• Tartalom

33/1994. (VI. 17.) AB határozat

33/1994. (VI. 17.) AB határozat1

1994.06.17.
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!
Az Alkotmánybíróság jogszabály alkotmányellenessége utólagos vizsgálatára, valamint mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megszüntetésére irányuló indítvány tárgyában meghozta a következő
határozatot.
Az Alkotmánybíróság a 28/1994. (V. 20.) AB határozat rendelkező részének 2. pontját a következő bekezdéssel egészíti ki:
,,A visszaható hatályú megsemmisítésből következően — a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megszüntetéséig — az 1992. évi II. tv. 13. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott földek közül az ,,erdő'' művelési ágba tartozó védett területek a határozat kihirdetését követően már nem adhatók magántulajdonba, akkor sem, ha a megsemmisített jogszabályi rendelkezés alapján már jogerősen kijelölésre kerültek.''
Az Alkotmánybíróság ez a határozatát a Magyar Közlönyben közzéteszi.
INDOKOLÁS
A 28/1994. (V. 20.) AB határozat indokolásának V. 5. pontja — a rendelkező rész 2. pontjának magyarázataként — kifejtette: ,,Azok a lezárt jogviszonyok, amelyek azáltal keletkeztek, hogy védett területeket időközben jogerősen a földalapokba kijelöltek és esetenként magántulajdonba adtak, illetőleg magántulajdonként természetben elkülönítettek, a visszaható hatályú megsemmisítésnek nem képezik akadályát. Ugyanakkor a visszaható hatályú megsemmisítés nem hat ki automatikusan az alkotmányellenes rendelkezések alapján megszerzett tulajdonjogra, vagy a tulajdoni hányad természetbeni kijelölésére.'' A Kpt. 15—16. és 18—20. §-aiban meghatározott földek akár jogerős kijelölése viszont senki számára nem keletkeztetett a tulajdonhoz való alapjog által védett helyzetet. Ezért a kijelölt földeket az eredeti határozat kihirdetését követően már nem lehetett magántulajdonba adni. Ilyen esetekben tehát az újabb kijelölésre csak a nem védett területen kerülhet sor.
Az Alkotmánybíróság szükségesnek ítélte, hogy a visszaható hatályú megsemmisítés tényéből következő tételt a határozat rendelkező részében is kötelező erővel kimondja, ezért a 28/1994. (V. 20.) AB határozatát kiegészítette.
Dr. Sólyom László s. k.,
az Alkotmánybíróság elnöke,
előadó alkotmánybíró
Dr. Ádám Antal s. k.,
alkotmánybíró
Dr. Kilényi Géza s. k.,
alkotmánybíró
Dr. Lábady Tamás s. k.,
alkotmánybíró
Dr. Schmidt Péter s. k.,
alkotmánybíró
Dr. Szabó András s. k.,
alkotmánybíró
Dr. Tersztyánszky Ödön s. k.,
alkotmánybíró
Dr. Vörös Imre s. k.,
alkotmánybíró
Dr. Zlinszky János s. k.,
alkotmánybíró
Alkotmánybírósági ügyszám: 381/E/1993/9.
1

A határozat az Alaptörvény 5. pontja alapján hatályát vesztette 2013. április 1. napjával. E rendelkezés nem érinti a határozat által kifejtett joghatásokat.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére