• Tartalom

16/1995. (HK 10.) HM utasítás

16/1995. (HK 10.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium Kollégiumáról és működési rendjéről

1995.05.02.

1. § A Honvédelmi Minisztérium Kollégiuma (a továbbiakban: HMK) a honvédelmi miniszter tanácsadó testülete. Alapvető feladata a miniszter hatáskörébe tartozó döntések előkészítése, a döntések végrehajtásának elősegítése és biztosítása.

2. § (1) A HMK tagjai:

– a politikai államtitkár;

– a közigazgatási államtitkár;

– a helyettes államtitkárok;

– a Magyar Honvédség parancsnoka;

– a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

(2) A HMK ülésén állandó meghívottként részt vesz:

– HM sajtószóvivő;

– HM Jogi és Igazgatási Főosztály vezetője;

– HM Katonai Főosztály vezetője.

(3) A HMK titkára (a továbbiakban: titkár) a HM kabinetfőnöke, helyettes államtitkár. Távolléte esetén a titkári feladatokat a HM társadalmi kapcsolatok és kulturális főosztályvezető (kabinetfőnök-helyettes) látja el. A titkár feladata a HMK üléseinek előkészítése és az üléssel kapcsolatosan ezen utasításban részére meghatározott feladatok végrehajtása.

(4) A HMK ülésének napirendjén szereplő előterjesztés (jelentés) tárgyalásán a HMK tagjain és az állandó meghívottakon kívül a miniszter vagy megbízásából a titkár által meghívott, vagy kirendelt személy (a továbbiakban: meghívott) is részt vesz.

(5) A HMK ülésén a tagok helyettesítésére csak a miniszter előzetes engedélye alapján kerülhet sor. Az ülésről való távolmaradás és az esetleges helyettesítés engedélyezése iránti kérelmet (indítványt) a titkár útján kell előterjeszteni.

3. § (1) A HMK ülésén a miniszter – távollétében a politikai államtitkár – elnököl és a napirenden szereplő kérdésekről a HMK tagjai, valamint a meghívottak véleményének, illetve javaslatának ismeretében dönt.

(2) A miniszter és a politikai államtitkár egyidejű távolléte esetén – amennyiben halaszthatatlan ok indokolja – a HMK ülését a közigazgatási államtitkár hívja össze és azon elnököl.

(3) A közigazgatási államtitkár a (2) bekezdés szerinti esetben a hatáskörébe tartozó ügyben dönt, a miniszter hatáskörébe tartozó kérdésekben pedig az ügyet döntésre előterjeszti.

4. § (1) A HMK az 1. § szerinti feladatkörében:

a) a honvédelemmel kapcsolatos felsőszintű döntések meghozatala érdekében (Országgyűlés, köztársasági elnök, OGY Honvédelmi Bizottság, Kormány) előterjesztéseket, javaslatokat, beszámolókat előkészíti és a meghozott felsőszintű döntések végrehajtását biztosítja;

b) elősegíti a honvédelmi tevékenység szakmai, valamint a honvédség működése irányításával kapcsolatos miniszteri döntések meghozatalát.

(2) HMK az (1) bekezdésben meghatározott feladatain túl megtárgyalja a miniszter döntése alapján elé utalt egyéb ügyeket, valamint állást foglal az MH parancsnoka által javasolt kérdésekben.

(3) A HMK tagjának és a meghívottjának joga, illetve kötelessége, hogy a napirenden szereplő előterjesztéseket (jelentéseket) előzetesen véleményezze, az ülésen pedig álláspontját kifejtse.

(4) Az MH Parancsnokság főnökei (illetékes vezetői) kötelesek a HMK minisztérium vezető tagjainak megkeresésére – az MH parancsnoka, illetve a Honvéd Vezérkar főnöke útján – bármely kérdésben a szükséges adatokat rendelkezésre bocsátani.

5. § (1) A HMK a miniszteri szintű döntést igénylő előterjesztésekkel, illetőleg az azokból adódó feladatok határidejével összhangban, a HM havi munka- és rendezvényterv figyelembevételével tartja üléseit. Az ülések napirendjét, időpontját és helyét, valamint a meghívottak névsorát a titkár javaslatára a miniszter hagyja jóvá.

(2) A halasztást nem tűrő kérdések napirendre tűzésére illetve a soron kívüli ülések megtartására a miniszter döntése alapján kerül sor.

6. § (1) A HMK napirendje szerinti tárgyalásra

a) előterjesztést kell készíteni a miniszteri, illetőleg felsőbb szintű döntések kezdeményezésére,

b) jelentést kell készíteni a miniszter vagy a HMK tájékoztatására.

(2) Az előterjesztést vagy a jelentést (a továbbiakban: ülésanyag) az ügykör szerint illetékes szerv vezetője készíti elő. Az ülésanyagot előterjesztheti a HMK tagja, illetőleg a közigazgatási államtitkár, vagy az MH parancsnoka által kijelölt más vezető.

(3) Az ülésanyagot – a szükséges egyeztetést követően – az ülés időpontja előtt legalább 10 nappal a közigazgatási államtitkárnak benyújtáshoz történő jóváhagyásra fel kell terjeszteni. Az ülésanyag első lapján fel kell tüntetni a véleményezők nevét és beosztását, valamint egyetértését. Ha a véleményező az anyaggal nem ért egyet, illetőleg észrevételt tett, ezt is jelezni kell.

(4) Az ülésanyagot legkésőbb az ülés időpontja előtt 5 nappal a résztvevőknek a titkár megküldi.

(5) Az ülésanyag soron kívül csak a miniszter vagy az államtitkárok külön engedélye alapján nyújtható be.

(6) Az előterjesztés vagy a jelentés szóbeli is lehet.

7. § (1) Az ülésanyagot tömören és egyértelműen kell megfogalmazni, tartalmaznia kell a megalapozott állásfoglaláshoz szükséges valamennyi információt és döntési javaslatot. Az ülésanyag terjedelme általában nem haladhatja meg a 8–10 gépelt oldalt, amelybe nem számít be a javaslat tervezete és az anyagban kifejtett álláspontot alátámasztó adatokat vagy az esetleges ellenvéleményt tartalmazó melléklet.

(2) A döntésre vonatkozó javaslat a fő kérdésekre terjedjen ki, utaljon a végrehajtás módjára, jelölje meg annak határidejét és felelősét, továbbá tartalmazzon javaslatot a téma sajtónyilvánosságával kapcsolatosan.

8. § A HMK napirendjén szereplő ülésanyagot az előterjesztő szóban kiegészítheti. Ennek időtartama általában a 10 percet nem haladhatja meg.

9. § (1) A HMK üléséről emlékeztető készül, amely a napirendek megtárgyalását rövidített formában, illetőleg a miniszter döntését teljes terjedelmében tartalmazza. Az emlékeztetőt a titkár az ülést követő 8 napon belül készíti el, ennek során a miniszteri döntés szövegét az ülésanyag előterjesztőjével egyezteti. A miniszteri döntést az emlékeztető elkészítését követő 5 napon belül kell az érintettek tudomására hozni.

(2) A titkár a miniszter döntését a HMK tagjainak és állandó meghívottainak teljes terjedelemben, az egyéb érintett, vagy végrehajtásra kötelezett szervek vezetőinek – a reájuk vonatkozó mértékben – kivonatosan küldi meg.

(3) A HMK ülésén hozott miniszteri döntéseket a titkár tartja nyilván. Figyelemmel kíséri a feladatok végrehajtását és erről folyamatosan tájékoztatja a HMK-t. Szükség esetén kezdeményezi a felelős beszámoltatását.

10. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 0132/1990. (HK 06.) HM utasítás és a módosításra kiadott 114/1992. (HK 24.) HM utasítás hatályát veszti.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére