• Tartalom

21/1994. (HK 10.) HM utasítás

21/1994. (HK 10.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium köztisztviselőinek közszolgálati jogviszonyával kapcsolatos ügyintézés egyes kérdéseiről1

1994.06.10.

A Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) köztisztviselői közszolgálati jogviszonyával kapcsolatos ügyintézés egyes kérdéseiről a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a HM köztisztviselői, ügykezelői és fizikai alkalmazottai (a továbbiakban együtt: köztisztviselők) közszolgálati jogviszonyával kapcsolatos ügyintézésre terjed ki.

(2) Ezen utasítás rendelkezéseit – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – a HM állami vezetőire vonatkozó ügyintézés során is alkalmazni kell.

2. § A közszolgálati jogviszony létesítésekor, illetve egyes munkakörök betöltésénél – a végzendő feladatok jellegétől függően – előnyben kell részesíteni a katonai felsőfokú végzettséggel és az idegennyelv-tudással rendelkezőt.

3. § Amennyiben a köztisztviselők a minisztériumban szakszervezeti képviselettel rendelkeznek, az azzal való együttműködés, információ biztosítás, tájékoztatás és kapcsolattartás feladatait az érdekképviseleti főmunkatárs látja el.

4. § (1) A munkáltatói jogokat a HM Munkaköri Jegyzékében meghatározott szervezeti rend szerint – a miniszter és a politikai államtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek köztisztviselői tekintetében – a miniszter, minden más köztisztviselő tekintetében a közigazgatási államtitkár gyakorolja.

(2) A köztisztviselőnek járó szabadságot az illetékes HM-vezető, illetve HM-szerv vezető adja ki.

5. § (1) A képesítési követelmények szempontjából a HM alaptevékenységének – jogszabály által a feladatkörébe utaltakon túlmenően – a miniszter által a Szervezeti és Működési Szabályzatban az egyes szervek fő feladataiként meghatározottak minősülnek.

(2) Közszolgálati jogviszony létesítésekor a HM Munkaköri Jegyzéke figyelembevételével kell eljárni.

6. § Alkalmatlanságot – kivéve az egészségügyi alkalmatlanságot, továbbá a fegyelmi határozat és bírói döntés indoklását – minősítésben, illetve az ügykezelő értékelésében (a továbbiakban együtt: minősítés) kell megállapítani.

7. § Munkavégzési kötelezettség alól köztisztviselőt a felmentési idő felénél hosszabb időtartamra a munkáltatói jogkör gyakorlója mentesíthet.

8. § A címzetes tanácsosi és főtanácsosi címeket – elsősorban május 21. és október 23. napján – a honvédelmi miniszter adományozza.

9. § (1) A minősítés – figyelemmel a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 4. § (2) bekezdésében foglaltakra – akkor rendeltetésszerű, ha az nem irányul a köztisztviselő zaklatására, vagy nem vezet arra. Egy éven belül több minősítés nem végezhető.

(2) Az ügykezelő tevékenységét – a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (Ktv.) 69. §-ában foglaltakra is figyelemmel – minden magasabb fizetési fokozatba sorolás előtt értékelni kell, kivéve, ha őt ezen időpontot megelőzően egy éven belül már értékelték.

(3) Az ügykezelő értékelése kötelező elemként tartalmazza a Ktv. 1. mellékletének 1., 2., 3., 4/a, d, g, j, 5. és 6. pontjaiban foglaltakat.

10. § (1) Rendkívüli munkavégzést köztisztviselő részére HM-vezető, illetve HM-szerv vezető rendelhet el.

(2) A rendszeresen túlmunkát végző köztisztviselő részére szabadidő-átalányt a munkáltatói jogkör gyakorlója állapíthat meg.

11. § (1) Az ügykezelő és a fizikai alkalmazott alapilletményét meghatározó szorzószámot – a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott keretek között – fizetési fokozatában eltöltött ideje, illetve munkakörében végzett munkája figyelembevételével kell megállapítani.

(2) Az ügykezelő részére, amennyiben „kiválóan alkalmas” vagy „kevéssé alkalmas” értékelést kap, magasabb, illetve alacsonyabb szorzószám állapítható meg.

12. § (1) Ha a köztisztviselő eredeti munkaköre ellátása mellett hosszabb ideig távollévő más munkakörben lévőt helyettesít, illetményén felül helyettesítési díj is megilleti. Felettes a beosztottját nem helyettesítheti.

(2) Évi rendes szabadságon lévő köztisztviselő helyettesítéséért díj nem jár.

(3) A helyettesítési díjat a helyettesítést ellátó köztisztviselő alapilletménye 15–50%-a közötti mértékben a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.

(4) Helyettesítési díj a helyettesített köztisztviselő távollétének 31. naptári napjától fizethető.

13. § Idegennyelv-tudási pótlékra a kinevezési okiratban meghatározott munkakörben bármely élő idegen nyelv ismerete jogosít.

14. § A köztisztviselőt a HM vezetői és HM-szervének vezetője részesítheti jutalomban.

15. § (1) A köztisztviselők részére szociális és egyéb juttatásként a HM:

a) a Magyar Honvédség által üzemeltetett éttermekben kedvezményes munkahelyi étkeztetést;

b) évente ruházati költségtérítést;

c) a Magyar Honvédség üdülőiben kedvezményes üdültetést és üdülési hozzájárulást;

d) a munkába járáshoz szükséges helyi közlekedési bérlethozzájárulást;

e) lakásépítési, illetve vásárlási támogatást;

f) albérleti díj hozzájárulást;

g) családalapítási támogatást;

h) telefonkötvény és telefonrészvény előleget;

i) szociális támogatást;

j) illetményelőleg felvételének lehetőségét;

k) tanulmányi ösztöndíjat, képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatást biztosít.

(2) A köztisztviselők szociális és egyéb juttatásaira vonatkozó döntéselőkészítő, javaslattevő szervként a minisztériumban Szociálpolitikai és Lakáskeret Bizottság működik.

(3) A Szociálpolitikai és Lakáskeret Bizottság munkájában a minisztériumban működő szakszervezeti szerv képviselője részt vesz.

16. § A közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos ügyintézés részletes szabályait, a szociális és egyéb juttatások mértékét, valamint biztosításának rendjét, továbbá a Szociálpolitikai Bizottság működésére vonatkozó szabályokat a közigazgatási államtitkár határozza meg.

17. § Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, de rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 4. §-a módosította. Az utasítást az 1/2023. (II. 8.) HM utasítás 1. § 1. pontja hatályon kívül helyezte 2023. február 9. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére