• Tartalom

39/1995. (HK 24.) HM utasítás

39/1995. (HK 24.) HM utasítás

minősített adatok védelméről

1995.09.09.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontban, valamint az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 6. § (5) és 27. § (5) bekezdésben biztosított jogköröm alapján, az alábbi utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM intézményen kívüli szervezeteire és háttérintézményeire, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire, a fentiek által bel- és külföldön készített minősített adatokra.

(2) Az utasítás előírásait a honvédelmi miniszter által felügyelt gazdasági társaságok elnök-vezérigazgatóinak is alkalmazni kell, akik a minősítési jogosultságukat a Ttv. 6. § (1) bekezdés r) pontja alapján gyakorolják.


Államtitok minősítésére jogosultak

[a Ttv. 6. § (5) bekezdéséhez]

2. § (1) A HM államtitkárai, helyettes államtitkárai, főosztályvezetői, a HM intézményen kívüli szervezetei és a háttérintézmények (fő)igazgatói – a Tábori Lelkészi Szolgálat és a Zrínyi Kiadó vezetőinek kivételével – a bécsi és a brüsszeli katonai képviseletek vezetői.

(2) Az MH parancsnoka, az MH vezérkari főnöke és helyetteseik, főcsoportfőnökök, csoportfőnökök. A Katonai Biztonsági Hivatal vezetője és helyettesei, a vezető, valamint a végrehajtó szervek igazgatói és helyetteseik (titkárság vezető) illetve osztályvezetői. A Katonai Felderítő Hivatal vezetője, helyettesei, főnökei (igazgatói) és a katonai attasék. A seregtestek és a hadműveleti – harcászati magasabbegységek parancsnokai, valamint a frekvenciagazdálkodásban érintett MH elektronikai-harc Szolgálat főnöke.


Szolgálati titok minősítésére jogosultak

[a Ttv. 6. § (4) bekezdéséhez]

3. § (1) Akik az utasítás 2. §-a szerint államtitok minősítésére jogosultak.

(2) A HM és a HM intézményen kívüli szervezetek főosztályvezető helyettesei, (fő/igazgatóhelyettesei) osztályvezetői, a 2. § (1) bekezdésében kivételként felsorolt vezetők, és a HM háttérintézmények fő/igazgató (vezető) helyettesei.

(3) Az államtitok minősítésre nem jogosult, önálló állománytáblával rendelkező MH szervezetek parancsnokai, valamint a kiadmányozási joggal rendelkező parancsnok helyettesek. A Főcsoportfőnökségek, Csoportfőnökségek, a Katonai Felderítő Hivatal kiadmányozási joggal rendelkező osztályvezetői. A seregtestek és a hadműveleti – harcászati magasabbegységek fegyvernemi és szolgálati ág főnökei, a seregtestek osztályvezetői és a velük azonos, vagy magasabb beosztásban lévők.

Titokkörök használata

4. § (1) A katonai vonatkozású állam- és szolgálati titok köréről szóló 27/1992. (XII. 15.) HM rendelet I. fejezete (KATONAI VONATKOZÁSÚ ÁLLAMTITOK) a Ttv. hatálybalépésétől nem alkalmazható. A továbbiakban államtitkot minősíteni csak a Ttv. mellékleteként kiadott ÁLLAMTITOKKÖRI JEGYZÉK alapján lehet.

(2) Az adatok szolgálati titokká minősítése során – a katonai (honvédelmi) vonatkozású szolgálati titokköröket meghatározó új rendelet megjelenéséig – a 27/1992. (XII. 15.) HM rendelet II. fejezetének előírásait (KATONAI VONATKOZÁSÚ SZOLGÁLATI TITOK) kell alkalmazni.


Minősítési javaslat elkészítése

(a Ttv. 8. §-ához)

5. § (1) A minősítési javaslatot a minősítésre jogosulthoz kell felterjeszteni a minősítésre kerülő irattal egyidőben. A javaslatnak tartalmaznia kell a titokkörnek a minősítést indokló pontját, a javasolt érvényességi időt, valamint azt, hogy a titokkör adott pontjával való megegyezést milyen tények és adatok bizonyítják.

(2) A javaslatot az irat irattári példányán az aláírást követően, vagy az utolsó lap hátoldalán kell feltüntetni és azt a javaslatot (az iratot) készítő személynek alá kell írni.

(3) A minősítés indoklását akkor is el kell készíteni, ha az irat készítője és a minősítője ugyanaz a személy.


A minősítés érvényességi ideje

[a Ttv. 9. § (1) bekezdéséhez]

6. § (1) Az utasítás hatályba lépésétől a minősítések „visszavonásig” érvényességi ideje nem tüntethető fel.

(2) Államtitkot tartalmazó adat minősítése esetén a Ttv. melléklet ÁLLAMTITOKKÖRI JEGYZÉK-ben az egyes titokkörökre meghatározott, vagy a minősítő döntésétől függően annál rövidebb érvényességi idő alkalmazható.

(3) Szolgálati titkot tartalmazó adat minősítése esetén, – jelen utasítás 4. § (2) bekezdésében hivatkozott rendelet hatálybalépéséig – maximum 20 éves, azt követően a szolgálati titokkörönként meghatározott érvényességi idő tüntethető fel.

(4) A minősítések feltüntetésénél a 79/1995 (VI. 30.) Korm. rendelet 16. §-ának előírásait az összefűzött iratokon is alkalmazni kell.

7. § [a Ttv. 26. § (1) bekezdéséhez] A Ttv.-ben elrendelt tájékoztatást és a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 20., 25. és 28. §-aiban meghatározott jelentéseket a szolgálati út betartásával, írásban kell végrehajtani.


Minősítések felülvizsgálata

[a Ttv. 28. § (2) bekezdéséhez]

8. § (1) Az 1980. előtt keletkezett saját készítésű, illetve a jogelődök által készített minősített iratok felülvizsgálatát haladéktalanul meg kell kezdeni és azt 1996. július 1-jéig be kell fejezni.

A felülvizsgálatot a titokbirtokos szerv vezetője által kijelölt bizottságnak a Ttv. 29. § (1) bekezdés a)–d) pontjai alapján kell végrehajtani.

(2) Az 1980. január 1. és 1995. július 1. között keletkezett, és minősítési hatályként „visszavonásig” jelzéssel ellátott iratok esetében az érvényességi időt újólag meg kell állapítani, az évre meghatározott érvényességi időt pedig felül kell vizsgálni.

(3) A bizottság javaslatai alapján a minősítésre jogosult szerv vezető sorszámos rendelkezésben intézkedik a minősítések fenntartására vagy módosítására, illetve törlésére, valamint a minősítések érvényességi idejére.


Kezelési utasítás feltüntetése

[a Ttv. 33. § (1) bekezdéséhez]

9. § (1) Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 18. § 6. bekezdésében foglaltak egyértelmű végrehajtása érdekében 1995. szeptember 1-jétől a 79/1995. (VI. 30.) Korm. rendelet 22. § (4) bekezdésének előírását alkalmazni kell.

(2) A kezelési utasítást a példányszám alatt kell feltüntetni.

(3) Jelen utasítás 8. §-ban elrendelt felülvizsgálat során, ha az iratok az 1993. évi LIX. törvény 18. § (8) bekezdésében foglaltak (a tv. mellékletének) hatálya alá tartoznak, intézkedni kell a kezelési utasítás feltüntetésére is.

10. § (1) A döntés előkészítéssel összefüggő, belső használatra készült iratokat az alábbi kezelési utasítással kell ellátni:

NEM NYILVÁNOS
................................-tól számított .......................évig!”

(2) A kezelési utasítást a minősített iratok közül csak azokon kell feltüntetni, melyeknél a minősítés érvényességi ideje kevesebb a korlátozás (a nyilvánosság kizárásának) idejénél, ami nem lehet több 30 évnél.

(3) A kezelési utasítás feltüntetését a 9. § (2) bekezdésben előírtak szerint kell végrehajtani.

11. § Ezen utasítás a közzétételt követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg az államtitok és a szolgálati titok védelmének szabályairól szóló 60/1993. (HK 19.) HM utasítás hatályát veszti.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére