• Tartalom

13/1993. (XII. 27.) HM rendelet

13/1993. (XII. 27.) HM rendelet

a honvédelmi miniszter által adományozható művelődési és művészeti kitüntető díjakról1

2012.12.26.

A Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. §-ának (1) és (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján — a művelődési és közoktatási miniszterrel egyetértésben — a honvédelem ügyét szolgáló kimagasló művészeti és művelődési tevékenység elismerésére az alábbi díjak adományozását rendelem el:

1. §

(1) A JÓSIKA MIKLÓS-DÍJ kiemelkedő irodalmi tevékenység elismerésére adományozható.

(2) A díjat páros évenként, a Magyar Honvédelem Napján, egy személy kaphatja.

(3) A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és plakettet kap, valamint jogosult a ,,Jósika Miklós-díjas'' cím használatára.

(4) A plakett kör alakú, kétoldalas, bronzból készült, átmérője 10 cm. Egyik oldalán Jósika Miklós domború arcképét és a JÓSIKA MIKLÓS-DÍJ feliratot ábrázolja, hátlapján középen a Magyar Köztársaság címere, köriratban HONVÉDELMI MINISZTER.

2. §

(1) A MEDNYÁNSZKY LÁSZLÓ-DÍJ kiemelkedő képzőművészeti tevékenység elismerésére adományozható.

(2) A díjat páros évenként, a Magyar Honvédelem Napján, egy személy kaphatja.

(3) A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és plakettet kap, valamint jogosult a ,,Mednyánszky László-díjas'' cím használatára.

(4) A plakett kör alakú, kétoldalas, bronzból készült, átmérője 10 cm. Egyik oldalán Mednyánszky László domború arcképét és a MEDNYÁNSZKY LÁSZLÓ-DÍJ feliratot ábrázolja. Hátlapján középen a Magyar Köztársaság címere, köriratban HONVÉDELMI MINISZTER.

3. §

(1) Az EGRESSY BÉNI-DÍJ kiemelkedő katonazeneszerzői és katonazenészi tevékenységért adományozható.

(2) A díjat páratlan évenként, a Magyar Honvédelem Napján, egy személy kaphatja.

(3) A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és plakettet kap, valamint jogosult a ,,Egressy Béni-díjas'' cím használatára.

(4) A plakett kör alakú, kétoldalas, bronzból készült, átmérője 10 cm. Egyik oldalán Egressy Béni arcképét, és az EGRESSY BÉNI-DÍJ feliratot ábrázolja. Hátlapján középen a Magyar Köztársaság címere, köriratban HONVÉDELMI MINISZTER.

4. §

(1) A TINÓDI LANTOS SEBESTYÉN-DÍJ a Magyar Honvédség közművelődéséért, a személyi állomány általános és szakmai műveltsége növeléséért — különös tekintettel a katonák művelődésének szervezéséért, a honvédő hagyományok ápolásáért, a magyar kultúra és művészetek honvédségen belüli tolmácsolásáért, kiemelkedő színvonalú terjesztéséért — adományozható.

(2) A díjat páratlan évenként, a Magyar Honvédelem Napján, egy személy kaphatja.

(3) A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és plakettet kap, valamint jogosult a ,,Tinódi Lantos Sebestyén-díjas'' cím használatára.

(4) A plakett kör alakú, kétoldalas, bronzból készült, átmérője 10 cm. Egyik oldalán Tinódi Lantos Sebestyén domború arcképét és a TINÓDI LANTOS SEBESTYÉN-DÍJ feliratot ábrázolja. Hátlapján középen a Magyar Köztársaság címere, köriratban HONVÉDELMI MINISZTER.

5. §

(1)2 Az 1–4. §-ban meghatározott díjakhoz pénzjutalom jár. A pénzjutalom összege a központi költségvetésről szóló törvényben a közszolgálati tisztviselőkre meghatározott illetményalap összegének 13-szorosa.

(2) A honvédelmi miniszter által adományozható művészeti elismerésekkel összefüggő kiadások fedezetét a Honvédelmi Minisztérium költségvetésében kell biztosítani.

6. §

(1) Az 1—4. §-ban megjelölt díjakat a honvédelmi miniszter — szakmai bírálóbizottság javaslata alapján — adományozza.

(2) A bírálóbizottság tagjait — a Honvédelmi Minisztérium kulturális és művészeti ügyekkel foglalkozó szakmai szervezetének javaslata alapján — a honvédelmi miniszter kéri fel.

(3) A szakmai bírálóbizottság szervezeti és működési szabályzatát maga készíti el.

7. §

A díjazottak névsorát, valamint a bírálóbizottság szervezeti és működési szabályzatát a Honvédségi Közlönyben közzé kell tenni.

8. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

1

A rendeletet a 15/2013. (VIII. 22.) HM rendelet 48. § c) pontja hatályon kívül helyezte 2013. augusztus 27. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 47. § (4) bekezdését.

2

Az 5. § (1) bekezdése a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére