• Tartalom

22/1993. (HK 8.) HM utasítás

22/1993. (HK 8.) utasítás

a Magyar Honvédség Tisztiorvosi Szolgálatáról

1993.04.20.

A honvédelemről szóló többször módosított 1976. évi I. törvény 11. § (4) bekezdés a) alpontjában kapott felhatalmazás alapján – összhangban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról szóló 1991. évi XI. törvény 2. §-ának (3) bekezdésében foglaltakkal – a Magyar Honvédség közegészségügyi és járványügyi feladatainak ellátása érdekében az alábbi utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. §

(1) Az utasítás hatálya a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire és személyi állományára terjed ki.

(2) Az MH-n belül a közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi tevékenységet az MH Tisztiorvosi Szolgálat (a továbbiakban: Szolgálat) irányítja és ellenőrzi.

(3) A Szolgálat az MH egészségügyi szolgálatfőnökének (a továbbiakban: MH Eü. Szf.) irányítása alatt álló katonai szervezet.

2. §

(1) A Szolgálat hatásköre kiterjed az MH létesítményeire – ideértve mindazon létesítményeket is, ahol az MH hivatásos állományú tagja szolgálatot teljesít valamint katonai szervezeteire és személyi állományára. Központi, területi és helyi szervei jogosultak közegészségügyi járványügyi és egészségvédelmi rendelkezések kiadására.

(2) A Szolgálat az (1) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében:

a) felügyeletet gyakorol az MH közegészségügyi, járványügyi viszonyai felett;

b) közegészségügyi ellenőrzést végez az MH csapatainál és intézeteinél;

c) szorosan együttműködik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal.

3. §


Az MH személyi állománya élet- és munkakörülményeinek biztosítására szolgáló új eszközök, anyagok, eljárások és berendezések rendszeresítéséhez és alkalmazásához a Szolgálat előzetes jóváhagyása szükséges.

4. §


A Szolgálat az utasításban foglalt feladatai végrehajtása érdekében minden katonai objektumban jogosult – szakterülete vonatkozásában – ellenőrzést végrehajtani. Az ellenőrzést az illetékes katonai szervezet parancsnoka (vezetője) köteles segíteni.

5. §


A Szolgálat tagjait (7. §) a felügyeleti hatáskörükkel az MH parancsnoka bízza meg. A megbízásról igazolványt kell kiállítani, valamint a Szolgálat tagjait azonosítható bélyegzővel kell ellátni.

A Szolgálat szervezete

6. §

(1) A Szolgálat központi, területi és helyi szervekre tagolódik.

(2) A Szolgálat központi szerve az MH Közegészségügyi Intézet (a továbbiakban: Intézet), területi szervei az MH Szárazföldi Csapatok Parancsnokságának, az MH Légvédelmi Parancsnokságának (a továbbiakban: Haderőnemek) és a Budapesti Katonai Kerület Parancsnokságának egészségügyi szolgálatai. Helyi szervei – a Budapesti Katonai Kerület kivételével – a katonai kerületek egészségügyi szolgálatai.

7. §


A Szolgálat tagjai:

a) az MH tisztifőorvos (az Intézet igazgatója);

b) az MH helyettes tisztifőorvosa (az Intézet igazgatóhelyettese);

c) a tisztiorvosok (az Intézet osztályvezetői, valamint a Haderőnemek és a Budapest Katonai Kerület Parancsnokság egészségügyi szolgálatfőnöke);

d) a katonai kerületi tisztiorvosok (katonai kerületek egészségügyi szolgálatfőnökei).

A Szolgálat feladata

8. §


A Szolgálat az egészségvédelmi tevékenysége keretében:

a) kezdeményezi és intézkedéseivel elősegíti az MH személyi állománya egészséges életmódjának, valamint élet- és munkakörülményeinek kialakítását;

b) megszervezi és működteti a fertőző betegségekkel, valamint a környezeti hatásokkal összefüggő egészségkárosodások bejelentési rendszerét. Végrehajtja az adatok epidemiológiai feldolgozását;

c) ellenőrzi a személyi állomány egészségi állapotával kapcsolatban a közegészségügyi követelmények betartását és azok hatékonyságát. Intézkedik a környezetvédelmi ártalmak, valamint az egészségkárosodások megelőzésére.

9. §


A Szolgálat a 8. §-ban foglaltak végrehajtásának érdekében:

a) vizsgálja az MH objektumaiban a zárt terek levegőjének közegészségügyi minőségét;

b) ellenőrzi és közegészségügyi szempontból folyamatosan vizsgálja az ivóvizek, valamint a medencés fürdők vizének minőségét;

c) elbírálja és minősíti a szennyvizek közegészségügyi ártalmatlanságát;

d) vizsgálja a veszélyes hulladékok mérgező, illetve egészségkárosító hatását, megállapítja azok fertőzőképességét;

e) ellátja a sugárzó anyagokkal, sugárzást kibocsátó berendezésekkel, valamint elektromágneses erőterekkel kapcsolatos közegészségügyi feladatokat. A helyszínen ellenőrzi a jogszabályokban előírt munkahelyi és környezeti sugárvédelmi követelmények és szabályok betartását;

f) ellenőrzi az élelmiszerekre vonatkozó közegészségügyi előírások megtartását. Vizsgálja az élelmiszerek útján bekövetkezett egészségkárosodás okait, és megteszi a szükséges intézkedéseket;

g) elvégzi a személyi állomány táplálkozási helyzetének értékelését, valamint a táplálkozás és az egészségi állapot összefüggésére vonatkozó vizsgálatokat;

h) irányítja a kórházhigiénés tevékenységet.

10. §


A Szolgálat a járványügyi tevékenysége körében:

a) megállapítja járványveszély vagy járvány fennállását, intézkedést tesz annak megelőzésére, illetve megszüntetésére;

b) irányítja és ellenőrzi a fertőző betegekkel, a fertőzésre gyanús személyekkel, a kórokozó-hordozókkal kapcsolatos tevékenységet;

c) irányítja és ellenőrzi, illetve végrehajtja a fertőtlenítéssel, a rovar- és rágcsálóirtással kapcsolatos feladatokat;

d) elrendeli, illetve javaslatot tesz a személyi állomány járványvédelmére (védőoltások, gyógyszeres megelőzés);

e) nyilvántartja és értékeli a bejelentésre kötelezett fertőző betegségeket;

f) dönt a járványügyi tekintetben felhasználásra kerülő oltóanyagok, diagnosztikumok, fertőtlenítő-, valamint rovar- és rágcsálóirtó szerek felhasználásáról;

g) gondoskodik – a népbetegségek megelőzése érdekében – az MH személyi állománya körében egészségügyi ismeretek terjesztéséről.

11. §


A Szolgálat az egészségügyi ellenőrzési feladatai körében:

a) javaslatot tesz a személyi állomány közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi helyzetének javítását szolgáló intézkedésekre;

b) szakmai véleményt ad az MH-t érintő beruházásokkal kapcsolatban (3. §);

c) részt vesz, illetve közvetlenül intézkedik – ha rendkívüli körülmények szükségessé teszik – természeti csapás, járvány felszámolásában;

d) intézkedik a súlyos, tömeges egészségkárosodás előfordulása esetén annak megszüntetésére;

e) intézkedik súlyos, vagy tömeges egészségkárosodás, egészségromlás megelőzése érdekében az egészségre ártalmas tárgyak vagy anyagok használatának megszüntetésére, szükség esetén megsemmisítésére.

12. §

(1) A Szolgálat eljáró tagja az MH katonai szervezeteinél a jogkörében lefolytatott ellenőrzésről jegyzőkönyvet készít, amelynek egy példányát az ellenőrzött katonai szervezet parancsnoka (vezetője) részére átad.

(2) A jegyzőkönyv tartalmazza:

a) a lefolytatott ellenőrzés helyét és idejét, valamint az ellenőrzött katonai szervezet pontos megjelölését;

b) a Szolgálat ellenőrzést lefolytató tagjának nevét és beosztását;

c) az ellenőrzéssel összefüggő ténymegállapításokat;

d) a felelős személyeknek a ténymegállapításokra vonatkozó nyilatkozatait;

e) az ellenőrzés során megállapított tényállás alapján a Szolgálat által megtett intézkedéseket.

(3) Ha az ellenőrzésen a felelős személy nem volt jelen, a jegyzőkönyv másolati példányát meg kell küldeni részére azzal, hogy nyilatkozatát a kézhezvételtől számított három napon belül megteheti.

13. §

(1) A Szolgálat tagja az ellenőrzés során megállapított tényállás alapján a hiányosságok, szabályszegések jellegét és súlyát mérlegeli és megteszi a szükséges intézkedéseket, valamint ellenőrzi azok végrehajtását.

(2) A jegyzőkönyvben meghatározott intézkedést a katonai szervezet – járvány veszély, illetve súlyos vagy tömeges egészségkárosodás veszélye esetén – az észrevételi jogtól függetlenül, az MH tisztifőorvosának vagy az MH helyettes tisztifőorvosának jóváhagyása alapján köteles végrehajtani.

14. §

(1) A katonai kerületi tisztiorvos a katonai kerület alárendeltségébe tartozó katonai szervezetnél első fokon jogosult az ellenőrzés lefolytatására. Ebben az esetben a másodfokú jogkört a tisztiorvos (7. § c) pont) gyakorolja.

(2) A nem katonai kerületi alárendeltségbe tartozó katonai szervezetnél első fokon a tisztiorvos, másodfokon a tisztifőorvos jár el.

15. §

(1) A katonai szervezet parancsnoka (vezetője) a Szolgálat ellenőrzést végző tagjának intézkedése ellen annak kézhezvételétől számított nyolc napon belül észrevételt tehet. Az észrevételt a Szolgálat intézkedést hozó tagjánál kell előterjeszteni a másodfokú szervhez.

(2) Az észrevétel benyújtásának az intézkedés végrehajtására halasztó hatálya nincs. A másodfokon eljáró szerv azonban a végrehajtást – súlyos vagy tömeges egészségkárosodás veszélyének esetét kivéve – indokolt esetben felfüggesztheti.

16. §


A Szolgálat másodfokon eljáró tagja az észrevételről annak benyújtásától számított tizenöt napon belül az egész eljárást vizsgálva határoz. A vizsgálat eredményeként

a) az intézkedést helybenhagyja, megváltoztatja, vagy megsemmisíti;

b) az intézkedés megsemmisítése mellett a Szolgálat első fokon eljárt tagját új eljárásra utasítja.

17. §

(1) Az MH tisztifőorvos a járványveszély, járvány, valamint súlyos vagy tömeges egészségkárosodás megelőzése, elhárítása, illetve leküzdése érdekében a Szolgálat által megtett intézkedésekről az országos tisztifőorvost haladéktalanul tájékoztatja.

(2) Ha a Szolgálat tagja a működésével közegészségügyi és járványügyi szabályokat, érdekeket sért vagy veszélyeztet, az MH Eü„ Szf. őt a jogköre gyakorlásából felfüggesztheti és vele szemben fegyelmi eljárás lefolytatását kezdeményezheti.

Záró rendelkezések

18. §


Az utasításban foglaltak végrehajtásáról, valamint a Szolgálat Szervezeti és Működési Szabályzatának kiadásáról – az MH Eü. Szf. előterjesztése alapján – a Magyar Honvédség parancsnoka gondoskodik.

19. §


Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.


Dr. Für Lajos s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére