• Tartalom

189/1996. (XII. 17.) Korm. rendelet

189/1996. (XII. 17.) Korm. rendelet

a vállalkozási övezetek létrehozásának és működésének szabályairól1

1999.01.18.

A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény (a továbbiakban: törvény) 27. §-a (1) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában: vállalkozási övezet – közigazgatási határokkal, illetve helyrajzi számokkal lehatárolt, sajátos kedvezmények igénybevételét biztosító, a fejlesztés szempontjából együtt kezelt terület.

2. § A vállalkozási övezet létrehozásának célja az ország adott térsége gazdasági fejlődése érdekében a helyi sajátosságokkal összhangban álló, valamint a kormányzat gazdaságpolitikájával összefüggésben vállalkozásbarát környezet kialakítása, ezen belül különösen:

a) a befektetések ösztönzése,

b) a vállalkozások piaci viszonyokkal összhangban álló megerősítése,

c) a foglalkoztatási lehetőségek bővítése,

d) az érték- és jövedelemtermelő képesség fokozása,

e) az előállított termékek és szolgáltatások hazai és nemzetközi szintű versenyképességének erősítése,

f) a meglévő gazdasági infrastruktúra fejlesztése és javítása,

g) a természeti, gazdasági, infrastrukturális és emberi erőforrások hasznosítása, a fenntartható fejlődés feltételeinek biztosításával.

3. § (1) Vállalkozási övezet kijelölését – az Országos Területfejlesztési Koncepcióval összhangban – kezdeményezheti:

a) a regionális fejlesztési tanács, továbbá

b) a környezetvédelmi2 miniszter (a továbbiakban: miniszter).

(2) A vállalkozási övezet kijelölését célzó javaslatot a miniszter – a pénzügyminiszterrel, valamint a gazdasági3 miniszterrel együtt – az Országos Területfejlesztési Tanács véleményének kikérését követően terjeszti a Kormány elé.

(3) A vállalkozási övezet kijelölését célzó javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a terület kijelölésének indokait a törvény 22. §-ában foglaltaknak megfelelően,

b) a vállalkozási övezet javasolt megnevezését és közigazgatási területtel (helyrajzi számmal) jelzett határait,

c) a fejlesztés stratégiai irányelveit,

d) a vállalkozási övezet társadalmi, gazdasági, környezeti és térségi hatásait,

e) a fejlesztés összhangját a hosszú távú országos és a megyei területfejlesztési koncepcióval,

f) a kedvezményezettség időtartamát,

g) az érintett helyi önkormányzatok együttműködését kifejező szándéknyilatkozatokat.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott javaslat kialakításához a stratégiai irányelvekben szereplő sajátos ágazati feladatokért felelős miniszter véleményét be kell szerezni.

4. § A Kormány rendeletben jelöli ki a vállalkozási övezetet, meghatározza a vállalkozási övezet lehatárolását és a kedvezményezettség időtartamát, valamint a fejlesztés stratégiai irányelveit.4

5. § (1) A vállalkozási övezetté történő kijelölés meghatározott időtartamra, legfeljebb 10 évre történik. A külön jogszabályban meghatározott pénzügyi és más kedvezmények a meghatározott időtartam alatt vehetők igénybe (a továbbiakban: a kedvezményezettség időtartama).

(2) A 3. és 4. §-okban foglaltak alkalmazásával:

a) a kedvezményezettség időtartama – ha a kijelölés 10 évnél rövidebb időre történt – meghosszabbítható,

b) a vállalkozási övezet területe bővíthető.

6. § (1) A vállalkozási övezetben a területfejlesztési koordinációs feladatokat a megyei területfejlesztési tanács, illetőleg, ha több megyére terjed ki a regionális fejlesztési tanács bevonásával az Országos Területfejlesztési Tanács látja el.

(2) A Kormány a vállalkozási övezetben a befektetések ösztönzése érdekében – külön törvény által ilyen tevékenység végzésére feljogosított szervezetet – kérhet fel.

7. § 5 A kedvezmények alanyai lehetnek azok a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti adózók és a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozók, amelyek (akik) a vállalkozási övezetben folytatnak – kedvezményre jogosító – tevékenységet.6

8. § Ez a rendelet 1997. január 1-jén lép hatályba.

1

A rendeletet a 67/2012. (IV. 5.) Korm. rendelet 31. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2012. április 6. napjával.

4

Lásd a Záhony és Térsége Vállalkozási Övezet kijelöléséről szóló 195/1996. ( XII.19.) Korm, az Ózd — Putnok — Észak — Hevesi Vállalkozási Övezet kijelöléséről szóló 52/1998. ( III.27.) Korm, a Zemplémi Vállalkozási Övezet kijelöléséről szóló 53/1998. ( III.27.) Korm, a Barcsi Vállalkozási Övezet kijelöléséről szóló 54/1998. ( III.27.) Korm, a Bihari Vállalkozási Övezet kijelöléséről szóló 55/1998. ( III.27.) Korm, a Mohácsi Vállalkozási Övezet kijelöléséről szóló 56/1998. ( III.27.) Korm, a Salgótarján— Bátonytenyere Térsége Vállalkozási Övezet kijelöléséről szóló 57/1998. ( III.27.) Korm, Makó és Térsége Vállalkozási Övezet kijelöléséről szóló 58/1998. ( III.27.) Korm, a Kunmadaras és Térsége Vállalkozási Övezet kijelöléséről szóló 5/1999. ( I.18.) Korm, a Békés Megyei Vállalkozási Övezet kijelöléséről szóló 6/1999. ( I.18.) Korm, a Zalai Regionális — Lenti központú — Vállalkozási Övezet kijelöléséről szóló 7/1999. ( I.18.) Korm rendeletet.

5

A 7. § az 51/1998. (III. 27.) Korm. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére