• Tartalom

5/1994. (ÜK. 6.) LÜ utasítás

A legfőbb ügyész 5/1994. számú utasítása

az ügyészségi ügyviteli és statisztikai vizsgáról*

1994.07.01.
Az Ügyészségi Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsával és az Ügyészek Országos Egyesületével egyetértésben az alábbi utasítást adom:

1. §

Az utasítás hatálya – a katonai ügyészségek kivételével – kiterjed az ügyészi szervezetben és az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézetben (a továbbiakban OKKrI) a 2. § (1) bekezdésében felsorolt ügyészségi tisztviselőkre és ügykezelőkre.

2. §

(1) Az irodaigazgató, irodavezető, titkárnő és az irodai dolgozó ügyviteli vizsgát; az információs munkatárs statisztikai vizsgát köteles tenni.

(2) A kizárólag gépírói munkakörben foglalkoztatott ügykezelők közül azok kötelesek ügyviteli vizsgát tenni, akiket a munkáltatói jogkör a kinevezéskor erre kötelez.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben fel nem soroltak önkéntes jelentkezés alapján tehetnek vizsgát.

(4) Az ügyviteli és statisztikai vizsgát a vizsgakötelezettséggel járó munkakörbe kerüléstől számított 1 éven belül kell letenni.

3. §

Mentesülnek az ügyészségi ügyviteli és statisztikai vizsga alól azok, akik a vizsgát korábban már letették.

4. §

(1) Az ügyészségi ügyviteli vizsgabizottságot az Ügyészségi Számítástechnika-alkalmazási és Információs Központban (a továbbiakban: Központ), a főügyészségeken és az OKKrI-ban kell megalakítani.

(2) A vizsgabizottság három tagú.

(3) Az ügyészségi ügyviteli vizsgabizottság elnöke a Legfőbb Ügyészségen a Központ vezetője, a főügyészségeken a főügyész, illetve az OKKrI-ben az OKKrI igazgatója, vagy az általuk kijelölt személy.

(4) A Központ vezetője a főügyészségeken és az OKKrI-ben megalakításra kerülő ügyviteli vizsgabizottságba tagot küldhet, ezért a vizsga időpontját a Központ vezetőjével előzetesen közölni kell.

(5) Az ügyviteli vizsgabizottság két tagját a Legfőbb Ügyészségen a Központ vezetője jelöli ki. A főügyészségeken és az OKKrI-ben a vizsgabizottság egy tagját, de ha a Központ vezetője a vizsgabizottsági tag kijelölési jogával nem él, mindkét tagját a főügyész, illetve az OKKrI igazgatója jelöli ki.

(6) Az ügyviteli vizsgabizottság egyik tagja ügyészségi ügyviteli vizsgával rendelkező dolgozó is lehet.

5. §

(1) Az ügyészségi statisztikai vizsgabizottságot a Központban kell megalakítani.

(2) Az ügyészségi statisztikai vizsgabizottságot a Központ vezetője jelöli ki. A vizsgabizottság három tagú.

(3) A statisztikai vizsgabizottság elnöke a Központ vezetője vagy az általa kijelölt személy.

(4) A statisztikai vizsgabizottság egyik tagjának kriminológiai ismeretekkel is rendelkeznie kell.

6. §

(1) Ügyészségi ügyviteli és statisztikai vizsgára a Legfőbb Ügyészségen a Központ vezetőjénél, a főügyészségeken a főügyésznél, az OKKrI-ben az igazgatónál az 1. számú függelék szerinti jelentkezési lapon kell jelentkezni. Az ügyészségi statisztikai vizsgára a jelentkezést a főügyész és az OKKrI igazgatója köteles a Központ vezetőjének továbbítani.

(2) A vizsga időpontját a vizsgabizottság elnöke tűzi ki és erről a jelöltet a vizsga időpontja előtt legalább 15 nappal értesíti.

7. §

(1) A vizsgabizottság működésével kapcsolatos igazgatási teendőket a vizsgabizottság elnökének kijelölése alapján a vizsgabizottság egyik tagja látja el.

(2) A bizottság a vizsgákról a 2. számú függelék szerinti jegyzőkönyvet veszi fel, amelyet a bizottság tagjai írnak alá.

(3) Az eredményes vizsgáról a 3. számú függelék szerinti bizonyítványt kell kiállítani.

(4) A bizonyítványt a vizsgabizottság elnöke és tagjai írják alá és látják el körbélyegzővel.

(5) A vizsga tényét, időpontját és annak eredményét a vizsgázó személyi és munkaügyi nyilvántartó lapjára fel kell jegyezni.

8. §

(1) Az ügyészségi ügyviteli vizsga tárgyai a következők:

a) az Ügyészségi Szolgálati Szabályzat alapvető rendelkezései;

b) az Ügyészségi Szervezeti és Működési Szabályzat alapvető rendelkezései;

c) az ügyészségi ügyviteli szabályok:

d) ügyészségi statisztikai alapismeretek:

e) az ügyészségi ügyvitellel összefüggő számítástechnikai és irattározási alapismeretek;

f) az ügyészségi ügyvitellel összefüggő jogi alapismeretek

fa) államjogi és közigazgatási jogi alapismeretek,

fb) büntető-, anyagi és eljárásjogi alapismeretek.

(2) Az ügyészségi titkárnők az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően még a következőkből kötelesek vizsgát tenni:

a) titkárnői (protokoll) alapismeretek;

b) szövegszerkesztő berendezések kezelése;

c) a személyi és munkaügyi nyilvántartás kezelésének szabályai;

d) az ügyészi szervezet TÜK szabályzata.

(3) Az ügyészségi titkárnők kötelesek a 8. § (2) bekezdésében meghatározott ismeretekből különbözeti vizsgát tenni, amennyiben kinevezésükkor ügyviteli vagy statisztikusi vizsgával már rendelkeznek.

(4) Az ügyészségi statisztikai vizsga tárgyai a következők:

a) az Ügyészségi Szolgálati Szabályzat alapvető rendelkezései;

b) az Ügyészségi Szervezeti és Működési Szabályzat alapvető rendelkezései;

c) ügyészségi ügyviteli szabályok;

d) ügyészségi, rendőrségi, bírósági ügyforgalmi és az egységes rendőrségi és ügyészségi bűnügyi, valamint a büntetőbíróság előtti ügyészi tevékenység információs rendszerével kapcsolatos speciális és általános statisztikai ismeretek;

e) jogi alapismeretek (az igazságügyi statisztikában előforduló alkotmányjogi, büntetőjogi, polgári jogi, családi jogi, közigazgatási-jogi, munkajogi stb. alapismeretek);

f) az ügyészségi ügyvitellel összefüggő számítástechnikai alapismeretek;

g) kriminológiai és kriminalisztikai alapismeretek.

9. §

(1) Az ügyészségi ügyvitellel vizsga tananyagát jegyzék formájában a Központ vezetője állítja össze és bocsátja rendelkezésre.

(2) Az ügyviteli tananyag elsajátítása egyéni tanulással történik. A Központ vezetője, az OKKrI igazgatója, illetve az általuk kijelölt személy, a főügyészek és a helyi ügyészségek vezetői a vizsgázók számára a felkészülés során a jogi alapismeretek elsajátításában kötelesek segítséget nyújtani, szükség esetén konzultációt szervezni.

(3) A statisztikai vizsga anyagát a Központ vezetője bocsátja rendelkezésre tananyagjegyzék formájában.

(4) A statisztikai tanyanyag elsajátítását egyéni tanulással és – igény esetén – a főügyészségen vagy a Központban konzultációval is lehet biztosítani.

10. §

(1) Az ügyészségi ügyviteli, illetve statisztikai vizsga három részből áll:

a) írásbeli vizsga;

b) szóbeli vizsga;

c) számítástechnikai gyakorlati vizsga.

(2) Az ügyészségi ügyviteli írásbeli vizsgán teszt módszer alkalmazásával kell bizonyságot adni a 8. § (1), illetve (2) bekezdésében felsoroltak ismeretéből. A teszt kérdéseket, a válaszadások és az értékelés módját a Központ vezetője határozza meg. Szóbeli vizsgán ugyancsak a 8. § (1), illetve (2) bekezdésében felsoroltakból szóban kell kellő jártasságot igazolni.

(3) Az ügyészségi statisztikai írásbeli vizsga anyaga:

a) megadott statisztikai anyagokból statisztikai mutatók képzése;

b) statisztikai táblák szerkesztése;

c) megadott statisztikai adatokból grafikus ábra készítése,

d) megadott adatok felhasználásával matematikai statisztikai feladat elvégzése.

(4) Az ügyészségi statisztikai szóbeli vizsgán a 8. § (4) bekezdés alatt feltüntetettekből kell jártasságot bizonyítani.

(5) A számítástechnikai gyakorlati vizsgán az ügyészségen használatos, ügyviteli célokra szolgáló számítástechnikai eszközök rendeltetésszerű működtetésének ismeretéről, a titkárnőknek szövegszerkesztési ismeretekről kell megfelelő jártasságot igazolni.

11. §

(1) A szóbeli vizsgát a vizsgabizottság előtt kell letenni.

(2) A vizsgabizottságnak meg kell győződnie arról, hogy a jelölt az előírt anyagot kellően ismeri-e és azt a gyakorlatban megfelelően tudja-e alkalmazni.

(3) Ha a vizsgabizottság a jelölt felkészültségét – a vizsga írásbeli, szóbeli és gyakorlati részéből együttesen – megfelelőnek találja, a vizsgát “megfelelt”, “jó” vagy “kitűnő” eredménnyel letettnek minősíti. Ellenkező esetben a vizsgázót az egész vizsga vagy egyes tantárgyak szóbeli (gyakorlati) részére vonatkozóan ismétlésre utasítja.

(4) A jelöltet egy alkalommal lehet az egész vizsga három hónapon belül történő megismétlésére utasítani. Egyes tantárgyak tekintetében a vizsga legfeljebb három alkalommal ismételhető.

(5) A megismételt vizsga időpontját a vizsgabizottság hivatalból tűzi ki, amelyről a jelöltet legalább 15 nappal korábban értesíti.

12. §

Az ügyészségi ügyviteli vizsga letétele alól kérelemre, a munkáltatói jogkör gyakorlójának javaslatára – különleges méltánylást érdemlő esetben – felmentés adható annak a dolgozónak, aki a vizsgakötelezettséggel járó munkakörben legalább 5 éve dolgozik.

13. §

A vizsgázók vizsgadíjat nem fizetnek.

14. §

(1) A jelen utasítás szabályai 1994. július hó 1. napján lépnek hatályba.

(2) Az ügyészi szervezet ügyviteli szabályairól szóló 11/1963. Legf. Ü. utasítás és az ügyészségi statisztikai adatszolgáltatás rendszerét szabályozó 13/1963. Legf. szabályozó 13/1963. Legf. Ü. utasítás egyes rendelkezéseinek egyszerűsítéséről szóló 14/1965. Legf. Ü. utasítás,

továbbá az ügyészségi szolgálat szabályairól szóló – többször módosított – 10/1982. Legf. Ü. utasítás (Szolg. Ut.) 39. §-a, valamint az 1302/1974. és az 1303/1974. főosztályvezető utasítás hatályát veszti.

(3) Az Ügyészségi Szolgálati Szabályzat 6. § (1) bekezdése a következőkkel egészül ki:

“Amennyiben a vizsgára kötelezett munkavállaló a vizsgát nem vállalja vagy nem teszi le, a munkaszerződését közös megegyezéssel módosítani lehet, hogy olyan munkakörbe kerüljön, amelynek ellátásához az előírt képesítési követelmények nem szükségesek”.

(4) Az Ügyészségi Szolgálati Szabályzat 6. § (2) bekezdésének k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

“k) információs munkatárs munkakörben statisztikai vizsga”

(5) Azok vizsgáztatásánál, akik a vizsgára 1994. július 1. előtt jelentkeztek, a korábbi szabályokat kell alkalmazni.

Budapest, 1994. június 2.

Dr. Györgyi Kálmán s. k.

JELENTKEZÉSI LAP

a      vizsgára

1. Az ügyészségi szerv neve és címe:

2. A vizsgázó neve, születési ideje, anyja neve és lakcíme:

3. A vizsgázó a vizsgakötelezettséggel járó munkakörbe kerülésének kezdő időpontja:

19... év ........ hó .... nap

4. A      vizsga letételének határideje:

19      év      hó      nap

5. A vizsgaidőszak megjelölése      hónap.

Kelt      év      hónap      nap

munkáltató

jelölt

JEGYZŐKÖNYV

Készült      19      év      hó napján az egyes nem ügyészi állományú dolgozók vizsgáztatási rendjéről szóló     /1994. legfőbb ügyészi utasítás alapján lefolytatott ............... vizsgáról.

1. A vizsgázó neve, születési ideje, anyja neve és lakcíme:

Az ügyészség megnevezése:

2. Az írásbeli vizsga eredménye:

A szóbeli vizsga eredménye:

A számítástechnikai gyakorlati vizsga eredménye:

3. A      vizsga átlageredménye:     

4. A vizsgázó a     vizsgáról      sorszám alatt      minősítéssel bizonyítványt kapott.

5. Megjegyzések:

Kelt:      év      hónap      nap

vizsgabizottság tagja

vizsgabizottság tagja

 

vizsgabizottság elnöke

ÜGYÉSZSÉGI .............. VIZSGABIZOTTSÁG
Szám:
BIZONYÍTVÁNY
A vizsgabizottság tanúsítja, hogy
aki .............. városban, (nagyközségben, községben)      évi      hó      napján született, a legfőbb ügyész utasítása alapján az ügyészségi      vizsgát
…………………
eredménnyel
letette.
Kelt:     év     hó     nap
P. H.

vizsgabizottság tagja

vizsgabizottság tagja

 

vizsgabizottság elnöke

*

Az utasítást utóbb a az 5/1995. (ÜK. 3.) LÜ utasítás, a 17/2003. (ÜK. 8.) LÜ utasítás, a 13/2005. (ÜK. 9.) LÜ utasítás módosította. Az utasítást a 12/2019. (VI. 28.) LÜ utasítás 18. §-a hatályon kívül helyezte 2019. augusztus 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére