• Tartalom

34/1994. (HK 18.) HM utasítás

34/1994. (HK 18.) HM utasítás

a pénzszállítások kísérésének biztosításáról*

1994.09.15.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 11. §-a (1) bekezdésének 1. pontjában foglalt felhatalmazás alapján a Hvt. 53. §-a (1) bekezdésének d) pontjára is figyelemmel a pénzszállítások biztosítására és fegyveres kísérésére a Hvt. 34. §-a (1) bekezdés a) pontjának első fordulatával összhangban a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra és háttérintézményeire, valamint a Magyar Honvédség önálló pénzügyi és számviteli szolgálattal rendelkező szervezeteire, illetve a szervezetek által kezelt pénzeszközök szállításának biztosítására terjed ki.

2. § (1) A pénzszállítások biztosítását és fegyveres kísérését az e célra parancsban vezényelt Pénzkísérő Szolgálat (a továbbiakban: pénzkísérő) végzi.

(2) Az utasítás hatálya alá tartozó szervezeteknél a pénzszállításokat – összeghatártól függően – hivatásos, továbbszolgáló és szerződéses tiszt, tiszthelyettes kísérővel (fegyveres kísérővel) kell biztosítani.

(3) Azon szervezeteknél, ahol a 2. § (1) bekezdésben felsorolt személyek nincsenek állományban, a legközelebbi hivatásos állománnyal rendelkező szervezet vezetője is felkérhető a pénzkísérés biztosítására.

(4) A pénzkísérő a feladatát – a kísért pénzösszegtől függően – a rendszeresített egyéni lőfegyverével (maroklőfegyverrel és lőszerrel) látja el.

(5) A pénzkísérő fontos és bizalmas munkakört betöltő személynek minősül.

3. § (1) A pénzkísérőt a feladatra fel kell készíteni, és el kell látni a szükséges védőeszközzel.

(2) A felkészítésért az illetékes parancsnok – a HM–MHP I–IV objektumok esetében a 32. Budapest Őrezred parancsnok – (törzsfőnök), vagy vezető, illetve az általuk kijelölt személy a felelős.

(3) A pénzkísérő fegyverét a Hvt. 34. § (1) bekezdés a) pontja alapján használhatja, a pénzkísérő szolgálat megkezdésétől annak befejezéséig.

4. § (1) A pénzkísérési feladat konkrét adatai (rendszeressége, indulás-érkezés időpontja, a célállomások, az útvonal, a szállított érték nagysága) szolgálati titoknak minősülnek.

(2) A pénzkísérési feladatra való felkészítés és végrehajtás követelményeit, (okmánymintáit) az utasítás melléklete tartalmazza.

5. § A pénzkísérő részére pénzkísérési pótlékot kell folyósítani a honvédség hivatásos (továbbszolgáló) állománya illetményéről szóló 50/1987. (HK 14.) HM utasítás alapján.

Záró rendelkezések

6. § (1) Felhatalmazást kap a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök, hogy a végrehajtás részletes szabályait – a Honvédelmi Minisztériumra és háttérintézményeire is kiterjedő hatállyal – intézkedésben állapítsa meg.

(2) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, az 5. §-a rendelkezéseit azonban 1995. január 1-jétől kell alkalmazni. Hatálybalépésével egyidejűleg a pénzszállítmányok biztosításával és kísérésével kapcsolatos korábban kiadott intézkedések hatályukat vesztik.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

1. melléklet a 34/1994. (HK 18.) HM utasításhoz

A Honvédelmi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményei, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és alárendelt szervezetei által végzett pénzszállítások kísérésére való felkészülés és végrehajtás követelményei
I.
A pénzkísérési feladatra való felkészítés általános rendszabályai
1. A pénzkísérőt parancsban kell kijelölni, a KBH területileg illetékes biztonsági tiszt véleményének figyelembevételével.
2. A pénzkísérők felkészítését végrehajtó parancsnok egyszemélyben felelős a pénzkísérő feladatra vezényelt állomány felkészítéséért, eligazításáért, útba indításáért.
3. A pénzkísérők konkrét feladatait a végrehajtó állomány tagjai közvetlenül az útba indítás előtt ismerhetik meg.
4. Az eseti végrehajtó személyeket, valamint a szállító gépjárművet rendszeresen cserélni kell.
5. A szállítás útvonalára több variációt kell kidolgozni, ezeket rendszertelenül cserélni kell.
6. Az útba indító parancsnok minden konkrét feladatra készítsen „Útiránytervet”, azt „Iktatólapon” adja át a pénzkísérők parancsnokának.
7. A feladat végrehajtása után számoltassa be a pénzkísérők parancsnokát, a beszámoltatás tapasztalatait értékelje, használja fel a következő szolgálat felkészítésénél.

II.
A pénzkísérésre kijelölt állomány felkészítésének szempontjai
1. A felkészítésre kijelölt parancsnok röviden értékelje a korábbi feladatok végrehajtását, ismertesse az ellenőrzések tapasztalatait.
2. Ellenőrizze a ruházat, előírt felszerelés, fegyverzet, szolgálati okmányok meglétét.
3. A szolgálat eligazításakor határozza meg:
– a pénzkísérők feladatát,
– a pénzszállításra kijelölt pénzügyi dolgozó (szállítmányvezető) nevét, személyi igazolvány számát,
– kiinduló állomást, a célállomást, az indulás és érkezés időpontját,
– igénybe vett gépjármű adatait,
– menetvonalat,
– a kísérés során követendő fontosabb magatartási szabályokat az ellenőrzések tapasztalatainak figyelembevételével,
– az összeköttetés rendjét.
4. Részletesen ismertesse a jogos védelem fogalmát.
5. Visszakérdezéssel győződjön meg a pénzkísérők feladatismeretéről.

III.
A pénzkísérő parancsnok feladatai
1. Ellenőrizze a pénzkísérésre vezényelt személyek ruházatát, felszerelését, fegyverzetét, szolgálati okmányok meglétét, intézkedjen a hiányosságok megszüntetésére.
2. Jelentkezzen a pénzkísérőkkel a felkészítő parancsnoknál.
3. A feladat vétele után tisztázza a pénzkísérők feladatát, hajtsa végre a szükséges pontosítást.
4. A meghatározott időpontban jelentkezzen a kiinduló állomáson, és a szállítmányvezetővel egyeztesse a feladatot. A pénzkísérési feladat végrehajtása a pénzszállítmány felvételezésével kezdődik és a célállomásra való beérkezésig tart.
5. A pénzkísérő parancsnok felelős a beosztott állomány számára meghatározott feladatok végrehajtásáért, a pénzkísérők közvetlen irányításáért.
6. Az értékszállítás időtartama alatt a személy- és vagyonbiztonság érvényesüléséért a pénzkísérő parancsnok a felelős. Felelősségi körében kiadott utasításait a szállításban részt vevők kötelesek maradéktalanul betartani.
7. A pénzszállítmány épületből történő kivitele, a gépjárműbe történő elhelyezése, a célállomásokon az épületbe történő bevitele időszakában a pénzkísérő parancsnok szervezze meg a figyelést, megkülönböztetett figyelemmel a fokozott érdeklődést tanúsító személyekre.
A pénzkísérő a pénzszállítmány rakodásában nem vehet részt.
8. A biztonságot veszélyeztető körülmény esetén a rakodást félbe kell szakítani, tovább folytatni csak annak megszüntetése után lehet.
A gyanús körülmény megszüntetésére a pénzkísérő kérjen segítséget a pénzintézet biztonsági személyzetétől, honvédségi objektumban az ügyeleti szolgálattól, közterületen a területileg illetékes rendőri szervtől.
9. Az eligazításon meghatározott menetvonaltól a pénzkísérők parancsnoka csak abban az esetben térhet el, ha ezt külső körülmények nyomatékosan indokolják (pl.: baleset miatti útlezárás stb.). Az eltérést és annak indokait utólag jelentse a kirendelő parancsnoknak.
Kísérési feladat végrehajtása során az útiránytervben meghatározott célállomás(ok)on kívül más objektumoknál megállni – (kivéve forgalmi okokból) – TILOS!
10. A pénzszállítást végző gépjármű balesete, üzemképtelenné válása esetén a pénzkísérő parancsnok szervezze meg a jármű közelbiztosítását, értesítse a területileg illetékes rendőri szervet, szükség esetén kérje segítségüket a parancsnoka értesítéséhez.
11. A szállítmányvezető a feladat elvégzése után az útirányterven az igénybevételt aláírásával igazolja.
12. A feladat végrehajtása után a pénzkísérők parancsnoka jelentse észrevételeit, javaslatait a szállítás biztonságának növelésére, a kitöltött útiránytervet adja le a kirendelő parancsnoknak.

IV.
A pénzkísérő feladatai
1. A meghatározott időpontban, az előírt ruházatban, felszerelésben, fegyverzetben jelentkezzen a pénzkísérők parancsnokánál.
2. A pénzkísérő parancsnoka által részére meghatározott feladatokat maradéktalanul hajtsa végre.
3. A feladat végrehajtása után jelentse javaslatait a biztonságosabb végrehajtás érdekében.

V.
Általános rendelkezések
1. Az illetékes pénzügyi és számviteli szolgálat főnöke a pénzkísérő igénylését a pénzszállítás tervezett időpontja előtt legalább 2 munkanappal juttassa el a kísérésre kijelölt szervezet parancsnokának, vezetőjének.
2. A pénzügyi szerv igényének nyilvántartását, a pénzkísérők útirányterveit, a rendkívüli eseményekről készült okmányokat a többi okmánytól elkülönítve kell tárolni.
A fenti okmányokat selejtezni csak 10 év után lehet.
3. Biztosítani kell, hogy a pénzszállítmányok szállítmányok szállítására, rendszerességére, útvonalára stb. vonatkozó adatokat minél szűkebb kör ismerje. Információ kiszivárgása esetén a rendszerben változtatásokat kell végrehajtani. A feladat végrehajtásában rendszeresen résztvevők figyelmét minden beszámoltatásban fel kell hívni a titoktartási kötelezettségre.

2. melléklet a 34/1994. (HK 18.) HM utasításhoz

A pénzkísérők létszáma és fegyverzete a szállítási összeghatárok függvényében

100.000 Ft-ig

1 fő

100.001–500.000 Ft-ig

2 fő vagy 1 fegyveres kísérő

500.001–2.000.000 Ft-ig

2 fő, ebből 1 fő
fegyveres kísérő

2–30.000.000 Ft között

2 fő fegyveres kísérő

30–50.000.000 Ft között

3 fő, ebből 2 fő fegyveres kísérő
+ előfutó kísérő gk.
+ 2 fő fegyveressel

300.000 Ft feletti összeg szállításához minden esetben közúti személygépkocsit kell biztosítani.

50 MFt feletti összeg szállításához pénzszállító gépkocsit kell igénybe venni. Amennyiben nem áll rendelkezésre, a pénzt megosztva kell szállítani.

3. melléklet a 34/1994. (HK 18.) HM utasításhoz (MINTA)

(null)

A PÉNZSZÁLLÍTÁS ÚTIRÁNYTERVE

199............év ..........................hó .........nap

 

Szállítmányvezető:

 

név

 

ig. szám

PSZ Pk:

 

név

 

r.fok

Kísérők:

 

név

 

r.fok

 

 

név

 

r.fok

Gk. vezető:

 

név

 

r.fok

Gk. frsz.-a

Kiindulási állomás:

ind.:

Célállomás:

érk.:

ind.:

Célállomás:

érk.:

ind.:

Célállomás:

érk.:

ind.:

Célállomás:

érk.:

ind.:

Célállomás:

érk.:

ind.:

Végállomás:

érk.:

ind.:

Menetvonal:

Szállítás befejezési ideje:

Esemény:

 

 

 

PSZ Pk. aláírás

Száll. vez. aláírás

 

 

 

Budapest, 199 ...........év ...........................................hó ..........nap.

 

 

.......................................................

Pk.

4. melléklet a 34/1994. (HK 18.) HM utasításhoz

IKTATÓLAP

a .......................................................... 19.......................számhoz

 

iktatás
száma

ideje

tárgya

átvette

megjegyzés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Az utasítást a 35/2006. (HK 9.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2006. április 18.. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére