmazás alapján kiadott pénzügyminiszteri rendelet érintett rendelkezései 1990. december 31-ig alkalmazhatók.

Dr. Szűrös Mátyás s. k.,
a Köztársaság ideiglenes elnöke

Jakab Róbertné s. k.,
az Országgyűlés alelnöke

1

A törvényt az Országgyűlés az 1989. december 18-ai ülésén fogadta el. A kihirdetés napja 1989. december 28.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére