• Tartalom

17/1994. (HK 9.) HM utasítás

17/1994. (HK 9.) HM utasítás

a honvédségi közalkalmazottak ruházati költségtérítéséről*

1994.05.25.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) 79. §-ának (1) bekezdését is figyelembe véve, a honvédségi közalkalmazottak ruházati költségtérítésére - a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetével egyeztetve - a következők szerint intézkedem:

1. § Az utasítás hatálya - az egyenruha juttatásra jogosultak kivételével - a honvédségi közalkalmazottakra (a továbbiakban: közalkalmazott) terjed ki.

2. § (1) A közalkalmazottak - az egyes meghatározott munkahelyeken elrendelt munkaruha (formaruha), illetőleg a kulturált munkahelyi megjelenéshez szükséges felsőruházati cikkek és lábbeli megvásárlásához (pótlásához) - évente ruházati költségtérítésre (a továbbiakban: költségtérítés) jogosultak.

(2) A ruházati cikkeket, illetőleg lábbelit a katonai szervezet által folyósított előleg terhére a közalkalmazottak szerzik be. A vásárlás megtörténtét számlával kell igazolni.

(3) A költségtérítés összegét külön rendelkezés tartalmazza.

3. § (1) Teljes összegű költségtérítésre azok a közalkalmazottak jogosultak, akiknek a közalkalmazotti jogviszonya az adott évben végig fennáll.

(2) Azoknak a közalkalmazottaknak, akiknek a közalkalmazotti jogviszonya év közben kezdődik, vagy szűnik meg, illetőleg akik egy hónapnál hosszabb időt töltenek fizetés nélküli szabadságon, vagy sorkatonai szolgálatban, a költségtérítés a következők szerint időarányos összegben jár:

a) Az év közben közalkalmazotti jogviszonyt létesítők részére munkába lépéskor az év hátralevő hónapjaira kell költségtérítést folyósítani. Ha az újonnan belépők időarányos költségtérítése az előírt munkaruha vagy formaruha beszerzésére nem elegendő, a hiányzó összeget a következő évi költségtérítés terhére kell előlegezni.

b) A gyermekgondozás (Gyes, Gyed), valamint beteg gyermek és egyéb közeli hozzátartozó otthoni ápolása miatt fizetés nélküli szabadság, illetőleg a sorkatonai szolgálat letöltése után munkába lépőknek, ha a munkába lépésük az adott év első félévére esik, teljes összegű, ha a másodikra, 50%-os költségtérítés jár.

c) A munkaviszony megszűnésekor, ha az - a nyugdíjazás esetét kivéve - a közalkalmazott kérésére, illetőleg neki felróható okból történt, a közalkalmazott a költségtérítésnek az év hátralevő részére eső hányadát köteles készpénzben visszatéríteni. Egyéb esetekben visszatérítésnek helye nincs. Ugyancsak nem kell visszatéríteni a költségtérítést azoknak, akiknek a b) pont szerinti okok miatti fizetés nélküli szabadsága, illetőleg a sorkatonai szolgálata év közben kezdődik.

d) Azok a közalkalmazottak, akik nem a b) pontban felsorolt okok miatt vesznek igénybe fizetés nélküli szabadságot, annak kezdetekor nem kötelesek a költségtérítés szabadságra eső részét visszafizetni, ezzel az összeggel azonban a fizetés nélküli szabadság eltelte után járó költségtérítést csökkenteni kell.

c) Az év teljes időtartamában fizetés nélküli szabadságon levők költségtérítésre nem jogosultak.

f) A nem teljes évre járó költségtérítés összegének megállapításánál a megkezdett hónap teljes hónapnak számít.

4. § Az időszaki és részfoglalkozású közalkalmazottak foglalkoztatási idejükkel arányosan jogosultak költségtérítésre.

5. § Ahol a munkavégzés a ruházat nagyfokú szennyeződésével, illetőleg elhasználódásával jár, s ezért a Kjt. 79. § (1) bekezdésére figyelemmel az ott dolgozók munkaruha juttatásra jogosultak, valamint azokat a munkahelyeket, ahol formaruhát kell viselni, a katonai szervezet kollektív szerződése tartalmazza, kollektív szerződés hiányában pedig a parancsnok határozza meg. Ugyancsak a kollektív szerződés határozza meg az egyes munkakörökhöz tartozó munka- és formaruha fajtákat, kihordási idejüket, valamint azokat az öltözködési követelményeket is, amelyeket - a kulturált megjelenés érdekében - a közalkalmazottaknak be kell tartaniuk.

6. § A ruházati költségtérítés utáni személyi jövedelemadót az MH Közgazdasági és Pénzügyi Főnökség központilag fizeti meg.

7. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, a ruházati költségtérítés összegét azonban a teljes évre kell megállapítani azzal, hogy a költségtérítés csak azok részére fizethető, akiknek a közalkalmazotti jogviszonya a hatályba lépés napján fennáll.

(2) A végrehajtással kapcsolatos részletkérdések rendezéséről az MH anyagi-technikai főcsoportfőnöke saját hatáskörében intézkedjen.

(3) A ruházati költségtérítés összegét első ízben ezen utasítás hatályba lépését követő 10 napon belül, ezt követően minden év március 31-ig kell a jogosultak részére folyósítani.

(4) Az utasítás hatályba lépésével egyidőben a 24/1993. (HK 10.) MH parancsnoki intézkedés hatályát veszti.

Dr. Für Lajos s.k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 18/2015. (V. 11.) HM utasítás 14. §-a módosította. Az utasítást a 74/2015. (XII. 23.) HM utasítás 13. §-a hatályon kívül helyezte 2016. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére