• Tartalom

26/1996. (HK 11.) HM utasítás

26/1996. (HK 11.) HM utasítás

a közalkalmazottak 1996. évi illetményfejlesztéséről*

1996.06.05.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás, valamint a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetével kötött Megállapodás alapján a közalkalmazottak 1996. évi illetményfejlesztésére a következő utasítást adom ki.

1. § (1) Az illetményfejlesztés hatálya – a (2)–(3) bekezdés szerinti közalkalmazottak kivételével – kiterjed a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményei és a Magyar Honvédség katonai szervezetei (a továbbiakban együtt: katonai szervezet) azon állandó és időszaki főfoglalkozású, valamint részfoglalkozású közalkalmazotti állományára, akiknek a közalkalmazotti jogviszonya 1996. május 1-jén fennáll. A GYES-en és GYED-en lévők, valamint a sorkatonai szolgálatot teljesítő közalkalmazottak ugyancsak jogosultak illetményemelésre.

(2) Nem jogosultak illetményemelésre azok a közalkalmazottak, akik 1996. május 1-jén a közalkalmazotti jogviszony megszűnése miatt – a nyugdíjazás esetét kivéve – fel vannak mentve a munkavégzés alól és a felmentési időre járó átlagkereset részükre kifizetésre került.

(3) Nem terjed ki az utasítás hatálya a Magyar Honvédség egészségügyi intézeteinek közalkalmazottaira.

2. § A katonai szervezetek az 1996. május 1-jén jóváhagyott béralapok figyelembevételével 10%-os mértékű illetményfejlesztési keretet képeznek.

3. § (1) Az illetményfejlesztési keretet a (2)–(5) bekezdés, valamint az 5. § szerinti felhasználások terhelik.

(2) Az illetményfejlesztési keretet terhelik 1996. január 1-jétől az 1992. július 1-je előtti munkaviszonyban töltött időtartam beszámítása, valamint a fizetési fokozat szerinti illetmények három évenkénti kötelező emelése miatti illetményemelkedések.

(3) Az illetményfejlesztési keretből 1996. február 1-jétől kötelező jelleggel kell biztosítani:

a) a közalkalmazottak jogállásáról szóló – többször módosított – 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) illetményrendszere szerinti, az 1996. február 1-jétől hatályos fizetési osztályok és fizetési fokozatok havi garantált illetményének elérése miatti illetménynövekedéseket;

b) a Kjt. illetményrendszerének módosítása miatt a „G” fizetési osztályba átsoroltak vagy besoroltak illetménynövekedését;

c) az illetménypótlékok alapjaként a Kjt. által – 1996. február 1-jével – meghatározott 9350 Ft figyelembevételével számított pótléknövekményeket az 1996. január 31-ig megállapított pótlékok tekintetében.

(4) A (2)–(3) bekezdés szerint a kötelező jellegű emelésekre felhasznált összeg utáni illetményfejlesztési keret maradványa differenciált illetményemelésre használható fel a következők figyelembevételével:

a) a fizetési fokozat szerinti illetmények további emelésére;

b) az 1996. január 31-ig megállapított százalékos mértékű, alsó-felső határok közötti pótlékok további, csak az illetménypótlék alapjául szolgáló (9350 Ft) figyelembevételével történő emelésére;

c) a megfelelő feltételek fennállása esetén pótlék(ok) megállapítására.

(5) Az illetményfejlesztési keretből kell biztosítani a (2)–(4) bekezdés szerinti illetményemelések éjszakai és műszakpótlék vonzatát is.

4. § A 3. § (4) bekezdése szerinti differenciált illetményemelés helyi elveit a munkáltatói jogokat gyakorló katonai szervezetek vezetői a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének helyi szervével egyeztetve alakítják ki.

5. § A 2. § szerinti illetményfejlesztési keret terhére a betöltetlen munkakörökre lekötött illetményeket 1500 Ft-tal, a szervezési változások miatt megszűnt, de az elöljáró katonai szervezetnek, illetve az MH Pénzügyi és Számviteli Csoportfőnökségnek még vissza nem jelentett munkakörökre lekötött illetményeket pedig 10%-kal kötelezően meg kell emelni.

6. § A teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottnak legalább 1500 Ft-os illetményemelésben kell részesülnie, amelybe a 3. § szerinti valamennyi „emelési összetevő” beszámít.

7. § A részmunkaidejű közalkalmazottak illetményemelése – a 3. és 6. §-okban foglaltak figyelembevételével – a munkaidejükkel arányosan történik.

8. § Az elöljáró katonai szervezetek az alárendeltségükbe tartozó katonai szervezetek bérfejlesztési keretei között átcsoportosítást nem hajthatnak végre és elöljárói szintű kerettartalékot nem képezhetnek.

9. § Az MH pénzügyi és számviteli csoportfőnöke intézkedik a katonai szervezetek részére a 2. § szerinti illetményfejlesztési kerettel megemelt béralapok kiadására.

10. § Az illetményemelésre besorolási parancsban kell intézkedni. A közalkalmazottak részére az illetmények változásáról értesítést kell kiadni.

11. § Az illetményemelést úgy kell végrehajtani, hogy a felemelt illetményeket visszamenőleg az 1996. május hóra esedékes illetmények kifizetésével együtt folyósítani kell. Ehhez a feladásoknak az MH Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Központhoz legkésőbb 1996. május 15-ig be kell érkezniük.

12. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 1996. február 1-jétől kell alkalmazni.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 69/1999. (HK 24.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2000. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére