• Tartalom

44/1996. (HK 20.) HM utasítás

44/1996. (HK 20.) HM utasítás

a kedvezményes élelmezési ellátásról és a kötelező étkezési térítésről*

1996.09.20.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdése 1) pontjában kapott felhatalmazás alapján a katonai szervezetek által működtetett munkahelyi és intézményi étkeztetés feladatait végző személyek élelmezési ellátásának rendjére a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium a HM hivatalai, háttérintézményei, a Magyar Honvédség és szervezetei élelmezési ellátást végző egységeire, valamint a (2) bekezdésben meghatározott személyi körre terjed ki.

(2) Az alábbi feladatokat ellátó személyek kedvezményes étkezés igénybevételére jogosultak:

a) a konyhákba és étkezdékbe (éttermekbe), valamint a konyhaüzemi adminisztrációba,

b) az élelmezési anyagok beszerzésére, raktározására és kezelésére,

c) az élelmiszerek, illetve félkész és készételek átvételére, kezelésére (melegítésére) és kiosztására,

d) az élelmezési ellátás közvetlen irányítására és felügyeletére

beosztott, vagy legalább négy órában e feladatkörbe rendszeresen foglalkoztatott hivatásos és szerződéses katonák, valamint közalkalmazottak (továbbiakban együtt: személyek),

e) a gyermekintézményben, ifjúsági táborban a gyermekekkel közvetlenül foglalkozó minden személy,

f) a középfokú oktatási intézmény kollégiumában gyermekfelügyelői munkakörben foglalkoztatott személy, valamint a tanulócsoportokhoz beosztott csoportvezető nevelő.

2. § (1) Az étkezési térítésre kötelezett személy az I., II., III. számú élelmezési normák alapján gazdálkodó katonai szervezetnél a munkaideje alatt elkészült (kiosztásra kerülő) I. számú norma szerinti élelmet (ebéd vagy vacsora) veszi igénybe.

(2) A IV., V. számú élelmezési norma alapján gazdálkodó szervezetnél (honvédkórház, üdülő, rehabilitációs intézet) az étkezési térítésre kötelezett:

a) bentlakó személy a napi főétkezéseket (reggeli, ebéd, vacsora),

b) nem bentlakó személy, a munkaidejére jutó két főétkezést (reggeli és ebéd, vagy ebéd és vacsora) az I. számú élelmezési norma alapján veszi igénybe.

(3) Amennyiben az adott szervezetben arra lehetőség van, a kötelezett személy az általa befizetett norma szerinti ellátást veheti igénybe.

(4) Amennyiben a (2) bekezdésben felsorolt személy élelmezési ellátása – választása alapján – részétkeztetésre korlátozódik, – az élelmezési ellátással közvetlenül foglalkozó személyek kivételével – az I. sz. élelmezési norma szerint megállapított nyersanyag érték megfizetésére köteles.

3. § (1) A kötelező étkezési térítés az igényjogosultság szerinti étkezés élelmezési nyersanyagnormájának általános forgalmi adóval növelt 70%-a.

(2) A kötelező térítés és az önköltség közötti különbözetet munkáltatói hozzájárulás címén a kiszolgáló szervezet fedezi.

(3) A kötelező étkezési térítés és a munkáltatói hozzájárulás (költségvetési támogatás) mértékét a 41/1977. (HK 11.) MNHF utasítással kiadott Csapathadtáp Szabályzat VI. Rész I. függelékét képező NORMAFÜZET (Nyt. szám: 256/256.) tartalmazza.

4. § (1) A bentlakó személyek munkaidőn kívül is jogosultak a kedvezményes étkezés igénybevételére.

(2) Az utasítás alkalmazásában bentlakó személyen az állomány azon tagját kell érteni, aki az intézmény területén, munkakörhöz kötött lakásban, vagy szálláshelyen lakik.

5. § A kötelező étkezési térítés és a kedvezményes étkeztetés részletes szabályait a Magyar Honvédség anyagi-technikai főcsoportfőnöke intézkedésben állapítja meg.

6. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 9. §-a módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére