• Tartalom

24/1994. (HK 13.) HM utasítás

24/1994. (HK 13.) HM utasítás

egyes társadalombiztosítási nyilvántartási feladatokról

1994.07.07.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének 1) pontjában kapott felhatalmazás alapján a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény (a továbbiakban: T.) végrehajtásáról rendelkező 89/1990. (V. 1.) MT rendeletben (a továbbiakban: R.) előírt egyes nyilvántartási feladatok végrehajtására a következők szerint intézkedem:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra és a közvetlen felügyelete alatt álló szervekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: katonai szervezet) terjed ki.

Társadalombiztosítási egyéni nyilvántartó lap

2. § Az R. 437. § (4) és (5) bekezdése és IV. melléklete szerinti társadalombiztosítási egyéni nyilvántartó lapot (a továbbiakban: nyilvántartó lap) a köztisztviselők és a közalkalmazottak esetében a jogviszony bármely címen való megszűnésekor, a hivatásos, továbbszolgáló és szerződéses állományú katonák (a továbbiakban: katonák) esetében pedig csak tartalékállományba helyezéskor kell kiállítani.

3. § A nyilvántartó lapot a személyügyi-munkaügyi feladatokat ellátó és az előírt személyügyi-munkaügyi nyilvántartásokat vezető szerv állítja ki.

4. § A nyilvántartó lapok kiállítása során a FEOR jelzőszám elhagyható, a munkakört (beosztást) azonban pontosan meg kell jelölni.

5. § (1) A 2. § szerinti jogviszony megszűnése esetén – a nyugdíjazás esetét kivéve – a kiállított és lezárt nyilvántartó lapokat a katonai szervezet szolgálati úton terjeszti fel az elöljáró pénzügyi és számviteli (al)osztályhoz, főnökséghez, amely azokat ellenőrzés után – jegyzékbe foglalva – a következő év április 30-ig küldi meg a Fővárosi és Pest megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Nyilvántartási Osztályához (a továbbiakban: Nyilvántartási Osztály).

(2) Ha a közalkalmazotti és köztisztviselői jogviszony megszüntetésére nyugdíjazás miatt kerül sor, a nyilvántartó lapot a nyugdíjigény előterjesztésekor a munkáltató katonai szervezet székhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak (kirendeltségnek) kell megküldeni.

Járulékelszámolási nyilvántartó lap

6. § (1) Az egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett katonákról, köztisztviselőkről és közalkalmazottakról az R. 442. § (3) bekezdésben előírt járulékelszámolási nyilvántartó lapot az MH Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Központ (a továbbiakban: Számítóközpont) saját adatbázisa, illetve a katonai szervezetek feladása alapján folyamatosan vezeti és annak munkapéldányát a tárgyévet követő év február 28-ig megküldi az illetékes katonai szervezet részére. A katonai szervezet pénzügyi ellátását végző pénzügyi és számviteli szolgálat a munkapéldány adatait ellenőrzi és eltérés esetén március 15-ig az adatok helyesbítésére – a javított munkapéldányok visszaküldésével – a Számítóközpont felé intézkedik.

(2) A Számítóközpont a katonai szervezetek által felülvizsgált, módosított munkalapok alapján elkészíti a végleges járulékelszámolási nyilvántartó lapot és március 31-ig megküldi a katonai szervezetek részére. A katonai szervezetek a felvezetett adatok hitelességét igazolják és elhelyezik a pénzügyi-személyi gyűjtőkbe.

(3) Az év közben nyugállományba helyezettekről a Számítóközpont az egyeztetett járulékelszámolási nyilvántartó lapot az (1) és (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően a jogviszony megszűnésekor haladéktalanul megküldi az érintett katonai szervezetnek.

7. § (1) Amennyiben a tartalékállományba helyezett katona, illetve a közalkalmazott, vagy a köztisztviselő jogviszonya év közben szűnik meg, az érintett személy járulékelszámolási nyilvántartó lapját a pénzügyi és számviteli szolgálatnak az 5. § (1) bekezdésében foglaltak szerint kell a Nyilvántartási Osztály részére megküldeni.

(2) Ha a jogviszony nyugdíjazás miatt szűnik meg, a munkáltató katonai szervezet

– a köztisztviselő és a közalkalmazott járulékelszámolási nyilvántartó lapját közvetlenül a székhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak (kirendeltségnek),

– a katona esetében a Számítóközpontnak

küldi meg.

Igazolás az éves egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék-alapot képező kifizetésekről

8. § (1) Az R. 442. § (6) bekezdése alapján a katonák, a köztisztviselők és a közalkalmazottak részére a tárgyévben történt egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék-alapot képező személyi jellegű kifizetésekről (juttatásokról), valamint külön–külön a levont egészségbiztosítási-, illetőleg nyugdíjjárulék összegéről a Számítóközpont a tárgyévet követő év március 31-ig igazolást ad az érintetteknek.

(2) A szolgálati, a köztisztviselői, illetve a közalkalmazotti jogviszony év közben történt megszűnésekor az igazolást soron kívül kell kiadni.

Igazolvány a társadalombiztosítási szolgáltatásokról

9. § Az R. 455. § (1) bekezdése alapján “Igazolvány a társadalombiztosítási szolgáltatásokról” elnevezésű okmányt (a továbbiakban: Igazolvány) a katonák részére a tartalékállományba helyezéskor a személyügyi-munkaügyi feladatokat ellátó szerv, a köztisztviselők és közalkalmazottak részére pedig jogviszony (biztosítás) megszűnésekor az illetékes társadalombiztosítási kifizetőhely adja ki.

10. § A katonák esetében az igazolványnak az egészségbiztosítási pénzellátás folyósításával kapcsolatos részét csak a gyermekgondozási díj, illetőleg katonanő esetén a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételekor kell kitölteni.

Gyermekápolási táppénz-nyilvántartás

11. § A katonanő, illetve az egyedülálló katona apa részére a gyermek ápolása címén járó naptári napokról, valamint azok igénybevételéről a T. 19. § (1) bekezdése és az R. 30. §-a alapján a gyermekápolási táppénz-nyilvántartó lapot az állományilletékes katonai szervezet személyügyi-munkaügyi feladatokat ellátó szerve vezeti.

12. § A 2–5. § szerinti társadalombiztosítási egyéni, valamint a 6–7. § szerinti járulékelszámolási nyilvántartó lapon valamennyi katonai szervezetnél egységesen a Magyar Honvédség “H 33084”-es törzsszámot kell bejegyezni.

13. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 1994. január 1-jétől kell alkalmazni. Ezzel egyidejűleg a társadalombiztosítási egyéni nyilvántartó lapok kiállításáról, vezetéséről és tárolásáról szóló 17/1978. (HK 14.) MN PÜSZF intézkedés hatályát veszti.


Dr. Für Lajos s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére