• Tartalom

3/1996. (IV. 12.) HM rendelet

3/1996. (IV. 12.) HM rendelet

a Magyar Honvédség jelképeiről és jelzéseiről1

2012.12.26.

A Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: törvény) 21. §-a (1) bekezdésének a) és c) pontjaiban, illetve a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 10. §-ának i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a honvédségi csapatzászló, a hadilobogó és a felségjel, valamint ezek használatának, illetőleg adományozásának egyes kérdéseit érintően a következőket rendelem el:

A csapatzászló

1. § (1)2 A csapatzászló a hazához, a nemzethez, az eskühöz és a csapathoz való kitartó hűség, valamint a bátorság, a katonai becsület és a bajtársiasság jelképe, az adott katonai szervezetet önmagában is megtestesítő szimbólum.

(2) A csapatzászlót külön szabályok szerinti katonai tiszteletadás illeti meg.

(3) A csapatzászló részletes leírását az 1. számú melléklet tartalmazza.

2. § (1) A Magyar Honvédség (a továbbiakban: Honvédség) csapatzászlóra jogosult katonai szervezetei:

a) a dandár,

b) az ezred,

c) az önálló zászlóalj (osztály),

d)3 az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, és

e) az a)d) pontokban felsoroltakkal azonos jogállású katonai szervezet.

(2)4 Az (1) bekezdésben nem említett katonai szervezet részére csapatzászló adományozására a Honvédség parancsnoka javaslatot tehet.

A csapatzászló adományozása és használata

3. § (1)5 A csapatzászlót a köztársasági elnök adományozza az általa kibocsátott okirattal. A csapatzászló átadása a nemzeti, állami és katonai ünnepek alkalmával, ünnepélyes keretek között történik.

(2)6 A csapatzászló adományozása iránti kérelmet a 2. § (1) bekezdése szerinti katonai szervezet parancsnoka, vezetője a tervezett csapatzászló-átadási ünnepet megelőző 90 nappal a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) katonai hagyományőrzésért felelős szervének véleményével együtt – a Honvédség központi személyügyi szerve útján – a HVKF-nek terjeszti fel. A HVKF az adományozásra vonatkozó javaslatát a beérkezéstől számított 30 napon belül terjeszti elő a honvédelemért felelős miniszternek (a továbbiakban: miniszter).

(3)7 A Honvédség parancsnoka a 2. § (2) bekezdése szerinti katonai szervezetet érintő javaslatát a tervezett csapatzászló-átadási ünnepséget 60 nappal megelőzően terjeszti fel a miniszterhez. A miniszter a javaslat előterjesztését megtagadhatja. Az előterjesztés megtagadása esetén jogorvoslatnak helye nincs.

(4)8 A miniszter a csapatzászló adományozására vonatkozó előterjesztését a tervezett átadási ünnepséget 30 nappal megelőzően terjeszti fel a köztársasági elnökhöz.

4. § (1) A csapatzászlóra az adományozó, illetve képviselője az adományozással egyidejűleg zászlószalagot köt.

(2)9 Az önálló állománytáblával rendelkező katonai szervezet katonai szolgálattal összefüggő, huzamosabb időn át végzett kiemelkedő szakmai tevékenységének elismerésére állami és nemzeti ünnepeken, a Magyar Honvédelem Napján, valamint az adott katonai szervezet csapatünnepén, kiemelkedő jubileumi évfordulóján a honvédelmi miniszter és a HVKF, illetve képviselője a katonai szervezet csapatzászlójára elismerésként zászlószalagot (a továbbiakban: honvédelmi miniszter és a HVKF szalagja) köthet. A honvédelmi miniszter és a HVKF szalagjával adományozó okirat jár.

(3)10 A HM szervezeti és működési szabályzatában kijelölt szerve a HVKF szalagjának adományozására a tervezett átadási ünnepet megelőző 90 nappal tesz javaslatot.

(4)11 A zászlószalagok részletes leírását az 1. számú melléklet tartalmazza.

5. §12 (1) A 4. §-ban meghatározottakon kívüli természetes és jogi személyek – a csapatzászlóval rendelkező katonai szervezet parancsnokának egyetértésével – adományozhatnak zászlót vagy zászlószalagot, amely az 1. számú melléklet szerint zászlóval, illetve zászlószalagokkal nem lehet összetéveszthető, és amelynek elkészítéséről az adományozó gondoskodik.

(2) A természetes és jogi személyek által adományozott szalag színében, anyagában, díszítésében nincs megkötés, azonban az 120 centiméternél nem lehet hosszabb. A természetes és jogi személyek által adományozott szalagokra a katonai szervezetek 8 centiméter átmérőjű emblémája ráhímezhető.

6. § (1) A katonai szervezet a csapatzászlót ünnepélyes katonai rendezvényeken, illetőleg a parancsnok (vezető) által külön meghatározott esetekben, katonai tiszteletadás mellett, kibontva használja.

(2) A csapatzászlót a katonai szervezet alkalmazása során, továbbá menetben a parancsnok (vezető) által meghatározott módon, katonai rendezvényen zászlókísérő szakasz által kell őrizni, egyéb esetben pedig a katonai szervezet törzsének körletében, a megfelelő tiszteletet kifejező körülmények között kell tárolni.

(3) A csapatzászlót, mint a katonai szervezet tekintélyét és becsületét megtestesítő jelképet óvni és védeni, veszélyhelyzetben pedig minden lehetőséget felhasználva menteni kell.

7. § (1)13 Ha a csapatzászló megsemmisül, illetve olyan mértékben sérül vagy rongálódik, hogy rendeltetésének már nem felel meg, a pótlása, illetve cseréje iránti kérelmet a Honvédség parancsnokához kell előterjeszteni.

(2) Ha a megsemmisülés, sérülés vagy rongálódás a gondatlan őrzés vagy használat következménye, az ezért felelős személyt fegyelmi felelősség terheli.

(3) A csapatzászló használatára és őrzésére vonatkozó, e rendeletben nem szabályozott kérdésekben külön jogszabály rendelkezései az irányadóak.

A hadilobogó és árbocjelvények

8. § (1) A Honvédség folyami fegyvernemi úszóegységei (a továbbiakban: hadihajók) felségjelként a törvény 8. §-ának (2) bekezdésében meghatározott hadilobogót használják.

(2) A hadilobogót külön szabályok szerinti katonai tiszteletadás illeti meg.

(3) A hadilobogó részletes leírását a 2. számú melléklet tartalmazza.

9. § (1) A hadihajók árbocjelvényként árbocszalagot, valamint az elöljárók jelenlétének jelzésére a következő árbocjelvényeket használják:

a) rangidős parancsnoki lengő,

b) miniszteri lengő.

(2) Az árbocjelvényeket valamennyi hadihajó az adott árbocjelvényre meghatározott szabályok szerint, egységesen használja.

A katonai járművek nemzeti hovatartozásának jelzései

10. § (1) A Honvédség szárazföldi, légi és vízi járművei (a továbbiakban: katonai járművek) – a hadiviselés szabályaira vonatkozó nemzetközi egyezményeknek megfelelően – a nemzeti hovatartozásuk jelzésére messziről felismerhető jelvényt (a továbbiakban: felségjel) kötelesek viselni.

(2)14

11. § (1) A felségjelet a katonai jármű felületein (oldalain, tornyán, szárnyán, vezérsíkján stb.) olyan méretben kell feltüntetni, hogy a jármű hovatartozása a földről és a levegőből egyaránt nagyobb távolságból felismerhető legyen.

(2) A felségjel részletes leírását a 3. számú melléklet tartalmazza.

(3)15 A honvédelmi célú légijárműveken elhelyezendő felségjelek leírását az állami légijárművek nyilvántartásáról szóló jogszabály tartalmazza.

Közös és záró rendelkezések

12. § (1)16 A csapatzászló, az 5. §-ban meghatározottak kivételével a zászlószalag, a hadilobogó, valamint az árbocjelvények beszerzéséről, műszaki dokumentációjának elkészítéséről a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal, javíttatásáról, esetleges cseréjéről és a csapatokhoz történő eljuttatásáról az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt katonai szervezete útján gondoskodik.

(2)17 A katonai szervezet megszűnése esetén a csapatzászló a HVKF által kijelölt jogutód szervezetre száll. Ha nincs kijelölt jogutód, a csapatzászlót a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (a továbbiakban: HM HIM) részére megőrzés végett át kell adni.

(3)18 Amennyiben a katonai szervezet jogállása megváltozik – a megszűnés esetének kivételével – a csapatzászlót tovább használhatja. Amennyiben a megszűnt katonai szervezet részeiből alegység kerül létrehozásra, a csapatzászló a csapatmúzeumban kerül elhelyezésre.

(4)19 A HM HIM-nek leadott csapatzászlók – a vonatkozó előírások figyelembevételével – egyedi elbírálás alapján kikölcsönözhetők.

(5)20 A jogutód nélkül megszűnt katonai szervezetek, illetve a katonai szervezetek nélkül maradt egykori helyőrségek helyi önkormányzata és civil szervezetei kérésére engedélyezhető az eredeti csapatzászlók másolatának elkészítése, azzal a feltétellel, hogy a korhű másolatok biztonságos elhelyezéséről, őrzéséről és erkölcsi méltóságáról a helyi önkormányzat a kérelmező civil szervezetekkel együtt felel és gondoskodik. Ebben az esetben a csapatzászló-másolat elkészítésének, tárolásának, igénybevételének költségeit az önkormányzat és a civil szervezet köteles viselni.

13. §21 A miniszter közvetlen alárendeltségébe és közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, valamint a Honvédség katonai szervezetei a HM és a Honvédség emblémáját használhatják.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg a 6/1987. (X. 15.) HM rendelettel kiadott Magyar Köztársaság Fegyveres Erői Szolgálati Szabályzatának 595–598. pontja a hatályát veszti.

1. számú melléklet a 3/1996. (IV. 12.) HM rendelethez22

A csapatzászló és a zászlószalagok
I. A csapatzászló
1. A zászlóalap: 120 centiméter magas és 140 centiméter széles, műszál alapú fehér szatén anyagú téglalap, mindkét oldal közepén Magyarország címerével, amelyet jobbról cserfaág, balról olajág övez.
A címer magassága a koronával együtt 57, szélessége a lombozattal együtt 58 centiméter. A címer selyem rátéttel, arany és ezüst színű hímzésekkel készül.
A zászlólap széleit a hosszabb oldalakon 11–11, a rövidebb oldalakon 9–9, 10 centiméter alapú, 15 centiméterre benyúló piros és zöld lángnyelvből álló pártázat övezi. A lángnyelvek minden oldalon piros színnel kezdődnek és végződnek, a zászlólap négy sarkában a lángnyelveket zöld színű körcikk választja el.
A zászlólapnak a rúdhoz nem illeszkedő, három szabad szélén 5 milliméteres nemzeti színű selyemzsinórból készült szegés van, két szabad csúcsán 10–10 centiméteres nemzeti színű selyembojttal.
A zászlólapnak a pártázaton kívül eső fehér része a rúdon egyszer körülcsavarva, ahhoz 3 egymástól egyenlő távolságra lévő sorban 25–25–25 darab egyenletesen elosztott félgömb fejű sárgaréz szöggel van rögzítve.
2. A zászlócsúcs: 21 centiméter hosszú, stilizált levél formájú homokfúvott sárgaréz, mindkét oldalán Magyarország pajzstartók nélküli, barokk formájú, öntött bronz címerével.
3. A zászlórúd: 238 centiméter hosszú, henger alakú, skarlátszínűre lakkozott, alsó harmadánál szétcsavarható rúd. A szétcsavarás helyénél sárgaréz gyűrűk, alsó végén sárgaréz kupak zárja le.
II. A zászlószalagok
1. A Köztársasági Elnök szalagja: 17 centiméter széles szatén szalag, közepén 20–25 centiméteres csokorba kötve, két ága 115–115 centiméter hosszú. A szalag piros-fehér-zöld színű, első ágán arannyal hímezve: „MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKE” felirattal. A második ágon arannyal hímezve az alakulat megnevezése és az adományozás évszáma található, alatta Magyarország 20 centiméter magasságú, 9,5 centiméter szélességű pajzstartó nélküli, rátétes kivitelű címerével.
2. A honvédelmi miniszter szalagja: 16 centiméter széles fehér szatén szalag, közepén 20–25 centiméteres csokorba kötve, két ága 100–100 centiméter hosszúságú. A szalag szabad ágait körben piros-zöld ék alakú, selyemmel hímzett pártázat szegélyezi, alján 10 centiméteres arany színű rojt található. A szalag ágai arannyal hímzettek, első ágán „MAGYARORSZÁG”, a második ágon pedig „HONVÉDELMI MINISZTERE” felirat található, alatta a Honvédelmi Minisztérium 8 centiméter átmérőjű emblémájával.
3. A Honvéd Vezérkar főnök szalagja: 20 centiméter széles vörös szatén szalag, közepén 30 centiméteres csokorba kötve, két ága 120–120 centiméter hosszú. A szalag mindkét ágán és a szalagcsokron arany hímzéssel balról babérág fonat, jobbról tölgyfaág fonat fut körbe. Az első ágon arany hímzéssel „HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE” felirat helyezkedik el, alatta a Magyar Honvédség 8 centiméter átmérőjű emblémájával. A szalag alját 10 centiméteres aranyrojt zárja.

2. számú melléklet a 3/1996. (IV. 12.) HM rendelethez23

A hadilobogók és árbocjelvények
1. A hadilobogó műszál alapú fehér szaténból készül, mindkét oldalán az árboc felé eső első harmadban Magyarország – a hadilobogó méretéhez arányított nagyságú – címerével, amelynek függőleges tengelye a lobogó első egyharmadának tengelyével esik egybe, vízszintes tengelye pedig a lobogó középvonalában helyezkedik el. A hadilobogólap szélein a hímzett pártázat ékeinek száma a hadilobogólap méretéhez arányított, befelé mutató piros-zöld színű. A sarkokban lévő felezett ékek színe zöld.
A hadilobogó méretei:
a) nagyhajók részére 80 X 100 centiméter,
b) kishajók részére 60 X 80 centiméter,
c) parancsnoki motorosok részére 31 X 40 centiméter.
2. Az árbocszalag 21 X 200 centiméteres képzeletbeli téglalapban elhelyezhető egyenlő háromszög alakú, vászon anyagú nemzeti színű szalag.
3. A rangidős parancsnoki lengő 60 X 80 centiméteres képzeletbeli téglalapon elhelyezhető, háromszög alakú, műszállal erősített fehér selyem anyagból készül, mindkét oldalán Magyarország hímzett címerével, címertartó tölgy-, és olajág nélkül. A lengő felvonózsinór felőli vége 60 centiméter széles, és a háromszög csúcsa a 80 centiméter hosszú téglalap vízszintes középvonalának és a rövidebb, képzeletbeli oldalvonalának metszéspontjában van. A háromszög két befogója mentén 11–11, a rövidebb oldalon 7–7 egész, a három sarokban pedig 1–1 felezett, befelé mutató, ék alakú hímzett pártázat helyezkedik el. Az egész ékek piros, és zöld, a felezett ékek zöld színűek.
4. A miniszteri lengő 60 X 80 centiméteres képzeletbeli téglalapban elhelyezhető, nemzeti színű, a felvonó zsinórral ellentétes oldalon fecskefarokban végződő zászló, szélein nemzeti színű zsinórral szegélyezve.

3. számú melléklet a 3/1996. (IV. 12.) HM rendelethez24

A felségjel
A felségjel leírása: A felségjel nemzeti színeket tartalmazó egyenlő szárú háromszög, amelynek magassága az alap kétszerese. A színek a háromszögben úgy helyezkednek el, hogy a háromszög mindkét szára mentén az alap 1/9-ed részének megfelelő szélességű piros színű, majd fehér színű sáv húzódik, amelyek között a háromszög fennmaradó területe zöld színű. Az így kialakult jelet egy, az alap 1/27-ed része szélességű fehér keret veszi körül.
A felségjel elhelyezése: A felségjelet a katonai járművek függőleges, vagy annak közeli állású síkjain úgy kell felfesteni (felhelyezni), hogy a háromszögnek az alapjával szembeni csúcsa a jármű haladási irányába mutasson. Ezáltal bármilyen felületen elhelyezett felségjel a jármű haladási irányába mutató, ék alakú jelzésként is használható.
A felségjel elhelyezésének általános szabályai:
a) Toronnyal rendelkező harcjárműveken a harcjármű tornyának két oldalán, a keresztirányú szimmetriavonalhoz képest 30°-ban előre, vagy a torony hozzá legközelebbi szabad felületén.
b) Egyéb kerekes és lánctalpas harcjárműveken és vontatókon a harcjármű keresztirányú szimmetriavonalához legközelebb eső szabad felületen.
c) Terepjáró személy és tehergépjárműveken a gépjármű két oldalán, az első ajtók keresztirányú szimmetriapontjában.
d) Pótkocsikon, konténereken és egyéb eszközökön az eszköz oldalfelületének a keresztirányú szimmetriapontjában.
e) Hadihajókon:
ea) MS–25 AM aknamentesítő hajón a felső kormányállás és a hajóharang fölött;
eb) tűzszerész járőrhajón a kódlobogó tároló dobozon;
ec) parancsnoki motorcsónakon a hajó tetején és a felépítmény mindkét oldalán.
A felségjel mérete:
A felségjel a jármű jellege és a felhasználható felület mennyisége szerint két méretben készül.

Felségjel

Méretek (mm)

a

b

c

d

k

I. méret

135

15

15

75

5

II. méret

90

10

10

50

3

1

A rendeletet a 15/2021. (VIII. 11.) HM rendelet 17. §-a hatályon kívül helyezte 2021. augusztus 12. napjával.

2

Az 1. § (1) bekezdése a 14/2004. (VI. 14.) HM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdésének d) pontja a 2/2007. (I. 18.) HM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

4

[A 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 6. § a) pontjával elrendelt módosítás, amely szerint a „HM Honvéd Vezérkar főnöke” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar főnöke (továbbiakban: HVKF)” szöveg lép, nem vezethető át.]

5

A 3. § (1) bekezdése a 2/2007. (I. 18.) HM rendelet 2. § (1) bekezdésével megállapított, a 10/2009. (VII. 8.) HM rendelet 2. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

6

A 3. § (2) bekezdése a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

7

[A 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 6. § b) pontjával elrendelt módosítás, amely szerint a „HM Honvéd Vezérkar főnöke” szövegrész helyébe a „HVKF” szöveg lép, nem vezethető át.]

8

A 3. § (4) bekezdése a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 7. §-a szerint módosított szöveg.

9

A 4. § (2) bekezdését a 2/2007. (I. 18.) HM rendelet 6. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 10/2009. (VII. 8.) HM rendelet 1. §-a iktatta be. Szövege a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 6. § c) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 4. § új (3) bekezdését a 10/2009. (VII. 8.) HM rendelet 1. §-a iktatta be, egyidejűleg az eredeti (3) bekezdés számozását (4) bekezdésre változtatta. Szövege a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 4. § eredeti (3) bekezdésének számozását (4) bekezdésre változtatta a 10/2009. (VII. 8.) HM rendelet 1. §-a.

12

Az 5. § a 14/2004. (VI. 14.) HM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

13

[A 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 6. § e) pontjával elrendelt módosítás, amely szerint a „HM Honvéd Vezérkar főnökéhez” szövegrész helyébe a „HVKF-hez” szöveg lép, nem vezethető át.]

14

A 10. § (2) bekezdését a 2/2007. (I. 18.) HM rendelet 6. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

15

A 11. § (3) bekezdését a 2/2007. (I. 18.) HM rendelet 3. §-a iktatta be.

16

A 12. § (1) bekezdése a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

17

A 12. § (2) bekezdése a 14/2004. (VI. 14.) HM rendelet 5. §-ával megállapított, a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 12. § (3) bekezdését a 14/2004. (VI. 14.) HM rendelet 6. §-a iktatta be.

19

A 12. § (4) bekezdését a 14/2004. (VI. 14.) HM rendelet 6. §-a iktatta be.

20

A 12. § (5) bekezdését a 14/2004. (VI. 14.) HM rendelet 6. §-a iktatta be, szövege a 23/2012. (XII. 18.) HM rndelet 6. § f) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 13. § a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

22

Az 1. számú melléklet a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 2. számú melléklet a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 3. számú melléklet a 2/2007. (I. 18.) HM rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére