• Tartalom

2/1994. (VII. 8.) KüM rendelet

2/1994. (VII. 8.) KüM rendelet

a meghagyással kapcsolatos követelményekről rendkívüli állapot idején1

1994.07.08.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény végrehajtása tárgyában kiadott 178/1993. (XII. 27.) Korm. rendelet 106. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a szakképzettségük, tapasztalatuk vagy egyéb ok miatt más személyekkel nem pótolható beosztást betöltő tartalékos hadkötelesek meghagyásával kapcsolatos követelményekre az alábbiakat rendelem el:

1. §


A rendelet hatálya kiterjed belföldön a Külügyminisztériumra, külföldön a Külügyminisztérium személyi állományába tartozó tartalékos hadköteles személyekre.

2. §

(1) A meghagyás alapját a szervezet részére — a kijelölő által — meghatározott rendkívüli állapotra vonatkozó feladatai képezik.

(2) A meghagyást beosztáshoz kötötten és névre szólóan kell előkészíteni.

(3) A meghagyás a rendkívüli állapot elrendelésekor lép életbe.

(4) Külföldön a Külügyminisztérium személyi állományába tartozó, külszolgálatot teljesítőkről vezetett listát elkülönítetten kell kezelni a belföldi állományra vonatkozó listától.

3. §

(1) A meghagyás csak a rendkívüli állapot feladatainak ellátásához feltétlenül szükséges hadköteles állományra terjedhet ki. Azoknak a tartalékosoknak a meghagyásba helyezése kezdeményezhető, akik nagy vezetési vagy szakmai tapasztalatot, szakértelmet igénylő — rendkívüli állapot idején is feltétlenül szükséges — beosztásban (munkakörben) dolgoznak, és pótlásuk nem hadköteles dolgozóval nem vagy hosszú idejű átképzéssel oldható meg. Kivételes esetekben olyan személyek is meghagyhatók, akik a szervezet működéséhez személyüket tekintve nélkülözhetetlenek.

(2) A meghagyásra tervezett személyek békeidőszakban katonai szolgálatra behívhatók.

4. §


A meghagyás végrehajtásakor a honvédelem érdekeit úgy kell figyelembe venni, hogy a nemzetközi kapcsolatok fenntartásának személyi követelményei és a nemzetközi szerződéses kötelezettségek sérelmet ne szenvedjenek. A Külügyminisztérium személyi állományába tartozó, külföldön külszolgálatot teljesítő tartalékos hadköteles ideiglenes berendelésére csak akkor kerülhet sor, ha különleges ismereteire, tapasztalatára belföldön van szükség.

5. §


A Külügyminisztérium személyi állományába tartozó, tartalékos hadköteles személyekkel kapcsolatos meghagyási feladatokat a Külügyminisztérium Futár és Biztonsági Főosztálya végzi, a Személyügyi és Oktatási Főosztály közreműködésével.

6. §


Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

1

A rendeletet a 2/2022. (I. 27.) KKM rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 28. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére