• Tartalom

114/1992. (VII. 23.) Korm. rendelet

114/1992. (VII. 23.) Korm. rendelet

a társadalmi szervezetek gazdálkodó tevékenységéről1

2008.05.16.

A Kormány az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény 24. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §

A rendelet hatálya kiterjed az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény alapján létrehozott társadalmi szervezetekre — a párt kivételével — és az általuk alapított jogi személyiség nélküli intézményekre (a továbbiakban: társadalmi szervezet).

A társadalmi szervezet gazdálkodása

2. §

(1) A társadalmi szervezet az alapszabályában meghatározott célok megvalósítása érdekében gazdálkodik.

(2) A társadalmi szervezet az alapszabályában meghatározott célok szerinti tevékenységet (a továbbiakban: társadalmi szervezet célja szerinti tevékenység) folytathat és vállalkozási tevékenységet is végezhet.

(3)2

3. §

(1) A társadalmi szervezet bevételei:

a) a vállalkozási tevékenység bevétele;

b) a célja szerinti tevékenység bevétele (minden olyan bevétel, amely nem a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódik, ideértve a céltámogatást is).

(2) A társadalmi szervezet költségei (kiadásai):

a) a vállalkozási tevékenység közvetlen költségei;

b) célja szerinti tevékenység közvetlen költségei;

c) egyéb közvetett költségek (kiadások).

4. §

A társadalmi szervezet bevételeit a 3. § (1) bekezdés szerinti részletezésben, költségeit (kiadásait) a 3. § (2) bekezdés szerinti részletezésben elkülönítetten, a számviteli előírások szerint tartja nyilván.

5. §

A társadalmi szervezet üzemeltetési, fenntartási költségeit (kiadásait) és az egyéb közvetett költségeket (kiadásokat) — ideértve a közös célra használt tárgyi eszközök értékcsökkenési leírását is — a társadalmi szervezetnek a célja szerinti tevékenység és a vállalkozási tevékenység között, az előzőekben felsorolt tevékenységek bevételének arányában kell évente megosztania.

6. §

(1) A társadalmi szervezet az immateriális javak, a tárgyi eszközök leírását a számviteli törvény, illetve a társasági adótörvény alapján számolhatja el.

(2) A kettős könyvvitelt vezető társadalmi szervezet az értékcsökkenési leírást a költségei között számolhatja el a 3. § (2) bekezdése és az 5. § figyelembevételével, az egyszeres könyvvitelt vezető az adózás előtti eredmény számszerűsítésénél veheti figyelembe.

7. §

(1)3

(2) Tőkeváltozásként kell kimutatni:

a) a társadalmi szervezet célja szerinti tevékenység eredményét;

b) a vállalkozási tevékenység adózott eredményét.

(3) A társadalmi szervezet működése során az induló tőke (alapítói vagyon) kezelésére az alapító okirat rendelkezései az irányadóak.

A céltámogatások elszámolási szabályai

8. §

A társadalmi szervezet az egyéb bevételei között nyilvántartott, az éves költségvetésről szóló törvény szerint szerződéses jogviszony alapján állami feladatellátás címén kapott céltámogatást, felhasználását, maradványának elszámolását a céltámogatást nyújtó szervezet előírásainak megfelelően végzi.

A vállalkozási tevékenységből származó eredmény megállapítása

9. §

(1) A társadalmi szervezet a vállalkozási tevékenységéből származó eredményét a számviteli törvény,4 illetve az éves beszámoló készítésének és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságait szabályozó kormányrendelet5 szerint állapítja meg.

(2) A társadalmi szervezet a társasági adótörvény alapján határozza meg a társasági adó alapját, az igénybe vehető adókedvezményeket, a fizetendő társasági adót.

Eljárási szabályok

10. §

(1) A társadalmi szervezet az adóhatósággal szembeni kötelezettségeinek és igénybe vehető támogatásainak bevallása, pénzügyi rendezése önadózás formájában, az adózás rendjéről szóló jogszabály szerint történik.

(2) A társadalmi szervezet által működtetett, jogi személyiség nélküli intézmény eszközeit és forrásait, bevételeit és ráfordításait a társadalmi szervezet nyilvántartásaiban és beszámolóiban kell kimutatni.

Záró rendelkezések

11. §6

E rendelet 1992. július hó 24. napján lép hatályba.

Melléklet

a 114/1992. (VII. 23.) Korm. rendelethez7

1

A rendeletet a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 14. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2012. január 1. napjával.

2

A 2.§ (3) bekezdését az 1993: IC. törvény 16.§-ának (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

3

A 7. § (1) bekezdését a 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 21. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

6

A 11. § a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 1471. pontja szerint módosított szöveg.

7

A mellékletet az 1993: IC. törvény 16.§-ának (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére