• Tartalom

31/1996. (HK 20.) HM határozat

31/1996. (HK 20.) HM határozat

központi költségvetési szerv alapításáról

1996.09.20.
A katonai felsőoktatási intézmények átszervezésével összefüggésben a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének e) pontjában és az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 88. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, valamint a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény előírásaira is tekintettel – a következő
alapító okiratot
adom ki:
1. 1996. augusztus 1-jei hatállyal katonai nevelési-oktatási intézményt (a továbbiakban: intézet) alapítok.
2. Az intézet megnevezése: Szentendrei Katonai Szakképző Iskola és Kollégium (rövidítve: SZKSZIK), székhelye: Szentendre, Dózsa György út 12.
3. Az intézet jogi személy.
4. Az intézet alaprendeltetése: a katonai szakképzésben részt vevő hallgatók felkészítése hivatásos tiszthelyettesi és zászlósi beosztások ellátására, továbbá a Kossuth Lajos Katonai Főiskola anyagi-technikai ellátása a vonatkozó szakintézkedések szerint.
5. Az intézet alapítója és fenntartója a honvédelmi miniszter, felügyeleti szerve a Honvédelmi Minisztérium illetékes főosztálya.
6. Az intézet fenntartója átadott fenntartói jogkörben a Magyar Honvédség Parancsnoksága, a fenntartó képviselője a Magyar Honvédség illetékes főcsoportfőnöke.
7. Az intézet részben önállóan gazdálkodó, részjogkörrel rendelkező központi költségvetési szerv. A gazdálkodás rendjét és az előirányzatok feletti rendelkezési jogosultságot a fenntartó határozza meg. A gazdálkodási tevékenység felügyeletét a Magyar Honvédség illetékes szerve látja el.
8. Az intézet költségvetését a fenntartó évenként állapítja meg.
9. Az intézet törzskönyvi nyilvántartásba vételét a Magyar Honvédség Parancsnoksága végzi.
10. Az intézet feladatainak ellátásához rendelkezésére állnak a székhelyén lévő befektetett eszközök. A rendelkezésre álló vagyontárgyakat a nevelési-oktatási intézmény feladatai ellátáshoz szabadon használhatja, de azt nem jogosult elidegeníteni vagy biztosítékként felhasználni.
11. Az intézet élén igazgató áll. Az igazgatót nyilvános pályázat útján a honvédelmi miniszter bízza meg, illetve menti fel és gyakorolja a fegyelmi elbocsátás jogát. Az igazgató felett az egyéb munkáltatói jogkört a fenntartó képviselője gyakorolja.
12. Az intézet vezetési rendjét, szervezeti felépítését, működésének sajátos szabályait a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza. A Szervezeti és Működési Szabályzatot a Honvédelmi Minisztérium véleményezését követően a fenntartó képviselője hagyja jóvá.
13. Az intézet vállalkozási tevékenység keretében – az éves költségvetésének 20%-áig – oktatást végezhet.
14. Az intézet folyamatos kapcsolatot tart a pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézetekkel és a katonai tanintézetekkel. Hazai kapcsolatait a jogszabályi keretek között önállóan alakítja.
15. A működésére vonatkozó statisztikai adatokat, tevékenységének értékeléséről szóló beszámolót megküldi a Honvédelmi Minisztérium részére is.
16. Az intézet alapvető feladatai az általános műveltségi felkészítés terén:
a) négy évfolyamos középiskolaként felkészíti a tanulókat az alapműveltségi és az érettségi vizsga letételére;
b) a felnőttoktatásra vonatkozó jogszabályi keretek között felkészíti a tanulókat az érettségi vizsga letételére;
c) felkérésre tanulmányi versenyeket rendez a katonai nevelési-oktatási intézmények tanulói részére;
d) felkészíti a tanulókat a katonai felsőoktatási intézményekben történő továbbtanulásra.
17. Az intézet alapvető feladatai a szakképzés és továbbképzés terén:
a) felkészíti a hallgatókat az Országos Képzési Jegyzékben szereplő katonai szakképesítések megszerzésére;
b) felkérésre szakmai versenyeket rendez a katonai szakképzésben részt vevő hallgatók részére;
c) felkészíti a hallgatókat a hivatásos tiszthelyettesi és zászlósi beosztások ellátására;
d) részt vesz a hivatásos tiszthelyettesek és zászlósok részére szervezett át- és továbbképzések lebonyolításában.
18. Az intézet alapvető feladatai a kollégiumi nevelőmunka terén:
a) a Magyar Honvédség részére a nemzet ügye iránt elkötelezett, szilárd hivatástudattal és erkölcsi felfogással bíró, fizikailag jól felkészített tanulók és hallgatók nevelése;
b) biztosítja a kiemelkedő képességű tanulók és hallgatók számára a zavartalan felkészülést a tanulmányi versenyekre;
c) lehetőséget biztosít a tanulók általános katonai felkészültségének bővítésére.
19. Az intézet végzi a tartalékos parancsnoki képzésre bevonuló hadkötelesek alapkiképzését és a képzésükkel kapcsolatos szervezési feladatokat.
20. A fenntartó által meghatározott utaltsági rend keretében és az intézménnyel kötött szerződésben rögzített módon biztosítja a Kossuth Lajos Katonai Főiskola anyagi-technikai ellátását.
21. Az intézet részt vesz a tantervfejlesztési munkálatokban és központi programok, tantervek kidolgozásában.
22. Az intézet biztosítja a pedagógusok folyamatos önképzésének és rendszeres továbbképzésének feltételeit.
23. Az intézet alaptevékenységét az évente kiadott beiskolázási létszámok alapján tervezi meg és a fenntartó képviselője által jóváhagyott munkaterv alapján végzi.
24. A növendékek és hallgatók jogállását, felvételének rendjét és feltételeit külön jogszabály határozza meg. A felvételi eljárás megszervezésére a fenntartó képviselője intézkedik.
25. Az intézet dolgozói hivatásos katonák és közalkalmazottak, akik felett a munkáltatói jogkört – a hivatásos állomány kinevezése és felmentése kivételével – az igazgató gyakorolja.
26. A hadköteles katonák szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIV. törvényben az állományilletékes parancsnok számára meghatározott jogköröket az igazgató gyakorolja.
Keleti György s. k.,
honvédelmi miniszter
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére