• Tartalom

28/1995. (HK 16.) HM utasítás

28/1995. (HK 16.) HM utasítás

a NATO „Partnerség a békéért” programjában a Magyar Köztársaság által vállalt egyes honvédelmi feladatok tervezéséről, szervezéséről és lebonyolításáról*

1995.07.11.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. tv. 11. § (1) bekezdés 1) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra és háttérintézményeire (a továbbiakban: HM), valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága szerveire és az alárendeltségükbe tartozó katonai szervezetekre (a továbbiakban: MH) terjed ki.

2. § A HM és az MH éves békepartnerségi feladatait a NATO és a Magyar Köztársaság között évente elfogadott Egyéni Partnerségi Program (a továbbiakban: EPP) tartalmazza.

3. § A békepartnerségi program keretében megvalósuló nemzetközi rendezvényekre – ezen belül az ideiglenes külföldi kiküldetésekre és a vendégfogadásokra – az általános nemzetközi kapcsolattartást szabályozó hatályos HM utasítások1 előírásait a jelen utasításban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

A békepartnerségi feladatok tervezése és engedélyezése

4. § (1) A EPP keretébe illeszkedő vállalások teljesítése érdekében évente a MH NATO Főosztály végrehajtási ütemtervet (a továbbiakban: ütemterv) készít, amely a konkrét feladatok felsorolásán túl a várható előzetes költségigényeket is tartalmazza. Az ütemterv az alapja – a 2144/1995. (V. 19.) Korm. határozat szerint – a negyedévi költségek finanszírozása fedezetének lehívásához szükséges tárcajavaslat tervezési alapokmányának. Az ütemterv alapján az MH résztvevő szervei kialakítják saját munkarendjüket, amelyet az MH vezérkari főnöke (a továbbiakban: HVKF) hagy jóvá.

(2) A végrehajtási ütemterv kidolgozására, a békepartnerségi feladatok folyamatos pontosítására és koordinálására a NATO Főosztály vezetésével a HM és az MH kijelölt szerveinek – legalább csoportfőnöki szintű – képviselőiből Operatív Munkacsoportot kell létrehozni.

(3) Az Operatív Munkacsoport tagjai az adott szakterületet teljes felhatalmazással és felelősséggel képviselik, az egyeztetési és engedélyezési eljárásokat a képviselt szerv működési rendszerében önállóan oldják meg.

(4) A végrehajtási ütemterv alapján a nemzetközi rendezvényekre vonatkozó pontosításokat – a hatáskör szerint illetékes vezetők bevonásával lefolytatott szakterületi egyeztetést követően – havonta kell elvégezni. A tárgyhavi javaslatot a NATO Főosztály a HVKF véleményével együtt szolgálati úton – a legkésőbb az előző hónap 25-ig – jóváhagyásra a HM közigazgatási államtitkár elé terjeszti.

(5) Az ütemtervben nem szereplő programok engedélyezése során a (4) bekezdésben foglaltak értelemszerű alkalmazásával a soron kívüli rendezvényekre vonatkozó előírásokat2 kell érvényesíteni.

A békepartnerségi feladatok teljesítésével kapcsolatos eljárási szabályok

5. § (1) A békepartnerségi feladatok teljesítésére történő felkészülés, valamint a HM és az MH érintett szervei közötti együttműködés összehangolása érdekében az ütemtervben felelősként jelzett szervek vezetőinek a nemzetközi rendezvény előtt legalább 2 héttel a hatáskörileg illetékes helyettes államtitkártól a külföldi partnerrel történő tárgyalások folytatásához és a képviselendő álláspontra vonatkozóan felhatalmazást kell kérniük.

(2) A rendezvények lebonyolítása utolsó napjától számított 8 munkanapon belül feljegyzést, vagy útijelentést kell készíteni, amelyet a nemzetközi kapcsolattartást szabályozó HM utasításban3 meghatározott szerveken kívül a HM NATO Főosztályának is meg kell küldeni.

6. § (1) A honi területen tervezett nemzetközi gyakorlatok megvalósulása, illetve a külföldi gyakorlatokon való részvétel esetén az MH parancsnoka (a továbbiakban: MH PK) – az előkészítő tevékenység során az illetékes HM szervek bevonásával – a várható költségeket is tartalmazó javaslatot jóváhagyásra a honvédelmi miniszterhez terjeszti fel.

(2) Nemzetközi gyakorlatokra megfigyelők küldése esetén a résztvevőket a HM állományából a nemzetközi kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkár javaslatára a közigazgatási államtitkár, az MH állományából pedig az MH PK jelöli ki.

7. § (1) A HM NATO Főosztály negyedévenként az EPP feladatainak időarányos teljesítéséről és az Operatív Munkacsoport tevékenységéről értékelő jelentést készít, amelyet a HM Kollégium tagjai, a békepartnerségi programot felügyelő Tárcaközi Koordinációs Bizottsága részére meg kell küldeni.

A békepartnerségi feladatokkal összefüggő külföldi utazások esetén a kiutazási engedély megjegyzés rovatában a „PFP rendezvény” jelzést kell feltüntetni és a NATO Főosztály vezetőjével záradékoltatni.

A békepartnerségi feladatok költségvetési tervezési és finanszírozási rendje

8. § (1) Az Országgyűlés 66/1994. (XII. 15.) OGY határozatának megfelelően a NATO-val aláírt békepartnerségi Keretdokumentumban foglalt együttműködési feladatok végrehajtása 1995. évben a Miniszterelnökségi Fejezet 30. cím, 11. alcímén elkülönített keret terhére valósul meg.

(2) A békepartnerségi feladatok költségvetési előirányzatait 1996. évtől a költségvetési tervezés általános rendjének megfelelő időpontban a HM NATO Főosztály által készített adatszolgáltatás alapján a HM Védelemgazdasági Főosztály építi be a tárca költségvetési tervjavaslatába.

(3) Az Operatív Munkacsoport az éves EPP alapváltozatát minden év április 31-ig állítja össze, amelyet a NATO Főosztály május 15-ig pontosít.

(4) A NATO-val egyeztetett és elfogadott EPP alapján az Operatív Munkacsoport tevékenységére alapozva az éves végrehajtási ütemtervet a NATO Főosztály minden év december 20-ig készíti el.

(5) A békepartnerségi feladatok teljesítésére vonatkozó összeg 1996. évtől a tárca 10. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím 2. „Békepartnerség” alcímén kerül elkülönítésre.

9. § Az előzetes tervek alapján jóváhagyott feladatok végrehajtásához szükséges fedezetet a felhasználó részére a HM Védelemgazdasági Főosztály biztosítja.

10. § A békepartnerségi feladatok végrehajtására elkülönített keretösszeg terhére kötelezettségvállalás – figyelemmel a jelen utasítás 4. § (1) és (5) bekezdésére – a nemzetközi ügyeket felügyelő helyettes államtitkár javaslata alapján kizárólag a HM közigazgatási államtitkárának engedélyével történhet.

11. § (1) Az egyes feladatokra az ütemtervben tervezett, illetve a havi pontosításokban jóváhagyott előirányzatokat célelőirányzatként kell kezelni, azok más területen nem használhatók fel, illetőleg nem léphetők túl.

(2) A negyedéves feladatok teljesítését követően az elmaradt rendezvényekből, illetve költségmegtakarításokból eredő keretmaradványok a következő negyedévre átvihetők.

(3) A rendezvényekkel összefüggő szerződéseket a NATO Főosztállyal történt egyeztetést követően az ütemtervben felelősként jelzett szerv vezetője köti meg.

(4) A békepartnerségi feladatok végrehajtásához kapcsolódó, a HM-re vonatkozó számlák záradékolását a NATO Főosztály végzi.

12. § Az elkülönített pénzkeretek rendeltetésszerű, hatékony és célszerű felhasználásának ellenőrzését a HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatal végzi.

13. § Az átadott pénzeszközként biztosított célelőirányzatokkal az érintett felhasználó szervezet negyedévenként, de legkésőbb a zárszámadással egy időben köteles elszámolni.

Záró rendelkezés

14. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 6. §-a módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére