• Tartalom

23/1994. (HK 12.) HM utasítás

23/1994. (HK 12.) HM utasítás

a honvédségi üdülők igénybevételének térítési díjairól és az üdültetésben résztvevők anyagi támogatásáról

1994.06.24.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján a honvédségi üdülői térítési díjakra és a honvédségi üdültetésben résztvevők anyagi támogatására a következőket rendelem:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által biztosított:

– egy-, illetőleg kéthetes időtartamú beutalóval központi üdülőben történő üdültetésben,

– a külföldi csereüdültetésben,

– a belföldi és külföldi bérleményes üdültetésben,

– a csapatpihenőhelyeken lebonyolított egy-, illetve kéthetes időtartamú üdültetésben,

– a hétközi és hétvégi pihentetésben, továbbá:

– a megelőző és utókezeléses gyógyüdülésben (a továbbiakban: gyógyüdülés),

– a 2–6 napos pihentetésben,

– hazai, vagy külföldi jutalomüdülésben részt vevő hivatásos és nyugállományú tábornokokra, főtisztekre, tisztekre, zászlósokra, és tiszthelyettesekre; továbbszolgáló tisztekre, zászlósokra, tiszthelyettesekre és tisztesekre; szerződéses tiszthelyettesekre és tisztesekre; a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség köztisztviselőire és közalkalmazottaira – ideértve a nyugdíjazottakat is –; továbbá az üdültetésben részt vevők házastársára (élettársára), eltartott gyermekére, illetőleg a saját vagy házastárs (élettárs) eltartott szüleire, valamint a hivatásos, illetve nyugállományban elhunyt katonaszemély özvegyére és ellátásra jogosult családtagjára (a továbbiakban együtt: igényjogosultak) terjed ki.

(2) Az utasítás szerinti kedvezmények a honvédség érdekképviseleti szervezetei által foglalkoztatottakat is megilletik.

Üdülői térítési díjak

2. § (1) A Magyar Honvédség kezelésében lévő központi üdülőket, gyermeküdülőket, kempingeket, valamint a bérelt külföldi üdülőket és kempingtáborokat igénybe vevő igényjogosultak által fizetendő térítési díjakat az 1. melléklet tartalmazza. A melléklet I. táblázata szerinti kedvezményes térítési díjak évente legfeljebb 21 napig terjedő szervezett üdültetésnél alkalmazhatók.

(2) Az igényjogosultak nem igényjogosult hozzátartozói, valamint 21 napot meghaladó üdülés esetén az igényjogosultak is az (1) bekezdésben felsorolt intézmény által megállapított önköltséget kötelesek megtéríteni.

(3) A csapatpihenők térítési díját – az (1) bekezdés szerinti térítési díjakkal összhangban – az üzemeltető katonai szervezet parancsnoka határozza meg.

(4) A központi szervezésű külföldi protokoll-csereüdülésért a résztvevőknek az 1. mellékletben az I/A kategóriánál főszezonra meghatározott térítési díj kétszeresét kell megfizetniük, amely az utazási költségtérítést is magában foglalja.

(5) Az egyszerűsített külföldi csereüdülés esetén az 1. mellékletben az I. kategóriánál főszezonra meghatározott térítési díjat köteles a beutalt megtéríteni.

(6) A külföldi bérleményben az igényjogosultak a tényleges (számlázott) térítési díj 50%-át fizetik. A térítési díj másik 50%-a a honvédséget terheli.

Az üdülésben részt vevő igényjogosult anyagi támogatása

3. § (1) A honvédségi üdülést igénybe vevők – a 2. § (2) bekezdésében felsoroltak kivételével – általános üdültetési támogatásban részesülnek azáltal, hogy az 1. melléklet szerinti összegben általuk fizetett térítési díjak elmaradnak az önköltségtől (piaci értéktől).

(2) Az üdültetésben részt vevő nem nyugállományú igényjogosultak, ha a családjukban az egy főre eső jövedelem nem éri el a Központi Statisztikai Hivatal által az adott családtípusra meghatározott létminimumot, az (1) bekezdés szerinti támogatáson túlmenően, további támogatásként az üdülési térítési díj 30%-ának megfelelő összegű kedvezményre jogosultak.

4. § (1) A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (a továbbiakban: Alapítvány) tulajdonában lévő szállodában, szanatóriumban stb. üdülők állami támogatásban (kedvezményben) részesülhetnek. Az állami támogatás igénybevételéhez a szolgálati (köztisztviselői, közalkalmazotti) jogviszonyban álló igényjogosultat kérelmére az állományilletékes katonai szervezet a 2. melléklet szerinti kereset igazolással látja el, amellyel az érintett – nettó keresete alapján – az Alapítvány irodáinál kedvezményesen üdülői beutalókat vásárolhat. (A nyugdíjasok az üdültetési utalványt nyugdíjszelvényük bemutatásával vásárolhatják meg.)

(2) Az alapítvány által üzemeltetett szállodában, szanatóriumban stb. üdülők – az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően – a következők szerint is igénybe vehetik az üdültetési kedvezményt.

a) A seregtestek és a katonai kerületek, illetőleg az ezeknek megfelelő szintű katonai szervezetek (a továbbiakban: középirányító szervek) – a részükre jóváhagyott pénzkeret terhére – az Alapítvány irodáitól az ott meghatározott rendben, 1 000 Ft-ért megvásárolják az 50%-os kedvezményt biztosító üdülési utalványokat, amelyeket az alárendelt katonai szervezeteknek igény szerint továbbítanak. Az igénylők az utalványokat az üdülői díj megtérítésénél fizetőeszközként használhatják.

b) Az igényjogosultakat az állományilletékes katonai szervezetek – a c) pontban foglaltak figyelembevételével – térítés ellenében, vagy térítésmentesen látják el utalványokkal. Az utalványokból befolyt bevétel a középirányító szerveket illeti, akik azt újabb utalványok vásárlására fordíthatják.

c) Az igényjogosultak részére átadott utalványok számának, valamint az utalványok ellenértékének meghatározásánál az igényjogosultak szociális helyzetét, családi körülményeit (nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelők stb.), a szolgálatteljesítés nehézségeit és veszélyességét kell figyelembe venni. A szociális és egyéb körülmények kedvezőtlen alakulása esetében a katonai szervezet az utalványonkénti 1 000 Ft-os térítési díj megtérítésétől részben, vagy egészben eltekinthet.

d) Az átadott utalványok értéke az igényjogosult által fizetendő üdülői térítési díj összegét nem haladhatja meg.

(3) Az (1) és a (2) bekezdés szerinti kedvezmények közül üdülési alkalmanként – az igényjogosult döntése szerint – csak az egyik vehető igénybe.

(4) A (2) bekezdés c) pontja szerinti honvédségi támogatás legfeljebb évi 21 napig terjedő üdüléshez adható.

5. § A 4. § szerinti üdültetési kedvezmény és támogatás odaítélése előtt a hivatásos és továbbszolgáló állományúak esetében a katonák érdekvédelmi szervezetének véleményét, honvédségi közalkalmazottak esetében pedig a munkahelyi közalkalmazotti tanács vagy közalkalmazotti képviselő, illetőleg a szakszervezet egyetértését kell kérni.

(2) A 4. § (2) bekezdésének c) pontjában szereplő honvédségi támogatás összege – éves szinten és szervezetenként – nem haladhatja meg a januári állományi létszámmal és 200 Ft/fő kiszabattal képzett keretet.

Az üdültetési kedvezmény utáni személyi jövedelemadó megtérítése

6. § (1) A Magyar Honvédség üdülői és a csapatpihenőket üzemeltető katonai szervezetek a 3. § (1) bekezdése szerint adott általános üdülési támogatás és a 3. § (2) és a 4. § (2) bekezdése c) pontja szerinti térítési díjkedvezmény összegéről – a kedvezményben részesültek személyi adatainak közlésével – az MH Pénzügyi Számító- és Nyugdíjmegállapító Központ (Számítóközpont) felé havonta a zárási időpontokig feladást teljesítenek. A feladásban a honvédség állományába tartozókat, illetőleg az egyéb személyeket elkülönítetten kell szerepeltetni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti feladást a külföldi csereüdültetésben résztvevőkről az MH Üdülők és Gyermekintézmények Főigazgatósága, a protokoll csereüdültetésről a Nemzetközi Katonai Kapcsolatok Igazgatósága (MH NKKI) köteles a Számítóközpont részére teljesíteni.

(3) A Számítóközpont az (1) és a (2) bekezdés szerinti feladások alapján az üdülési kedvezményben részesültek után fizetendő személyi jövedelemadóról és társadalombiztosítási járulékról adatszolgáltatást készít az üdülők, a csapatpihenőket üzemeltető katonai szervezetek és az MH NKKI részére, melyek ez alapján – a kialakított rendszerben – végrehajtják a személyi jövedelemadó bevallását és az esetleges társadalombiztosítási járulék elszámolását.

Egyéb eljárási szabályok

7. § (1) A lakóhelyről a 2–6 napos pihentetés helyére és vissza történő utazás során a hivatásos katona utazási költségtérítésre jogosult, melynek összegét a MÁV I. osztályú menetjegy, közforgalmú vasúti közlekedés hiányában pedig menetrend szerinti autóbusz viteldíja alapján kell megállapítani. A családtagok részére utazási költségtérítés nem fizethető.

(2) Az üdülőkben lebonyolított szolgálati jellegű rendezvények esetén a katonai szervezetek igénybevételi díjként az adott üdülőkre érvényes önköltséget térítik.

(3) A megelőző és utókezeléses gyógyüdülésben részt vevő hivatásos és továbbszolgáló állományúak, továbbá az utókezeléses gyógyüdülésben részt vevő köztisztviselők és közalkalmazottak után az MH Egészségügyi Szolgálatfőnökség központilag az önköltséget téríti meg.

(4) A 3. § (2) bekezdésében biztosított kedvezmény miatt kieső bevételt az üdülők számára – igénylésük alapján – az MH Közgazdasági és Pénzügyi Főnökség központilag téríti meg.

(5) A 4. § (2) bekezdése alapján megvásárolt üdülési utalványokat szigorú számadású nyomtatványként kell kezelni.

(6) A 4. § (2) bekezdés c) pont alapján adott honvédségi kedvezményt „üdültetési támogatás”-ként kell elszámolni.

(7) A 4. §-ban foglaltak végrehajtásának elősegítése érdekében, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által biztosított kedvezmény igénybevételének módjairól az MH Üdülők és Gyermekintézmények Főigazgatósága tájékoztatót ad ki.

8. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban a főszezoni üdülés első turnusától kell alkalmazni. Egyidejűleg a 19/1992. (HK 9.), a 66/1992. (HK 24.), a 22/1993. (HK 9.) MHPK intézkedések és a 93/1993. (HK 13.) MH ATFCSF–MH KÖZG. PÜF. együttes intézkedés hatályát veszti.

(2) Az 1994. január 1-jétől az utasítás hatályba lépéséig eltelt időszakban igénybe vett kedvezményekről a 6. § szerinti adatszolgáltatást 1994. június 30-ig kell teljesíteni.


Dr. Für Lajos s. k.,

honvédelmi miniszter

1. melléklet a 23/1994. (HK 12.) HM utasításhoz

TÁBLÁZAT
az igényjogosultak kedvezményes és egyéb térítési díjairól
I. Kedvezményes üdülői térítési díjak

 

 

Szervezett üdültetés

Fsz.

Megnevezés

Főszezonban

Elő-
utószezonban

1.

I/A. kategória

felnőtt

420

350

2.

(lakosztály)

gyermek

250

230

3.

I. kategória

felnőtt

350

300

4.

(fürdőszobás szoba)

gyermek

240

220

5.

II. kategória

felnőtt

280

250

6.

(hideg-meleg folyóvizes)

gyermek

230

220

7.

III. kategória

felnőtt

250

230

8.

(hideg folyóvizes)

gyermek

220

210

9.

IV. kategória

felnőtt

220

10.

(folyóvíz nélküli)

gyermek

210

11.

MH Gyermeküdülő

 

200

II. Egyéb térítési díjak

1. Hétközi-hétvégi pihentetés szállásdíja az I. táblázat megfelelő díjtételének 50%-a, élelmezési térítése az V/A norma pénzértéke.

2. A napi pihentetés belépődíja:

– igényjogosult felnőtt 50 Ft

 

– nem igényjogosult felnőtt 100 Ft;

 

– nem igényjogosult gyermek 50 Ft.

(A 70 éven felüli nyugállományú igényjogosult és az igényjogosult gyermek nem fizet belépődíjat és idegenforgalmi adót.)

3. Kempingekben a lakókocsi és sátordíj 150 Ft/nap, lakókocsinként, sátranként.

4. Idegenforgalmi adó a helyi önkormányzat által megállapított összeg szerint a megkezdett második és további vendégéjszakák száma után.

Az I–II. táblázat díjtételei az általános forgalmi adót tartalmazzák.

2. melléklet a 23/1994. (HK 12.) HM utasításhoz

(Minta)
Kereset igazolás
üdülési támogatás igénybevételéhez
Munkáltató neve:     
Címe:................................................................................... adószáma:     
Igazolom, hogy      (név)
     (cím)
alatti lakos alkalmazásomban áll és egyidejűleg nyugdíjban nem részesül.
Nevezett utolsó havi nettó keresete* ............................... Ft, azaz     
forint.
(Családi pótlékban részesül .............................................. fő gyermek után)
*Keresetnek minősül: munkabér (illetmény), nyugdíj (járulék), munkanélküli ellátás (járadék, segély, támogatás), jövedelem pótló szociális támogatás, (GYES, GYED, gyereknevelési támogatás, ápolási díj, rendszeres szociális segély), ösztöndíj.
Ezen igazolást a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által nyújtott támogatás igénybevételéhez adtuk ki a munkavállaló kérésére.
Kelt: ............................... 199... .......................... hó .............. nap

....................................

Munkáltató

aláírás

P. H.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére