• Tartalom

57/1995. (HK 31.) HM utasítás

57/1995. (HK 31.) HM utasítás

a délszláv válság békés rendezésének végrehajtását biztosító erők (IFOR) Magyarországon történő átvonulásáról és átmeneti állomásozásáról hozott országgyűlési és kormányhatározatok végrehajtásáról*

1995.11.30.
Az Országgyűlés − 1995. november 28-i ülésnapján hozott határozatával − hozzájárulását adta ahhoz, hogy a délszláv válság békés rendezését szolgáló megállapodás végrehajtását biztosító IFOR erők egységei Magyarország területén átvonulhassanak, átmenetileg állomásozhassanak és ennek keretében repülőgépei az ország légterét, valamint kijelölt repülőtereit igénybe vehessék.
Az Országgyűlés döntése alapján a Kormány 2350/1995. (XI. 22.) Korm. határozatban felvállalta a Magyar Köztársaság részvételét az IFOR erők feladatai végrehajtásának biztosításában. Ennek érdekében felhatalmazta a honvédelmi minisztert és a külügyminisztert, hogy az érintett miniszterek bevonásával megállapodjon az IFOR-ban részt vevő államok kormányaival az átvonulás, az átmeneti állomásozás és a pénzügyi kérdések tárgyában, továbbá tárcaközi munkabizottságot (TKB) hozott létre a Békebiztosító Erőkkel kapcsolatos feladatok koordinálására, melynek vezetője a HM katonai ügyeket felügyelő helyettes államtitkára.
A tárcaközi munkabizottság hatékony működését a Honvédelmi Minisztériumon belül működő szakmai munkacsoport segíti, melynek feladata a munkabizottság hatáskörébe tartozó kérdések megtárgyalásának előkészítése, valamint kapcsolattartás a feladatok végrehajtásában közreműködő minisztériumokkal és országos hatáskörű szervekkel. A szakmai munkacsoport tagjai Bíró József ezredes HM KF, Juhász Gábor ezredes HM HFBF, dr. Mujzer Péter százados HM JIF, Nagy Gábor alezredes HM NF. A szakmai munkacsoport tájékozódási joggal rendelkezik minden, az IFOR erőkkel kapcsolatos tevékenységet érintő témában.
A HM Elektronikai Igazgatóság Rt. keretében, a SOFA Egyezmény IX./2. pontjával összhangban Logisztikai Igazgatóság került létrehozásra, amelynek feladata − az egycsatornás ellátási rend keretében − valamennyi gazdasági kihatással, térítési igénnyel járó polgári és katonai jellegű IFOR szükséglet szerződéses rendezése.
A fentiekre tekintettel az IFOR erőkkel kapcsolatos feladatok végrehajtása érdekében, a Hvt. 11. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyar Honvédség Parancsnoka részére az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az Országgyűlés és a Kormány határozatának keretein belül működjön közre az IFOR erők katonai szolgáltatási igényeinek pontosításában, majd a döntések és a Logisztikai Igazgatóság által megkötött szerződések alapján, azok teljesítésében.

2. § (1) Hozzon létre operatív csoportot (MHOCS), amely a feladatok végrehajtásával megbízott amerikai szakértőkkel, valamint a Határőrség, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal és a Logisztikai Igazgatóság kijelölt szakembereivel szorosan együttműködve − térítési igény esetén, a Logisztikai Igazgatóság útján megkötött szerződés alapján − tervezze, szervezze, koordinálja az IFOR erőinek átvonulásával, átmeneti állomásozásával − ideértve az állomásozás ideje alatt az IFOR szervezetek felkészítését és az IFOR tevékenységéhez szükséges vezetési, logisztikai feladatok ellátását is − továbbá az ország légterének és kijelölt repülőtereinek igénybevételével összefüggő, Magyar Honvédséget érintő feladatokat.

(2) Intézkedjen az árképzési elvek, a feladattal összefüggő elkülönített nyilvántartások kialakítására, az ezzel összefüggő elszámolás rendjére.

(3) Hozzon létre összekötő csoportokat az érintett helyőrségekben, amelyek közvetlenül tartják a kapcsolatot a megalakuló IFOR parancsnokságokkal és bázisokkal. A csoportok állományának kijelölésénél fontos szempont legyen a megfelelő szintű nyelvtudás.

(4) Intézkedjen az MHOCS és a vele szorosan együttműködő szakértők, illetve kijelölt szakemberek munkafeltételeinek (elhelyezés, híradás, ellátás stb.) megteremtésére úgy, hogy a csoport folyamatos munkavégzése 1995. december 1-jén beindulhasson.

3. § (1) A Kormány döntésének megfelelően intézkedjen egy Magyar Honvédség parancsnokhelyettesi beosztás rendszeresítésére 1995. december 1-jétől a feladat végrehajtásának időszakára.

(2) A beosztás megnevezése: Magyar Honvédség parancsnok-helyettes.

(3) Feladata: közreműködés a Békebiztosító Erők logisztikai ellátásában és a Magyar Honvédség ezzel kapcsolatos feladatainak vezetése.

(4) Az MHOCS vezetője a 2350/1995. (XI. 22.) Korm. határozat 4. pontjában létrehozott MH parancsnok-helyettesi beosztást betöltő személy. Részére biztosítani kell mindazokat a jogokat és feltételeket, melyek lehetővé teszik a 2. § (1) pontjában meghatározott feladatok folyamatos, zökkenőmentes végrehajtását. Az operatív csoport vezetője meghívottként részt vesz a tárcaközi bizottság munkájában.

4. § A Magyar Honvédség minden konkrét szolgáltatással összefüggő tevékenységet szerződéses térítés alapján végezzen.

5. § Ez az utasítás aláírása napján lép hatályba.*

Keleti György s. k.,
honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 69/1999. (HK 24.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2000. január 1. napjával.

*

Az aláírás napja: 1995. november 30.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére