• Tartalom

1995. évi XIII. törvény

1995. évi XIII. törvény

a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság közötti Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás kihirdetéséről1

1995.04.02.

1. § A Magyar Köztársaság Országgyűlése a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság között, 1992. december 21-én aláírt Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (a továbbiakban: Megállapodás), amely 1994. július 1-jén hatályba lépett, e törvénnyel kihirdeti.

2. § A Megállapodás magyar nyelvű szövege a következő:



KÖZÉP-EURÓPAI SZABADKERESKEDELMI MEGÁLLAPODÁS
a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság,
a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság
között

PREAMBULUM

A Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság (a továbbiakban: Felek),
megerősítve a jogrenden, az emberi jogokon és az alapvető szabadságjogokon alapuló pluralista demokrácia iránti elkötelezettségüket,
figyelembe véve a Felek legmagasabb szintű képviselői találkozójának eredményeként elfogadott 1991. február 15-i Visegrádi Nyilatkozatot és az 1991. október 6-i Krakkói Nyilatkozatot,
azon szándéktól vezetve, hogy aktívan részt vegyenek az európai gazdasági integráció folyamatában és kifejezve felkészültségüket az e folyamat erősítését szolgáló utak és módok feltárásában való együttműködésre,
újólag megerősítve szilárd elkötelezettségüket a kapcsolataik alapját képező piacgazdasági elvek iránt,
felidézve az Európai Biztonsági és Együttműködési Konferencia záródokumentumában, a Párizsi Chartában és különösen az Európai Gazdasági Együttműködéssel foglalkozó Bonni Konferencia záródokumentumában foglalt elvek iránti szilárd elkötelezettségüket,
attól a szándéktól vezetve, hogy e célból progresszíven kiküszöböljék a kölcsönös kereskedelmük útjában álló akadályokat, az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezménynek megfelelően,
határozottan meggyőződve arról, hogy jelen Megállapodás erősíti a kölcsönösen előnyös kereskedelmi kapcsolataik intenzifikálását és hozzájárul az európai integráció folyamatához,
figyelembe véve, hogy a jelen Megállapodás egyetlen rendelkezése sem értelmezhető úgy, hogy az felmentést ad a Feleknek egyéb nemzetközi szerződésekből — különösen az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezményből — eredő kötelezettségeik alól,

a következőkben állapodtak meg:

1. Cikk

Célok

1. A Felek fokozatosan szabadkereskedelmi övezetet hoznak létre a jelen Megállapodás rendelkezései szerint és az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezmény XXIV. Cikkével összhangban, legkésőbb 2001. január 1-jével végződő átmeneti időszak alatt.

2. A jelen Megállapodás céljai:

a) a kereskedelem bővítése útján a Felek közötti gazdasági kapcsolatok harmonikus fejlesztésének előmozdítása, és ezáltal a Felek országaiban a gazdasági tevékenység elősegítése, az élet- és a foglalkoztatási feltételek javítása, valamint a termelékenység és a pénzügyi stabilitás fokozása;
b) a Felek közötti kereskedelemben korrekt versenyfeltételek biztosítása;
c) ily módon a kereskedelmi korlátok lebontásával a világkereskedelem harmonikus fejlődéséhez és bővüléséhez való hozzájárulás.

I. FEJEZET

IPARI TERMÉKEK

2. Cikk

A fejezet hatálya

E fejezet rendelkezései a Felek országaiból származó ipari termékekre vonatkoznak. Az ,,ipari termékek'' kifejezés a jelen Megállapodásban a Harmonizált Áruleírási és Jelölési Rendszer 25-től 97-ig terjedő árucsoportjaiba tartozó termékeket jelenti, az I. Mellékletben felsorolt termékek kivételével.

3. Cikk

Importvámok

1. A Felek az egymás közötti kereskedelemben új importvámokat nem vezetnek be.

2. Az importvámokat az 1., 2. és 3. sz. Jegyzőkönyvben foglalt rendelkezéseknek megfelelően bontják le.

Az importvámok lebontására vonatkozó rendelkezéseket
— egyrészről a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság, másrészről a Magyar Köztársaság között az 1. sz. Jegyzőkönyv;
— egyrészről a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság, másrészről a Lengyel Köztársaság között a 2. sz. Jegyzőkönyv,
— a Magyar Köztársaság és a Lengyel Köztársaság között a 3. sz. Jegyzőkönyv tartalmazza.

4. Cikk

Alapvámok

1. Minden termék esetében a jelen Megállapodásnak megfelelően csökkentésre kerülő alapvámként az 1992. február 29-én érvényes legnagyobb kedvezményes elbánás szerinti vámtételt alkalmazzák.

2. Ha a jelen Megállapodás hatálybalépése után minden országra vonatkozó vámcsökkentést hajtanak végre, különösen a sokoldalú kereskedelmi tárgyalások Uruguayi Fordulójának eredményeként létrejövő vámmegállapodás nyomán, az így csökkentett vámtételek a csökkentés alkalmazásának napjától kezdve az 1. bekezdésben említett alapvámok helyébe lépnek.

3. A 2. bekezdésnek megfelelően számított csökkentett vámokat egy tizedesre kerekítve kell alkalmazni.

4. A Felek közlik egymással vámjaikat.

5. Cikk

Vámokkal egyenértékű terhek

1. A Felek az egymás közötti kereskedelemben az importvámokkal egyenértékű hatású új terhet nem vezetnek be.
2. Az importvámokkal egyenértékű hatású minden terhet, a II. Mellékletben foglaltak kivételével, jelen Megállapodás hatálybalépésekor meg kell szüntetni.

6. Cikk

Pénzügyi jellegű vámok

A 3. Cikk rendelkezései a pénzügyi jellegű vámokra is vonatkoznak.

7. Cikk

Exportvámok és azokkal egyenértékű hatású terhek

1. A Felek az egymás közötti kereskedelemben nem vezetnek be exportvámokat vagy azokkal egyenértékű hatású terheket.

2. A Felek legkésőbb 1997. január 1-jéig fokozatosan eltörölnek egymás között minden exportvámot és azzal egyenértékű hatású terhet.

8. Cikk

Mennyiségi importkorlátozások és azokkal egyenértékű hatású intézkedések

1. A Felek az egymás közötti kereskedelemben nem vezetnek be új mennyiségi importkorlátozást vagy azzal egyenértékű hatású intézkedést.

2. A Felek országaiból származó termék importjára vonatkozó minden mennyiségi korlátozást és azzal egyenértékű hatású intézkedést a Megállapodás hatálybalépésének napján meg kell szüntetni, kivéve a III/a, III/b és a III/c Mellékletben foglaltakat.

9. Cikk

Mennyiségi exportkorlátozások és azokkal egyenértékű hatású intézkedések

1. A Felek az egymás közötti kereskedelemben nem vezetnek be új mennyiségi exportkorlátozást vagy azzal egyenértékű hatású intézkedést.

2. A Felek részéről az exportra alkalmazott minden mennyiségi korlátozást és azzal egyenértékű hatású intézkedést a Megállapodás hatálybalépésének napján meg kell szüntetni, kivéve a IV/a, IV/b és IV/c Mellékletben foglaltakat.

10. Cikk

A tervezett műszaki szabályozásokkal kapcsolatos információs eljárás

1. A Felek a lehető legkorábban és az V. Mellékletben foglalt rendelkezésekkel összhangban értesítik egymást a tervezett műszaki szabályozásokról, valamint az érvényben lévők tervezett módosításáról.

2. A Vegyesbizottság határoz az 1. bekezdésben foglalt rendelkezések hatálybaléptetésének időpontjáról.

II. FEJEZET

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK

11. Cikk

A fejezet hatálya

1. E fejezet rendelkezéseit a jelen Megállapodásban résztvevő Felek országaiból származó mezőgazdasági termékekre kell alkalmazni.

2. A ,,mezőgazdasági termékek'' a jelen Megállapodás szerint azok a termékek, amelyek a Harmonizált Áruleírási és Jelölési Rendszer 1-től 24-ig terjedő árucsoportjába tartoznak, valamint az I. Mellékletben szereplő termékek.

12. Cikk

Kölcsönös engedmények nyújtása

1. A Felek a 4., 5. és 6. sz. Jegyzőkönyvekben rögzített engedményeket nyújtják egymásnak az e fejezetben és a Jegyzőkönyvekben foglalt rendelkezések szerint.

A kölcsönös engedményeket:
— egyrészről a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság, másrészről a Magyar Köztársaság között a 4. sz. Jegyzőkönyv;
— egyrészről a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság, másrészről a Lengyel Köztársaság között az 5. sz. Jegyzőkönyv;
— a Magyar Köztársaság és a Lengyel Köztársaság között a 6. sz. Jegyzőkönyv
tartalmazza.

2. Tekintettel
— a mezőgazdaság szerepére gazdaságukban;
— a Felek közötti mezőgazdasági kereskedelem fejlődésére;
— a mezőgazdasági termékek különös érzékenységére;
— mezőgazdasági politikájuk szabályaira;
— az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezmény keretében folyó sokoldalú kereskedelmi tárgyalások következményeire
a Felek megvizsgálják annak lehetőségét, hogy egymásnak további engedményeket nyújtsanak.

13. Cikk

Koncessziók és agrárpolitikák

1. A 12. Cikk szerint nyújtott engedmények érintetlenül hagyásával, e fejezet rendelkezései semmilyen módon nem korlátozzák a Felek nemzeti agrárpolitikájának alakítását, vagy az agrárpolitikájukból eredő bármilyen intézkedés meghozatalát, beleértve az Uruguayi Forduló megállapodásainak végrehajtását.

2. A Felek tájékoztatják a Vegyesbizottságot nemzeti agrárpolitikájuk vagy intézkedéseik olyan változásairól, amelyek a jelen Megállapodásban előirányzott, kölcsönös agrárkereskedelmükre vonatkozó feltételeket befolyásolhatják. Bármely Fél kérésére haladéktalanul konzultációkat tartanak a helyzet megvizsgálására.

14. Cikk

Különleges védintézkedések

A jelen Megállapodás egyéb rendelkezéseitől és különösen a 27. Cikktől függetlenül, a mezőgazdasági piacok különös érzékenységét figyelembe véve, ha valamelyik Fél területéről származó olyan mezőgazdasági termékek importja, amelyre nézve a jelen Megállapodás alapján engedményt adtak, komoly piaczavarást okoz a másik Fél vagy Felek piacán, az érintett Felek a megfelelő megoldás érdekében haladéktalanul konzultációt kezdenek. Addig, amíg a megoldást megtalálják, az érintett Fél meghozhatja az általa szükségesnek tartott intézkedéseket.

15. Cikk

Egészségügyi
és növényegészségügyi intézkedések

A Felek az állat-, növényegészségügyi és egészségügyi előírásaikat diszkriminációmentesen alkalmazzák, és nem vezethetnek be semmiféle olyan új intézkedést, amely szükségtelenül korlátozza a kereskedelmet.

III. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

16. Cikk

Származási szabályok és a vámszervek adminisztratív együttműködése

1. A 7. sz. Jegyzőkönyv rögzíti a származási szabályokat és az ezekhez kapcsolódó, adminisztratív együttműködés módszereit.

2. A Felek megfelelő intézkedéseket tesznek — beleértve a Vegyesbizottság által történő rendszeres felülvizsgálatokat és az adminisztratív együttműködésre vonatkozó megállapodásokat — annak biztosítására, hogy a 7. sz. Jegyzőkönyv és a Megállapodás 3—9., 12., 17. és 28. Cikkei rendelkezéseit hatékonyan és harmonikusan alkalmazzák, valamint, hogy lehetőség szerint csökkentsék a kereskedelemmel kapcsolatos formalitásokat és kölcsönösen elfogadható megoldásokat találjanak a rendelkezések érvényesítése során felmerülő nehézségekre.

17. Cikk

Belső adózás

1. A Felek tartózkodnak minden olyan adójellegű intézkedéstől vagy gyakorlattól, amelyek közvetlenül vagy közvetve a Felek országaiból származó termékek között diszkriminációt eredményez.

2. A Felek egyikének területére exportált termékek esetében a belső adók visszatérítése nem haladhatja meg a termékekre kiszabott közvetlen vagy közvetett adók összegét.

18. Cikk

Általános kivételek

A Megállapodás nem zárja ki az importra, az exportra és a tranzitárukra olyan tilalmak és korlátozások alkalmazását, amelyek indokoltak
— a közerkölcs, a közrend vagy a közbiztonság,
— az emberek, állatok és a növények életének és egészségének védelme,
— a művészi, történelmi és régészeti jellegű nemzeti értékek védelme,
— a szellemi tulajdon védelme,
— az aranyra és ezüstre vonatkozó szabályok, vagy
— a meg nem újítható természeti erőforrások megőrzése (ha ezen intézkedésekre a hazai termelés vagy fogyasztás korlátozásával összefüggésben kerül sor)
alapján. Ezek a tilalmak és korlátozások azonban nem képezhetik az önkényes megkülönböztetés eszközét vagy a Felek közötti kereskedelem rejtett korlátozását.

19. Cikk

Biztonsági kivételek

A jelen Megállapodásban foglaltak közül semmi sem akadályozza meg egyik Felet sem abban, hogy bármilyen, általa szükségesnek ítélt intézkedést tegyen annak érdekében, hogy
a) megakadályozza információk alapvető biztonsági érdekeivel ellentétesen történő feltárását;
b) megvédje alapvető biztonsági érdekeit, eleget tegyen nemzetközi kötelezettségeinek vagy érvényesítse nemzeti politikáját;
(i) A fegyver, lőszer és hadifelszerelések kereskedelme terén, feltéve, hogy ezek az intézkedések nem rontják a nem kifejezetten katonai célokat szolgáló termékek versenyfeltételeit, valamint más olyan áruk, anyagok és szolgáltatások ilyen jellegű kereskedelme terén, amelyek közvetlenül vagy közvetve a katonaság ellátását szolgálják; vagy
(ii) a biológiai, vegyi és nukleáris vagy más nukleáris robbanóeszközök elterjedésének megakadályozása terén; vagy
(iii) háború idején vagy más súlyos nemzetközi feszültség esetén.

20. Cikk

Állami monopóliumok

1. A Felek fokozatosan kiigazítanak minden kereskedelmi jellegű állami monopóliumot annak érdekében, hogy a Megállapodás hatálybalépését követő ötödik év végére biztosítsák a diszkriminációmentességet az áruk beszerzési és értékesítési feltételeit illetően a Felekhez tartozó személyek között. A Vegyesbizottságot tájékoztatják az e célból hozott intézkedésekről.

2. A jelen Cikk rendelkezései minden olyan szervre vonatkoznak, amelyen keresztül a Felek illetékes hatóságai de jure vagy de facto, vagy közvetlenül, vagy közvetve felügyelik, meghatározzák vagy érzékelhetően befolyásolják az importot vagy exportot a Felek között. Ezen rendelkezések hasonlóképpen vonatkoznak az állam által másokra átruházott monopóliumokra is.

21. Cikk

Fizetések

1. A Felek közötti kereskedelemmel kapcsolatos, konvertibilis valutában történő fizetések és az ilyen fizetések átutalása a Feleknek a hitelező székhelye szerinti államba, mindenféle korlátozástól mentes.

2. A Felek tartózkodnak bármely valutáris vagy adminisztratív korlátozástól az olyan, árukereskedelemhez kapcsolódó rövid- és középtávú hitelek nyújtásánál, törlesztésénél vagy felvételénél, amelyekben rezidens vesz részt.

n3. A 2. bekezdéstől függetlenül mindaddig, amíg a Felekre nézve alkalmazandó nem lesz az IMF Alapokmányának VIII. Cikke, a Felek fenntartják maguknak a jogot, hogy az árukereskedelemhez kapcsolódó rövid- és középtávú hitelnyújtásra vagy -felvételre — az IMF-ben elfoglalt státuszuknak megfelelő mértékben — valutáris korlátozásokat alkalmazzanak, feltéve, hogy ezeket a korlátozásokat a termékek származása tekintetében diszkriminációmentesen, illetve nem csak meghatározott termékekre vagy termékfajtákra alkalmazzák. A korlátozások csak korlátozott ideig alkalmazhatók és azokat meg kell szüntetni, amikor a feltételek többé már nem indokolják fenntartásukat. A Felek haladéktalanul tájékoztatják a Vegyesbizottságot az ilyen intézkedések bevezetéséről és azok bármely módosításáról.

22. Cikk

A vállalkozásokkal kapcsolatos versenyszabályok

1. A Megállapodás megfelelő működésével, amennyiben érinthetik a Felek közötti kereskedelmet, összeegyeztethetetlenek a következők:
a) minden olyan vállalatok közötti megállapodás, vállalatok társulásai által hozott döntés és vállalatok közötti egyeztetett gyakorlat, amelynek a célja vagy a hatása a verseny megakadályozása, korlátozása vagy torzítása;
b) egy vagy több vállalat által az uralkodó helyzettel való visszaélés a Felek területének egészén vagy jelentős részén.

2. Az 1. bekezdés rendelkezései minden vállalkozás tevékenységére vonatkoznak, beleértve az állami vállalatokat és azokat a vállalkozásokat, amelyek számára a Felek különleges vagy kizárólagos jogokat biztosítanak.
Az általános gazdasági érdeket képező szolgáltatásokat nyújtó, vagy jövedelemtermelő monopóliumjellegű vállalkozások az 1. bekezdés rendelkezéseinek hatálya alá tartoznak, amennyiben e rendelkezések alkalmazása nem gátolja de jure vagy de facto a rájuk ruházott meghatározott közfeladatok teljesítését.

3. A II. fejezetben hivatkozott termékek esetében az 1. a) bekezdésben rögzített előírások nem vonatkoznak az olyan megállapodásokra, határozatokra és gyakorlatokra, amelyek a nemzeti piac szervezetének szerves részét képezik.

4. Ha valamelyik Fél úgy véli, hogy egy adott gyakorlat ellentétes e Cikk 1., 2. és 3. bekezdésével és az ilyen gyakorlat e Fél érdekeinek súlyos kárt okoz vagy ilyen kár okozásával fenyeget, vagy hazai iparának anyagi kárt okoz, vagy ilyen kár okozásával fenyeget, megfelelő intézkedéseket tehet a 31. Cikkben rögzített feltételek mellett és eljárás szerint.

23. Cikk

Állami támogatás

1. A jelen Megállapodásban részt vevő bármely állam által vagy állami forrásokból bármilyen formában nyújtott támogatás, ami bizonyos vállalkozások, vagy bizonyos áruk termelésének előnyben részesítésével torzítja a versenyt, vagy azzal fenyeget, összeegyeztethetetlen a jelen Megállapodás megfelelő működésével, amennyiben érintheti az adott Fél és a jelen Megállapodásban részt vevő többi Fél közötti kereskedelmet.

2. Az 1. bekezdés rendelkezései nem vonatkoznak azokra a termékekre, amelyek a II. Fejezet hatálya alá tartoznak.

3. A Vegyesbizottság a jelen Megállapodás hatálybalépésétől számított három éven belül elfogadja azon kritériumokat, amelyek alapján az 1. bekezdéssel ellentétes gyakorlatokat megítélik, valamint azok alkalmazási szabályait.

4. A Felek biztosítják az állami támogatások áttekinthetőségét, többek között azzal, hogy évente jelentést tesznek a Vegyesbizottságnak a támogatások teljes összegéről és megoszlásáról, valamint a többi Felet — kérésükre — tájékoztatják a támogatási rendszerekről és az állami támogatás egyes konkrét eseteiről.
5. Ha bármely Fél úgy véli, hogy — a mezőgazdaságot is beleértve — egy adott gyakorlat,
— ellentétes az 1. bekezdés előírásaival és az esettel nem foglalkoznak megfelelően a 3. bekezdésben hivatkozott alkalmazási szabályok alapján, vagy
— ilyen szabályok hiányában és amennyiben a gyakorlat e Fél érdekeiben súlyos kárt okoz, vagy ilyen kár okozásával fenyeget, vagy hazai iparának anyagi kárt okoz vagy ilyen kár okozásával fenyeget;
megfelelő intézkedéseket tehet a 31. Cikkben rögzített feltételek mellett és eljárás szerint.

Ilyen intézkedések csak a GATT, valamint bármely annak keretei között megtárgyalt, az érintett Felek között alkalmazandó, idevágó megállapodások által rögzített eljárásokkal és feltételekkel összhangba hozhatók.

24. Cikk

Kormányzati beszerzések

1. A Felek a jelen Megállapodás egyik céljának tekintik kormányzati beszerzési piacaik liberalizálását.

2. A Felek fokozatosan kialakítják a kormányzati beszerzésekre vonatkozó szabályozásaikat, figyelemmel arra, hogy a többi Fél szállítói számára legkésőbb a jelen Megállapodás 1. Cikkében hivatkozott átmeneti időszak végére lehetővé tegyék kormányzati beszerzéseik piacán a szerződés odaítélési eljárásokban való részvételt, az 1987. február 2-i kiegészítő jegyzőkönyvvel módosított 1979. április 12-i GATT Kormányzati Beszerzési Egyezmény előírásainak megfelelően.

3. A Vegyesbizottság megvizsgálja a jelen Cikk céljainak elérésével kapcsolatos fejleményeket és gyakorlati megoldásokat javasolhat a jelen Cikk 2. bekezdésében foglalt rendelkezések megvalósítására, a szabad piacrajutás, az áttekinthetőség, valamint a jogok és kötelezettségek teljes egyensúlyának biztosítása érdekében.

4. A jelen Cikk 3. bekezdésében foglalt vizsgálat során a Vegyesbizottság különösen a nemzetközi kapcsolatokban e téren bekövetkezett fejleményekre tekintettel megvizsgálhatja a 2. bekezdés szerinti piacnyitás körének és/vagy mértékének növelési lehetőségét.

5. A Felek törekednek arra, hogy csatlakozzanak a GATT keretében létrehozott idevágó megállapodásokhoz.

25. Cikk

A szellemi tulajdon védelme

1. A Felek diszkrimináció mentesen biztosítják a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelmét, beleértve az ilyen jogok biztosítását és érvényesítését célzó intézkedéseket. A védelmet fokozatosan javítják és a jelen Megállapodás hatálybalépésétől számított ötödik év vége előtt olyan szintre hozzák, amely megfelel a VI. Mellékletben meghatározott sokoldalú megállapodások lényeges követelményeinek.
2. A jelen Megállapodás értelmében a ,,szellemi tulajdon védelme'' magában foglalja különösen a szerzői jogok, a szoftverek és adatbázisok, a szomszédos jogok, a márkavédjegyek, a földrajzi jelzések, az ipari minták, a szabadalmak, az integrált áramkörök topográfiája, valamint a know-how-val kapcsolatos bizalmas információk védelmét.
3. Az integrált áramkörök topográfiájának bármely Fél által biztosított védelmét a viszonosság alapján nyújtják.
4. A Felek együttműködnek a szellemi tulajdonnal összefüggő kérdésekben. Bármelyik Fél kérésére szakértői konzultációkat tartanak e kérdésekről, különösen a szellemi tulajdon harmonizálásáról, kezeléséről és érvényesítéséről szóló jelenlegi vagy jövőbeni nemzetközi egyezményekkel kapcsolatos tevékenységekről, az olyan nemzetközi szervezetekben folyó tevékenységről, mint az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezmény, a WIPO, valamint a Feleknek a szellemi tulajdonnal összefüggő ügyekben harmadik országokhoz fűződő kapcsolatairól.

26. Cikk

Dömping

Ha valamelyik Fél úgy találja, hogy a jelen Megállapodással szabályozott kereskedelemben a GATT VI. Cikke szerinti értelemben dömping valósul meg, e gyakorlat ellen megfelelő intézkedéseket tehet az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezmény VI. Cikkével, valamint az e Cikkel kapcsolatos megállapodásokkal összhangban a 31. Cikkben rögzített feltételek mellett és eljárás szerint.

27. Cikk

Általános védintézkedések

Ha valamelyik terméket olyan megnövekedett mennyiségben és olyan feltételek mellett importálnak, hogy az
a) az importáló Fél területén a hasonló vagy közvetlenül versenyző termékek hazai termelőinek komoly kárt okoz vagy ilyen károsodással fenyeget; vagy
b) a gazdaság bármely szektorában komoly zavarokat okoz vagy olyan nehézségeket, amelyek valamely régió gazdasági helyzetének komoly romlását idézhetik elő, vagy ilyen zavarok vagy nehézségek okozásával fenyeget
az érintett Fél megfelelő intézkedéseket tehet a 31. Cikkben rögzített feltételek mellett és eljárások szerint.

28. Cikk

Szerkezeti átalakítás

1. Bármelyik Fél a 3. Cikk rendelkezéseitől eltérő, korlátozott időtartamra szóló rendkívüli intézkedéseket hozhat vámemelések formájában.
2. Ezek az intézkedések születő iparágakra vagy szerkezeti átalakítás alatt álló szektorokra, vagy olyan szektorokra vonatkozhatnak, amelyek komoly nehézségekkel néznek szembe, különösen ha ezek a nehézségek fontos társadalmi problémákat idézhetnek elő.
3. Az érintett Fél országában a másik Fél országából származó termékekre alkalmazandó importvámok, amelyeket ezekkel az intézkedésekkel vezetnek be, nem haladhatják meg az ad valorem 25%-ot és a Felek országaiból származó termékekre nézve preferenciális elemet tartalmaznak.
Az ezekkel az intézkedésekkel érintett termékek importjának teljes értéke nem haladhatja meg a többi Fél országából származó, az I. Fejezet szerint meghatározott ipari import 15%-át, annak az utolsó évnek alapján számítva, amelyre nézve statisztikai adatok rendelkezésre állnak.
4. Ezeket az intézkedéseket legfeljebb 5 évig lehet alkalmazni, kivéve, ha a Vegyesbizottság hosszabb időszakhoz járul hozzá. Alkalmazásukat legkésőbb az átmeneti időszak lejáratakor meg kell szüntetni.
5. Nem lehet ilyen intézkedést bevezetni valamely termék esetében, ha több mint 3 év telt el azóta, hogy az adott termékekre nézve valamennyi vámot és mennyiségi korlátozást, valamint azokkal egyenértékű hatású terhet és intézkedést felszámoltak.
6. Az érintett Fél tájékoztatja a Vegyesbizottságot azokról a kivételes intézkedésekről, amelyeket meghozni szándékozik, és a többi Fél kérésére ezekről az intézkedésekről és az érintett szektorokról még bevezetésük előtt a Vegyesbizottságban konzultációkat kell tartani. Ilyen intézkedések hozatala esetén az érintett Fél a Vegyesbizottság rendelkezésére bocsátja azt a menetrendet, amely szerint az e Cikk alapján bevezetett vámokat felszámolja. Ez a menetrend előírja éves egyenlő ütemezésben a vámok megszüntetését, megkezdve azt legkésőbb a bevezetés után 2 év múlva. A Vegyesbizottság ettől eltérő menetrendet is megállapíthat.

29. Cikk

Reexport és súlyos hiány

Ahol a 7. és 9. Cikk rendelkezéseinek betartása
a) olyan, harmadik országba irányuló reexporthoz vezet, amellyel szemben az exportáló Fél az adott termékre vonatkozóan mennyiségi exportkorlátozást, exportvámokat, vagy ezzel egyenértékű hatású terheket vagy intézkedéseket tart fenn; vagy
b) az exportáló Fél számára alapvető termék komoly hiányát eredményezi vagy azzal fenyeget,
és ahol a fent említett helyzet az exportáló Fél számára jelentős nehézséget okoz vagy valószínűsíthetően okoz, az érintett Fél megfelelő intézkedéseket tehet a 31. Cikkben rögzített feltételek mellett és eljárás szerint.

30. Cikk

A kötelezettségek teljesítése

1. A Felek minden általános vagy különleges intézkedést meghoznak, hogy biztosítsák a Megállapodásból eredő kötelezettségeik teljesítését. Gondoskodnak arról, hogy a Megállapodás céljait elérjék.
2. Ha valamely Fél úgy véli, hogy valamelyik másik Fél nem teljesítette a jelen Megállapodásból eredő kötelezettségét, az érintett Fél megfelelő intézkedéseket tehet a 31. Cikkben rögzített feltételek mellett és eljárás szerint.

31. Cikk

A védintézkedések alkalmazásának eljárási rendje

1. Mielőtt kezdeményezik a jelen Cikk következő bekezdéseiben ismertetett eljárást védintézkedések alkalmazására, a Felek megkísérlik, hogy minden nézetkülönbséget közvetlen konzultációk útján oldjanak meg.
2. Abban az esetben, ha valamelyik Fél azoknak a termékeknek az importját, amely alkalmas a 27. Cikkben hivatkozott helyzet előidézésére olyan adminisztratív eljárásnak veti alá, amelynek célja a kereskedelmi folyamatok irányzatáról gyors információszolgáltatás, erről tájékoztatja a másik Felet.
3. A jelen Cikk 7. bekezdésében foglaltak érintetlenül hagyásával a védintézkedésekhez folyamodni szándékozó Fél haladéktalanul értesíti erről a másik Felet és a Vegyesbizottságot, és megadja az összes szükséges információt. A Felek között haladéktalanul konzultációkra kerül sor a Vegyesbizottságban a megoldás feltárása céljából.
4. a) A 26., 27. és 29. Cikk esetében a Vegyesbizottság megvizsgálja az ügyet vagy helyzetet, és bármilyen döntést hozhat, ami szükséges az érintett Fél által közölt nehézségek megszüntetésére. Ha ilyen döntés az ügy Vegyesbizottság elé terjesztésétől számított 30 napon belül nem születik, az érintett Fél megteheti a kialakult helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.
b) A 30. Cikk esetében az érintett Fél a konzultációk befejezése után vagy az ügy előterjesztésének napjától számított három hónap elteltével megteheti a megfelelő intézkedéseket.
c) A 22. és a 23. Cikk esetében az érintett Felek megadnak a Vegyesbizottságnak minden szükséges segítséget az eset kivizsgálásához és — ahol helyénvaló — a kifogásolt gyakorlat kiküszöböléséhez.
Ha az érintett Fél nem szünteti meg a Vegyesbizottság által meghatározott időn belül a kifogásolt gyakorlatot, vagy ha a Vegyesbizottság az ügy előterjesztésétől számított három hónapon belül nem tud megállapodást elérni, a panaszos Fél megfelelő intézkedéseket tehet a kérdéses gyakorlatból eredő nehézségek leküzdésére.
5. A meghozott védintézkedésekről haladéktalanul tájékoztatni kell a másik Felet és a Vegyesbizottságot. Ezen intézkedéseket, mértéküket és időtartamukat illetően, arra kell korlátozni, ami feltétlenül szükséges az alkalmazásukat kiváltó helyzet orvoslásához és nem haladhatják meg a kérdéses gyakorlat vagy nehézség által okozott kárt. Elsőbbséget kell adni azoknak az intézkedéseknek, amelyek legkevésbé zavarják a Megállapodás működését. Az egyik Fél tevékenysége vagy mulasztása miatt a másik Fél által hozott intézkedések csak az e Féllel folyó kereskedelmet érinthetik.
6. A meghozott védintézkedésekről a Vegyesbizottságban időszakos konzultációkat folytatnak azzal a céllal, hogy amint lehet, enyhítsék azokat, vagy megszüntessék, ha a feltételek már nem igazolják fenntartásukat.
7. Ahol az azonnali cselekvést igénylő rendkívüli körülmények az előzetes vizsgálatot lehetetlenné teszik, az érintett Fél — a 26., 27. és 29. Cikkekben leírt helyzetekben — azonnal megteheti a helyzet rendezéséhez feltétlenül szükséges ideiglenes intézkedéseket. Az intézkedésekről haladéktalanul tájékoztatást kell adni, és a Vegyesbizottságban az érintett Felek között konzultációkat kell folytatni a lehető leghamarabb.

32. Cikk

Fizetési mérleg-nehézségek

1. A Felek arra törekednek, hogy elkerüljék korlátozó intézkedések, ideértve az importra vonatkozó intézkedések alkalmazását fizetési mérleg okokból.
2. Ha valamelyik Fél fizetési mérlegét illetően nehéz helyzetben van, vagy ennek közvetlen veszélye fenyeget, az érintett Fél az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezményben meghatározott feltételek szerint korlátozó — ideértve az importra vonatkozó — intézkedéseket hozhat, amelyek korlátozott időtartamra szólhatnak és nem lehetnek hosszabb időtartamúak annál, mint ami a fizetési mérleg helyzet helyreállításához szükséges. Az intézkedéseket, ahogy a fizetési mérleg feltételei javulnak, fokozatosan enyhíteni kell, és meg kell azokat szüntetni, amint a feltételek többé már nem indokolják fenntartásukat. Az érintett Fél köteles haladéktalanul tájékoztatni a többi Felet az intézkedések bevezetéséről és amikor ez lehetséges, megszüntetésük menetrendjéről.

33. Cikk

Fejlődési záradék

1. Ha valamely Fél úgy véli, hogy a Felek gazdasági érdekei szempontjából hasznos lenne a Megállapodásban rögzített kapcsolatok fejlesztése és elmélyítése azáltal, hogy új területekre terjesztik ki azokat, akkor indoklással ellátott javaslatát a többi Fél elé kell terjesztenie. A Felek felszólíthatják a Vegyesbizottságot, hogy vizsgálja meg a javaslatot és — ahol helyénvaló — tegyen ajánlásokat, különösen a tárgyalások megkezdését illetően.

2. Az 1. bekezdésben említett eljárásból eredő megállapodások megerősítést vagy jóváhagyást igényelnek a Felek részéről saját eljárásaikkal összhangban.

34. Cikk

A Vegyesbizottság

1. A Felek megállapodnak, hogy a Felek képviselőiből álló Vegyesbizottságot hoznak létre.

2. A jelen Megállapodás végrehajtását a Vegyesbizottság felügyeli és irányítja.

3. A Megállapodás megfelelő végrehajtása érdekében a Felek a Vegyesbizottságban információcserét folytatnak és bármelyikük kérésére konzultációkat tartanak. A Vegyesbizottság figyelemmel kíséri a Felek közötti kereskedelem útjában álló akadályok további lebontásának lehetőségét.

4. A Vegyesbizottság a jelen Megállapodásban előírt esetekben határozatokat hozhat. Egyéb kérdésekben a Vegyesbizottság ajánlásokat tehet.

35. Cikk

A Vegyesbizottság eljárási rendje

1. A jelen Megállapodás megfelelő végrehajtása céljából a Vegyesbizottság szükség szerint, de legalább évente egyszer ülést tart. Bármelyik Fél kérheti ülés összehívását.

2. A Vegyesbizottság egyhangúan hozza meg határozatait és ajánlásait.

3. Ha bármelyik Fél képviselője a Vegyesbizottságban alkotmányos követelmények teljesítéséhez kötve fogad el egy határozatot, a határozat — ha abban nincs későbbi időpont feltüntetve — a fenntartás feloldásáról szóló értesítés napján lép hatályba.

4. A jelen Megállapodás vonatkozásában a Vegyesbizottság fogadja el működési szabályzatát, amely többek között tartalmazza az ülések összehívására és az elnök kinevezésére, illetve a kinevezés időtartamára vonatkozó rendelkezéseket.

5. A Vegyesbizottság határozatot hozhat olyan albizottságok és munkacsoportok létrehozásáról, amelyeket szükségesnek tart feladatai ellátásához.

36. Cikk

A jelen és más Megállapodásokkal szabályozott kereskedelmi kapcsolatok

1. Jelen Megállapodás a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Magyar Köztársaság, valamint a Szlovák Köztársaság közötti kereskedelmi kapcsolatokra vonatkozik, de nem érinti a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság közötti kereskedelmi kapcsolatokat.

2. Jelen Megállapodás nem akadályozza meg vámuniók, szabadkereskedelmi övezetek, illetve a határ menti kereskedelemre vonatkozó megállapodások létrehozását vagy fenntartását, amennyiben azok nem gyakorolnak negatív hatást a jelen Megállapodásban előírt kereskedelmi rendre, különös tekintettel a származási szabályokat illető előírásokra.

37. Cikk

Mellékletek és Jegyzőkönyvek

Jelen Megállapodás Mellékletei és Jegyzőkönyvei a Megállapodás elválaszthatatlan részét képezik. A Vegyesbizottság határozatot hozhat a Mellékletek és a Jegyzőkönyvek módosításáról a 35. Cikk 3. bekezdésében foglalt rendelkezéseknek megfelelően.

38. Cikk

Területi alkalmazás

Jelen Megállapodás a Megállapodást aláíró államok területén érvényes.

39. Cikk

Módosítások

Jelen Megállapodás módosításait — kivéve a 34. Cikk 4. bekezdésében említetteket, amelyeket a Vegyesbizottság hagy jóvá —, a Felek elé kell terjeszteni elfogadásra és akkor lépnek hatályba, ha azokat valamennyi Fél elfogadja. Az elfogadásról szóló okmányokat a Letéteményesnél helyezik el.

40. Cikk

Hatálybalépés

1. Jelen Megállapodás 1993. március 1-jén lép hatályba, ha a ratifikációs okmányokat valamennyi Fél letétbe helyezte a Letéteményesnél.

2. Ha a jelen Megállapodás nem lép hatályba az 1. bekezdés rendelkezésének megfelelően, a ratifikációs okmányaikat letétbe helyezett Felek képviselői 1993. április 30. előtt találkoznak, és döntést hozhatnak, hogy a Megállapodás mikor lépjen hatályba ezen Felek vonatkozásában.

3. Arra a Félre vonatkozóan, aki ratifikációs okmányát a 2. bekezdésben említett ülést követően helyezi letétbe, a jelen Megállapodás a ratifikációs okmány letétbe helyezését követő második hónap első napján lép hatályba, de nem korábban a 2. bekezdés szerint meghatározott időpontnál.

4. Bármelyik Fél már az aláírás időpontjában kinyilváníthatja, hogy a Megállapodást egy kezdeti szakaszban ideiglenes jelleggel alkalmazza, ha a Megállapodás ezen Félre vonatkozóan 1993. március 1-jéig nem léphet hatályba.

41. Cikk

Érvényesség és felmondás

Bármelyik Fél felmondhatja a jelen Megállapodást — ideértve annak ideiglenes alkalmazását is —, ha erről írásban értesíti a Letéteményest. A felmondás azon időpont után hat hónappal lép hatályba, amikor a Letéteményes megkapta az értesítést. A többi Félre nézve a Megállapodás hatályban marad.

42. Cikk

A Letéteményes

Lengyelország Kormánya — mint Letéteményes — értesíti a jelen Megállapodást aláíró valamennyi államot a ratifikációs okmányok letétbe helyezéséről, a jelen Megállapodás hatályba lépéséről, s a jelen Megállapodással vagy annak érvényességével kapcsolatos minden egyéb intézkedésről vagy értesítésről.

FENTIEK HITELÉÜL alulírott Meghatalmazottak a kellő felhatalmazás birtokában aláírták a jelen Megállapodást.
Készült Krakkóban, az ezerkilencszázkilencvenkettedik év, december hó, huszonegyedik napján, egy angol nyelvű hiteles példányban, amelyet Lengyelország kormánya helyez letétbe. A Letéteményes valamennyi Félhez eljuttatja a Megállapodás hitelesített másolatát.

A Cseh Köztársaság nevében:
Vladimír Dlouhy s. k.

A Lengyel Köztársaság nevében:
Andrzej Arendarski s. k.

A Magyar Köztársaság nevében:
Dr. Kádár Béla s. k.

A Szlovák Köztársaság nevében:
Ludovít Cernák s. k.

EGYETÉRTÉSI JEGYZŐKÖNYV

1. A Felek kinyilvánítják készségüket arra, hogy a Vegyesbizottságban megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy az engedmények körét kölcsönösen tovább bővítsék mindazon engedményekkel, amelyeket olyan harmadik országoknak nyújtanak vagy fognak nyújtani, amelyekkel szabadkereskedelmi megállapodást vagy más hasonló, az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezmény XXIV. Cikkének hatálya alá tartozó megállapodást kötöttek.
2. A 4. Cikk 2. bekezdésével kapcsolatban a Felek megállapodnak, hogy ha vámcsökkentésre kerül sor a vámtételek meghatározott időtartamra szóló felfüggesztésével, akkor a csökkentett vámok csak a felfüggesztés időtartamára helyettesítik az alapvámokat; továbbá, hogy a vámtételek bármilyen részleges felfüggesztése esetén a Felek közötti preferenciákat fenn kell tartani.
3. A Felek megállapodnak, hogy a 9. Cikk nem vonatkozik arra az esetre, amikor e Cikkben foglalt intézkedések nemzetközi kötelezettségek teljesítése miatt válhatnak szükségessé.
4. A 23. Cikk 3. bekezdésében említett kritériumrendszer és szabályok kidolgozásakor a Felek:
— célul tűzik ki, hogy azok a lehető legnagyobb mértékben összhangban legyenek a jelen Megállapodásban részt vevő Felek és az Európai Közösségek közötti társulási szerződésekben alkalmazott irányadó kritériumokkal és szabályokkal;
— meghatározzák azokat a feltételeket és/vagy körülményeket, amikor az 1. bekezdés rendelkezéseitől ideiglenesen el lehet térni;
— megvizsgálják, hogy milyen feltételek mellett lehet lépéseket tenni az állami támogatás gyakorlatával szemben.
5. A 23. Cikk 4. bekezdésével kapcsolatban a Vegyesbizottság a jelen Megállapodás hatálybalépését követően egy éven belül a transzparenciát biztosító intézkedésekre vonatkozó szabályokat fogad el.
6. A 2. sz. és 3. sz. Jegyzőkönyvhöz tartozó Mellékletekben, valamint a III/c. Mellékletben csillaggal (*) megjelölt tételekre csak az ott rögzített előírások vonatkoznak, feltéve, hogy a Felek közötti kereskedelemben ezeket a tételeket a Lengyelország és az Európai Közösségek közötti kereskedelemben folytatott gyakorlathoz hasonlóan kezelik.
7. A Felek fontolóra veszik, hogy választott bírósági eljárást lehetne előirányozni az olyan viták rendezésére, amelyeket nem lehet az érintett Felek közötti konzultációk során vagy a Vegyesbizottságban rendezni. Ezt a lehetőséget a Vegyesbizottság tovább vizsgálhatja.

KÖZÖS NYILATKOZAT

A Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Magyar Köztársaság, valamint a Szlovák Köztársaság kijelenti, hogy amennyiben a Megállapodás 1993. március 1-jén nem léphet hatályba, akkor azt az említett időponttól ideiglenesen alkalmazzák.


I. MELLÉKLET
Terméklista, a hivatkozást lásd a 2. és a 11. Cikkekben

Tarifaszám

Termékleírás

ex 3502

Albuminok, albuminátok és más albuminszármazék

ex 3502 10

– Tojásfehérje

 

3502 10 91

– – – Szárított (pl. lapok, lemezek, forgács, por formában)

 

3502 10 99

– – – Egyéb

ex 3502 90

– Más
– – Albuminok, tojásfehérje kivételével:
– – – Tejfehérje (lactalbumin)

 

3502 90 51

– – – Szárított (pl. lapok, lemezek, forgács, por formában)

 

3502 90 59

– – – Egyéb

 

4501

Természetes parafa nyersen vagy egyszerűen előkészítve; parafahulladék; aprított, szemcsézett vagy őrölt parafa

 

5201 00

Pamut nem kártolva, nem fésülve

 

5301

Len nyersen vagy megmunkálva, de nem fonva; lenkóc és hulladék (beleértve a fonalhulladékot és a foszlatott anyagot is)

 

5302

Valódi kender (Cannabis sativa L.) nyersen vagy megmunkálva, de nem fonva; kenderkóc és -hulladék (beleértve a fonalhulladékot és a foszlatott anyagot is)


II. MELLÉKLET
(lásd a hivatkozást az 5. Cikk 2. bekezdésében)

A Magyar Köztársaság a következő ütemezés szerint szünteti meg a Cseh Köztársaságból, a Lengyel Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó importot terhelő, a vámokkal egyenértékű alábbi terheket:

 

1995.
I.1.

1996.
I.1.

1997.
I.1.

1% engedélyezési illeték

1%

2% vámkezelési díj

1%

1%

3% statisztikai illeték

1%

1%

1%


III/A. MELLÉKLET
(lásd a hivatkozást a 8. Cikk 2. bekezdésében)

A Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság a Magyar Köztársaságból és a Lengyel Köztársaságból származó, az alábbiakban felsorolt termékek esetében legkésőbb az átmeneti időszak végéig megszünteti a mennyiségi importkorlátozásokat és az ezekkel egyenértékű hatású intézkedéseket.

Tarifa-
szám

HR-kód

Termékleírás

2612

 

Uránium- vagy tóriumérc, dúsított is

2844

 

Radioaktív kémiai elemek és radioaktív izotópok (beleértve a hasadó kémiai vagy átalakítható elemeket és izotópokat is) és ezek vegyületei;

 

2844 10

– Természetes urán és vegyületei; természetes uránt vagy természetes uránvegyületet tartalmazó ötvözet, diszperzió (cermet is), kerámiai termékek és keverékek

 

2844 20

– U235-re dúsított urán és vegyületei; plutónium és vegyületei; U235-re dúsított uránt, plutóniumot vagy ezek vegyületeit tartalmazó ötvözet, diszperzió (cermet is), kerámiai termékek és keverékek

2701

 

Kőszén*; brikett, tojásbrikett és kőszénből előállított hasonló szilárd tüzelőanyag

 

ex 2701 10

– Kokszolható kőszén
– Energiatermelésre szolgáló kőszén

4707

 

Papírhulladék vagy használt papír és karton

7204

 

Vas- és acélhulladék; ingot újraolvasztott hulladékvasból vagy acélból

* A Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság legkésőbb 1993. június végéig konultációkat kezd a Lengyel Köztársasággal. Ezen konzultációk célja a Lengyel Köztársaságból származó kőszénnek a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság teljes kőszénbehozatalában való megfelelő részesedésének a meghatározása. A Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság semmiféle további koncesszióra nem tart igényt a Lengyel Köztársaság részéről.


III/B. MELLÉKLET
(lásd a hivatkozást a 8. Cikk 2. bekezdésében)

1. A Magyar Köztársaság mennyiségi importkorlátozásait és az ezekkel egyenértékű hatású intézkedéseit az alábbiakban felsorolt és a Cseh Köztársaságból, a Lengyel Köztársaságból, valamint a Szlovák Köztársaságból származó termékekre 1995. január 1. és 2000. december 31. között fokozatosan megszünteti.

A termékek felsorolása a magyar külkereskedelmi termékjegyzék szerint történik. Magyarország kötelezi magát arra, hogy ezeket a tételeket a lehető legrövidebb időn belül vámnomenklatúra szerint megnevezi.

Importtermékek listája,
Magyar külker. termék-
jegyzék (KTJ)

Termékleírás

13–71

Zúzott kő

16–0

Félkész és komplett épületek (ipari, mezőgazdasági, közlekedési, kereskedelmi, raktározási, közigazgatási, kulturális, szociális és lakás célú, valamint úszó és egyéb épületek, a hozzájuk kapcsolódó építő tevékenységgel együtt)

16–50–097

Vasbeton magasépítési elemmel kapcsolatos tevékenységek

16–84–097

Könnyűszerkezetes épületekkel kapcsolatos tevékenységek

29–31–100

Evőeszköz nemesfémből

29–32–100

Evőeszköz, tálalóeszköz és edény fémből (érvényes fizetőeszköznek tekinthető pénzérme nem importálható)

29–71–1

Érme, plakett, jelvény fémből (érvényes fizetőeszköznek tekinthető pénzérme nem importálható)

41–32–009

Személygépkocsironcs és alkatrészei

41–32–010

Felújított személygépkocsironcs

41–32–110

Benzinüzemű személygépkocsi, új

41–32–120

Benzinüzemű személygépkocsi, használt

42–32–210

Dízelüzemű személygépkocsi, új

41–32–220

Dízelüzemű személygépkocsi, használt

41–32–410

Elektromos üzemű személygépkocsi, új

41–32–420

Elektromos üzemű személygépkocsi, használt

41–32–800

Önjáró lakóautó

41–32–900

Egyéb lakóautó, vízi jármű és vízen járó berendezés

44–12–100

Általános LB, CB távbeszélő készülék

44–12–200

Különleges távbeszélő készülékek

44–12–300

Pénzbedobós távbeszélő készülékek

44–12–400

Soros távbeszélő készülékek

44–12–800

Távbeszélő készülék működését automatizáló egyéb gépek

44–13–310

Gépikapcsolású telefon alközpont

44–13–320

Gépikapcsolású telefon főközpont

44–13–330

Faluközpont

44–13–500

Elektronikus távbeszélő központ

44–13–900

Egyéb telefonközpont

44–14–230

Átviteltechnikai berendezés, koaxiális

44–14–290

Egyéb vivőfrekvenciás berendezés

44–14–900

Egyéb átviteltechnikai berendezés

44–21–100

Rkh műsorszóró rádióadó

44–21–200

URH adó

44–21–300

Tv-adó

44–21–400

Átjátszó berendezés

44–23–900

Egyéb adó-vevő berendezés

44–24–100

Mikrohullámú berendezés, kiscsatornás

44–24–200

Mikrohullámú berendezés, középcsatornás

44–24–300

Mikrohullámú berendezés, nagycsatornás

44–24–900

Egyéb mikrohullámú berendezés

44–29–000

Egyéb vezeték nélküli hírközlő készülék és berendezés

44–32–100

Hangátviteli stúdióberendezés

46–79–000

Egyéb ügyviteltechnikai berendezés

53–12

Alkaloidok

53–30–001

Kiszerelt gyógyszer, humán, a szerobakterológiai kivételével

53–61–000

Fogászati gyógyszer

53–81–000

Kiszerelt emberi tápszer

ex 57–19

MDI

57–41–000

Habanyag, hőre lágyuló

57–42–000

Habanyag, hőre keményedő

57–43–900

Egyéb habanyag

57–91–000

Hasítással előállított profilszál

58–10–000

Áztató- és öblítőszerek

58–2

Mosó- és mosogatószerek

66–63

Bélyeg

68–1

Lábbeli bőrből és bőrhelyettesítő anyagból

68–2

Papucs

68–3

Gumi lábbeli

68–4

Műnyag lábbeli

69–3

Ékszer, bizsutéria, bőrdíszműáru és dohányzó cikk

69–94

Műalkotás, gyűjtemény, régiség

69–95

Népművészeti és iparművészeti termék

69–99–250

Szórakoztató intézmények kellékei

69–99–252

Játékautomaták részei, tartozékai, kiegészítői

73–23–000

Pamut ágyneműanyag

73–24–000

Pamut háztartási szövet

73–25–000

Lakástextil pamutból

73–29–000

Egyéb pamutszövet

73–33–000

Len ágyneműanyag

73–34–000

Háztartási lenáru

73–35–000

Lakástextil lenből

73–39–000

Egyéb lenszövet

73–44–000

Háztartási kenderáru

73–46–000

Kender szőnyeg

73–5

Egyéb szálas végtermék

73–64–000

Gyapjú takarószövet

73–65–000

Lakástextil gyapjúból

73–66–000

Kész gyapjú- és gyapjútípusú szőnyeg

73–75–000

Lakástextil selyemből

73–79–000

Egyéb selyemszövet

73–91–100

Nem szövött textília

73–91–300

Nem szövött háztartási textília

73–91–400

Nem szövött lakástextília

73–91–500

Nem szövött takaróanyag

73–91–600

Nem szövött szőnyeg

73–91–900

Egyéb nem szövött textília

73–92–100

Impregnált laminált szövet

73–93–000

Steppelt kelme

73–96–000

Hasított fóliaszövet

73–98–000

Egyéb különféle textília

73–99–000

Kikészített egyéb textília

74–12–000

Kézimunkafonal

74–53–100

Függöny pamutból

74–53–200

Függöny, szintetikus

74–53–900

Egyéb alapanyagú függöny

75–90–000

Egyéb különféle textilipari termék

76–11

Férfi alsóruházat, szövött

76–12

Női alsóruházat, szövött

76–13

Fiú alsóruházat, szövött

76–14

Lányka alsóruházat, szövött

76–21

Férfi alsóruházat, kötött, hurkolt

76–22

Női alsóruházat, kötött, hurkolt

76–23

Fiú alsóruházat, kötött, hurkolt

76–24

Lányka alsóruházat, kötött, hurkolt

76–31

Férfi alsóruházat, egyéb technológiájú

76–32

Női alsóruházat, egyéb technológiájú

76–80

Félkész alsóruházati termék

77–11

Férfi felsőruházat, szövött

77–12

Női felsőruházat, szövött

77–13

Fiú felsőruházat, szövött

77–14

Lányka felsőruházat, szövött

77–16–000

Munkaruha, szövött

77–17–000

Egyenruházati felsőruha, szövött

77–21

Férfi felsőruházat, kötött, hurkolt

77–22

Női felsőruházat, kötött, hurkolt

77–23

Fiú felsőruházat, kötött, hurkolt

77–24

Lányka felsőruházat, kötött, hurkolt

77–3

Felsőruházat bőrből és szőrmés bőrből

77–41

Férfi felsőruházat, egyéb technológiájú

77–42

Női felsőruházat, egyéb technológiájú

77–43

Fiú felsőruházat, egyéb technológiájú

77–44

Lányka felsőruházat, egyéb technológiájú

77–80–000

Félkész felsőruházati termék

78–1

Konfekciós ágynemű

78–2

Konfekciós háztartási és lakástextil termékek

78–3

Divatcikkek és tartozékok

78–50–200

Női harisnyanadrág

78–52

Férfi zokni

78–53

Női harisnya

78–54

Női zokni

78–8

Sátor és ponyva jellegű termék

78–9

Egyéb különféle ruházati és konfekciós termék (beleértve a használt ruhát is)


2. A Megállapodás életbelépését követően a Magyar Köztársaság az alábbi éves plafonokat nyitja a Lengyel Köztársaságból származó termékek számára:

– ékszer és nemesfémtárgy    250 000 USD
– mosószerek és más háztartási vegyi áruk    500 000 USD
– lábbeli    2 000 000 USD
– felsőruházat    3 000 000 USD
– új személygépkocsi    3 000 db
– alsóruházat    2 000 000 USD
– méteráru    2 000 000 USD
– más ipari termékek    4 000 000 USD

3. A Megállapodás életbelépését követően a Magyar Köztársaság az alábbi éves plafonokat nyitja a Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó termékek számára:
– mosószerek és más háztartási vegyi áruk    1 000 000 USD
– felsőruházat    3 000 000 USD
– alsóruházat    2 000 000 USD
– lábbeli    3 000 000 USD
– méteráru    4 000 000 USD
– más ipari termékek    4 000 000 USD
– új személygépkocsi    3 000 db

4. A 2. és 3. bekezdésekben specifikált plafonok addig lesznek érvényben, amíg a Magyar Köztársaság meg nem szünteti az említett termékeket érintő mennyiségi korlátozásokat. 1994-től kezdve a Magyar Köztársaság évente felülvizsgálja a plafonokat, és mérlegeli ezen vizsgálatok függvényében a plafonok megemelésének lehetőségeit.


III/C. MELLÉKLET
(lásd a hivatkozást a 8. Cikk 2. bekezdésében)

1. A Lengyel Köztársaság a gyártási évet követő évtől számított 10 évnél régebbi, vagy a meg nem állapítható időpontban gyártott, az alábbiakban felsorolt gépjárművekre, s ezek alvázaira és karosszériáira vonatkozó importtilamat legkésőbb 2002. január 1-jéig feloldja.

Tarifa-
szám

HR/KN kód

Termékleírás

8703

 

Gépkocsi és más gépjármű, kizárólag személyszállításra tervezett (a 87.02 vtsz. alá tartozó kivételével), beleértve a kombi típusú gépkocsit és a versenyautót is
– Más szikragyújtású, dugattyús, belső égésű motorral működő jármű

 

ex 8703 21

– – Legfeljebb 1000 cm3 hengerűrtartalommal:

 

90

– – – Használt

 

ex 8703 22

– – 1000 cm3-t meghaladó, de legfeljebb 1500 cm3 hengerűrtartalommal

 

90

– – – Használt

 

ex 8703 23

– – 1500 cm3-t meghaladó, de legfeljebb 3000 cm3 hengerűrtartalommal

 

90

– – – Használt

 

ex 8703 24

– – 3000 cm3-t meghaladó hengerűrtartalommal

 

90

– – – Használt

 

 

– Más kompressziós gyújtású, dugattyús, belső égésű (dízel vagy féldízel) motorral működő

 

ex 8703 31

– – Legfeljebb 1500 cm3 hengerűrtartalommal

 

90

– – – Használt

 

ex 8703 32

– – 1500 cm3-t meghaladó, de legfeljebb 2500 cm3 hengerűrtartalommal

 

90

– – – Használt

 

ex 8703 33

– – 2500 cm3-t meghaladó hengerűrtartalommal

 

90

– – – Használt

8706

 

A 87.01-87.05 vtsz. alá tartozó gépjármű alváza, motorral felszerelve

 

ex 8706 00

 

 

ex 11

– A 87.04 vtsz. alá tartozó gépjármű alváza

 

ex 19

– A 87.03 vtsz. alá tartozó gépjármű alváza

 

 

– Egyéb

 

91

– – A 87.03 vtsz. alá tartozó gépjárműhöz

 

ex 99

– – A 87.04 vtsz. alá tartozó gépjármű alváza

8707

 

A 87.01–87.05 vtsz. alá tartozó gépjármű karosszériája (vezetőfülke is)

 

ex 8707 10

– A 87.03 vtsz. alá tartozó gépjárműhöz

 

90

– – Más célokra, mint ipari összeszerelés


2. A Lengyel Köztársaság a gyártási évet követő évtől számított 6 évnél régebbi, vagy a meg nem állapítható időpontban gyártott, az alábbiakban felsorolt áruszállító gépjárművekre, s ezek alvázaira és karosszériáira vonatkozó importtilalmat legkésőbb 2002. január 1-jéig feloldja.

Tarifa-
szám

HR/KN kód

Termékleírás

8701

 

Vontató (a 87.09 vtsz. alá tartozó vontató kivételével)

 

ex 8701 20

– Közúti vontató félpótkocsi-vontatásra

 

90*

– – Használt

8702

 

Közforgalmú személyszállító gépjármű, a vezetőt is beleértve tíz vagy annál több személy szállítására

 

ex 8702 10

– Kompressziós gyújtású, dugattyús, belső égésű (dízel vagy féldízel) motorral működő

 

 

– – 2500 cm3-t meghaladó hengerűrtartalommal

 

19*

– – – Használt

 

 

– – 2500 cm3-t meg nem haladó hengerűrtartalommal

 

99*

– – – Használt

 

ex 8702 90

– Más

 

 

– – Szikragyújtású, dugattyús, belső égésű motorral működő

 

 

– – – 2800 cm3-t meghaladó hengerűrtartalommal

 

19*

– – – – Használt

 

 

– – – 2800 cm3-t meg nem haladó hengerűrtartalommal

 

39*

– – – – Használt

 

90*

– – Más motorokkal

8704

 

Áruszállító gépjármű

 

8704 10

– Dömper, terepjáró kivitelű

 

 

– Más, kompressziós gyújtású, belső égésű (dízel vagy féldízel) motorral működő

 

ex 8704 21

– – Legfeljebb 5 tonna össztömegű

 

10

– – – Speciálisan tervezett, erősen radioaktív anyagok szállítására

 

 

– – – Egyéb

 

 

– – – – 2500 cm3 hengerűrtartalmat meghaladó motorokkal

 

39

– – – – – Használt

 

 

– – – – 2500 cm3 hengerűrtartalmat meg nem haladó motorokkal

 

99

– – – – – Használt

 

ex 8704 22

– – 5 tonnát meghaladó, de legfeljebb 20 tonna össztömegű

 

10

– – – Speciálisan tervezett, erősen radioaktív anyagok szállítására

 

 

– – – Egyéb

 

99

– – – – Használt

 

ex 8704 23

– – 20 tonna össztömeget meghaladó

 

10

– – – Speciálisan tervezett, erősen radioaktív anyagok szállítására

 

 

– – – Egyéb

 

99

– – – – Használt

 

 

– Más, szikragyújtású, dugattyús, belső égésű motorral működő

 

ex 8704 31

– – Legfeljebb 5 tonna össztömegű

 

10

– – – Speciálisan tervezett, erősen radioaktív anyagok szállítására

 

 

– – – Egyéb

 

 

– – – – 2800 cm3 hengerűrtartalmat meghaladó motorokkal

 

39

– – – – – Használt

 

 

– – – – 2800 cm3 hengerűrtartalmat meg nem haladó motorokkal

 

99

– – – – – Használt

 

ex 8704 32

– – 5 tonna össztömeget meghaladó

 

10

– – – Speciálisan tervezett, erősen radioaktív anyagok szállítására

 

 

– – – Egyéb

 

99

– – – – Használt

 

8704 90

– Más

8705

 

Különleges célra szolgáló gépjármű, a kizárólag személy- vagy áruszállításra tervezett kivételével (pl. műszaki segélykocsi, darus kocsi, tűzoltókocsi, betonkeverő kocsi, utcaseprő kocsi, műhelykocsi, mozgó röntgenkocsi)

 

8705 10*

– Daruskocsi

 

8705 20*

– Fúrótoronnyal felszerelt gépkocsi

 

8705 30*

– Tűzoltókocsi

 

8705 40*

Betonkeverő kocsi

 

8705 90

– Más

 

10*

– – Műszaki segélykocsi

 

30*

Betonszivattyús járművek

 

90*

– – Egyéb

8706

 

A 87.01–87.05 vtsz. alá tartozó gépjármű alváza, motorral felszerelve

 

ex 8706 00

 

 

ex 11

– A 87.04 vtsz. alá tartozó gépjármű alváza

8707

 

A 87.01–87.05 vtsz. alá tartozó gépjármű karosszériája (vezetőfülke is)

 

ex 8707 90

– Más

 

ex 90

– – Más, mint speciális vontatók és egyéb járművek ipari összeszereléséhez

 

 

– – – A 87.04 vtsz. alá tartozó gépjármű karosszériája (vezetőfülke is)


3. A Lengyel Köztársaság az alábbi specifikáció szerint legkésőbb 2002. január 1-jéig feloldja a kétütemű gépjárműmotorokra és az ilyen motorral felszerelt gépjárművekre vonatkozó importtilalmat.

Tarifa-
szám

HR/KN kód

Termékleírás

8407

 

Szikragyújtású, belső égésű, dugattyús vagy forgódugattyús motor

 

 

– A 87. árucsoportba tartozó járművek meghajtására szolgáló belső égésű, dugattyús motor

 

8407 33

– – 250 cm3-t meghaladó, de legfeljebb 1000 cm3 hengerűrtartalommal

 

ex 8407 34

– – 1000 cm3-t meghaladó hengerűrtartalommal

 

10

– – – A következők ipari összeszereléséhez:

 

 

8701.10 kódú egytengelyes kerti traktor;

 

 

a 87.03 vtsz. alá tartozó gépjárművek;

 

 

a 87.04 vtsz. alá tartozó legfeljebb 2800 cm3 hengerűrtalmú motorral felszerelt gépjárművek;

 

 

a 87.05 vtsz. alá tartozó gépjárművek

 

 

– – – Egyéb

 

30

– – – – Használt

8703

 

Gépkocsi és más gépjármű, kizárólag személyszállításra tervezett (a 87.02 vtsz. alá tartozó kivételével), beleértve a kombi típusú gépkocsit és a versenyautót is

 

 

– Más szikragyújtású, dugattyús, belső égésű motorral működő jármű

 

8703 21

– – Legfeljebb 1000 cm3 hengerűrtartalommal

 

8703 22

– – 1000 cm3-t meghaladó, de legfeljebb 1500 cm3 hengerűrtartalommal

 

8703 23

– – 1500 cm3-t meghaladó, de legfeljebb 3000 cm3 hengerűrtartalommal

 

8703 24

– – 3000cm3-t meghaladó hengerűrtartalommal

 

8706

A 87.01–87.05 vtsz. alá tartozó gépjármű alváza, motorral felszerelve


4. A Lengyel Köztársaság legkésőbb 1997. január 1-jéig feloldja az alábbi termékekre vonatkozó mennyiségi importkorlátozásokat:

M501031_7

Tarifa-
szám

HR/KN kód

Termékleírás

2709

 

Nyers kőolaj és bitumenes ásványokból előállított nyersolaj

2710

 

Kőolaj és bitumenes ásványokból előállított olaj, a nyers kivételével; másutt nem említett olyan készítmény, amely legkevesebb 70 tömegszázalékban kőolajat vagy bitumenes ásványokból előállított olajat tartalmaz, és amelynek ez az olaj a lényeges alkotórésze

 

ex 2710 00

– Könnyűpárlat

 

11*

– – Speciális folyamat céljára

 

15*

– – Kémiai átalakítás céljára olyan folyamatban, amely más mint a 2710.00.11 alá tartozók

 

 

– – Egyéb célokra

 

 

– – – Speciális benzinek

 

21*

– – – – Fehérbenzin

 

25*

– – – – Egyéb

 

 

– – – Más

 

 

– – – – Motorbenzin

 

31

– – – – – Repülőbenzin

 

 

– – – – – Egyéb, ólomtartalmú

 

33

– – – – – – a 0,013 g/litert meg nem haladó

 

35

– – – – – – a 0,013 g/litert meghaladó

 

37

– – – – – Sugárhajtású üzemanyag típusú benzin

 

39

– – – – – Más könnyűpárlat

 

 

– Középpárlat

 

41*

– – Speciális folyamat céljára

 

45*

– – Kémiai átalakítás céljára olyan folyamatban, amely más, mint a 2710.00.41 alá tartozók

 

 

– – Egyéb célokra

 

 

– – – Kerozin

 

51

– – – – Sugárhajtású üzemanyag

 

55

– – – – Egyéb

 

59

– – – Más

 

 

– Nehézpárlat

 

 

– – Gázolaj

 

61*

– – – Speciális folyamat céljára

 

65*

– – Kémiai átalakítás céljára olyan folyamatban, amely más, mint a 2710.00.61 alá tartozók

 

69

– – – Egyéb célokra

 

 

– – Fűtőolaj

 

79*

– – – Egyéb célokra

 

2711

Földgáz és gáz-halmazállapotú más szénhidrogén



IV/A. MELLÉKLET
(hivatkozást lásd a 9. Cikk 2. bekezdésében)

1. A Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság az alábbiakban felsorolt termékekre 1997. január 1-jéig feloldja a mennyiségi exportkorlátozásokat és minden ezekkel egyenértékű hatású intézkedést.2

M501031_8

Tarifa-
szám

HR kód

Termékleírás

2505

 

Mindenfajta természetes homok, színezve is a 26. árucsoportba tartozó fémtartalmú homok kivételével

2507 00

 

Kaolin és más kaolinos anyag, kalcinálva is

2517

 

Kavics, sóder, tört vagy zúzott kő, amelyet általában betonozáshoz, út- és vasútkövezéshez vagy ballasztnak használnak, gömbölyű kavics és kvarckavics, mindezek hőkezelve is; makadámsalak, kohósalak és hasonló ipari hulladék a vtsz. első részében említett anyagokkal keverve is; kátrányos makadám; a 21.15 és a 25.16 vtsz. alá tartozó kőfajták szemcséje, szilánkja és pora, mindezek hőkezelve is

 

2517 10

– Kavics, sóder, tört vagy zúzott kő, amelyet általában betonozáshoz, út- és vasútkövezéshez vagy ballasztnak használnak, gömbölyű kavics és kvarckavics, mindezek hőkezelve is

2523

 

Portlandcement, bauxitcement, salakcement, szuperszulfátcement és hasonló hidraulikus cement, festve és klinker formában is

 

 

– Portlandcement

 

2523 21

– – Fehércement, mesterségesen festett is

 

2523 29

– – Másféle

 

2523 90

– Más hidraulikus cement

2620

 

Fémet vagy fémvegyületet tartalmazó hamu és üledék (a vas- vagy acélgyártásnál keletkező hamu és üledék kivételével):

 

 

– Elsősorban cinktartalmú

 

2620 11

– – Kemény cinktartalmú maradvány

 

2620 20

– Elsősorban ólomtartalmú

 

2620 30

– Elsősorban réztartalmú

 

2620 40

– Elsősorban alumíniumtartalmú

2701

 

Kőszén, brikett, tojásbrikett és kőszénből előállított hasonló szilárd tüzelőanyag

 

ex 2701

– Kokszolható kőszén

 

 

– Energiatermelési célú kőszén

2702

 

Barnaszén, brikettezve is, a zsett kivételével

2704

 

Koksz és félkoksz kőszénből, barnaszénből vagy tőzegből, brikettezve is; retortaszén

2710

 

Kőolaj és bitumenes ásványokból előállított olaj, a nyers kivételével; másutt nem említett olyan készítmény, amely legkevesebb 70 tömegszázalékban kőolajat vagy bitumenes ásványokból előállított olajat tartalmaz és amelynek ez az olaj lényeges alkotórésze

 

ex 2710 00

– Motorbenzin

 

 

– Dízelolaj

 

 

– Könnyű fűtőolaj

 

 

– Nehéz fűtőolaj

2716

 

Elektromos energia

3002

 

Emberi vér; állati vér terápiás, megelőzési vagy diagnosztikai célra előkészítve; ellenszérumok és más vérfrakciók; vakcinák, toxinok, mikrobiológiai kultúrák (az élesztők kivételével) és hasonló termékek

 

3002 10

– Ellenszérum és más vérfrakció

 

3002 90

– Más

3003

 

Gyógyszerek (a 30.02, 30.05 vagy a 30.06 vtsz. alá tartozó termékek kivételével), amelyek két vagy több alkotórész összekeverésével készültek, terápiás vagy megelőzési célra, nem kimért adagokban vagy formákban, vagy nem a kiskereskedelemben szokásos kiszerelésben;

3004

 

Gyógyszerek (a 30.02, 30.05 vagy a 30.06 vtsz. alá tartozó termékek kivételével), amelyek kevert vagy nem kevert termékekből készültek, terápiás vagy megelőzési célra, kimért adagokban vagy formákban, vagy a kiskereskedelemben szokásos kiszerelésben;

3102

 

Ásványi vagy vegyi nitrogén trágyázószer

 

3102 40

– Ammónium-nitrát és kalcium-karbonát vagy más szervetlen nem trágyázó anyag keveréke

4101

 

Szarvasmarhafélék, ló és más patás állatok nyers bőre (kezeletlenül vagy sózva, szárítva, meszezve, pikkelezve vagy másképpen tartósítva, a cserzett, a pergamentált vagy tovább kikészített bőrök kivételével), szőrtelenítve vagy hasítva is

 

4101 10

Szarvasmarhafélék nyers egész bőre szárítva, legfeljebb 8 kg tömegben; szárazon sózva, legfeljebb 10 kg tömegben; kezeletlenül, vizesen sózva vagy másképpen tartósítva, legfeljebb 14 kg tömegben

 

 

– Szarvasmarhafélék más bőre kezeletlenül vagy vizesen sózva

 

4101 21

– – Egész bőr

 

4101 22

– – Hátbőr és talpbőr

 

4101 29

– – Másféle

 

4101 30

– Szarvasmarhafélék másképpen tartósított bőre

4102

 

Juh- és báránybőr nyersen (kezeletlenül vagy sózva, szárítva, meszezve, pikkelezve vagy másképpen tartósítva, a cserzett, a pergamentált vagy a tovább kikészített bőrök kivételével), gyapjasan vagy hasítva is, figyelembe véve az árucsoporthoz tartozó Megjegyzés (1) bekezdés c) pontjában felsorolt kivételeket

4103

 

Más nyersbőr (kezeletlenül vagy sózva, szárítva, meszezve, pikkelezve vagy másképpen tartósítva, a cserzett, a pergamentált vagy a tovább kikészített bőrök kivételével), szőrtelenítve vagy hasítva is, figyelembe véve az árucsoporthoz tartozó Megjegyzés (1) bekezdés b) és c) pontjában felsorolt kivételeket

 

4103 90

– Más

4401

 

Tüzifa hasáb, tuskó, rőzse, köteg (nyaláb) vagy hasonló formában; faforgács és hasonló részek; fűrészpor, fahulladék és -maradék, labdacs (pellett), brikett, hasáb vagy hasonló alakra tömörítve is

 

4401 10

Tüzifa hasáb, tuskó, rőzse, köteg (nyaláb) vagy hasonló formában

 

 

– Faforgács és hasonló részek

 

4401 21

– – Tűlevelű fából

 

4401 22

– – Nem-tűlevelű fából

4403

 

Gömbfa (rönk), kéregtelenítve vagy négy oldalán durván faragva is

 

4403 20

– Más, tűlevelű fából

 

 

– Más

 

4403 91

– – Tölgyfából (Quercus spp.)

 

4403 92

– – Bükkfából (Fagus spp.)

 

4403 99

– – Másféle

4406

 

Vasúti vagy villamosvasúti talpfa

4407

 

Hosszában fűrészelt vagy hasított, vágott vagy hántolt, 6 mm-nél vastagabb fa, gyalulva, csiszolva vagy köldökcsapos illesztéssel összeállítva is

 

4407 10

– Tűlevelű fából

 

 

– Más

 

4407 91

– – Tölgyfából (Querus spp.)

 

4407 92

– – Bükkfából (Fagus spp.)

 

4407 99

– – Másféle

4703

 

Kémiai úton előállított szódás vagy szulfátos papíripari rostanyag, a 47.02 vtsz. alá tartozó kivételével

 

 

– Félig fehérített vagy fehérített

 

4703 21

– – Tűlevelű fából

 

4703 29

– – Nem-tűlevelű fából

4704

 

Kémiai úton előállított szulfátos papíripari rostanyag, oldódó fokozatok kivételével

 

4704 21

– – Tűlevelű fából

 

4704 29

– – Nem-tűlevelű fából

7106

 

Ezüst (arannyal vagy platinával bevonva is) nyersen (megmunkálás nélkül) és ebből készült félgyártmány, ezüstpor

7108

 

Arany (platinával bevont arany is) nyersen (megmunkálás nélkül) és ebből készült félgyártmány, aranypor

7201

 

Nyersvas és tükörvas, buga, tuskó, tömb vagy más hasonló elsődleges forma

7204

 

Vas- és acélhulladék; ingot újraolvasztott hulladékvasból vagy -acélból

7206

 

Vas és nem ötvözött acél ingot vagy más hasonló elsődleges formában (a 72.03 vtsz. alá tartozó vas kivételével)

7207

 

Félkész termék vasból vagy nem ötvözött acélból

7208

 

Síkhengerelt, 600 mm vagy azt meghaladó szélességű termék vasból vagy nem ötvözött acélból, melegen hengerelve, plattírozás, lemezelés vagy bevonat nélkül

7209

 

Síkhengerelt, 600 mm vagy azt meghaladó szélességű termék vasból vagy nem ötvözött acélból, hidegen hengerelve (hidegen tömörítve), plattírozás, lemezelés vagy bevonat nélkül

7210

 

Síkhengerelt, 600 mm vagy azt meghaladó szélességű termék vasból vagy nem ötvözött acélból, plattírozva, lemezelve vagy bevonva

7211

 

Síkhengerelt, kevesebb mint 600 mm szélességű termék vasból vagy nem ötvözött acélból, plattírozás, lemezelés vagy bevonat nélkül

7212

 

Síkhengerelt, kevesebb mint 600 mm szélességű termék vasból vagy nem ötvözött acélból, plattírozva, lemezelve vagy bevonva

7213

 

Melegen hengerelt rúd vasból vagy nem ötvözött acélból, szabálytalanul felgöngyölt tekercsben

7214

 

Más rúd vasból vagy nem ötvözött acélból, kovácsolva, melegen hengerelve, húzva vagy extrudálva, hengerlés után csavarva is, de tovább nem megmunkálva

7215

 

Más rúd vasból vagy nem ötvözött acélból

7216

 

Szögvas, idomvas és szelvény vasból vagy nem ötvözött acélból

7218

 

Rozsdamentes acél, ingot vagy más elsődleges formában; félkész termék rozsdamentes acélból

7219

 

Síkhengerelt, 600 mm vagy azt meghaladó szélességű termék rozsdamentes acélból

7220

 

Síkhengerelt, kevesebb mint 600 mm szélességű termék rozsdamentes acélból

7221

 

Melegen hengerelt rúd rozsdamentes acélból, szabálytalanul felgöngyölt tekercsben (ECSC)

7222

 

Más rúd rozsdamentes acélból; szögvas, idomvas és szelvény, rozsdamentes acélból

7223

 

Huzal rozsdamentes acélból

7224

 

Más ötvözött acél ingot, vagy más elsődleges formában; félkész termék más ötvözött acélból

7225

 

Síkhengerelt, 600 mm vagy azt meghaladó szélességű termék más ötvözött acélból

7226

 

Síkhengerelt, kevesebb mint 600 mm szélességű termék más ötvözött acélból

7227

 

Melegen hengerelt rúd más ötvözött acélból, szabálytalanul felgöngyölt tekercsben

7228

 

Más rúd ötvözött acélból; szögvas, idomvas és szelvény más ötvözött acélból; üreges fúrórúdvas és -rúdacél ötvözött vagy nem ötvözött acélból

7229

 

Más huzal ötvözött acélból

7301

 

Szádpalló vasból vagy acélból, fúrva, lyukasztva vagy elemekből összeszerelve is; hegesztett szögvas, idomvas és szelvény vasból vagy acélból

7302

 

Vasúti vagy villamosvasúti pályaépítő anyag vasból vagy acélból, úgymint: sín, terelősín, fogazott sín, váltósín keresztezés (vagy keresztezési csúcsbetét), váltóállító rúd és más kereszteződési darab, sínaljzat (keresztkengyel), csatlakozólemez, sínsaru, befogópofa, alátétlemez, sínkapocs, nyomtávlemez, kengyel, továbbá más, a vasúti sín összeszereléséhez szükséges speciális anyag

7304

 

Varrat nélküli cső és üreges profil vasból vagy acélból (az öntöttvas cső kivételével)

7305

 

Más cső vasból vagy acélból (pl. hegesztett, szegecselt vagy hasonló zárt cső), kör alakú belső és külső keresztmetszettel, ha a külső keresztmetszete több mint 406,4 mm

7306

 

Más cső és üreges profil vasból vagy acélból (pl. nyitott vagy hegesztett, szegecselt vagy hasonlóan zárt)

9201

 

Zongora, automata is; klavicemballó és más húros hangszer billentyűs szerkezettel

9202

 

Más húros hangszer (pl. gitár, hegedű, hárfa)

9204

 

Tangóharmonika és hasonló hangszer; szájharmonika

9205

 

Más fúvós hangszer (pl. klarinét, trombita, duda)

9705

 

Állattani, növénytani, ásványtani, anatómiai, történelmi értékű, archeológiai, paleontológiai, etnográfiai, numizmatikai gyűjtemény vagy gyűjteménydarab

9706

 

Ötven évnél idősebb régiség


2. Termékek, amelyekre az exportkorlátozások megszüntetése nem vonatkozik:

Tarifa-
szám

HR kód

Termékleírás

7404

 

Rézhulladék és -törmelék

7602

 

Alumíniumhulladék és -törmelék

7802

 

Ólomhulladék és -törmelék

7902

 

Cinkhulladék és -törmelék



IV/B. MELLÉKLET
(a hivatkozást lásd a 9. Cikk 2. bekezdésében)

1. A Magyar Köztársaság 1997. január 1-jéig feloldja az alábbiakban felsorolt termékekre vonatkozó mennyiségi exportkorlátozásokat és minden ezekkel egyenértékű hatású intézkedést.

Magyar exporttermékek
KTJ száma

Termékleírás

11–2

Kőolaj

11–3

Földgáz

12

Ércbányászati termékek

13–31–000

Nyersfoszfát, 39%-os

14–10–000

Villamosenergia

17–51

Márkás porcelán

21–14

Nyersvas

21–3

Vasöntvények

22–93–000

Vasalapú őrlemény

23–1

Réz termék

23–2

Cink termék

23–3

Nikkel termék

23–4

Ólom termék

23–5

Ón termék

23–6

Más nem-vas termék

23–7

Ritkafémek és földfémek

ex 24–22–100

Ötvözött alumíniumtömb

24–23–200

Alumíniumdara

24–23–300

Darabolt alumíniumhuzal

29–32–100

Tálalóeszköz nemesfémből

29–71–130

Pénzérme

41–6

Légijármű

55–11–400

Propán-bután gáz (cseppfolyósított petróleumgáz)

55–13–001

Aromamentes alacsony oktánszámú benzin ipari felhasználásra

55–13–110

Normálbenzin

55–13–120

Szuperbenzin

55–13–130

Extra szuperbenzin

55–13–180

Repülőgépbenzin

55–13–300

Vegyipari benzin

55–13–400

Pirobenzin

55–14–200

Sugárhajtóművek üzemanyaga

55–15–000

Gázolaj

55–22–000

Fűtőolaj

56–13–000

Gumi regenerát

66–63

Bélyeg

69–31

Ékszer

69–32–000

Egyéb bizsu

69–33–100

Díszműáru nemesfémből

69–64

Műalkotás, gyűjtemény, régiség


2. Termékek, amelyekre nem vonatkozik az exportkorlátozások tiltása és megszüntetése:

Magyar
exporttermékek KTJ száma

Termékleírás

18–99–000

Üvegipari hulladék

21–9

Vaskohászati hulladékok és melléktermékek

24–21–900

Ötvözetlen alumíniumhulladék

24–22–900

Ötvözött alumíniumhulladék

24–31–900

Ötvözetlen magnéziumhulladék

24–32–900

Ötvözött magnéziumhulladék

51–99–000

Újrafeldolgozásra alkalmas hulladék, mint szervetlen vegyi anyagot tartalmazó nyersanyag

56–19–000

Gumiipari hulladék

57–29–000

Műanyag alapanyaggyártási hulladék

57–98–000

Vegyiszálgyártási hulladék

57–99–000

Műanyagfeldolgozási hulladék


IV/C. MELLÉKLET

(a hivatkozást lásd a 9. Cikk 2. bekezdésében)

1. A Lengyel Köztársaság 1997. január 1-jéig feloldja az alábbiakban felsorolt termékekre vonatkozó mennyiségi exportkorlátozásokat és minden, ezekkel egyenértékű hatású intézkedést:

Tarifa-
szám

HR kód

Termékleírás

2701

 

Kőszén, brikett, tojásbrikett és kőszénből előállított hasonló szilárd tüzelőanyag

2704

 

Koksz és félkoksz kőszénből, barnaszénből vagy tőzegből, brikettezve is; retortaszén

2710

 

Kőolaj és bitumenes ásványokból előállított olaj, a nyers kivételével; másutt nem említett olyan készítmény, amely legkevesebb 70 tömegszázalékban kőolajat vagy bitumenes ásványokból előállított olajat tartalmaz, és amelynek ez az olaj a lényeges alkotórésze


2. Termékek, amelyekre nem vonatkozik az exportkorlátozások feloldása:

Tarifa-
szám

HR kód

Termékleírás

7404

 

Rézhulladék és -törmelék

7503

 

Nikkelhulladék és -törmelék

7602

 

Alumíniumhulladék és -törmelék

7802

 

Ólomhulladék és -törmelék

7902

 

Cinkhulladék és -törmelék

8002

 

Ónhulladék és -törmelék





V. MELLÉKLET

(lásd a hivatkozást a 10. Cikk 1. bekezdésében)

A műszaki szabályzatok tervezeteinek bejelentési eljárása

1. Cikk

Ezen eljárás céljából a következő fogalmakat fogadjuk el:
a) ,,Műszaki előírás'': a dokumentumban tartalmazott előírás, amely rögzíti a termék olyan előírt tulajdonságait, mint minőségét, teljesítményét, biztonságosságát vagy méreteit, beleértve a termékre alkalmazandó követelményeket és a terminológiát, szimbolikumokat, vizsgálatot, vizsgálati módszereket, csomagolást, jelölést vagy címkézést;

b) ,,Műszaki szabályzatok'': műszaki előírások, beleértve a vonatkozó adminisztratív előírásokat, melyek betartása de jure vagy de facto kötelező, marketing vagy felhasználás esetén az egyik Fél területén vagy annak legnagyobb részén, kivéve a helyi hatóságok rendelkezéseit;
c) ,,Műszaki szabályzat tervezete'': műszaki előírás szövege, beleértve az adminisztratív előírásokat, melyet az elrendelés céljával fogalmaznak meg, vagy végül műszaki szabályzatként el is rendelnek, ahol a szöveg az előkészítés stádiumában van, tehát még mindig van lehetőség lényeges módosításokra;

d) ,,Termékek'': a jelen Egyezmény hatálya alá tartozó összes árucikk.

2. Cikk

1. A bejelentés kötelezően:
a) tartalmazza a műszaki szabályzat-tervezet teljes szövegét mind eredeti nyelven mind teljes egészében vagy kivonatolva angol nyelvre fordítva;
b) feltünteti, hogy a műszaki szabályzat-tervezet megegyezik-e egy, a szóban forgó tárgykörben szokásos műszaki előírásokkal, melyeket nemzetközi vagy regionális testület dolgozott ki, avagy eltér ezektől az előírásoktól; amikor eltér ezektől az előírásoktól, akkor az eltérések okait is meg kell jelölni;
c) megadja annak a nemzeti hatóságnak a nevét és címét, amely illetékes a szabályzatról további tájékoztatást adni;
d) tartalmazza a hatálybalépés tervezett időpontját.

2. Amikor a műszaki szabályzat-tervezet csupán átveszi egy nemzetközi vagy európai szabvány teljes szövegét, elegendő a vonatkozó szabványra való utalás.

3. Cikk

Mindegyik Fél további tájékoztatást kérhet az ezen eljárás alapján bejelentett műszaki szabályzat-tervezetről.

4. Cikk

1. A Felek megjegyzéseket fűzhetnek a megküldött műszaki szabályzat-tervezetekhez.

2. A Felek tájékoztatást adnak egymásnak információs intézményeikre vonatkozóan.

5. Cikk

A bejelentésekre vonatkozó megjegyzések határideje három hónap attól a naptól számítva, amikor a Felek kézhez kapják a szabályzat-tervezet szövegét. Ezen időszak alatt a műszaki szabályzat-tervezetet nem lehet elfogadni.

6. Cikk

Pótlólagos bejelentés útján ismertetik, hogy milyen mértékben volt lehetséges a Felektől kapott bármely megjegyzés figyelembevétele, történt-e bármiféle lényegi változtatás a már bejelentett tervezettel összehasonlítva, illetve mely időpontban lép hatályba.

7. Cikk

A három hónapos várakozási idő azonban nem vonatkozik azokra a sürgős esetekre, amikor a közegészség vagy közbiztonság, avagy az állatok vagy növények egészség- és életvédelme érdekében az illetékes hatóságok kötelesek a műszaki szabályzatokat igen rövid idő alatt elkészíteni, hogy azonnal elrendeljék vagy bevezessék azokat anélkül, hogy bárminemű konzultációra lenne lehetőség. A meghozott intézkedések sürgősségét kiváltó okokat ismertetni kell.

8. Cikk

Jelen Egyezmény keretei között a Felek rendszeres konzultációkat tartanak, hogy biztosítsák az eljárás kielégítő működését.

VI. MELLÉKLET

(lásd a hivatkozást a 25. Cikk 1. bekezdésében)

A szellemi tulajdonról

A 25. Cikk 1. bekezdésében említett többoldalú egyezmények a következők:

— az ipari tulajdon védelmére létrejött, 1883. március 20-án aláírt Párizsi Egyezmény (Stockholmi Okmány, 1967);

— az irodalmi és művészeti alkotások védelmére létrejött, 1886. szeptember 9-én aláírt Berni Egyezmény (Párizsi Okmány, 1971);

— az előadóművészek, a hangfelvétel előállítás és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló, 1961. október 26-án aláírt nemzetközi egyezmény (Római Egyezmény);

— az 1973. október 5-én aláírt Európai Szabadalmi Egyezmény.


1. sz. JEGYZŐKÖNYV3
(lásd a hivatkozást a 3. Cikk 2. bekezdésében)

A vámok lebontásáról egyrészt a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság,
másrészt a Magyar Köztársaság között

1. Azokat az importvámokat, amelyeket a Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban a Magyar Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,A'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a Megállapodás hatálybalépésének időpontjában eltörlik.

2. Azokat az importvámokat, amelyeket a Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban a Magyar Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,B'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám 90%-ára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám 75%-ára,
— 1997. január 1-jén — az alapvám 60%-ára,
— 1998. január 1-jén — az alapvám 45%-ára,
— 1999. január 1-jén — az alapvám 30%-ára,
— 2000. január 1-jén — az alapvám 15%-ára,
— 2001. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

3. Azokat az importvámokat, amelyeket a Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban a Magyar Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,A'' és ,,B'' Mellékleteiben fel nem sorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám kétharmadára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám egyharmadára,
— 1997. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

4. Azokat az importvámokat, amelyeket a Magyar Köztársaságban a Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,C'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a Megállapodás hatálybalépésének időpontjában eltörlik.

5. Azokat az importvámokat, amelyeket a Magyar Köztársaságban a Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,D'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám 90%-ára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám 75%-ára,
— 1997. január 1-jén — az alapvám 60%-ára,
— 1998. január 1-jén — az alapvám 45%-ára,
— 1999. január 1-jén — az alapvám 30%-ára,
— 2000. január 1-jén — az alapvám 15%-ára,
— 2001. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

6. Azokat az importvámokat, amelyeket a Magyar Köztársaságban a Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,C'' és ,,D'' Mellékleteiben fel nem sorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám kétharmadára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám egyharmadára,
— 1997. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.


,,A'' MELLÉKLET AZ 1. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Magyar Köztársaságból származó azon termékek listája, amelyek vámlebontása a Cseh Köztársaságban
és a Szlovák Köztársaságban gyorsított ütemben történik
(HR kód)
250100 250510 251321 251990 252010 252020 252210 252220 252230 270300 270710 270720 270730 270740 270750 270760 270791 271112 271113 271114 271119 271220 271290 271390 280300 280480 280620 281119 281122 281290 281610 281620 281630 281820 281830 282200 282410 282420 282490 282510 282520 282540 282550 282560 282570 282611 282612 282690 282737 282911 283020 283030 283190 283210 283220 283230 283311 283323 283329 283330 283410 283422 283620 283640 283660 283691 283692 283711 283719 283800 283919 283920 284020 284110 284120 284130 284140 284150 284170 284190 284329 284410 284430 284610 284690 284920 285000 285100 290321 290517 290522 290529 290611 290612 290614 290619 290621 290629 290712 290713 290714 290719 290721 290890 290943 291100 291212 291229 291249 291421 291423 291429 291430 291441 291450 291461 291469 291470 291532 291540 291612 291712 291714 293221 293420 293500 293610 293621 293622 293623 293624 293625 293626 293627 293628 293629 293690 293710 293721 293722 293729 293791 293792 293799 293810 293890 293921 293929 293930 293970 294110 294120 294130 294140 294150 294190 294200 300110 300120 300190 300210 300290 300310 300320 300331 300339 300340 300390 300410 300420 300431 300432 300439 300440 300450 300490 300590 300610 300620 300630 300650 300660 310100 320110 320120 320130 320190 320210 320290 320412 320413 320710 320730 320990 321210 321410 321490 321590 330111 330112 330113 330114 330119 330121 330122 330123 330124 330125 330126 330129 330130 330190 330210 330290 330300 330410 330420 330430 330491 330499 330510 330520 330530 330590 330610 330690 330710 330720 330730 330741 330749 330790 340119 340120 340211 340212 340213 340219 340220 340290 340311 340391 340399 340530 340540 340590 350110 350190 350210 350290 360300 360410 360610 360690 370110 370120 370130 370210 370231 370232 370239 370241 370242 370243 370244 370251 370252 370253 370254 370255 370256 370291 370292 370293 370294 370295 370400 370510 370520 370590 380190 380300 380400 380700 380890 380992 381220 381600 382310 390469 390490 390710 390720 390740 390760 391211 391212 391220 391290 391390 392072 392073 392091 400130 400510 400520 400591 400610 400690 400700 400950 401099 401130 401140 401150 401310 401320 401490 401511 401519 401590 401610 410410 410421 410422 410429 410431 410439 410511 410512 410519 410520 410611 410612 410619 410620 410710 410790 410800 410900 420310 420321 420330 420340 420400 420690 430211 430212 430213 430219 430220 430230 440121 440122 440410 440420 440500 440710 440799 440810 440820 440890 441211 441600 441850 450190 450200 450310 450390 450410 450490 460110 480210 480260 480630 480640 481430 490510 490700 500200 500400 500500 510710 510720 510810 510820 510910 510990 511300 520300 530110 550130 550330 551130 560110 560121 560122 560129 560490 590290 591000 591110 591120 610341 611110 611693 611780 620610 621290 621490 621600 6305314 640211 640311 640620 650100 650510 650700 670300 670411 670419 670420 670490 680410 680421 680422 680423 680430 680510 680530 680610 680620 680690 681130 681220 681410 681490 681520 690100 690510 690590 690600 690911 700100 700210 700220 700231 700232 701810 710110 710121 710122 710221 710229 710231 710239 710310 710391 710399 710410 710692 710813 711019 711029 711039 711049 711100 711590 711610 711620 711711 720110 720120 720130 720140 720310 720390 720450 720521 720529 750511 750512 750521 750522 750610 750620 750711 750712 750720 760692 760900 761300 761410 761490 780110 780191 780199 780200 780411 780419 790600 800300 800400 800510 800700 810110 810192 810193 810199 810210 810292 810293 810299 810430 810490 810590 810790 810890 810990 811211 811219 811240 811299 811300 820120 820160 820190 820210 820220 820231 820232 820240 820291 820299 820320 820330 820340 820530 820600 820810 820820 820830 820840 820890 821110 821191 821194 821300 821410 831110 831130 840110 840130 840140 840510 840590 840611 840619 840690 841111 841112 841121 841122 841181 841182 841191 841199 841210 841231 841239 841280 841610 841620 841630 841690 841850 841861 841869 841911 842111 842112 842119 842121 842122 842129 842139 842191 842199 842220 842230 842240 842290 842390 843020 843142 843230 843240 843280 843290 843390 843410 843420 843490 843590 843691 843699 843810 843820 843840 843850 843860 844010 844090 844110 844120 844130 844140 844180 844190 844210 844220 844230 844240 844250 844329 844340 844350 844360 844390 844400 844511 844512 844513 844519 844590 844790 844811 844832 844833 844839 844841 844842 844849 844851 844859 844900 845090 845310 845320 845390 845530 845620 845630 845690 845939 846031 846039 846120 846130 846190 846320 846330 846390 846410 846711 846719 846781 846789 846791 846792 846799 847030 847040 847090 847210 847310 847340 847611 847619 847690 847790 847810 847890 847990 848071 848079 848390 848410 848490 848510 848590 850520 850530 850690 850810 850820 850880 850890 850920 850930 850990 851090 851150 851690 851720 851790 851830 852110 852190 852210 852311 852312 852313 852320 852390 852410 852421 852422 852423 852490 852530 852610 852691 852711 852719 852721 852729 852731 852732 852739 852790 852910 852990 853310 853321 853329 853331 853339 853340 853390 853910 853990 854012 854020 854030 854049 854081 854089 854091 854099 854110 854121 854129 854130 854140 854150 854160 854190 854310 854320 854330 854390 860110 860120 860210 860290 860310 860390 860400 860500 860610 860620 860630 860691 860692 860699 860711 860712 860719 860721 860729 860730 860791 860799 860800 860900 870110 870120 870130 870190 870210 870290 870310 870410 870421 870422 870423 870431 870432 870490 870510 870520 870530 870540 870590 870600 870710 870790 870810 870821 870829 870831 870839 870840 870850 870860 870870 870880 870891 870892 870893 870894 870899 870911 870919 870990 871000 871110 871120 871130 871140 871150 871190 871200 871411 871419 871420 871491 871492 871493 871494 871495 871496 871499 871500 871610 871620 871631 871639 871640 871680 871690 880110 880190 880211 880212 880220 880230 880240 880250 880310 880320 880330 880390 880400 880510 880520 890110 890120 890130 890190 890200 890310 890391 890392 890399 890400 890510 890520 890590 890600 890710 890790 890800 900110 900120 900130 900140 900150 900190 900311 900319 900390 900410 900490 900510 900580 900590 900610 900620 900630 900640 900651 900652 900653 900659 900661 900662 900669 900691 900699 900711 900719 900721 900729 900791 900792 900810 900820 900830 900840 900890 900912 900922 900990 901090 901110 901120 901180 901190 901210 901290 901320 901380 901390 901410 901480 901490 901520 901530 901540 901580 901590 901720 901790 901910 902111 902119 902121 902129 902130 902140 902511 902519 902580 902590 902610 902620 902680 902690 902710 902730 902740 902750 902780 902820 902890 902920 902990 903010 903020 903090 903140 903180 903190 903210 903220 903281 903290 910111 910112 910119 910121 910129 910191 910199 910211 910212 910219 910221 910229 910291 910299 910310 910390 910400 910511 910519 910521 910529 910591 910599 910700 910811 910812 910819 910820 910891 910899 910911 910919 910990 911011 911090 911110 911120 911180 911190 911490 920210 920290 920300 920410 920420 920510 920590 920600 920910 920920 920993 920994 920999 930100 930310 930390 930510 930521 930529 930590 930630 930690 930700 940290 940310 940320 940330 940350 940370 940380 940390 940510 940520 940550 950621 950631 950632 950720 960110 960190 960200 960310 960340 960400 960810 960820 960831 960839 960840 960850 960860 960891 960910 960920 960990 961100 961410 961420 961490 961511 961519 961590 961610 970190


,,B'' MELLÉKLET AZ 1. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Magyar Köztársaságból származó azon termékek listája, amelyek vámlebontása a Cseh Köztársaságban
és a Szlovák Köztársaságban lassított ütemben történik

(HR kód)
271000 281700 282300 283522 283523 283525 283526 283529 283531 283720 284910 290211 290260 290314 290362 290515 290711 291522 291531 291533 291534 291611 291814 292141 310221 310240 310280 310290 310520 310559 310560 320740 360200 380810 380820 380830 390410 390610 390940 391510 391520 391530 391590 392051 392062 401010 401091 401110 401120 401210 401220 401290 441810 441820 441890 470710 470720 470730 470790 480240 480251 480252 480253 480441 480442 480449 480451 480452 480459 480521 480522 480523 480529 480550 480560 480570 480580 480620 480710 480810 480920 481110 481610 481620 481810 481910 481920 481930 481940 481950 481960 482020 482030 482040 482050 482090 482210 482290 482320 520511 520512 520513 520514 520515 520521 520522 520523 520524 520531 520532 520533 520534 520541 520542 520543 520544 520611 520612 520613 520614 520621 520622 520623 520624 520631 520632 520633 520634 520641 520642 520643 520644 520811 520812 520813 520819 520821 520822 520823 520829 520831 520832 520833 520839 520841 520842 520843 520849 520851 520852 520853 520859 520911 520912 520919 520921 520922 520929 520931 520932 520939 520941 520942 520943 520949 520951 520952 520959 521011 521012 521019 521021 521022 521029 521031 521032 521039 521041 521042 521049 521051 521052 521059 521111 521112 521119 521121 521122 521129 521131 521132 521139 521141 521142 521143 521149 521151 521152 521159 521211 521212 521213 521214 521215 521221 521222 521223 521224 521225 530121 530911 530919 540210 540220 540232 540233 540239 540242 540243 540249 540251 540252 540259 540261 540262 540269 540331 540332 540341 540410 540500 540610 540620 550120 550200 550320 550340 550410 550620 560300 560500 560741 560749 560750 560790 570232 570242 570252 570292 570310 570320 570330 570390 570500 580620 580632 580639 580640 580710 580790 591131 591132 591140 591190 610110 610120 610130 610190 610210 610220 610230 610290 610311 610312 610319 610321 610322 610323 610329 610331 610332 610333 610339 610342 610343 610349 610411 610412 610413 610419 610421 610422 610423 610429 610431 610432 610433 610439 610441 610442 610443 610444 610449 610451 610452 610453 610459 610461 610462 610463 610469 610510 610520 610590 610610 610620 610690 610711 610712 610719 610721 610722 610729 610791 610792 610799 610811 610819 610821 610822 610829 610831 610832 610839 610891 610892 610899 610910 610990 611010 611020 611030 611090 611120 611130 611190 611211 611212 611219 611220 611231 611239 611241 611249 611300 611410 611420 611430 611490 611511 611512 611519 611520 611591 611592 611593 611599 611610 611691 611692 611699 611710 611720 611790 620111 620112 620113 620119 620191 620192 620193 620199 620211 620212 620213 620219 620291 620292 620293 620299 620311 620312 620319 620321 620322 620323 620329 620331 620332 620333 620339 620341 620342 620343 620349 620411 620412 620413 620419 620421 620422 620423 620429 620431 620432 620433 620439 620441 620442 620443 620444 620449 620451 620452 620453 620459 620461 620462 620463 620469 620510 620520 620530 620590 620620 620630 620640 620690 620711 620719 620721 620722 620729 620791 620792 620799 620811 620819 620821 620822 620829 620891 620892 620899 620910 620920 620930 620990 621010 621020 621030 621040 621050 621111 621112 621120 621131 621132 621133 621139 621141 621142 621143 621149 621220 621230 621310 621320 621390 621410 621420 621430 621440 621510 621520 621590 621710 621790 630221 630222 630229 630231 630232 630239 630251 630252 630253 630259 630260 630291 630292 630293 630299 630311 630391 630392 630399 630419 630492 630493 630499 630520 630790 640110 640319 640340 640391 640419 640420 640520 690890 691190 691410 700311 700319 700320 700330 700410 700490 700510 700521 700529 700530 700600 700711 700719 700721 700729 701120 701200 701310 701321 701329 701331 701332 701339 701391 701399 711311 711319 711320 711411 711419 711420 720211 720219 720221 720229 720230 720249 720270 720280 720291 720299 720811 720812 720813 720814 720821 720822 720823 720824 720831 720832 720833 720834 720835 720841 720842 720843 720844 720845 720890 720911 720912 720913 720914 720921 720922 720923 720924 720931 720932 720933 720934 720941 720942 720943 720944 720990 721011 721012 721020 721031 721039 721041 721049 721050 721060 721070 721090 721111 721112 721121 721122 721129 721130 721141 721210 721221 721229 721230 721240 721250 721260 721310 721320 721331 721339 721341 721349 721410 721420 721430 721440 721450 721460 721510 721520 721530 721540 721590 721610 721621 721622 721631 721632 721633 721640 721650 721660 721690 721711 721712 721713 721719 721721 721722 721723 721729 721732 721733 722510 722530 722880 730110 730120 730210 730220 730230 730240 730290 730300 730410 730420 730431 730439 730441 730449 730451 730459 730511 730512 730519 730520 730531 730539 730590 730610 730620 730630 730640 730650 730660 730690 730721 730722 730723 730729 730791 730792 730793 730799 730810 730820 730840 730890 730900 731010 731021 731029 731100 731210 731290 731300 731411 731419 731420 731430 731441 731442 731449 731450 731511 731512 731519 731520 731581 731582 731589 731590 731700 731811 731812 731813 731814 731815 731816 731819 731829 731920 731930 731990 732010 732020 732090 732111 732112 732113 732181 732182 732183 732190 732211 732219 732290 732310 732391 732392 732393 732394 732399 732410 732421 732429 732490 732510 732591 732599 732611 732619 732620 732690 740610 740620 740721 740819 740822 741011 741012 741021 741022 741110 741121 741122 741129 741210 741220 741300 741510 741521 741531 741532 741539 741700 741810 741820 741991 741999 750400 750800 760310 760320 760410 760421 760429 760511 760519 760521 760529 760611 760612 760691 760711 760719 760720 760810 760820 761010 761090 761100 761210 761290 761510 761520 761610 761690 780300 780420 780500 780600 790310 790390 790400 790500 790710 790790 800520 800600 821510 821520 821591 821599 843621 845240 850611 850612 850613 850619 850620 850730 850940 850980 851010 851020 851631 851632 851633 851640 851660 851671 851672 851679 851680 851910 852290 853110 853620 853641 853649 853650 853661 853669 853921 853931 853940 854620 870321 870322 870323 870324 870331 870332 870333 870390 901831 901849 901920 902211 902300 902410 902480 902830 902910 903031 903039 910690 920110 920120 920190 930200 930320 930330 930400 940340


,,C'' MELLÉKLET AZ 1. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyek vámlebontása a Magyar Köztársaságban gyorsított ütemben történik
(HR kód)
250410 250490 250510 250590995 250610011 250610020 250610996 250621 250629 250700019 250700028 250700037 250700994 250810 250820 250840 250850 250860 250870 250900 251010 251020 251110013 251110022 251110998 251120014 251120023 251120999 251200 251311014 251311999 251319 251321 251329 251400 251511 251512015 251512024 251512990 251520010 251520029 251520995 251611 251612014 251612999 251621 251622 251690 251710 251720 251730 251741 251749 251810 251820 251830018 251830027 251830993 251910 251990013 252020012 252100 252620 252700 252810 252890 252910 252921 252922 252930 253010 253020 253030 253040 253090016 253090025 253090991 260200 260300 260400 260500 260700 260800 260900 261220 261590 261610 261690 261710 261790 262100012 262100021 262100997 ex 2701195 270400018 270500 270750 270791 271000019 271210018 271210993 271220 271290025 271290991 271390 271500014 271500999 280120 280130017 280130026 280300 280450 280461 280469 280470 280480 280490 280511 280519018 280519027 280521 280522 280530013 280610 280620 280800 280910 280920018 280920993 281000012 281000997 281111 281119 281122 281123 281129010 281129029 281129995 281210996 281290 281390018 281390993 281511 281520 281530 281610 281620 281630 281700 281810 281910 281990 282010 282090 282110 282120 282200 282300 282410 282420 282490 282510 282520 282540 282550 282560 282570 282590013 282590022 282590031 282590998 282611 282612 282620 282690 282710 282720 282731 282732 282733 282734 282735 282736 282737 282738 282739 282751 282759 282760 282810 282890 282911 282919018 282919027 282990 283010 283020 283030 283090 283110 283190 283210 283220 283230 283311 283319 283321 283322 283323 283324 283325 283326 283327 283329 283330 283340 283410 283421 283422 283429 283510 283521 283522 283523 283524 283525 283526 283529 283531 283539 283610 283620 283630 283640 283650 283660 283670 283691 283692 283693 283699 283711 283719 283720 283800 283911 283919 283920 283990016 283990991 284011 284019 284020015 284030 284110 284120 284130 284140 284150 284160 284170 284180 284190011 284190020 284190996 284210 284290010 284290995 284310 284321 284329 284330 284390019 284390994 284410995 284430012 284440013 284700016 284700991 284810 284890 284990998 285000 285100019 285100028 285100037 285100994 290129016 290311 290312 290313 290314 290315 290316 290319998 290322 290323 290329 290351 290359 290361 290362 290369 290410 290420 290490013 290490998 290511 290512 290513 290514 290515 290516 290517 290519 290521 290522 290529 290531 290532 290539 290543 290549 290550018 290550993 290611 290612 290613 290614 290619 290621 290629 290810 290820 290890019 290890994 290911 290919 290920 290930 290941 290942 290943 290944 290949 290950014 290950999 290960 291010 291020 291030 291090 291100014 291100999 291212 291213 291219 291221 291229 291230 291241 291242 291249 291250 291260019 291260994 291300 291411 291412 291413 291419 291421 291422 291423 291429 291430 291441 291449 291450 291461 291469 291470 291511 291512 291521 291522 291523 291524 291529 291529019 291529994 291532 291534 291535 291539 291540 291550 291560 291570 291590019 291590994 291611 291612 291613 291614 291615 291619 291620 291631 291632 291633 291639 291711 291712 291713 291719 291720 291731 291732 291733 291736 291739018 291739997 291811 291814 291815 291816 291817 291819 291821 291823 291829 291830 291890 291900016 291900025 291900991 292010 292090011 292090020 292090996 292111 292119 292122 292129 292130 292141997 292142 292144 292145 292149 292151 292159 292211 292212 292213 292219 292221 292222 292229 292230 292242 292249 292250 292310 292320 292390 292410 292421 292429 292519 292520 292620 292690015 292690990 292700 292800 292990997 293010 293090 293100018 293100027 293100993 293211 293212 293213 293221012 293221021 293290016 293290025 293290991 293331 293359018 293371 293390015 293420 293430 293490014 293490023 293490041 293500 293610 293621 293622 293623 293624 293625 293626 293627 293628 293629 293690 293710 293721017 293721992 293722 293729 293792 293799018 293799993 293810 293890 293921 293929 293930 300110 300120 300190 300210011 300290 300510 300590 300610 300620 300630 300640 300650 300660997 310221 310420 310430014 310430999 310490010 310490995 310510011 310510020 310510039 310510996 310530 310590019 310590994 320110 320120 320130 320190016 320190991 320210 320290 320300015 320300990 320411 320412 320413 320414 320415010 320415995 320416 320417 320419997 320420 320490 320610 320620 320630 320641 320642 320643 320649998 320650 320710 320720013 320720022 320730 320740 321210 321290012 321290997 321310 321390 321410012 321410997 321490 330111 330112 330113 330114 330119 330121 330122 330123 330124 330125 330126 330129 330130 330190019 330190028 330190037 330190046 330210010 330210029 330210995 330290018 330290027 330290993 330300 330410 330420 330430 330491 330499 330510 330520 330530 330590 330610 330690 330710 330720 330730 330741 330749 330790 340211 340212 340213 340219 340311015 340311990 340391 340399 340410 340420 340490019 340490994 340530 340540 340590 340600 340700017 340700992 350110 350190 350210 350290014 350290999 350300014 350300023 350300041 350300999 350510013 350510998 350520 350699 350710 350790 360100019 360100994 370110 370120 370130 370239039 370690 380300998 380700019 381210 381230 381519 382390991 390610999 390940 391390012 391590047 391710010 391710029 391710038 391710995 392062 400110 400121 400122 400129 400300 401110 401130 401140 401150 401310018 401320 401511 401519013 401519998 401590 401610015 401610990 401700013 401700022 401700998 440320999 440410997 440500010 440910017 440910026 440910035 440910992 440920018 440920027 440920036 440920993 441111 441119 441121 441129 441131 441139 441199 441212 441219 441221 441229 441291 441299 441300 441400018 441400027 441400993 441510018 441510027 441510993 441700015 441700990 442010 442090018 442090993 442110 442190017 442190026 442190044 442190992 450110 450190 450200 450310 450390 450410 450490 482370015 482390026 490810013 530210 530290 530310 530390 530410 530490 530511 530519 530521 530529 530591 530599014 530599999 540500 640211 640311 681410013 681490011 681490020 690100 690911 690919 700311026 701910 701920 701931 710510 711510 711590 711610 711620 711711 720230 720250 720260 720270 720280 720292 720293 720299016 720299991 ex 72096 721011013 721012016 721020011 721020996 721050014 721050999 721060015 721060990 721210018 721210993 721250012 721250021 721250997 ex 7213100177 ex 7214209928 721911 721912 721913 721914 721921 721922 721923 721924 721931 721932 721933 721934 721935 721990 722011 722012 722020 722090 722100 722210 722220 722230 722240 722520 722530014 722530999 722620 722910 ex 7302109 730451019 730640013 730640022 730640031 ex 73110010 731920 731990 740811 740819 740821 740822 740829 740911 740919 740921 740929 740931 740939 740940 740990 741011 741012 741021 741022 741110 741121 741122 741129 741210 741220 741300 741410 741490 741510 741521 741529 741531 741532 741539 741600 741700 741810 741820 741910 741991018 741991993 741999 780300 780411 780419 780420 780500 780600 790310 790390 790400 790500 790600 790710 790790 800300 800400 800510 800520 800600 800700 810192 810193 810199 810292 810293 810299 810390 810430 810490 810590 810600999 810790 810890 810990 811000992 811100991 811219 811220992 811240994 811299996 811300999 820540 820560 820570 820590 820600992 820720 820750 820790 821220010 821220995 821290 821300017 821300992 830400012 830610 831130 840710 840731018 840731993 840991 841311992 841319 841320 841391015 841391024 841391990 841920 842511 842519 842710 842720 842790015 842790990 842810 842820 842831011 842831996 842832014 842832999 842833017 842833992 842839 842840 842850 842860 842890014 842890999 842911 842919 842920 842930 842940018 842940027 842951012 842951021 842952015 842952024 842959016 842959025 842959991 843010011 843010996 843020 843031016 843031025 843031991 843039010 843039029 843039995 843041017 843041026 843041992 843049011 843049020 843049996 843050015 843050990 843061 843110 843120011 843120996 843131015 843131990 843139019 843139994 843141016 843141025 843141034 843141991 843142 843143012 843143021 843143997 843149010 843149029 843149038 843149047 843149056 843149995 843230 843240 843280 843290017 843290992 843351 843710014 843810 843820 843830 843840 843850 843860 843880010 843880995 843890011 843890996 843910 843920 843930 843991 843999 844110017 844110992 844120 844130 844140 844180 844190015 844190990 844250010 844312011 844321019 844329013 844330017 844350019 844390013 846510 846591 846592 846593 846594 846595 846596 846599 847431 847432 847439 850590016 850590991 850810 850820 850880 850920 850930 850940 850980 850990 851010 851020 851090018 851090027 851090993 851150013 851150022 851150998 851220 851531010 851580021 851590998 851640 851720 851790 851910 851921 851929 851931 851939 851940 851991 851999 852010 852020 852031 852039 852090 852110 852190 852390 852410 852421 852422 852490 852530 852610 852691 852692990 852711 852719 852721 852729 852731 852732 852739 852790 852910 852990 853321 853329 853331 853339 853340 854121 854129018 854129993 860110 860120 860210 860290 860310013 860310998 860390011 860390996 860400011 860400996 860500 860610 860620 860630 860691 860692 860699 860711 860712 860719 860721 860729 860730 860791010 860791995 860799014 860799999 860800017 860800992 860900 870110 870120 870130010 870130995 870190016 870190025 870190991 870210017 870210992 870290 870310 870410015 870410990 870421994 870422012 870422021 870422997 870423015 870423990 870431995 870432013 870432022 870432998 870490013 870490022 870490998 870510 870520 870530016 870530991 870540017 870540992 870590012 870590021 870590030 870590049 870590058 870590997 870600012 870600997 870710 870790 870810011 870810020 870810039 870810996 870821 870829019 870829028 870829037 870829994 870831 870839010 870839029 870839038 870839995 870840014 870840023 870840999 870850015 870850024 870850990 870860016 870860025 870860034 870860991 870870017 870870026 870870992 870880018 870880027 870880993 870891012 870891021 870891997 870892015 870892024 870892990 870893018 870893027 870893993 870894011 870894020 870894996 870899016 870899025 870899034 870899991 870911 870919017 870919992 870990018 870990993 871130992 871140018 871140993 871150019 871150994 871190998 871200022 871200998 871411 871419 871491013 871491998 871492016 871492991 871493019 871493994 871494012 871494997 871495015 871495990 871496018 871496993 871499017 871499992 871610 871620 871631 871639 871640 871680 871690 880110 880190 880211998 880212991 880220 880230 880240 880250014 880250023 880250999 880310 880320 880330 880390017 880390026 880390035 880390992 880400017 880400026 880400992 880510 880520 890110 890120 890130 890190 890200 890310 890391 890392 890399 890400 890510010 890510995 890520 890590 890600 890710 890790 890800 900110018 900110027 900140 900610 900620 900630 900640 900651 900652 900653 900659 900661 900662 900669 900691 900699 900711015 900711990 900719019 900719994 900721 900729 900791013 900791998 900792 900810 900820 900830 900840 900890 900911 900912 900921014 900921999 900922 900930 900990018 900990993 901010 901020 901030 901090014 901090999 901110 901120 901180 901190 901210 901290 901310 901320 901380 901390 901410 901420013 901420998 901480019 901480994 901490010 901490995 901510 901520 901530 901540 901580 901590 901600019 901600028 901600037 901600046 901910017 901910992 901920018 901920993 902000 902111 902119 902121 902129 902130 902140 902190 903090 903290 903300 910111 910112 910119 910121 910129 910191 910199 910211 910212 910219 910221 910229 910291 910299 910310 910390 910400 910511010 910511995 910519 910521011 910521996 910529 910591018 910591993 910599 910610 910620 910690 910700 910811 910812 910819 910820 910891 910899 910911 910919 910990 911011 911012 911019 911090 911110 911120 911180 911190016 911190991 911210 911280 911290 911410 911420 911430 911440 911490 920110 920120 920190 920210 920290 920300 920410996 920420 920510 920590 920600 920710 920790 920810 920890 920910 920920 920930 920991 920992995 920993 920994 920999 930200 930310 930320 930330 930390 930400 930510 930521 930529 930590011 930590020 930590039 930590996 930610 930621 930629 930630 930690 930700 940310 940320019 940320994 940330 940340 940350 940370 940380015 940380990 940390 940510016 940510025 940510991 940520017 940520992 940550010 940550995 940600014 940600999 950611 950612 950619 950621 950629 950631 950632 950639 950640 950651015 950651990 950659019 950659994 950661 950662 950669 950670 950691019 950691994 950699013 950699022 950699998 950710 950720993 950730 950790 950800 960110016 960110025 960190014 960190023 960190032 960190999 960200014 960200023 960200999 960810 960820 960831 960839 960840 960850 960860 960891010 960891029 960910 960920 960990016 960990025 960990991 961490018 961490953 961590017 961590026 961590992 970190017 970190026 970190035 970190044 970190992


,,D'' MELLÉKLET AZ 1. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyek vámlebontása a Magyar Köztársaságban lassított ütemben történik

(HR kód)
270210 293020 310210 310229 310230 310240 310250018 310250993 310260 310270010 310270995 310280 310290 310520 310540 310551 310559 310560 340220 380810 380820 380830011 380830996 380840 382390052 390910 391610 400920 400930 400950 401010 401091 401120020 401210 401220 401290 401390991 420500 430220012 440200013 440890016 440890025 441810 441820 441850 441890013 441890022 441890998 480251013 480251998 480252016 480252991 480253019 480253994 480260 480300023 480300032 480300041 480300999 480411 480419 480421 480429 480431 480439 480441 480442 480449 480451 480452 480459 480521 480522010 480522995 480523 480529 480530 480540991 480550 480560036 480560993 480570028 480570994 480580038 480580995 480810 480820 480830 481011027 481011036 481012011 481012020 481012996 481021019 481021994 481029 481031 481039 481091 481099 481131019 481131994 481139013 481420997 481610 481620 481630 481690 481710 481720 481730 481810 481820 481830 481840 481910 481920 481930 481940 481960 482010012 482010997 482020 482030 482040 482050 482090 482110 482120 482319016 482319991 490700998 510610 510620 510710 510720 511111 511120 511130 511190 511211 511220 511290 520511 520512 520513 520514 520515 520521 520522 520523 520524 520525 520531 520532 520533 520534 520535 520541 520542 520543 520544 520545 520811991 520812 520813997 520819995 520821992 520822 520823998 520829996 520831993 520832 520833999 520839997 520841994 520842 520843990 520849998 520851995 520852 520853991 520859999 520911 520912 520919 520921 520922 520929 520931 520932 520939 520941 520942 520943 520949 520951 520952 520959 521011996 521012999 521019990 521021997 521022990 521029991 521031998 521032991 521039992 521041999 521042992 521049993 521051990 521052993 521059994 521111 521112 521119 521121 521122 521129 521131 521132 521139 521141 521142 521143 521149 521151 521152 521159 521211994 521212997 521213990 521214993 521215996 521221 521222 521223 521224 521225 530610018 530620019 530911 530919 530921 530929 531100028 560300 570110015 570110024 570190013 570190022 570210014 570210023 570220 570231 570232 570239 570241 570242 570249 570251 570252 570259 570291 570292 570299 570310013 570310998 570320014 570320999 570330015 570330990 570390011 570390996 570410 570490 570500010 570500995 580110018 580110027 580110036 580110993 580121012 580121021 580121997 580123018 580123027 580123993 580124011 580124020 580124996 580125014 580125023 580125999 580126017 580126026 580126992 580131013 580131022 580131031 580131998 580132016 580132025 580132991 580133019 580133028 580133994 580134012 580134021 580134997 580135015 580135024 580135990 580136018 580136027 580136993 580190016 580190025 580190034 580190043 580190052 580190991 580211010 580211029 580211038 580211995 580219014 580219023 580219032 580219999 580220018 580220027 580220993 580230019 580230028 580410015 580410024 580410990 580421019 580421028 580421994 580429013 580429022 580429998 580430017 580430026 580430992 580500 580610013 580610998 580620014 580620999 580631018 580631993 580632011 580632996 580639012 580639997 580640016 580640991 580710 580790010 580790029 580790995 581010 581091 581092 581099 581100014 581100023 581100032 581100041 581100050 581100069 581100078 581100087 581100999 590110 590190 590210010 590210029 590210995 590220011 590220020 590220996 590290018 590290027 590290993 590310 590320 590390 590410 590491 590492 590500016 590500025 590500034 590500043 590500052 590500061 590500070 590500089 590500098 590500991 590610016 590610025 590610991 590691 590699011 590699020 590699996 590700014 590700023 590700999 590900 591000 591110 591120028 591120994 591131 591132 591140 591190 610110 610120 610130 610190 610210 610220 610230 610290 610311 610312 610319 610321 610322 610323 610329 610331 610332 610333 610339 610341 610342 610343 610349 610411 610412 610413 610419 610421 610422 610423 610429 610431 610432 610433 610439 610441 610442 610443 610444 610449 610451 610452 610453 610459 610461 610462 610463 610469 610510 610520 610590 610610 610620 610690 610711 610712 610719 610721 610722 610729 610791 610792 610799 610811 610819 610821 610822 610829 610831 610832 610839 610891 610892 610899 610910 610990 611010 611020 611030 611090 611110015 611110024 611110990 611120016 611120025 611120991 611130017 611130026 611130992 611190013 611190022 611190998 611211 611212 611219 611220 611231019 611231994 611239013 611239998 611241010 611241995 611249014 611249999 611300012 611300997 611410 611420 611430 611490 611511014 611511999 611512017 611512992 611519018 611519993 611520 611591012 611591997 611592015 611592990 611593018 611593993 611599016 611599991 611610010 611610995 611691 611692 611693 611699 611710 611720 611780016 611780991 611790017 611790026 611790035 611790992 620111014 620111999 620112017 620112992 620113 620119 620191 620192 620193 620199 620212 620213 620219 620291 620292 620293 620299 620311 620319 620321 620322 620323 620329 620331 620332 620333 620339 620341015 620341990 620342 620343011 620343996 620349 620411 620412 620413 620419015 620419024 620419990 620421 620422 620423 620429016 620429025 620429991 620431 620432 620433 620439 620441 620442 620443 620444 620449018 620449993 620451 620452 620453 620459019 620461016 620461991 620462 620463 620469010 620469995 620510 620520 620530 620590 620610 620620 620630 620640 620690 620711 620719012 620719997 620721 620722 620729 620791016 620791991 620792 620799010 620799995 620811 620819011 620819996 620821 620822 620829012 620829997 620891015 620891990 620892 620899019 620899994 620910013 620910998 620920014 620920999 620930015 620930990 620990011 620990996 621010019 621010028 621010037 621020 621030 621040 621050 621111 621112 621120 621131013 621131998 621132 621133 621139 621141 621142 621143 621149018 621149993 621220 621230 621290 621310 621320 621390 621410 621420 621430 621440 621490 621510 621520 621590 621600 621710 621790 630110014 630110999 630120015 630120990 630130016 630130991 630140017 630140026 630140035 630190012 630190021 630190030 630210 630221 630222010 630222995 630229 630231018 630231993 630232011 630232996 630239012 630239997 630240 630251010 630251995 630252013 630252998 630253016 630253991 630259014 630259999 630260 630291014 630291999 630292017 630292992 630293010 630293995 630299018 630299993 630311 630312 630319 630391 630392 630399 630411 630419018 630419993 630491 630492015 630492990 630493 630499 630510010 630510029 630510995 630520011 630520996 630531015 630531990 630539019 630539028 630539994 630590018 630590993 630611 630612 630619 630621 630622 630629 630631 630639 630649019 630649994 630691 630699014 630699999 630710018 630710027 630710036 630710993 630720019 630720028 630720994 630790016 630790025 630790034 630790043 630790991 630800 630900015 630900990 631010012 631010997 631090010 631090995 640110 640191 640192011 640192996 640199012 640199997 640219 640220 640230 640291017 640291992 640299011 640299996 640319 640320016 640320991 640330 640340 640351 640359016 640359991 640391 640399010 640399995 640411 640419 640420 640510013 640510022 640520014 640520023 640590011 640590020 640590996 690810990 690890998 691190 691200 691410 691490 700711 700721 710239992 710391993 710399997 710813020 710813039 710813996 711019999 711029990 711039991 711049992 711311017 711311992 711319011 711319996 711320 711411 711419 711420 711719 711790018 711790027 711790036 711790993 711810 711890 720811 720912 721031015 721031024 721031990 721039019 721039028 721039994 721041016 721041025 721041991 721049010 721049029 721049995 721111021 721111030 721111997 721112033 721112990 721119025 721119034 721119991 721121022 721121031 721121998 721122025 721122034 721122991 721129026 721129035 721129992 721141015 721141024 721141990 721149019 721149028 721149994 721190017 721190026 721190992 72131001713 721310992 721320 721331012 721331997 721339016 721339991 721341 721349017 721349992 721350011 721350996 721410016 721410991 721420017 72142099214 721430 721440 721450 721460011 721460996 721510015 721510990 721520 721530 721540 721590 721610 721621 721622 721631 721632 721633 721640 721650 721660019 721660028 721660994 721690012 721690021 721690997 721711016 721711025 721711991 721712019 721712028 721712994 721713012 721713021 721713997 721719010 721719029 721719995 721721017 721721026 721721992 721722010 721722029 721722995 721723013 721723022 721723998 721729011 721729020 721729996 721731018 721731027 721731993 721732011 721732020 721732996 721733014 721733023 721733999 721739012 721739021 721739997 722410013 722410998 722490011 722490996 722510 722790018 722790993 722810 722820 722830011 722830996 722840012 722840997 722850013 722850998 722860014 722860999 722870 730120 73021015 730220 730230 730240 730290 730420013 730511 730512 730519018 730519027 730519993 730520 730531016 730531025 730531991 730539010 730539029 730539995 730590019 730590028 730590994 730610 730620 730630012 730630021 730630030 730791 730792 730793 730799 730810 730820 730830 730840011 730840996 730890 730900016 730900991 731010013 731010998 731021017 731021992 731029011 731029996 73110016 731210 731290 731419 731420 731430 731441 731442 731449 731450 731511 731512 731519 731520 731581 731582 731589 731590 731700015 731700990 732090 732620 732690 761490 761690 841822 841829 841891010 845012 845019 845020 848220015 848220990 848230016 848230991 848240 848250018 848250993 848280 848291 848299 848320 848330 848340 848350 848360 848390 852520 853921 853931 853940 870321010 870321029 870321038 870321047 870321995 870322013 870322022 870322031 870322040 870322998 870323016 870323025 870323034 870323043 870323052 870323061 870323070 870323089 870323098 870323104 870323113 870323122 870323991 870324019 870324028 870324037 870324046 870324994 870331011 870331020 870331039 870331048 870331996 870332014 870332023 870332032 870332041 870332050 870332069 870332078 870332087 870332999 870333017 870333026 870333035 870333044 870333992 870390 940290


2. sz. JEGYZŐKÖNYV17
(lásd a hivatkozást a 3. Cikk 2. bekezdésében)
A vámok lebontásáról egyrészt a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság, másrészt a Lengyel Köztársaság között

1. Azokat az importvámokat, amelyeket a Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban a Lengyel Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,A'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a Megállapodás hatálybalépésének időpontjában eltörlik.

2. Azokat az importvámokat, amelyeket a Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban a Lengyel Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,B'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám 90%-ára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám 75%-ára,
— 1997. január 1-jén — az alapvám 60%-ára,
— 1998. január 1-jén — az alapvám 45%-ára,
— 1999. január 1-jén — az alapvám 30%-ára,
— 2000. január 1-jén — az alapvám 15%-ára,
— 2001. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

3. Azokat az importvámokat, amelyeket a Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban a Lengyel Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,A'' és ,,B'' Mellékleteiben fel nem sorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám kétharmadára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám egyharmadára,
— 1997. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

4. Azokat az importvámokat, amelyeket a Lengyel Köztársaságban a Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,C'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a Megállapodás hatálybalépésének időpontjában eltörlik.

5. Azokat az importvámokat, amelyeket a Lengyel Köztársaságban a Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,D'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám 90%-ára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám 75%-ára,
— 1997. január 1-jén — az alapvám 60%-ára,
— 1998. január 1-jén — az alapvám 45%-ára,
— 1999. január 1-jén — az alapvám 30%-ára,
— 2000. január 1-jén — az alapvám 15%-ára,
— 2001. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

6. Azokat az importvámokat, amelyeket a Lengyel Köztársaságban a Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,E'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1994. január 1-jén — az alapvám hathetedére,
— 1996. január 1-jén — az alapvám öthetedére,
— 1998. január 1-jén — az alapvám négyhetedére,
— 1999. január 1-jén — az alapvám háromhetedére,
— 2000. január 1-jén — az alapvám kéthetedére,
— 2001. január 1-jén — az alapvám egyhetedére,
— 2002. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

7. Azokat az importvámokat, amelyeket a Lengyel Köztársaságban a Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,C'', ,,D'' és ,,E'' Mellékleteiben fel nem sorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám kétharmadára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám egyharmadára,
— 1997. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.


,,A'' MELLÉKLET A 2. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Lengyel Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyek vámlebontása a Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban gyorsított ütemben történik

(HR kód)
250100 251321 252020 252210 252220 252230 262020 270300 270710 270720 270730 270740 270750 270760 270791 270810 270820 271112 271113 271114 271119 271220 271290 271390 280300 280430 280440 280469 280480 280610 280620 281129 281610 281620 281630 281820 281830 282200 282410 282420 282490 282510 282520 282530 282580 282611 282612 282630 282690 282710 282720 282732 282733 282734 282735 282736 282737 282738 282739 282741 282749 282751 282890 282911 282919 282990 283030 283110 283190 283210 283220 283230 283311 283319 283321 283323 283324 283326 283329 283330 283340 283410 283522 283523 283524 283525 283526 283529 283539 283620 283640 283660 283670 283691 283692 283693 283699 283800 283920 284011 284019 284020 284030 284110 284120 284130 284140 284150 284160 284170 284190 284210 284290 284310 284321 284329 284330 284390 284410 284430 284510 284590 284610 284690 284700 284810 284890 284920 285000 285100 290211 290219 290241 290242 290243 290270 290311 290313 290314 290315 290316 290319 290321 290330 290351 290359 290361 290362 290369 290410 290490 290512 290515 290517 290519 290521 290522 290529 290531 290532 290539 290541 290543 290544 290549 290550 290611 290612 290613 290614 290619 290621 290629 290712 290713 290714 290715 290719 290721 290722 290723 290729 290730 290810 290820 290890 290911 290919 290920 290941 290942 290943 290944 290949 290950 290960 291010 291020 291030 291090 291100 291211 291212 291213 291219 291221 291229 291230 291241 291242 291249 291250 291260 291300 291419 291421 291422 291423 291429 291430 291441 291449 291450 291461 291469 291470 291511 291513 291522 291523 291524 291529 291531 291532 291533 291534 291535 291539 291540 291550 291560 291570 291590 291613 291614 291615 291619 291620 291633 291639 291712 291713 291714 291731 291732 291733 291734 291736 291739 291812 291813 291815 291816 291817 291819 291821 291823 291829 291830 291890 292010 292090 292111 292112 292119 292121 292122 292129 292130 292142 292143 292144 292145 292151 292211 292212 292213 292219 292221 292222 292229 292230 292241 292242 292249 292250 292310 292320 292390 292410 292421 292429 292511 292520 292620 292700 292800 292990 293020 293030 293040 293090 293100 293211 293212 293219 293221 293229 293290 293311 293319 293321 293329 293331 293339 293340 293351 293359 293369 293379 293390 293420 293430 293490 293500 293610 293621 293622 293623 293624 293625 293626 293627 293628 293629 293690 293710 293721 293722 293729 293791 293792 293799 293810 293890 293910 293921 293929 293930 293950 293960 293970 293990 294110 294120 294130 294140 294150 294190 294200 300110 300120 300190 300210 300290 300310 300320 300331 300339 300340 300390 300410 300420 300431 300432 300439 300440 300450 300490 300590 300610 300620 300630 300650 300660 310100 320110 320120 320130 320190 320290 320412 320413 320415 320417 320419 320420 320610 320620 320630 320641 320642 320643 320649 320650 320730 320740 321100 321410 321490 321590 330111 330112 330113 330114 330119 330121 330122 330123 330124 330125 330126 330129 330130 330190 330290 330499 330530 340119 340120 340211 340212 340213 340219 340220 340290 340311 340391 340399 340410 340420 340520 340530 340540 340590 340600 340700 350110 350210 350290 350400 350699 350710 350790 360300 360410 360610 360690 370120 370130 370210 370220 370231 370232 370239 370241 370242 370243 370244 370251 370252 370253 370254 370255 370256 370291 370292 370293 370294 370295 370310 370320 370400 370510 370520 370590 370690 380130 380190 380290 380300 380400 380620 380700 380890 380910 380992 381111 381210 381220 381230 381511 381512 381600 381710 381720 382000 382100 382200 382310 382320 382330 382360 390469 390490 390710 390720 390740 390760 391110 391211 391212 391220 391231 391239 391290 391310 391390 391610 391690 392072 392073 392091 392410 392490 400130 400249 400510 400520 400591 400610 400690 400700 400950 401099 401490 410410 410421 410422 410429 410431 410439 410511 410512 410519 410520 410611 410612 410619 410620 410710 410790 410800 410900 420310 420321 420330 420340 420400 420690 430211 430212 430213 430219 430220 430230 440121 440122 440410 440420 440500 440710 440799 440810 440820 440890 441010 441090 441111 441131 441139 441191 441211 441221 441229 441291 441600 441850 442090 442110 450190 450200 450310 450410 450490 460110 460199 480210 480260 480630 480640 481430 481820 481840 482010 490300 490510 490700 491000 500200 500400 500500 510710 510720 510810 510820 510910 510990 511300 520300 550330 550490 560110 560121 560122 560129 560490 590290 591000 591110 591120 600121 600129 600199 600220 600241 600249 610341 611110 611693 611780 620610 621230 621290 621490 621600 630531 640211 640311 640610 640620 640691 640699 650100 650510 650700 660191 660200 660310 660320 670100 670300 670411 670419 670420 670490 680410 680421 680422 680423 680430 680510 680520 680530 680610 680620 680690 681019 681130 681220 681410 681490 681520 690100 690290 690510 690590 690600 690790 691090 700100 700210 700220 700800 701090 701110 701190 701720 701810 710110 710121 710122 710221 710229 710231 710239 710310 710391 710399 710410 710692 710700 710813 710820 710900 711019 711029 711039 711049 711100 711610 711620 721090 741011 741012 741022 750511 750512 750521 750522 750610 750620 750711 750712 750720 760692 760900 761300 761410 761490 780110 780191 780199 780200 780411 780419 790600 800300 800400 800510 800700 810110 810192 810193 810199 810210 810292 810293 810299 810430 810490 810590 810790 810890 810990 811211 811219 811240 811299 811300 820120 820160 820190 820210 820220 820231 820232 820240 820291 820299 820320 820330 820340 820530 820600 820810 820820 820830 820840 820890 821110 821191 821194 821300 821410 831110 831130 840110 840130 840140 840510 840590 840611 840619 840690 840810 841111 841112 841121 841122 841181 841182 841191 841199 841210 841231 841239 841280 841610 841620 841630 841690 841850 841861 841869 841911 841931 842111 842112 842119 842121 842122 842129 842139 842191 842199 842220 842230 842240 842290 842320 842390 842611 842619 842620 842641 843290 843390 843410 843420 843490 843590 843691 843699 843790 843810 843820 843840 843850 843860 844010 844090 844110 844120 844130 844140 844180 844190 844210 844220 844230 844240 844250 844329 844340 844350 844360 844390 844400 844511 844512 844513 844519 844590 844790 844811 844832 844833 844839 844841 844842 844849 844851 844859 844900 845090 845210 845310 845320 845390 845530 845620 845630 847030 847040 847090 847210 847310 847340 847611 847619 847690 847790 847810 847890 847981 847990 848071 848079 848390 848410 848490 848510 848590 850520 850530 850690 850920 850930 850990 851090 851650 851690 851720 851790 851830 851910 852110 852190 852210 852311 852312 852313 852320 852390 852410 852421 852422 852423 852490 852530 852610 852691 852711 852719 852721 852729 852731 852732 852739 852790 852910 852990 853310 853321 853329 853331 853339 853340 853390 853910 853990 854012 854020 854030 854041 854042 854049 854081 854089 854091 854099 854110 854121 854129 854130 854140 854150 854160 854190 854310 854320 854330 854390 860400 860900 870110 870130 870829 870860 870870 870880 870891 870892 870899 871000 880211 880212 880250 880330 880510 890110 890120 890130 890190 890200 890310 890391 890392 890399 890400 890510 890520 890590 890600 890800 900110 900120 900130 900140 900150 900190 900311 900319 900390 900410 900490 900510 900580 900590 900610 900620 900630 900640 900651 900652 900653 900659 900661 900662 900669 900691 900699 900711 900719 900721 900791 900792 900810 900820 900830 900840 900890 900990 901090 901210 901290 901320 901380 901390 901410 901480 901490 901520 901530 901540 901580 901590 901720 901790 901841 901910 902111 902119 902121 902129 902130 902140 902511 902519 902580 902590 902610 902620 902680 902690 902710 902730 902740 902750 902780 902820 902890 902920 902990 903010 903020 903090 903140 903180 903190 903210 903220 903281 903290 911490 920210 920290 920300 920410 920420 920510 920590 920600 920910 920920 920993 920994 920999 930700 940370 950320 950330 950341 950349 950350 950360 950370 950380 950390 950510 950720 960110 960200 960310 960340 960400 960629 960719 960810 960820 960891 960910 960920 961100 961410 961420 961490 961511 961519 961610


,,B'' MELLÉKLET A 2. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Lengyel Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyek vámlebontása a Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban lassított ütemben történik

(HR kód)
271000 283531 283720 284910 290260 290711 291611 291612 291814 292141 310240 310280 310290 310520 310559 310560 390410 391510 391520 391530 391590 392051 401010 401110 401120 401210 401220 401290 401410 441810 441820 441890 470710 470720 470730 470790 480251 480252 480449 480451 480522 480529 480550 480560 480570 480580 480710 480810 480920 481110 481610 481620 481810 481960 482020 482030 482040 482050 482090 482210 482290 482320 520942 521142 530110 530121 530911 530919 540210 540220 540231 540232 540233 540239 540241 540259 540332 540410 540710 540720 540730 540742 540743 540744 540752 540753 540754 540760 540772 540773 540782 540792 540810 540822 540823 540824 540832 550120 550340 550410 550620 550630 550932 560300 560500 560741 560749 560750 560790 570110 570190 570231 570232 570241 570242 570249 570291 570320 570330 570390 570500 580620 580632 580639 580640 580710 580790 590110 590190 590210 590220 590310 590320 590390 590410 590491 590492 590500 590610 590691 590699 590700 590800 590900 591131 591132 591140 591190 600110 600122 600191 600192 600210 600230 600242 600243 600291 600292 600293 600299 610110 610120 610130 610190 610210 610220 610230 610290 610311 610312 610319 610321 610322 610323 610329 610331 610332 610333 610339 610342 610343 610349 610411 610412 610413 610419 610421 610422 610423 610429 610431 610432 610433 610439 610441 610442 610443 610444 610449 610451 610452 610453 610459 610461 610462 610463 610469 610510 610520 610590 610610 610620 610690 610711 610712 610719 610721 610722 610729 610791 610792 610799 610811 610819 610821 610822 610829 610831 610832 610839 610891 610892 610899 610910 610990 611010 611020 611030 611090 611120 611130 611190 611211 611212 611219 611220 611231 611239 611241 611249 611300 611410 611420 611430 611490 611511 611512 611519 611520 611591 611592 611593 611599 611610 611691 611692 611699 611710 611720 611790 620111 620112 620113 620119 620191 620192 620193 620199 620211 620212 620213 620219 620291 620292 620293 620299 620311 620312 620319 620321 620322 620323 620329 620331 620332 620333 620339 620341 620342 620343 620349 620411 620412 620413 620419 620421 620422 620423 620429 620431 620432 620433 620439 620441 620442 620443 620444 620449 620451 620452 620453 620459 620461 620462 620463 620469 620510 620520 620530 620590 620620 620630 620640 620690 620711 620719 620721 620722 620729 620791 620792 620799 620811 620819 620821 620822 620829 620891 620892 620899 620910 620920 620930 620990 621010 621020 621030 621040 621050 621111 621112 621120 621131 621132 621133 621139 621141 621142 621143 621149 621210 621220 621310 621320 621390 621410 621420 621430 621440 621510 621520 621590 621710 621790 630221 630222 630229 630231 630232 630239 630251 630252 630253 630259 630260 630291 630292 630293 630299 630311 630391 630392 630399 630419 630492 630493 630499 630520 630790 640110 640192 640199 640219 640220 640230 640291 640299 640319 640340 640391 640419 640520 690890 691110 691190 700311 700319 700320 700330 700490 700510 700521 700529 700530 700600 700711 700719 700721 701120 701200 701310 701321 701329 701331 701332 701339 701391 701399 701910 701920 701931 701939 701990 702000 711719 711790 720211 720219 720221 720229 720230 720241 720249 720270 720280 720291 720299 720811 720812 720813 720814 720821 720822 720823 720824 720831 720832 720833 720834 720835 720841 720842 720843 720844 720845 720890 720911 720912 720913 720914 720921 720922 720923 720924 720931 720932 720933 720934 720941 720942 720943 720944 720990 721011 721012 721020 721031 721039 721041 721049 721050 721060 721070 721111 721112 721121 721122 721129 721130 721210 721221 721229 721230 721310 721320 721331 721339 721341 721349 721410 721420 721430 721440 721450 721460 721510 721520 721530 721540 721590 721610 721621 721622 721631 721632 721633 721640 721650 721660 721690 721711 721712 721713 721719 721721 721722 721723 721729 721732 721733 722510 722530 722880 730110 730120 730210 730230 730290 730300 730410 730420 730431 730439 730441 730449 730451 730459 730511 730512 730519 730520 730531 730539 730590 730610 730620 730630 730640 730650 730660 730690 730721 730722 730723 730729 730791 730792 730793 730799 730810 730820 730830 730840 730890 730900 731010 731021 731029 731100 731210 731290 731300 731411 731419 731420 731430 731441 731442 731449 731450 731511 731512 731519 731520 731581 731582 731589 731590 731700 731811 731812 731813 731814 731815 731816 731819 731829 731920 731930 731990 732010 732020 732090 732111 732112 732113 732181 732182 732183 732190 732211 732219 732290 732310 732391 732392 732399 732410 732421 732490 732510 732591 732599 732611 732619 732620 732690 740721 740819 740822 741021 741110 741121 741122 741129 741210 741220 741300 741510 741521 741531 741532 741539 741700 741810 741820 741991 741999 750400 750800 760310 760320 760410 760421 760429 760511 760519 760521 760529 760611 760612 760691 760711 760719 760720 760810 760820 761010 761090 761210 761290 761510 761520 761610 761690 780600 790310 790390 790400 790500 790710 790790 800520 842710 842720 842790 843621 845240 845690 845710 845720 845730 845811 845819 845891 845899 845910 845921 845929 845931 845939 845940 845951 845959 845961 845969 845970 846011 846019 846021 846029 846031 846039 846040 846090 846110 846120 846130 846140 846150 846190 846210 846221 846229 846231 846239 846241 846249 846291 846299 846310 846320 846330 846390 846410 846420 846490 846591 846592 846593 846594 846599 846620 846630 846691 846692 846693 846694 846711 846781 846789 846791 846792 848210 848220 848230 848250 848280 850611 850619 851010 851020 851631 851660 851671 851679 851822 852290 853110 853641 853649 853650 853661 853669 853690 853921 853922 853929 853931 853939 853940 854620 870190 870210 870321 870322 870323 870324 870331 870332 870333 870390 870410 870421 870422 870423 870431 870432 870490 880220 880230 880240 880310 880320 880390 901831 901849 901920 902211 902300 902410 902480 902830 902910 903031 903039 920120 930200 930320 930330 930400 940330 940591


,,C'' MELLÉKLET A 2. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyek vámlebontása a Lengyel Köztársaságban gyorsított ütemben történik
(HR kód)
250100 250200 250310 250390 250410 250490 250510 250590 250610 250621 250629 250700 250810 250820 250830 250840 250850 250860 250870 250900 251010 251020 251110 251120 251200 251311 251319 251321 251329 251400 251511 251512 251520 251611 251612 251621 251622 251690 251710 251720 251730 251741 251749 251810 251820 251830 251910 251990 252010 252020 252100 252310 252321 252329 252330 252390 252400 252510 252520 252530 252610 252620 252700 252810 252890 252910 252921 252922 252930 253010 253020 253030 253040 253090 260111 260112 260120 260200 260300 260400 260500 260600 260700 260800 260900 261000 261100 261210 261220 261310 261390 261400 261510 261590 261610 261690 261710 261790 262011 262019 262020 262030 262040 262050 262090 270120 270210 270220 270300 270400 270500 270600 270810 270820 271112 271113 271114 271119 271129 271210 271220 271290 271311 271312 271320 271390 271410 271490 271600 280120 280130 280200 280300 280410 280421 280429 280430 280440 280470 280480 280490 280511 280519 280530 280540 280610 280620 280910 280920 281000 281129 281210 281290 281410 281420 281511 281520 281530 281610 281620 281630 281700 281810 281820 281830 281910 281990 282010 282090 282110 282120 282200 282510 282520 282530 282580 282590 282611 282612 282619 282620 282630 282690 282710 282720 282731 282732 282733 282734 282735 282736 282737 282738 282739 282741 282749 282751 282759 282760 282810 282890 282911 282919 282990 283110 283190 283311 283319 283321 283323 283324 283325 283326 283327 283329 283330 283340 283410 283421 283522 283523 283524 283525 283526 283529 283531 283539 283610 283620 283630 283640 283650 283660 283670 283691 283692 283693 283699 283800 283911 283919 283920 283990 284011 284019 284020 284030 284110 284120 284130 284140 284150 284160 284170 284180 284190 284210 284290 284310 284321 284329 284330 284390 284410 284420 284430 284440 284450 284510 284590 284700 284810 284890 285000 290110 290121 290122 290123 290124 290129 290211 290219 290220 290230 290241 290242 290243 290244 290250 290260 290270 290290 290311 290312 290313 290314 290315 290316 290319 290321 290322 290323 290329 290330 290340 290351 290359 290361 290362 290369 290410 290420 290490 290511 290512 290513 290514 290515 290516 290517 290519 290521 290522 290529 290531 290532 290539 290541 290542 290543 290544 290549 290550 290611 290612 290613 290614 290619 290621 290629 290711 290712 290713 290714 290715 290719 290721 290722 290723 290729 290730 290810 290820 290890 290911 290919 290920 290930 290941 290942 290943 290944 290949 290950 290960 291010 291020 291030 291090 291211 291212 291213 291219 291221 291229 291230 291241 291242 291249 291250 291260 291300 291411 291412 291413 291419 291421 291422 291423 291429 291430 291441 291449 291450 291461 291469 291470 291511 291512 291513 291521 291522 291523 291524 291529 291531 291532 291533 291534 291535 291539 291540 291550 291560 291570 291590 291611 291612 291613 291614 291615 291619 291620 291631 291632 291633 291639 291711 291712 291713 291714 291719 291720 291731 291732 291733 291734 291735 291736 291737 291739 291811 291812 291813 291814 291815 291816 291817 291819 291821 291822 291823 291829 291830 291890 291900 292010 292090 292111 292112 292119 292121 292122 292129 292130 292141 292142 292143 292144 292145 292149 292151 292159 292211 292212 292213 292219 292221 292222 292229 292230 292241 292242 292249 292250 292310 292320 292390 292410 292421 292429 292511 292519 292520 292610 292620 292690 292700 292800 292910 292990 293010 293020 293030 293040 293090 293100 293211 293212 293213 293219 293221 293229 293290 293311 293319 293321 293329 293331 293339 293340 293351 293359 293361 293369 293371 293379 293390 293410 293420 293430 293490 293610 293621 293622 293623 293624 293625 293626 293627 293628 293629 293690 293710 293721 293722 293729 293791 293792 293799 293910 293921 293929 293930 293940 293950 293960 293970 293990 294110 294120 294130 294140 294150 294190 300110 300120 300190 300210 300220 300231 300239 300290 300310 300320 300331 300339 300340 300390 300410 300420 300431 300432 300439 300440 300450 300490 300610 300620 300630 300640 300650 300660 310410 310420 310430 310490 320210 320290 320411 320412 320413 320414 320415 320416 320417 320419 320420 320490 320610 320620 320630 320641 320642 320643 320649 320650 320710 320720 320730 320740 321100 330111 330112 330113 330114 330119 330121 330122 330123 330124 330125 330126 330129 330130 330190 330210 330290 330410 330420 330430 330491 330499 330510 330520 330530 330590 340220 340290 340410 340420 340490 340510 340520 340530 340540 340590 340600 340700 350400 350610 350691 350699 350710 350790 370110 370120 370130 370191 370199 370210 370220 370231 370232 370239 370241 370242 370243 370244 370251 370252 370253 370254 370255 370256 370291 370292 370293 370294 370295 370310 370320 370390 370610 370690 380130 380190 380210 380290 380610 380620 380630 380690 380700 380910 380991 380992 380999 381010 381090 381111 381119 381121 381129 381190 381210 381220 381230 381511 381512 381519 381590 381710 381720 382000 382100 382200 382310 382320 382330 382340 382350 382360 382390 391110 391190 391211 391212 391220 391231 391239 391290 391310 391390 391610 391620 391690 392410 392490 400110 400121 400122 400129 400130 400211 400219 400220 400231 400239 400241 400249 400251 400259 400260 400270 400280 400291 400299 400300 410110 410121 410122 410129 410130 410140 410210 410221 410229 410310 410320 410390 410410 410421 410422 410429 410431 410439 410511 410512 410519 410520 410611 410612 410619 410620 440110 440121 440122 440130 440200 440310 440320 440331 440332 440333 440334 440335 440391 440392 440399 440710 441010 441090 441111 441119 441121 441129 441131 441139 441191 441199 441211 441212 441219 441221 441229 441291 441299 442010 442090 442110 442190 450110 450190 450200 450310 450390 450410 450490 460110 460120 460191 460199 470100 470200 470311 470319 470321 470329 470411 470419 470421 470429 470500 470610 470691 470692 470693 470710 470720 470730 470790 481820 481840 482010 490300 491000 491191 500100 500200 510111 510119 510121 510129 510130 510210 510220 510310 510320 510330 510400 510510 510521 510529 510530 510540 520100 520210 520291 520299 520300 530130 530210 530290 530310 530390 530410 530490 530511 530519 530521 530529 530591 530599 540210 540220 550340 550390 550410 550490 550510 550520 550610 550620 550630 550690 560110 560121 560122 560129 560130 560210 560221 600110 600121 600122 600129 600191 600192 600199 600210 600220 600230 600241 600242 600243 600249 600291 600292 600293 600299 621210 621220 621230 621290 660110 660191 660199 660200 660310 660320 660390 670100 670210 670290 670300 670411 670419 670420 670490 680221 680520 681019 681110 681120 681130 681190 681210 681290 681310 681390 690220 690290 690710 690790 691090 700800 701010 701090 701190 701720 710110 710121 710122 710210 710221 710229 710231 710239 710310 710391 710399 710410 710420 710490 710510 710590 710610 710691 710692 710700 720110 720120 720130 720140 720211 720219 720221 720229 720230 720241 720249 720250 720260 720270 720280 720291 720292 720293 720299 720410 720421 720429 720430 720441 720449 720450 720510 720521 720529 720610 720690 721070 721090 740110 740120 740200 740400 741011 741012 741021 741022 750110 750120 750210 750220 750300 750400 750511 750512 750521 750522 750610 750620 760110 760120 760200 760410 760421 760429 760511 760519 760521 760529 760611 760612 760691 760692 760711 760719 760720 760810 760820 780110 780191 780199 780200 790111 790112 790120 790200 790310 790390 800110 800120 800200 810291 810310 810390 810420 810510 810590 810600 810710 810790 810810 810890 810910 810990 811000 811100 811211 811219 811220 811230 811240 811291 811299 840110 840120 840130 840140 840211 840212 840219 840220 840290 840310 840390 840410 840420 840490 840510 840590 840611 840619 840690 840810 840890 841011 841012 841013 841090 841111 841112 841121 841122 841181 841182 841191 841199 841210 841221 841229 841231 841239 841280 841290 841610 841620 841630 841690 841710 841720 841780 841790 841920 841931 842010 842091 842099 842320 842430 842511 842519 842520 842531 842539 842541 842542 842549 842611 842612 842619 842620 842630 842641 842649 842691 842699 842820 842833 842839 842890 842951 842959 843290 843710 843780 843790 843910 843920 843930 843991 843999 844010 844090 844110 844120 844130 844140 844180 844190 844210 844220 844230 844240 844250 844311 844312 844319 844321 844329 844330 844340 844350 844360 844390 844400 844511 844512 844513 844519 844520 844530 844540 844590 844610 844621 844629 844630 844711 844712 844720 844790 844811 844819 844900 845020 845090 845110 845129 845130 845140 845150 845180 845229 845310 845320 845380 845390 845410 845420 845430 845490 845510 845521 845522 845530 845590 845610 845620 845630 845690 845710 845720 845730 845811 845819 845891 845899 845910 845921 845929 845931 845939 845940 845951 845959 845961 845969 845970 846011 846019 846021 846029 846031 846039 846040 846090 846110 846120 846130 846140 846150 846190 846210 846221 846229 846231 846239 846241 846249 846291 846299 846310 846320 846330 846390 846410 846420 846490 847050 847090 847110 847120 847191 847192 847193 847199 847330 847420 847480 847510 847520 847590 847790 847810 847890 847920 847930 847940 847981 847989 847990 848010 848020 848030 848041 848049 848050 848060 848071 848079 850211 850212 850213 850240 851010 851020 851090 851410 851420 851430 851440 851490 851521 851529 851531 851539 851580 851590 851650 851910 852530 853010 853210 853221 853222 853223 853224 853225 853229 853230 853290 853310 853321 853329 853331 853339 853340 853390 853400 853510 853521 853529 853530 853540 853590 853610 853620 853630 853641 853649 853650 853661 853669 853690 853710 853720 853810 853890 853910 853921 853922 853929 853931 853939 853940 853990 854011 854012 854020 854030 854041 854042 854049 854081 854089 854091 854099 854110 854121 854129 854130 854140 854150 854160 854190 854211 854219 854220 854280 854290 854310 854320 854330 854380 854390 854411 854419 854420 854430 854441 854449 854451 854459 854460 854470 854511 854519 854520 854590 854610 854620 854690 854710 854720 854790 854800 860400 860711 860712 860719 860721 860729 860730 860791 860799 860800 870110 870130 871000 871500 880240 880310 880320 880330 880390 880510 880520 890110 890120 890130 890190 890200 890400 890510 890520 890590 890600 901811 901819 901820 901831 901832 901839 901841 901849 901850 901890 901910 901920 902000 902111 902119 902121 902129 902130 902140 902150 902190 902211 902219 902221 902229 902230 902290 902410 902480 902490 902720 950510 950590 960629 960719 960810 960820


,,D'' MELLÉKLET A 2. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyek vámlebontása a Lengyel Köztársaságban lassított ütemben történik
(HR kód)
420100 420211 420212 420219 420221 420222 420229 420231 420232 420239 420291 420292 420299 420310 420321 420329 420330 420340 420400 420500 420610 420690 500600 511111 511119 511120 511130 511190 511211 511219 511220 511230 511290 511300 520911 520912 520919 520921 520922 520929 520931 520932 520939 520941 520942 520943 520949 520951 520952 520959 521011 521012 521019 521021 521022 521029 521031 521032 521039 521041 521042 521049 521051 521052 521059 521111 521112 521119 521121 521122 521129 521131 521132 521139 521141 521142 521143 521149 521151 521152 521159 521211 521212 521213 521214 521215 521221 521222 521223 521224 521225 530110 530121 530129 530610 530620 530911 530919 530921 530929 531010 531090 531100 580211 580219 580220 580230 580310 580390 580410 580421 580429 580430 580500 580610 580620 580631 580632 580639 580640 580710 580790 580810 580890 581010 581091 581092 581099 581100 590110 590190 590210 590220 590290 590310 590320 590390 590410 590491 590492 590500 590610 590691 590699 590700 590800 590900 591000 591110 591120 591131 591132 591140 591190 610110 610120 610130 610190 610210 610220 610230 610290 610311 610312 610319 610321 610322 610323 610329 610331 610332 610333 610339 610341 610342 610343 610349 610411 610412 610413 610419 610421 610422 610423 610429 610431 610432 610433 610439 610441 610442 610443 610444 610449 610451 610452 610453 610459 610461 610462 610463 610469 610510 610520 610590 610610 610620 610690 610711 610712 610719 610721 610722 610729 610791 610792 610799 610811 610819 610821 610822 610829 610831 610832 610839 610891 610892 610899 610910 610990 611010 611020 611030 611090 611110 611120 611130 611190 611211 611212 611219 611220 611231 611239 611241 611249 611300 611410 611420 611430 611490 611511 611512 611519 611520 611591 611592 611593 611599 611610 611691 611692 611693 611699 611710 611720 611780 611790 620111 620112 620113 620119 620191 620192 620193 620199 620211 620212 620213 620219 620291 620292 620293 620299 620311 620312 620319 620321 620322 620323 620329 620331 620332 620333 620339 620341 620342 620343 620349 620411 620412 620413 620419 620421 620422 620423 620429 620431 620432 620433 620439 620441 620442 620443 620444 620449 620451 620452 620453 620459 620461 620462 620463 620469 620510 620520 620530 620590 620610 620620 620630 620640 620690 620711 620719 620721 620722 620729 620791 620792 620799 620811 620819 620821 620822 620829 620891 620892 620899 620910 620920 620930 620990 621010 621020 621030 621040 621050 621111 621112 621120 621131 621132 621133 621139 621141 621142 621143 621149 621310 621320 621390 621410 621420 621430 621440 621490 621510 621520 621590 621600 621710 621790 630110 630120 630130 630140 630190 630210 630221 630222 630229 630231 630232 630239 630240 630251 630252 630253 630259 630260 630291 630292 630293 630299 630311 630312 630319 630391 630392 630399 630411 630419 630491 630492 630493 630499 630510 630520 630531 630539 630590 630611 630612 630619 630621 630622 630629 630631 630639 630641 630649 630691 630699 630710 630720 630790 630800 630900 631010 631090 720310 720390 720811 720812 720813 720814 720821 720822 720823 720824 720831 720832 720833 720834 720835 720841 720842 720843 720844 720845 720890 720911 720912 720913 720914 720921 720922 720923 720924 720931 720932 720933 720934 720941 720942 720943 720944 720990 721011 721012 721020 721031 721039 721041 721049 721050 721060 721111 721112 721119 721121 721122 721129 721130 721310 721320 721331 721339 721341 721349 721350 721410 721420 721430 721440 721450 721510 721520 721530 721540 721590 721610 721621 721622 721631 721632 721633 721640 721650 721660 721690 721711 721712 721713 721719 721721 721722 721723 721729 721731 721732 721733 721739 721810 721890 721911 721912 721913 721914 721921 721922 721923 721924 721931 721932 721933 721934 721935 721990 722011 722012 722020 722090 722100 722210 722220 722230 722240 722300 722410 722490 722510 722520 722530 722540 722550 722590 722610 722620 722691 722692 722699 722710 722720 722790 722810 722820 722830 722840 722850 722860 722870 722880 722910 722920 722990 730110 730120 730300 730410 730420 730431 730439 730441 730449 730451 730459 730490 730511 730512 730519 730520 730531 730539 730590 730610 730620 730630 730640 730650 730660 730690 730711 730719 730721 730722 730723 730729 730791 730792 730793 730799 730810 730820 730830 730840 730890 730900 731010 731021 731029 731100 731210 731290 731300 731411 731419 731420 731430 731441 731442 731449 731450 731511 731512 731519 731520 731581 731582 731589 731590 731600 731700 731811 731812 731813 731814 731815 731816 731819 731821 731822 731823 731824 731829 731910 731920 731930 731990 732010 732020 732090 732111 732112 732113 732181 732182 732183 732190 732211 732219 732290 732310 732391 732392 732393 732394 732399 732410 732421 732429 732490 732510 732591 732599 732611 732619 732620 732690 740710 740721 740722 740729 740811 740819 740821 740822 740829 740911 740919 740921 740929 740931 740939 740940 740990 741110 741121 741122 741129 741210 741220 741300 741410 741490 741510 741521 741529 741531 741532 741539 741600 741700 741810 741820 741910 741991 741999 750711 750712 750720 750800 8407331 8407341 8408201 851810 851821 851822 851829 851830 851840 851850 851890 851921 851929 851931 851939 851940 851991 851999 852010 852020 852031 852039 852090 852110 852190 852810 852820 870120 870190 870210 870290 870310 870321 870322 870323 870324 870331 870332 870333 870390 870410 870421 870422 870423 870431 870432 870490 8706001 8707101 8707901 8708101 8708211 8708291 8708311 8708391 8708401 8708501 8708601 8708701 8708801 8708911 8708921 8708931 8708941
______________
1 Kivéve: csak összeszerelés céljából.


,,E'' MELLÉKLET A 2. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó azon jármőipari termékek listája, amelyek vámlebontása a Lengyel Köztársaságban 1994. január 1. és 2002. január 1. között egyenlő részletekben történik
(KN kód)
8703 21 10 8703 21 90 8703 22 19 8703 22 90 8703 23 19 8703 23 90 8703 24 10 8703 24 90 8703 31 10 9703 31 90 8703 32 19 8703 32 90 8703 33 19 8703 33 90 8703 90 90 8704 10 11 8704 10 19 8704 10 90 8704 21 10 8704 21 31 8704 21 39 8704 21 91 8704 21 99 8704 22 10 8704 22 91 8704 22 99 8704 23 10 8704 23 91 8704 23 99 8704 31 10 8704 31 31 8704 31 39 8704 31 91 8704 31 99 8704 32 10 8704 32 91 8704 32 99 8704 90 00 8706 00 11 8706 00 19 8706 00 91 8706 00 99 8707 10 90 8707 90 90


3. sz. JEGYZŐKÖNYV18
(lásd a hivatkozást a 3. Cikk 2. bekezdésében)
A vámok lebontásáról egyrészt a Magyar Köztársaság, másrészt a Lengyel Köztársaság között

1. Azokat az importvámokat, amelyeket a Magyar Köztársaságban a Lengyel Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,A'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a Megállapodás hatálybalépésének időpontjában eltörlik.

2. Azokat az importvámokat, amelyeket a Magyar Köztársaságban a Lengyel Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,B'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám 90%-ára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám 75%-ára,
— 1997. január 1-jén — az alapvám 60%-ára,
— 1998. január 1-jén — az alapvám 45%-ára,
— 1999. január 1-jén — az alapvám 30%-ára,
— 2000. január 1-jén — az alapvám 15%-ára,
— 2001. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

3. Azokat az importvámokat, amelyeket a Magyar Köztársaságban a Lengyel Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,A'' és ,,B'' Mellékleteiben fel nem sorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám kétharmadára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám egyharmadára,
— 1997. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

4. Mindaddig, amíg a Magyar Köztársaságban a Lengyel Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,C'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmazott importvámokat teljesen fel nem számolják, a Magyar Köztársaság a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve minden évre vámmentes kvótákat nyit a vonatkozó Mellékletben meghatározott plafonokig.

5. Azokat az importvámokat, amelyeket a Lengyel Köztársaságban a Magyar Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,D'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a Megállapodás hatálybalépésének időpontjában eltörlik.

6. Azokat az importvámokat, amelyeket a Lengyel Köztársaságban a Magyar Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,E'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám 90%-ára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám 75%-ára,
— 1997. január 1-jén — az alapvám 60%-ára,
— 1998. január 1-jén — az alapvám 45%-ára,
— 1999. január 1-jén — az alapvám 30%-ára,
— 2000. január 1-jén — az alapvám 15%-ára,
— 2001. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

7. Azokat az importvámokat, amelyeket a Lengyel Köztársaságban a Magyar Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,F'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1994. január 1-jén — az alapvám hathetedére,
— 1996. január 1-jén — az alapvám öthetedére,
— 1998. január 1-jén — az alapvám négyhetedére,
— 1999. január 1-jén — az alapvám háromhetedére,
— 2000. január 1-jén — az alapvám kéthetedére,
— 2001. január 1-jén — az alapvám egyhetedére,
— 2002. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

8. Azokat az importvámokat, amelyeket a Lengyel Köztársaságban a Magyar Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,D'', ,,E'' és ,,F'' Mellékleteiben fel nem sorolt termékekre alkalmaznak, a következő menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:
— 1995. január 1-jén — az alapvám kétharmadára,
— 1996. január 1-jén — az alapvám egyharmadára,
— 1997. január 1-jén — a fennmaradó vámokat megszüntetik.

9. Mindaddig, amíg a Lengyel Köztársaságban a Magyar Köztársaságból származó és a jelen Jegyzőkönyv ,,G'' Mellékletében felsorolt termékekre alkalmazott importvámokat teljesen fel nem számolják, a Lengyel Köztársaság a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve minden évre vámmentes kvótákat nyit a vonatkozó Mellékletben meghatározott plafonokig.

,,A'' MELLÉKLET A 3. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Lengyel Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyek vámlebontása a Magyar Köztársaságban gyorsított ütemben történik
(HR kód)
250510 250590995 250610020 250700037 250810 250820 250840 250850 250860 250870 251020 251200 251710 251730 251741 251749 251990013 252910 253090991 260200 ex 27011919 270750 270791 271290025 280120 280300 280530013 281123 281129010 281511 281810 282300 282751 282759 282810 282890 282990 283311 283319 283340 283421 283510 283620 283630 284020015 284321 284329 284330 290129016 290322 290329 290410 290516 290531 290532 290890019 290890994 290911 290919 290920 290930 290941 290942 290944 290949 290950014 290950999 290960 291411 291422 291449 291529019 291529994 291532 291590019 291611 291612 291613 291614 291719 291732 291739018 292111 292119 292130 292142 292151 292410 292429 292690015 292700 292800 293090 293100018 293371 293490041 293610 293621 293622 293623 293624 293625 293627 293628 293629 293690 310221 310420 310430014 310430999 310490010 310490995 310510011 310510020 310510039 320414 320490 321490 330190028 330210029 340490994 350300999 350510013 370239039 370690 380300998 380700019 381210 381230 381519 382390991 390610999 390940 391390012 391590047 391710010 391710029 391710038 391710995 392062 400300 401110 401310018 401320 401519013 440320999 440410997 440500010 441700015 481840 482370015 482390026 490810013 530210 530290 540210990 540220 540233 540242 540243 540252 540262 540500 550120 550320 550620 640311 680911 681410013 681490011 681490020 681591013 690100 690290 691110 700311026 700490996 701910 710510 721011013 721012016 721020011 721020996 721050014 721050999 721060015 721060990 721210018 721210993 721250012 721250021 721250997 ex 72131001720 721911 721912 721913 721914 721921 721922 721923 721924 721931 721932 721933 721934 721935 721990 722011 722012 722020 722090 722100 722210 722220 722230 722240 722520 722530014 722530999 722620 722910 ex 73021021 730451019 730640013 730640022 730640031 ex 73110022 731815 731920 731990 732393 740811 740819 740821 740822 740829 740919 741300 741521 741529 741532 741539 741910 780600 790600 800300 800510 800520 800700 820540 820560 820570 820590 820600992 820720 820750 820790 821220010 821220995 821290 821300017 821300992 821510 821520 821591017 821591992 821599011 821599996 830400012 830610 831130 840211 840219 840290 840310 840390 840410016 840490999 840690012 840790 840890 840991 841182 841311992 841319 841320 841391990 841790 841810 841821 841822 841829 841830 841840 841850 842511 842519 842911 842951021 842959991 843010996 843061 843120011 843120996 843131015 843131990 843139019 843149056 843149995 843280 843340 843351 843390 843710014 843790997 843810 843820 843830 843840 843850 843860 843880010 843880995 843890011 843890996 843910 843920 843930 843991 843999 844110017 844110992 844120 844130 844140 844180 844190015 844190990 844250010 844312011 844319012 844321019 844329013 844330017 844350019 844390013 844859 845210 845521014 845521999 845530012 846150024 846510 846591 846592 846593 846594 846595 846596 846599 847982 847989999 848140 848180 848210999 848310 848340 850211 850212 850213 850590016 850590991 850810 850820 850910 850920 850930 850940 850980 851110 851220 851240 851531010 851580021 851590998 851640 851650 851910 851921 851929 851931 851939 851940 851991 851999 852010 852020 852031 852039 852090 852190 852390 852410 852421 852422 852490 852530 852610 852691 852711 852719 852721 852729 852731 852732 852739 852790 852990 853321 853329 853331 853339 853340 853620 853649 853650997 853910015 853910990 853921 853929 854020997 854030 854041 854042 854049 854081 854089015 854089024 854089990 854091 854099 854121 854129018 854129993 854511 870130010 870590012 870810039 870899034 880212991 880310 880320 880330 900110018 900110027 900610 900620 900630 900651 900652 900653 900659 900711015 900711990 900719019 900719994 900721 900729 900791013 900791998 900792 901420998 901480994 903090 903290 903300 910610 910620 910690 911012 911019 911420 920210 920290 920600 920930 930310 940130 940140 940150 940161 940169 940171 940179 940180992 940210 940310 940320019 940320994 940330 940340 940350 940360013 940360998 940370 940380015 940380990 940390 940510016 940510025 940510991 940520017 940520992 940540019 940540994 940550010 940550995 940560011 940560996 940600014 940600999 960110016 960110025 960190014 960190023 960190032 960190999 960200014 960200023 960200999 960310 960321 960329 960330 960340 960350 960390012 960390997 960400 960500011 960500020 960500996 960610 960621 960622 960629 960630 960711 960719 960720 960810 960820 960831 960839 960840 960850 960860 960891010 960891029 960899 960910 960920 960990016 960990025 960990991 961000 961100 961210 961220 961310 961320 961330 961380 961390 961410 961420 961490018 961490993 961511 961519 961590017 961590026 961590992 961610 961620 961700 961800 970190017 970190026 970190035 970190044 970190992


,,B'' MELLÉKLET A 3. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Lengyel Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyek vámlebontása a Magyar Köztársaságban lassított ütemben történik

(HR kód)
270210 280700 281512 291524 291531 291533 291714 291735 292143 293020 310210 310230 310240 310260 310280 310310 310520 310551 310559 340220 380830996 382390052 390791 390910 391610 401120020 420211 420212014 420212999 420219015 420219024 420219033 420219990 420221012 420221997 420222015 420222990 420229 420231013 420231998 420232016 420232991 420239017 420239026 420239035 420239992 420291019 420291994 420292012 420292997 420299013 420299022 420299031 420299998 420310017 420310026 420321011 420321020 420329015 420329024 420330019 420330028 420340010 420340029 420500 430220012 440200013 440791029 440791995 440792022 440792998 440890016 440890025 441810 441820 441830 441840 441850 441890013 441890022 441890998 441900 480251013 480251998 480252016 480253019 480253994 480260 480300023 480300032 480300041 480300999 480411 480419 480421 480429 480431 480439 480441 480442 480449 480451 480452 480459 480521 480522010 480522995 480523 480529 480530 480540991 480550 480560036 480560993 480570028 480570994 480580038 480580995 480810 480820 480830 481011027 481011036 481012011 481012020 481012996 481021019 481021994 481029 481031 481039 481091 481099 481131019 481131994 481139013 481420997 481610 481620 481630 481690 481710 481720 481730 481810 481820 481830 481910 481920 481930 481940 481960 482010012 482010997 482020 482030 482040 482050 482090 482110 482120 482319016 482319991 490700998 510610 510620 510710 510720 511111 511119 511120 511130 511190 511211 511219 511220 511230 511290 511300 520511 520512 520513 520514 520515 520521 520522 520523 520524 520525 520531 520532 520533 520534 520535 520541 520542 520543 520544 520545 520811991 520812 520813997 520819995 520821992 520822 520823998 520829996 520831993 520832 520833999 520839997 520841994 520842 520843990 520849998 520851995 520852 520853991 520859999 520911 520912 520919 520921 520922 520929 520931 520932 520939 520941 520942 520943 520949 520951 520952 520959 521011996 521012999 521019990 521021997 521022990 521029991 521031998 521032991 521039992 521041999 521042992 521049993 521051990 521052993 521059994 521111 521112 521119 521121 521122 521129 521131 521132 521139 521141 521142 521143 521149 521151 521152 521159 521211994 521212997 521213990 521214993 521215996 521221 521222 521223 521224 521225 530610018 530620019 530911 530919 530921 530929 531100028 560300 570110015 570110024 570190013 570190022 570210014 570210023 570220 570231 570232 570239 570241 570242 570249 570251 570252 570259 570291 570292 570299 570310013 570310998 570320014 570320999 570330015 570330990 570390011 570390996 570410 570490 570500010 570500995 580110018 580110027 580110036 580110993 580121012 580121021 580121997 580122015 580122024 580122990 580123018 580123027 580123993 580124011 580124020 580124996 580125014 580125023 580125999 580126017 580126026 580126992 580131013 580131022 580131031 580131998 580132016 580132025 580132991 580133019 580133028 580133994 580134012 580134021 580134997 580135015 580135024 580135990 580136018 580136027 580136993 580190016 580190025 580190034 580190043 580190052 580190991 580211010 580211029 580211038 580211995 580219014 580219023 580219032 580219999 580220018 580220027 580220993 580230019 580230028 580410015 580410024 580410990 580421019 580421028 580421994 580429013 580429022 580429998 580430017 580430026 580430992 580500 580610013 580610998 580620014 580620999 580631018 580631993 580632011 580632996 580639012 580639997 580640016 580640991 580710 580790010 580790029 580790995 581010 581091 581092 581099 581100014 581100023 581100032 581100041 581100050 581100069 581100078 581100087 581100999 590110 590190 590210010 590210029 590210995 590220011 590220020 590220996 590290018 590290027 590290993 590310 590320 590390 590410 590491 590492 590500016 590500025 590500034 590500043 590500052 590500061 590500070 590500089 590500098 590500991 590610016 590610025 590610991 590691 590699011 590699020 590699996 590700014 590700023 590700999 590900 591000 591110 591120028 591120994 591131 591132 591140 591190 610110 610120 610130 610190 610210 610220 610230 610290 610311 610312 610319 610321 610322 610323 610329 610331 610332 610333 610339 610341 610342 610343 610349 610411 610412 610413 610419 610421 610422 610423 610429 610431 610432 610433 610439 610441 610442 610443 610444 610449 610451 610452 610453 610459 610461 610462 610463 610469 610510 610520 610590 610610 610620 610690 610711 610712 610719 610721 610722 610729 610791 610792 610799 610811 610819 610821 610822 610829 610831 610832 610839 610891 610892 610899 610910 610990 611010 611020 611030 611090 611110015 611110024 611110990 611120016 611120025 611120991 611130017 611130026 611130992 611190013 611190022 611190998 611211 611212 611219 611220 611231019 611231994 611239013 611239998 611241010 611241995 611249014 611249999 611300012 611300997 611410 611420 611430 611490 611511014 611511999 611512017 611512992 611519018 611519993 611520 611591012 611591997 611592015 611592990 611593018 611593993 611599016 611599991 611610010 611610995 611691 611692 611693 611699 611710 611720 611780016 611780991 611790017 611790026 611790035 611790992 620111014 620111999 620112017 620112992 620113 620119 620191 620192 620193 620199 620211 620212 620213 620219 620291 620292 620293 620299 620311 620312 620319 620321 620322 620323 620329 620331 620332 620333 620339 620341015 620341990 620342 620343011 620343996 620349 620411 620412 620413 620419015 620419024 620419990 620421 620422 620423 620429016 620429025 620429991 620431 620432 620433 620439 620441 620442 620443 620444 620449018 620449993 620451 620452 620453 620459019 620461016 620461991 620462 620463 620469010 620469995 620510 620520 620530 620590 620610 620620 620630 620640 620690 620711 620719012 620719997 620721 620722 620729 620791016 620791991 620792 620799010 620799995 620811 620819011 620819996 620821 620822 620829012 620829997 620891015 620891990 620892 620899019 620899994 620910013 620910998 620920014 620920999 620930015 620930990 620990011 620990996 621010019 621010028 621010037 621020 621030 621040 621050 621111 621112 621120 621131013 621131998 621132 621133 621139 621141 621142 621143 621149018 621149993 621210 621220 621230 621290 621310 621320 621390 621410 621420 621430 621440 621490 621510 621520 621590 621600 621710 621790 630110014 630110999 630120015 630120990 630130016 630130991 630140017 630140026 630140035 630190012 630190021 630190030 630210 630221 630222010 630222995 630229 630231018 630231993 630232011 630232996 630239012 630239997 630240 630251010 630251995 630252013 630252998 630253016 630253991 630259014 630259999 630260 630291014 630291999 630292017 630292992 630293010 630293995 630299018 630299993 630311 630312 630319 630391 630392 630399 630411 630419018 630419993 630491 630492015 630492990 630493 630499 630510010 630510029 630510995 630520011 630520996 630531015 630531990 630539019 630539028 630539994 630590018 630590993 630611 630612 630619 630621 630622 630629 630631 630639 630641 630649019 630649994 630691 630699014 630699999 630710018 630710027 630710036 630710993 630720019 630720028 630720994 630790016 630790025 630790034 630790043 630790991 630800 630900015 630900990 631010012 631010997 631090010 631090995 640110 640191 640192011 640192996 640199012 640199997 640219 640220 640230 640291017 640291992 640299011 640299996 640319 640320016 640320991 640330 640340 640351 640359016 640359991 640391 640399010 640399995 640411 640419 640420 640510013 640510022 640520014 640520023 640590011 640590020 640590996 640610012 640610997 690810990 690890998 691200 691410 691490 700711 700721 710239992 710391993 710399997 710700 710813020 710813039 710813996 710820 710900 711019999 711029990 711039991 711049992 711311017 711311992 711319011 711319996 711320 711411 711419 711420 711711 711719 711790018 711790027 711790036 711790993 711810 711890 720823 720924 721031015 721031024 721031990 721039019 721039028 721039994 721041016 721041025 721041991 721049010 721049029 721049995 721111021 721111030 721111997 721112033 721112990 721119025 721119034 721119991 721121022 721121031 721121998 721122025 721122034 721122991 721129026 721129035 721129992 721141015 721141024 721141990 721149019 721149028 721149994 721190017 721190026 721190992 72131001725 721310992 721320 721331012 721331997 721339016 721339991 721341 721349017 721349992 721350011 721350996 721410016 721410991 721420017 721420992 721430 721440 721450 721460011 721460996 721510015 721510990 721520 721530 721540 721590 721610 721621 721622 721631 721632 721633 721640 721650 721660019 721660028 721660994 721690012 721690021 721690997 721711016 721711025 721711991 721712019 721712028 721712994 721713012 721713021 721713997 721719010 721719029 721719995 721721017 721721026 721721992 721722010 721722029 721722995 721723013 721723022 721723998 721729011 721729020 721729996 721731018 721731027 721731993 721732011 721732020 721732996 721733014 721733023 721733999 721739012 721739021 721739997 722300 722410013 722410998 722490011 722490996 722510 722790018 722790993 722810 722820 722830011 722830996 722840012 722840997 722850013 722850998 722860014 722860999 722870 722990016 722990991 730120 73021026 730220 730230 730240 730290 730420013 730511 730512 730519018 730519027 730519993 730520 730531016 730531025 730531991 730539010 730539029 730539995 730590019 730590028 730590994 730610 730620 730630012 730630021 730630030 730791 730792 730793 730799 730810 730820 730830 730840011 730840996 730890 730900016 730900991 731010013 731010998 73110027 731210 731290 731419 731420 731430 731441 731442 731449 731450 731511 731512 731519 731520 731581 731582 731589 731590 731700015 731700990 731910 731930 732090 732410 732591991 732620 732690 761490 761690 820210 840999991 841891010 845012 845019 845020 848220015 848220990 848230016 848230991 848240 848250018 848250993 848280 848291 848299 852110 852520 852692990 870110 870290 870310 870321010 870321029 870321038 870321047 870321995 870322013 870322022 870322031 870322040 870322998 870323016 870323025 870323034 870323043 870323052 870323061 870323070 870323089 870323098 870323104 870323113 870323122 870323991 870324019 870324028 870324037 870324046 870324994 870331011 870331020 870331039 870331048 870331996 870332014 870332023 870332032 870332041 870332050 870332069 870332078 870332087 870332999 870333017 870333026 870333035 870333044 870333992 870410015 870410990 870421028 870421994 870422012 870422021 870422997 870423015 870423990 870431995 870432013 870432022 870432998 870490013 870490022 870490998 870510 870520 870530016 870530991 870540017 870540992 870590021 870590030 870590049 870590058 870590997 870600012 870600997 870710 870790 870810996 870821 870829994 870831 870839995 870840999 870850990 870860991 870870992 870880993 870891997 870892990 870893993 870894996 870899991 871200022 871200998 930200 930320 930330 930400 940290


,,C'' MELLÉKLET A 3. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Lengyel Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyekre a teljes vámlebontásig a Magyar Köztársaság vámmentes kvótákat nyit

A Lengyel Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyekre a teljes vámlebontásig a Magyar Köztársaság vámmentes kvótákat nyit
M501081_0

Vtsz.

HR vagy KN kód

Termékleírás

Vtsz. kvóta

2701

ex 2701 19

Haldex technológiával előállított kőszén

180 000 t

 

 

 

 

8407

8407

Szikragyújtású, belső égésű, dugattyús vagy forgódugattyús motor

5 000 000 USD28

 

8407 33 005

 

 

 

8407 90 002

 

 

 

8407 34 008

 

 

 

 

 

 

8408

8408

Kompressziós gyújtású, belső égésű, dugattyús motor (dízel vagy féldízel)

 

 

8408 20 013

 

 

 

8408 20 022

 

 

 

8408 20 998

 

 

 

8408 90 001

 

 

 

 

 

 

8409

8409

Kizárólag, vagy elsősorban a 8407 vagy 8408 vtsz. alá tartozó motor alkatrésze

 

 

8409 99 016

 

 

 

8409 99 991

 

 

 

 

 

 

8415

8415

Légkondicionáló berendezés motormeghajtású ventillátorral, hőmérséklet- és nedvességszabályozó szerkezettel, beleértve az olyan berendezést is, amelyben a nedvesség külön nem szabályozható

 

 

8415 10 003

 

 

 

8415 90 001

 

 

 

 

 

 

8482

8482

Golyós vagy görgős gördülőcsapágy

 

 

8482 10 999

 

 

 

8482 20 990

 

 

 

8482 99 000

 

 

 

 

 

 

8483

8483

Közlőműtengely (vezérműtengely, forgattyús tengely is) és a forgattyú; csapágyház; csúszócsapágy; fogaskerék és fogaskerekes hajtómű; golyóbetétes mozgató csavarszerkezet; fogaskerekes és más állítható sebességváltó, nyomatékváltó is; lendkerék, szíjtárcsa, ékszíjtárcsa, tengelykapcsoló és tengelykötés (univerzális kötés is)

 

 

8483 10 004

 

 

 

8483 90 002

 

 

 

 

 

 

8484

8484

Tömítés és hasonló kötőelem fémlapokból bármilyen más anyaggal kapcsolatban is, két vagy több fémrétegből összeállítva; különböző anyagokból készült tömítés és hasonló kötőelem, készletben kiszerelve, tasakban, burkolatban vagy hasonló csomagolásban

 

 

8484 10 003

 

 

 

8484 90 001

 

 

 

 

 

 

8511

8511

Elektromos gyújtó- vagy indítókészülék szikragyújtású vagy kompressziós gyújtású, belső égésű, dugattyús motorhoz (pl. gyújtómágnes, mágnesdinamó, gyújtótekercs, gyújtógyertya és izzófej, indítómotor); generátor (pl. dinamó és alternátor) és az ilyen motorhoz használt árammegszakító

 

 

8511 10 000

 

 

 

8511 80 007

 

 

 

8511 90 992

 

 

8512

8512

Elektromos világító- és jelzőkészülék (a 8539 vtsz. alá tartozó kivételével), ablaktörlő, jegesedésgátló és páramentesítő készülék kerékpárhoz vagy gépjárműhöz

 

 

8512 40 002

 

 

 

8512 90 007

 

 

 

 

 

 

8706

8706

A 8701–8705 vtsz. alá tartozó gépjármű alváza, motorral felszerelve

 

 

8706 00 012

 

 

 

9706 00 997

 

 

 

 

 

 

8707

8707

A 8701–8705 vtsz. alá tartozó gépjármű karosszériája (vezetőfülke is)

 

 

8707 10 003

 

 

 

 

 

 

8708

8708

A 8701–8705 vtsz. alá tartozó gépjármű alkatrésze és tartozéka

 

 

8708 10 996

 

 

 

8708 21 006

 

 

 

8708 29 994

 

 

 

8708 31 007

 

 

 

8708 39 995

 

 

 

8708 40 999

 

 

 

8708 50 990

 

 

 

8708 60 016

 

 

 

8708 60 991

 

 

 

8708 70 992

 

 

 

8708 80 993

 

 

 

8708 91 997

 

 

 

8708 92 990

 

 

 

8708 93 993

 

 

 

8708 94 996

 

 

 

8708 99 016

 

 

 

8708 99 991

 

 


__________

1 Ez a kvóta csak a Lengyel Köztársaságból származó motorok és járművek pótalkatrészeire vonatkozik.




,,D'' MELLÉKLET A 3. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Magyar Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyek vámlebontása a Lengyel Köztársaságban gyorsított ütemben történik

(HR kód)
250100 250200 250310 250390 250410 250490 250510 250590 250610 250621 250629 250700 250810 250820 250830 250840 250850 250860 250870 250900 251010 251020 251110 251120 251200 251311 251319 251321 251329 251400 251511 251512 251520 251611 251612 251621 251622 251690 251710 251720 251730 251741 251749 251810 251820 251830 251910 251990 252010 252020 252100 252310 252321 252329 252330 252390 252400 252510 252520 252530 252610 252620 252700 252810 252890 252910 252921 252922 252930 253010 253020 253030 253040 253090 260111 260112 260120 260200 260300 260400 260500 260600 260700 260800 260900 261000 261100 261210 261220 261310 261390 261400 261510 261590 261610 261690 261710 261790 270120 270210 270220 270300 270400 270500 270600 270810 270820 271112 271113 271114 271119 271129 271390 271410 271490 271600 280120 280130 280200 280300 280410 280421 280429 280440 280450 280470 280480 280490 280511 280519 280530 280540 280610 280620 280910 280920 281000 281129 281210 281290 281410 281420 281511 281520 281530 281610 281620 281630 281700 281810 281820 281830 281910 281990 282010 282090 282110 282120 282200 284410 284420 284430 284440 284450 290110 290121 290122 290123 290124 290129 290220 290260 290340 290711 290712 290714 290719 291735 291900 292610 293010 293610 293621 293622 293623 293624 293625 293626 293627 293628 293629 293690 293710 293721 293722 293729 293791 293792 293799 293910 293921 293929 293930 293940 293950 293960 293970 293990 294110 294120 294130 294140 294150 294190 300110 300120 300190 300210 300220 300231 300239 300290 300310 300320 300331 300339 300340 300390 300410 300420 300431 300432 300439 300440 300450 300490 300610 300620 300630 300640 300650 300660 310410 310420 310430 310490 380700 381230 390311 390320 390330 390390 391400 400110 400121 400122 400129 400130 410110 410121 410122 410129 410130 410140 410210 410221 410229 410310 410320 410390 410410 410421 410422 410429 410431 410439 410511 410512 410519 410520 410611 410612 410619 410620 440110 440121 440122 440130 440200 440310 440320 440331 440332 440333 440334 440335 440391 440392 440399 440710 450110 450190 450200 450310 450390 450410 450490 470100 470200 470311 470319 470321 470329 470411 470419 470421 470429 470500 470610 470691 470692 470693 470710 470720 470730 470790 481840 491191 500100 500200 500310 500390 510111 510119 510121 510129 510130 510210 510220 510310 510320 510330 510400 510510 510521 510529 510530 510540 520100 520210 520291 520299 520300 530210 530290 530310 530390 530410 530490 530511 530519 530521 530529 530591 530599 540210 540220 540241 550130 550330 550410 550490 550630 560300 590310 590320 590390 640620 680221 681110 681120 681130 681190 681210 681290 681310 681390 710110 710121 710122 710210 710221 710229 710231 710239 710310 710391 710399 710410 710420 710490 710510 710590 710610 710691 710692 710700 720110 720120 720130 720140 720211 720219 720221 720229 720230 720241 720249 720250 720260 720270 720280 720291 720292 720293 720299 720510 720521 720529 720610 720690 740110 740120 740200 740400 741011 741012 741021 741022 750110 750120 750210 750220 750300 750400 750511 750512 750521 750522 750610 750620 760200 760519 760521 780110 780191 780199 780200 790111 790112 790120 790200 790310 790390 800110 800120 800200 810291 810310 810390 810420 810510 810590 810600 810710 810790 810810 810890 810910 810990 811000 811100 811211 811219 811220 811230 811240 811291 811299 840110 840120 840130 840140 840211 840212 840219 840220 840290 840310 840410 840420 840490 840510 840590 840611 840619 840690 840810 840890 841011 841012 841013 841090 841111 841112 841121 841122 841181 841182 841191 841199 841210 841221 841229 841231 841239 841280 841290 841610 841620 841630 841690 841710 841720 841780 841790 841830 841840 841850 841920 841931 842010 842091 842099 842111 842112 842119 842121 842122 842123 842129 842131 842139 842191 842199 842420 842430 842511 842519 842520 842531 842539 842541 842542 842549 842611 842612 842619 842620 842641 842649 842691 842699 842820 842833 842839 842890 842951 842959 843210 843221 843229 843230 843240 843280 843290 843610 843621 843629 843680 843691 843699 843710 843780 843790 843910 843920 843930 843991 843999 844010 844090 844110 844120 844130 844140 844180 844190 844210 844220 844230 844240 844250 844311 844312 844319 844321 844329 844330 844340 844350 844360 844390 844400 844511 844512 844513 844519 844520 844530 844540 844590 844610 844621 844629 844630 844711 844712 844720 844790 844811 844819 844900 845020 845090 845110 845129 845130 845140 845150 845180 845229 845310 845320 845380 845390 845410 845420 845430 845490 845510 845521 845522 845530 845590 845610 845620 845630 845690 845710 845720 845730 845811 845819 845891 845899 845910 845921 845929 845931 845939 845940 845951 845959 845969 845970 846011 846019 846021 846029 846031 846039 846040 846090 846110 846120 846130 846140 846150 846190 846210 846221 846229 846231 846239 846241 846249 846291 846299 846310 846320 846330 846390 846410 846420 846490 847050 847110 847192 847193 847199 847330 847420 847480 847510 847520 847590 847611 847619 847690 847790 847810 847890 847920 847930 847940 847989 848010 848020 848030 848041 848049 848050 848060 848071 848079 850211 850212 850213 850240 851010 851020 851090 851410 851420 851430 851440 851490 851521 851529 851531 851539 851580 851650 852530 853010 853210 853221 853222 853223 853224 853225 853229 853230 853290 853310 853321 853329 853331 853339 853340 853390 853400 853510 853521 853529 853530 853540 853590 853610 853620 853630 853641 853649 853661 853669 853690 853710 853720 853810 853890 853910 853921 853929 854011 854012 854020 854030 854041 854042 854049 854081 854089 854091 854099 854110 854121 854129 854130 854140 854150 854160 854190 854211 854219 854220 854280 854290 854310 854320 854330 854390 854411 854419 854420 854430 854441 854449 854451 854459 854460 854470 854511 854519 854520 854590 854610 854690 854710 854720 854790 854800 860400 860711 860712 860719 860721 860729 860730 860791 860799 860800 871000 880240 880310 880320 880330 880390 901811 901819 901820 901831 901832 901839 901841 901849 901850 901890 901910 901920 902000 902111 902119 902121 902129 902130 902140 902150 902190 902219 902221 902229 902230 902290 902410 902480 902720 940210 940310 940320 940330 940370 940380 940390 960110 960190 960200 960310 960321 960329 960330 960340 960350 960390 960400 960500 960610 960621 960622 960629 960630 960711 960719 960720 960810 960820 960831 960839 960840 960850 960860 960891 960899 960910 960920 960990 961000 961100 961210 961220 961310 961320 961330 961380 961390 961410 961420 961490 961511 961519 961590 961610 961620 961700 961800


,,E'' MELLÉKLET A 3. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Magyar Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyek vámlebontása a Lengyel Köztársaságban lassított ütemben történik
(HR kód)
420100 420211 420212 420219 420221 420222 420229 420231 420232 420239 420291 420292 420299 420310 420321 420329 420330 420340 420400 420500 420610 420690 511111 511119 511120 511130 511190 511211 511219 511220 511230 511290 511300 520811 520812 520813 520819 520821 520822 520823 520829 520831 520832 520833 520839 520841 520842 520843 520849 520851 520852 520853 520859 520911 520912 520919 520921 520922 520929 520931 520932 520939 520941 520942 520943 520949 520951 520952 520959 521011 521012 521019 521021 521022 521029 521031 521032 521039 521041 521042 521049 521051 521052 521059 521111 521112 521119 521121 521122 521129 521131 521132 521139 521141 521142 521143 521149 521151 521152 521159 521211 521212 521213 521214 521215 521221 521222 521223 521224 521225 530110 530121 530129 530130 530610 530620 530911 530919 530921 530929 531010 531090 531100 560210 560221 560229 560290 560410 560420 560490 560500 560710 560721 560729 560730 560741 560749 560750 560790 560811 560819 560890 560900 580211 580219 580220 580230 580310 580390 580410 580421 580429 580430 580500 580610 580620 580631 580632 580639 580640 580710 580790 580810 580890 581010 581091 581092 581099 581100 590110 590190 590210 590220 590290 590410 590491 590492 590500 590610 590691 590699 590700 590800 590900 591000 591110 591120 591131 591132 591140 591190 600110 600121 600122 600129 600191 600192 600199 600210 600220 600230 600241 600242 600243 600249 600291 600292 600293 600299 610110 610120 610130 610190 610210 610220 610230 610290 610311 610312 610319 610321 610322 610323 610329 610331 610332 610333 610339 610341 610342 610343 610349 610411 610412 610413 610419 610421 610422 610423 610429 610431 610432 610433 610439 610441 610442 610443 610444 610449 610451 610452 610453 610459 610461 610462 610463 610469 610510 610520 610590 610610 610620 610690 610711 610712 610719 610721 610722 610729 610791 610792 610799 610811 610819 610821 610822 610829 610831 610832 610839 610891 610892 610899 610910 610990 611010 611020 611030 611090 611110 611120 611130 611190 611211 611212 611219 611220 611231 611239 611241 611249 611300 611410 611420 611430 611490 611511 611512 611519 611520 611591 611592 611593 611599 611610 611691 611692 611693 611699 611710 611720 611780 611790 620111 620112 620113 620119 620191 620192 620193 620199 620211 620212 620213 620219 620291 620292 620293 620299 620311 620312 620319 620321 620322 620323 620329 620331 620332 620333 620339 620341 620342 620343 620349 620411 620412 620413 620419 620421 620422 620423 620429 620431 620432 620433 620439 620441 620442 620443 620444 620449 620451 620452 620453 620459 620461 620462 620463 620469 620510 620520 620530 620590 620610 620620 620630 620640 620690 620711 620719 620721 620722 620729 620791 620792 620799 620811 620819 620821 620822 620829 620891 620892 620899 620910 620920 620930 620990 621010 621020 621030 621040 621050 621111 621112 621120 621131 621132 621133 621139 621141 621142 621143 621149 621210 621220 621230 621290 621310 621320 621390 621410 621420 621430 621440 621490 621510 621520 621590 621600 621710 621790 630110 630120 630130 630140 630190 630210 630221 630222 630229 630231 630232 630239 630240 630251 630252 630253 630259 630260 630291 630292 630293 630299 630311 630312 630319 630391 630392 630399 630411 630419 630491 630492 630493 630499 630510 630520 630531 630539 630590 630611 630612 630619 630621 630622 630629 630631 630639 630641 630649 630691 630699 630710 630720 630790 630800 630900 631010 631090 720310 720390 720410 720421 720429 720430 720441 720449 720450 720711 720712 720719 720720 720811 720812 720813 720814 720821 720822 720823 720824 720831 720832 720833 720834 720835 720841 720842 720843 720844 720845 720890 720911 720912 720913 720914 720921 720922 720923 720924 720931 720932 720933 720934 720941 720942 720943 720944 720990 721011 721012 721020 721031 721039 721041 721049 721050 721060 721070 721090 721111 721112 721119 721121 721122 721129 721130 721141 721149 721190 721210 721221 721229 721230 721240 721250 721260 721310 721320 721331 721339 721341 721349 721350 721410 721420 721430 721440 721450 721460 721510 721520 721530 721540 721590 721610 721621 721622 721631 721632 721633 721640 721650 721660 721690 721711 721712 721713 721719 721721 721722 721723 721729 721731 721732 721733 721739 721810 721890 721911 721912 721913 721914 721921 721922 721923 721924 721931 721932 721933 721934 721935 721990 722011 722012 722020 722090 722100 722210 722220 722230 722240 722300 722410 722490 722510 722520 722530 722540 722550 722590 722610 722620 722691 722692 722699 722710 722720 722790 722810 722820 722830 722840 722850 722860 722870 722880 722910 722920 722990 730110 730120 730210 730220 730230 730240 730290 730300 730410 730420 730431 730439 730441 730449 730451 730459 730490 730511 730512 730519 730520 730531 730539 730590 730610 730620 730630 730640 730650 730660 730690 730711 730719 730721 730722 730723 730729 730791 730792 730793 730799 730810 730820 730830 730840 730890 730900 731010 731021 731029 731100 731210 731290 731300 731411 731419 731420 731430 731441 731442 731449 731450 731511 731512 731519 731520 731581 731582 731589 731590 731600 731700 731811 731812 731813 731814 731815 731816 731819 731821 731822 731823 731824 731829 731910 731920 731930 731990 732010 732020 732090 732111 732112 732113 732181 732182 732183 732190 732211 732219 732290 732310 732391 732392 732393 732394 732399 732410 732421 732429 732490 732510 732591 732599 732611 732619 732620 732690 740710 740721 740722 740729 740811 740819 740821 740822 740829 740911 740919 740921 740929 740931 740939 740940 740990 741110 741121 741122 741129 741210 741220 741300 741410 741490 741510 741521 741529 741531 741532 741539 741600 741700 741810 741820 741910 741991 741999 750711 750712 750720 750800 8407331 8407341 8408201 851810 851821 851822 851829 851830 851840 851850 851890 851910 851921 851929 851931 851939 851940 851991 851999 852010 852020 852031 852039 852090 852110 852190 852810 852820 870120 870190 870210 870290 870310 870321 870322 870323 870324 870331 870332 870333 870390 870410 870421 870422 870423 870431 870432 870490 870600 8707101 8707901 8708101 8708211 8708291 8708311 8708391 8708401 8708501 8708601 8708701 8708801 8708911 8708921 8708931 8708941
__________________
1 Kivéve: csak összeszerelés céljára.


,,F'' MELLÉKLET A 3. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Magyar Köztársaságból származó azon járműipari termékek listája, amelyek vámlebontása
a Lengyel Köztársaságban 1994. január 1. és 2002. január 1. között egyenlő részletekben történik
(KN kód)
8703 21 10 8703 21 90 8703 22 19 8703 22 90 8703 23 19 8703 23 90 8703 24 10 8703 24 90 8703 31 10 9703 31 90 8703 32 19 8703 32 90 8703 33 19 8703 33 90 8703 90 90 8704 10 11 8704 10 19 8704 10 90 8704 21 10 8704 21 31 8704 21 39 8704 21 91 8704 21 99 8704 22 10 8704 22 91 8704 22 99 8704 23 10 8704 23 91 8704 23 99 8704 31 10 8704 31 31 8704 31 39 8704 31 91 8704 31 99 8704 32 10 8704 32 91 8704 32 99 8704 90 00 8706 00 11 8706 00 19 8706 00 91 8706 00 99 8707 10 90 8707 90 90


,,G'' MELLÉKLET A 3. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Magyar Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyekre a teljes vámlebontásig a Lengyel Köztársaság vámmentes kvótákat nyit

A Magyar Köztársaságból származó azon termékek listája,
amelyekre a teljes vámlebontásig a Lengyel Köztársaság vámmentes kvótákat nyit
M501089_0

Vtsz.

HR vagy KN kód

Termékleírás

Vtsz. kvóta

8409

8409

Kizárólag vagy elsősorban a 8407 vagy 8408 vtsz. alá tartozó motor alkatrésze

15 000 000 USD29

 

8409 91 00

 

 

 

8409 99 00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8415

8415

Légkondícionáló berendezés motormeghajtású ventillátorral, hőmérséklet- és nedvességszabályozó szerkezettel, beleértve az olyan berendezést is, amelyben a nedvesség külön nem szabályozható

 

 

8415 10 00

 

 

 

8415 81 10

 

 

 

8415 81 90

 

 

 

8415 82 10

 

 

 

8415 82 90

 

 

 

8415 83 10

 

 

 

8415 83 90

 

 

 

8415 90 10

 

 

 

8415 90 90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8482

8482

Golyós vagy görgős gördülőcsapágy

 

 

8482 10 10

 

 

 

8482 10 90

 

 

 

8482 20 00

 

 

 

8482 30 00

 

 

 

8482 40 00

 

 

 

8482 50 00

 

 

 

8482 80 00

 

 

 

8482 91 10

 

 

 

8482 91 90

 

 

 

8482 99 00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8483

8483

Közlőműtengely (vezérműtengely, forgattyús tengely is) és a forgattyú; csapágyház; csúszócsapágy; fogaskerék és fogaskerekes hajtómű; golyóbetétes mozgató csavarszerkezet; fogaskerekes és más állítható sebességváltó, nyomatékváltó is; lendkerék, szíjtárcsa, ékszíjtárcsa, tengelykapcsoló és tengelykötés (univerzális kötés is)

 

 

8483 10 10

 

 

 

8483 10 30

 

 

 

8483 10 41

 

 

 

8483 10 51

 

 

 

8483 10 53

 

 

 

8483 10 58

 

 

 

8483 10 90

 

 

 

8483 20 00

 

 

 

8483 30 10

 

 

 

8483 30 31

 

 

 

8483 30 51

 

 

 

8483 30 59

 

 

 

8483 30 90

 

 

 

8483 40 10

 

 

 

8483 40 91

 

 

 

8483 40 93

 

 

 

8483 40 99

 

 

 

8483 50 10

 

 

 

8483 50 91

 

 

 

8483 50 99

 

 

 

8483 60 10

 

 

 

8483 60 91

 

 

 

8483 60 99

 

 

 

8483 90 10

 

 

 

8483 90 30

 

 

 

8483 90 92

 

 

 

8483 90 98

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8484

8484

Tömítés és hasonló kötőelem fémlapokból bármilyen más anyaggal kapcsolatban is, két vagy több fémrétegből összeállítva; különböző anyagokból készült tömítés és hasonló kötőelem, készletben kiszerelve, tasakban, burkolatban vagy hasonló csomagolásban

 

 

8484 10 10

 

 

 

8484 10 90

 

 

 

8484 90 10

 

 

 

8484 90 90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8511

8511

Elektromos gyújtó- vagy indítókészülék szikragyújtású vagy kompressziós gyújtású, belső égésű, dugattyús motorhoz (pl. gyújtómágnes, mágnesdinamó, gyújtótekercs, gyújtógyertya és izzófej, indítómotor); generátor (pl. dinamó és alternátor) és az ilyen motorhoz használt árammegszakító

 

 

8511 10 10

 

 

 

8511 10 90

 

 

 

8511 20 10

 

 

 

8511 20 90

 

 

 

8511 30 10

 

 

 

8511 30 90

 

 

 

8511 40 10

 

 

 

8511 40 90

 

 

 

8511 50 10

 

 

 

8511 50 90

 

 

 

8511 80 10

 

 

 

8511 80 90

 

 

 

8511 90 00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8512

8512

Elektromos világító- és jelzőkészülék (a 8539 vtsz. alá tartozó kivételével), ablaktörlő, jegesedésgátló és páramentesítő készülék kerékpárhoz vagy gépjárműhöz

 

 

8512 10 10

 

 

 

8512 10 91

 

 

 

8512 10 99

 

 

 

8512 20 00

 

 

 

8512 30 00

 

 

 

8512 40 00

 

 

 

8512 90 00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8708

8708

A 8701–8705 vtsz. alá tartozó gépjármű alkatrésze és tartozéka

 

 

8708 10 90

 

 

 

8708 21 90

 

 

 

8708 29 90

 

 

 

8708 31 91

 

 

 

8708 31 99

 

 

 

8708 39 90

 

 

 

8708 40 90

 

 

 

8708 50 90

 

 

 

8708 60 91

 

 

 

8708 60 99

 

 

 

8708 70 50

 

 

 

8708 70 91

 

 

 

8708 70 99

 

 

 

8708 80 90

 

 

 

8708 91 90

 

 

 

8708 92 90

 

 

 

8708 93 90

 

 

 

8708 94 90

 

 


29 Ez a kvóta csak a Magyar Köztársaságból származó motorok és járművek pótalkatrészeire vonatkozik.




4. sz. JEGYZŐKÖNYV28
(a hivatkozást lásd a 12. Cikkben)
Mezőgazdasági engedmények cseréje egyrészről a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság,
másrészről a Magyar Köztársaság között

1. Az e Jegyzőkönyvben egyeztetett vámcsökkentések a tényleges import idején alkalmazott legnagyobb kedvezményes elbánás szerinti vámtételekre vonatkoznak.
2. A Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,A'' Mellékletében felsorolt és a Magyar Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan két egyenlő részletben, évente 10—10 százalékkal csökkentik, a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül.
3. A Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,B'' Mellékletében felsorolt és a Magyar Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan öt egyenlő részletben évente 10—10 százalékkal csökkentik, a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül.
4. A Magyar Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,C'' Mellékletében felsorolt és a Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan két egyenlő részletben, évente 10—10 százalékkal csökkentik, a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül.
5. A Magyar Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,D'' Mellékletében felsorolt és a Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan öt egyenlő részletben, évente 10—10 százalékkal csökkentik, a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül.
6. A jelen Jegyzőkönyv Mellékleteiben felsorolt, import-engedélyezés alá tartozó termékekre az import engedélyeket automatikusan megadják az itt meghatározott kvóták erejéig.

,,A” MELLÉKLET A 4. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Magyar Köztársaságból származó azon termékek, amelyekre a Cseh Köztársaságban
és a Szlovák Köztársaságban alkalmazott import vámtételek két egyenlő részletben,
évente 10–10%-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve
M501092_0

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi vámtétel,
%

Végleges vámcsök-
kentés,
%

Kvóta

0105

0105 11 003

Baromfi, az ún. Gallus domesticus fajta szárnyas, kakas, tyúk

12

20

 

 

 

 

 

 

 

0302

0302

Friss v. hűtött hal a 0304 vtsz. alá tartozó filézett v. más halhús kivételével

 

 

 

 

0302 11

 

1,3

20

 

 

0302 12-től

19-ig

 

0,9

20

 

 

0302 66

 

1,3

20

 

 

 

0302 69-től

70-ig

 

0,9

20

 

0408

0408

Madártojás héj nélkül és tojássárgája frissen, szárítva, gőzben v. forróvízben megfőzve, formázva, fagyasztva v. másképpen tartósítva, cukor v. más édesítő anyag hozzáadásával is

20

20

 

 

 

 

 

 

 

1005

1005 90 000

Kukorica, egyéb

20

20

20 000 t

 

 

 

 

 

 

1207

1207 91

Mákszem

10

20

 

 

 

 

 

 

 

2204

2204

Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is; szőlőmust a 2009 vtsz. alá tartozó kivételével

25

20

2000 hl

 

 

 

 

 

 

2208

2208

Nem denaturált etil-alkohol legfeljebb 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz, likőr és más szeszes ital; összetett alkoholos készítmények italok előállításához

 

 

20 000 hl

 

 

 

 

 

 

 

 

2208 10-től

20-ig

 

 

 

25

 

20

 

 

 

2208 30-tól

90 791-ig

 

15

20

 

 

2208 90 911-től

90 996-ig

 

25

20

 



,,B” MELLÉKLET A 4. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Magyar Köztársaságból származó azon termékek, amelyekre a Cseh Köztársaságban
és a Szlovák Köztársaságban alkalmazott import vámtételek öt egyenlő részletben,
évente 10–10%-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi vámtétel,
%

Végleges vámcsök-
kentés,
%

Kvóta

0203

0203

Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva

30

50

1000 t

 

 

 

 

 

 

0207

0207 10 7

Liba egészben, frissen vagy hűtve

18

50

 

 

 

 

 

 

 

 

0207 10 9

Gyöngytyúk egészben, frissen vagy hűtve

18

50

 

 

0207 23 5

Liba egészben, fagyasztva

18

50

 

 

0207 23 9

Gyöngytyúk egészben, fagyasztva

18

50

 

 

0207 31 0

Hízott liba- vagy kacsamáj

3

50

 

 

 

 

 

 

 

0210

0210

Élelmezési célra alkalmas hús, vágási melléktermék és belsőség sózva, vagy sóslében tartósítva, szárítva vagy füstölve; élelmezési célra alkalmas liszt és őrlemény húsból, vágási melléktermékből vagy belsőségből

 

 

200 t

 

 

 

 

 

 

 

0210 11 118

 

20

50

 

 

0210 11 193

25

50

 

 

0210 11 312

 

20

50

 

 

0210 11 39-től
90-ig

 

25

50

 

 

0210 12-től
19-ig

 

25

50

 

 

0210 20

 

30

50

 

 

0210 90 11-től
20-ig

 

20

50

 

 

0210 90 310

 

7

50

 

 

0210 90 39-től
60-ig

 

5

50

 

 

0210 90 719

 

3

50

 

 

0210 90 79-től
90-ig

 

5

50

 

 

 

 

 

 

 

0301

0301 93 008

Élő ponty

12

50

300 t

 

 

 

 

 

 

0406

0406

Sajt és túró

 

 

200 t

 

 

 

 

 

 

 

0406 10-től
90 8-ig

 

10

50

 

 

0406 90 9

 

5,8

50

 

 

 

 

 

 

 

0602

0602
ex 0602 20

Más élő növény (beleértve a gyökereit is) dugvány, oltvány és oltógally; gombacsíra

 

 

 

 

0602 10 10

 

3

50

 

 

0602 10 90

 

5,8

50

 

 

0602 30

 

3

50

 

 

0602 40

 

3,8

50

 

 

0602 91

 

3

50

 

 

0602 99 30

 

5,8

50

 

 

0602 99 9

 

5,8

50

 

 

 

 

 

 

 

0701

0701

Burgonya frissen vagy hűtve

 

 

4000 t

 

0701 10

 

3,8

50

 

 

0701 90 10

 

3,5

50

 

 

0701 90 59-től
90-ig

 

10

50

 

 

 

 

 

 

 

0704

0704 10

Karfiol és brokkoli

15

50

 

 

0704 10 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0709

0709 20

Spárga

8

50

 

 

0709 30

Padlizsán (tojásgyümölcs, törökparadicsom)

3

50

 

 

 

 

 

 

 

0713

0713 10

Borsó (Pisum sativum)

2

50

 

 

 

 

 

 

 

1005

1005 10

Kukorica, vetőmag

4

50

 

 

 

 

 

 

 

1601

1601

Kolbász és hasonló termékek húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből; ezekből a termékekből álló élelmiszerek

20

50

400 t

 

 

 

 

 

 

1602

1602

Más elkészített és konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség és vér

 

 

100 t

 

1602 10-től
49-ig

 

20

50

 

 

1602 50

 

30

50

 

 

1602 90 10

 

20

50

 

 

1602 90 31

 

5

50

 

 

1602 90 51

 

20

50

 

 

1602 90 6

 

30

50

 

 

1602 90 7

 

20

50

 

 

1602 90 9

 

10

50

 



,,C” MELLÉKLET A 4. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó azon termékek,
amelyekre a Magyar Köztársaságban alkalmazott import vámtételek két egyenlő részletben,
évente 10–10%-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi vámtétel,
%

Végleges vámcsök-
kentés,
%

Kvóta

0302

0302

Friss vagy hűtött hal a 0304 vtsz. alá tartozó filézett vagy más halhús kivételével

 

 

 

 

0302 11

 

9

20

 

 

0302 12

 

9

20

 

 

0302 66-tól
69-ig

 

9

20

 

 

0302 70

 

30

20

 

 

 

 

 

 

 

2204

2204

Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is; szőlőmust, a 2009 vtsz. alá tartozó kivételével

 

 

2000 hl

 

2204 10

 

30

20

 

 

2204 21 018

 

15

20

 

 

2204 21 027

 

80

20

 

 

2204 21 993

 

40

20

 

 

2204 29 012

 

15

20

 

 

2204 29 021

 

80

20

 

 

2204 29 997-től
30 007-ig

 

40

20

 

 

 

 

 

 

 

2208

2208

Nem denaturált etil-alkohol legfeljebb 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz, likőr és más szeszes ital; összetett alkoholos készítmények italok előállításához

 

 

20 000 hl

 

2208 10-től
20 011-ig

 

40

20

 

 

2208 20 020-tól
50 005-ig

 

80

20

 

 

2208 90 018

 

40

20

 

 

2208 90 993

 

80

20

 



,,D” MELLÉKLET A 4. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó azon termékek,
amelyekre a Magyar Köztársaságban alkalmazott import vámtételek öt egyenlő részletben,
évente 10–10%-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi vámtétel,
%

Végleges vámcsök-
kentés,
%

Kvóta

0203

0203

Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva

15

50

1000 t

 

 

 

 

 

 

0207

0207

A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi, illetve élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége, frissen, hűtve vagy fagyasztva

 

 

 

 

0207 10-től
23-ig

 

20

50

 

 

0207 31

 

35

50

 

 

0207 39-től
43-ig

 

20

50

 

 

0207 50 004

 

35

50

 

 

 

 

 

 

 

0208

0208

Élelmezési célra alkalmas más hús, vágási melléktermék és belsőség, frissen, hűtve vagy fagyasztva

30

50

 

 

 

 

 

 

 

0301

0301 93 006

Élő ponty

15

50

300 t

 

 

 

 

 

 

0406

0406

Sajt és túró

 

 

200 t

 

0406 10 016

 

40

50

 

 

0406 10 025

 

50

50

 

 

0406 10 991

 

25

50

 

 

0406 20 017

 

40

50

 

 

0406 20 992

 

25

50

 

 

0406 30 018

 

40

50

 

 

0406 30 993-tól
40-ig

 

25

50

 

 

0406 90 014

 

40

50

 

 

0406 90 023

 

25

50

 

 

0406 90 999

 

50

50

 

 

 

 

 

 

 

0408

0408

Madártojás héj nélkül és tojássárgája frissen, szárítva, gőzben vagy forró vízben megfőzve, formázva, fagyasztva vagy másképpen tartósítva, cukor vagy más édesítő anyag hozzáadásával is

 

 

 

 

0408 11 017

 

35

50

 

 

0408 11 026-tól
19-ig

 

30

50

 

 

0408 91 015

 

35

50

 

 

0408 91 990-től
99-ig

 

30

50

 

 

 

 

 

 

 

0602

0602

Más élő növény, beleértve azok gyökereit is, dugvány, oltvány és oltógally és gombacsíra, kivéve a 0602 20 017 vtsz. alá tartozó szőlődugványt

 

 

 

 

0602 20 992-től
91-ig

 

5

50

 

 

0602 99

 

3

50

 

 

 

 

 

 

 

0701

0701

Burgonya frissen vagy hűtve

 

 

4000 t

 

0701 10

 

3,4

50

 

 

0701 90

 

10

50

 

 

 

 

 

 

 

0713

0713

Szárított hüvelyes zöldség kifejtve, hántolva és felesen is

 

 

 

 

0713 10 015

 

30

50

 

 

0713 10 990

 

15

50

 

 

0713 20 016

 

30

50

 

 

0713 20 991

 

15

50

 

 

0713 31 010

 

30

50

 

 

0713 31 995

 

15

50

 

 

0713 32 013

 

30

50

 

 

0713 32 998

 

15

50

 

 

0713 39 014

 

30

50

 

 

0713 39 999-től
90-ig

 

15

50

 

 

 

 

 

 

 

1003

1003 00 992

Árpa, egyéb

3

50

 

 

 

 

 

 

 

1601

1601

Kolbász és hasonló termékek húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből; ezekből a termékekből álló élelmiszerek

25

50

400 t

 

 

 

 

 

 

1602

1602

Más elkészített és konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség és vér

 

 

250 t

 

1602 10 017

 

20

50

 

 

1602 10 992-től
39-ig

 

25

50

 

 

1602 41-től
50-ig

 

20

50

 

 

1602 91 015

 

15

50

 

 

1602 90 990

 

25

50

 





5. SZ. JEGYZŐKÖNYV29
(a hivatkozást lásd a 12. Cikkben)
Mezőgazdasági engedmények cseréje egyrészről a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság,
valamint másrészről a Lengyel Köztársaság között

1. Az e Jegyzőkönyvben egyeztetett vámcsökkentések a tényleges import idején alkalmazott legnagyobb kedvezményes elbánás szerinti vámtételekre vonatkoznak.

2. A Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,A'' Mellékletében felsorolt és a Lengyel Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan két egyenlő részletben, évente 10—10 százalékkal csökkentik a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül.

3. A Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,B'' Mellékletében felsorolt és a Lengyel Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan öt egyenlő részletben, évente 10—10 százalékkal csökkentik, a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül.

4. A Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban alkalmazott importvámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,C'' Mellékletében felsorolt és a Lengyel Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan a Megállapodás hatálybalépésekor megszüntetik.

5. A Lengyel Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,D'' Mellékletében felsorolt és a Cseh Köztársaságból, valamint a Szlovák Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan két egyenlő részletben, évente 10—10 százalékkal csökkentik, a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül.

6. A Lengyel Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,E'' Mellékletében felsorolt és a Cseh Köztársaságból, valamint a Szlovák Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan öt egyenlő részletben, évente 10—10 százalékkal csökkentik, a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül.

7. A jelen Jegyzőkönyv Mellékleteiben felsorolt, import-engedélyezés alá tartozó termékekre az import engedélyeket automatikusan megadják az itt meghatározott kvóták erejéig.


,,A” MELLÉKLET AZ 5. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Lengyel Köztársaságból származó azon termékek, amelyekre a Cseh Köztársaságban
és a Szlovák Köztársaságban alkalmazott import vámtételek két egyenlő részletben,
évente 10–10%-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi vámtétel,
%

Végleges vámcsök-
kentés,
%

Kvóta

0703

0703

Vöröshagyma, gyöngyhagyma, fokhagyma, póréhagyma és más hagymaféle, frissen vagy hűtve

 

 

Korlátlan

 

0703 10 11

 

6

20

 

 

0703 10 19-től
90-ig

 

12

20

 

 

0703 20-tól
90-ig

 

12

20

 



,,B” MELLÉKLET AZ 5. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Lengyel Köztársaságból származó azon termékek, amelyekre a Cseh Köztársaságban
és a Szlovák Köztársaságban alkalmazott import vámtételek öt egyenlő részletben,
évente 10–10%-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve
M501098_1

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi vámtétel,
%

Végleges vámcsök-
kentés,
%

Kvóta

0210

0210

Élelmezési célra alkalmas hús, vágási melléktermék és belsőség sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve; élelmezési célra alkalmas liszt és őrlemény húsból, vágási melléktermékből vagy belsőségekből

 

 

200 t

 

0210 11 11

 

20

50

 

 

0210 11 19

 

25

50

 

 

0210 11 31

 

20

50

 

 

0210 11 39-től

90-ig

 

25

50

 

 

0210 12-től

19-ig

 

25

50

 

 

0210 20

 

30

50

 

 

0210 90 10

 

0

 

 

 

0210 90 11-től

20-ig

 

20

50

 

 

0210 90 31

 

7

50

 

 

0210 90 39-től

60-ig

 

5

50

 

 

0210 90 71

 

3

50

 

 

0210 90 79-től

90-ig

 

5

50

 

 

 

 

 

 

 

0406

0406

Sajt és túró

 

 

200 t

 

0406 10-től

90 89-ig

 

10

50

 

 

0406 90 91-től

99-ig

 

5,8

50

 

 

 

 

 

 

 

0601

0601

Hagyma, gumó, gumósgyökér, gyökércsíra és rizoma vegetatív nyugalmi állapotban, fejlődésben, növekedésben (vegetációban) vagy virágzásban; cikória növény és gyökér, a 1212 vtsz. alá tartozó gyökér kivételével

 

 

 

 

0601 10

 

0

 

 

 

0601 20

 

4

50

 

 

 

 

 

 

 

0707

0707

Uborka és apró uborka, frissen vagy hűtve

 

 

 

 

0707 00 11

 

0

 

 

 

0707 00 19-től

90-ig

 

18

50

 

 

 

 

 

 

 

0810

0810

Más gyümölcs, frissen

 

 

 

 

0810 10 10

Földieper, frissen

10

50

 

 

0810 10 90

 

0

 

 

 

0810 20

Málna, földiszeder, faeper és kaliforniai málna

2

50

 

 

 

 

 

 

 

1205

1205

Repce- vagy olajrepcemag, törve is

10

50

5000 t

 

 

 

 

 

 

1601

1601

Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből; ezekből a termékekből álló élelmiszerek

20

50

250 t

 

 

 

 

 

 

1602

1602

Más elkészített és konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség és vér

20

50

200 t

 

1602 10-től

49-ig

 

 

 

 

 

1602 50

 

30

50

 

 

1602 90 10

 

20

50

 

 

1602 90 31

 

5

50

 

 

1602 90 51

 

20

50

 

 

1602 90 61-től

69-ig

 

30

50

 

 

1602 90 71-től

79-ig

 

20

50

 

 

1602 90 99

 

10

50

 

 

 

 

 

 

 

2007

2007

Jam, gyümölcskocsonya (zselé), gyümölcsíz, gyümölcs- és diópüré, gyümölcs- és dió- (mogyoró-) krém, mindezek főzve, hozzáadott cukorral vagy más édesítő anyaggal is

 

 

200 t

 

2007 10

 

25

50

 

 

2007 91

 

0

 

 

 

2007 99 10

 

5

50

 

 

2007 99 20-tól

33-ig

 

25

50

 

 

2007 99 35-től

39-ig

 

5

50

 

 

2007 99 51-től

90-ig

 

25

50

 

 

 

 

 

 

 

2208

2208

Nem denaturált etil-alkohol legfeljebb 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz, likőr és más szeszes ital; összetett alkoholos készítmények italok előállításához

 

 

2000 hl

 

2208 10-től

20-ig

 

25

50

 

 

2208 30-tól

90 79-ig

 

15

50

 

 

2208 90 91-től

99-ig

 

25

50

 



,,C” MELLÉKLET AZ 5. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Lengyel Köztársaságból származó azon termékek, amelyekre a Cseh Köztársaságban
és a Szlovák Köztársaságban alkalmazott import vámtételek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve megszűnnek

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

3. Fej.

 

Halak és héjas, puhatestű és más gerinctelen víziállatok (kivéve az édesvízi halakat)

 

 

 

1504

1504

Halból vagy tengeri emlősből nyert zsír, olaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva

 

 

 

1516

1516

Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói részben vagy teljesen hidrogénezve, közbeesően vagy újra észterezve és elaidinizálva, finomítva is, de másképpen nem elkészítve:

 

ex 1516 10

– Állati zsír és olaj, és ezek frakciói:

 

 

– – Teljesen halból, vagy tengeri emlősökből

 

 

 

1603

1603

Kivonat és lé húsból, halból, héjas, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatból:

 

ex 1603 00

Kivonat és lé húsból, halból, héjas, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatból:

 

 

 

1604

1604

Elkészített vagy konzervált hal; kaviár és halikrából készített kaviárpótló

 

 

 

1605

1605

Elkészített vagy konzervált héjas, puhatestű és más gerinctelen víziállat

 

 

 

2301

2301

Emberi fogyasztásra alkalmatlan liszt, dara és labdacs (pellet) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből, halból, héjas, puhatestű és más gerinctelen víziállatból; töpörtyű

 

ex 2301 10

– Liszt, dara és labdacs húsból, vágási melléktermékből, belsőségből; töpörtyű

 

 

– – Bálnahús

 

2301 20

– Liszt, dara és labdacs halból, héjas, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatból

 

 

 

2309

2309

Állatok etetésére szolgáló készítmény:

 

ex 2309 90

– Más;

 

2309 90 107

– – Oldható halolajok



,,D” MELLÉKLET AZ 5. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó azon termékek,
amelyekre a Lengyel Köztársaságban alkalmazott import vámtételek két egyenlő részletben,
évente 10–10%-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi vámtétel,
%

Végleges vámcsök-
kentés,
%

Kvóta

0703

0703

Vöröshagyma, gyöngyhagyma, fokhagyma, póréhagyma és más hagymaféle frissen vagy hűtve

25

20

 

 

 

 

 

 

 

2203

2203

Malátából készült sör

30

20

50 000 hl




,,E” MELLÉKLET AZ 5. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból származó azon termékek,
amelyekre a Lengyel Köztársaságban alkalmazott import vámtételek öt egyenlő részletben,
évente 10–10%-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi
vámtétel,
%

Végleges vámcsök-
kentés,
%

Kvóta

0207

0207

A 0105 VTSz alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva (kivéve 02071051, 02071055, 02071059, 02071071, 02071079, 02072311, 02072319, 02072351, 02072359, 02073100, 02073953, 02073955, 02073957, 02073961, 02073965, 02073967, 02073971, 02073973, 02073975, 02073977, 02073981, 020743, 02075010)

30

50

750 t

 

 

 

 

 

 

0210

0210

Élelmezési célra alkalmas hús, vágási melléktermék és belsőség sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve; élelmezési célra alkalmas liszt és őrlemény húsból, vágási melléktermékből vagy belsőségből

35

50

200 t

 

 

 

 

 

 

0301

0301 93

Ponty

10

50

300 t

 

 

 

 

 

 

0405

0405

Vaj és tejből nyert más zsír és olaj

40

50

200 t

 

 

 

 

 

 

0406

0406

Sajt és túró

35

50

200 t

 

 

 

 

 

 

0407

0407 00 30

Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve

25

50

3000 t

 

 

 

 

 

 

0809

0809 10

Kajszibarack, frissen

25

50

5000 t

 

 

 

 

 

 

0809

0809 30

Őszibarack, beleértve a sima héjú őszibarackot is, frissen

25

50

5000 t

 

 

 

 

 

 

1206

1206

Napraforgómag, törve is

15

50

5000 t

 

 

 

 

 

 

1601

1601

Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből; ezekből a termékekből álló élelmiszerek

35

50

250 t

 

 

 

 

 

 

1602

1602

Más elkészített és konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség és vér

40

50

200 t

 

 

 

 

 

 

2007

2007

Jam, gyümölcskocsonya (zselé), gyümölcsíz, gyümölcs- és diópüré, gyümölcs- és dió- (mogyoró-) krém, mindezek főzve, hozzáadott cukorral vagy más édesítő anyaggal is

35

50

1000 t

 

 

 

 

 

 

2204

2204

Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is, szőlőmust, a 2009 vtsz. alá tartozó kivételével

 

 

6000 hl

 

 

 

 

 

 

 

2204 21 10

 

30
min. vámtét.
50 USD/hl

50

 

 

2204 21 21-től
59-ig

 

30
min. vámtét.
30 USD/hl

50

 

 

2204 21 90

 

75
min. vámt.
25 USD/hl
+2 USD%/hl

50

 

 

2204 29 10

 

25
min. vámtét.
50 USD/hl

50

 

 

2204 29 21-től
29-ig

 

25
min. vámtét.
15 USD/hl

50

 

 

2204 29 31-től
39-ig

 

25
min. vámtét
20 USD/hl

50

 

 

2204 29 41-től
59-ig

 

25
min. vámtét.
25 USD/hl

50

 

 

2204 29 90

 

75
min. vámt.
20 USD/hl
+2 USD%/hl

50

 

 

2204 30 10

 

45

50

 

 

2204 30 91-től
99-ig

 

65

50

 

 

 

 

 

 

 

2208

2208

Nem denaturált etil-alkohol, legfeljebb 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz, likőr és más szeszes ital; összetett alkoholos készítmények, italok előállításához

 

 

500 hl

 

2208 10 10-től
90-ig

 

55
+3 USD%/hl

50

 

 

2208 20 10

 

75
min. vámt.
25 USD/hl
+2,5 USD%/hl

 

 

 

2208 20 90

 

75
min. vámt.
20 USD/hl
+2 USD%/hl

50

 

 

2208 30 10-től
99-ig

 

85
min. vámt.
20 USD/hl
+2 USD%/hl

50

 

 

2208 40 10

 

80
min. vámt.
15 USD/hl
+1,5 USD%/hl

50

 

 

2208 40 90

 

80
min. vámt.
10 USD/hl
+1 USD%/hl

50

 

 

2208 50 11

 

85
min. vámt.
15 USD/hl
+1,5 USD%/hl

50

 

 

2208 50 19

 

85
min. vámt.
10 USD/hl
+1 USD%/hl

50

 

 

2208 50 91

 

85
min. vámt.
15 USD/hl +1,5USD%/hl

50

 

 

2208 50 99

 

85
min. vámt.
10 USD/hl
+1 USD%/hl

50

 

 

2208 90

 

105
+3 USD%/hl

50

 







6. sz. JEGYZŐKÖNYV30
(a hivatkozást lásd a 12. Cikkben)
Mezőgazdasági engedmények cseréje egyrészt a Magyar Köztársaság, másrészt a Lengyel Köztársaság között

1. Az e Jegyzőkönyvben egyeztetett vámcsökkentések a tényleges import idején alkalmazott legnagyobb kedvezményes elbánás szerinti vámtételekre vonatkoznak.

2. A Magyar Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,A'' Mellékletében felsorolt és a Lengyel Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan két egyenlő részletben, évente 10—10 százalékkal csökkentik, a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül, amelyeket 1994. január 1-jén 10%-kal megemelnek.

3. A Magyar Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,B'' Mellékletében felsorolt és a Lengyel Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan öt egyenlő részletben, évente 10—10%-kal csökkentenek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül, amelyeket 1994. január 1-jétől kezdve négy egyenlő részletben, évente 10—10%-kal megemelnek.

4. A Lengyel Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,C'' Mellékletében felsorolt és a Magyar Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan két egyenlő részletben, évente 10—10%-kal csökkentik, a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül, amelyeket 1994. január 1-jén 10%-kal megemelnek.

5. A Lengyel Köztársaságból alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzőkönyv ,,D'' Mellékletében felsorolt és a Magyar Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan öt egyenlő részletben, évente 10—10%-kal csökkentenek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül, amelyeket 1994. január 1-jétől kezdve négy egyenlő részletben, évente 10—10%-kal megemelnek.

6. A jelen Jegyzőkönyv Mellékleteiben felsorolt, import-engedélyezés alá tartozó termékekre az import engedélyeket automatikusan megadják az itt meghatározott kvóták erejéig.

7. A Magyar Köztársaság és az EFTA közötti Szabadkereskedelmi Egyezmény aláírását követően a Magyar Köztársaság haladéktalanul konzultációkat kezd a Lengyel Köztársasággal. A konzultációk célja az EFTÁ-val létrehozott Szabadkereskedelmi Egyezmény keretében a Magyar Köztársaság által a tengeri halak és halkészítmények piacra jutásával kapcsolatban nyújtott elbánás kiterjesztése a Lengyel Köztársaságra.


,,A” MELLÉKLET A 6. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Lengyel Köztársaságból származó azon termékek, amelyekre a Magyar Köztársaságban alkalmazott import vámtételek két egyenlő részletben, évente 10–10%-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve,
s ezen belül meghatározott kvóták 1994. január 1-jén 10%-kal emelkednek

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi
vámtétel,
%

Végleges vámcsök-
kentés,
%

Kvóta

0201

0201

Szarvasmarha-félék húsa frissen vagy hűtve

15

20

500 t

 

 

 

 

 

 

0203

0203

Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva

15

20

1000 t

 

 

 

 

 

 

0210

0210

Élelmezési célra alkalmas hús, vágási melléktermék és belsőség sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve, élelmezési célra alkalmas liszt és őrlemény húsból, vágási melléktermékből vagy belsőségből

 

 

100 t

 

0210 11

 

25

20

 

 

0210 20

 

25

20

 

 

0210 90 996

 

25

20

 

 

 

 

 

 

 

0407

0407

Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve

 

 

 

 

0407 00 999

 

30

20

1000 t

 

 

 

 

 

 

0408

0408

Madártojás héj nélkül és tojássárgája frissen, szárítva, gőzben vagy forró vízben megfőzve, formázva, fagyasztva vagy másképpen tartósítva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is

 

 

200 t

 

0408 11 017

 

35

20

 

 

0408 11 026-tól
19 002-ig

 

30

20

 

 

0408 91 015

 

35

20

 

 

0408 91 990-től
99-ig

 

30

20

 

 

 

 

 

 

 

0409

0409

Természetes méz

30

20

200 t

 

 

 

 

 

 

0703

0703

Vöröshagyma, gyöngyhagyma, fokhagyma, póréhagyma és más hagymaféle, frissen vagy hűtve

 

 

5000 t

 

0703 10

 

15

20

 

 

 

 

 

 

 

1002

1002

Rozs

 

 

20 000 t

 

1002 00 993

 

2

20

 

 

 

 

 

 

 

1003

1003

Árpa

 

 

50 000 t

 

1003 00 992

 

3

20

 

 

 

 

 

 

 

1004

1004

Zab

 

 

20 000 t

 

1004 00 991

 

3

20

 

 

 

 

 

 

 

1205

1205

Repce- vagy olajrepcemag, törve is

 

 

10 000 t

 

1205 00 002

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

1601

1601

Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből; ezekből a termékekből álló élelmiszerek

25

20

300 t

 

 

 

 

 

 

1602

1602

Más elkészített és konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség és vér

 

 

300 t

 

1602 10 017

 

20

20

 

 

1602 10 992-től
39-ig

 

25

20

 

 

1602 41-től
50-ig

 

20

20

 

 

1602 90 015

 

15

20

 

 

1602 90 990

 

25

20

 

 

 

 

 

 

 

1701

1701

Nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz szilárd állapotban

80

20

5000 t

 

 

 

 

 

 

1704

1704

Cukorkaáru (beleértve a fehér csokoládét is) kakaótartalom nélkül

 

 

100 t

 

1704 10 018

 

30

20

 

 

1704 10 997

 

70

20

 

 

1704 90 016

 

55

20

 

 

1704 90 991

 

60

20

 

 

 

 

 

 

 

1902

1902

Tészta, főzve és töltve (hússal vagy más anyaggal) vagy másképpen elkészítve is, mint például spagetti, makaróni, metélt, lasagne, gnocchi, ravioli, canneloni (hússal töltött makaróni típusú készítmények); kuszkusz (búzadarakása) elkészítve is

 

 

100 t

 

1902 11-től
19-ig

 

20

20

 

 

1902 20 017

 

25

20

 

 

1902 20 026

 

24

20

 

 

1902 20 035

 

45

20

 

 

1902 20 992

 

15

20

 

 

1902 30

 

20

20

 

 

1902 40

 

15

20

 

 

 

 

 

 

 

1905

1905

Kenyér, cukrászsütemény, kalács, biscuit és más pékárú, kakaótartalommal is; áldozóostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételő ostya, rizspapír és hasonló termék

 

 

100 t

 

1905 10

 

50

20

 

 

1905 20

 

80

20

 

 

1905 30 015

 

0

 

 

 

1905 30 990

 

80

20

 

 

1905 40 016

 

65

20

 

 

1905 40 025

 

50

20

 

 

1905 40 034

 

0

 

 

 

1905 40 991

 

80

20

 

 

1905 90 011

 

0

 

 

 

1905 90 020

 

50

20

 

 

1905 90 996

 

80

20

 

 

 

 

 

 

 

2201

2201

Víz, természetes vagy mesterséges ásványvíz és a szénsavas víz is, cukor vagy más édesítő-, ízesítőanyag hozzáadása nélkül; jég és hó

 

 

5000 hl

 

2201 10 008

 

15

20

 

 

2201 90 006

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

2202

2202

Víz, ásványvíz és szénsavas víz, cukor vagy más édesítő- vagy ízesítőanyag hozzáadásával, és más alkoholmentes ital, a 2009 vtsz. alá tartozó gyümölcs- és zöldséglevek kivételével

40

20

1000 hl

 

 

 

 

 

 

2203

2203

Malátából készült sör

30

20

10 000 hl

 

 

 

 

 

 

2208

2208

Nem denaturált etil-alkohol legfeljebb 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz, likőr és más szeszesital; összetett alkoholos készítmények, italok előállításához

 

 

30 000 hl

 

2208 10-től
20 011-ig

 

40

20

 

 

2208 20 020-tól
50-ig

 

80

20

 

 

2208 90 018

 

40

20

 

 

2208 90 993

 

80

20

 

 

 

 

 

 

 

2401

2401

Nyers vagy feldolgozott dohány; dohányhulladék

 

 

500 t

 

2401 10 022

 

47

20

 



,,B” MELLÉKLET A 6. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Lengyel Köztársaságból származó azon termékek, amelyekre a Magyar Köztársaságban alkalmazott import vámtételek öt egyenlő részletben, évente 10–10%-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, s ezen belül meghatározott kvóták 1994. január 1-jétől kezdve négy egyenlő részletben évente 10–10%-kal emelkednek

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi
vámtétel,
%

Végleges vámcsök-
kentés,
%

Kvóta

0207

0207

A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva

 

 

5000 t

 

0207 10-től
22-ig

 

20

50

 

 

0207 41

 

20

50

 

 

0207 42

 

20

50

 

 

0207 43 002

 

20

50

 

 

0207 50 004

 

35

50

 

 

 

 

 

 

 

0403

0403

Iró, aludttej, tejföl, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej, tejföl sűrítve is, cukrozva vagy más anyaggal édesítve, ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is

 

 

 

 

0403 10

 

15

50

 

 

 

 

 

 

 

0405

0405

Vaj és tejből nyert más zsír és olaj

60

50

100 t

 

 

 

 

 

 

0406

0406

Sajt és túró

 

 

100 t

 

0406 10 016

 

40

50

 

 

0406 10 025

 

50

50

 

 

0406 10 991

 

25

50

 

 

0406 20 017

 

40

50

 

 

0406 20 992

 

25

50

 

 

0406 30 018

 

40

50

 

 

0406 30 993-tól
40-ig

 

25

50

 

 

0406 90 014

 

40

50

 

 

0406 90 025

 

25

50

 

 

0406 90 999

 

50

50

 

 

 

 

 

 

 

0601

0601

Hagyma, gumók, gumós gyökér, gyökércsíra és rizóma, vegetatív nyugalmi állapotban, fejlődésben, növekedésben (vegetációban) vagy virágzásban; cikórianövény és gyökér, a 1212 VTSz alá tartozó gyökér kivételével

 

 

 

 

0601 10

 

15

50

 

 

0601 20 018

 

10

50

 

 

0601 20 993

 

30

50

 

 

 

 

 

 

 

0602

0602

Más élő növény (beleértve azok gyökereit is), dugvány, oltvány és oltógally; gombacsíra

 

 

 

 

0602 20 017

 

12

50

 

 

0602 20 992-től
91-ig

 

5

50

 

 

0602 99

 

3

50

 

 

 

 

 

 

 

0603

0603

Díszítés vagy csokorkészítés céljára szolgáló vágottvirág és bimbó frissen, szárítva, fehérítve, festve, impregnálva vagy másképpen kikészítve

 

 

 

 

0603 10

 

40

50

 

 

0603 90 013

 

20

50

 

 

0603 90 998

 

30

50

 

 

 

 

 

 

 

0604

0604

Díszítés vagy csokorkészítés céljára szolgáló lombozat, ág és más növényi rész, a virág vagy bimbó kivételével; fű, moha, zuzmó, mindezek frissen, szárítva, fehérítve, festve, impregnálva vagy más módon kikészítve

 

 

 

 

0604 10 014

 

25

50

 

 

0604 10 023

 

15

50

 

 

0604 10 999

 

30

50

 

 

0604 91 006

 

25

50

 

 

0604 99 019

 

15

50

 

 

0604 99 994

 

30

50

 

 

 

 

 

 

 

0701

0701

Burgonya frissen vagy hűtve

 

 

10 000 t

 

0701 10

 

3.4

50

 

 

0701 90

 

10

50

 

 

 

 

 

 

 

0704

0704

Káposzta, karfiol, karalábé, kelkáposzta és élelmezési célra alkalmas hasonló káposztaféle frissen vagy hűtve

12

50

5000 t

 

 

 

 

 

 

0706

0706

Sárgarépa, fehérrépa, salátának való cékla, bakkszakáll, gumós zeller, retek és élelmezési célra alkalmas más hasonló gyökér frissen vagy hűtve

12

50

5000 t

0707

0707

Uborka és apró uborka frissen vagy hűtve

12

50

10 000 t

 

 

 

 

 

 

0712

0712

Szárított zöldség egészben, aprítva, szeletelve, törve vagy porítva, de ezen túlmenően nem elkészítve

 

 

1000 t

 

0712 10

 

30

50

 

 

0712 20

 

25

50

 

 

0712 30

 

30

50

 

 

0712 90 014

 

3

50

 

 

0712 90 999

 

30

50

 

 

 

 

 

 

 

0808

0808

Alma, körte és birs frissen (boralma, ömlesztve)

 

 

3000 t

 

0808 10

 

25

50

 

 

0808 20

 

25

50

 

 

 

 

 

 

 

0810

0810

Más gyümölcs, frissen

 

 

 

 

0810 10-től
20-ig

 

25

50

 

 

0810 30

25

25

50

100 t

 

 

 

 

 

 

0909

0909

Ánizsmag, badian-, édeskömény-, koriander-, kömény- vagy rétiköménymag; borókamag

10

50

 

 

 

 

 

 

 

0910

0910

Gyömbér, sáfrány, kurkuma, kakukkfű, babérlevél, curry és más fűszer

 

 

 

 

0910 40

 

15

50

 

 

 

 

 

 

 

1105

1105

Liszt, dara, pehely, granulátum és labdacs (pellet) burgonyából

30

50

 

 

 

 

 

 

 

1107

1107

Maláta, pörkölve is

 

 

 

 

1107 20

 

35

50

 

 

 

 

 

 

 

1108

1108

Keményítő, inulin

30

50

 

 

 

 

 

 

 

1211

1211

Növény és növényrész (beleértve a magot és a gyümölcsöt is), elsősorban illatszer, gyógyszer, rovarirtó szer, növényvédő szer, gombaölő szer és hasonló gyártására frissen vagy szárítva, vágva, zúzva vagy porítva is

 

 

 

 

1211 90 996

 

5

50

 

 

 

 

 

 

 

1501

1501

Sertészsír; baromfizsír, olvasztott, sajtolt vagy oldószerrel kivont is

 

 

 

 

1501 00 032

 

25

50

 

 

1501 00 999

 

10

50

 

 

 

 

 

 

 

1514

1514

Repce- és mustárolaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva

8

50

1000 t

 

 

 

 

 

 

1703

1703

Cukor kivonása vagy finomítása során nyert melasz

 

 

 

 

1703 90 992

 

30

50

 

 

 

 

 

 

 

2001

2001

Zöldség, gyümölcs, dió és más ehető növényrész ecettel vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva

 

 

100 t

 

2001 10-től
90 019-ig

 

20

50

 

 

2001 90 028

 

15

50

 

 

2001 90 994

 

50

50

 

 

 

 

 

 

 

2007

2007

Jam, gyümölcskocsonya (zselé), gyümölcsíz, gyümölcs- és diópüré, gyümölcs- és dió- (mogyoró-)krém, mindezek főzve, hozzáadott cukorral vagy más édesítőanyaggal is

 

 

400 t

 

2007 10

 

30

50

 

 

2007 99 995

 

30

50

 

 

 

 

 

 

 

2008

2008

Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, dió (mogyoró) és más ehető növényrész, cukor vagy más édesítőanyag vagy alkohol hozzáadásával is

 

 

400 t

 

2008 11

 

20

50

 

 

2008 40

 

20

50

 

 

2008 60

 

20

50

 

 

2008 80

 

20

50

 

 

2008 99

 

20

50

 

 

 

 

 

 

 

2009

2009

Gyümölcslé (beleértve a szőlőmustot is) és zöldséglé nem erjesztve, alkoholtartalom nélkül, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is

 

 

1000 t

 

2009 70-től
90-ig

 

20

50

 

 

 

 

 

 

 

2101

2101

Kávé-, tea- vagy matetea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezeknek a termékeknek vagy kávénak, teának, matéteának felhasználásával előállított készítmények; pörkölt cikória és más pörkőlt pótkávé, valamint ezeknek a kivonata, eszenciája, koncentrátuma

 

 

100 t

 

2101 30 016

 

80

50

 

 

2101 30 991

 

30

50

 

 

 

 

 

 

 

2207

2207

Nem denaturált etil-alkohol 80 vagy nagyobb térfogatszázalék alkoholtartalommal; etil-alkohol és más szesz denaturálva, bármilyen alkoholtartalommal

 

 

1000 hl

 

2207 10

 

150

50

 

 

 

 

 

 

 

2209

2209

Ecetsavból nyert ecet és ecetpótló

70

50

1000 hl



,,C'' MELLÉKLET A 6. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Magyar Köztársaságból származó azon termékek, amelyekre a Lengyel Köztársaságban alkalmazott import vámtételek két egyenlő részletben, évente 10–10%-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve,
s ezen belül meghatározott kvóták 1994. január 1-jén 10%-kal emelkednek

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi
vámtétel %

Végleges vámcsök-
kentés %

Kvóta

0103

0103

Élő sertés

 

 

4000 t

 

0103 92

 

35

20

 

 

 

 

 

 

 

0203

0203

Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva

30

20

3500 t

 

 

 

 

 

 

0301

0301

Élő hal

 

 

400 t

 

0301 93

 

10

20

 

 

 

 

 

 

 

0402

0402

Tej és tejszín sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával

 

 

500 t

 

0402 10

 

30

20

 

 

0402 21

 

40

20

 

 

0402 29

 

10

20

 

 

0402 91-től
99-ig

 

40

20

 

 

 

 

 

 

 

0407

0407

Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve

 

 

1500 t

 

0407 00 90

 

25

20

 

 

 

 

 

 

 

0408

0408

Madártojás héj nélkül és tojássárgája frissen, szárítva, gőzben vagy forróvízben megfőzve, formázva, fagyasztva vagy másképpen tartósítva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is

 

 

200 t

 

0408 11-től
19-ig

 

25

20

 

 

0408 91-től
99-ig

 

35

20

 

 

 

 

 

 

 

0409

0409

Természetes méz

35

20

200 t

 

 

 

 

 

 

1001

1001

Búza és kétszeres

 

 

70 000 t

 

1001 10

 

20

20

 

 

1001 90 91-től
99-ig

 

20

20

 

 

 

 

 

 

 

1003

1003

Árpa

20

20

25 000 t

 

 

 

 

 

 

1005

1005

Kukorica

 

 

25 000 t

 

1001 10 90

 

20

20

 

 

 

 

 

 

 

1512

1512

Napraforgómag-, porsáfránymag- és gyapotmag-olaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva

 

 

 

 

1512 19

 

30

20

2500 t

 

 

 

 

 

 

1601

1601

Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből; ezekből a termékekből álló élelmiszerek

35

20

400 t

 

 

 

 

 

 

1602

1602

Más elkészített és konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség és vér

 

 

300 t

 

1602 41

 

40

20

 

 

1602 42

 

40

20

 

 

1602 49

 

40

20

 

 

 

 

 

 

 

1701

1701

Nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz, szilárd állapotban

 

 

 

 

1701 12

 

40

20

5000 t

 

 

 

 

 

 

1704

1704

Cukorkaáru (beleértve a fehér csokoládét is) kakaótartalom nélkül

 

 

100 t

 

1704 10-től
90 10-ig

 

30

20

 

 

1704 90 30-tól
99-ig

 

35

20

 

 

 

 

 

 

 

1902

1902

Tészta főzve és töltve (hússal vagy más anyaggal) vagy másképp elkészítve is, mint például spagetti, makaróni, metélt, lasagne, gnocchi, ravioli, canelloni (hússal töltött makaróni típusú készítmények); kuszkusz (búzadarakása) elkészítve is

40

20

100 t

 

 

 

 

 

 

1905

1905

Kenyér, cukrászsütemény, kalács, biscuit és más pékárú kakaótartalommal is; áldozóostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételő ostya, rizspapír és hasonló termék

 

 

100 t

 

1905 10-től
20-ig

 

35

20

 

 

1905 30 11-től
59-ig

 

40

20

 

 

1905 30 91

 

35

20

 

 

1905 30 99

 

40

20

 

 

1905 40

 

35

20

 

 

1905 90 10-től
55-ig

 

25

20

 

 

1905 90 60

 

40

20

 

 

1905 90 90

 

35

20

 

 

 

 

 

 

 

2201

2201

Víz, természetes vagy mesterséges ásványvíz a szénsavas víz is, cukor vagy más édesítő-, ízesítőanyag hozzáadása nélkül, jég és hó

20

20

1000 hl

 

 

 

 

 

 

2202

2202

Víz, ásványvíz és szénsavas víz, cukor vagy más édesítő- vagy ízesítőanyag hozzáadásával, és más alkoholmentes ital, a 2009 vtsz. alá tartozó gyümölcs- és zöldséglevek kivételével

20

20

5000 hl

 

 

 

 

 

 

2205

2205

Vermut és friss szőlőből készült más bor növényekkel vagy aromatikus anyagokkal ízesítve

 

 

30 000 hl

 

2205 10 10

 

30
min. vámtét.
25 USD/hl

20

 

 

2205 10 90

 

75
min. vámtét.
25 USD/hl
+ 2,5 USD%/hl

20

 

 

2205 90 10

 

40
min. vámtét.
20 USD/hl20

 

 

 

2205 90 90

 

75
min. vámtét. 20 USD/hl
+2 USD%/hl

20

 

 

 

 

 

 

 

2208

2208

Nem denaturált etil-alkohol legfeljebb 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz, likőr és más szeszesital; összetett alkoholos készítmények, italok előállításához

 

 

1000 hl

 

2208 10

 

55
+3 USD%/hl

20

 

 

2208 20 10

 

75
min. vámtét.
25 USD/hl
+2,5 USD%/hl

20

 

 

2208 20 90

 

75
min. vámtét.
20 USD/hl
+2 USD%/hl

20

 

 

2208 30 11

 

85
min. vámtét.
25 USD/hl +2,5USD%/hl

20

 

 

2208 30 19

 

85
min. vámtét.
20 USD/hl
+2 USD%/hl

20

 

 

2208 30 90

 

85
min. vámtét.
20 USD/hl
+2 USD%/hl

20

 

 

2208 30 91

 

85
min. vámtét.
25 USD/hl
+2,5 USD%/hl

20

 

 

2208 40 10

 

80
min. vámtét.
15 USD/hl
+1,5 USD%/hl

20

 

 

2208 40 90

 

80
min. vámtét.
10 USD/hl
+1 USD%/hl

20

 

 

2208 50 11

 

85
min. vámtét.
15 USD/hl
+1,5 USD%/hl

20

 

 

2208 50 19

 

85
min. vámtét.
10 USD/hl
+1 USD%/hl

20

 

 

2208 50 91

 

85
min. vámtét.
15 USD/hl
+1,5 USD%/hl

20

 

 

2208 50 99

 

85
min. vámtét.
10 USD/hl
+1 USD%/hl

20

 

 

2208 90

 

105
+3 USD%/hl

20

 

 

 

 

 

 

 

2401

2401

Nyers vagy feldolgozott dohány; dohányhulladék

 

 

500 t

 

2401 10

 

30

20

 



,,D” MELLÉKLET A 6. SZ. JEGYZŐKÖNYVHÖZ
A Magyar Köztársaságból származó azon termékek, amelyekre a Lengyel Köztársaságban alkalmazott import vámtételek öt egyenlő részletben, évente 10–10 %-kal csökkennek a Megállapodás hatálybalépésétől kezdve, s ezen belül a meghatározott kvóták 1994. január 1-jétől négy egyenlő részletben évente 10–10 %-kal emelkednek
M501104_3

Vám-
tarifa-
szám

HR vagy KN kód

A termék leírása

Jelenlegi
vámtétel,
%

Végleges vámcsök-
kentés,
%

Kvóta

0105

0105

Baromfi, az ún. Gallus Domesticus szárnyasfajták, kacsa, liba, pulyka, gyöngytyúk

 

 

500 t

 

0105 91

 

10

50

 

 

 

 

 

 

 

0207

0207

A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve, fagyasztva

 

 

2000 t

 

0207 10 11-től

39-ig

30

30

50

 

 

0207 21-től

22-ig

 

30

50

 

 

0207 39 11-től

51-ig

 

30

50

 

 

0207 41-től

42-ig

 

30

50

 

 

 

 

 

 

 

0403

0403

Író, aludttej, tejfől, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej, tejföl sűrítve is, cukrozva vagy más anyaggal édesítve, ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is

 

 

 

 

0403 10

 

35

50

 

 

 

 

 

 

 

0405

0405

Vaj és tejből nyert más zsír és olaj

40

50

100 t

 

 

 

 

 

 

0406

0406

Sajt és túró

35

50

100 t

 

 

 

 

 

 

0601

0601

Hagyma, gumó, gumós gyökér, gyökércsíra és rizóma, vegetatív nyugalmi állapotban, fejlődésben, növekedésben (vegetációban) vagy virágzásban; cikórianövény és gyökér a 1212 vtsz. alá tartozó gyökér kivételével

15

50

 

 

 

 

 

 

 

0602

0602

Más élő növény (beleértve azok gyökereit is), dugvány, oltvány és oltógally; gombacsíra

 

 

 

 

0602 10 10

 

5

50

 

 

0602 10 90

 

10

50

 

 

0602 20 10

 

5

50

 

 

0602 20 91-től

99-ig

 

15

50

 

 

0602 30-tól

99-ig

 

20

50

 

 

 

 

 

 

 

0603

0603

Díszítés vagy csokorkészítés céljára szolgáló vágatlan virág és bimbó frissen, szárítva, fehérítve, festve, impregnálva vagy másképpen kikészítve

35

50

 

 

 

 

 

 

 

0709

0709

A Capsicum és a Pimenta nemhez tartozó növények gyümölcse

 

 

3000 t

 

0709 60

 

15

50

 

 

 

 

 

 

 

0710

0710

Zöldség (nyersen, gőzőlve vagy vízben forrázva is), fagyasztva

 

 

 

 

0710 40

 

20

50

 

 

0710 80 51

 

25

50

 

 

 

 

 

 

 

0802

0802

Más dióféle frissen vagy szárítva, héjastól vagy héj nélkül

 

 

 

 

0802 22

 

25

50

1000 t

 

0802 40

 

25

50

2000 t

 

 

 

 

 

 

0806

0806

Szőlő, frissen vagy szárítva

 

 

15 000 t

 

0806 10 11

 

15

50

 

 

0806 10 15

 

20

50

 

 

0806 10 19

 

25

50

 

 

0806 10 91

 

20

50

 

 

0806 10 99

 

25

50

 

 

 

 

 

 

 

0807

0807

Dinnye (beleértve a görögdinnyét is)

15

50

2000 t

 

 

 

 

 

 

0808

0808

Körte és birs

 

 

 

 

0808 20

25

25

50

1000 t

0809

0809

Kajszibarack, őszibarack

 

 

 

 

0809 10

 

25

50

8000 t

 

0809 30

 

25

50

7000 t

 

 

 

 

 

 

0904

0904

Paprika (Capsicum vagy Pimenta fajta), szárítva, zúzva vagy őrőlve

 

 

 

 

0904 20

 

20

50

 

 

 

 

 

 

 

0909

0909

Ánizsmag, badián-, édeskömény-, koriander-, kömény- vagy rétiköménymag; borókamag

 

 

 

 

0909 30

 

20

50

 

 

 

 

 

 

 

1006

1006

Rizs

 

 

 

 

1006 10 10

 

15

50

 

 

1006 10 21-től

40-ig

 

10

50

 

 

 

 

 

 

 

1103

1103

Durva őrlemény, dara és labdacs (pellet) gabonából

 

 

 

 

1103 13

 

25

50

 

 

1103 14

 

20

50

 

 

 

 

 

 

 

1201

1201

Szójabab, törve is

10

50

3000 t

 

 

 

 

 

 

1206

1206

Napraforgómag, törve is

15

50

7500 t

 

 

 

 

 

 

1208

1208

Olajosmag-liszt és -dara, olajtartalmú gyümölcsliszt és -dara, a mustárliszt és -dara kivételével

15

50

3000 t

 

 

 

 

 

 

1211

1211

Növény és növényrész (beleértve a magot és a gyümölcsöt is), elsősorban illatszer, gyógyszer, rovarírtószer, növényvédőszer, gombaölőszer és hasonlók gyártására, frissen vagy szárítva, vágva, zúzva vagy porítva is

10

50

 

 

 

 

 

 

 

2001

2001

Zöldség, gyümölcs, dió és más ehető növényi rész ecettel, vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva

 

 

 

 

2001 90

 

30

50

 

 

 

 

 

 

 

2007

2007

Jam, gyümölcskocsonya (zselé), gyümölcsíz, gyümölcs- és diópüré, gyümölcs- és dió- (mogyoró-) krém, mindezek főzve, hozzáadott cukorral vagy más édesítőanyaggal is

 

 

1000 t

 

2007 10

 

35

50

 

 

2007 99

 

35

50

 

 

 

 

 

 

 

2008

2008

Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, dió (mogyoró) és más ehető növényrész, cukor vagy más édesítőanyag vagy alkohol hozzáadásával is

 

 

500 t

 

2008 11-től

19-ig

 

35

50

 

 

2008 11-től

39-ig

 

40

50

 

 

2008 20 51-től

99-ig

 

35

50

 

 

2008 30 11-től

19-ig

 

40

50

 

 

2008 30 31

 

35

50

 

 

2008 30 39

 

40

50

 

 

2008 30 51-től

99-ig

 

35

50

 

 

2008 40 11-től

39-ig

 

40

50

 

 

2008 40 51-től

99-ig

 

35

50

 

 

2008 50 11-től

59-ig

 

40

50

 

 

2008 50 61-től

99-ig

 

35

50

 

 

2008 60 11-től

19-ig

 

40

50

 

 

2008 60 31-től

99-ig

 

35

50

 

 

2008 70 11-től

19-ig

 

40

50

 

 

2008 70 31

 

40

50

 

 

2008 70 39-től

59-ig

 

40

50

 

 

2008 70 61-től

99-ig

 

35

50

 

 

2008 80 11-től

19-ig

 

40

50

 

 

2008 80 31

 

35

50

 

 

2008 80 39

 

40

50

 

 

2008 80 50-től

99-ig

 

35

50

 

 

2008 92 11-től

19-ig

 

40

50

 

 

2008 92 31

 

35

50

 

 

2008 92 39

 

40

50

 

 

2008 92 50-től

99-ig

 

35

50

 

 

2008 99 11

 

35

50

 

 

2008 99 19-től

21-ig

 

40

50

 

 

2008 99 23-től

35-ig

 

35

50

 

 

2008 99 39

 

40

50

 

 

2008 99 41-től

99-ig

 

35

50

 

 

 

 

 

 

 

2009

2009

Gyümölcslé (beleértve a szőlőmustot is) és zöldséglé nem erjesztve, alkoholtartalom nélkül, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is

 

 

1000 t

 

2009 60 11-től

19-ig

 

55

50

 

 

2009 60 51-től

90-ig

 

35

50

 

 

2009 70 11-től

19-ig

 

50

50

 

 

2009 80 11-től

19-ig

 

50

50

 

 

2009 80 32-től

99-ig

 

35

50

 

 

 

 

 

 

 

2204

2204

Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is, szőlőmust a 2009 vtsz. alá tartozó kivételével

 

 

100 000 hl

 

2204 10-től

21 10-ig

 

30
min. vámtét.
50 USD/hl

50

 

 

2204 21 21-től

59-ig

 

30
min. vámtét.
50 USD/hl

50

 

 

2204 21 90

 

75
min. vámtét.
25 USD/hl
+2,5 USD%/hl

50

 

 

2204 29 10

 

25
min. vámtét.
50 USD/hl

50

 

 

2204 29 21-től

29-ig

 

25
min. vámtét.
15 USD/hl

50

 

 

2204 29 31-től

39-ig

 

25
min. vámtét.
20 USD/hl

50

 

 

2204 29 41-től

55-ig

 

25
min. vámtét.
25 USD/hl

50

 

 

2204 29 59

 

30
min. vámtét.
25 USD/hl

50

 

 

2204 29 90

 

75
min. vámtét.
20 USD/hl
+2 USD%/hl

50

 

 

 

 

 

 

 

2209

2209

Ecetsavból nyert ecet és ecetpótló

 

 

1000 hl

 

2209 00 11

 

35
min. vámtét.
15 USD/hl

50

 

 

2209 00 19

 

35
min. vámtét.
10 USD/hl

50

 

 

2209 00 91

 

35
min. vámtét.
15 USD/hl

50

 

 

2209 00 99

 

35
min. vámtét. 10 USD/hl

 

 






7. SZ. JEGYZŐKÖNYV

A ,,származó termék'' fogalmának meghatározásáról
és az adminisztratív együttmüködés módszereiröl

I. CÍM

A ,,származó termék'' fogalmának meghatározása

1. Cikk

A Megállapodás alkalmazásának céljából — és a 2. Cikkben foglalt rendelkezések érintetlenül hagyásával — az alábbi termékeket kell származónak tekinteni a jelen Megállapodást Aláíró Államban:
a) a 3. Cikk értelmében, abban az Államban teljes egészében előállított termékek;
b) abban az Államban előállított termékek, melyek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeket nem teljes egészében ott állítottak elő, feltéve, ha:
(i) a 4. Cikk értelmében ezen anyagok elegendő megmunkáláson vagy feldolgozáson mentek keresztül abban az Államban, vagy;
(ii) az ilyen anyagok a jelen Megállapodást Aláíró importáló Államból származnak.

2. Cikk

Megőrzi származó státuszát azon termék, amely a jelen Megállapodást Aláíró valamely Államnak — a jelen Jegyzőkönyv értelmében — származó terméke, és amelyet a Megállapodást Aláíró egyik Államból változatlan állapotban, illetve a 4. Cikk (2), (3) vagy (4) bekezdésében foglaltak szerinti elegendő megmunkálás vagy feldolgozás nélkül exportáltak egy, a Megállapodást Aláíró másik Államba.

3. Cikk

Az 1. Cikk a) pontja értelmében a jelen Megállapodást Aláíró Államban teljes egészében előállítottnak kell tekinteni az alábbiakat:
a) földjéből vagy a hozzátartozó tengerfenékről kinyert ásványi termékek;
b) az ott betakarított növényi termékek;
c) az ott született és nevelt élőállatok;
d) az ott nevelt élőállatoktól származó termékek;
e) az ott folytatott vadászatból vagy halászatból származó termékek;
f) hajóival a tengerből nyert tengeri halászati és más termékek;
g) a kizárólag az f) pontban hivatkozott termékekből feldolgozó hajóin előállított termékek;
h) kizárólag nyersanyagok visszanyerésére szolgáló, ott összegyűjtött használt cikkek; a használt autógumikra vonatkozó 5a Megjegyzést a jelen Jegyzőkönyv I. számú Melléklete tartalmazza;
i) az ott folytatott feldolgozási műveletekből visszamaradt hulladék és törmelék;
j) a kizárólag az a)—i) pontokban meghatározott termékekből ott előállított áruk.

4. Cikk

1. A jelen Jegyzőkönyvben használt ,,árucsoportok'' és ,,vámtarifaszámok'' kifejezések a Harmonizált Áruleírási és Jelölési Rendszert (a továbbiakban: ,,Harmonizált Rendszer'' vagy HR) alkotó nómenklatúrában használt árucsoportokat és vámtarifaszámokat (négy számjegyes kódok) jelentik. Az ,,osztályozott'' kifejezés valamely terméknek vagy anyagnak egy meghatározott vámtarifaszám alá történő osztályozására utal.
2. Az 1. Cikkben foglaltak szempontjából a nem származó anyagokat kielégítően megmunkáltnak vagy feldolgozottnak kell tekinteni, ha az így előállított terméket olyan vámtarifaszám alá kell osztályozni, amely eltér azon vámtarifaszámoktól, amelyek alá a feldolgozás során használt nem származó anyagokat kell osztályozni az alábbi (3), (4) és (5) bekezdések rendelkezéseitől függően.
3. A jelen Jegyzőkönyv II. számú Mellékletébe foglalt Jegyzék 1. és 2. oszlopában említett termék esetén a 3. oszlopban megadott feltételeket kell teljesíteni a (2) bekezdésbe foglalt szabály helyett.
4. A 84—91. árucsoportokba tartozó termékek esetén a 3. oszlopban meghatározott feltételeknek történő megfelelés helyett, a 4. oszlopban meghatározott feltételek alkalmazását is választhatja az exportőr.
5. Az 1. Cikk (1) bekezdés b) pont (i) alpontja alkalmazása céljából a származó termék helyzet megszerzéséhez elégtelen megmunkálásnak vagy feldolgozásnak kell tekinteni az alábbiakat, akár bekövetkezett a vámtarifaszám változás, akár nem:
a) a szállítás és tárolás során az áru jó állapotban való megőrzését biztosító műveletek (szellőztetés, szétterítés, szárítás, hűtés, sóba, kéndioxidba vagy egyéb vizes oldatokba való helyezés, a sérült részek eltávolítása, és más hasonló műveletek);
b) a por eltávolításából, szitálásból vagy rostálásból, válogatásból, osztályozásból, összeállításból (beleértve a készletek ősszeállítását), mosásból festésből, vágásból álló egyszerű műveletek;
c) (i) a szállítmány csomagolásának, kiszerelésének és összeállításának megváltoztatása;
(ii) egyszerű palackozás, üvegekbe, zsákokba, ládákba, dobozokba helyezés, lapokon vagy táblákon való rögzítés, stb. és minden más egyszerű csomagolási művelet;
d) jelzések, címkék és más hasonló megkülönböztető jelek elhelyezése a termékeken vagy csomagolásukon;
e) a termékek egyszerű vegyítése, fajtájukra való tekintet nélkül, ahol a keverék egy vagy több összetevője nem elégíti ki a jelen Jegyzőkönyvben megfogalmazott, a származó termékekre vonatkozó feltételeket;
f) árucikkek részeinek egyszerű összeillesztése, hogy azok teljes árucikket képezzenek;
g) az a)—f) pontokban meghatározott két vagy több művelet kombinációja;
h) állatok levágása.

5. Cikk

1. A II. számú Melléklet Jegyzékében szereplő ,,érték'' kifejezés a felhasznált nem származó anyagok behozatala idején megállapított vámértéket jelenti, vagy ha ez nem ismeretes és nem lehet megállapítani, akkor az ezen anyagokért az érintett területen fizetett első megállapítható árat jelenti.
Ahol a felhasznált származó anyagok értékét meg kell állapítani, ott ezt a pontot értelemszerűen kell alkalmazni.
2. A II. számú Melléklet Jegyzékében szereplő ,,gyártelepi ár'' kifejezés az előállított termék gyártelepi árát jelenti, levonva ebből az előállított termék kivitele esetén visszatérítésre kerülő vagy visszatéríthető belső adókat.

6. Cikk

A jelen Jegyzőkönyv értelmében a származónak minősülő és meg nem osztott egységes szállítmányt képező árukat át lehet szállítani a jelen Megállapodást Aláíró Államok területén kívüli más területeken is, szükség esetén az ilyen területen történő átrakodással vagy ideiglenes raktározással, feltéve, hogy az utóbbi területen való áthaladást földrajzi okok indokolják, továbbá az áruk a tranzit vagy a raktározás országa vámhatóságának felügyelete alatt maradtak, ezekben az országokban nem kerültek kereskedelmi forgalomba vagy nem belföldi felhasználásra szállították oda és nem mentek keresztül más műveleteken, mint kirakás, ismételt berakás vagy a jó állapotban való megőrzésüket célzó bármely más művelet.

II. CÍM

A származás igazolása

7. Cikk

1. A jelen Jegyzőkönyv szerinti származó termékek, a jelen Megállapodást Aláíró Államok egyikébe történő bevitele alkalmával az alábbi okmányok egyikének benyújtásával részesülnek a Megállapodás előnyeiből:
a) az EUR.1 szállítási bizonyítvány, a továbbiakban:''EUR.1 bizonyítvány'' vagy a hosszú távú EUR.1 bizonyítvány és az ilyen bizonyítványra vonatkozó, a 13. Cikknek megfelelően kitöltött számlák. Az EUR.1 bizonyítvány mintapéldányát a jelen Jegyzőkönyv III. számú melléklete tartalmazza;
b) az exportőr által kiállított EUR.2 űrlap — mintapéldányát a jelen Jegyzőkönyv IV. számú Melléklete tartalmazza — vagy a jelen Jegyzőkönyv V. számú Mellékletének megfelelően, az exportőr nyilatkozatát tartalmazó számla a származó termékeket tartalmazó egy vagy több csomagból álló, az 5110 elszámolási egység összértéket meg nem haladó küldeményekről;
c) a jelen Jegyzőkönyv V. számú Melléklete szerinti, az exportőr nyilatkozatát tartalmazó és a 13. Cikknek megfelelően kitöltött számla.
2. A jelen Jegyzőkönyv szerinti alábbi származó termékek, a Megállapodást Aláíró Államok egyikébe történő bevitel alkalmával részesülnek a Megállapodás nyújtotta kedvezményekből anélkül, hogy szükség lenne az (1) bekezdésben hivatkozott bármely okmány benyújtására:
a) magánszemélyek által magánszemélyek részére kiscsomagként küldött termékek, feltéve, ha a termékek értéke nem haladja meg a 365 elszámolási egységet;
b) az utasok személyes poggyászának részét képező termékek, feltéve, ha a termékek értéke nem haladja meg az 1025 elszámolási egységet.
Ezen rendelkezéseket csak akkor alkalmazzák, ha e termékeket nem kereskedelmi forgalomban hozzák be és a Megállapodás alkalmazásához megkövetelt feltételeknek megfelelően jelentették be azokat, továbbá nem fér kétség ahhoz, hogy ezen nyilatkozatok a valóságnak megfelelnek.
Az esetenkénti és kizárólag a címzettek vagy az utasok vagy családtagjaik személyes használatára szolgáló termékeket tartalmazó behozatalokat nem lehet kereskedelmi behozatalnak tekinteni, ha a termékek jellegéből és mennyiségéből nyilvánvaló, hogy nem kereskedelmi célról van szó.
3. Az elszámolási egységekben kifejezett összegekkel megegyező, a Megállapodást Aláíró exportáló Állam nemzeti valutájában megállapított összegeket az exportáló Állam határozza meg és közli a Megállapodást Aláíró más Államokkal. Amennyiben az összegek meghaladják az importáló Állam által megállapított megfelelő összegeket, az utóbbi elfogadja azokat, ha az árukat az exportáló Állam valutájában számlázták.
Az elszámolási egységnek megfelelő összegeket a jelen Megállapodást Aláíró Államok valutájában kifejezve jelen Jegyzőkönyv VII. sz. melléklete tartalmazza.
4. Amennyiben a jelen Jegyzőkönyv előírásainak megfelelő árukat harmadik ország valutájában számlázták, a Megállapodást Aláíró importáló Állam elfogadja az értékhatároknak megfelelő összegeket a harmadik ország nemzeti valutájában kifejezve, amint ezt a jelen Jegyzőkönyv VII. számú Melléklete felsorolja.
5. 1993. április 30-ig bezárólag bármely adott nemzeti valutában kifejezett elszámolási egység érték megegyezik az elszámolási egységnek a VII. számú mellékletben feltüntetett nemzeti valutában számított értékével.
Az elszámolási egység értéke minden ezt követő kétéves időszak folyamán, az elszámolási egységnek az adott kétéves időszakot közvetlenül megelőző év első októberi munkanapján e nemzeti valutában számított értékével egyezik meg.
A jelen Jegyzőkönyv 7. Cikke 1. b), 2. a) és b) bekezdéseiben említett értékhatárok nemzeti valutában kifejezett egyenértéke a fent említett szabályoknak megfelelően változtatható.
6. Azokat a berendezéssel, a géppel, a készülékkel vagy a járművel együtt szállított tartozékokat, pótalkatrészeket és szerszámokat, amelyek a berendezés szokásos tartozékai, és annak árában benne is foglaltatnak, illetve nem külön számlán szerepelnek, a szóban forgó berendezéshez, géphez, készülékhez vagy járműhöz tartozónak kell tekinteni.
7. A Harmonizált Rendszer alkalmazása 3. Általános Szabálya szerinti készleteket származónak kell tekinteni, ha tartalmát alkotó valamennyi cikk származó termék. Ha azonban egy készlet származó és nem származó cikkekből tevődik össze, a készletet, mint egészet, származónak kell tekinteni, feltéve, ha a nem származó cikkek értéke nem haladja meg a készlet gyártelepi árának 15%-át.

8. Cikk

1. Az exportáló ország vámhatóságai akkor adják ki az EUR.1 bizonyítványt, ha az erre vonatkozó árukat exportálják. A bizonyítványt az exportőr rendelkezésére bocsátják amint a tényleges kivitel megtörtént vagy azt biztosították.
2. Az EUR.1 bizonyítványt a jelen Megállapodást Aláíró Államok egyikének vámhatóságai bocsátják ki, ha a kivinni kívánt áruk — az 1. Cikk értelmében — az adott Államból származó termékeknek tekinthetők.
3. A jelen Megállapodást Aláíró Államok vámhatóságai — feltéve, ha az EUR.1 bizonyítvány által fedezni kívánt áruk a területén vannak — EUR.1 bizonyítványt adhatnak ki a jelen Jegyzőkönyvben lefektetett feltételek szerint, ha a kivinni kívánt árukat a jelen Megállapodást Aláíró Államok egyikéből származónak lehet tekinteni a jelen Jegyzőkönyv 2. Cikke értelmében és feltéve, ha az EUR.1 bizonyítvánnyal fedezett áruk a területén vannak, a 16. Cikkben említett esetek kivételével.
Ezen esetekben az EUR.1 bizonyítvány kibocsátása a korábban kiadott vagy kiállított származási igazolások benyújtásától függ.
4. EUR.1 bizonyítványt csak a Megállapodásban meghatározott elbánás alkalmazásának céljára megkövetelt okmányszerű igazolás céljából lehet kiadni.
Az EUR.1 bizonyítvány kiadásának keltét az EUR.1 bizonyítványnak, a vámhatóságok részére fenntartott részében kell feltüntetni.
5. Kivételes körülmények esetén az EUR.1 bizonyítványt a vonatkozó áruk kivitele után is ki lehet adni, ha azt tévedés, nem szándékos mulasztás vagy különleges körülmények miatt a kivitel alkalmával nem adták ki.
A vámhatóságok az EUR.1 bizonyítványt visszamenőleges hatállyal csak akkor adhatják ki, ha meggyőződnek arról, hogy az exportőr által a kérelemben megadott adatok megegyeznek a megfelelő okmányokon szereplőkkel.
A visszamenőleges hatállyal kiadott EUR.1 bizonyítványokat az alábbi kifejezések egyikével kell jóváhagyni: ,,ISSUED RETROSPECTIVELY'', ,,WYDANE RETROSPEKTYWNIE'', ,,KIADVA VISSZAMENŐLEGES HATÁLLYAL'', ,,VYSTAVENO DODATECNE'', ,,VYSTAVENÉ DODATOCNE''.
6. Az EUR.1 bizonyítvány ellopása, elvesztése vagy megsemmisülése esetén az exportőr az eredeti bizonyítványt kiállító vámhatósághoz fordulhat, és másodpéldány kiadását kérheti a vámhatóság birtokában lévő okmányok alapján. Az így kibocsátott másolatot az alábbi szavak egyikével kell jóváhagyni: ,,DUPLIKAT'', ,,MÁSOLAT'', ,,DUPLIKÁT'', ,,DUPLICATE''.
A másodpéldányon fel kell tüntetni az eredeti EUR.1 bizonyítvány kibocsátásának napját, s a másodlat e naptól kezdve érvényes.
7. Az (5) és (6) bekezdésekben hivatkozott jóváhagyásokat az EUR.1 bizonyítvány ,,Megjegyzések'' rovatába kell bejegyezni.
8. Mindig lehetséges egy vagy több EUR.1 bizonyítvány helyettesítése egy vagy több EUR.1 bizonyítvánnyal, feltéve, ha ezt annál a vámhivatalnál teszik, ahol az áruk találhatók.
9. A (2) és (3) bekezdésekben meghatározott feltételek ellenőrzése céljából a vámhatóságoknak jogukban áll bekérni bármilyen okmányszerű bizonyítékot vagy elvégezni az általuk szükségesnek tartott ellenőrzéseket.
10. A fenti (2)—(9) bekezdéseket kell — értelemszerűen — alkalmazni az elfogadott exportőr által, a 13. Cikkben megfogalmazott feltételek szerint kiállított származási igazolásokra is.

9. Cikk

1. Az EUR.1 bizonyítvány csak az exportőr, vagy az exportőr felelősségére, annak meghatalmazott képviselője írásos kérelmére adható ki. A kérelmet a jelen Jegyzőkönyvnek megfelelően kitöltött űrlapon kell benyújtani, amelynek mintapéldányát a jelen Jegyzőkönyv III. számú Melléklete tartalmazza.
2. Az exportáló ország vámhatóságai a felelősek annak biztosításáért, hogy az (1) bekezdésben említett űrlapokat helyesen töltsék ki. Különösen ellenőrizniük kell a termékek megnevezésére szolgáló rész oly módon való kitöltését, hogy az kizárja a csalárd kiegészítés minden lehetőségét. Ennek érdekében a termékek megnevezését úgy kell jelezni, hogy ne maradjanak üres sorok. A teljesen ki nem töltött helyeken a megnevezés utolsó sora alatt egy vízszintes vonalat kell húzni, az üres részt pedig át kell húzni.
3. Mivel az EUR.1 bizonyítvány a Megállapodásban meghatározott kedvezményes vámtétel és kvóta előírások alkalmazásához szolgál okmányszerű igazolásként, az exportáló Állam vámhatóságainak felelőssége, hogy megtegyék a szükséges lépéseket az áruk származásának és a bizonyítványban feltüntetett egyéb adatok ellenőrzésére.
1

A törvényt az Országgyűlés az 1995. március 7-i ülésnapján fogadta el. A kihirdetés napja: 1995. március 25. A Szlovén Köztársaságnak a Megállapodáshoz történő csatlakozásáról lásd az 1999: XCI. törvényt, Romániának a Megállapodáshoz történő csatlakozásáról lásd a 2003: LXXV. törvényt, a Bolgár Köztársaságnak a Megállapodáshoz történő csatlakozásáról lásd a 2003: LXXIV. törvényt, a Horvát Köztársaságnak a Megállapodáshoz történő csatlakozásáról lásd a 6/2003. (MK 23.) KüM nemzetközi szerződést. A Megállapodás módosításáról lásd az 1997: XCII. törvényt, a Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 94/1995. (VIII. 24.) Korm. rendeletet, a 2. sz. Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 162/1996. (XI. 12.) Korm. rendeletet, a 3. sz. Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 69/1997. (IV. 18.) Korm. rendeletet, a 4. sz. Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 32/1996. (MK 115.) IKIM nemzetközi szerződést, az 5. sz. Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 31/1996. (MK 110.) IKIM nemzetközi szerződést, a 6. sz. Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 2/1998. (MK 25.) IKIM nemzetközi szerződést, a 7. sz. Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 15/1998. (MK 114.) GM nemzetközi szerződést, a 8. sz. Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 22/1999. (MK 119.) GM nemzetközi szerződést, a 9. sz. Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 22/2000. (MK 130.) KüM nemzetközi szerződést, a 10. sz. Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 14/2001. (MK 147.) KüM nemzetközi szerződést, a 11. számú Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 7/2003. (MK 46.) KüM nemzetközi szerződést, a 14. számú Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetéséről a 10/2003. (MK 90.) KüM nemzetközi szerződést.

2

Az engedélyezés célja az export figyelemmel kísérése. A Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság piaci nehézségeitől függően a felsorolt termékek vonatkozásában minden korlátozást a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság ad hoc döntésének kell kimondania, amelyről azonnal értesíteniük kell a jelen Megállapodást aláíró Feleket.

3

Az 1—6. sz. Jegyzőkönyveket az 1994. április 29-én aláírt Kiegészítő Jegyzőkönyv módosította, lásd a Magyar Közlöny 1994. június 18-án megjelent 66. számát.

4

ex 630531 10

5

HALDEX technológiával nyert kőszén, 20000 tonnás kvótáig.

6

Lemezek 2,0 mm vastagság alatt és 1500 mm szélesség felett, valamint 0,2 mm alatti vastagsággal.

7

Termékek 12,0 mm átmérő alatt.

8

Termékek 12,0 mm átmérő alatt.

9

Sín, 60 kg/fm súlyú.

10

Nagytisztaságú palack és tartály, egészségügyi célra alkalmas.

11

Kivéve: lemezek 12 mm vastagság alatt és 1500 mm szélesség felett, valamint 12 mm vastagság és 2500 mm szélesség felett.

12

Kivéve: lemezek 2,0 mm vastagság alatt és 1500 mm szélesség felett.

13

Kivéve: termékek 12,0 mm átmérő alatt.

14

Kivéve: termékek 12,0 mm átmérő alatt.

15

Kivéve: sín, 60 kg/fm súlyú.

16

Kivéve: nagytisztaságú palack és tartály, egészségügyi célra alkalmas.

17

Az 1—6. sz. Jegyzőkönyveket az 1994. április 29-én aláírt Kiegészítő Jegyzőkönyv módosította, lásd a Magyar Közlöny 1994. június 18-án megjelent 66. számát.

18

Az 1—6. sz. Jegyzőkönyveket az 1994. április 29-én aláírt Kiegészítő Jegyzőkönyv módosította, lásd a Magyar Közlöny 1994. június 18-án megjelent 66. számát.

19

HALDEX technológiával előállított kőszén, 180 000 tonna kvótáig.

20

Termékek 12 mm átmérő alatt.

21

Sín, 60 kg/fm súlyú.

22

Nagytisztaságú palack és tartály, egészségügyi célra alkalmas.

23

Kivéve: lemezek, 12 mm vastagság alatt és 1200 mm szélesség felett, valamint 12 mm vastagság alatt és 2500 mm szélesség felett.

24

Kivéve: lemezek, 2 mm vastagság alatt és 1500 mm szélesség alatt.

25

Kivéve: termékek, 12 mm átmérő alatt.

26

Kivéve: sín, 60 kg/fm súlyú.

27

Kivéve: nagytisztaságú palack és tartály, egészségügyi célra alkalmas.

28

Az 1—6. sz. Jegyzőkönyveket az 1994. április 29-én aláírt Kiegészítő Jegyzőkönyv módosította, lásd a Magyar Közlöny 1994. június 18-án megjelent 66. számát.

29

Az 1—6. sz. Jegyzőkönyveket az 1994. április 29-én aláírt Kiegészítő Jegyzőkönyv módosította, lásd a Magyar Közlöny 1994. június 18-án megjelent 66. számát.

30

Az 1—6. sz. Jegyzőkönyveket az 1994. április 29-én aláírt Kiegészítő Jegyzőkönyv módosította, lásd a Magyar Közlöny 1994. június 18-án megjelent 66. számát.

31

A jelen számítógéges feldogozásban az SZ1:-el és SZ2:-vel jelzett szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére