• Tartalom

82/1993. (HK 26/1.) HM utasítás

82/1993. (HK 26/1.) HM utasítás

a hivatásos tisztek, tiszthelyettesek, valamint a köztisztviselők és közalkalmazottak nyugállományba helyezésük alkalmából történő elismeréséről*

1993.11.25.
A hivatásos tábornokok, tisztek, zászlósok, tiszthelyettesek (a továbbiakban: hivatásos állományúak), valamint a köztisztviselők és köz- alkalmazottak nyugállományba helyezésük alkalmából, hosszú honvédségi szolgálati, köztisztviselői, közalkalmazotti életpályájuk elismerése érdekében a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium és háttérintézményei, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei nyugállományba kerülő hivatásos állományára, illetőleg köztisztviselőire és közalkalmazottaira terjed ki.

(2) Az utasítás rendelkezéseit a rokkantsági nyugállományba helyezett továbbszolgáló tisztesekre, tiszthelyettesekre, zászlósokra és tisztekre is megfelelően alkalmazni kell.

2. § (1) Az 1. §-ban felsoroltak közül – a 3. §-ban ismertetettek kivételével – nyugállományba helyezésük alkalmából, az állományilletékes parancsnok (munkáltatói jogkör gyakorlója) kéthavi alapilletménynek, köztisztviselő és közalkalmazott esetén a fizetési fokozat szerinti illetménynek megfelelő összegű elismerésben részesíti azokat:

a) akik a felső korhatár (nyugdíjkorhatár) elérésekor, vagy azt követően kerülnek szolgálati (öregségi) nyugállományba,

b) akiket az a) pont szerinti korhatár elérése előtt átszervezés miatt nyugdíjaznak,

c) akiknek a nyugdíjazására rokkantság, vagy egészségügyi alkalmatlanság miatt kerül sor, és – a c) pont alá tartozók kivételével – legalább 10 éves, a honvédségnél eltöltött szolgálati, köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkeznek.

3. § (1) Nem adható a 2. § szerinti elismerés azoknak,

a) akik a vonatkozó törvényi szabályozás szerinti felső korhatár (nyugdíjkorhatár) betöltése előtt saját kérelmükre kerültek nyugdíjazásra (korengedményes nyugdíj);

b) akik a felső korhatárt elérték, de fegyelmi vagy büntetőeljárás következtében szűnt meg a szolgálati, köztisztviselői, közalkalmazotti viszonyuk.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjának kizáró rendelkezései nem vonatkoznak azokra, akiket átszervezés, rokkantság, vagy egészségügyi alkalmatlanság miatt nyugdíjaznak [2. § b) és c) pont].

4. § Egyéni mérlegelés alapján kivételesen az állományilletékes parancsnok (munkáltatói jogkör gyakorlója) megtagadhatja az elismerés kifizetését, ha a nyugállományba helyezett szolgálatával, munkavégzésével, magatartásával többször ismétlődően, vagy huzamos ideig a fegyelmi felelősség szintjét el nem érő olyan kifogás merült fel, amely miatt a juttatás kifizetésére érdemtelen.

5. § (1) A 2. § (1) bekezdése szerinti elismerés a nyugdíjalapba történő beszámítás szempontjául a parancsnoki jutalommal esik egy tekintet alá.

(2) A jutalmat á nyugdíjazáskor kell kifizetni.

6. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezései – különös méltánylást érdemlő esetekben – az 1993. január 1-je és az utasítás hatályba lépése közötti időben nyugállományba vonultakra is alkalmazhatóak.

Dr. Für Lajos s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 37/2005. (HK. 9.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2005. május 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére