• Tartalom

33/1994. (HK 17.) HM utasítás

33/1994. (HK 17.) HM utasítás

a méltányosságon alapuló egyes társadalombiztosítási ellátások iránti kérelem felterjesztéséről

1994.09.09.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának 5/1994. számú, a betegségi, anyasági ellátás, a gyermekgondozási segély, valamint az egyszeri segély kivételes esetekben történő engedélyezésére vonatkozó utasításában (a továbbiakban: utasítás) előírt egyes feladatok végrehajtására, az engedélyezésre irányuló kérelmek előterjesztésére a következők szerint intézkedem:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra és a közvetlen felügyelete alatt álló szervekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: katonai szervezet) terjed ki.

(2) A köztisztviselők és a közalkalmazottak − méltányolható körülményeik esetén − az utasításban meghatározott ellátások engedélyezését kérhetik.

(3) A katonák a szolgálati viszonyból eredő sajátosságok figyelembevételével részesíthetők méltányosságon alapuló egyes ellátásokban.

2. § A méltányosságon alapuló kérelmet − megfelelően előkészítve − szolgálati úton az MH Közgazdasági és Pénzügyi Főnökségre kell felterjeszteni. A kérelmeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz az MH Közgazdasági és Pénzügyi Főnökség terjeszti elő.

3. § A felterjesztés érdemi intézéséhez az alább részletezett okmányok, igazolások, adatok stb. feltétlenül szükségesek:

a) A betegségi és anyasági ellátás (táppénz, gyermekápolási táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj), valamint a gyermekgondozási segély iránti kérelemnél

− részletes, indokolt kérelem a méltányosság elbírálhatóságához;

− igazolás a biztosításban töltött időről;

− biztosítási idő hiánya (lejárta) esetén a kezelőorvos (Főorvosi Bizottság) igazolása a keresőképtelenségről és javaslata a táppénzjogosultság meghosszabbítására;

− adott esetben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Orvosszakértői Intézete (a továbbiakban: OEP OOSZI) területileg illetékes orvosi bizottságának határozata és javaslata a táppénzjogosultság meghosszabbítására;

− igazolás a család jövedelmi viszonyairól (a feleség, illetve a férj havi keresete);

− az illetékes honvédségi társadalombiztosítási kifizetőhely igazolása a táppénzes év lejártának, illetve a gyermekápolási táppénzre való jogosultság kimerítésének időpontjáról és a napi táppénz összegéről;

− az illetékes katonai szervezet véleménye, javaslata (igazolás az évi rendes szabadság igénybevételéről stb.);

− egyéb igazolások, okmányok, nyilatkozatok, amelyek a kérelmező kivételes ellátásának engedélyezését vagy elutasítását megalapozzák (pl.: méltányosságon alapuló gyermekgondozási díj, vagy gyermekgondozási segély iránti kérelemhez igazolás az engedélyezett fizetés nélküli szabadságról, a bölcsődei, illetve óvodai elhelyezés megoldhatatlanságáról, a kérelmező családjában van-e olyan személy, aki a gyermek gondozását keresetveszteség nélkül el tudná látni, a család vagyoni helyzete stb.).

b) A segély és az utazási költség térítése iránti kérelemnél

− részletes kérelem, különös tekintettel azokra a körülményekre, melyek alapján a méltányosságot kéri (pl.: betegségi-anyasági ellátás nem állapítható meg, a rászorult nem tudja megfizetni a gyógyszer, a gyógyászati segédeszköz, a gyógyulása érdekében elrendelt gyógyfürdő térítési díját, tbc-s megbetegedés esetén táppénz-kiegészítést kér stb.);

− igazolás a biztosításban töltött időről;

− igazolás a családi állapotról, a család jövedelmi viszonyairól;

− munkahelyi vélemény, javaslat (azon körülményekről, amelyekből megállapítható, hogy a költségek viselése aránytalanul nagy terhet róna a kérelmezőre);

− egyéb igazolások, okmányok, nyilatkozatok, amelyek a kérelmező kivételes ellátásának engedélyezését vagy elutasítását megalapozzák (pl.: annak igazolása, hogy a kérelmező részesült-e, ha igen mikor, segélyben; utazási költségtérítésnél annak igazolása, hogy az egészségügyi szolgáltatást indokoltan nem a lakóhelye (tartózkodási helye) szerint illetékes egészségügyi szervnél vette igénybe stb.).

4. § Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár döntéséről az MH Közgazdasági és Pénzügyi Főnökség a kérelmezőt, az illetékes katonai szervezetet és a társadalombiztosítási kifizetőhelyet értesíti. A társadalombiztosítási készpénzszolgáltatás folyósítására azonban engedélyezés esetén is csak az előírt feltételek megléte esetén kerülhet sor (pl.: méltányosságból engedélyezett táppénz, gyermekápolási táppénz kifizetése csak a kezelőorvos szabályszerű igazolására történhet).

5. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 1994. március 1-jétől kell alkalmazni. Ezzel egyidejűleg „a méltányosságon alapuló társadalombiztosítási ellátás iránti kérelem felterjesztéséről” szóló − a Honvédségi Közlöny 1990. évi 14. számában közzétett − MH közgazdasági és pénzügyi főnökségi közlemény érvényét veszti.

Keleti György s. k.,
honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére