• Tartalom

3/1995. (HK 2.) HM utasítás

3/1995. (HK 2.) HM utasítás

a külföldi tanintézetekbe történő beiskolázások rendjéről

1995.02.10.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. §-ának (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az egyes országokkal megkötendő, a honvédelmet érintő együttműködési szerződések, tárcaközi megállapodások képzésére vonatkozó részeinek, feladatainak előkészítését a Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Tudományszervező Főosztály (a továbbiakban: OTF) végzi.

2. § (1) Az OTF irányítja és koordinálja a külföldi képzés feladatainak végrehajtását.

(2) Az OTF az (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében kidolgozza a külföldi beiskolázásokkal kapcsolatos irányelveket és követelményeket, a külföldön szerzett diplomák és oklevelek magyar követelmények szerinti azonosítási jegyzékét, elemzi és értékeli a külföldi képzés helyzetét, előkészíti a kétoldalú megállapodásokat, valamint előterjeszti miniszteri jóváhagyásra az éves külföldi beiskolázási tervet.

(3) Az OTF a (2) bekezdésben foglalt feladatai végrehajtása során együttműködik a Magyar Honvédség Parancsnoksága (a továbbiakban: MHP) illetékes szerveivel és a Magyar Köztársaságba akkreditált katonai attasékkal.

(4) A Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) és az MHP nemzetközi kapcsolattartásra feljogosított szervei a képzéssel összefüggő külföldi felajánlásokat, javaslatokat tartalmazó okmányokat illetékességből az OTF-nek továbbítják.

3. § (1) Az OTF a beiskolázás évét megelőző év január 30-ig – a HM és MHP igényeinek felmérése alapján – elkészíti a külföldi képzési lehetőségek jegyzékét és megküldi az MHP-nak.

(2) Az MHP a beiskolázás évét megelőző év februárjában pályázatot ír ki a zászlóaljparancsnoki és ettől magasabb szintű, illetve a képzésben érintett állomány egészének érdeklődésére számot tartó képzési formákra.

(3) A pályázatok alapján a külföldi beiskolázásra történő személyi kiválasztást a személyügyi szervek végzik. A kiválasztást követően az MHP évente május 30-ig tanintézeti és szintenkénti bontásban összeállítja a képzésre tervezettek névjegyzékét és megküldi az OTF-nek.

(4) Az OTF a tárgyévet megelőző év július 31-ig kialakítja és miniszteri jóváhagyásra előterjeszti a külföldi beiskolázások jegyzékét. A jóváhagyott dokumentumot az OTF megküldi az MHP-nak.

4. § (1) A Zrínyi Miklós Katonai Akadémia 1995. szeptember 1-jéig kialakítja a külföldre történő beiskolázást megelőző alkalmassági vizsgálat feltételeit.

(2) A külföldi beiskolázásra tervezett személy alkalmassági vizsgálaton vesz részt.

(3) A katonai felsőoktatási intézmények biztosítják a NATO által használt STANAG–6001 nyelvvizsgáztatási rendszer bevezetéséhez szükséges feltételeket.

5. § (1) A külföldi képzés végrehajtásához az MHP céljellegű előirányzatot különít el.

(2) A külföldi képzés keretösszegét – összhangban a beiskolázási jegyzékkel – az OTF a tárgyévet megelőző év május 30-ig alakítja ki.

(3) A külföldi képzésre jóváhagyott keretösszeget a Magyar Honvédség Közgazdasági és Pénzügyi Főnöksége kezeli. Az összeg jogszerű felhasználásának ellenőrzését az OTF végzi.

6. § A Magyar Honvédség parancsnoka 1995. február 28-ig kiadja a külföldi képzés szervezésével összefüggő intézkedését, meghatározza az MHP felelős szervét és a szerv munkáját segítő intézmények feladatát, a beiskolázás pénzügyi biztosításának rendjét, a külföldön tanulók tanulmányaival összefüggő jogosultságait és kötelezettségeit.

7. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg a 12/1992. HM parancs a hatályát veszti.

(2) 1995-ben a felső- és középvezetői szintű beiskolázásokat a honvédelmi miniszter, az alacsonyabb szintű beiskolázásokat az OTF vezetője hagyja jóvá.

(3) A külföldi beiskolázásra vonatkozó személyi kiválasztás irányelveit és követelményeit az OTF 1995. január 31-ig kiadja.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére