• Tartalom

44/1995. (HK 26.) HM utasítás

44/1995. (HK 26.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség társadalmi kapcsolatai és sajtónyilvánossága egyes kérdéseiről

1995.11.03.
A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nyilvánossága a demokratikus jogállam alkotmányos működésének, a fegyveres erők polgári ellenőrzésének, az állampolgárok honvédelmi politikával kapcsolatos akaratnyilvánításának és cselekvő részvételének alapvető követelménye.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének 1) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 19. §-ának, a sajtóról szóló 1986. évi II. törvény, valamint a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény figyelembevételével, a 18/1995. (HK 11.) HM utasítással életbe léptetett HM Szervezeti és Működési Szabályzatára tekintettel – a következő utasítást adom ki:
I. Fejezet


Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM közvetlen felügyelete alatt álló szervekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) vezető szerveire, csapataira, intézeteire, a katonai igazgatási szervekre és mindezen szervek személyi állományára terjed ki.

2. § A HM és az MH társadalmi kapcsolataival és sajtónyilvánosságával összefüggő tevékenységének alapvető célja elősegíteni a Magyar Köztársaság honvédelmi politikája, az MH katonai szervezetei és katonái iránti bizalom és megértés megteremtését, folyamatos fenntartását a lakosság honvédelmi tájékoztatásával, a társadalmi szervezetekkel és a sajtóval való hatékony és rendszeres együttműködés kialakításával, amely kiváltja a lakosság és a civil szerveződések cselekvő részvételét a honvédelemben.

3. § (1) A HM és az MH társadalmi kapcsolatainak és sajtónyilvánosságának alapelvei:

a) E tevékenység a vezetési funkció része, minden vezető feladata és kötelessége.

b) Tudatos és rendszeres tevékenység, tervezése, szervezése és ellenőrzése része a HM és az MH vezetési rendjének.

c) A tájékoztatás hiteles, pontos, szakmailag megalapozott, gondosan ellenőrzött adatok alapján történik.

d) A kapcsolatok létesítésében és fenntartásában érvényesül a pártsemlegesség, az egyenlő elbírálás, a kölcsönös előnyökre törekvés.

e) Az állami és szolgálati titkot tartalmazó (továbbiakban minősített) információk védelme az érvényben lévő titokvédelmi rendelkezések szerint történik.

f) A tájékoztatás nem sértheti a személyiségi jogokat.

(2) A HM és az MH társadalmi kapcsolatai és sajtónyilvánossága arra irányul, hogy az állampolgárok megismerjék:

a) A Magyar Köztársaság biztonsági és honvédelmi politikáját, részvételét a nemzetközi biztonságpolitikai szerződések, dokumentumok kialakításában és végrehajtásában, a nemzetközi szervezetek munkájában, az euroatlanti integráció folyamatában, a békepartnerség programjában, az MH NATO csatlakozásra való alkalmassá tételében.

b) Az MH rendeltetését, feladatait, szervezeteit, működését, főbb fegyverzetét, képességeit, lehetőségeit.

c) A sor- és tartalékos katonai szolgálat szükségességét, alkotmányos, jogi és erkölcsi alapjait.

d) A hivatásos állomány munkáját, áldozatvállalását.

e) Az MH mindennapi tevékenységét, jelentősebb eseményeit és rendezvényeit, a katonai fegyelem szükségességét, követelményeit, a helytállásokat.

f) Az MH szerepét és teljesítményeit a haza védelmére való felkészítésben, a katonai tanintézeti oktatásban, a tudományos kutatásban, a kultúrában, sportban, környezetvédelemben, szociális és humanitárius feladatok végrehajtásában.

II. Fejezet


A HM és az MH társadalmi kapcsolattartásnak és sajtómunkájának szabályai
A társadalmi kapcsolatok létesítésének és fenntartásának szabályai

4. § (1) A HM és az MH minden törvényesen bejegyzett és törvényesen működő szervezettel kapcsolatot tarthat.

(2) A HM társadalmi kapcsolatok és sajtó ügyekben illetékes szervei hatáskörébe tartozik a kapcsolattartás a parlamenti pártokkal (a parlament Honvédelmi Bizottságán keresztül), a kormány tájékoztató szerveivel, az országos hatáskörű szervekkel, az egyházak vezetőivel, a társadalmi szervezetek és mozgalmak, egyesületek és alapítványok országos vezető szerveivel.

(3) A csapatok, intézetek és a katonai igazgatási szervek vezetői jogosultak a kapcsolattartásra az önkormányzatokkal, az állami intézményekkel és az egyházak helyi képviselőivel, a működési területükön levő, nem pártjellegű, lakossági önszerveződés alapján létrejövő társadalmi, oktatási, tudományos, kulturális, sport, környezetvédelmi, szociális, humanitárius szervezetekkel és mozgalmakkal.

(4) A katonai szervezetek parancsnokai a nemzeti, állami ünnepek alkalmával rendezett, illetve egyéb jelentős katonai rendezvényekre meghívhatják a politikai pártok helyi szervezeteinek képviselőit.

(5) A (3) és a (4) bekezdésben érintett kapcsolatok létesítésének és fenntartásának szabályait – a HM elvi iránymutatása és a Hvt. 22. § j) és k) pontjaiban foglaltak figyelembevételével – a Magyar Honvédség parancsnoka külön intézkedésben határozza meg.

5. § A társadalmi szervezetek és állampolgárok anyagi-technikai és pénzügyi támogatásának, segítésének, valamint a társadalmi szervezetek rendezvényein a katonai tiszteletadással való honvédségi közreműködés szabályait – a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 22. §-ának j) és k) pontjára vonatkozó miniszteri irányelv alapján – az MH parancsnoka külön intézkedésben határozza meg.

A sajtómunka szabályai

6. § (1) Ezen szabályok alkalmazásával kell biztosítani, hogy az írott és elektronikus médiumok hozzájuthassanak a honvédelmi információkhoz és teljesüljenek az Utasításban megfogalmazott célok és feladatok.

(2) A HM és az MH társadalmi elismertségének javítása érdekében törekedni kell arra, hogy az írott és elektronikus médiumokban elsősorban polgári és katonai vezetők nyilatkozzanak, elismert szakértők szerepeljenek. Az írott és elektronikus médiumoknak nyilatkozó személyének és a közlés módjának kiválasztásában a közlemény tartalma a döntő.

(3) A közszolgálati médiumoknak (Magyar Távirati Iroda, Magyar Rádió, Magyar Televízió), valamint a katonai sajtónak elsőbbséget kell adni az információk továbbításában.

Az információk átadásának rendje az írott és elektronikus médiumok részére

7. § (1) Az írott és elektronikus médiumok képviselői a katonai témájú riportok elkészítéséhez – a sajtó részére szervezett központi tájékoztatók, illetve a „Nyilvános napok” kivételével – „Riportkészítési engedély”-t kapnak. Az engedélyen pontosan meg kell határozni az engedélyezett riport témáját.

(2) A „Riportkészítési engedély” aláírására jogosult:

a) minősített információkat nem érintő témák esetében az illetékes parancsnok és elöljárói, továbbá a HM Sajtóiroda (továbbiakban HM SI) vezetője,

b) minősített, illetve a katonai szervezetek „védett körletét” érintő információk esetében az engedélyezésre jogosultak körét az MH titokvédelmére vonatkozó utasítás tartalmazza.

c) a hazai országos terjesztésű (sugárzású) és a külföldi írott és elektronikus médiumok részére – katonai témákban – a riportkészítési engedély csak a HM SI útján biztosítható.

(3) Az egység szintű és ennél magasabb jogállású előljárók önállóan végzik az írott és elektronikus médiumok tájékoztatását az általuk vezetett katonai szervezet életével, tevékenységével összefüggő kérdésekről, és jogosultak alárendeltjeik részére a katonai szervezet életével, tevékenységével összefüggő témákban sajtónyilatkozatot engedélyezni.

(5) Amennyiben a katonai szervezeteknél várható vagy megtörtént esemény jelentősége túlnő a helyi kereteken, illetve ha az országos terjesztésű vagy külföldi írott és elektronikus médiumoktól érkezik információs igény, előzetesen vagy az esemény bekövetkezése után, az adott szintű parancsnok értesíti a HM SI-t. A további információk kiadását a HM SI tervezi, koordinálja.

8. § (1) A katonai szervezetek parancsnokai az MH Humánszolgálati Csoportfőnökség útján rendszeresen jelezzék a HM SI-nek azokat az eseményeket, eredményeket, amelyek alkalmasak arra, hogy közzétételük növelje a bizalmat és a megértést a közvéleményben a honvédelem és az MH iránt.

(2) A kormányelőterjesztések, minisztériumi döntések, illetve a lakosságot, a közvéleményt érintő honvédségen belüli döntések előkészítésekor azok készítői dolgozzanak ki az előterjesztéssel együtt sajtózáradékot is, amely tartalmazza a közvélemény tájékoztatására szánt mondanivalót és a közzétételre vonatkozó javaslatot.

9. § (1) A HM és az MH állományába tartozók azokban az esetekben, ha nem a katonai szervezet életével, tevékenységével összefüggő témákban nyilatkoznak a sajtónak, akkor is kötelesek megőrizni a munkájuk során tudomásukra jutott állami és szolgálati titkot, valamint a HM és az MH tevékenységére vonatkozó alapvető fontosságú információkat. Ezen túlmenően sem közölhetnek a sajtóval olyan adatokat, amelyek munkakörük betöltésével összefüggésben jutottak tudomásukra és amelynek közlése a HM-re és az MH-ra hátrányos következményekkel járna.

(2) Az újságírónak nyilatkozó személy jogosult a vele készített interjút közzététele előtt ellenőrizni, annak nyilvánosságra hozatalához eredeti vagy módosított formában hozzájárulni, illetve közzétételétől elzárkózni.

III. Fejezet


A HM és az MH társadalmi és sajtókapcsolatok irányításának rendje, feltételei

10. § (1) A HM és az MH társadalmi és sajtókapcsolataival összefüggő tevékenységét a honvédelmi miniszter irányítja.

(2) A HM Társadalmi Kapcsolatok és Kulturális Főosztály (továbbiakban HM TKKF) együttműködve a HM SI-vel:

a) kidolgozza a HM és az MH társadalmi nyilvánosságára vonatkozó miniszteri irányelvet;

b) elkészíti a HM társadalmi és sajtókapcsolatok éves feladat- és rendezvénytervét;

c) ajánlásokat dolgoz ki a hadseregkép formálására és az e munkához szükséges információs anyagok készítésére;

d) szervezi a HM társadalmi kapcsolatait.

(3) A HM és az MH társadalmi nyilvánosságára vonatkozó miniszteri irányelv tartalmazza a társadalmi nyilvánossági munka célját, fő feladatait és követelményeit; célcsoportjait eszközeit és módszereit: a szakmai szervezetek fő feladatait; a tevékenység irányítására és vezetésére vonatkozó rendelkezéseket; a költségvetési biztosításra vonatkozó alapvető követelményeket; a tervezés, végrehajtás, együttműködés, ellenőrzés és az értékelés-elemzés követelményeit.

(4) A HM társadalmi és sajtókapcsolatok éves feladat- és rendezvényterve tartalmazza: a HM nyilvánossági munkájának éves feladatait, rendezvényeit; a feladatok végrehajtásához szükséges anyagi és költségvetési feltételeket; az MH-tól igényelt anyagi és személyi feltételeket; az MH illetékes szakmai szerveivel való együttműködés rendjét; a HM és az MH közreműködésével megrendezésre kerülő nemzeti és állami ünnepeket: a HM és az MH központi rendezvényeit, valamint a társadalmi szervezetek honvédségi közreműködéssel rendezendő ünnepségeit; az MH illetékes szerveivel és az érintett társadalmi szervezetekkel közösen tartandó rendezvényekkel kapcsolatos szervezési feladatokat.

(5) A miniszteri irányelv, valamint a HM éves feladat- és rendezvényterve kidolgozásához az MH Humán Főcsoportfőnöksége az MH társadalmi és sajtókapcsolatainak értékelésével, a végrehajtás személyi és anyagi feltételeire vonatkozó adatokkal, a nyilvánossági munka hatékonyságát pozitívan és negatívan befolyásoló szervezeti, anyagi, jogszabályi, szakmai tényezők számbavételével és a fejlesztésre vonatkozó javaslataival segítséget nyújt.

(6) A HM és az MH szintű rendezvények előkészítésére és szervezésére – a minisztérium és a honvédség érintett szerveinek képviselőiből, a HM TKKF vezetőjének vezetésével – munkabizottságot kell létrehozni. A bizottság hatáskörét, személyi összetételét és tevékenységét közvetlenül a HM kabinetfőnök és az MH Vezérkar főnöke határozza meg.

A társadalmi és sajtókapcsolatok működésének feltételei

11. § (1) A HM és az MH társadalmi és sajtókapcsolatokkal foglalkozó munkatársaival szembeni legfontosabb követelmények: a jó kommunikációs készség, a kapcsolatteremtő képesség, szervezőkészség. Munkájuk során állandóan naprakész információkkal kell rendelkezniük az adott szervezet életével összefüggő kérdésekről.

(2) A nyilvánossági munka végzéséhez a tiszteket, a tiszthelyetteseket, különösen a parancsnokokat, a HM és az MH állományába tartozó, vezető beosztású köztisztviselőket, közalkalmazottakat a katonai képzés és továbbképzés különböző formáiban kell felkészíteni. A katonai szervezetek vezetői legyenek készek és képesek, hogy nyilvános fórumokon, tömegtájékoztatási eszközökön keresztül nyilatkozni tudjanak saját feladatukról, az általuk vezetett közösség életével összefüggő kérdésekről.

(3) A HM TKKF és a HM SI – együttműködve az MH Humánszolgálati Csoportfőnökséggel – biztosítson módszertani kiadványokat a (2) bekezdésben felsorolt állomány társadalmi és sajtókapcsolatokkal összefüggő elméleti és gyakorlati ismereteinek bővítéséhez.

(4) A HM és az MH társadalmi nyilvánossággal összefüggő feladataihoz szükséges anyagi eszközöket, pénzkereteket a pénzügyi tervezés során figyelembe kell venni és biztosítani.

IV. Fejezet


Záró rendelkezések

12. § Ezen utasítás a közzétételét követő 8. napon hatályba lép.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére