• Tartalom

54/1993. (HK 18.) HM utasítás

A honvédelmi miniszter 54/1993. (HK 18.) utasítása

a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről

1993.08.25.
A honvédelemről szóló 1976. évi I. törvény 11. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki.
Általános rendelkezések

l. §
(1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium és háttérintézményei (a továbbiakban: HM), valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hivatásos és továbbszolgáló állományú katonái, köztisztviselői, továbbá közalkalmazottai külön rendelkezés1 alapján engedélyezett külföldi szolgálati utazásai, továbbá a hazánkba érkező külföldiek fogadásával kapcsolatos protokolláris és vendéglátási kérdésekre terjed ki.
(2) A tartósan külszolgálatot teljesítőkre, a külföldi tanintézetekben tanulmányokat folytatókra – ideértve a rövid időtartamú tanfolyamokat is –, a tudományos továbbképzésben résztvevők tanulmányi útjaira, az ösztöndíjszerzések alapján külföldön tartózkodókra, a hadtörténeti kutatókra, valamint a nemzetközi kötelezettségek alapján külföldön feladatokat teljesítőkre külön rendelkezések vonatkoznak.
(3) A HM Kabinet tagjai számára a protokolláris és vendéglátási teendőket a HM protokollfőnöke, az MH katonai felső vezetés részére az MH Nemzetközi Katonai Kapcsolatok Igazgatósága (a továbbiakban: MH NKKI) koordinálja.
(1) Ezen utasítás alapján a mellékletekben meghatározott jogosultságok és járandóságok a következő személyi kategóriák szerint vehetők igénybe:
I. kategória
honvédelmi miniszter.
II. kategória
a) politikai államtitkár, közigazgatási államtitkár, Magyar Honvédség parancsnoka,
b) helyettes államtitkárok, Honvéd Vezérkar főnöke,
c) HVKF Katonai Felderítő Hivatal vezetője, MH Katonai Biztonsági Hivatal vezetője,
d) HM kabinettitkára.
III. kategória
a) MH légvédelmi és repülő-főszemlélője, MH anyagi-technikai főcsoportfőnöke, MH szárazföldi és kiképzési főszemlélője, Honvéd Vezérkar főnökének helyettesei,
b) a Szárazföldi Csapatok parancsnoka és a Légvédelmi Csapatok parancsnoka,
c) HM főosztályvezetők és a velük azonos besorolású vezetők.
IV. kategória
A 23–27. beosztási kategóriájú személyek (HM főosztályvezető-helyettesek, önálló osztályvezetők, a HM háttérintézmények vezetői, HM hivatalvezető, MH csoportfőnökei és szolgálati ágainak főnökei, a katonai magasabb egységek parancsnokai, a katonai felsőoktatási intézmények parancsnokai stb.).
V. kategória
az I–IV. kategóriába nem tarozó beosztású személyek.
(2) Az utasítás mellékleteiben meghatározottaktól való indokolt eltérést
a) a II. kategóriában a honvédelmi miniszter,
b) a III–IV. kategóriában a HM állományába tartozók esetében a közigazgatási államtitkár, míg c) a Magyar Honvédség állományában lévő személyek tekintetében a Honvéd Vezérkar főnöke engedélyezi.
A nemzetközi katonai együttműködés keretében kötött kétoldalú katonai megállapodásokban foglalt előírásokat kell alkalmazni, ha azok eltérnek a jelen utasításban meghatározottaktól.
Szolgálati utazásokkal kapcsolatos jogosultságok
(1) Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítők devizaellátmányáról külön2 szabályok rendelkeznek.
(2) A kiutazások alkalmával a 2. § (1) bekezdés szerinti I–II. kategóriában szereplő személyek jogosultak a belföldi repülőtér kormányváróját vagy VIP-váróját igénybe venni.
(3) Ha a külföldre utazáshoz a 2. § (1) bekezdésben jelölt személyek katonai repülőgépet vesznek igénybe, úgy a repülőgépen az MH NKKl az utazás alatt – annak idejétől, időtartamától, a delegáció vezetőjének beosztásától függően – repülőellátást biztosít.
(4) A 2. § (1) bekezdés szerinti III. kategóriában felsorolt személyek a HM nemzetközi kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkár, illetve a VKF első helyettese külön engedélyével külföldre utazásaik alkalmával, szükség esetén a repülőtéri VIP-várót igénybe vehetik.
(5) A külföldre utazó személy az utasítás 1. számú mellékletében meghatározottak szerint jogosult személyi, illetőleg szimbolikus ajándék külföldre vitelére a fogadó partner megajándékozása céljából.
Az utasítás 2. § (1) bekezdése szerinti III–IV. kategóriába tartozó személyek nem jogosultak külföldi tartózkodásuk során viszontrendezvényt tartani.
A külföldre utazók kötelesek betartani a fogadó ország törvényeit, továbbá tiszteletben kell tartani erkölcsi, vallási, világnézeti felfogásukat és szokásaikat.
Külföldi küldöttségek fogadása
(1) Az engedélyezett külföldi küldöttség fogadását (a továbbiakban: fogadás) úgy kell szervezni, hogy – különösen indokolt esetek kivételével – munkaszüneti, pihenő-, illetve ünnepnapokat ne vegyen igénybe.
(2) A külföldi delegációk magyarországi látogatása során tiszteletben kell tartani a küldő ország szokásait, vallási és világnézeti felfogását.
Az utasítás 4. §-a alapján a kormányváró, illetőleg a VIP-váró igénybevételére jogosultak meghívására érkező azonos szintű külföldi delegációk részére a kormányváró, illetőleg a VIP-váró igénybevételét biztosítani kell.
(1) A külföldi vendég, illetve delegáció ellátási szintjét a vendég, illetve a delegáció vezetőjének besorolása határozza meg.
(2) A külföldi delegációkat – szintjüknek megfelelően a 2. számú mellékletben meghatározottak szerint – lehetőleg az MH szállodáiban (budapesti tartózkodás esetén az MH NKKI kezelésében lévő HADIK Hotelben) kell elhelyezni.
(3) Az (1) bekezdés alól a 3. §-ban említett kétoldalú katonai megállapodás eltérő rendelkezése, a szálloda telítettsége vagy a külföldi delegáció tagjai kérése alapján lehet eltérni, azonban ez utóbbi esetben az általa igénybe vett szállás költségét a külföldi fél viseli.
(4) A fogadó fél fizeti a külföldi delegáció szállásköltségét a (3) bekezdés szerinti esetben is, ha azt a fogadást engedélyező indokolt javaslata alapján a HM meghívására érkező delegáció esetében a honvédelmi miniszter, az MH meghívására érkező delegáció esetében a Honvéd Vezérkar főnöke engedélyezi.
(1) A külföldi delegáció tagjai részére napi háromszori étkezést kell biztosítani az utasítás 3. számú mellékletében megjelöltek szerint, kivéve, ha a viszonosság figyelembevételével az étkeztetésük nem indokolt.
(2) A külföldi delegáció tagjai – kivéve a 2. § (1) bekezdésében az I–II. kategóriában felsoroltakkal azonos szintű személyek – részére elsősorban az MH intézményeiben kell biztosítani a napi étkezéseket.
(3) A külföldi delegáció részére egy alkalommal – elsősorban az MH intézményeiben – díszétkezést kell biztosítani, amelyen a magyar tárgyaló delegáció is részt vesz. A díszétkezés normáit az utasítás 4. számú melléklete tartalmazza.
(4) A külföldi delegáció étkezésein – a díszétkezés kivételével – a delegáció állandó kísérője, a tolmács, valamint indokolt esetekben a főétkezéseken a fogadó magyar fél vezetője vagy általa kijelölt személy vehet részt.
(5) A külföldi delegáció programjának lebonyolításához szükséges személyzet (protokolltiszt, állandó kísérő, tolmács, gépkocsivezető) szükséges létszámát és ellátását a fogadási tervben kell szerepeltetni. A jóváhagyottól való indokolt eltérést a fogadás engedélyezője hagyja jóvá.
(6) A külföldi delegáció tagjainak az 5. számú mellékletben megjelöltek szerint lehet kulturális és büféköltséget megállapítani. A jóváhagyottól való indokolt eltérést a fogadás engedélyezője hagyja jóvá.
(7) A külföldi delegáció tagjainak az 1. számú mellékletben meghatározott mértékben adható szimbolikus, illetve személyi ajándék.
(1) A külföldi delegáció tagjai szállítására az MH NKKI-nál rendelkezésre álló személygépkocsijait és mikrobuszait kell elsősorban igénybe venni.
(2) Az I. kategóriába tartozó külföldi vendég részére Mercedes típusú személygépkocsit kell bérelni a Köztársasági Őrezredtől.
(3) Ha a külföldi vendég „biztosított személy”, úgy részére a Köztársasági Őrezredtől térítésmentesen személygépkocsit kell igényelni.
Más állami szerv (pl.: Országgyűlés, Kormány, minisztérium) vendégeként hazánkban tartózkodó hivatalos külföldi delegációk HM-et, illetőleg MH-t érintő látogatásai programját és költségeit, valamint a fogadó szerv kérelmére esetleges elszállásolásuk, étkeztetésük stb. költségeit a HM vonatkozásában a honvédelmi miniszter, az MH tekintetében a Honvéd Vezérkar főnöke engedélyezi.
(1) A honvédelmi miniszter, a HM államtitkárai, az MH parancsnokának és a Honvéd Vezérkar főnökének partnerei által vezetett Magyarországra, hivatalos látogatásra érkező delegációk részére katonai tiszteletadással és zászlófelvonással egybekötött fogadtatást kell biztosítani.
(2) Az (1) bekezdésben jelöltektől eltérő szintű delegáció esetében katonai tiszteletadással és zászlófelvonással egybekötött fogadtatás kizárólag külön döntés szerint biztosítható.
A szimbolikus ajándékozás rendje
(1) Az éves utazási és fogadási terveknek megfelelően az utasítás mellékleteiben meghatározott értékösszegek figyelembevételével a HM Pénzügyi Osztálya és az MH NKKI tervezi az éves szimbolikus ajándékok költségvetési előirányzatát.
(2) Az (1) bekezdés szerinti költségvetési előirányzat fedezetét a HM, illetve az MH parancsnoksága biztosítja.
(3) A terveken felüli utazások és fogadások, valamint az utasítás mellékletében meghatározottaktól engedélyezett eltérések költségeinek finanszírozására a HM, illetőleg az MH parancsnoksága évente tartalékot képez és annak költségfedezetét biztosítja.
A HM protokollfőnök és az MH NKKI a 13. §-ban megjelölt költségvetési keretből elkészíti az éves beszerzési tervet, amelyet a HM politikai államtitkára, illetve az MH tekintetében a vezérkari főnök hagy jóvá.
(1) Az éves utazási, illetőleg fogadási tervben szereplő, továbbá az engedélyezett terven felüli utazásban vagy fogadásban érintett delegáció vezetőinek írásos igényére – az utasításban szabályozott értékhatáron belül – a szükséges szimbolikus ajándékot az MH NKKI átadja, és erről nyilvántartást vezet.
(2) A 2. § (1) bekezdés szerinti I–II. kategóriában a HM állományúak szimbolikus és személyi ajándékát a HM protokollfőnöke vagy megbízottja veszi át.
(3) A HM állományába tartozó személyek részére kiadott ajándéktárgyak listáját az MH NKKI negyedévenként megküldi a HM protokollfőnökének.
(4) A HM követelményéi alapján az MH NKKI évente tervezi és biztosítja a Magyar Köztársaság katonai attaséi, valamint a hazánkba akkreditált katonai attaséi részére szükséges ellátmányt.
(1) Ezen utasítás mellékleteinek szükség szerinti módosítására a HM protokollfőnöke javaslatot tesz.
(2) Ez az utasítás a közzétételét követő 30. napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a nemzetközi együttműködéssel, valamint a néphadsereg központi rendezvényeivel összefüggő egyes protokolláris kérdések és vendéglátási elvek szabályozásáról szóló 94/1980. HM, valamint az ezt módosító 63/1988. (HK 29.) HM utasítások a hatályukat vesztik.
Dr. Für Lajos s. k.,
honvédelmi miniszter

1. számú melléklet az 54/1993. (HK 18.) HM utasításhoz

SZEMÉLYI AJÁNDÉK

Ajándékozó kategória

Ft/fő

I.

6000-ig

II.

4000-ig

III.

2000-ig

IV.

V.

Szimbólikus ajándékként a Magyar Honvédség hagyományainak megfelelő és az európai gyakorlatban elfogadott tárgyak (kard, dísztőr, fegyvernemi jelzéses kristályváza, plakett stb.) adhatók át – a kölcsönösség elve alapján.

2. számú melléklet az 54/1993. (HK 18.) HM utasításhoz

SZÁLLODAI ELHELYEZÉSEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK

Kategória

Szállás

elhelyezés

Minibár

Ft/fő

Telefon/

Telefax

I.

lakosztály

1500

elszámolható

II.

lakosztály

1000

elszámolható

III.

lakosztály3

2 ágyas szoba

IV.

1 ágyas szoba

V.

1 ágyas szoba


3 Lakosztály csak MH objektum esetén vehető igénybe.

3. számú melléklet az 54/1993. (HK 18.) HM utasításhoz

NAPI ELLÁTÁS

Kategória

Napi ellátás Ft/fő

I.

9000-ig

II.

5000-ig

III.

3000-ig

IV.

2500-ig

V.

2000-ig

MH objektumban a „Napi ellátás” egy főre eső összegének 50%-a használható fel.

4. számú melléklet az 54/1993. (HK 18.) HM utasításhoz

DÍSZÉTKEZÉS

Vendég kategória

I.

II.

III.

Vendéglátó

kategória

Ft/fő

Ft/fő

Ft/fő

I.

4500-ig

II.

4500-ig

4000-ig

III.

2500-ig

A programokon közreműködők főétkezésként: 1000 Ft-ig.
Az MH objektumban a „Díszétkezés” egy főre eső összegének 50%-a használható fel.

5. számú melléklet az 54/1993. (HK 18.) HM utasításhoz

KULTURÁLIS ÉS BÜFÉKÖLTSÉG

Kategória

Kulturális költség Ft/fő/alkalom

Büféköltség

Ft/fő/alkalom

I.

800

700

II.

700

500

III.

400

300

1

1 Jelenleg a 26/1993. (HK 9.) HM utasítás a külföldi szolgálati utazások és a külföldi küldöttségek fogadásának tervezése, szervezése és lebonyolítása.

2

2 Jelenleg az ideiglenesen külföldi kiküldetést teljesítők devizaellátmányáról szóló 30/1992. (II. 13.) Korm., valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség ideiglenesen külföldön foglalkoztatott tagjainak devizaellátmányáról szóló 119/1992. (HK 24.) HM utasítás.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére