• Tartalom

29/1994. (HK 15.) HM utasítás

29/1994. (HK 15.) HM utasítás

a magyar állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium kezelésében levő feleslegessé vált ingatlanokkal való gazdálkodás rendjéről*

1994.07.28.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés 1) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, figyelemmel a Magyar Köztársaság 1994. évi költségvetéséről szóló 1993. évi CXI. törvény 10. §-ában meghatározott, az állam vagyonával kapcsolatos rendelkezésre a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) kezelésében levő feleslegessé vált ingatlanokkal való egyes gazdálkodási hatásköröket a következők szerint határozom meg:

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a katonai szervezetek által üzemeltetett, a HM kezelésében levő földterületek, épületek és építmények – beleértve a lakáshasználó hiányában üres lakóépületeket is –, valamint azok meghatározott részeinek (a továbbiakban: ingatlanok) végleges vagy időszakos hasznosítására, a lakásbérlet és a lakóház-elidegenítés kivételével.

(2) Ezen utasítás alkalmazásakor:

a) az időszakos hasznosítás: a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) feladatai ellátásához átmenetileg feleslegessé vált ingatlanok határozott időre szóló bérbeadása, vagy használati jogának más módon történő időszakos átengedése,

b) a végleges hasznosítás: az MH feladatainak ellátásához véglegesen feleslegessé vált ingatlanok adás-vétele, cseréje, vagy kezelői jogának átadása, illetve az előzőek megvalósulásáig határozott vagy határozatlan időre szóló bérbeadása.

2. § (1) Az időszakosan hasznosítható ingatlanok körét az ingatlant üzemeltető költségvetési szerv vezetője határozza meg.

(2) A három évnél nem hosszabb időtartamra szóló időszakos hasznosítási szerződést:

a) 1 millió Ft éves bérleti díj értékhatárig az ingatlant üzemeltető költségvetési szerv vezetője köti meg.

b) 1–5 millió Ft közötti éves bérleti díj értékhatárig az ingatlant üzemeltető költségvetési szerv vezetője köti meg és az MH fenntartási és elhelyezési főigazgató hagyja jóvá.

(3) Három évnél nem hosszabb időszakos hasznosítás esetén 5–20 millió Ft értékhatár közötti, valamint három évet meghaladó időszakos hasznosítás esetén 5 millió Ft éves bérleti díj értékhatárig a bérleti szerződést az MH építési és elhelyezési feladatait ellátó szervének vezetője köti meg és a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

(4) Az időszakosan hasznosítható ingatlan bérleti díját:

a) a nem önálló helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan esetében a helyi bérleti értékviszonyok alapján,

b) az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan esetében a hivatalos értékbecslésben meghatározott – általános forgalmi adót nem tartalmazó – forgalmi érték legalább 5%-ában kell megállapítani.

(5) Ha a hasznosítási ajánlat a (4) bekezdés b) pont szerinti értéknél alacsonyabb, a szerződés megkötését a 2. § (2)–(3) bekezdésre is figyelemmel az eggyel magasabb szintű elöljáró parancsnok jogosult írásban engedélyezni.

(6) Az időszakos hasznosítási szerződésben ki kell kötni az MH legfeljebb 60 napos és elhelyezési kötelezettség nélküli felmondási jogát.

3. § (1) A honvédelmi célra feleslegessé vált, véglegesen hasznosítható ingatlanokat a Honvéd Vezérkar főnökének javaslata alapján a honvédelmi miniszter jelöli ki.

(2) A végleges hasznosítást a haderőnemi parancsnokok és a HM fegyvernemi főnökök kezdeményezhetik. A kijelölési javaslatot az MH a építési és elhelyezési feladatait ellátó szervének vezetője a HVK hadműveleti főcsoportfőnök egyetértésével a Honvéd Vezérkar főnökének terjeszti fel.

(3) Az (1) bekezdés szerint kijelölt ingatlan adásvételi, csere- és bérleti, lízing stb. szerződését, valamint a kezelői jog átadására vonatkozó megállapodást (a továbbiakban: végleges hasznosítási szerződés):

a) 10 millió Ft értékesítési és három évnél nem hosszab bérbeadás esetén 1 millió Ft éves bérleti díj értékhatárig az MH fenntartási és elhelyezési főigazgató köti meg.

b) 10–20 millió Ft közötti értékesítési és három évnél nem hosszabb bérbeadás esetén 1–5 millió Ft közötti éves bérleti díj értékhatárig az MH fenntartási és elhelyezési főigazgató köti meg és az MH építési és elhelyezési feadatait ellátó szervének vezetője hagyja jóvá.

(4) A 20–100 millió Ft közötti értékesítési, a három évnél nem hosszabb bérbeadás esetén az 5–20 millió Ft közötti, valamint három évet meghaladó bérbeadás esetén 5 millió Ft éves bérleti díj értékhatárig a végleges hasznosítási szerződést az MH építési és elhelyezési ügyekkel foglalkozó szerv vezetője köti meg és a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

(5) Az ingatlan végleges hasznosításánál – a kezelői jog átadásának kivételével – a forgalmi értékbecslés készítésétől eltekinteni nem lehet. A bérleti díj megállapításánál a 2. § (4) bekezdésében meghatározottakat kell figyelembe venni.

(6) Ha az ajánlattevő

a) vételi, vagy csereajánlata a forgalmi értéket,

b) a bérleti, lízing díj ajánlata a 2. § (4) bekezdés a) pont szerinti értéket

nem éri el, a szerződés megkötése a 2. § (5) bekezdésében meghatározottak szerint engedélyezhető.

(7) Az ingatlan kezelői jogának

a) térítés nélküli, vagy

b) a forgalmi értéktől eltérő

átadását a honvédelmi miniszter engedélyezi.

4. § (1) A végleges és időszakos hasznosításból származó, és a kiadások fedezésére felhasználható bevételeket az éves költségvetési tervjavaslatban kell előirányozni.

(2) Az adás-vételből, cseréből származó bevételek felhasználását az MH építési és elhelyezési feladatokat ellátó szerv vezetője az éves költségvetési tervjavaslatban, az érintett tételrendnél irányozza elő.

(3) Az adás-vételből, cseréből származó, az (1) bekezdés szerint előirányzott mértéket meghaladó többletbevétel felhasználási javaslatát az MH építési és elhelyezési feladatokat ellátó szerv vezetője készíti el és a Honvéd Vezérkar főnöke hagyja jóvá.

5. § A végleges és időszakos hasznosítás részletes szabályait az MH építési és elhelyezési feladatokat ellátó szerv vezetője intézkedésben szabályozza.

6. § Ez az utasítás közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

Dr. Für Lajos s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 69/1999. (HK 24.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2000. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére