• Tartalom

63/1993. (HK 21.) HM utasítás

63/1993. (HK 21.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnokságának elhelyezésére szolgáló objektumok őrzésével, védelmével és a rendészeti tevékenység ellátásával kapcsolatos feladatokról

1993.09.24.

A honvédelemről szóló 1976. évi I. törvény 11. § (4) bekezdés h) alpontjában kapott felhatalmazás alapján a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) és a Magyar Honvédség Parancsnoksága (a továbbiakban: MHP) szerveinek elhelyezésére szolgáló objektumok őrzésének, védelmének és a sajátosan jelentkező rendészeti tevékenység megszervezésére és ellátására az alábbi utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. §


Az utasítás hatálya a HM és MHP I., II., III. és IV. objektumok (a továbbiakban: I–IV. objektum) őrzésével, védelmével és a rendészeti feladatokkal kapcsolatos tevékenységre, továbbá az I–IV. objektumokban elhelyezett szervekre és azok állományára, valamint a HM és a hadműveleti, valamint egyéb szolgálatokra teljed ki.

2. §

(1) Az objektumok őrzése, védelme és a rendészeti feladatok ellátása érdekében az I. objektumban a HVK hadműveleti főcsoportfőnök (VKF h.), a II. objektumban az MH anyagi-technikai főcsoportfőnök (MHPK h.), a III. objektumban az MH építési és elhelyezési főnök, a IV. objektumban az MH légvédelmi és repülő főszemlélő (MHPK h.) szolgálati alárendeltségében (a továbbiakban: illetékes szolgálati elöljáró) objektumparancsnokság működik.

(2) A II–III–IV objektumparancsnokságok szakirányítását – az objektumok általános rendjének összehangolását – az I. objektumparancsnok, mint vezető objektumparancsnok végzi. Tevékenységi körében együttműködik a HM Minisztériumi Hivatal vezetőjével, a Budapesti Helyőrség parancsnokával, az MHP ellátó igazgatóval, a 32. Budapest Őrezred és az Irinyi János Szállítóezred parancsnokával, az MH Katonai Biztonsági Hivatal 1. Katonai Biztonsági Főnökséggel.

Az objektumparancsnokság feladata és hatásköre

3. §

(1) Az objektumparancsnokok feladatkörébe tartozik:

– az objektum beléptetési rendjének a hatályos intézkedésekben meghatározottak szerinti kialakítása, azok betartásának folyamatos ellenőrzése;

– az objektum biztonságos őrzés-védelmének, rendészeti biztosításának megszervezése, a végrehajtás ellenőrzése, az őrzés-védelem technikai fejlesztése, az erre biztosított költségkeret tervezése, és felhasználásának ellenőrzése;

– az objektumban megtartásra kerülő központi rendezvények és a 14. § (2) bekezdésében meghatározott külföldi vendégek biztosításának megszervezésre;

– az objektumban ezen utasításban meghatározott rend fenntartása;

– a rendész-, az őr- és a gépjármű diszpécserszolgálatok ellenőrzése;

– az objektumban és az objektum területi határához tartozó parkolókban a gépjárművek behajtási és várakozási szabályainak betartatása;

– az objektumban a tűzvédelmi előírások követelményei betartásának ellenőrzése;

– a környezetvédelem követelményeinek érvényesítése, az erre biztosított költségkeret tervezése, felhasználásának ellenőrzése;

– kapcsolattartás a kerületi önkormányzattal, a rendőrkapitánysággal és a tűzoltósággal;

– bomba- és terror-veszélyeztetettség esetére foganatosítandó rendszabályok és a tevékenység rendjének kialakítása, betartása.

(2) Az objektumparancsnokok (helyetteseik), az objektumok szolgálati személyei. A rendészeti feladatok koordinálása és egységes végrehajtásának biztosítása érdekében a 32. Budapest Őrezred Rendészeti Osztálya a vezető objektumparancsnok, a rendészeti szolgálatok pedig az objektumparancsnokok szakmai alárendeltségébe tartoznak.

Az objektumok védelme

4. §

(1) Az objektumok védelmét a biztosító rendészszolgálatok, a fegyveres őrség (a továbbiakban: szolgálatok) és védelmi szakaszok, az illetékes szolgálati elöljáró által jóváhagyott, a 32. Budapest Őrezred parancsnoka által készített, az objektumparancsnokkal egyeztetett VÉDELMI TERV alapján hajtják végre.

(2) A szolgálatokat a 32. Budapest Őrezred Rendészeti Osztály felkészített állományából kell vezényelni. A felkészítéséit, a szolgálat ellátásáért és ellenőrzéséért – közvetlenül – a 32. Budapest Őrezred parancsnoka felelős.

(3) A szolgálatok rendeltetése, feladata:

– az objektumok megbízható őrzése és védelme;

– a be- és kilépés, bent tartózkodás szabályainak betartása;

– az anyagok be- és kiszállításának ellenőrzése;

– a gépjárművek be- és kihajtási, várakozási rendjének fenntartása;

– az objektumok területi határain belül az előírt rend fenntartásának ellenőrzése.

(4) A rendészeti szolgálatok feladatait az objektumok sajátosságának megfelelően, szolgálati utasításban kell rögzíteni, külön szabályozva a napközben szolgálatot ellátó biztosító rendész- járőr, illetve a munkaidőn túl és munkaszüneti napon felállított fegyveres őrök feladatait.

(5) A védelmi szakaszt – az objektumot ért támadás vagy annak veszélye esetén – az adott objektum vezető hadműveleti ügyeletese rendelhet ki.

Az objektumokba történő be- és kilépések szabályai

5. §

(1) Az objektumokba a belépés a kijelölt személyi bejárókon érvényes belépési engedéllyel a biztonsági ellenőrzést követően történik.

(2) Az objektumokba belépni csak:

– állandó belépési engedély;

– ideiglenes belépési engedély, vagy

– egyszeri belépési engedély birtokában lehet.

Hivatalos külföldi delegációk tagjai kísérőik vezetésével léphetnek be az objektumokba.

(3) Állandó belépésre jogosítanak a HVK Hdm. Csf.-ség által kiadott 1/z, 1-es; 2/z, 2-es; 3/z, 3-as és 4-es jelszámos belépési engedélyek, továbbá munkanapokon – munkaidőben – az országgyűlési képviselői igazolvány.

(4) Ideiglenes belépési engedélyek:

– a nyílt parancs;

– a katonai futárigazolvány; a futárigazoló lap (a továbbiakban: futárigazolvány);

– a katonai ügyészi igazolvány;

– az Orfeusz-Platina szervizelésre jogosult személyek részére a HVK hdm. csf. által aláírt igazolvány;

– „SZ” típusú – a HVK hdm. csf. által aláírt – engedély;

– „NY”-típusú, a HVK hadműveleti főcsoport-főnök által jóváhagyott NÉVJEGYZÉK-ben szereplő személyek részére kiadott – a HM–MHP I–IV. objektumba, a tárgyévre érvényes – belépő;

– a névjegyzék.

(5) A névjegyzéket az objektumokba történő belépés idejének és céljának pontos megjelölésével, a belépésre jogosult személyek név szerinti felsorolásával, a szolgálati (személyi) igazolvány, útlevél számának feltüntetésével, osztály-vezető vagy annál magasabb beosztású személy aláírásával kell ellátni. Nem a HM vagy az MH, illetve a rendőrség és a BM határőrség állományába tartozók esetében névjegyzéket a beléptetést megelőzően 2 munkanappal a területileg illetékes Katonai Biztonsági Hivatal vezetőjével biztonsági szempontból véleményeztetni kell. A névjegyzéket az összeállító ezt követően juttassa el az objektumparancsnokságra.

(6) Egyszeri belépési engedélyek:

– a belépőlap;

– az egyszeri belépési engedély;

– a riportkészítési engedély.

6. §

(1) Az objektumokba történő belépéskor és onnan való távozáskor a belépési engedélyt felszólítás nélkül fel kell mutatni a rendész szolgálatnak.

(2) A belépőlappal, az „SZ” típusú igazolvánnyal és a riportkészítési engedéllyel bebocsátott személyek az objektum területén csak a fogadó szerv állományába tartozó, tiszt, zászlós, tiszthelyettes, HM köztisztviselő vagy MH közalkalmazott kíséretében közlekedhetnek.

7. §

(1) Belépőlappal és „SZ” típusú igazolvánnyal történő belépés szabályai:

a) Belépőlappal csak magyar állampolgárságú személyek léphetnek be, osztályvezető, vagy annál magasabb szintű elöljáró tudtával.

b) A belépőlappal és „SZ” típusú igazolvánnyal bebocsátott személyeket a rendészeti szolgálat „Szolgálati használatra” kezelési jelzésű nyilvántartási füzetben a fegyveres erőkhöz, vagy a rendőrséghez tartozók kivételével – a következők szerint tartsa nyilván:

– a belépő személy neve, személyi igazolvány száma;

– a fogadó szervezeti egység (főo., csf.-ség) megnevezése;

– a kísérő neve, rendfokozata – belépéskor,

– a belépés időpontja;

– a kísérő neve, rendfokozata – távozáskor;

– a távozás időpontja.

(2) A betelt „Nyilvántartó füzet”-et 2 évig meg kell őrizni, ezt követően az ügyviteli előírások szerint meg kell semmisíteni.

(3) Az objektumba belépő személyek csak a munkaköri leírásban meghatározott feladataik végzéséhez szükséges személyi tulajdonukat képező tárgyakat, eszközöket (pl.: rajzeszköz, számoló-, számítógép stb.) hozhatnak be osztályvezető, vagy annál magasabb szintű elöljáró tudtával. Az így behozott személyi tulajdont képező tárgyakért a munkáltató – szándékos károkozás kivételével – sem erkölcsi, sem anyagi felelősséggel nem tartozik.

A munkavégzéshez nem szükséges személyi tulajdonú eszközök, tárgyak nem hozhatók be az objektumba.

Az objektumokba belépő személyek biztonsági ellenőrzésének rendje

8. §

(1) Az objektumokba belépő személyek biztonsági ellenőrzését a személyiségi jogok és a helyi sajátosságok (lehetőségek) figyelembevételével úgy kell megvalósítani, hogy biztosított legyen a nemkívánatos események (bomba- és terrorveszélyeztetettség stb.) megelőzése.

(2) Az objektumokba szolgálati vagy önvédelmi lőfegyverrel csak a HM és az MH, a rendőrség, a nyomozó szervek (ügyészek) és a BM határőrség tagjai léphetnek be a fegyver viselésére jogosító igazolvány (fegyvertartási engedély, Nyílt parancs, futárigazolvány) birtokában.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott körbe nem tartozó személyt fel kell szólítani, hogy a nála levő lőfegyvert, vagy fegyvernek minősülő szúró-, vágóeszközt a rendészeti szolgálatnak nyugta ellenében adja át. Amennyiben a választ, vagy az átadást megtagadja, nem bocsátható be az objektumba.

Az objektumokban való tartózkodás szabályai

9. §

(1) Az objektumokban munkanapokon 06.00-tól 18.00-ig (munkaszünetet megelőző napon 17.00-ig) lehet bent tartózkodni. Az ettől eltérő időszakban való bent tartózkodás rendjét az objektumparancsnokok az illetékes szolgálati elöljárók jóváhagyásával szabályozzák. A munkaidőn túli bent tartózkodást a rendészeti szolgálat folyamatosan ellenőrizze.

(2) Sorállományú katonák – munkaidőn túl – csak a munkahelyi parancsnok (ügyeleti szolgálat) felügyeletével tartózkodhatnak az objektumokban munkavégzés (takarítás, étkezés biztosítása, egyéb teendők végzése) céljából.

A gépjárművek objektumokba történő behajtásának és várakozásának rendje

10. §

(1) A gépjárművek objektumokba történő behajtásának és várakozásának rendjét az objektumparancsnokok a sajátosságoknak megfelelően szabályozzák.

(2) A I–IV. objektumok kijelölt várakozó helyeire behajthatnak a honvédségi tulajdonra utaló (H) rendszámtáblával ellátott személygépkocsik.

(3) A polgári rendszámtáblával ellátott szolgálati személygépkocsik a vezető objektumparancsnokság által kiadott általános hatályú – különböző színű, „A” jelű – engedéllyel hajthatnak be az objektumok kijelölt várakozó helyeire.

(4) A (2-3) bekezdésben meghatározott személygépkocsikon kívül behajthatnak az objektumba a futárszolgálat gépkocsijai, az érvényes futárigazolvány felmutatása mellett.

A belépési és várakozási engedélyek igénylésének és kiadásának rendje

11. §

(1) Az objektumokba érvényes jelszámos állandó belépési engedélyek igénylése a hatályos intézkedésben meghatározottak szerint történik.

(2) Várakozási engedélyeket a 10. § (2)–(3) bekezdésben meghatározott gépjárművek részére a Vezető Objektumparancsnokság, magángépjárművek részére az objektumparancsnokok adják ki.

Az anyagszállítás rendje

12. §

(1) Az objektumokból a honvédség tulajdonát képező tárgyat kivinni csak kapujeggyel lehet. A kapujegyet:

– az állományilletékes osztályvezető, vagy magasabb beosztású elöljáró;

– az objektumparancsnok (helyettese);

– ellátó osztályvezető (helyettese) írhatja alá.

Ezek alól kivételek az olyan esetek, amikor az anyagok, fegyverek, lőszerek kiszállítása kiképzési, vagy szolgálati célból történik.

(2) A központi ellátás körébe utalt anyagok ki- és beszállítása csak a hivatalos okmányok alapján történhet.

Gépjárművel való anyagszállítást a rendészeti szolgálat menetlevél, szállítólevél, utalvány vagy kapujegy alapján ellenőrzi.

Az aláírások jogosultságának ellenőrzése céljából a rendészeti szolgálat rendelkezzen aláírásmintákkal.

(3) Az objektumokban történő vásárlás esetén a kiszállítás számla vagy fizetési jegyzék, illetve pénzügyi beszolgáltatási jegy alapján történhet.

(4) Az objektumok udvarába a HM-hez és az MHP-hoz érkező gépjárművek szabályos be- és kihajtásáért a kapunál felállított rendészeti szolgálat felelős. A rendészeti szolgálat jogosult a gépjármű okmányainak, a szállított személyek belépési engedélyének, valamint a gépjármű csomagterének megvizsgálására. Rendellenesség észlelése esetén köteles azt a rendészeti szolgálat parancsnokának jelenteni. A szolgálatparancsnok a továbbiakban a Szolgálati Utasításban meghatározottak szerint jár el.

(5) A rendészszolgálat az objektumokba belépő, vagy onnan távozó személyektől tájékozódjon a náluk lévő csomag tartalmáról, illetve azt a futárküldemények kivételével esetenként ellenőrizze.

A futár- és postai küldemények átvételének rendje

13. §

(1) Munkanapokon 07.00–16.00-ig érkező postai és futárküldemények átvételére – kivéve a különfutárral érkező küldeményeket – csak az MH FHK Futár és Posta Központ részlegei jogosultak.

(2) A postabontó részleg a HM és az MHP szervek vezetői (főosztályvezető, csoportfőnök és az ennél magasabb szintű vezetők) részére érkező postai küldeményeket biztonságtechnikai szempontból ellenőrizze. Amennyiben egy adott küldeménynél bármilyen rendellenességet tapasztal, vagy vél felfedezni, értesítse a Katonai Biztonsági Hivatal illetékes tisztjét.

a) Munkanapokon 08.00–16.00-ig különfutárral érkező küldemények átvételére a címzett szerv ügyviteli részlege jogosult.

b) Munkaszüneti napokon, vagy munkaidőn kívül érkező futárküldemények átvételére a címzett szervnek megfelelően a HM Ü., illetve az objektum vezető HDM Ü. jogosult. Ebben az időszakban érkező futárküldeményekről a rendészeti szolgálat értesítse az érintett ügyeleti szolgálatot.

c) A sajtótermékek átvételének rendjét az objektumparancsnokok a helyi sajátosságoknak megfelelően határozzák meg.

(3) Az objektumok rendészeti szolgálatához – a hivatalos sajtótermékek (előfizetett napi- és hetilapok) kivételével – anyagokat, csomagokat, postai küldeményeket átadni vagy rövid ideig való megőrzésre leadni nem lehet!

Hivatalos rendezvények megtartásának rendje

14. §

(1) A rendezvények idejére – azok jellegétől függően – ha az indokolt, intézkedni kell az objektum területén a személyi mozgás és a gépjárművek forgalmi rendjének ideiglenes módosítására. Minden biztosítást igénylő rendezvényről a HM protokollfőnök, MH Nemzetközi Katonai Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója, illetve a rendezvényért felelős szervezeti egység vezetője az adott objektum parancsnokát legalább két nappal előbb tájékoztassa.

(2) A Magyar Köztársaság nemzeti lobogóját csak állami és nemzeti ünnepek, illetve a honvédelmi miniszter, a HM államtitkárok, az MH parancsnoka és a Honvéd Vezérkar főnöke által fogadott, a felsoroltaknak megfelelő beosztású külföldi vendég hivatalos látogatásakor – az adott külföldi ország zászlójával együtt – kell felvonni.

Gazdasági kiszolgálás és ellátás rendje

15. §

(1) Az objektumparancsnokok a pénzszállítmányok felvételezése és biztonságos szállítása érdekében – a pénzszállítás előtt két munkanappal leadott igény alapján – a rendészeti részlegek állományából biztosítsanak fegyveres kísérőket. A rendészeti részlegvezetők minden esetben gondoskodjanak a fegyveres kísérők szakszerű felkészítéséről.

(2) Az objektumokban működő szolgáltató egységek (üzlet, könyvesbolt, segélyhely, fodrászat stb.), illetve a javító- és karbantartó részlegek tevékenységüket az MHP ellátó igazgató által meghatározott követelmények szerint végezzék.

(3) A HM és az MH nyugállományú tagjai és közvetlen hozzátartozóinak az orvosi rendelőkbe történő beléptetését az MHP ellátó igazgató által aláírt névjegyzék alapján kell biztosítani.

(4) Az objektumokból az ebéd elvitelét az objektumparancsnokok és az MHP ellátó igazgató szabályozza.

Ellenőrzések rendje

16. §

(1) Az objektumokban folyó karbantartási és felújítási munkákat, az ott dolgozó személyeket, valamint az építési területek rendjét rendszeresen ellenőrizni kell.

Az ellenőrzés terjedjen ki:

– az irodák, folyosók, épületek, raktárak fokozott védelmére és megóvására;

– az objektumokban tárolt fegyverek és lőszerek (fegyverszobák) előírás szerinti lezárására;

– a titokvédelmi, tűzrendészed, valamint a balesetvédelmi szabályok betartására.

(2) Az ellenőrzések tervezéséért, végrehajtásáért az objektumparancsnok és az objektum ellátó osztály vezetője egyetemlegesen felelősek.

Záró rendelkezések

17. §

(1) Az objektumok területén a fényképezést, film- és videó, valamint hangfelvétel készítését a Honvédelmi Minisztériumot érintően főosztályvezető vagy annál magasabb beosztású személy, az MH Parancsnokságot érintően csoportfőnök vagy annál magasabb beosztású személy, illetve az objektumparancsnok engedélyezheti.

(2) Az objektumok távközlési (postai) berendezéseinek gazdaságos és szelektív igénybevételét a HVK híradó és informatikai csoportfőnök szabályozza.

18. §

(1) Az utasítás a közzétételt követő nyolcadik napon lép hatályba, egyidejűleg a helyőrségi katonai rendészeti, a kommendáns és az őrzés-védelmi feladatok irányításának, ellátásának és végrehajtásának rendjéről szóló 151/1991. HVKF intézkedés 7. pont első bekezdése, az objektum működési rendjéről szóló HM és az MHP–I. objektum parancsnokának 01/1990. sz. intézkedése; az MHP–II. objektumparancsnok 0248/1992. sz. intézkedése, az MHP–III. objektumparancsnok 18/1992. sz. intézkedése; MHP–IV. objektumparancsnok 070/1990. sz. intézkedése a HM és az MHP–I. objektum működési rendjének átmeneti szabályozásáról szóló 0214/1993. HVK hdm.fcsf. intézkedés hatályát veszti, a helyőrségi katonai rendészeti, a kommendáns és az őrzés-védelmi feladatok irányításának, ellátásának és végrehajtásának rendjéről szóló 151/1991. HVKF intézkedés 7. pont ötödik bekezdéséből ,,a HM és MHP objektumai és” részt törölni kell.

(2) Az I–IV. objektum biztosító rendész szolgálatának öltözetét a Katonai Rendészeti Utasításban (Ált. 58.) meghatározottaktól eltérően a Honvéd Vezérkar főnöke – az objektumparancsnok kezdeményezésére, az illetékes szolgálati elöljáró javaslatára – szabályozhatja.

(3) Az utasításban meghatározottak végrehajtási szabályait az objektumparancsnokok a sajátosságoknak megfelelően állapítsák meg.

(4) Az utasítást a személyi állománnyal a rájuk vonatkozó mértékben ismertetni kell.


Dr. Für Lajos s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére