• Tartalom

23/1995. (HK 13.) HM utasítás

23/1995. (HK 13.) HM utasítás

a rejtjeltevékenységről

1995.06.15.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) l) pontja alapján – a rejtjeltevékenységről szóló 43/1994. (III. 29.) Korm. rendeletben előírtak érvényre juttatása érdekében – a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A honvédelmi miniszter irányítása (felügyelete) alatt álló, az a)–e) pontokban meghatározott szervezetek rejtjeltevékenységét kell külön – a kormányrendelet 8. §-ával összhangban – részletesen szabályozni:

a) a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) a b)–e) pontban meghatározottak kivételével;

b) az MH Katonai Biztonsági Hivatal és alárendeltjei;

c) a Honvéd Vezérkar Katonai Felderítő Hivatal és alárendeltjei;

d) a HM Elektronikai Igazgatóság Rt.;

e) a HM ARMCOM Kommunikációtechnikai Rt.

(2) A rejtjeltevékenységet az (1) bek. a)–c) pontok esetében a Magyar Honvédség parancsnoka, a d)–e) pontokban meghatározott szervezetek esetében a szervek vezetői szabályozzák.

(3) Az (1) bek. b)–c) pontokban felsorolt szervezetek szabályozási jogköre csak a saját működési területükön általuk rendszeresített rejtjelző eszközökre és az azokkal összefüggő rejtjeltevékenységre, a d)–e) pontokban felsorolt szervezetek esetében pedig csak rejtjelző eszköz fejlesztési, gyártási, javítási és értékesítési rejtjeltevékenységükre terjed ki.

2. § (1) A HM és az MH rejtjeltevékenységének szakirányítására és szakfelügyeletére Központi Rejtjelfelügyelet (a továbbiakban: MH KRF), a középszintű katonai vezető szerveknél pedig rejtjelfelügyelet működik a Magyar Honvédség parancsnokának intézkedése alapján.

(2) Az 1. § (3) bek. szerinti rejtjeltevékenység szakirányítására és szakfelügyeletére az 1. § (1) bek. b)–e) pontjában felsorolt szervezeteknél önálló rejtjelfelügyelet (rejtjelfelügyelő) működik.

3. § (1) A rejtjeltevékenységet végző rejtjelző szolgálatok feladataikat szervezetük szolgálati alárendeltségében és az illetékes rejtjelfelügyeletek szakirányításával végzik.

(2) Az MH KRF, az önálló rejtjelfelügyeletek (rejtjelfelügyelők) az országos hatáskört gyakorló Országos Rejtjelfelügyelet szakirányításával végzik tevékenységüket.

(3) A rejtjeltevékenység körébe tartozó katonai és szakmai feladatok ellátása során a központi és önálló rejtjelfelügyeletek a szükséges mértékben együttműködnek.

(4) A szervezetek parancsnokai (vezetői), valamint a rejtjeltevékenységeket végző szervek és személyek az Országos Rejtjelfelügyelet munkájához a szükséges segítséget megadják.

4. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg a HM, a HM háttérintézményei, valamint az MHP és alárendelt szervezetei egységes titokvédelmének, katonai objektumai biztonságának megszervezéséről szóló 05/1993. (HK 02.) HM utasítás melléklete VII/a. fejezetének 92.–107. pontjai a hatályukat vesztik.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére