• Tartalom

49/1995. (HK 29.) HM utasítás

49/1995. (HK 29.) HM utasítás

a HM fejezet alá tartozó szervezetek költségvetési gazdálkodása ellenőrzésének rendjéről szóló 45/1993. (HK 14.) HM utasítás módosításáról

1995.12.06.
Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 49. § b) és c) pontjában, valamint a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Áht. 97. §-ában és a 121. § (4) bekezdésében előírt kötelezettségek végrehajtása érdekében a HM fejezet alá tartozó költségvetési szervezetek költségvetési gazdálkodása ellenőrzésének rendjét szabályozó 45/1993. (HK 14.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) az alábbiak szerint módosítom.

1. § Az Ut. 1. § (2) bekezdésében a „[HM Védelemgazdasági Főosztály, (a továbbiakban: HM VGFO)”, szövegrész helyébe a „(HM Haditechnikai Fejlesztési és Beszerzési Főosztály]” szövegrész lép.

2. § Az Ut. 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A költségvetési ellenőrzés végrehajtása során szolgáltatott adatok, okmányok valódiságáért a HM Védelemgazdasági Főosztály, a Honvédelmi Minisztérium címet illetően a HM Pénzügyi Osztály, illetve az adatszolgáltatásban érintett költségvetési szervezetek vezetői, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) tekintetében az MH Pénzügyi és Számviteli Csoportfőnökség, illetve az adatszolgáltatásban érintett költségvetési szervek vezetői felelősek.”

3. § Az Ut. 10. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A titkosszolgálati tevékenység költségvetési ellenőrzésének részletes szabályait külön HM utasítás tartalmazza.”

4. § Az Ut. 11. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

11. § A honvédelmi miniszter közvetlen irányítása alá tartozó Honvédelmi Minisztérium Költségvetési Ellenőrzési Hivatal (a továbbiakban: HM KVEH) költségvetési ellenőrzést végez a tárca egészére kiterjedően, valamint felügyeli (koordinálja és segíti) az MH költségvetési, anyagi-technikai ellenőrző szervezeteinek munkáját.”

5. § Az Ut. 12. §-ának a–d) pontjai a következők szerint módosulnak:

„A HM KVEH ellenőrzési feladatkörébe tartozik, különösen
a) a honvédelmi miniszterre háruló – a HM fejezet költségvetési gazdálkodása) vonatkozó – költségvetési felügyeleti ellenőrzés szervezése és végrehajtása a HM fejezet címeinél, illetve alcímeinél a célszerűségre, illetve a gazdálkodás hatékonyságának vizsgálatára is kiterjedően;
b) a Magyar Honvédség központi tervező és gazdálkodó szervezeteinek 2 évenkénti, a felsőszintű gazdálkodást folytató MH szervezetek, valamint a katonai attaséi hivatalok 4–5 évenkénti átfogó (komplex) felügyeleti költségvetési ellenőrzése. A fejezet további címeinek – kivéve a külön címet alkotó önálló intézményeket –, szükség szerint alcímeinek 4–5 évenkénti átfogó felügyeleti ellenőrzése a cím (alcím) gazdálkodásáért felelős szervezetnél;
c) átfogó felügyeleti ellenőrzések keretében az ellenőrzött szervezet gazdálkodásában meghatározó, jellemző szerepet betöltő, kijelölt szolgálati és szakmai alárendelteknél szükség szerinti témavizsgálatok, illetve célellenőrzések végrehajtása;
d) a HM háttérintézmények és a külön költségvetési címet alkotó önálló intézmények átfogó ellenőrzésének 2 évenkénti, a HM függetlenített belső ellenőrzésének évenkénti végrehajtása;”

6. § Az Ut. 13. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Magyar Honvédség parancsnoka az általa megbízott ellenőrző szervezet(ek) útján felügyeleti költségvetési ellenőrzést végez – a HM KVEH által 4–5 évenként ellenőrzött szervezeteknél is – oly módon, hogy az MH szerveknél a 2 évenkénti felügyeleti átfogó költségvetési ellenőrzés követelménye megvalósuljon.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt költségvetési felügyeleti ellenőrzést ezen utasítással összhangban, a Magyar Honvédség parancsnokának intézkedése szerint kell végezni.”

7. § Az Ut. 25. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az MH parancsnoka a végrehajtott költségvetési ellenőrzésekről készített MH szintű összefoglalót a tárgyévet követő év április 30-ig a honvédelmi miniszter részére tájékoztatásul megküldi.
(2) A HM fejezet egészét érintően az ellenőrzések tapasztalatairól, fontosabb megállapításairól a honvédelmi minisztert és a HM Kollégiumot a HM KVEH a tárgyévet követő év május 31-ig írásban tájékoztatja.”

8. § Az Ut. 28. §-a új (2) bekezdéssel egészül ki:

„c) A felügyeleti és a belső ellenőrzés MH szintű szabályozását a Magyar Honvédség parancsnoka 1995. december 31-ig adja ki.”

9. § Az utasítás szövegében az „ÖGPFO” szövegrész helyébe a „KVEH” szövegrész lép.

10. § (1) Az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2) Az Ut. 12. §-ának e) pontja a hatályát veszti.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére