• Tartalom

41/1995. (VIII. 31.) IKM rendelet

41/1995. (VIII. 31.) IKM rendelet

az idegenvezetésről1

2006.01.01.

A belkereskedelemről szóló — többször módosított — 1978. évi I. törvény 40. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § (1) Az idegenvezetés megbízás alapján — a külön jogszabályban2 meghatározottak szerint — nyújtott szolgáltatás, amelynek során az ország, az egyes tájegységek vagy települések turisztikai szempontból jelentős (természeti, történelmi, műemléki, kulturális és egyéb érdeklődésre számot tartó) értékeit élő szóval ismertetik a turistákkal.

(2) Nem minősül idegenvezetésnek a szakvezetés a múzeumban, könyvtárban, műemléképületben, kiállításon, természetvédelmi területen stb., ha azt az intézmény dolgozója, illetőleg Magyarországon bejegyzett tudományos és ismeretterjesztő célú társadalmi szervezet munkatársa végzi.

2. § (1) Idegenvezetői tevékenységet csak az a természetes személy végezheti, aki Magyarországon kiállított idegenvezetői igazolvánnyal rendelkezik, és akit az idegenvezetők országos nyilvántartásába bejegyeztek.

(2) Idegenvezetői igazolványt az kaphat, aki a külön jogszabályban3 előírt idegenvezetői szakmai vizsgát letette és büntetlen előéletét három hónapnál nem régebbi keletű hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolta.

3. § (1)4 Az idegenvezetői igazolványt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) adja ki. Az igazolvánnyal ellátott személyekről a Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) Az idegenvezetői igazolvány az idegenvezető fényképét és a következő adatokat tartalmazza:

a) az igazolványt kiállító hatóság megjelölése és pecsétje,

b) az igazolvány sorszáma, kiállításának kelte,

c) az idegenvezető neve, saját kezű aláírása,

d) az idegenvezető milyen nyelven (nyelveken) jogosult a tevékenység folytatására, valamint az idegennyelvtudás szintje.

(3) Az idegenvezetői igazolvány csak az(ok)on az idegen nyelv(ek)en jogosít idegenvezetésre, amely(ek)en az idegenvezető a szakmai gyakorlati vizsgát letette, és a szükséges nyelvismeretet állami nyelvvizsga bizonyítvánnyal vagy ezzel egyenértékű nyelvismeretet igazoló okirattal igazolja.

(4) Az idegenvezetői igazolvány Magyarország egész területén és visszavonásig érvényes.

(5) Ha az intézmény bemutatása sajátos — tudományos, kulturális, egyházi stb. — ismereteket igényel, az intézmény vezetője az intézményben történő idegenvezetést saját engedélyéhez kötheti.

(6)5 Az idegenvezető a tevékenységének gyakorlása során köteles viselni az idegenvezetői igazolvány adataival megegyező, sorszámmal ellátott, fényképes azonosító kártyát. Az azonosító kártya csak az idegenvezetői igazolvánnyal együtt jogosít idegenvezetésre. Az azonosító kártyát az idegenvezetői igazolvánnyal egyidejűleg a Hivatal adja ki.

4. § E jogszabály rendelkezéseinek megtartását a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és felügyelőségei ellenőrzik.

5. §6 Az idegenvezetői igazolványt a Hivatal visszavonja, ha az idegenvezetőt a bíróság e foglalkozásától eltiltotta vagy a büntetlen előéletét már nem tudja három hónapnál nem régebbi keletű hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolni.

6. §7 A Hivatal törli az idegenvezetők nyilvántartásából azt az idegenvezetőt

a) akinek az idegenvezetői igazolványát visszavonta,

b) aki azt kéri.

7. §8 (1) Akit az idegenvezetői igazolványa visszavonása miatt a Hivatal törölt az idegenvezetők nyilvántartásából csak idegenvezetői kiegészítő vizsga letétele esetén és három hónapnál nem régebbi keletű hatósági erkölcsi bizonyítvány birtokában kaphat újabb idegenvezetői igazolványt.

(2) Az elveszett idegenvezetői igazolvány, illetve azonosító kártya helyett a Hivatal másodlatot állít ki, ha az idegenvezető a rendeletben előírt feltételeknek megfelel.

8. §9 Az idegenvezető hozzájárulásával a Hivatal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hivatalos lapjában évente közzéteszi az idegenvezetőre vonatkozó adatokat (név, idegenvezetői igazolvány száma, az általa beszélt nyelv vagy nyelvek).

9. § Idegenvezetőként csak az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő személy foglalkoztatható. Az idegenvezető e tevékenységéért a megbízója is felelősséggel tartozik.

10. § (1) Ez a rendelet 1996. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésekor idegenvezetői szakvizsgával rendelkezők részére — kérelmükre — az idegenvezetői igazolványt ki kell állítani, ha a rendeletben előírt feltételeknek megfelelnek.

1

A 44/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet 2. §-a értelmében a rendelet szövegében az ,,Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium'', valamint ,,IKM'' szövegrész helyébe ,,az idegenvezető lakóhelye szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamara'' szövegrész, az ,,országos nyilvántartás'' szövegrész helyére a ,,nyilvántartás'' szövegrész lép. A rendeletet a 33/2009. (XII. 18.) ÖM rendelet 6. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. január 2. napjával. E hatályon kívül helyező rendelet 5. § (5) bekezdése alapján a 41/1995. (VIII. 31.) IKM rendelet alapján vezetett idegenvezetők nyilvántartásában 2010. január 2-án nyilvántartott idegenvezetőt úgy kell tekinteni, hogy a 33/2009. (XII. 18.) ÖM rendeletnek megfelelő bejelentést megtette.

2

Az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet mellékletében az „Idegenvezető és hostess” cím alatt közzétett szabályozás II/3. pontja.

3

Az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet mellékletében az „Idegenvezető és hostess” cím alatt közzétett szabályozás II/3. pontja.

4

A 3. § (1) bekezdése a 127/2005. (XII. 29.) GKM rendelet 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (6) bekezdése a 127/2005. (XII. 29.) GKM rendelet 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére