• Tartalom

3/1996. (PK. 16.) PM utasítás

3/1996. (PK. 16.) PM utasítás1

a Pénzügyminisztérium és a titokvédelem szempontjából hozzá tartozó szervezetek titokvédelmi szabályzatáról

1996.11.15.
Általános rendelkezések
1. Jelen utasítás hatálya a Pénzügyminisztériumra, a PM Üzemeltetési Igazgatóságra, a PM Szakképesítési Igazgatóságra, az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárak Felügyeletére, az Állami Biztosításfelügyeletre, az Állami Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletre, a Szerencsejáték Felügyeletre, a Lánchíd Irodaház Gazdasági Igazgatóságára, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalra, a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézetre, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságra, a Magyar Államkincstárra, a Támogatásokat és Járadékokat Kezelő Szervezetre (a továbbiakban szervek) terjed ki. A minősítések felülvizsgálata tárgyában az utasítás hatálya kiterjed a pénzügyminiszter irányítása alá tartozó valamennyi szervezetre.
2. A szerv vezetője felelős az állam-, illetve a szolgálati titok megtartását biztosító személyi és tárgyi feltételek megteremtéséért. Aki állam-, szolgálati titok birtokába juthat, köteles az állam- és szolgálati titok védelmére vonatkozó jogszabályokat, rendelkezéseket megismerni és az előírásait megtartani. Az államtitokról és szolgálati titokról az 1995. évi LXV. törvény (a továbbiakban Ttv.), illetve a minősített adatok kezelésének rendjéről a 79/1995. (VI. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban Mkr.) intézkedik. A törvény mellékletét képező teljes titokköri jegyzék figyelembe vétele kötelező. A szervek vezetői kötelesek gondoskodni arról, hogy az állam- és szolgálati titkot képező adatot csak az arra jogosult ismerhesse meg.
3. A jelen utasítás 1. számú melléklete2 a Pénzügyminisztérium és az irányítása alá tartozó, önálló minősítési jogosultsággal nem rendelkező szervezetek titkos ügykezelési szabályzata, a 2. számú melléklet3 pedig a számítógépes titokvédelem speciális előírásait tartalmazza.
Az egyes titokvédelmi jogkörök gyakorlásával kapcsolatos hatásköri és illetékességi szabályok
4. A Pénzügyminisztérium és az önálló minősítési jogosultsággal nem rendelkező szervezetek titokvédelmi felügyelőjévé jelen utasítással a Pénzügyminisztérium Pénzügyi és Humánpolitikai főosztályának vezetőjét jelölöm ki.
5.a) Államtitokká minősítésére a Pénzügyminisztérium illetékességi körben jelen utasítással felhatalmazom az államtitkárokat és helyettes államtitkárokat [Ttv. 6. § (3)];
b) Ttv. 6. § (1) bekezdésének n) pontja alapján az Állami Bankfelügyelet vezetője, p) pontja alapján a Vám- és Pénzügyőrség vezetője jogosult még az államtitokköri jegyzékben feltüntetett adatfajták körébe tartozó olyan adatot, amely feladat- és hatáskörébe tartozik államtitokká minősíteni.
c) Szolgálati titokká minősítésére a Pénzügyminisztériumban – kiadmányozási jogkörükön belül – felhatalmazom valamennyi államtitkárt, helyettes államtitkárt, főcsoportfőnököt és főosztályvezetőt [Ttv. 6. § (4)].
d) Szolgálati titokká minősítésére a szabályzat hatálya alá tartozó további szerveknél felhatalmazom a szervek vezetőit és kinevezett helyetteseiket, akik jogosultak ezen jogosultságukat külön belső szabályzatban továbbadni [Ttv. 6. § (4)].
e) A minősítési jogkör továbbadására vonatkozó belső szabályzatok csak a titokvédelmi felügyelő általi jóváhagyás után lépnek életbe.
6.a) Az arra jogosított vezetők által államtitoknak minősített adatok vonatkozásában a titoktartás alóli felmentést megadni távollétemben vagy egyéb akadályoztatásom esetén – a nevemben – a 5.a pont szerinti minősítésre jogosult személyek jogosultak [Ttv. 17. § (1)].
b) Az arra jogosított személyek által szolgálati titoknak minősített adatok vonatkozásában a titoktartás alóli felmentést megadni távollétemben vagy egyéb akadályoztatásom esetén az a) pontban említett személyeken kívül a titokvédelmi felügyelő, valamint – az általuk minősített adatok tekintetében – a 5.c pontban megjelölt személyek és a minisztérium vezetése alatt álló szervek vezetői, illetve helyetteseik jogosultak [Ttv. 17. § (2)].
7. Államtitok, illetve szolgálati titok érvényességi idő alatti nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban a jelen utasítás 6. pontjában meghatározottakat kell értelemszerűen alkalmazni.
8. Külső közreműködő részére a minisztérium által minősített adatokba történő betekintés [Ttv. 12. § (1)] engedélyezésére, valamint a megismerési engedély [Ttv. 15. § (1)] kiadására az 5.a pontban meghatározott személyek, a titokvédelmi felügyelő, valamint szolgálati titkot képező adatok esetén az titokvédelmi felügyelő előzetes írásos véleménye alapján az 5.c és 5.d pontokban meghatározott személyek jogosultak. Nem a minisztérium által minősített adatok esetén meg kell keresni az eredeti minősítőt, kivéve ha az átadásra vonatkozó jogokat már előzetesen megkapta a minisztérium.
9.a) Államtitkot tartalmazó adathordozót külföldi szervnek, vagy személynek átadni, külföldre továbbítani az 5.a pontban megjelölt személyek, illetve írásos engedélyük alapján az abban név szerint megjelölt személy jogosult.
b) Szolgálati titkot tartalmazó adathordozót külföldi szervnek vagy személynek átadni, külföldre továbbítani az a) pontban megjelölt személyeken túlmenően a titokvédelmi felügyelő előzetes írásos véleménye alapján a 6.b pontban megjelölt személyek jogosultak.
c) Amennyiben az államtitkot diplomáciai futárral azonos kiváltságokat és mentességeket élvező személy által indokolt külföldre továbbítani [Ttv. 18. § (3)], ehhez előzetes írásos megkeresés alapján a titokvédelmi felügyelő segítséget nyújt.
10. A Ttv.-ben meghatározott jogosítványok közül magamnak tartom fenn
– a titokvédelemmel kapcsolatos általános szabályok megállapításának jogát,
– titoksértés esetén a büntető feljelentés megtételét,
– a belügyminiszter tájékoztatását [Ttv. 19. § (1) g)],
– a nemzetbiztonsági ellenőrzés kezdeményezését [Ttv. 19. § (1) h)],
– az államtitkárok és helyettes államtitkárok, valamint a Vám- és Pénzügyőrség vezetője és helyettesei vonatkozásában a minősítések felülbírálatának, megváltoztatásának jogát [Ttv. 10. § (5)].
11. Az utasítás korábbi pontjaiban nem szereplő, a Ttv.-ben foglalt további jogosítványaimat a Pénzügyminisztérium titokvédelmi felügyelőjére ruházom.
Oktatás, vizsgáztatás
12. Az utasítás 3. pontjában szereplő jogszabályokat, a jelen utasítást, a Pénzügyminisztérium szolgálati titokkörének megállapításáról szóló 4/1996. (I. 24.) PM rendeletet a minisztérium és az irányítása alatt dolgozó szervek valamennyi köztisztviselőjével és iratkezelésben érintett közalkalmazottjával 1996. november 30-ig meg kell ismertetni. A megismerést az érintettek aláírásukkal igazolják. Ezen nyilatkozattal igazolják, hogy a titokvédelmi előírásokat, valamint – az addigra már elkészített betekintési engedélyük tartalmát figyelembe véve – betekintési jogosultságuk kereteit megismerték.
13. A titkos ügykezelést végzőknek, ide értve a számítástechnikai titokvédelmi felelőst és a rendszeradminisztrátorokat is (akkor is, ha titkos ügykezelést csak munkaideje egy részében végzi) a 12. pontban felsoroltak ismeretéből, gyakorlati alkalmazásából vizsgát kell tennie [Ttv. 24. § (2)] az alábbiak szerint
a) A jelenleg is titkos ügykezelést ellátó dolgozók vizsgáztatását a PM titokvédelmi felügyelője vezetésével, az oktatási és ügykezelési osztályok bevonásával összeállított vizsgafeladatok alapján háromtagú vizsgabizottság előtt 1997. március 31-ig kell elvégezni. A vizsga letételében akadályozott vagy sikertelen vizsgát tett dolgozó 1997. június 30-ig köteles a vizsgát eredményesen letenni. Aki ez időpontig a vizsgát nem teljesíti, titkos ügykezelési feladattal nem foglalkoztatható.
b) Újonnan belépő, illetve ilyen munkakört betölteni kívánó dolgozók részére háromhavonta kell vizsgalehetőséget biztosítani. A sikeres vizsga letételéig a dolgozó titkos ügykezelési feladatot nem láthat el.
c) A titkos ügykezelést végzők személyi adatlapján a vizsga letételének időpontját fel kell tüntetni.
Vegyes, hatályba léptető rendelkezések
14. Amennyiben a PM irányítása alatt álló szervek vezetői az ügykezeléssel és titokvédelemmel kapcsolatban belső rendelkezést adnak ki, annak egy példányát a PM titokvédelmi felügyelőinek küldjék meg.
15. A jelen utasítás 1996. november 15-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg a pénzügyminiszter 103/1988. (PK. 8.) PM, az államtitok és szolgálati titok védelmének eljárási szabályairól szóló utasítása hatályát veszti.
1

Kihirdetés napja: 1996. november 22.

2

A mellékletet a Pénzügyi Közlöny 1996. évi 16. száma nem tartalmazza.

3

A mellékletet a Pénzügyi Közlöny 1996. évi 16. száma nem tartalmazza.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére