• Tartalom

66/1995. (HK 1/1996.) HM utasítás

66/1995. (HK 1/1996.) HM utasítás

a Magyar Honvédség átalakításával érintett állomány egyes járandóságairól

1996.01.25.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontja alapján – figyelemmel a Magyar Honvédség hosszú, valamint középtávú átalakításának irányairól és létszámáról szóló 88/1995. (VII. 6.) OGY határozatra – a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Magyar Honvédség (a továbbiakban: HM) hosszú, valamint középtávú átalakításának irányairól és létszámáról szóló 88/1995. (VII. 6.) OGY határozat alapján elrendelt átszervezéssel, illetve létszámcsökkentéssel érintett hivatásos állományúakra, továbbá e feladat során a beleegyezésükkel áthelyezett továbbszolgáló, valamint szerződéses katonákra terjed ki.

(2) Az utasítás szerinti kedvezményeket a szolgálati érdekből történő áthelyezéssel (vezényléssel) kapcsolatos költségek viseléséről szóló 6/1991. (IX. 27.) HM rendeletben szabályozott kedvezményeken felül kell biztosítani.

2. § Az átszervezés következtében új beosztásba kinevezett (áthelyezett) személy az új beosztás szerinti illetményre – az új beosztás elfoglalásának időpontjától függetlenül – a kinevezését (áthelyezését) követő hónap első napjától jogosult. Ha az új beosztásba való kinevezés a hónap első napjára esik, az új beosztása szerinti illetmény a kinevezés napjától jár.

3. § (1) Az áthelyezett alapilletménye a korábbi beosztása szerinti pótlékokra való jogosultsága megszűnése miatti illetménycsökkenés ellentételezéseként a korábbi rendszeres pótlékok teljes összegével, továbbá az esetenkénti pótlékok legfeljebb 50%-ával – az MH-nál a központi keret terhére – felemelhető. A pótlékok ellentételezésénél a helyi illetmény-összefüggéseket és más körülményeket figyelembe kell venni.

(2) Az esetenkénti pótlékok miatti illetményemelésnél az áthelyezést megelőző naptári évben kifizetett pótlékok egytizenketted részét kell alapul venni.

4. § Az önálló állománytáblával rendelkező katonai szervezet elöljáró parancsnoka – az illetményfolyósítás általános szabályaitól eltérően – a létszámfeletti részére a létszámfelettivé válásától számított 4 hónapig engedélyezheti az illetmény kifizetését.

5. § Az áthelyezés miatt átköltözők indokoltan felmerülő illetményelőleg kérelmeiknek a szokásost meghaladó teljesítése érdekében a katonai szervezetek felterjesztése alapján az elöljáró parancsnokságok – az MH Pénzügyi és Számviteli Csoportfőnöksége útján – az MH parancsnokától kérhetik az illetményelőleg keretek átmeneti kiegészítését.

6. § (1) Ha az átköltöző szülő gyermeke a tanulmányai folytatásához az átköltözés következtében kollégiumi elhelyezést kénytelen igénybe venni, – a tanintézeti oktatás idejére – a kollégiumi díj és a kollégiumból való havi egyszeri haza- és visszautazás ténylegesen felmerült költségének megtérítésére jogosult.

(2) A kollégiumi elhelyezés hiányában az átköltözködő szülő gyermeke albérleti díj hozzájárulásra, vagy a naponkénti utazás költségtérítésre (tanulóbérlet térítés) jogosult. Az albérleti díj hozzájárulás, vagy utazási költségtérítés címén az igazoltan kifizetett albérleti díj (utazási bérlet ára) folyósítható, ennek összege azonban nem haladhatja meg a felsőoktatási intézmények hallgatói részére nyújtható támogatásokról és az általuk fizetendő díjakról és térítésekről szóló 83/1995. (VII. 6.) Korm. rendelet 11. §-a szerinti maximális diákotthoni térítési díjat.

(3) A térítési díjakat az áthelyezett szülő jogosult gyermeke részére az állományilletékes pénzügyi és számviteli szolgálat – a megfelelő igazolás és a menetjegy (bérlet) leadása ellenében – az egyéb pénzbeli juttatás címén fizeti ki.

(4) Annak az áthelyezettnek, akinek a vele átköltöző gyermeke elhelyezésére csak a honvédségen kívüli szerv által fenntartott óvodában, bölcsődében van lehetősége, az óvodai-bölcsődei elhelyezés költségeit – az élelmezési nyersanyagköltség kivételével – a honvédség igazolás ellenében részben vagy egészben megtéríti.

(5) Az óvodai és bölcsődei térítési díj kifizetéséről – az áthelyezett szociális helyzetének figyelembevételével – az állományilletékes katonai szervezet parancsnoka dönt. Ennek mértéke a (2) bekezdés szerinti értékhatár összegét nem haladhatja meg.

7. § A más helyőrségbe átköltözni kényszerülőnek a külön jogszabály szerint megillető költözködési átalányát az állományilletékes katonai szervezet parancsnoka 50%-al magasabb összegben állapíthatja meg, ha azt az átköltöző körülményei (a költözések száma, a költözködés tényleges költségei, a családja anyagi helyzete stb.) indokolják.

8. § Annak, akinek a szolgálati viszonya a szervezeti változás következtében tartalékállományba helyezéssel szűnik meg – ha külön szabályozás szerint szociálisan rászorultnak minősül –, a szabályozás szerinti maximálisan adható leszerelési segélyt kell folyósítani.

9. § Az átköltöző mentesül a HM rendelkezésű lakása visszaadásával kapcsolatos bérlői kötelezettségek költségei alól, kivéve azokat a költségeket, amelyek a lakás rendeltetésellenes használatából származnak.

10. § Az átszervezés során más beosztásba kerülő részére engedélyezett átképzés költségeit a honvédség részben vagy egészben átvállalhatja, ha ahhoz a honvédségnek érdeke fűződik. A költségek átvállalására az MH parancsnoka intézkedik.

11. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

(2) Az utasítás rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell a Honvédelmi Minisztérium és intézményen kívüli szervezetei, valamint háttérintézményei érintett állományára.

(3) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a Magyar Honvédség átszervezésével érintett hivatásos és továbbszolgáló állománya egyes pénzbeli juttatásairól szóló 45/1991. MH parancsnoki intézkedés a hatályát veszti.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére