• Tartalom

26/1993. (HK 9.) HM utasítás

26/1993. (HK 9.) utasítás

a külföldi szolgálati utazások és a külföldi küldöttségek fogadásának tervezéséről, szervezéséről és lebonyolításáról

1993.05.10.

A honvédelemről szóló 1976. évi I. tv. 11. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Honvédelmi Minisztérium és háttérintézményei, valamint a Magyar Honvédség személyi állománya részére a külföldi szolgálati utazásokkal, illetve a külföldi küldöttségek fogadásával kapcsolatos szabályok egységes értelmezése és alkalmazása érdekében az alábbi

utasítást adom ki:

I.

Általános rendelkezések

1. §

(1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériummal és háttérintézményeivel, valamint a Magyar Honvédséggel szolgálati viszonyban álló hivatásos és továbbszolgáló állományú katonákra, illetve a köztisztviselőkre és a közalkalmazottakra terjed ki.

(2) A sorállományú katonák külföldi szolgálati kiutazásait a Honvéd Vezérkar főnöke külön szabályozza.

2. §


Külföldi szolgálati utazásnak kell tekinteni a három hónapot meg nem haladó időtartamú, szolgálati feladat teljesítése érdekében kezdeményezett, ideiglenes külföldi kiküldetést.

3. §

(1) A Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), illetve a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) – a honvédelmi miniszter által jóváhagyott – éves terve alapján sorra kerülő külföldi szolgálati utazást vagy fogadást (a továbbiakban: rendezvény) tervezettnek, az e tervekben nem szereplő rendezvényeket pedig terven felülinek kell tekinteni.

(2) A jóváhagyott éves tervben szereplő, de a körülmények változása miatt attól főbb jellemzőiben (a részt vevő személyek száma, a rendezvény időpontja, időtartama, a költségkihatások 100 000 Ft-ot meghaladó túllépése) lényegesen eltérő rendezvény soron kívülinek minősül.

4. §


A tartósan külszolgálatot teljesítőkre, a külföldi tanintézetekben tanulmányokat folytatókra (beleértve a rövid időtartamú tanfolyamokat is), a tudományos továbbképzésben résztvevők tanulmányi útjaira, az ösztöndíjszerződések alapján külföldön tartózkodókra, a hadtörténeti kutatókra, valamint a nemzetközi kötelezettségek alapján külföldön feladatokat teljesítőkre külön rendelkezések vonatkoznak.

II.

A külföldi szolgálati utazások és a külföldi küldöttségek fogadásának engedélyezése

5. §

(1) Tervezett rendezvény esetén a sorra kerülő külföldi szolgálati utazást, vagy a külföldi delegáció fogadásának gyakorlati végrehajtását HM állomány esetében a HM nemzetközi főosztályvezető, az MH állomány esetében a Honvéd Vezérkar főnöke (első helyettese) engedélyezi.

(2) Terven felüli vagy soron kívüli rendezvényt – amennyiben az a HM főosztályvezetői, valamint az MH főcsoportfőnöki, illetve az azoknál magasabb beosztású vezetőknek a részvételét (beleértve házastársukat is) igényli – szolgálati úton felterjesztett kérelem alapján a honvédelmi miniszter engedélyezi.

(3) A (2) bekezdésben felsoroltaknál alacsonyabb beosztású személyek esetén a terven felüli vagy soron kívüli rendezvények lebonyolítását HM állomány esetében államtitkár, vagy a katonai külkapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkár, MH állomány esetében a szolgálati rendben az arra jogosult elöljáró engedélyezi.

(4) A külföldi szervekkel a kapcsolattartás technikai részleteit a HM esetében államtitkár, vagy a katonai külkapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkár, a Magyar Honvédség esetében a Honvéd Vezérkar főnöke szabályozza.

III.

A külföldi szolgálati utazások és a külföldi küldöttségek fogadásának tervezése

6. §

(1) A külföldi szolgálati utazásokat és a külföldi küldöttségek fogadását — a HM és az MH Szervezeti és Működési Szabályzatának előírásaival összhangban – évenként kell tervezni.

(2) A HM külföldi szolgálati utazások és fogadások előzetes éves tervét a minisztériumi szervek és a háttérintézmények javaslatai alapján a HM Nemzetközi Főosztály, az MH éves tervét pedig az MHP alárendelt szerveinek javaslatai alapján az MH Nemzetközi Katonai Kapcsolatok Igazgatósága (a továbbiakban: MH NKKI) készíti el.

7. §

(1) A következő évi rendezvényekre vonatkozó javaslatokat a HM szervei és háttérintézményei, valamint az MH alárendelt szervei minden év június 1-jéig küldik meg a tervet összeállító szervnek.

(2) A HM, illetve az MH külföldi utazások és fogadások – szolgálati úton felterjesztett – előzetes tervét a honvédelmi miniszter minden év július 31-ig hagyja jóvá.

(3) A javaslattételhez a nemzetközi kötelezettségeinkből adódó, a magyar honvédelem érdekeinek megfelelő, a kapcsolattartás szempontjából indokolt, továbbá a külföldi partnerekkel kétoldalú megállapodásokban rögzített és egyeztetett rendezvényeket kell figyelembe venni.

(4) A javaslatokat úgy kell kidolgozni, hogy azok tegyék lehetővé a rendezvények indokoltságának érdemi elbírálását, azok fontosság szerinti rangsorolását. A javaslatoknak – az adott rendezvény jellegétől függően – tartalmazniuk kell a megtárgyalásra ajánlott konzultációs kérdéseket.

8. §

(1) A beérkezett javaslatokat a HM Nemzetközi Főosztálya, illetve az MH NKKI elemzi, szakterületenként egyezteti a HM és az MHP alárendelt szerveivel, összeveti a külföldi viszontjavaslatokkal és a kétoldalú rendezvénytervekkel, majd véglegesíti.

(2) A HM és az MH végleges – szolgálati úton felterjesztett – tervét a honvédelmi miniszter minden év január 15-ig hagyja jóvá.

(3) A HM és az MH közös rendezvényeit a HM, illetve az MH éves tervének „Megjegyzés” rovatában fel kell tüntetni.

IV.

A külföldi szolgálati utazások és a külföldi küldöttségek fogadásának pénzügyi tervezése

9. §

(1) A HM, illetve az MH külföldi szolgálati utazásokra és a külföldi küldöttségek fogadására vonatkozó éves tervének költségtervét a HM részére a HM Nemzetközi Főosztály és a HM Minisztériumi Hivatal, az MH részére az MH NKKI és az MH Köz- gazdasági és Pénzügyi Főnökség dolgozza ki.

(2) A HM, illetve az MH éves költségvetési tervében a külföldi szolgálati utazásokra és fogadásokra tervezett kiadásokat külön költségvetési tételként kell szerepeltetni.

(3) A HM, illetve az MH költségvetéséből a rendezvényekre biztosított összegeket – a HM rendezvényei esetében a HM Nemzetközi Főosztály szakmai felügyelete mellett – az MH NKKI kezeli.

10. §

(1) A HM tervezett költségkeretéből a honvédelmi miniszter, illetve a politikai államtitkár külföldi utazásaira tervezett költségkereteket el kell különíteni,

(2) A HM – az (1) bekezdés szerint csökkenteti – utazási költségkeretét a külföldi szolgálati utazások és fogadások éves terve alapján tervezett (60%) és tartalék (40%) költségkeretekre kell felosztani.

(3) Az MH utazási költségkeretének felhasználását a Magyar Honvédség parancsnoka külön szabályozza.

11. §

(1) A HM, illetve az MH külföldi szolgálati utazásokra és külföldi küldöttségek fogadására vonatkozó éves tervében, valamint a költségtervben – a rendezvények időtartamára, a résztvevők létszámára, a szálláshelyek és az utazási mód kiválasztására figyelemmel – a takarékossági elveket érvényesíteni kell.

(2) A rendezvények tervezése során a szálláshely és az utazási mód kiválasztásakor, valamint a szállásköltségek megállapításakor a mindenkor érvényben levő HM utasítás1 előírásait kell figyelembe venni.

(3) Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítők személyi költségeinek tervezéséhez a Kormány – az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítők devizaellátmányáról szóló – érvényben levő rendeletének2 előírásait kell figyelembe venni.

(4) A külföldi vendégek és delegációk fogadásának költségterveihez a mindenkor érvényben levő HM utasítás3 normáit, valamint az MH NKKI által készített ajánlásokat kell figyelembe venni.

(5) A tervezési alapul szolgáló normák (szabályok) változásait a HM Nemzetközi Főosztály, illetve az MH NKKI figyelemmel kíséri és érvényesíti.

(6) A külföldi szolgálati utazásokra és külföldi küldöttségek fogadására vonatkozó éves tervek megvalósulásáról, továbbá a rendelkezésre álló költség- keretek felhasználásáról a HM részéről a HM Nemzetközi Főosztály, az MH részéről az MH NKKI negyedévenként értékelő jelentést készít és azt a II. fejezet 5. § (3) bekezdésben jelzett vezetőkhöz felterjeszti.

V.

Külföldi szolgálati utak és külföldi küldöttségek fogadásának megszervezése és lebonyolítása

12. §

(1) A rendezvényeket a HM részéről a Nemzetközi Főosztály, az MH részéről az MH NKKI szervezi. A rendezvények egyes feltételeinek (menetjegy devizaellátmány, ajándéktárgy, vízum, az állami vezetői besorolásúak részére diplomata útlevelek beszerzése és tárolása, külföldi vendégek számára szállás, gépjárműrendelés, tolmácsolás) biztosítását a HM és az MH között kötött 285/61/1990. számú Megállapodás alapján az MH NKKI végzi.

(2) Jelen Utasítás II. fejezet 5. § (2) bekezdésében meghatározott vezetők részvétele esetén a rendezvény előtt 30 nappal szolgálati úton rövid, tájékoztató jellegű jelentést kell a honvédelmi miniszterhez felterjeszteni, amely tartalmazza a meghívó félről, az utazás időtartamáról, a delegáció összetételéről, a tárgyalási témakörökről, a tárgyalás elgondolásáról a szükséges adatokat. Az államtitkárok és helyettes államtitkárok jelentéseit a HM Nemzetközi Főosztály készíti el. Az MH esetében a felterjesztés módját a Honvéd Vezérkar főnöke szabályozza.

(3) Terven felüli, vagy soron kívüli rendezvény esetén az érdemi információ beérkezését követően az előírt jelentést azonnal fel kell terjeszteni.

(4) Tervezett utazás esetén az érintett HM szerv vagy háttérintézmény vezetője az utazás előtt 15 nappal írásban adja meg a HM Nemzetközi Főosztály vezetőjének az utazásra vonatkozó legfontosabb adatokat, melyek alapján a kiutazók részére a HM Nemzetközi Főosztály elkészíti a kiutazási engedélyt, amit a kiutazás előtt 8 nappal megküld az MH NKKI-nak.

13. §

(1) A külföldi küldöttségek, illetve vendégek fogadására részletes programtervezetet kell készíteni. A programtervezet melléklete – a létszám és a vendéglátási normák feltüntetésével – a költségszámvetést tartalmazza.

(2) A miniszteri, államtitkári, helyettes államtitkári szintű rendezvények programtervezeteit a HM Nemzetközi Főosztály, az alacsonyabb szintű rendezvények programtervezetét az érintett HM szerv vagy háttérintézmény a HM Nemzetközi Főosztály ajánlásai alapján készíti el.

14. §

(1) A jelen Utasítás II. fejezet 5. § (2) bekezdésében meghatározott vezetők részvételével tervezett rendezvények programtervezeteit a HM részéről a külkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, az MH részéről a Honvéd Vezérkar főnöke jóváhagyásra a honvédelmi miniszterhez terjeszti fel.

(2) A terven felüli és a soron kívül lebonyolítandó rendezvények engedélyezésére, továbbá programtervezeteik jóváhagyására jelen Utasítás II. fejezetének 5. § (2) és (3) bekezdésében meghatározottakat kell figyelembe venni.

(3) A HM szervei és háttérintézményei által készített és jóváhagyott programtervezet egy-egy példányát a rendezvény előtt legalább 7 nappal a HM Nemzetközi Főosztály útján a HM protokollfőnökének és az MH NKKI-nak meg kell küldeni.

(4) A HM állami vezetőit érintő rendezvényekről a HM Nemzetközi Főosztály értesíti a Külügyminisztérium illetékes szerveit.

(5) Az MH-ra vonatkozóan a 12. § (4) bekezdésében és a 13. § (1)–(2) bekezdésében megfogalmazottaknak megfelelő eljárást a Honvéd Vezérkar főnöke külön szabályozza.

15. §

(1) A külföldi szolgálati utazásokról jelentést, a külföldi küldöttségek fogadásáról feljegyzést kell készíteni, amelyet a rendezvényt jóváhagyó vezetőkhöz kell felterjeszteni, egyidejűleg meg kell küldeni a HM Nemzetközi Főosztálynak és az MH NKKI-nak, illetve a Katonai Biztonsági Hivatalnak és a Katonai Felderítő Hivatalnak.

(2) A jelentések, illetve feljegyzések tartalmi és formai előírásait – beleértve a nemzetbiztonsági vonatkozású szempontokat is – a HM vonatkozásában a Nemzetközi Főosztály, az MH vonatkozásában az MH NKKI dolgozza ki és küldi meg az érintett szerveknek.

(3) A tárca állami vezetőit érintő rendezvényekről a jelentéseket, illetve a feljegyzéseket a HM Nemzetközi Főosztály készíti el és küldi meg a HM Kollégium tagjainak, a Miniszterelnöki Hivatalnak és a Külügyminisztériumnak.

(4) A rendezvényekkel kapcsolatos vendéglátási, protokolláris és ajándékozási szabályokról, azok költségkihatásairól külön utasítás szól.

VI.

Záró rendelkezések

16. §

(1) Jelen utasítás a kihirdetése napján lép hatályba, azonban szabályait 1993. március 1-jétől a folyamatban levő ügyekben alkalmazni kell.

(2) Az utasítás hatályba lépésével a honvédelmi miniszter 016/1980. (HK 013.) HM utasítása az MN tagjainak külföldi kiküldetésével, illetve tartózkodásával kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint a 034/1980. MN VKF intézkedés a külföldi szolgálati utazások és fogadások (meghívások) tervezésének, szervezésének és végrehajtásának szabályozására hatályát veszti.


Dr. Für Lajos s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére