• Tartalom

46/1996. (HK 20.) HM utasítás

46/1996. (HK 20.) HM utasítás

a katonai felsőoktatási intézményeknek a Magyar Honvédség hadrendjéből történő kiválásával kapcsolatos feladatokról*

1996.09.20.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének 1) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a felsőoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXX. törvényre (a továbbiakban: felsőoktatási törvény), a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996. évi XLV. törvényre és a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvényre – a katonai felsőoktatási intézményeknek a Magyar Honvédség hadrendjéből történő kiválásával kapcsolatos feladatok végrehajtására a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a katonai felsőoktatási intézményekre (a továbbiakban: intézmények), valamint a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a Magyar Honvédség Parancsnoksága (a továbbiakban: MH) az átalakítás további feladataiban érintett szerveire terjed ki.

2. § (1) 1996. szeptember 01-jétől a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia jogutódjaként a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE) – szervezetében a hadtudományi, a vezetés- és szervezéstudományi egyetemi karokkal, valamint a Kossuth Lajos és a Repülő (és légvédelmi) Főiskolai karokkal – a jóváhagyott ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzat, valamint jelen utasítás alapján folytatja tevékenységét. A Kossuth Lajos Katonai Főiskola és a Szolnoki Repülőtiszti Főiskola jogilag megszűnik és a továbbiakban, mint az egyetem két főiskolai kara működik tovább.

(2) 1996. szeptember 01-jétől a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola (a továbbiakban: BJKMF) a jóváhagyott ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzat, valamint jelen utasítás alapján folytatja tovább tevékenységét.

(3) Az intézmények feladata: a fegyveres szervek hivatásos tiszti utánpótlásának, valamint a katonai, a nemzetbiztonsági és a rendvédelmi hivatásos tiszti állomány, továbbá a védelmi szektorhoz tartozó polgári szakemberek egyetemi és főiskolai szintű alapképzése, a hivatásos és tartalékos tisztek szakirányú át- és továbbképzése, továbbá a doktorandusz képzés.

(4) A ZMNE és a BJKMF 1996. szeptember 1-jével kiválnak az MH hadrendjéből és mint a Magyar Köztársaság állami felsőoktatási intézményei szakmailag önálló, önkormányzattal rendelkező, részben önálló gazdálkodást végző jogi személyek folytatják tovább tevékenységüket. Feladataikat a katonai felsőoktatási intézmények részére biztosított autonómia szellemében, a vonatkozó jogszabályok keretei között, a honvédelmi miniszter közvetlen felügyelete alatt látják el.

(5) A ZMNE és BJKMF feleljen meg egyrészt az állami felsőoktatási intézményekkel szemben törvényileg támasztott feltételeknek, a katonai felsőoktatás átalakításával kapcsolatban hozott döntéseknek, másrészt a 2000 után kibocsátandó tiszttel szembeni katonai-szakmai követelményeknek.

(6) Minősített időszakban az intézmények szüneteltetik a békeképzési feladataikat, a ZMNE-n meg kell alakítani a Zrínyi Miklós Törzstisztképző Iskolát, a Kossuth Lajos Katonai Főiskolai Karon a Kossuth Lajos Szárazföldi Parancsnoki Tisztképző Iskolát, a Repülőtiszti Főiskolai Karon a Repülő és Légvédelmi Tisztképző Iskolát, a BJKMF-en a Bolyai János Műszaki Technikai Tisztképző Iskolát. Ezek az iskolák háborús feladatok esetén a Magyar Honvédség hadrendjében az MH parancsnok, vezérkari főnök szolgálati alárendeltségében végzik feladataikat.

3. § (1) Az intézményekben a hadrendből való kiválástól az állománytábla helyébe a 7/1995. (VII. 21.) HM rendelet 6. §-ban elrendelt és jóváhagyott Munkaköri Jegyzék lép. Megszűnik a parancsnoki rendszer, az intézmények vezetését a pályáztatás útján megbízott egyetemi, illetve főiskolai vezetők és az önkormányzat végzik.

(2) Az MH parancsnoka, vezérkari főnök intézkedjen az intézmények hivatásos állományának rendelkezési állományba helyezésére és vezénylésére.

(3) A ZMNE és a BJKMF vezető állományának felmentésével egyidejűleg a HM és MH személyügyi és jogi szervei készítsék el a vezetői munkakörök teendőinek ideiglenes, megbízás alapján történő ellátásáról szóló HM határozatot.

(4) A HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály, a HM Jogi és Igazgatási Főosztállyal, valamint a Művelődési és Közoktatási Minisztérium illetékes szerveivel együttműködve 1996. szeptemberétől a jóváhagyott elgondolásnak megfelelően kezdje meg a ZMNE és a BJKMF vezető beosztásainak pályáztatását.

(5) A ZMNE és a BJKMF gazdálkodása, ellátása 1996. december 31-ig a jelenlegi rendszerben történik. Az új gazdálkodási, ellátási rendszerre való áttérést 1997. január 01-jétől kell végrehajtani. Az 1997. évi költségvetés tervezését az intézmények önállóan végezzék.

4. § (1) A ZMNE az 5/1991. (VIII. 28.) HM rendeletben meghatározott képesítési követelmények alapján beiskolázott hallgatók képzését az egyetemi és főiskolai karokon 1998-ban, illetve 2000-ben fejezze be. Az új képesítési követelmények szerinti alapképzést 1997. szeptember 01-jével kell megkezdeni.

(2) A BJKMF az 5/1991. (VIII. 28.) HM rendeletben meghatározott képesítési követelmények alapján beiskolázott hallgatók képzését 2000-ben fejezze be.

5. § (1) A HM Személyügyi Osztály, a HM Titokvédelmi és Ügyviteli Osztály – együttműködve az MH illetékes szerveivel – 1996. október 15-ig készítse el a ZMNE és a BJKMF személyügyi, ügyviteli, titokvédelmi feladataira és munkarendjére vonatkozó HM utasítást.

(2) A HM Védelemgazdasági Főosztály és a HM Infrastrukturális Főosztály – a HM és az MH illetékes szerveivel együttműködve – 1996. október 15-ig készítse el az intézmények gazdálkodási rendjére, a költségvetési gazdálkodás szempontjából történő besorolására és az ellátásukra, illetve az intézmények használatában lévő ingatlanokra vonatkozó HM utasítást.

(3) Az MH parancsnok, vezérkari főnök 1996. október 15-ig határozza meg az intézmények hallgatói katonai kiképzésével és katonai életre nevelésével kapcsolatos elvárásokat.

(4) Az intézmények készüljenek fel minősített időszakokban végzendő feladataikra. Az MH parancsnoka, vezérkari főnök – az érvényben lévő „M” intézkedések figyelembevételével – 1996. október 1-jéig szabályozza a megalakításra kerülő katonai tanintézetek feladatait.

6. § (1) Az intézmények hadrendből történő kiválásával kapcsolatos átadás-átvételi feladatok végrehajtására bizottság alakul, amelynek vezetője a HM katonai ügyeket felügyelő helyettes államtitkára, helyettese: a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkár; tagjai: a HM Védelemgazdasági Főosztály, a HM Infrastrukturális Főosztály, a HM Jogi és Igazgatási Főosztály, a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály, a HM Személyügyi Osztály, a HM Titokvédelmi és Ügyviteli Osztály, a HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatal, valamint az MH, a két intézmény, továbbá az intézmények ellátását 1997. január 01-jétől biztosító szervek illetékes képviselői.

(2) Felkérem a Magyar Honvédség parancsnokát, vezérkari főnököt, és az intézmények vezetőit, hogy a bizottságokba szervezeteik képviselőit jelöljék ki.

(3) Az intézmények MH hadrendjéből történő kiválásával és átalárendelésével kapcsolatos feladatokról készült jegyzőkönyvet 1996. augusztus 30-ig kell a honvédelmi miniszterhez jóváhagyásra felterjeszteni.

(4) Az intézmények átadásával kapcsolatosan az MH szervek vizsgálják felül utalási rendjüket és a szükséges módosításokat tegyék meg.

(5) Az átadás-átvételt 1996. szeptember 01. és december 31. között kell végrehajtani, és eredményét jegyzőkönyvben rögzíteni. A jegyzőkönyvet jóváhagyás céljából a bizottságok 1997. február 20-ig terjesszék fel a honvédelmi miniszterhez. A jegyzőkönyvnek (mellékleteinek) tartalmaznia kell az intézmények MH alárendeltségben megkezdett és folyamatban lévő jogi, pénzügyi, személyügyi, ügyviteli, titokvédelmi, vagyonmegosztási és gazdasági helyzetét, az ellátó-biztosító szervezetek leválasztását az intézményekről, az intézmények és a kiszolgáló katonai szervezetek közötti együttműködés, valamint az elhelyezés rendjét.

7. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.

(2) A hatálybalépéssel egyidejűleg a katonai felsőoktatás átalakításáról szóló 41/1995. (HK 25.) HM utasítás 2. és 3. §-a hatályát veszti.

(3) A katonai főiskolai és tiszthelyettesképző iskolai hallgatók szolgálati viszonyáról szóló, többször módosított 23/1984. (HK 11.) HM utasítás a ZMNE és a BJKMF hallgatóira 1996. szeptember 1-jétől nem alkalmazható.

(4) Az utasítás mellékletét képező HM utasítások, parancsok és MHPK intézkedések 1996. szeptember 1-jén hatályukat vesztik.

(5) Az MH főcsoportfőnökök és csoportfőnökök a katonai felsőoktatást érintő intézkedéseiket 1996. október 30-ig vizsgálják felül és szükség szerint hatálytalanítsák.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 46/1996. (HK 20.) HM utasításhoz

A hatályukat vesztő utasítások és intézkedések jegyzéke

 

 

Szám

Cím

1.

05/1974. (HKm 5.) HM ut.

A technikus tisztek felsőfokú képzése a ZMKA-n.

2.

16/1982. (HK 11.) HM ut.

A továbbtanuló hivatásos és továbbszolgáló állományúak kedvezményeiről

3.

41/1984. (HK 19.) HM ut.

A Tudománypolitikai Bizottságnak a kutatóhelyi vezetőkre és kutatókra vonatkozó követelményrendszerről szóló 7/1984. határozatának végrehajtásáról

4.

18/1986. (HK 6.) HM ut.

A hivatásos állományba vett főiskolai hallgatók illetményéről és egyéb juttatásairól és az azt módosító 89/1987. (HK 35.) HM ut. 7/1988. (HK 7.) HM ut., 47/1994. (HK 21.) HM ut.

5.

46/1987. (HK 20.) HM ut.

A Zrínyi Miklós Katonai Akadémia és a katonai főiskolák oktatói követelményrendszeréről

6.

3/1992. (HK 8.) HM ut.

A katonai felsőoktatási intézmények demonstrátorairól

7.

13/1995. (HK 9.) HM ut.

Egyes személyügyi hatáskörök átruházásáról

8.

67/1991. (HK 20.) MH PK int.

A katonai tanintézeteknek a munkanélküliek átképzésében való részvételéről

9.

68/1991. (HK 6.) MH PK int.

A Zrínyi Miklós Katonai Akadémia új képzési rendszerének bevezetéséről és az azt módosító 70/1994. (HK 8.) MH PK–VKF intézkedés

10.

010/1993. (HK 02.) MH PK int.

A hazai repülő-hajózó tisztképzés beindításáról

*

Az utasítást a 69/1999. (HK 24.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2000. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére